Joko uskotaan?

– Vaikeina aikoina ihmiset tarvitsevat yksinkertaisia puheenaiheita.

Näin jatkoi kansanedustaja ja Espoon Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma ristiretkeään köyhiä vastaan Helsingin Sanomien haastattelussa. Jatkan itse tuota Kauman ajattelua, että ilmeisesti tarvitaan myös keskivertokansalaista yksinkertaisempi kansanedustaja ampumaan omaan nilkkaansa noin pahasti.

Kauma sairastui vauhtisokeuteen saatuaan omien sanojensa mukaan paljon positiivista palautetta vaatimuksestaan poistaa maahanmuuttajilta tarveharkintaisena toimeentulotukena myönnettävät avustukset lastenvaunuja varten.

Kirjoitin jo viikko sitten, että Kauman selkeästi sanottu tavoite oli käydä ihan kaikkien tarveharkintaisten toimeentulotukien kimppuun. Kerroin myös, että suurin osa maahamuuttajasyöttiin tarttuneista ei tätä tajua. Heillä on liian kiire rynnätä paheksumaan niitä maahanmuuttajien huhupuheiden mukaan saamia tuliteriä luksusvaunuja, muutenkin hirveitä tukisummia ja romaninaisten saamia hameita.

Juuri niin tapahtui. Osa näistä rähisijöistä oli itsekin tukia saavia ja juuri köyhän perusteeton kateus toista köyhää kohtaan olikin tässä se juoni. Toivottavasti nyt jokaista tukea saavaa rähisijää hävettää aivan helvetisti ja vaikka ei hävettäisikään, niin toivottavasti jokainen ainakin avaa silmänsä. Juuuri hänen kimppuunsa ollaan käymässä.

Kauma ehdottaa ihan suoraan paluuta ainakin 1960-luvulle, jolloin yhteiskunnan almuihin turvautujaa ja hänen lapsiaan vielä nöyryytettiin julkisesti. Aloitin kansakoulun vuonna 1964 ja muistan hyvin, kuinka muutaman ensimmäisen kouluvuoteni ajan opettaja jakoi julkisesti koko luokan edessä köyhimmille lapsille myönnettyjä vaateavustuksia. Nimet luettiin kuuluvasti ja lapset kiittivät nöyrästi ja naama tulipunaisena häpeästä. Köyhän piti olla nöyrä.

Nyt Kauma haluaa poistaa ainakin osan tarveharkintaisista tuista kokonaan. Hän esittää jonkinlaista lastenvaunujen kierrätyssysteemiä, jossa kaupunki ostaisi vaunut ja lainaisi niitä köyhimmille tarvitsijoille. Ehkä hän näkee mielessään yhteiskunnan, jossa köyhät työntelevät jälkikasvuaan selvästi kaupungin logolla varustetuissa vaunuissa omilla selvästi merkityillä asuinalueillaan ja väistävät katuojaan armeliasta rouvaa, joka vaunut on verorahoillaan kustantanut.

Kauma ei taaskaan pääse niitä lastenvaunuja pitemmälle. Hän kyllä esittää muidenkin tarveharkintaisten tukien karsimista, mutta ei osaa tarkemmin niitä turhia tukia yksilöidä. Sen on pakko johtua siitä, että hänellä ei ole aavistustaan mihin tarkoituksiin tarveharkintaista tukea myönnetään. Häntä ei ole kiinnostunut yksityiskohdista, koska hän luulee suosiolla ratasastamisen jatkuvan.

Nyt niistä hurraajista katosi varmasti ainakin puolet pois. Tätä menoa katoavat toivottavasti loputkin ihan silkasta myötähäpeästä.

Kommentit
 1. 2

  töytön sanoo

  Näinpä tais käydä.

  Antaa Kokoomuksen jatkaa vain valitsemallaan tiellä. Saas nähä moniko höynäytetty, tai nyt työtön äänestää edelleen noin ylimielistä sakkia.

 2. 3

  Herätkää pahvit sanoo

  No nämä lausunnot ja teot ja kurjistukset ei nyt olisi kylläkään pitänyt tulla minään yllätyksenä kenellekään, joka jotakin seuraa…Jokuhan nuo kaikki kokoomuslaiset tuonne on äänestänyt meidän asioista päättämään…Ihmettelen vaan, että kuka? Kokoomus ajaa n. alle 5% Suomen rikkaimmin ansaitsevien etuja ja asiaa, miksi siis joku alle 200 000 euroa vuodessa tienaava köyhä on edes moista puoluetta äänestänyt? Kuvittelevatko kenties saavansa jotakin, olevansa itsekin jotakin suurempaa? Ihan järkyttävää seurata, et tavalliset työläiset (ne alle 200 000 euroa vuodessa tienaavat) kuvittelevat olevansa jotakin parempaa yläluokkaa, ihan vaan tolla pikkasen korkeammalla alapalkkasen toimistotyöntekijän statuksella 😀

 3. 4

  Pekka jäntti sanoo

  Oon aivan samaa mieltä HERÄTKÄÄ PAHVITIN KANSSA!!!.niin te jotka olette mennyt äänestämään kokoomusta niin luuletteko TODELLAKIN ET OOTTE RIKKAITA .tais Kolahtaa omaan nilkkaan kokoomus pahvit!!!.niin ja nythän räty on valäytellyt että terveysasemat pikku hiljaa yksityistettäis!!!.mitäs KOKOOMUSTA ÄÄNESTÄNEET SIIHEN SANOO???.vieläkö tekee mieli kokoomusta äänestää?!!!

  • 4.1

   keke sanoo

   Kokoomus tai vasemmisto sama paska eri paketissa. Kokoomus sentään rehellisesti kertoo että tarkotus on kyykyttää köyhää eikä paketoi sitä kyykytystä olevinaan sen köyhän omaksi parhaaksi.

   • 4.1.1

    Virpi sanoo

    No jaa, ei ole tainnut vasemmisto viime aikoina ajaa leikkauksia toimeentuloturvaan, joka mun käsityksen mukaan on sitä vihoviimeistä köyhän kyykyttämistä, koska vain heikoimmassa asemassa olevat ylipäätään voi saada toimeentulotukea.

 4. 5

  keke sanoo

  ”No jaa, ei ole tainnut vasemmisto viime aikoina ajaa leikkauksia toimeentuloturvaan, ”

  Jaa näinkö nopeasti se nuorisotakuu unohtui joka käytännössä monelle köyhälle tarkoittaa sitä 40% leikkausta siihen toimeentuloon mukaan lukien toimeentulotuki.

  • 6.1

   keke sanoo

   No siten se tarkoittaa sitä että jos nyt sattuu olemaan sitä mieltä että työnteko ilman palkkaa pelkällä työttömyyskorvauksella + kulukorvauksella(meneekö tämä enää tällä nimellä) + toimeentulotuella on kusetusta varsinkin kun ei ole oikeutta liittyä ammattiliittoon sekä mitään työsopimuksia ole olemassa ja erehtyy kieltäytymään kyseisestä puliveivauksesta tarkoittaa se sitä että karenssi iskee päälle ja siitä jäljelle jääneestä toimeentulotuesta karsitaan 40% pois.

   Tämä myös on myös seuraus silloin jos vaikka työpaikalla tulee riitatilanne ja siitä seuraa potkut. Esimerkiksi jos työnantaja vaatii sinne työpaikalle tulemaan 7 päivänä viikossa tekemään 12 tunnin päivää korvauksetta niin vaihtoehdot on aika heikot lähteä asiasta tappelemaan, koska havemmin TT-saavalla on varaa hankkia sitä asianajajaa ajamaan juttua oikeudenkautta varsinkin jos sitä massia ei edes ruokaan riitä. Toki laitontahan se työantajan semmoista on vaatia mutta oikeusvaltiossa kun ollaan on se syyllisyyden osoittamanen kyseisessäkin tapauksessa lähes mahdotonta varsinkin jos työkaverit pelotellaan hiljaiseksi tai niitä ei vaan kiinnosta koska liitto hoitaa heidän persenahakansa ja muutenkin se TT-tuella työskentelevä on sellainen tapaus jota voidaan duunipaikalla pompotella ja pistää tekemään ne omat duunit koska itseä ei vaan hotsita.

   • 6.1.1

    tankki sanoo

    ” varsinkin kun ei ole oikeutta liittyä ammattiliittoon”?
    Mihinkäs tämä perustuu? Tietämissäni liitoissa on kaikissa opiskelijajäseniä, jotka ovat myös oikeusapuun oikeutettuja.

    • 6.1.1.1

     keke sanoo

     Tämä on ammatiliittojen oma rajaus eli opiskelija voi liittyä ammattiliittoon mutta työtön ei. Työharjoittelija/kokeilija on statukseltaan työtön mikäli harjoittelu ei liity opiskeluun joten jäsennyyttä ei myönnetä.

     Toisaalta itselläni on omakohtaista kokemusta työpaikan riitatilanteesta ei opiskelevana työharjoittelijana jossa olin ammattiliiton jäsen, koska aijemmin opiskellessani olin liittynyt liittoon. Kun menin kyselemään apuja/neuvoja liitosta vastaus oli yksikantaan että kyseessä ei ole työ eikä minua lasketa työläiseksi joten liitolla ei ollut mitään intressiä auttaa saatikka neuvoa miten menetellä.

     Eipä sillä liitothan eduskuntapuolueineen ovat nämä palkattomat työmarkkinat luoneet joten vastauksen ei olisi pitänyt minulle tulla yllätyksenä. Yllätyksenä itselleni tulee se että miten liittojen jäsenet eivät tiedä asianlaidasta mitään ja ovatko he todella herrojensa takana tämän epäkohdan kanssa?