Että sitten niin kuin

– Nyt tavoite on lähteä selvittämään työttömien toiveita ja sitoutumishalukkuutta. Meillä on vapaaehtoinen ryhmä tulossa tähän, 5-10 pitkäaikaistyötöntä. Nämä sitten yhdessä tämän kehittäjätyöntekijän kanssa, johon tämä raha on saatu, lähtevät miettimään asioita ja minkälaisia mahdollisuuksia heille löytyy niin kuin sitä kuntoutusprosessia parantaa, selvittää Rovaniemen kaupungin strategisen suunnitteluyksikön kehittämispäällikkö Tarja Saarelainen.

Näin kertoi Yle Rovaniemen osallistavan sosiaaliturvan pilottihankkeesta, johon valtiolta on saatu 45 000 euroa ja jota uutisen otsikko kutsuu pitäaikaistyöttömien kuntouttamiseksi. Koko juttu on käsittämätöntä soopaa ja puhuu selvää kieltään siitä, että kenelläkään ei ole aavistustakaan mitä he ovat tekemässä. Kuten Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry:n puheenjohtaja Kari Laurila Facebookissa totesi, niin tämän strategisen sunnitteluyksikön kehittämispäällikön puhe on kuin puppugeneraattorin läpi pyöräytettyä.

– Osallistava sosiaaliturva ei ole vastikkeellista sosiaaliturvaa tässä mielessä. Meillä tällä osallistavalla sosiaaliturvalla ei edellytetä mitään ja ei se myöskään poista sosiaaliturvaa vaan tuo lisäarvon siihen että paremmin työelämä että sitten työttömät kohtaavat toisensa, vakuuttaa Rovaniemen kaupungin kehittämispäällikkö Tarja Saarelainen.

Tällaista lukiessa suututtaa toimittajien ammattitaidottomuus. He päästävät kehittämisjohtajan puhumaan ihan löysiä esittämättä yhtään kriittistä kysymystä. Ilmeisesti toimittajalla ei ole minkäänlaista käsitystä kuntouttavasta työtoiminnasta tai osallistavan sosiaaliturvan pilotoinnista. Todennäköisesti hän ei edes tiedä mitä niillä tarkoitetaan.

Rovaniemi sai siis valtiolta 45 000 euroa osallistavan sosiaaliturvan pilotoinitiin ja rahalla palkataan kehittäjätyöntekijä. Tämä työntekijä poimii sitten 5-10 pitkäaikaistyötöntä ”miettimään asioita” ja etsimään lisäarvoa työttömien ja työelämän kohtaamiselle.

Tosiasiassa työttömyyttä pidetään sairautena, joka vaatii kuntouttamista eli työn teettämistä palkatta. Osallistava sosiaaliturva on nimenomaan vastikkeellista sosiaaliturvaa, vaikka kuinka muuta väitettäisiin. Osallistava sosiaaliturva ei tietenkään poista sosiaaliturvaa, vaan tekee siitä vastikkeellista.

Tosiasiassa Rovaniemellä on jo ihan selkeä suunnitelma siitä, että työttömät laitetaan  palkattomaan risusavottaan. Risusavotta lienee sitten se kehittämisjohtajan mainostama työelämän ja työttömien kohtaamisen lisäarvo.

Toinen Ylen toimittaja oli tehnyt jutun pitkäaikaistyöttömyyden hoidosta Tampereella. Nopea lukija saa sellaisen käsityksen, että Tampere työllistää palkkatuella tuhat pitkäaikaistyötöntä enemmän kuin viime vuonna.

Tosiasiassa jutun päähenkilö lienee yksi niitä aniharvoja, jotka ovat saaneet palkkatuetun työpaikan. Loput ovat palkattomassa työssä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Palkkatuettu työ on työttömän kannalta tietenkin parempi kuin palkaton työ. Siinä on vain pari ongelmaa. Ensinnäkin palkkatuetun työn työtunnit mitoitetaan niin, että työnantajan ei tarvitse sijoittaa yhtään omia rahojaan. Palkka siis jää huomattavasi pienemmäksi kuin kokopäivätyöhön otetun palkka.Toiseksi palkkatuettu työ loppuu heti, kun tukeen oikeutettu aika on kulunut loppuun.

Erityisen paljastava on tämä kappale:

Kuntouttava työtoiminta maksaa käytännössä itsensä takaisin kaupungille, kun työmarkkinaosuuden maksuvelvollisuudelta säästytään. Palkkatukityö ei ole kaupungille rahallisesti yhtä edullinen sijoitus, koska työntekijälle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Tässä paljastuu se tosiasia, että lakia rikotaan avoimesti. Lain mukaan kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata sellaista työtä, johon muuten olisi palkattava joku. Kaupunki siis myöntää avoimesti, että sen tarkoitus on vain säästää työmarkkinatuen kuntaosuudessa ja samalla teettää palkatonta työtä.Olen aistivinani jopa pientä harmistumista siitä, että palkkatuetussa työssä olevalle pitää maksaa palkkaa. Paljon mieluummin otettaisiin palkaton työntekijä ja säästettäisiin palkkakulujen lisäksi myös ns. sakkomaksuissa.

Ei kakka kaunistu yhtään, vaikka se pakataan koreaan pakettiin ja tarjoillaan yleisölle puppugeneraattorin läpi lasketun virastojargonin säestyksellä ymmärtämättömyytään salaavan toimittajan välityksellä.

Kommentit
 1. 2

  yhdelle ihmiselle palkka sanoo

  Rovaniemen tapauksessa on tärkeintä vain saada yhdelle ihmiselle palkka. Saarelainen kyllä ei tiedä työttömyydestä, kuntoukseta, sosiaaliturvasta yhtikäs mitään. Ja toinen on toimittaja, aivan sama mitä kirjoittaa kunhan kirjoittaa.

  Mutta näinhän tuo on ilmaiseksi pitäisi töitä tehdä.

 2. 4

  Juha Keltti sanoo

  Väkeä kerätään Rovaniemen ja viiden muun pilottikunnan osallistamishankkeiden salaisiin valvontaryhmiin, erityisesti pitkäaikaistyöttömiä ja toimeentulotuen saajia, joita tämä uhkaa. Tampereelle taidetaan perustaa ryhmä ihan muuten vaan. Ks. Ei pakkotyölle-ryhmä facebookissa, yhteys myös juha.keltti@akl-web.fi. Nämä kuntahujarit joutuvat kiipeliin, kun tuntemattomat valvovat, kansalaisjournalistit kirjoittavat ja asia tehdään vielä akateemisen tutkimuksen kohteeksi; sekin on alullaan.

 3. 5

  LL sanoo

  ”Tosiasiassa työttömyyttä pidetään sairautena, joka vaatii kuntouttamista eli työn teettämistä palkatta.”

  Hyvin sanailtu.

  Työttömyyttä pidetään yksilön sairautena, josta tämä yksilö pitää kuntouttaa takaisin terveeksi. Kun pitäisi puhua totta: työttömyys on yhteiskunnan sairaus.

  Pitää puhua siitä, että talousjärjestelmät (tai talousideologia tms.) tuottavat aina tietyn määrän työttömyyttä ja X määrän työttömiä (ihmisiä jotka pudotetaan pois työelämästä jossa voisi ansaita työtä tekemällä edes sen verran, että sillä tulisi toimeen).

  Pitää sanoa ääneen se, että totalitarismi jota nyt harjoitetaan ”työttömien” kustannuksella on kaikkien ihmisoikeukisen polkemista eikä sitä pidä kääriä minkäänlaiseen kauniiseen karkkipaperiin. Se koituu kaikkien työssäolevien vahingoksi.

  Palkkatukityöstä sanon kuitenkin sen verran, että olen itse tehnyt ja työnantajani sen eteen hartiavoimin töitä, että sain työpaikan ja työantajani sai läpi palkkatukipäätöksen. Työaika on lyhyempi, siksi myös palkka on pienempi, mutta siinä sitoudutaan noudattamaan yleisiä työehtosopimuksia. Työnteko ei ole ilmaistyötä. Täytyy myös muistaa, aina kun näistä asioista puhuu, että työnantajissakin on hyvin isoja eroja.

  Palkkatukityö on valtion tukemaa, mutta iso osa rahoista jää jostain kumman syystä käyttämättä. En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että miksi näin on. Palkkatukityö ei myöskään rinnastu sosiaaliturvassa normaaliin työhön. Jos on palkkatukityössä, niin on tehtävä vähintään 1,5 vuotta työtä saadakseen ansiosidonnaista, kun työsuhde päättyy. Mikäli saa normaalin työsuhteen, niin puolisen vuotta riittää.

  Tämä on hankalin juttu. Jos palkkatukityö ei jatku riittävän pitkään, niin työtön on työsuhteen päättyessä taas pelkän työmarkkinatuen (+mahdollisten muiden tukien) varassa.

  Minua mm pilkattiin ivallisesti TE-keskuksen virkailijan taholta kun aikoinaan kysyin palkkatukityöstä. ”Ai, sinä siis vain haluat takaisin ansiosidonnaiselle vai?”. Ansiosidonnaiseni oli silloin kun asiaa tiedustelin 1200 euroa/kk. Ei tarvinnut hakea muita tukia.

 4. 6

  sanoo

  Korppi raakkuu myös aiheesta. Koska en osaa joitakin asioita ilmaista noin nasevasti, joutunen jokusen lauseen lainaamaan. En tule niitä väittämään omikseni, vaikka nerokkaita ovatkin 😉 Ja valitettavan totta nykysuomessa.

 5. 7

  Kimmo sanoo

  Olisko se sittenkin yhteiskunta sairas, jos joutenoleva perusterve ihminen joutuu olemaan jouten, koska voittojen maksimointi on toimintaehtona töiden säilyttämiseksi edes jossain määrin?

 6. 8

  Markku Perttula sanoo

  Pahkasikalehdessä oli tosiaan blogiaiheesta huumorijuttuja 30v.sitten. Ei ihme ettei lehteä tarvita enää, kun tämä maa on muuttunut pahkasikamaiseksi. Eli jutuista on tullut totta.
  .

 7. 9

  yrittäjä sanoo

  Haluaisin tuoda esille asian toisen puolen. Työttömillä tehdään yli miljardin euron bisnestä. Ilman teitä työttömiä ei olisi TE-toimistojen virkailijoilla töitä, sosiaalitoimiston virkailijoilla töitä, kouluttajilla, konsulteilla. Ei olisi kurssien järjestäjillä töitä, jotka järjestävät työttömille kursseja ja yhteiskunta maksaa. Ei olisi yrittäjiä, yrityksiä, säätiöitä, yhdistyksiä, jotka saavat täysin tulonsa työttömien ilmaiseksi töihin ottamisesta ja siitä vielä maksetaan heille.

  Itse olen yrittäjä ja yritykseni juuri antaa kursseja työttömille. Luonnollisesti yhteiskunta maksaa minulle siitä. Lisäksi otamme työttömiä töihin ilmaiseksi ja yhteiskunta maksaa minulle siitä. Toki homma toimii siten, että kun tuet loppuvat työttömien ilmaiseksi työllistämisest niin loppuvat työttömän työt heti. Uusia otetaan tilalla ja homma pyörii samalla lailla.

  Työttömiä käytetään hyväksi, jotta edellä mainitut ihmiset saavat siitä elantonsa. Mitä suurempi työttömyys sitä suuremmat voitot saadaan. Työttömät työllistävät heitä valvovia, kursittavia, työhön ilmaiseksi ottavia ihmisiä.

  Minulla on perhe elätettävänä ja tiedän monia muita yrittäjiä ja yrityksiä yms. Jotka saavat tulonsa juuri työttömistä. Työttömien kursittaminen, työllistäminen ilmaiseksi on bisnestä ja siinä liikkuu arvoiden mukaan yli miljardin euron rahat. Tämä on täysin laillista bisnestä, jotka kaikki hallituspuolueet ovat siunanneet. Kokoomus, Keskusta, SDP suurimmat mainitakseni.
  Eikai hallituspuolueet ja Keskusta muuten olisi tehnyt lakeja joiden mukaan työttömien on pakko mennä ilmaiseksi töihin. Lisäksi yhteiskunta maksaa työllistäjille siitä, että ottavat työttömän töihin siksi aikaa kun saavat tukia. Tämäkin laki samat puolueet siunanneet. Tuleva osallistuva sosiaaliturva mahdollistaa vieläkin paremmat mahdollisuudet työttömien käyttämiseksi ilmaiseksi töissä. Vaikka tukien maksamiset lopettaisiin työllistäjille. Voidaan ilmaisilla työntekijöillä edelleen rahastaa. Esimerkkinä pystyn tarjoamaan muille maksullista urakatoita paljon halvemmalla vaikka tuet poistettaisiin. Koska työttömät ilmaiset työntekijät eivät maksa minulle yhtään mitään.

  Firmat jotka kilpailevat minun ja muiden kaltaisteni firmojen kanssa häviävät kaikki urakat, koska niille tulee kuluja heidän palkallisista työntekijöistä. Ne eivät pysty mitenkään kilpailemaan hinnalla. Laatukin on samaa koska valitsen työttömistä sellaiset joilla on pitkä kokemus siltä alalta mistä urakka tehdään. Lopulta tämä johtaa siihen, että nämä jotka vielä maksavat palkkaa menevät konkurssiin tai alkavat toimi samalla lailla eli käyttävät työttömiä ilmaisina työntekijöinä.

  Jos haluatte syyttää jotain niin hallituspuoleet ovat syyllisiä tähän tilanteeseen. Kasvu on aika hurjaa niissä tahoissa jotka hyödyntävät ilmaisia työnteköitä 130% / vuosi viimeiset 5 vuotta ja vauhti kiihtyy. Uskon, että juuri kukaan ei halua eikä pysty tulevaisuudessa maksamaan palkkaa työntekijöille. Suunta on selvä ja tätä hallituspuoleet ovat halunneet siksi tilanne on mikä on.

  Niin lisäisin vielä, että mitä enemmän työttömiä on sitä enemmän tarvitaan virkailijoita työttömiä valvomaan TE-toimistoissa ja sosiaalitoimistossa. Sitä enemmän tarvitaan kurssien järjestäjiä, työttömien ilmaiseksi töihin ottajia ja muuta byrokratiaa. Työttömät työllistävät valtavan ison määrän byrokraatteja.

 8. 10

  yrittäjä itsekin sanoo

  Työttömänä on monien alojen ammattilaisia, joilla on pitkä työkokemus alalta kuin alalta. He joutuvat tekemään oman alansa töitä ilmaiseksi siitä on kyse. Sitä hyödyntää moni yrittäjä, yritys, säätiö, yhdistys yms. Räikempiä tapauksia on, että irtisanotut joutuvat myöhemmin takaisin samaan työpaikkaan ja työhön. Tosin tällä kertaa ilmaiseksi. Se, että tätä järjestelmää käytetään häikäilemättä hyväksi. Syy on niiden, jotka ovat sellaisia lakeja luoneet eli päättäjät ne puolueet, jotka nuo ovat hyväksyneet Kok, SDP ja Keskusta, että järjestelmä voidaan käyttää hyväksi. Toisaalta tuo laki on kyllä siinä muodossa, että kyllä jokainen puolueen päättäjä joka on hyväksynyt sen. On täysin tiennyt, että ilmaisia työntekijöitä ollaan tarjoamassa. Samoin osallistuvassa sosiaaliturvassa laki on muotoiltu siten, että ei siinä kyllä jää epäselvää. Ilmaisia työntekijöitä ollaan tarjoamassa, jopa KOK Paula Risikko on kertonut, että näin on.

  Pidän opiskelijoiden työharjoittelua hyvänä asiana ja siinä on saattanut olla hyvä tarkoitus. Mutta sitäkin käytetään häikäilemättömästi hyväksi.

  Ilmaistentyöntekijöiden käyttäminen vääristää kilpailua ja niiden yritysten, jotka maksavat palkkaa on mahdoton kilpailla ilmaisia työntekijöitä käyttävien yritysten kanssa. Kun ajatellaan mitä kuluja tulee palkallisesta työntekijästä. 2300€ /kk tienaava työntekijä maksaa työnantajalle 3426,66 euroa /kk

  Palkan lisäksi työnantajan on huolehdittava erilaisista lakisääteisistä työnantajamaksuista, joita ovat:

  Työeläkemaksu (23,4 %), josta työnantajalle jää 18,25 %
  Työttömyysvakuutusmaksun työnantajan osuus, joka on 0,8 %
  Sosiaaliturvamaksu 2,04 %
  Tapaturmavakuutus, joiden suuruus vaihtelee yhtiöittäin. Toimistotyötä tekeville tapaturmavakuutus on luonnollisesti pienempi kuin esimerkiksi rakennuksilla työskentelevillä.
  Ryhmähenkivakuutus, jotka myös vaihtelevat yhtiöittäin 0,3-8 % välillä.
  Lomakorvaus ja lomat, jotka ovat osa-aikaisilla työsuhteen pituudesta riippuen 9-11,5 %. Kokoaikaisille maksetaan lomallakin normaalia kuukausipalkkaa. Jos noudatettava työehtosopimus määrää lomarahasta, on se tyypillisesti puolet loma-ajan palkasta.
  Sairaslomien kulut, jotka tietenkin vaihtelevat mutta niihinkin on hyvä varautua. Jos sairaslomapäiviä on esim. 3 kpl, on se 1,22 % vuotuisesta työajasta.
  Korvattavien arkipyhien määrä vaihtelee toimialoittain, mutta keskimäärin niitä on 7 kpl vuodessa joka tarkoittaa 2,86 % vuotuisesta työajasta.

  Psst… Olethan muuten huomannut, että Yrittäjien verkkosivuilta löytyy palkkalaskuri juuri tähän tarkoitukseen? Kokeile palkkalaskuria tästä.
  http://www.yrittajat.fi/fi-FI/palkkalaskuri/

  On päivän selvää, että on täysin mahdoton kilpailla niiden yritysten kanssa joiden työntekijöiden palkkakulut ovat 0 ilmaisten työntekijöiden takia. Varsinkin nykyinen kilpailutuslaki takaa sen, että halvimalla tarjoava saa urakat. Ei kukaan tiedä eikä saa selville onko työntekijät niissä kilpailutus firmoissa ilmaisia vai ei, ei ketään edes kiinnosta. Esimerkkinä palkkaa maksava yritys voi tarjota enintään +-0 eli ei tule voittoa yhtään summan. Kun taas ilmaisia työntekijöitä käyttävä voi tarjota -30-60% halvemmalla ja saa isot voitot.

  Itse maksan normaali palkkaa työntekijöille. Olen todella huolestunut siitä, että ilmaisia työntekijöitä käyttävien firmojen määrä on moninkertaistunut. Sanoisin, että lähes kaikki firmat käyttävät enemmän tai vähemmän ilmaisia työntekijöitä. Huolestuttavinta on se, että pelkästään ilmaisilla työntekijöillä toimivia firmojen, yhdistysten, säätiöiden, yrittäjien määrä on tuhatkertaistunut ja jatkaa hirvittävää kasvuaan.

  TE-toimistot tietävät pelin hengen ja tietävät tasan tarkaan, että kun tuet loppuvat niin loppuvat työttömältä työtkin. Silti uudet työttömät menevät samaan firmaan ja kiertokulku jatkuu. Siitä on tullut maan tapa. Se tule muuttumaan ennenkuin laki muuttuu ja lain muuttuminen vaatii sellaista hallitusta, jossa ei ole nykyisen lain hyväksyneitä ja kannattavia puolueita KOK, SDP ja Keskusta.

  Ilmaiset työntekijät vievät sadoilta tuhansilta suomalaislta palkallisia työpaikkoja. Jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla. Voitot toki kasvaa moninkertaisiksi kun käyttää ilmaisia työntekijöitä ja mitä enemmän sitä suuremmat voitot.

  • 12.1

   LL sanoo

   Puhut aivan totta, mks.

   Tuolla aiemmin puhuin palkkatuen puolesta, niin myönnän että siinä on ongelmansa. Olen +50 vuotias työtön eikä tässä ole nyt juuri ollut muita vaihtehtoja kuin etsiä työnantaja joka 1. asennoituu niin että minut kannattaa palkata 2. asennoitua itse niin, että työnantaja saa hakea ”palkkahyödyn” itselleen. Tällä yhteismeiningillä syntyy työsuhde jossa kuitenkin noudatetaan työehtosopimuksia ja maksetaan normi palkkaa. Pientä, mutta suostun siihen. Nyt.

   Vaihtoehdot kun ovat omalla kohdallani hyvin vähissä. Eivätkä ne tässä yhteiskunnassa tule mitenkään lisääntymään, siitä olen aivan varma.

 9. 13

  TYP tulee ja orjatyöt tulevat pysyvästi sanoo

  Vuonna 2015 tapahtuu TYP:in ”laillistaminen”, eli käsittääkseni siitä tulee laillistettu organisaatio. Käsittääkseni edelleen TE-keskusten toiminta jatkuu, mutta jatkossa TYP laillistetaan siten että sinne meno ei ole enää linjausten mukaisesti ”vapaaehtoista” vaan sinne pakotetaan.

  Mielenkiintoinen juttu löytyi kuitenkin vuonna 2015 voimaan astuvan TYP-toimintamallin laista (https://www.tem.fi/files/38799/TYP-toimintamalli_diat.pdf):

  ”9 – 10 § Asiakasrekisteri ja tietojen vaihto

  -Tavoitteena, että TYP:ssä työskentelevillä henkilöillä olisi oikeus vaihtaa TYP-prosessissa tarvittavia välttämättömiä tietoja myös ilman asiakkaan suostumusta
  -> Tietojen vaihto TYP:n sisällä pyritään varmistamaan mahdollisimman laajasti. Haasteena mm. arkaluonteiset terveydentilaa koskevat tiedot
  ->Luottamuksellisen asiakassuhteen syntyä edistää, että asiakas tietää mitä häntä koskevia tietoja liikkuu ja käsitellään

  TYP-asiakasta koskevat (TYP-palveluprosessiin kuuluvat) tiedot tallennetaan yhteiseen asiakasrekisteriin
  ->TYPPI-tietojärjestelmän kehittäminen TYP-tarpeisiin
  —>Selvitetään URA-tietojärjestelmän kehittämismahdollisuudet TYP-tarpeisiin
  —>Tehdään mahdollisesti esiselvitys uuden tietojärjestelmän luomisesta”

  Mielenkiintoiseksi tässä asian tekee se, että jatkossa siis jos TYP:iin satut joutumaan, voivat eri tahot vaihtaa tietoja sinusta keskenään vaikka sen kieltäisitkin. Nyt oikeasti ********* jotain järkeä peliin.

  Työttömien kyykytys on menossa melkoisen myllerryksen kautta entistä pahemmaksi. Tämä on alkanut 2000-luvun puolivälissä, noin 2006, eikä loppua tallomiselle siis ole näkyvissä. Nähtäväksi jää, mitkä ovat jatkossa ilmaistyöstä tai ei-ammatillisesta koulutuksesta kieltäytymisen sanktiot toimeentulotukeen, ja ovatko ne TYP:ssä samat kuin TE-keskuksessa kieltäytymiseen (kunta kun on TYP:ssä yhtenä osapuolena). Jääko -40% maksimina historiaan.

  Jokatapauksessa tässä ollaan nyt luomassa köyhistä entistä köyhempää ihmisluokkaa – köyhyysrajan alla elävien luokka, jolla ei ole varaa vaatia enää työnantajaltaan työstään palkkaa. Olemme luomassa täyspäiväisesti ”hanttihommiin” työllistettyjen luokkaa laajamittaisesti, jotka paiskivat 8h päivässä töitä 530€ nettopalkalla, eläen veitsenterällä vailla lupausta paremmasta, ei-köyhyysrajan alla elettävästä elämästä. Työsopimuksen mukaiset edut ovat tältä ”työväenluokalta” katoamassa. Hyvinvointivaltio on kohta vain vitsi.

  Enää ei nähdä että työttömäksi joutunut voisi nousta suoraan palkkatöihin, vaan keksitään tämmöinen mukapakollinen ”väliporras”, eli ei-työsopimuksen alainen, työnantajalle ilmainen, työvoima joka työskentelee pelkällä työmarkkinatuella eläen köyhyysrajalla.

  Väliportaaseen sitten jumitutaan, ja siellä pallotellaan ja pompotellaan tekemään yrityksille töitä ilmaiseksi – töitä, joihin työehtosopimuskin määrittelisi ehdot, mutta kun ”tämä ei ole työsuhde”. Samaa työtä kuitenkin teet kuin ihmiset työsopimuksella.

  Väliportaasta ei töihin nousta, vaikka työkuntoa olisi normaaliin palkkatyöhönkin, siitä pitää väliportaan kanssa työskentelevä taho esim. TYP huolen. Ilmaistöitä ja yhteistyötä pidetään niin intensiivisenä sanktioiden uhalla, ettei aika ja energia enää riitä omaehtoiseen palkkatyönhakuun, vaan joudut juoksemaan heidän tarjoamiensa ei-työsopimuksen alaisten ilmaistöiden perässä kuin päätön kana. Kun yksi työkokeilukausi ilmaisena työntekijänä on ohi, saat samantien osoituksen joko toiselle, tai sitten höpöhöpö-kurssille, sillä siellä sinut halutaan pitää, ettet vain pääsisi palkkatöihin. Työttömänä työllistät sitten TYP -virkailijoita, työhönvalmentajia, ja annat firmoille ilmaisen työpanoksen – hauskana puolena se – että sinä työtön pysyt itse työttömänä kituuttaen hernekeitolla ja tehden ”työtä.

 10. 14

  TYP tulee ja orjatyöt tulevat pysyvästi sanoo

  No, TYP:in ulko-ovessa on teksti: ”Tästä käynti saattaa vaarantaa terveytesi”
  TYP:in ulko-oven päällä on valomainos jossa teksti ”Arbeit macht frei”.
  TYP:in eteisaulassa on kaksikymmentä metriä korkea kullattupatsas joka esittää Tarja Filatovia. Palkattoman pakkotyön teettämisen ”äitiä”.

  Sisällä siellä TYP:issä on töissä henkilöitä jotka luulee että sinun, työttömän, jotkut henkilökohtaiset ominaisuudet tai niitten puute, aiheuttaa sen että työnantajat eivät viitsi tai halua tai heillä ei kertakaikkiaan ole tarvetta avata uusia palkkatyöpaikkoja.
  Josta työnantajien palkkatyöpaikkojen avaamattomuudesta taas johtuu Suomessa(kin) vallitseva massatyöttömyys.

  Lisäksi ne henkilöt siellä TYP:ssä, noudattaen edellisen eduskunnan älykästä tahtoa, ponnistelevat parhaansa mukaan jotta mahdollisimman moni vielä olemassaoleva duunaritason palkkatyöpaikka muuttuisi palkattomaksi pakkotyöpaikaksi.

  On siis niin että niitten TYP-henkilöiden oman työnteon ainoa tarkoitus ja päämäärä on hoitaa työttömyyttä eli palkkatyöpaikkapulaa siten että mahdollisimman paljon vielä olemassaolevia palkkatyöpaikkoja häviäisi muuttumalla palkattomiksi pakkotyöpaikoiksi.

  Ja tätä tehdään vaikka jopa kalevi tietää (vaikka ei myönnäkkään) että massatyöttömyysmaassa kuten Suomi, joka kerta kun yksi palkkatyöpaikka lakkaa olemasta työttömyys tosiasiassa kasvaa yhdellä.

  Mutta mihin tarvitaan ne kaikki tuhannet ja tuhannet palkattomat pakkotyöpaikat? No, työttömien rankaisemiseksi siitä että työnantajat eivät viitsi tai halua tai heillä ei ole tarvetta avata uusia palkkatyöpaikkoja jotta työttömyys siten omia aikojaan häviäisi.

 11. 15

  TYP tulee ja orjatyöt tulevat pysyvästi sanoo

  Kehoitan kaikkia työttömiä lukemaan tämän mielenkiintoisen työvoiman palvelukeskuksia käsittelevän jutun:

  ”Hallitus antaa Työvoiman palvelukeskuksiin liittyvä lainsäädäntöhanke, HE Teema: Työ Arvioitu valmistumisaika: Syksy 2014 Muokkauspäivämäärä: 24.3.2014 Vastuuyksikkö: Työllisyys- ja yrittäjyysosasto, hallitusneuvos Päivi Kerminen Työ- ja elinkeinotoimistojen, Kansaneläkelaitoksen ja kuntien yhteinen työvoiman palvelukeskusten toimintamalli ulotetaan koko maahan. Palvelukeskusten toimintamallista säädetään lailla ja niiden rahoitus turvataan. Tausta Hallitusohjelman mukaan työ- ja elinkeinotoimistojen, Kansaneläkelaitoksen ja kuntien yhteinen työvoiman palvelukeskusten toimintamalli ulotetaan koko maahan. Palvelukeskusten toimintamallista säädetään lailla ja niiden rahoitus turvataan. Aikataulu TEM asetti maaliskuussa 2013 työryhmän valmistelemaan hallitusohjelman linjausten toimeenpanoa. Esitys työvoiman palvelukeskusten valtakunnalliseksi toimintamalliksi valmistui helmikuun 2014 lopulla. Tavoitteena on, että hallituksen esitys laiksi työvoiman palvelukeskuksista annetaan syksyllä 2014 ja työvoiman palvelukeskuksia koskevat säännökset tulevat voimaan vuoden 2015 alussa. Luonnos hallituksen esitykseksi lähetetään lausunnolle huhti-toukokuussa 2014.”

  https://www.tem.fi/ajankohtaista/vireilla/lainsaadantohankkeet/lainsaadantohankehaku?estimated_completion=-1&freetextsearch=ty%C3%B6voiman+palvelukeskus&submitform=Hae&theme=4566&xmid=4734

 12. 16

  TYP tulee ja orjatyöt tulevat pysyvästi sanoo

  Ensi vuonna kaikki 300 päivää työttömänä olleet pääsevät mukaan aktivointitoimiin, kun työvoiman palvelukeskusten verkostoa laajennetaan koko Suomeen. Työvoiman palvelukeskusten toimintamallista säädetään nimittäin lailla ja niiden rahoitus turvataan. Lain mukaan Suomeen pitää perustaa suuri määrä uusia työvoiman palvelukeskuksia työttömien auttamista varten. Kehoitan kaikkia työttömiä lukemaan tämän mielenkiintoisen työvoiman palvelukeskuksia käsittelevän jutun:

  ”Hallitus antaa Työvoiman palvelukeskuksiin liittyvä lainsäädäntöhanke, HE Teema: Työ Arvioitu valmistumisaika: Syksy 2014 Muokkauspäivämäärä: 24.3.2014 Vastuuyksikkö: Työllisyys- ja yrittäjyysosasto, hallitusneuvos Päivi Kerminen Työ- ja elinkeinotoimistojen, Kansaneläkelaitoksen ja kuntien yhteinen työvoiman palvelukeskusten toimintamalli ulotetaan koko maahan. Palvelukeskusten toimintamallista säädetään lailla ja niiden rahoitus turvataan.

  Tausta Hallitusohjelman mukaan työ- ja elinkeinotoimistojen, Kansaneläkelaitoksen ja kuntien yhteinen työvoiman palvelukeskusten toimintamalli ulotetaan koko maahan. Palvelukeskusten toimintamallista säädetään lailla ja niiden rahoitus turvataan.

  Aikataulu TEM asetti maaliskuussa 2013 työryhmän valmistelemaan hallitusohjelman linjausten toimeenpanoa. Esitys työvoiman palvelukeskusten valtakunnalliseksi toimintamalliksi valmistui helmikuun 2014 lopulla. Tavoitteena on, että hallituksen esitys laiksi työvoiman palvelukeskuksista annetaan syksyllä 2014 ja työvoiman palvelukeskuksia koskevat säännökset tulevat voimaan vuoden 2015 alussa. Luonnos hallituksen esitykseksi lähetetään lausunnolle huhti-toukokuussa 2014.”
  https://www.tem.fi/ajankohtaista/vireilla/lainsaadantohankkeet/lainsaadantohankehaku?estimated_completion=-1&freetextsearch=ty%C3%B6voiman+palvelukeskus&submitform=Hae&theme=4566&xmid=4734

 13. 17

  TYP tulee ja orjatyöt tulevat pysyvästi sanoo

  Valtio antaa rahaa 460 miljoonaa tuohon joka työllistää vain byrokraatteja, eikä työllistä yhtään työtöntä. Pitäähän jokaisella työttömällä olla oma byrokraatti joka tienaa 3000€/kk ja valvoo, että työtön tekee ilmaiseksi töitä. Sekä varmistaa että työtön pysyy työttömänä.

 14. 18

  Jarmo sanoo

  Tuo Tampereen palkkatukityö on kyllä varmasti harvinaisuus.

  Kävin keväällä (pakotettiin) Tampereella ARVI-infossa, jossa työttömille esiteltiin uudistuneita työkkärin sähköisiä palveluita, kaupungin työllisyydenhoidon palveluyksikön typa:n palveluita ja erilaisia vaihtoehtoja (palkkatuettu työ, työkokeilu yms..) Tilaisuuden lopuksi sai itse päättää haluaako ajan typasta. Tilaisuuden vetäjä mainosti typaa niin, että sieltä löytyy ne kaupungin tai ”yhteistyökumppaneiden” piilotyöpaikat ja mahdollisuus on kuulla myös palkkatukipaikoista kaupungin sisällä. Ajattelin että wau, ihan oikeasti palkkatyötä jes, tuonne. Ilmoittaudun listalle ja kutsu tulisi myöhemmin syksyllä.

  Lisäksi tilaisuudessa tuotiin esille sosiaalista kuntoutusta, joka markkinoitiin ”kerran viikossa” -rupatteluhetkenä ryhmässä (4h) 3kk ajan. Hetki oikeuttaisi kahviin, ruokailuun ja ilmaiseen bussikorttiin koko kuntoutuksen ajaksi. Ajattelin, että ok, jos se ei velvoita mihinkään muuhun kuin ryhmätapaamiseen ja rupatteluun niin ok ja ilmoittauduin siihen. Kävin sosiaalityöntekijän juttusilla ja tehtiin yhdessä te-toimiston kanssa aktivointisuunnitelma, johon merkittiin, että osallistun sosiaaliseen kuntoutukseen. Mainitsin, että olen menossa myös typaan elokuussa kun kutsu sinne oli tullut. Tätä pidettiin te-keskuksen puolelta hyvänä juttuna, koska sieltä voisi löytyä se palkkatukipaikka josta olin kiinnostunut. Ajateltiin yhdessä, että sosiaalinen kuntoutus on B-vaihtoehto jos typasta ei löydy mitään.

  Tänään tulee soitto typasta ja ihmetellään miksi en ole perunut aikaa? Ihmettelin, että miksi olisin. Olen tulossa suurella mielenkiinnolla kuuntelemaan lisää kaupungin piilotyöpaikoista ja palkkatukipaikoista. Minulle sanotaan suoraan, että ei typasta niitä saa, vaan typa on väylä työkokeiluun ja sosiaaliseen kuntoutukseen. Piilotyöpaikkoja ja palkkatuettuja paikkoja voi kysyä te-toimistosta. ”Sulla olikin asiat kunnossa kun olet menossa sosiaaliseen kuntoutukseen, meillä ei ole tarjota sinulle mitään.”

  Eli yhtä huuhaata koko touhu. Olen nyt siis menossa sosiaaliseen kuntoutukseen ja asia ok.. Typaa tuotiin esille ARVI-infossa nimenomaan väylänä myös palkkatukitöihin, mutta se näköjään ohjaa ihmiset pelkästään työkokeiluun tai sosiaaliseen kuntoutukseen.