Tuettu palkka-ale

Työ- ja elinkeinoministeriö antoi kesäkuun alussa lähes huomaamatta uudet ohjeet palkkatuen myöntämisestä. Ohjeiden mukaan yrityksen yt-neuvottelut eivät enää estä palkkatuen saamista työttömän työnhakijan palkkaukseen. Työnantajan on kuitenkin tarjottava kyseistä työtehtävää lomautetuille, osa-aikaisille ja irtisanotuille työntekijöille irtisanomisaikana.

Jos työntekijät kieltäytyvät ottamasta työtehtävää vastaan, niin palkkatukea voidaan myöntää työttömän palkkaamiseen. Uudistus mahdollistaa palkkatuen maksamisen myös alle 700 euron palkkakustannuksiin.

Äkkiä katsoen tämä vaikuttaa hyvältä ajatukselta, koska työttömien pääsy palkkatukityöhön helpottuu. Irtisanomiset, lomautukset tai osa-aikaisen työntekijän alhaiset palkkauskustannukset eivät enää ole este palkkatuen saamiselle.

Millainen koira tähän uudistukseen sitten voi olla haudattuna?

Palkkatuen perusteista säädetään julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 7 luvussa. Sen mukaan palkkatukea voidaan myöntää vain siinä tapauksessa, että työnantaja sitoutuu maksamaan alan yleissitovan TES:n mukaista palkkaa. Sopimuksissa on kuitenkin yleensä liukumavaraa, joten palkattaessa uusia työntekjöitä palkkatuella käytetään tietenkin TES:n alarajaa. Näin työnantajan omat kustannukset pienevät, kun tuki kattaa suuremman osan palkkamenoista.

Osa-aikaisia työntekijöitä kannattaa myös palkata, kun tukeen oikeutetun palkkasuman alaraja poistuu.

Lain 7 luvun 5 §:n mukaan palkkatukea myönnetään silloin, kun työnhakija on saanut työttömyysetuutta 500 päivää tai on ollut yhtäjaksoisesti työttömänä kuusi kuukautta ennen palkkatuen myöntämistä.

Nyt työnantajien kannataa siis aloittaa yt-neuvottelut ja tarjota työntekijöille heidän nykyistä työtään pienemmällä palkalla. Jos työntekijät eivät suostu, niin heidät voidaan irtisanoa ja korvata palkkatuetulla työvoimalla.

Näin kitkutellaan puoli vuotta, jonka jälkeen työttömiksi joutuneet irtisanotut ovat tulleet palkkatuen piiriin. Nyt heidät voidaan palkata takaisin TES:n mukaisella alimmalla palkalla ja saada suurin osa palkkakustannuksista palkkatukena. Työttömät työnhakijat eivät voi enää kieltäytyä ottamasta työtä vastaan, koska silloin he menettäisivät työttömyysetuutensa.

Näin saadaan alennettua palkkoja ja sen alennetun palkan maksaa pääosin valtio.

Myönnän maalaavani piruja seinille ja toivon olevani väärässä. Jos kuitenkin olen oikeassa, niin saanpahan sitten sanoa sanoneeni.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  No, tähän yksi syypää on ay-liikkeen välinpitämättömyys. Ei kävis esim. Ranskassa tällainen päinsä ja tulis vähintään päivän yleislakko, jos joku ehdottais.

  • 1.1

   keke sanoo

   No Ranskassa ei AY-liike istu hallituksessa. Olisi varmaa korkea aika alkaa miettimään että mitä ihmeen merkitystä sillä AY-liikkeellä on joka on käytännössä olemassa vain vahvistamassa tiettyjen kahden puolueen poliittisia päämääriä välittämättä pätkääkään mitä työmarkkinoilla tapahtuu. Sinällään vaikea kyllä nähdä minkään maan AY-liikettä avoimesti liputtavan esimerkiksi työkokeilujen tai nuorisotakuun puolesta toisin kuin kotosuomessa. Ei liene sattumaa että kyseiset projektit on kotoisin näistä 2 eri puolueesta jotka käytännössä hallitsevat myös AY-liikettä.

 2. 2

  Pera sanoo

  Siis jotkut tahot ovat olleet jo pitkään sitä mieltä, että palkkoja on alennettava. Mutta kun palkkojen alentaminen johtaaa myös verotulojen alenemaan, niin mistä tuossa sitten on lopulta kysymys. Siis täytyyhän työtätekeville maksaa edes sellaista palkkaa, millä asuu vaatimattomasti vuokralla vanhassa kerrostalossa, että ostaa ruokansa halvimman ja tietenkin samalla epäterveellisemmin – kun halvalla on ostettava ravintoenergiaa käydäkseen työssä.

  • 2.1

   167-176 sanoo

   Palkkojen alentaminen johtaa deflaatioon, hintojen alenemiseen, joka on jo osittain näkyvissä EU:n alueella. Jos palkkoja alennetaan niin tavallisten ihmisten ostovoima laskee ja se johtaa kierteeseen jossa hintojakin on alennetava että tavara saadaan kaupaksi, joka taas johtaa vaatimukseen palkkojen alentamisesta. Loppua tuolle kierteelle ei ole ja nuo jotka vaativat palkojen alentamista, muilta paitsi itseltään, sahaavat omaa oksaansa kun ei järki riitä omaa nenäänsä pidemmälle. Sama vaikutus mutta paljon voimakkaampi on noiden palkattomien ja tuettujen töiden teettämisellä.

 3. 3

  Late sanoo

  Vasemmisto- ja muille puolueillehan tuosta pitäisi uinuttaa. Liitoille ei kannata, koska niillä ei ole oma lehmä ojassa. Jotta minäkin, Sakarin tavoin, pääsisin sanomaan mitäs minä sanoin, ennustan meidän vielä näkevän Itä-Intian Komppanian kaltaisia valtio valtiossa -yrityksiä, ehkä jopa myös Preussin kaltaisen armeijan, jolla on valtio!

 4. 4

  eila sanoo

  Liitothan ajavat vain vielä jäljellä olevien, vähien vakituisten työntekijöiden asiaa. (Työpaikallani on monta kokoomusta äänestävää vakiduunaria. Solidaarisuus on ehdottomasti kadonnut ”yksilöllisyydeksi” nimitetyn välinpitämättömyyden ja tyhmyyden tieltä.)
  Palkkojen aleneminen ei johda hintojen alenemiseen, ei Suomessa. Hinnat vain jatkavat nousuaan täällä nurinkurisessa sarvikuonojen maassa myös silloin, kun kysyntä on alhaalla. Samoin (tasa)verot sen kun nousevat. Perusturvalle pudonneet eivät pysty ostamaan paljon tai maksamaan paljon veroja, joten mistähän saadaan lisää rahaa, jolla voidaan ”palkata” lisää työvoimaa kapitalistille?

  Mitähän sitten tapahtuu? Onko lopuksi sama tilanne kuin ennen Ranskan- tai bolsevikkivallankumousta, jolloin on muutama upporikas ja valtavat joukot köyhiä? Tekeekö omistus tämmöistä aaltoliikettä ja ”uudesta jaosta” maksetaan sitten taas hirvittävä hinta? Onko 70 vuotta riittävän pitkä aika unohtaa?
  No. Enpä tainnut sanoa mitään uutta, kysymyksiä on paljon eikä vastauksia yhtään. Olen vain yksi ihmettelijä …

  Loppukaneetiksi siteeraan Mika Ojalaa, smu:n pääluottamusmiestä: ”Kokoomusta äänestävä duunari on kuin partiolainen, joka paskantaa omaan reppuunsa”.