Leviää ja pahenee

Palkattoman työn teettämisen tauti leviää ja saa yhä kummallisempia muotoja. Palkan maksaminen näyttää olevan jo ihan vieras ajatus, kuten tästä MTV:n Facebookissa julkaisemasta ”työpaikkailmoituksesta” voi päätellä. Teksti siis kuuluu näin:

Etsimme tähtitoimittajaa. Oletko sinä Social News:n tähtitoimittaja FLOW festivaaleille? Tee lyhyt 1-1.5 min mittainen esittelyvideo yksin tai kaverisi kanssa miksi juuri te olisitte lyömätön duo haastattelemaan flow-festivaalin esiintyjäkaartia ja kertomaan muulle Suomelle mitä flow -festivaaleilla tapahtuu viikonlopun aikana. Voittajille tarjoamme ilmaisen sisäänpääsyn festivaaleille sekä mahdollisuuden tähtihaastatteluihin backstagella – sekä luonnollisesti näkyvyyden medioissamme.

Ajatus siis näyttää olevan, että ihmiset ihan kilpailisivat palkattomasta työstä. Facebookissa tiedusteltiin palkanmaksua, jolloin MTV täsmensi tarjoustaan näin:

Voittajat pääsevät kuvaamaan ja filmaamaan festivaaleilla uudella Lumia 930-älypuhelimella ja saavat liput festareille. Voittaja saa palkintona uuden Lumia-puhelimen ja koska kyseessä ei ole puhdas arvonta, se on veronalaista tuloa.

Tämä homma haisee nyt maasta taivaaseen. MTV siis kilpailuttaa työn, josta saa palkaksi vain pääsylipun festivaaleille ja puhelimen. Normaalielämässä sekä pääsylippu että työväline kuuluvat ilman muuta työnantajan kustannettaviksi, mutta nyt niitä tarjotaan ainoaksi palkaksi. Palkasta maksetaan myös veroa, joten työntekijä joutuu maksamaan veron sekä lipun hinnasta että palkinnoksi saamastaan puhelimesta. Itse työstä ei makseta mitään.

Keskustelussa Jiri Keronen kiteytti tämän työtarjouksen osuvasti näin:

Te siis  kusetatte artistien nuoria faneja tekemään teille ilmaistyötä, jonka seurauksena he joutuvat itse maksamaan verot tuosta Lumiasta.

Koska keskustelussa pyydettiin lyömään MTV:n väkeä lakikirjalla päähän, niin minä voin aloittaa. Rikoslain 47 luvun 3a §:ssä sanotaan näin:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Tässä tapauksessa rikoksen tunnusmerkistö saattaisi täyttyä. Työnantaja pyrkii käyttämään hyväkseen nuorten ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta ja tietämättömyyttä työsopimuksen yleisistä ehdoista ja teettämään palkatonta työtä, jonka veroseuraamuksiakaan ei ole selkeästi kerrottu. Innokkaiden amatöörien oletetaan tekevän ammattilaisten työt pelkästä tekemisen ja näkyvyyden ilosta.

Moni tarttuu varmasti tilaisuuteen uuden tähtitoimittajan uran urkenemisen toivossa. Kyllä se into laantuu sitten, kun verottaja muistaa mätkyillä ja MTV tarjoaa lisää töitä samoilla tai vielä huonommilla ehdoilla.

Ei kai kukaan tosissaan kuvittele, että kerran tällaiseen syöttiin tarttuneelle tehtäisiin joskus parempi tarjous?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kapitalistit ovat pahoja ihmisiä. Kiitos Kokoomus-vetoisten hallitusten, Suomesta on tullut ultrakapitalistinen maa. MTV saisi todellakin hävetä.

 2. 2

  Janne Viitamies sanoo

  Pienen palkan ja veroseuraamusten maksaminen olisi pikkujuttu yhtiölle. Kiistatta vähintään ajattelematonta toimintaa siltä. Joku käyttää silti tätäkin esimerkkiä toisin kuin Saku: työnantajan vastuuntunnon vaatiminen on tylsää ja jäykkää ja estää dynamiikan, kuten muukin turha säätely.

 3. 4

  Papi sanoo

  Taaskin asiaa, samasta asiasta, vähän erilainen tapaus vaan. Selvästi kokeillaan, josko menisi läpi. Selvä trendi näyttää olevan, milloin etsitään kotiapulaista, milloin toimittajaa, palkkaa ei makseta, kaikenlaista tavaraa ja luontaisetuja vain. Mitäköhän pahaa työtä vailla oleva on tehnyt, kun tuollaisia
  ilmoituksia tulee nykyään, eräänlaista yhteiskuntapalvelusta, mutta eikös se
  anneta rangaistuksena?

 4. 5

  horst_h0r0p33l0 sanoo

  Hölömö. Ei työpaikkailmoituksissa ole koskaan mitään palkasta. Palkkatoive esitetään työhaastattelussa.

 5. 6

  urheiluseura pj sanoo

  tuntuu olevan kovin yleistä tällänen. Itse toimin urheiluseurassa puheenjohtajana ja meiltä kysyi tunnettu ja hyvää tulosta tekevä yritys apuja heidän promotapahtumaansa erään konsertin yhteyteen. Tarvitsivat n. 100 yli 15-vuotiasta henkilöä. Töitä olisi ollut yhteensä yhden viikonlopun aikana perjantai ja lauantai-iltoina klo 16-21. Korvaus olisi ollut 800e koko hommasta eli tuntipalkka 0,8e/h. ai niin, olihan siinä vielä porkkanana että 20 parhaiten onnistunutta promoajaa saa keikkalipun.
  että näin.

 6. 7

  W sanoo

  Jos tähän on halukkaita tulijoita näillä ehdoilla, niin mikä ihme tässä on ongelma? Kai Suomessa edelleen yksilöt saa itse päättää mihin ja miten aikaansa käyttää?

  • 7.1

   Laura sanoo

   Se on ongelma, että elääkseen toimittajan töitä tekevät eivät saa itselleen ja lapsilleen ruokaa, kun palkka painetaan olemattomiin. Valitettavasti MTV ei tunnu välittävän toimittajan ammattitaidosta pätkääkään, riittää, kun joku tekee mahdollisimman halvalla, mielellään ilmaiseksi.

 7. 8

  Henrik sanoo

  Sama meininki klassisella puolella …
  Saat n. 15 vuotta yksityisopetusta hienomotoriseen huippu-urheiluun verrattavalla alalla taiteellisine ulottuvuuksineen ja sitten – jos hyvin käy – saat toteuttaa nuottikuvaa vailla minkäänlaista luovuutta ja yleistä halveksuntaa virheitä tehdessäsi! Kaikki tämä siivoojan palkalla! Se, joka maksaa palkan – se arvostaa – jos arvostaa.

 8. 9

  Yrittäjä sanoo

  En puolustele ”kapitalisti riistäjiä”, enkä kannata minkäänlasista hyväksikäyttöä työelämässäkään, mutta jaan toisen näkökulman asiaan.
  Yrittäjänä kohta 20v olleena voin sanoa, että suomessa on todella kallista pitää työntekijöitä. Itsekin olen harkinnut useamman kerran muidenkin kuin itseni palkkaamista, mutta päätynyt siihen etten tee sitä, koska kulut ja sitä kautta riskit ovat niin suuret.
  Nyt selkeästi havaittavissa oleva trendi on se, että yrityksiä viedään muualle suomesta.
  Globalisaation myötä Intia, Baltia ja Venäjä ovat esimerkiksi IT-alalla varsin paha kilpailija, koska Intialainen tekee saman työn kuin suomalainen yrityksen laskuttaessa noin 10e/h, baltian maat ja Venäjä noin 30e/h. Mikäli suomalainen yritys haluaa maksaa työntekijälleen kunnollista palkkaa, täytyy laskutustuntihinta olla yli 50e ja jotta yritys olisi kannattava pidemmällä tähtäimellä täytyy hinta nousta entisestään.
  Minua itseäni kapitalistien riistoa enemmän hirvittää se ettei suomessa ole kohta enää työnantajia jotka voisivat palkata, saati sitten ”riistää”, työntekijöitä. Silloin me kaikki olemme pulassa, niin työntekijät kuin sen antajatkin.
  Nim. Samassa veneessä ollaan vaikka aina ei siltä näytäkään.

 9. 10

  Jonni Saloluoma sanoo

  Työntekijä maksaa -mallia kokeillaan myös ulkomailla:
  https://www.nyfa.org/Classifieds/Job/174061a8-c430-45ae-822a-5c33ec0792eb

  Ja kommentteja Hyperallergic -sivuilla:
  http://hyperallergic.com/140998/marina-abramovic-institute-seeks-so-much-unpaid-work/

  Itse asiassa, taide- ja kulttuurialalla tämä on ollut jo vuosia normaali käytäntö, myös Suomessa. Museoissa on perustoimintaa teetetty vuosikausia ilmaistyöllä ja ”harjoittelijoilla”. Nyt kun ilmiö leviää muille aloille, siihen vasta aletaan kiinnittää enemmän huomiota.

 10. 11

  kuvaaja sanoo

  Uuden lumia 930:n arvo on 550e. ei mielestäni ihan huono palkkio nuorelle päivän-parin työstä, vaikka tulo olisikin verollista.

  Kirjoittajan mainitsemaan ’normaalielämään’ ero on siinä, että puhelimen saa omaksi. Normaalielämässä se on työnantajan omaisuutta,joka jää työnantajalle työsopimuksen päätyttyä.