Taas tapaamme Suomisen perheen

Suomisen elokuvaperhe eli 1930-lukua. Virkamiesisä kävi töissä virastossa, äiti oli sosiaalisesta elämästä huolehtiva kotirouva ja kaikki työt teki Hilda. Hän oli kokki, siivooja ja lastenhoitaja, joka käytännöllisesti katsoen myös kasvatti lapset. Hän asui perheessä, mutta ei ollut perheenjäsen. Omaa elämää hänellä ei ollut. Hilda oli palvelija.

Nyt 30-luku on hyvää vauhtia tulossa takaisin ja TE-palvelujen nettisivu avustaa auliisti ajan pyörän kääntämisessä taaksepäin. Sosiaalisessa mediassa kummasteltiin tänään tällaista työpaikkailmoitusta:

kodinhoit

Nykyajan Hildan toimenkuva näyttää olevan samanlainen kuin edeltäjänsä sillä erolla, että nyt hänen täytyy osata kolmea kieltä ja hänellä olisi hyvä olla kokemusta hotellialalta ja kansainvälisistä tehtävistä. Palkkaa luvataan ruhtinaalliset 1 154 euroa kuukaudessa ja siitäkin osa maksetaan ruokana ja asumisoikeutena perheessä.

Ilmoituksessa sanotaan palkkauksen olevan Työttömyysturvalain 5 luvun 4 §:n mukainen. Niin se onkin, sillä kyseisessä lainkohdassa sanotaan näin: Palkkaa koskevat edellytykset täyttyvät, kun palkka on työehtosopimuksen mukainen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan on oltava vähintään 1 134 euroa kuukaudessa. 

Tällä lainkohdalla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä palkan määräytymisen kanssa, vaan se koskee työssäoloehtoa. Kun henkilö on ollut tuolla vähimmäispalkalla töissä viimeisen 28 kuukauden aikana 26 viikkoa, niin hän on työttömäksi joutuessaan oikeutettu peruspäivärahaan.

Lainkohdalla siis selvästi hämätään ja sen tarkoituksena lienee herättää luottamusta ja antaa kuva ihan laillisesta palkasta. Kodinhoitajan tai kenenkään muunkaan palkat eivät kuitenkaan määräydy Työttömyysturvalain työssäoloehdon minimin mukaan, vaan alan yleissitovan TES:n mukaan.

Koska selkeästi haetaan kodinhoitajaa yksityissektorille, niin silloin palkka määräytyy Yksitysen sosiaalipalvelualan TES:n mukaan. Siellä alin mahdollinen palkkaryhmä on G 11, jos työ ei edellytä ammatillista koulutusta ja tiedot ja taidot saadaan työssä annettavalla opastuksella. Myös työohjeiden ja rutiinien on oltava selvät. G-palkkataulukon mukaan ryhmän G11 palkka ilman työkokemusta on 1 650,32 euroa. Se näkyy selkeästi sopimuksen sivulta 36.

Ilmoituksessa siis tarjotaan 496,32 euroa alle alan yleissitovan työehtosopimuksen ja siitäkin osa aiotaan hyvittää asuntona ja ruokana. Tästä päästäänkin miettimään Rikoslain 47 luvun 3a §:ä, jossa sanotaan näin:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Palvelijayhteiskuntaa palautetaan röyhkeästi takaisin ja työvoimaviranomaiset näköjään auttavat lainvastaisessa palvelijoiden rekrytoinnissa.

Kommentit
  • 1.1

   Saku Timonen sanoo

   Jos haettaisiin kotitaloustyöntekijää, niin suosituspalkka siivous- ja kodinhoitotyöstä olisi 1691 euroa. Jos työhön liittyy niiden lisäksi myös lastenhoitoa, niin suosituspalkka olisi 1935 euroa. http://www.jhl.fi/files/attachments/edunvalvonta/yksityiset_alat/suositus_sopimukseksi_kotitaloustt_01012012.pdf

   Tähän työhön sisältyy siivousta, kodinhoitoa ja lastenhoitoa, joten kotitaloustyöntekijää haettaessa mennään palkkauksen suhteen vielä enemmän metsään kuin noudatettaessa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Suosituspalkka ei tietenkään ole sitova, mutta mahdollisessa riitauttamisessa tuomioistuin kyllä palkan kohtuullisuutta harkitessaan ottaisi sen huomioon.

   Tässä haetaan kuitenkin ihan selkeästi kodinhoitajaa ja sen takia katson, että tulisi noudattaa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.

   • 1.1.1

    sanoo

    Eihän JHL:n suosituksia voi verrata yleissitovaan työehtosopimukseen?

    Syytät minusta julkisesti Mia Keinästä lain rikkomisesta asiassa, joka on tulkinnanvarainen. Mitä jos olet väärässä? 🙂

    • 1.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Edellisen kommenttini perusteella katson, että kiskonnantapaisen työsyrjinnän tunnusmerkit saattavat täyttyä. Minä esitän epäilyksen, mutta en ole tuomari tässä asiassa.

 1. 2

  Maria Pettersson sanoo

  Työnkuva kuulostaa pitkälti samalta kuin au paireilla.
  Suomessa työskentelevän au pairin vähimmäispalkka 260 euroa kuukaudessa ja enimmäistyöaika 30 tuntia viikossa. Hän maksaa verot Suomeen ja hänelle on tarjottava huone. Siihen nähden 1154 euroa on suorastaan ruhtinaallinen palkka!

  Ilmoituksessa tosin sanotaan, että 1154 euroa muodostuu rahasta, ruuasta ja mahdollisesta asumisesta. Näin ollen tuosta summasta vähennetään työntekijän asumis- ja ruokakulut. Siinä saatetaankin päästä tuohon 260 euron rahapalkkaan.

  • 2.1

   Toni sanoo

   Mahdollinen asuminen tarkoittaa, että orjalla on oltava oma asunto joka tapauksessa. Älkää viitsikö tosissanne puolustaa tuollaista palkkaa.

   • 2.1.1

    Maria Pettersson sanoo

    En missään tapauksessa puolusta tätä työpaikkailmoitusta.
    Huomautan vain, että vastaavia orjadiilejä on Suomessa enemmänkin, eikä niitä ainakaan toistaiseksi pidetä laittomina.

 2. 3

  Niina sanoo

  ^Mutta aupairilta ei vaadita samoja asioita, eikä tässä työntekijä asu kokoaikaisesti perheessä.

 3. 4

  Maria Pettersson sanoo

  ^ Au paireilta voidaan edellyttää juurikin mm. siivoamista, ruuanlaittoa sekä lasten vahtimista, aivan kuten tässäkin. Au pairinkin on tarvittaessa matkustettava perheen mukana, ja yleensä hommassa on myös kielitaitovaatimuksia.

  Oikeastaan ainoat erot näyttäisivät olevan enimmäistyöaika sekä se, että tässä tapauksessa työntekijä asuu perheen luona vain osa-aikaisesti, kun au pairille on tarjottava oma huone.

  • 4.1

   sanoo

   Juurikin näin, niinkuin Maria sanoi, verrattavissa Au pair työhön, ei sen kummempaa. Hirveä hässäkkä tällaisen tähden.
   Eihän tässä kukaan oletakkaan että Yh äiti 40v olis menos tekee tällasta työtä…
   Vaan tyyliin joku välivuotta viettävä nuori, joka asuu vielä kotona…
   Ja vaativuus taso, normaalia ihan perustaitoihin kuuluvaa osaamista..

   • 4.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Mikä ihme teitä au pairista jankuttavia vaivaa? Jos haetaan au pairia, niin silloin haetaan au pairia asianmukaisesti eikä laiteta työpaikkailmoitusta TE-hallinnon yleiselle sivulle ja tarjota sitä kuten mitä tahansa oikeaa työsuhdetta.

    • 4.1.1.1

     Maria Pettersson sanoo

     Relaa, Saku. Tässä ei kukaan puolusta tuota työpaikkailmoitusta.
     Päinvastoin tässä tuodaan esille, että toi ei valitettavasti ole mikään poikkeus, vaan orjadiilejä on Suomessa enemmänkin.

 4. 5

  Saana sanoo

  ^ Tuota noin, aupairilta nimenomaan vaaditaan nuo samat asiat ja monesti vielä päälle pitää olla yhteensä kaksi vuotta lastehoitokokemusta (jos siis hakee aupairiksi jonkin yhdistyksen kautta)

  Jos pitäisi ihmetellä sitä miten tässä haetaan suorastaan ”orjaa” niin voi mennä lukemaan melkeimpä mitä tahansa aupair-sivustoa jonne perheet laittavat hakujaan ja löytää samanlaisia ja pahempiakin. Tämä vain nyt satuttiin huomaamaan kun sattui menemään oikealle työnhakusivulle.

 5. 6

  Ann sanoo

  Au pairin ei kuitenkaan tarvitse maksaa oman asuntonsa vuokraa tällä palkalla, vaan 260e jää hänelle omiin menoihin. Tässä työntekijän pitää kuitenkin saada maksettua oma asuntonsa (kun ei asu vakituisesti perheen kanssa) ja oman asuntonsa laskut (ainakin sähkö ja vesi).

 6. 7

  Arawn sanoo

  Kuten Ann sanoi, au pair asuu isäntäperheessä eikä siis joudu maksamaan minkäänlaista vuokraa ja perhe tarjoaa myös kaikki ruoat. Tässä ilmoituksessa asumista edellytetään ”joskus”, jolloin työntekijällä pitäisi tietenkin olla oma asunto ja hänen pitäisi maksaa sen asunnon vuokra palkastaan samoin kuin suurin osa ruoasta. Lisäksi, hän tekisi töitä 40h/vko saadakseen tuota 1154e palkkaa ylipäätään, ei 30 h/vko, kuten au pair.

  Toiseksi, vaikka au pairilta edellytetäänkin lastenhoidon kokemusta, harvemmin odotetaan kokemusta hotellialalta ja kansainvälisistä tehtävistä! Au paireiksi palkattavat ovat säännönmukaisesti nuoria, melkein vasta koulunsa päättäneitä, joilla ei mitään sen kummampaa ammattitaitoa ole. Tässä kyllä haetaan aika selvästi kielitaitoista ammattilaista, ei vasta lukion päättänyttä tyttöä, joka on esimerkiksi tienannut taskurahaa hoitamalla naapuruston lapsia.

  Ehkä tämän ilmoituksen laittajien pitäisi vain tyytyä au pairiin.

 7. 8

  Markku Perttula sanoo

  Äitee oli tälläisessa työssä 1950-luvun alussa. Piika-yhteiskunta palaa. Alaluokka vaviskoon.

 8. 9

  Papi sanoo

  Onneksi meillä on aktiivinen Sosiaalinen media, joka nostaa tälläiset tapaukset
  esille, silloin Suomisen Perheen aikoihin ei ollut.

 9. 10

  helena saukonpää sanoo

  Piikayhteiskuntaa emme kaipaa ja vielä vähemmän orjayhteiskuntaa.Olkoonkin ,että Sinuhen aikaan orjalla oli ” oikeus ” varastaa isännältään n. 10% osuus tuloista 😉 😉

  En ymmärrä miten jollakin voi olla moraali ja arvot samanlaisia kuin ilmoituksessa ja miten ihmeessä kehtaa vielä puolustaa moista hyväksikäyttöilmoitusta… ????