Laiskat lurjukset

Kokoomuksella näyttää olevan menossa Puhu suusi puhtaaksi-viikot.

Jo vuosi sitten ministeri  Jan vapaavuori kertoi kesäkokouksen yhteydessä, että liian hyvä sosiaaliturvajärjestelmä kannustaa laiskottelemaan ja että laiskat vanhemmat opettavat myös lapsensa olemaan tekemättä töitä. Kansanedustaja Pia Kauma uskoi huhuja maahanmuuttajien sosiaalituella hankkimista lukusuluokan lastenvaunuista ja vaati tasapuolisesti kaikkien saamien tarveharkintaisten toimeentulotukien leikkaamista.

Uunituore kansanedustaja, ääriliberaalin ajatuspaja Liberan toimitusjohtaja Elina Lepomäki vaati ansiosidonnaisen päivärahakauden lyhentämistä, koska 500 päivässä kuka tahansa löytää halutessaan työtä.

Kansaedustaja Esko Kurvinen nokitti vaatimalla sosiaalietuuksien leikkaamista vuoden 2000 tasolle.

Näillä suunsa puhtaaksi puhujilla on paljon yhteistä. He ovat kaikki Kokoomuksen kansanedustajia. He tulevat hyvin toimeen. Heillä ei ole eikä tule olemaan omakohtaista kokemusta työttömyydestä ja sen mukanaan tuomista taloudellisista ongelmista. He eivät tiedä mistä puhuvat, vaan heissä puhuu ideologinen liturgia.

He pitävät työttömiä ja muita köyhiä laiskoina lurjuksina, jotka turhana joukkona tahallaan elätyttävät itseään toisten kustannuksella.  He elävät omahyväisessä rinnakkaistodellisuudessaan. Siinä oikeassa todellisuudessa heinäkuun 2014 työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli 350 400. Tähän lukuun lukuun on lisättävä yhteiskunnan tuella työllistettyinä olevat 31 000. Lisäksi 100 000 on pakotettuina palkattomiin töihin tai humpuukikoulutuksiin ja suurin osa tästä joukosta on heitetty työttömyysturvan ulkopuolelle erilaisten rangaistusten avulla. Pieni osa on työttömyyseläkkeellä.

Työttömiä eli näitä laiskoja lurjuksia on siis oikeasti puolisen miljoonaa ja lisää tulee koko ajan.  Avoimia työpaikkoja oli heinäkuun lopussa 26 500. Kokoomuksessa on lopullisesti heitetty romukoppaan puheet kuuntelevasta työväenpuolueesta, jonka mielestä vastakkainasettelun aika on ohi. Nyt on tullut aika aloittaa jyrkkä vastakkainasettelu, jossa vastakkain ovat me hyväosaiset ja nuo köyhät.

Joukkoirtisanomisista kuullessaan nämä kansanedustajat varmaan ilahtuvat suunnattomasti, koska taas on isosta firmasta löytynyt satapäin työhaluttomia laiskoja lurjuksia.

Onhan köyhien syyllistäminen tietysti ideologisesti rehellistä puhetta. Mitäpä sitä suotta valehtelemaan, kun se pitemmän päälle käy työlääksi eivätkä teot ole tähänkään asti vastanneet puheita. Ensi kevään vaaleihin Kokoomus näyttää lähtevän selvästi luokkasodan hengessä.

Aika näyttää mitä siitä seuraa, mutta ylimielisyydellä on tapana kostautua. Lisäksi näissä puheissa piilee paljon suurempi vaara kuin äkkiä katsoen näyttää. Jos hyvätuloiset katsovat voivansa sanoa irti sanattoman yhteiskuntasopimuksen, niin ei se sitten enää sido toisiakaan.

Kommentit
 1. 1

  Jarmo Varjotie sanoo

  ”Työväenpuolue” kokoomus kyllä lupaili kaikenlaista ennen viime vaaleja, ja vaalikarja antoi äänestämällä rajoittamattomat valtuudet rikkoa lupaukset, sotkea asiat ja.. tehdä mitä tahansa.
  Ei enää koskaan vaalikauden pituista rajoittamatonta valtuutusta !
  Jos saadaan kuukaudessa 200.000 nimen kansalaisaloite eduskunnan hajoittamiseksi, niin kuukauden sisällä siitä on järjestettävä kansanäänestys eduskunnan hajottamiseksi missä tahansa vaiheessa vaalikautta.
  Sellainen olisi yksi uudistustoiveista.

 2. 2

  liisa sanoo

  Tekis mieli kirota. Ite oon ollut aktiivinen myös ansiosidonnaisella. Omasta halusta ollut harjoittelu ssa ja vaikka missä palvelussa . Ettei tarvitsisi lusmuksi sanoa. Edelleen lusmuksi hukkuvat. Te toimisto ei ole hyväkseni tehnyt mitään

  • 2.1

   liisa sanoo

   Nyt ois työkkärillä näytönpaikka mulle. Olen saanut yhdestä työpaikasta työtarjouksen, että pääsisin sinne palkkatuella, nyt työkkäri selvittää antaako se mulle sinne palkkatukea vai ei… Jos ei anna, niin kiroan. Olen itte etsinyt paikan ja jos ei palkkatukea heru, tämä tyttö aikoo laukoa totuuksia. V…ttu kun työllistämisrahoja jää käyttämättä joka vuosi :/

 3. 3

  Shu sanoo

  ”…koska 500 päivässä kuka tahansa löytää halutessaan työtä.”

  Takerrun ehkä lillukanvarsiin, mutta tuo Lepomäen lausahdus on mielenkiintoinen. Tuonhan voisi ilmaista myös niin, että kenen tahansa ei tule löytää työtä ja siksi 500 päivärahapäivän määrää olisi lyhennettävä. Tulee jälleen kerran mieleen Filatovin lausahdus, että ’Suomi tarvitsee työttömiä palkkatason kurissapitämiseksi’.

 4. 4

  Anssi Lähde sanoo

  Erno Paasilinna kirjoitti aikaa sitten, että suomalaisia on aina ollut 500 000 liikaa. Ylijäämäväestö on sitten ajettu Ruotsiin tai muuten vaan massatyöttömyyteen. Nyt ollaan taas samoissa lukemissa, ja ihan sama on parempiosaisten äänensävy kuin 20 vuotta sitten.

  Kiinnostavaa tässä on, että nyt mekastavat muutkin kuin Kokoomusnuoret, joilla suodatin on aina ollut pois päältä. Hehän ovat kuunnelleet laatuauton takapenkillä isän pauhaamista koko lapsuutensa ja sitten alkaneet suoltaa sitä someen sellaisenaan. Isäukko on sentään tajunnut suodattaa sanomansa kun muut ovat kuulemassa. Mutta nyt on avattu toisenlainen peli. Hyvää tässä on se, että ainakin osa oikeistosta puhuu nyt todellisten arvojensa mukaista kieltä eikä pehmoile.

  Epäilen, että oikeistopopulistit kyllä siivoavat suunsa ennen vaaleja. Taktiikka on tuttu tältä vaalikaudelta: huudetaan ruma sana ja kielletään se seuraavana päivänä. Kannattajakunnalle on kuitenkin tehty täysin selväksi kenen puolella ollaan.

 5. 5

  LL sanoo

  Lepomäki: ”Perustili uudistaa sosiaaliturvan sellaiseksi, että jokaiselle kuuluu perusturva eli perustulo, mutta jokainen kynnelle kykenevä voi säästää perusturvan ylittävän osan itselleen. ”

  Lepomäki kuuluu kokoomuslaisten ”perustulo” arkkitehtiryhmään. Kynnelle kykenevät ovat ihan eri sakkia kuin tavalliset suomalaiset palkansaajat.
  Kokoomuslaisessa mallissa perustulo olisi nimeltään ”perustili” jonka saisi, vaikka olisi minkälaiset ansiotulot. Jos sattuisi käymään niin, että jää työttömäksi tai sairastuu, niin nämä ”itseaiheutetut” poikkeustilanteet hoidettaisiin perustililtä jossa olisi kiinteä vakio summa. Muistaakseni se oli Lepomäen ajatushautomossa saman verran kuin lapsilisä kokonaisuudessaan (20.000).

  Ellei koskaan elämänsä aikana sairastuisi tai jäisi työttömäksi, niin voisi sijoittaa perustilinsä rahat osakkeisiin tai muuhun tuottoisaan toimintaan. Rikkaimmathan tekevät jo niin lapsilisien kanssa, köyhemmät eivät harjoita osakekauppaa lapsilisillä vaan se menee suoraan kulutukseen.

  Vasemmiston ja vihreiden esille nostama perustulo perustuu ns. negatiiviseen tuloveroon, elikkä se leikkautuu ansioiden noustessa. Se lähtee ajatuksesta, että sosiaaliturvaa tarvitaan sairastuessa tai työttömänä. Että ihmistä on tuettava vaikeissa elämäntilanteissa. Perustulo poistaisi kannustinloukot ja vähentäisi hallinto vallankäyttöä. Töiden hakeminen ja lyhyidenkin työsuhteiden tekeminen helpottuisi.

  Äärimmäisen kova oikeistolainen ajattelu pohjaa sille ajatukselle, että sairastuminen ja työttömyys ovat vain yksilön vastuulla olevia asioita. Vasemmisto ja keskustalaisvihreä ajattelu perustuu sille ajatukselle, että työttömyys on hyvin harvoin yksilön aiheuttamaa tahallisuutta ja sen seurauksista kärsiviä ei pidä jättää vain oman onnensa nojaan.

  Ansiosidonnainen perustuu palkkatuloihin. Lepomäki tekee ”Rädyt” ja unohtaa, että suurin osa suomalaisista palkansaajista saa alle 2500 eur/kk. Siitä maksetaan tulovero, ja nettotulo jonka työtön todellisuudessa saa on noin 60%. Eli noin tuhat euroa kuukaudessa. Sillä pärjää juuri ja juuri eikä välttämättä tarvitse muita tukia.

  Suuremmissa, oikein hyväpalkkaisissa, tuloluokissa työttömyys on todennäköisesti huomattavasti pienempää ja myös tilapäisempää. Kansanedustajaksikin pääsee nykyisin suhteilla eikä kansalaisten antamilla äänillä.

 6. 6

  Make sanoo

  Omilla rahoillaanko nuo kansanedustajat muuten elävät?

 7. 7

  Rimpiläinen sanoo

  Tuntuu siltä että tämän kaltaiset ylimieliset, jotain ihmisryhmää mollaavat möläytykset ovat osa oikeston vaalityötä. Aivan kuin näillä ulostuloilla haluttaisiin vedota siihen (kasvavaan) katkeroituneeseen ja tyytymättömään ihmisjoukkoon, joka haluaa ja tarvitsee olla ”hieman muita parempi”. Kun ei ole mitään korjausehdotusta vallitsevaan tilanteeseen, niin on toki helpompaa vaan syyttää jotain muuta, esim. uusia lastenvaunuja työntävää mamu-äitiä, jonka niskaan onkin helppo kasata koko Suomen taloudelliset ongelmat.
  Ihminen ilmeisesti tarvitsee aina jonkun itseään huonomman jota katsoa alaspäin ja Kokoomus tarjoaa siihen oivan, sopivan heikon ja äänettömän ihmisryhmän; köyhät.
  Samalla periaatteella persuilla on kohderyhmänä maahanmuuttajat. Kielitaidotonta, köyhää ja vielä (herran tähre!!) pigmentiltään eriväristä mamua vastaan jopa pers’aukinen köyhä työtön persu-äänestäjäkin voi tuntea olevansa toista parempi. Toki hänkin olisi mielummin mukana siinä kirkasotsaisten joukossa, joka kritiikittä diggailee Alexander ”BeeGees” Stubbin muka-nuorekasta tweettailua ym. some-showta, mutta koska on siihen liian köyhä, niin persujen on sitten kelvattava.

  Persut ja koksut; samaa paskaa, toinen vain on saanut kiiltävämmän paketoinnin.

 8. 8

  Myyrä sanoo

  Eikös veronmaksajien elättejä juuri politiikot ole?

 9. 9

  Darkkis sanoo

  Aina kun poliitikot puhuvat ansiosidonnaisten leikkauksesta he kummasti unohtavat kansanedustajien sopeuttamiseläkkeet. Kyllähän jokainen halutessaan töitä löytää 500 päivässä, myös kansanedustaja, öh, vai miten se oli…

 10. 10

  Tero Lehto sanoo

  Kirjoitus pilaa uskottavuutensa, kun se sortuu tällaiseen itse keksityllä olkinukella ampumiseen: ”Joukkoirtisanomisista kuullessaan nämä kansanedustajat varmaan ilahtuvat suunnattomasti, koska taas on isosta firmasta löytynyt satapäin työhaluttomia laiskoja lurjuksia.”

  • 10.1

   Saku Timonen sanoo

   Miten niin? Työttömäthän ovat työhaluttomia, joten irtisanottavat ovat siis valinneet vapaa-ajan työnteon sijaan.

 11. 12

  Hepa-60 sanoo

  Jos ei näistä uusliberalismin ajatuskukkasista ( eli ajatuspökylöistä) päästä eroon,niin sitä mielipuolisemmaksi homma menee.Tässähän on kyseessä klassisen taloustieteen esittämä Sayn laki,jonka mukaan tarjonta tuottaa kysynnän.Nykyisen talousopin pellehermanni eli J.Vartiainenhan huutaa lisää työn tarjontaa eli kaikki nurkat on koluttava ihmisten saamiseksi työmarkkinoille.Eläkeikää voisi nostaa vaikka 85 vuotiaaksi.Kyllä tarjonta luo sitten sitä vastaavan kysynnän.Kysymyksessähän on aivan pähkähullu käytäntö,jos ei tarvittavia työpaikkoja synny samalla.Eikä niitä tunnu kyllä syntyvän.Omalla paikkakunnallani tunnen jo monta ikityötöntä,joilla on akateemisia tutkintoja.Väkisin kun ei tarvitse orjatöihinkään lähteä,niin moni näistä vain sivistää lisää itseeän vaikka kirjaston avulla ja odottaa eläkeikää,joka sekin tuntuu karkaavan yhä kauemmaksi.Pitäisi synnyttää oikeita työpaikkoja,mutta ei niitä kyllä säästämälläkään synny.Siinähän vain pienennetään hiipuvaa liekkiä,jonka sammumisen merkkinä on sitten deflaatiokierre.

 12. 13

  töytön sanoo

  Määräaikainen työsuhde päättyy minulla maanantaina, eli taas tulee yksi laiskuri lisää :). Minkäs sille laiskuudelleen voi.

 13. 14

  Leena Kymäläinen sanoo

  Alex Stubbilta kyseltiin tänään Kuntamarkkinoiden puoluejohtajapaneelissa juuri näistä kokoomuksen möläyttelijöistä. Vastaus oli sen verran onnetonta sönkötystä, että keskustan Juha Sipilä joutui toteamaan, että Alex varmaan panee väkensä kuriin. Tämä kai vain siksi, et päästiin varsinaisessa asiassa eteenpäin. Olisin kyllä mieluusti kuullut kokoomuksen puheenjohtajalta edes jonkinlaisen selityksen siitä, mitä ko. puolue oikein meinaa.

 14. 15

  Eija sanoo

  Kokoomuslaisten veljet täällä Ruotsissa jauhaa ihan samanlailla. Ja samanlailla jauhaa Brysselikin. Meillon ens viikonloppuna vaalit joiden tulos tulee kyllä vaikuttamaan Suomenkin tuleviin vaaleihin.
  ”Erno Paasilinna kirjoitti aikaa sitten, että suomalaisia on aina ollut 500 000 liikaa. Ylijäämäväestö on sitten ajettu Ruotsiin tai muuten vaan massatyöttömyyteen. Nyt ollaan taas samoissa lukemissa, ja ihan sama on parempiosaisten äänensävy kuin 20 vuotta sitten.”
  20 vuotta sitten? Kun suomalaisia muutti joukoin Ruotsiin 50-60-luvulla, oli se Kekkosen mielestä tosi hyvä. En tiedä, onko tämä totta mutta hänen lentävä lauseensa kuulemma oli, et ”päästiin niistäkin eroon” tarkottaen -niistäkin- meitä työttömiä.
  Surullista tämä maailman meno…

  • 15.1

   Anssi Lähde sanoo

   Täsmennän tuota Paasilinna -sitaattia vähän. Siis 1950 – 70-luvuilla ajettiin 500 000 työn perässä Ruotsiin, 1990-luvun lamassa joukkotyöttömyys oli pahimmillaan 500 000 ja tänä päivänä ollaan taas samoissa lukemissa kun huomioidaan kaikki, jotka tosiasiallisesti ovat vailla työpaikkaa.

   Kun Suomessa on huonot suhdanteet, niitä huononnetaan lisää erilaisilla säästötoimenpiteillä. Palkkatyöyhteiskunnan ikuinen vitsaus on, että sitä palkkatyötä ei riitä kaikille. Ja kun tuen tarve tämän takia kasvaa, samaan aikaan rahoituspohja heikkenee. Noidankehä palaa aina..

   Tämä on erityisen suomalainen ilmiö, sillä esim. Ruotsin ja Tanskan taloudessa on enemmän dynamikkaa ja politiikassa potkua. Milloin Ruotsissa on vajottu joukkotyöttömyyteen ja siihen liittyvään yhteiskunnalliseen näköalattomuuteen?

   • 15.1.1

    LL sanoo

    Jatkan hieman ajatustasi puolesta miljoonasta ”turhasta joukosta”.

    1960-1970 luvulla suomalaiset tosiaan muuttivat siirtolaisina pois maasta ja rikkaiden osuus koko väestöstä pysyi vakiona: laulun sanojen mukaisesti 20 perhettä. 1990-luvulla tätä maastamuuttoa ei tapahtunut ja emme olleet vielä EUn ja rahaliiton Emun jäseniä. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana osa keskiluokasta vaurastui, alettiin puhua rikastumisesta ja että sen pitää olla myös mahdollisuus (ei tietenkään kaikille vaan vain pienelle joukolle). Luotiin keskiluokkaan rikkaat jotka nyt valvovat tiukasti vain omia etujaan.

    Nyt, työttömien joukossa on myös paljon keskiluokkaan kuuluneita joiden pudottaminen on ihan uutta, aiempina vuosikymmeninä vain duunarista tuli työtön. Samaan aikaan meillä puuhataan aktiivisesti ilmais- ja orjatyömalleja, halutaan heikentää sosiaaliturvaa populistisella puheella työttömien laiskuudesta ja ajetaan työttömät entistä ahtaammalle. Koulutettua nuorta väkeä on lähtenyt maasta, Ruotsiin, Norjaan ja muualle Eurooppaan töiden perässä.

    Hyvinvoiva, rikastunut keskiluokka, ei lähde vaan vaatii entistä äänekkäämmin köyhien sosiaaliturvaan heikennyksiä ja yllyttää, propagoi ja provosoi, köyhiä toinen toisiansa vastaan, koska se vie huomion pois heistä: ahneudesta, itsekkyydestä, eriarvoisuuden kasvattamisesta. Veronmaksukielteisyys ja verenkierto (verosuunnittelu) kukoistaa, perintövero halutaan poistaa, vaikka omaisuus onkin hankittu hyvinvointivaltion mahdollistamana (ilmainen koulutus ja muut halvat julkiset palvelut).

    Ei siis voi suoraan verrata tai rinnastaa eri aikakausia toisiinsa, mutta muuten hyvä huomio tuo että puoli miljoonaa työtöntä on se raja jolloin asiasta puhutaan paljon ja työttömyys herättää keskustelua. Ratkaisut puuttuvat…

 15. 16

  sami sarjala sanoo

  Kyllähän taas on sananhelinää, tuosta työttömien joukosta kun edes 10% menis parrikaadeille pääkallopaikalle niin uskoisin jotain tapahtuvan ja muiden tulevan perässä. Täällä nää jaarittelut on aivan turhia. Samoin kuin jotkut rak.liiton 2 h lakot jne. Liitto joka ei edes tiedä rakennusalan työ aikoja 🙂 ! Tunnin ruokatunti ollu viimeks joskus -80 luvulla 🙂

 16. 17

  Marko sanoo

  Mua jo kyllästyttää edes kuunnella näitä kokkareiden möläytyksiä. Keskittykööt vetämään kokkelia nenään.