Laitonta perintää

Parin viikon sisällä on Facebookissa sattunut silmiini kaksi eri laskua, joissa perintätoimisto vaatii kymmenien eurojen maksua muutamien kymmenien senttien viivästyskoroista. Itse lasku on siis maksettu hiukan myöhässä, joten saatavan pääoma on 0 euroa. Maksettavaa on vain viivästyskorko ja sen perimiskulut. Molemmissa tapauksissa laskun on lähettänyt Intrum Justitia Oy.

Tässä tänä aamuna näkemäni lasku:

intrum justitia

Tämä lasku on selkeästi lainvastainen perimiskulujen osalta. Viivästyskoron saa periä, mutta 66 sentin saatavasta vaadittu perimismaksu 43 euroa on liian suuri. Laki saatavien perinnästä koskee myös Intrum Justitiaa.

Lain mukaan perintä etenee näin: Ensin velalliselle on lähetettävä muistutus. Aikaisintaan 14 vuorokauden kuluttua muistutuksesta saa lähettää maksuvaatimuksen, jossa laskutetaan myös muistutuksesta ja perinnästä aiheutuneet kulut. Muistutuksesta saa laskuttaa enintään viisi euroa.

Maksuvaatimuksen perimiskulut on porrastettu saatavan pääoman mukaan ja enintään sadan euron saatavasta saa periä kuluina enintään 14 euroa. Samaa saatavaa koskevasta toisesta maksuvaatimuksesta saa periä puolet tuosta summasta. Samasta saatavasta saa lähettää vain kaksi maksuvaatimusta ja sen jälkeen asia on vietävä oikeuteen.

Jos perimiskulut ovat tavallista suuremman työmäärän takia laissa säädettyjä suuremmat, niin silloin saa periä todelliset kulut. Velalliselle on tällöin esitettävä erittely vaadituista perintäkuluista ja niiden perusteista sekä ilmoitettava kulujen määrän olevan muutoin sovellettavia enimmäismääriä suurempi. Tässä tapauksessa Intrum Justitia saisi periä muistutusmaksun viisi euroa ja perimiskuluina 14 euroa.

Jos kyseessä on toinen maksuvaatimus, niin siitä saa periä lisää 7 euroa. Yhteensä laillinen summa olisi siis enintään saatava 0,66 euroa + muistutus 5 euroa + maksuvaatimus 14 euroa  eli 19,66 euroa. Jos kyseessä on toinen maksuvaatimus, niin silloin maksettavaa tulee 7 euroa lisää eli eli yhteensä 26,66 euroa.

Tämä lasku muiden samankaltaisten kanssa pitäisi lähettää suoraan kuluttaja-asiamiehen tutkittavaksi.

Kommentit
 1. 1

  Juha Keltti sanoo

  Perintäbisnekselle tarvitaan vastavoima ja se saadaan julkisuudesta, oikeudellisten keinojen käyttämisestä ja perinteisten poliittisten vaikuttamiskeinojen ohella muun muassa kieltäytymällä yhteistyöstä näiden kanssa. Tätä esimerkkiä pitää levittää laajalle esimerkiksi tätä blogia jakamalla. Se osoittaa, että yksittäisestä perintätoimesta ei aiheudu käytännössä kuluja juuri kirjeen postituskuluja enemmän, koska siihen ei käytetä ihmistyötä. Asiaa ei mieti yksikään ihminen vaan tietokone suoltaa nämä ohjelmoidusti. Siitä tällaiset lipsahdukset. Vastatoimia perintäbisnekselle pohditaan mm. fb-ryhmissä Köyhien Liiton perustava kokous ja Vastarintaopisto sekä Köyhien kokouksissa eri paikkakunnilla. Murskatkaa ne kurjat!

 2. 2

  Riitta Repo sanoo

  Laitoin juuri kohtuullistamispyynnön omasta 0,13 € korkolaskusta = 24,13 € ja linkkasin tämän blogikirjoituksen.

  Hyvä, Sakari! Sain pontta kun luin sua, taas.

 3. 4

  Riikka Repo sanoo

  …tai mitäs jos vain maksetaan ne laskut yksinkertaisesti ajallaan tai ilmoitetaan AJOISSA yritykselle ettei pystytä maksemaan ja pyydetään maksuaikaa, niin ei tule tällaisia perään. Ihan on ihmisestä itsestään kiinni se, miten taloutensa ja asiansa hoitaa. Itse en ole ikinä saanut yhtään perintälaskua, syynä ehkä se, että hallitsen talouteni ja osaan kysyä ajoissa maksuaikaa enkä vasta silloin valittaa, kun juna meni jo.

  • 4.1

   Riitta Repo sanoo

   Riikka, se on hyvä idea, mutta joskus sattuu ja tapahtuu, ainakin meille muille.

   • 4.1.1

    Juha Keltti sanoo

    Sattuu esimerkiksi niin, että ihminen sairastuu ja viedään sirralla sairaalaan. laitan kokemusperäisen tiedon merkiksi paikkakuntien nimiä. Ambulanssilasku tulee muutamassa päivässä lyhyellä maksujalla (Vantaa). Henkilö, vaikkapa yksin asuva ja kotipalveluja käyttämätön siihen asti terve vanhis s, ei saa laskujaan. Laskut ehkä tuodaan mutta voimat eivät riitä toimintaan. Kenties ei sairaalassa ei ole nettiyhteyttä potilaille (Espoo, Jorvin sairaala) joten henkilö ei saakaan asiaa hoidetuksi vaikka joku on ehkä toimittanut toimittanut tietokoneen. (Asiat ovat tietenkin huonommin jos henkilö ei käytä tietokonetta laskujen maksuun.) Kotona kertyy laskuja lisää ja ambulanssilasku menee perintätoimistoon. Henkilä, joka kenties on pienyrittäjä, pätkätyölöinen tai freelancer, menettää äkkiä tulojaan. Tai kenties työkkärin ilmoittautumispäivänä hän makaa sairaalassa tukevasti doupattuna. Sairaspäivärahaa odotellaan, sairaalalaskukin tulee perään, mutta ensin on hoidettava vuokra, sä
    hkölasku… Kunta laittaa sairaalalaskun perintätoimistoon (eri kunnat). Kauniiksi lopuksi luottotievaikutusten jälkeen saattaa jäädä pari senttiä maksamatta ja Lindorffilta, Intrum Justitialta, Svea perinnältä (Espoo) tai muulta raatokärpäspesältä
    tulee tuollainen lasku.

  • 4.2

   keke sanoo

   Jaa että jos laskuja ei maksa ajoissa on ihan oikein ja moraalisesti hyväksyttävää laskuttaa aivan käsittämiä summia perittävältä? Raudanlujaa logiikkaa jota on vaikea lähteä kiistämään.

   Omalla kohdalla Kaupungin 130€(koostuu useammasta pienemmästä summasta) saatavat muuttuivat Lindorfin kautta kierrätettynä lähemmäksi 700€. Ei sillä oma moka mutta jotain kohtuutta pitäisi olla näissä perintätoimissakin.

   BTW soitin kyseiseen puljuun ja kuulemma lakien mukaan mennään koska he eivät peri minulta liian suurta korkoa perittävästä summasta vaan vaadittava summa koostuu 130€ pääoma + 40€ korkoa + 25€ toimeksiantajan kuluja + 500€ perimismaksuja. Kuulemma kaikessa tässä noudatetaan uusimpia lakeja ja asetuksia jotka estävät liian suurten korkojen vaatimista perittävältä joka puolestaan suojelee perittävää liian suurilta kuluilta perimistoiminnassa. 

   P.S Summat on pyöristelty jottei nyt joku Lindorfin rosvo ala kaivelemaan nimiä ylös tietokannoista ja aiheuta itselleni lisää sotkua asian suhteen.

  • 4.3

   Saku Timonen sanoo

   Oletan, että pääsääntöisesti kaikki haluavat maksaa laskunsa ajallaan. Tämä blogijuttu ei oikeastaan ole tarkoitettu heille, jotka siihen aina pystyvät, vaan heille, joilta se ei aina jostain syystä onnistu.

  • 4.4

   a sanoo

   niin ja vaikka maksat laskun he karhuaa sitä ja korkoja vaikka oisit maksanu ennen niiden päiväystä laskun

  • 4.5

   MinäMinä sanoo

   Hienoa Riikka että sinä hoidat talousasiasi ylivertaisella tavalla muita paremmin. Kyse ei kuitenkaan ole sinusta, vaan siitä että perittävän summa ei ole oikein.

 4. 5

  sanoo

  Intrum on ahne paska yhtiö. Kerronpa yhden tavallisen tarinan.

  Kävin huhtikuussa 2012 terveyskeskuksessa tarkastuksessa ennen kuin lähdin 6 kk työmatkalle ympäri Suomea. Koska olin tien päällä, sain toukokuun puoleen väliin eräpäivätyn laskun maksettua 1.6.12. Se postin siirto kun saa reissumiehen kiinni niin hyvin.

  No, sittenhän niitä perintälaskuja alkoi tulla. Revin ne kaikki. Laskuja (maksettua) varmaan perivät 8 kertaa. Kuluja per perintä 7 -12 euroa kerta.

  Sitten taisi laki muuttua ja perintää ei saanut enää tehdä kahden viikon välein.

  Tuli kevät 2014. Ulosotto kutsuu. En muista enää tarkkaa summaa, mutta sisälsi korkoja 0.06 euroa, pääomaa 12,7 euroa sitten lähes satanen näitä perintäkuluja. Eräpäivä ei enää ollutkaan tuokuussa, vaan 23.6.12.

  Hätäsenä miehenä olisin jopa saattanut maksaa laskun, mutta kun pyysivät pääomaa myös. Ja eräpäivä kun oli sellainen, että mitenkään en ole mahdollisesti voinut olla tekemässä moista laskua moiseen eräpäivään, koska olin 1000km päässä.

  Tämähän on suoranainen huijausyritys. Ei kun soittoa ulosottoon, ei voi tehdä mitään. Ota yhteys kaupunkiin. Jonka tein. Olivat asiallisia ja sanoivat, että ottavat yhteyttä Intrumiin ja peruvat perinnän. Perinnän, joka ei ole edes laillisesti pätevä.

  Olisin ollut normaali ylivelkaantunut, joka heittää kirjeet roskiin lukematta, niin Intrumin taseessa olisi jälleen hyvä summa rahaa, jota keitellä ulosotossa 11% (?) korkoa 15 vuotta.

  En maksanut siis penniäkään. Enkä edes sitä 6 eurosenttiä.

 5. 6

  Inga Ingman sanoo

  Tuttua tohinaa. Mulle on käynyt muutaman kerran niin, ettei ole tullut edes muistutuslaskua ja sitten Justitia toimii.
  Ainoa positiivinen tapaus oli aikoinaan Saunalahden laskutus. Olin epähuomiossa jättänyt maksamatta laskun ja huomautus tuli vasta 2-3 kuukauden päästä. Lasku oli täysin samansuuruinen kuin alkuperäinenkin, jonka sitten löysin jostakin täysin ” väärästä” paikasta.
  Eikös ole niin, että laskun pitäisi olla maksajalla 2vk ennen eräpäivää? Olen jostakin kuullut tällaista. Siinäpä sitten taiteilet pieneläkeläisenä maksujen kanssa.

  • 6.1

   Leila Varjo sanoo

   Minulle kävi kerran virhe laskua maksaessasi. Summa oli jotakin euroa ja 61 senttiä. Kirjoitin vahingossa 16 senttiä. Ei tullut maksumuistutusta vaan perintätoimistosta lasku kuluineen monta kymppiä.

 6. 7

  Marko sanoo

  Minulla on kokemusta tähtitieteellisistä kuluista. Viime keväänä otin 30 euron ”ilmaisen” lainan Orkiasta (tai Gleestä) ja muutaman päivän myöhästymisestä takaisin maksun kanssa tuli toukokuussa 15 euron lasku. En ole vieläkään täysin varma että mistä laskutettiin. Minusta ei mistään. Tästä syystä en maksanut laskua, koska se ei ollut minusta oikea. Laittoivat sitten perintään ja uhkailivat, niin maksoin sitten sen 34 euroon nousseen laskun, tein tutkintapyynnön, kuluttajavalituksen ja ilmoitin mobiilivalvontalautakuntaan. Luonnollisesti ensiksi reklamoin Teleone:lle oudosta laskusta tuloksetta.

 7. 8

  Marko sanoo

  Saunalahdesta sen verran, että heille tuntui olevan huvia lähettää kaikki laskut vasta 1. maksukehoituksena. Varsinaisia laskuja ei lähetty sähköpostiin, kuten sovittiin. Olen kuullut samaa muiltakin Saunalahden (entisiltä) asiakkailta. Tarkoitus on ilmeisesti kovaotteisesti pakottaa asiakkaat maksamaan laskut Saunalahden omilla nettisivuilla tai suoraveloituksena ja samalla suututtaa asiakkaat vaihtamaan operaattoria.

  • 8.1

   Riitta Repo sanoo

   Itselläni on Saunalahti ja systeemi toimii minulla tosi hyvin. Vaatii tietenkin että on koko ajan toimiva s-posti ja että sitä lukee. Lisäksi Saunalahdella on selkeä henkilökohtainen asiointisivusto, jossa jopa minä, joka pelkään laskuja, osaan toimia ja tarvittaessa siirtää laskujen päivämääriä. Taidan saada laskun tulotiedon jopa tekstiviestilläkin.

 8. 9

  sanoo

  Hyvä Saku, nyt olet asian ytimessä! Nämä perintätoimistot ovat pikavippifirmojen ohella niitä, jotka kuppaavat persaukisilta tuhkatkin pesästä aivan hävyttömillä (ja kuten osoitit, lainvastaisilla) tavoilla.

  Kuka niiden toimintaa edes valvoo? Kenelle ne esittävät kirjanpitonsa? Tässä on yksi helvetin iso musta aukko, johon jonkun olisi syytä päivänvaloa päästää…

 9. 10

  Väärinkäsitys sanoo

  Missä tuossa kirjeellä lukee, että tuo 43 euron kulu on syntynyt tuon 0,66 euron perinnästä 😀 Tässä tapauksessa luultavasti velallinen on maksanut alkuperäisen laskun vasta useamman perintäkirjeen + muistutuksen saatuaan tässä elokuun puolella (ja ehkä kuvitellut välttävänsä viivästyksestä aiheutuvat kulut), ja totta kai perintäyhtiö lähettää sitten laskun perään noista maksamatta jääneistä kuluista 😀

  • 10.1

   sanoo

   Ei välttämättä. Jos Väärinkäsitys lukee minun aiemmin kirjottamani kommentin ( joka tuli kissan takia nimimerkillä Sa), niin perintä saattaa jatkua kovinkin kauan, vaikka alkuperäinen pääoma on maksettu eräpäivän jälkeen, mutta ennen kuin perintä on saapunut sinulle.

   • 10.1.1

    Väärinkäsitys sanoo

    Aika selkeesti noista päivämääristä voi päätellä, että kun laskun alkuperäinen päivämäärä on 8.6., ja toi kirje on lähetetty varmaan pari viikkoa ennen nykyistä eräpäivää 19.8., niin velallinen on joskus elokuun alussa maksanut pelkän alkuperäisen laskun ja siihen mennessä syntyneet kulut laskutetaan tuossa. En usko et Intrumilla on varaa toimia vastoin perintälakia 😀

    Jos perintätoimet on ehditty aloittaa ennen kuin oot maksanu laskun pääoman, perintäkulut on aiheelliset vaikka posti ei olis ehtinyt tuoda kirjettä perille. Tämä on myös kuluttajaviraston kanta ( http://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Maksut-laskut-perinta/perinta/perintakulut-ja-perinnan-eteneminen/ )

    • 10.1.1.1

     perintälaskun saanut sanoo

     Itselleni on lähetetty aivan samankaltainen perintäkirje. Alkuperäisen saatavan olin maksanut hiukan myöhässä ja korkoa oli ehtinyt tulla 14c.
     Mitään perintää ei oltu aloitettu, ei edes muistutuslaskua ollut tullut. Vain tämä perintätoimiston kirje . Tätä siis todella tapahtuu. Laskua en maksanut, enkä maksa.

 10. 11

  Rami sanoo

  Vastoin lakia tai ei mutta,kenen etu kun 12000e pankin saatava muuttuu perintätoimistossa 27000e laskuksi ja jos haluat maksusuunnitelman niin summa kohoaa helposti yli 50000e,niin vitullako näistä enää nouset,tää on vaan yksisaatava,näin mulle on kertynyt lähes 200000e velat,laillista ryöstämistä näitten toiminta,jos lainaan jollekin vaikka 20e ja pyydän 25e takaisin ni olen koronkiskuri ja pallojalassa.Se on hienoa kun on näitä hannuhanhia kun aina kaikki ajallaan reippaana maksussa,kaikilla ei välttämättä käy aina kuin elokuvissa.Sen verran olen vmäinen että toivon et tuollainen Arvostelija sairastuis tai jotain ni sais vähän Arjesta kiinni miten Maailma Pyörii

 11. 12

  asiakas sanoo

  Olen kyllä lakien noudattamisesta eri mieltä, ketä sitä valvoo!! Jos ei ite pidä huolta, niin yli kävelevät. Aina soittaessa sopimuksia ym, virkailijan nimi ylös ja muut oleelliset muistiin.

 12. 13

  petri sanoo

  Voiskohan poliisille tehä joukkona tutkintapyynnön tästä.

 13. 14

  Riitta Repo sanoo

  Ei kai kukaan varsinaisesti halua viedä perintätoimistoilta leipäänsä, mutta suhteettomia nuo perintämaksut ovat. Surullisinta ja raivostuttavinta on, että kunnat, joiden pitäisi ehkä vähän pitää huolta asukkaistaan, ulkoistavat maksut tosi nopeaan tahtiin. Asiaa voisi jo auttaa että perusturvan maksuilla olisi esim 4 viikon maksuaika. Näin välttyisi moni suhteettomilta perintämaksuilta ja saisi aikaa maksun järjestämiseen. Itselläni tämä lasku tuli loman aikaan, kävin välillä postissa hakemassa kerääntyneet postit, maksoin kaupungin laskun ja seuraavan lomajakson aikana olikin tullut Intrumin vaade.
  Pääoma 0 €, korko 13 snt, loppusumma 24,13 €. Tämä kaikki siis kun kaupungin laskun summa 14,70, päivämäärä 30.5. ja maksupäivä 13.6. Maksoin muistaakseni heinäkuun alkupäivinä.
  Intrumin ”maksuvaatimus” 14 € on päivätty 22.7. (jolloin olin jo aikoja sitten maksanut laskun) ja ”maksumuistutus” 5 € 6.8. Intrumin koko homman eräpäivä oli 17.8., joka on sunnuntai? No, vasta tänään tein kuluista kohtuullistamispyynnön s-postilla ja paperissa lukee että huomautukset tulee tehdä eräpäivään mennessä. Katsotaan kuin käy.

  • 14.1

   Riitta Repo sanoo

   Korjaan, olen maksanut pääomalaskun vasta 27.7. Ja ei, ei onnistu kohtuullistaminen, koska näin laki menee. Ja loppukaneettina Intrumin vastauksessa:
   ”Pyydämme teitä huomioimaan, että perintätoimeksiannon perusteena oleva saatava on suoraan ulosottokelpoinen, minkä johdosta myös perinnästä aiheutuneet kulut ovat suoraan ulosottokelpoisia. Mikäli haluatte riitauttaa saatavan perinnän tai perinnästä aiheutuneet kulut, teidän tulee tehdä asiasta perustevalitus.”

 14. 15

  valtakunnanjohtaja sanoo

  Mä oon pari kertaa voittanu nämä kokronkiskurit laittamalla kirjatun kirjeen, joissa pyydän erittelyä kohtuuttomista perintäkuluista, yllättäin perintä on keskeytynyt joka kerta. Muistan kyllä aina haistattaa vitut ja kehottaa muuttamaan israeliin toisten kaltaistensa joukkoon. Yksi hyvä källi mitä näille korppikotkille voi tehdä, on palauttaa heidän lähettämänsä palautuskuori täytettynä esimerkiksi koiranpaskalla, tai jollain muulla epämääräisellä, lapsellista ehkä, mutta en hyväksy näiden yhtiöiden toimintatapoja.

  Nämä verenimijät viimeistään tekevät velan takaisinmaksusta mahdotonta, sitä paitsi usein alkuperäinen velkoja ei edes saa kuin murto-osan rahoista, koska he ostavat velkoja yhtiöiltä isoina määrinä, joista he eivät tietenkään maksa täyttä hintaa, aivan samalla tavalla toimii rikolliset velanperijät narkkareiden ja alkkiksien kanssa, kun he eivät maksa, velat myydään naurettavalla hinnalla perijälle, joka käy pistämässä narkkaria tai spurgua turpaan sekä vetää rahat moninkertaisena, ainoa erotus tässä on se, että perintätoimistot tekevät kuppaamistaan vielä lain suojin.

 15. 16

  Kaisa sanoo

  Itse sain vastaavan kirjeen. Olen ollut sairaslomalla useita vuosia kivun vuoksi. Täten en ole ollut kovinkaan tarkkana.
  Useita kirurgisia toimenpiteitä viiden vuoden sisään. Luuta ja kudosta. Ihmetyttää edellinen kommentti… Hohhoijaa.
  Toivottavasti nämä lisäkulut otetaan huomioon vakuutusyhtiössä korvausten aikaan.

 16. 17

  turhake sanoo

  Maksaisit laskut ajallaan nii ei olisi tommosia ongelmia. Älä osta jos ei ole varaa.

  • 17.1

   sanoo

   Miten Turhake käsittää tämän älä osta jos ei ole varaa, kunnalliseen terveydenhuoltoon?

 17. 18

  peritty sanoo

  Minulta jäi epähuomiossa maksamatta lainan kuukausierä siitä syystä että kaikki muut laskut tulee e-laskuina ja tämän lainan lasku tulee paperiversiona.

  Sain Svea perinnältä seuraavassa kuussa 1. maksumuistutuksen jossa oli perintäkuluja 60€!
  Homma ratkesi sillä että lähetin perintätoimistolle sähköpostia, joka sisälsi linkit lainmukaisista perintätoimista ja ilmoituksen että seuraavaksi tätä rupean selvittämään kuluttajaneuvojan kanssa.
  1. maksumuistutus saa sisältää vain 5€ kuluja.

  Lasku korjattiin ja perintäkulut poistettiin.

 18. 19

  Saku Timonen sanoo

  Joudun sulkemaan tämän jutun kommentoinnin mainosbottien suoltamien roskaviestien takia.