Luotettavat lähteet

Julkisuusmylläkän nostattaneesta lausunnostaan Kauma kertoo saaneensa satoja sähköposteja ja tekstiviestejä.

– Arviolta 80 prosenttia niistä ovat olleet myönteisiä.

Kauma sanoo saaneensa paljon palautetta myös eri puolilla Suomea sosiaalitoimessa työskenteleviltä, jotka myöntävät, että tasavertaisuus ei välttämättä toteudu.

Näin sinnikkäästi jatkaa kansanedustaja ja Espoon Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma huhuihin perustuvaa parjauskampanjaansa. Kauma ei myönnä erehtyneensä, vaan suorastaan väittää virkavastuulla toimivien sosiaaliviranomaisten valehtelevan. Tukenaan hänellä on taas kansalaisilta saamansa palaute. Nyt palautetta ovat antaneet kuulemma myös ”eri puolilla Suomea sosiaalitoimessa työskentelevät”.

Kyllä minäkin tuon palautteen tiedän. Saan sitä jokaiseen juttuuni, mutta toisin kuin Kaumaa ei minua kehuta. Se johtuu siitä, että nojaan sanomani lakiin, lain nojalla annettuihin soveltamisohjeisiin ja asiantuntijoiden omalla nimellään kertomaan. Kauma nojaa niihin, jotka ovat joskus mahdollisesti kuulleet jonkun kuulleen jotain.

Näillä jotain kuulleilla on muuten harvinaisen paljon hölösuisia sukulaisia ja tuttavia sosiaalitoimessa töissä. Vielä pari vuotta sitten yleensä väitettiin kaverin kuulleen jotain sossussa töissä olevalta, mutta nykyisin täsmälleen samat henkilöt ovat ruvenneet kuulemaan asioita suoraan itse. Tällaisen kuulijan puheita uskova ei tiedä yhtään mitään viranomaisen salassapitovelvollisuudesta. Sanotaan se nyt vielä kerran: Sosiaalityöntekijät eivät saa kertoa eivätkä kerro asiakkaidensa asioista ulkopuolisille.

Huomiota kiinnittää Kauman väite sosiaalitoimessa työskenetelevien antamaan palautteeseen hänelle itselleen. Uskallan väittää Kauman valehtelevan. Jos joku sosiaalitoimessa oikeasti työskentelevä on hänelle jotain kertonut eriarvoisesta kohtelusta, niin kansanedustajana ja lainkuuliaisena kansalaisena Kauman velvollisuus on viedä asia eteenpäin. Oletan nimittäin, että nämä sosiaalivirkailijat ovat ottaneet yhteyttä omalla nimellään. Jos eivät ole, niin silloin heidän todistusarvonsa on tasan nolla. Kaumalta voi ihan hyvin kysyä, että joko olet lakannut uskomasta nimettömiin valheisiin.

Kauma alkaa muistuttaa Putouksen sketsihahmoa, mutta se on hänen häpeänsä. Varsinaisen silminnäkijän lausunnon rysäytti ”ihmisaktivisti” Karin Toivola sanomalehti Pohjalaisen yleisönosastossa. Hän oli ihan omin silmin nähnyt maahanmuuttajan ostavan kaupasta suklaata kassillisen verran. Hänelle ei tullut mieleen miettiä mitään muuta vaihtoehtoa kuin epäillä yhteiskunnan tukia käytettävän väärin.Tällainen hävyttömyys sai hänet vaatimaan elintasovalvojien palkkaamista tarkkailemaan maahanmuuttajien ostoksia.

Onko tämä kansa ihan oikeasti näin käsittämättömän tyhmää, epäluuloista, kaunaista ja kateellista? Sanoin joskus puolitoista vuotta sitten piruuttani, että kohta joku esittelee Lieksan S-Marketin roskiksesta löytyneen karamellipaperin todisteena maahanmuuttajien hyysäämisestä. Epäilen, että kohta Kauma tai joku ”ihmisaktivisti” muuttaa tämänkin ajatuksen todeksi.

Kommentit
 1. 1

  Mikael sanoo

  En kyllä ihmettelisi, vaikka poimisi idean suoraan sinulta ja väittäisi sitä omakseen, sitten vielä nostaisi kanteen sinua kohtaan…

 2. 2

  Esa sanoo

  >Sosiaalityöntekijät eivät saa kertoa eivätkä kerro asiakkaidensa asioista ulkopuolisille.
  Ihailtavaa naivisuutta. Kukaan ei varmastikaan myöskään aja ylinopeutta koska laki kieltää sen.

  Minulle on lyhyen elämäni aikana kertonut salassapidettäviä asioita luultavasti noin 90% ystävistäni joilla työn puolesta on jotain salassapidettävää. Ehkä olen elänyt elämäni huonossa seurassa, mutta niin kovin usein tuttavani lause alkaa ”älä sitten kerro kenellekään, mutta…”

 3. 3

  Olli sanoo

  Ei tarvitse kuin käydä sosiaalityöntekijän kanssa saunaillassa tai pikkujouluissa, niin johan vaitiolovelvollisuus katoaa, ei kaikilta mutta aina löytyy joitain jotka puhuvat ohi suunsa. Mutta eivät he ainoita ole, näitä on myös tietoturva-ammattilaisissa joiden pitäisi kaikista parhaiten ymmärtää vaitiolovelvollisuudeen merkitys…

  • 3.1

   rjh sanoo

   Miksikäs ei?

   Nähtävästi vatiolovelvollisuuden ymmärtäminen näkyy olevan hankalaa poliisimiehelle ja kansanedustajalle, niin miksei jollekulle sosiaalivirkailijallekin?

   Se on muuten ihme juttu, että CIA:sta, NSA:sta, Al-Qaidasta, Cosa Nostrasta yms. on löytynyt pilliinpuhaltajia ja vasikoita, mutta, mutta puna-viher-demla-sossu-kabaalilla on jäsenistään niin rautainen ote, ettei kukaan…

    • 3.1.1.1

     keke sanoo

     Ihan hyvä salaliittoteoria. Samaa itsekkin suomalaisesta systeemistä olen ihmetellyt ettei pilliinpuhaltajia löydy korruptiolle ja yleiselle kavalluskulttuurille puolueissa. Esimerkiksi miksi kukaan ei ole vielä avautunut sivistysliittojen todellisesta toiminnasta?

  • 3.2

   Joni Pelkonen sanoo

   Eivät ne jutut välttämättä ole luotettavia. Olen itse ollut kuulemassa kuinka peruskoulun erityisopettaja koulun opettajanhuoneessa huusi muille opettajille kuinka somalilapsilla on muka erityinen teroitettu kynsi jolla he viiltelevät toisia lapsia.

   Ainoa johon voi luottaa on dokumentoitu tieto.

 4. 4

  Pauliina sanoo

  Millähän Kauma on tarkistanut, että saamansa sähköpostit todella ovat sosiaalityöntekijöiltä eikä henkilöiltä, jotka vain väittävät sitä olevan?

  • 4.1

   töytön sanoo

   Eiköhän siellä vaan Kokoomuslaiset kirjoittele toisilleen mukavia Twitterissä, niin se riittää todisteeksi.

 5. 5

  Hepa-60 sanoo

  <<Kyllä sosiaalityöntekijöiden on syytä noudattaa lakia,sillä käsittääkseni lainrikkojilla on kärähtämisvaara.Jos meinaan alkaa kaverin tutun kummipojalle antamaan tonnin silloin tällöin harkinnavaraista,niin kaiketi siihen kiinnitetään huomiota.Eikö tämmöisellä kaumalla ole muuta tekemistä kuin kytätä kaikein huono-osaisimpia ?? Kun itse on täysin epäonnistuttu talouspolitiikassa sitten syytetään uhreja.Oikeisto ja oikeistolainen talouspolitiikka on ollut vallassa vuosikymmeniä.ja tässä tulos.Kehotan katsomaan youtubesta Kummelin saldon.

 6. 6

  Kottarainen sanoo

  Tarkoittaako salassapitovelvolisuus todellakin sitä, ettei työntekijä saa kertoa kenellekään esim. firmassaan, tässä tapauksessa sosiaalitoimessa tapahtuvista väärinkäytöksistä edes yleisellä tasolla?
  Minusta tuntuu ihan järjettömältä ajatus, että olisi väärin vaikkapa paljastaa, että ”asiakkaissamme on niitä, jotka saavat tukia eri perustein kuin muut tai mitä julkisuudessa myönnetään.” Kertokaa nyt joku, onko tuollaisen ääneen sanominen salassapitovelvollisuuden rikkomista?

  • 6.1

   En kerro sanoo

   Olisi kohtuullisen outoa, että tällaisia, jotka haluavat puhua asioista yleisellä tasolla tutuille ja puolitutuille löytyy paljon, mutta näistä yksikään ei sattuisi tuntemaan ketään toimittajaa tai kukaan jo aiemmin asiasta kuullut sattuisi saattamaan heitä yhteen. Tietenkin on se häviävän pieni todennäköisyys, että toimittajat eivät vaan suostu asiasta kirjoittamaan, ei edes klikkien tai tai skuuppien toivossa ja keräämisellä elävät lehdet.

   Toimittaja sitä paitsi saisi ilmeisesti tuollaisessa tilanteessa salata lähteensä henkilöllisyyden. Joten sivusuunsa laulavat sossun työntekijät, nyt vaan kertomaan epäkohdat julki vaikka toimittajien kautta. Kyllä joku toimittaja uskaltaa ja kirjoittaa jutun siten, että se käsittelee järjestelmää eikä tuen saajaa tai tuen antajaa.

   • 6.1.1

    Kottarainen sanoo

    Jos olisin työssä, jossa minulla on salassapitovelvollisuus, en suin surminkaan lähtisi kenellekään toimittajalle asioita kertomaan, jos kyse on jostain ”mamujen rattaat” -tyyppisestä asiasta eli pisarasta meressä. Tutuille voisin asiasta silti marmattaa, jos tulisi puheeksi.
    Sinäkö haluaisit aina toimittajan kuulemaan kaikki tarinat, mitä työpaikaltasi vuodat?