Työvoimapolitiikan ajankuva

Olen kirjoittanut kymmeniä juttuja nykyisestä työvoimapolitiikasta ja niin ovat tehneet monet muutkin. Silti valtaosalla ihmisistä ei ole aavistustakaan mistä kirjoitan. Kun ihmiset kuulevat sanan työllistäminen, niin he pitävät asiaa automaattisesti erinomaisena ajatuksena ja luulevat puhuttavan palkallisesta työstä.

Kun ihmiset kuulevat sanan työharjoittelu, niin he ymmärtävät sen tarkoittavan vähän pienemmällä palkalla tehtävää koeluontoista työtä, joka muuttuu täydellä palkalla tehtäväksi lyhyen harjoitteluajan jälkeen. Sanapari kuntouttava työtoiminta taas luo useimmille mielikuvan vajaakuntoisten kuntouttamisesta.

Ihmisten pitäisi päivittää työvoimapolitiikkaa koskeva sanavarastonsa. Työvoimapolitiikka on nykyisin synonyymi työttömien määräämiselle työntekijöiksi ilman palkkaa. Työharjoittelu ja kuntouttava työtoiminta ovat sitä palkatta tehtävää työtä. Harjoittelija oppii työn, mutta ei tule koskaan samaan yhtään palkkaa. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei ole mitään tekemistä kuntoutuksen kanssa, vaan siihen velvoitettujen ainoa ongelma on työttömyys.

Kiskonnantapainen työsyrjintä on rikosnimike, joka uutisissa silmiin osuessaan herättää pahennusta. Yleensä joku yrittäjä on palkannut euron tai parin tuntipalkalla työntekijöitä ja päätynyt välittömästi oikeuteen. Tällainen yrittäjä ei sympatioita kerää eikä tarvitse. Tässä yksi tämän päivän uutinen aiheesta:

Pizzerian omistaja sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Hän joutuu myös maksamaan uhrille korvauksia kärsimyksestä 2 300 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhrin oikeudenkäyntikulut 3 200 euroa. Omistaja teetti uhrilla vuoden ajan työtä liian alhaisella palkalla.

Työnantaja oli maksanut 12 tunnin työpäivästä 20 euroa ja kuuden tunnin työpäivästä 10–15 euroa palkkaa. Syyttäjän mukaan peruspalkan olisi pitänyt olla 9,70 euroa tunnilta ja työstä olisi pitänyt maksaa myös ilta- ja pyhälisiä.

Tämä työnantaja oli tyhmä ja tyhmyydestä sakotetaan. Jos hän olisi ollut viisas, niin hän olisi hankkinut täysin palkattomia työntekijöitä TE-toimiston avuliaalla myötävaikutuksella. Hän olisi voinut saada kaksi tai useampiakin kuusituntista työpäivää tekevää työharjoittelijaa ilman minkäänlaisia kustannuksia. Lisäksi hän olisi saanut nimensä lehteen yhteiskunnan hyväntekijänä ja suurena työllistäjänä.

Työntekijät eli ne harjoittelijat olisivat saaneet Kelalta työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen eli suunnilleen saman mitä tämä työnantaja maksoi rikoksensa uhrille. Työnantajalle ei olisi tullut kustannuksia eikä käräjäreissua.

Kiskonnantapainen työsyrjintä yksityisen tekemänä on aina rikos. Kun saman tekee yhteiskunnan avulla, niin kaikki on kunnossa. Työvoimapolitiikkaa koskeva lainsäädäntö tekee muuten rikollisesta toiminnasta laillista ja hyväksyttävää.

Kommentit
 1. 1

  Kirsti Hartikainen sanoo

  Kiitos kommenteistasi ! Tätä samaa , mitä nyt toit esille , kirjoitin viimeeksi. Ihmettelen , ettei tälle voida tehdä mitään. Toisaalta , voittoahan yritykset näin saavat. Kukaan ei vain ajattele mitä tuntee se ihminen , jolle annetaan toivo työllistymisestä , jota ei ole ja pahoin pelkään , että te-toimisto tietää tämän. Valehdellaan ja näin pikkuhiljaa se toivonsa moneen otteeseen menettänyt todella syrjäytyy !

 2. 2

  Seppo Lavikainen sanoo

  Sikäli ihan asiaa, mutta mielestäni tässä hieman korostuu tuollainen ”työnantajien ja jopa ihan rehellisten palkanmaksajien” yleistäminen.

  ”Ihmisten pitäisi päivittää työvoimapolitiikkaa koskeva sanavarastonsa. Työvoimapolitiikka on nykyisin synonyymi työttömien määräämiselle työntekijöiksi ilman palkkaa. Työharjoittelu ja kuntouttava työtoiminta ovat sitä palkatta tehtävää työtä”. Tämä pitänee paikkansa, mutta ketkä ovat tämän kaiken takana? Ketkä ovat tällaisen riiston mahdollistavan työvoimapolitiikan takana? Byrokraatit, joiden palkan maksamme veroeuroillamme!

  Jonnii joutavat virkamiehet keksivät päivästä päivään keinoja joilla työttömyyslukuja saataisiin kaunisteltua- ilman valtiolle koituvia kustannuksia. Toinen kaunis tapa on tietysti ”luovuttaa” työtön yksityiselle ”orjaksi”.

  Työllistäminen on aina hyvä juttu- mikäli siitä työllistetty saa palkan, mutta nämä keinoteikoiset työttömyyslukuja korjaavat kaunistelut ovat perseestä, syvältä ja poikittain! Minäkin voin työllistää vaikkapa jo huomenna 100 000 työtöntä, ellei siitä koidu minulle mitään kustannuksia!

  ”Tämä työnantaja oli tyhmä ja tyhmyydestä sakotetaan. Jos hän olisi ollut viisas, niin hän olisi hankkinut täysin palkattomia työntekijöitä TE-toimiston avuliaalla myötävaikutuksella. Hän olisi voinut saada kaksi tai useampiakin kuusituntista työpäivää tekevää työharjoittelijaa ilman minkäänlaisia kustannuksia. Lisäksi hän olisi saanut nimensä lehteen yhteiskunnan hyväntekijänä ja suurena työllistäjänä.

  Työntekijät eli ne harjoittelijat olisivat saaneet Kelalta työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen eli suunnilleen saman mitä tämä työnantaja maksoi rikoksensa uhrille. Työnantajalle ei olisi tullut kustannuksia eikä käräjäreissua”.

  En kyllä itse tällaista veroeuroilla pyöritettävää käytäntöä suosittelisi ja olen melko varma, ettei Sakarikaan ole tällaisen kannalla. Timonen toi kuitenkin hyvin esille sen, kuinka vääristynyt ja ristiriitainen on koko työvoimapolitiikka tällä hetkellä maassamme!

 3. 3

  LL sanoo

  Hyvin tulee esille kirjoituksessasi mikä on meininki. Työnantajat, jotka eivät noudata alkeellisiakaan työehtosopimuksia ja työllistävät jutussa mainituilla nimillä: työharjoittelu, kuntouttava työtoiminta, harjoittaakseen rikollista toimintaa (orjatyötä) joka on tehty lailliseksi.

  Lisäisin tuohon listaan ”työkokeilu” nimikkeellä tehtävän työn. Kuulin juuri ihmisestä, joka oli hakenut töitä todella ahkerasti ja lopulta pääsi työhaastatteluun. Työnantaja piti häntä sopivana työntekijänä. Kunnes puheeksi tuli työsuhdeasiat.Työnantaja ehdotti, että aloitetaan työsuhde työkokeiluna. Työnhakija oli kuin puulla päähän lyöty ja kieltäytyi tästä ”mahdollisuudesta” tehdä palkatta työtä.

  En tiedä kuinka laajaa tämä tämmöinen käytäntö jo on työnantajien keskuudessa, mutta nämä uudet toimintatavat kannattaa kaikkien työstään vielä normipalkkaa saavien pitää mielessään. Näillä uusilla käytänteillä on nimittäin vaikutuksensa kaikkien palkansaajien työsuhteisiin ja työsuhdeturvaan.

 4. 4

  .... sanoo

  Tulipa tässä mieleen, että jospa valmistautuisi tähän ”kuntoutukseen” etukäteen, hankkimalla valmiiksi lääkärintodistuksen ruumiin- ja sielunvoimistaan?
  Viime kerralla lääkäri ilmoitti että ”kelpaa kaikkeen palvelukseen”. Voiko byrokraatti ruveta ”kuntouttamaan”, huolimatta voimassa olevasta lääkärintodistuksesta? Kyllähän orjatyölle tarvittaessa voi antaa ne toiset nimet eli harjoittelu/kokeilu, ikään kuin niitä vielä tarvittaisiin 30 työvuoden jälkeen. Mutta onko mitään tehtävissä tälle kaikelle laittomuudelle?

  Entä työsyrjintä sitten. Onko se syrjintää, että työntekijä tekee tuurauksia 15 vuoden ajan ja on työssä yhtä paljon tai jopa enemmän kuin vakituiset? Syynä vakinaistamattomuuteen on ollut ikä/kieli/kansallisuus ja se, ettei ole antanut p …ua oikeille henkilöille. Työsopimuksia on tehty kymmeniä tai satoja. Ehkä olen vain kiittämätön, mutta harmittaa.

  • 4.1

   Saku Timonen sanoo

   Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 8 § 4 momentti:

   ”Jos kunta arvioi, ettei henkilö työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi välittömästi osallistua kuntouttavaan työtoimintaan, suunnitelman tulee sisältää erityislakien mukaisesti sellaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja, jotka parantavat hänen mahdollisuuksiaan osallistua myöhemmin kuntouttavaan työtoimintaan. Terveydenhuollon palvelujen tarvetta arvioitaessa asiantuntijana toimii kunnan terveyskeskus tai sairaanhoitopiiri.”

   Lääkärintodistus työ- ja toimintakyvyn rajoituksista kannattaa siis hankkia, jos sellaiseen on mahdollisuus.

   • 4.1.1

    ...... sanoo

    No huh.
    Luulin ettei ”kuntouttaminen” koskenut hyväkuntoisia.
    ”Kuntoutukseen” pääsee siis, jos ei oikeasti tarvitse sitä.
    Voi s..na.
    Kiitos vastauksesta.

    • 4.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Näin se valitettavasti menee. Vain priimatavara kelpaa kuntouttavaan työtoimintaan, muut on ohjattava sosiaali- tai terveyspalvelujen piiriin. Sanapari ”kuntouttava työtoiminta” on ilmeisen tarkoituksellisesti harhaanjohtava.

 5. 5

  Markku Perttula sanoo

  Voi viddu. Tämähän on täysin työkykyisten ihmisten orjiksi myymistä. Sanan täydessä merkityksessä.
  Valtamedialta törkeää huijata ihmisiä antamalla täysin väärä kuva kuntouttavasta työstä.

  • 5.1

   Saku Timonen sanoo

   Koko kuntouttava työtoiminta on huijausta lain nimeä myöten. Laki on nimeltään Laki kuntouttavasta työtoiminnasta, mutta koko laissa ei ole mitään muuta kuntouttavaa kuin sen nimi.

   • 5.1.1

    keke sanoo

    Sori saku mutta pakko kysyä, että mitä mieltä siellä vasemmistoliitosta asiasta ollaan? Meinaan kun vaalit tulee niin mitä mieltä olet siitä että ratsastaako puolue näillä uusilla kuntoutustoimilla mitä hallituksessa saatiin aikaan vai kerrotaanko että kuntoutta työvoima on oikeastaan halpaa työvoimaa työnantajille joka on rinnastettavissa orjuuteen joten se pitää lakkauttaa?

 6. 6

  Osa aika työläinen sanoo

  Työkokeiluna se minunkin työ alkoi, ja kolmen kuukauden kuluttua työnantajan oli pakko ottaa oikeasti töihin täydellä palkalla tai sitten työkokeilu olisi päättynyt.
  Jos kenellä on mahdollisuus hankkia vajaakuntoisen paperit lääkäriltään niin suosittelen lämpimästi sellaiset hankkimaan, vaikka yksityiseltä lääkäriasemalta.
  Tällöin välttyy monelta harmilta mitä TE-toimistoissa suhmuroidaan työttömien orjuuttamiseksi.

 7. 7

  töytön sanoo

  Sakulle ois kysymys: Mites se kunnan/kaupungin maksuvelvollisuus pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuesta oikein menee, jos työtön osallistuu yhtenä päivänä viikossa tähän rampauttavaan työtoimintaan? Onko väliä käykö kerran viikossa vai viitenä päivänä viikossa.

  Kaveri tuossa kiroili kun työuran katkettua joutuu nyt kuntoutumaan viitenä päivänä viikossa risu ym. savotassa. Ei ollu kerrottu palaverissa eikä ite tienny että päivä viikossa riittää. Sopimusta vaan nenän eteen uhkailujen kera, 6kk sopimus vielä huhhoijjaa tätä touhua.

  • 7.1

   Saku Timonen sanoo

   Yksi neljän tunnin työpäivä viikossa riittää vapauttamaan kunnan maksuvelvollisuudesta. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 13 § 2 momentti:

   ”Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään 3–24 kuukauden mittaiseksi jaksoksi kerrallaan. Jakson aikana henkilön tulee osallistua kuntouttavaan työtoimintaan vähintään yhden ja enintään viiden päivän aikana kalenteriviikossa. Yhden päivän aikana kuntouttavan työtoiminnan tulee kestää vähintään 4 tuntia.”

   Jos kaverillesi ei ole kerrottu tätä, niin sopimuksen tyrkyttäjä on menetellyt väärin.