Kantapään kautta

Vahingonilo on tunnetusti paras ilo, mutta joskus sitä ei tee mieli tuntea lainkaan.

Vuosikausia minä ja monet muut olemme puhuneet alipalkkausta ja palkattomia töitä vastaan. Palaute on usein ollut röyhkeän ilkeää. Työttömät ovat laiskoja kotisohvilla makaajia, jotka valitsevat mieluummin vapaa-ajan kuin työnteon. On heidän oma etunsa, että heidät saadaan pois pullon äärestä syrjäytymästä ja osallistumaan yhteiskuntaan palkattomilla töillä.

Näin sanojat ovat yleensä oman elämänsä sankareita, joilla on hyväpalkkainen työ. He ovat erehtyneet pitämään työtään turvattuna, koska ovat mielestään korvaamattomia asiantuntijoita. Oman työttömyyden mahdollisuus ei koskaan ole juolahtanut heidän mieleensä.

Taloussanomien  mukaan nyt on saavutettu uusi pohja ja työttömiksi joutuneille insinööreille on ruvettu tarjoamaan töitä alipalkkauksella tai jopa kokonaan ilman palkkaa:

TEKin mukaan insinööreille tarjotut palkat ovat olleet usein alle puolet alan yleisestä palkkatasosta, ja aina palkkaa ei ole ollut tarjolla lainkaan. – Jos matalapalkkainen työ ei ole sisällöltäänkään koulutusta vastaavaa, asiantuntija voi olla vaarassa suistua uralta. Alipalkkaus tuntuu myös epäoikeudenmukaiselta ja työmotivaatio kärsii. Huono palkka muodostaa jatkossa pohjan palkansaajan työttömyyskorvauksen ja eläkkeen kertymiselle, TEK:n toiminnanjohtaja Heikki Kauppi sanoo tiedotteessa.

Tervetuloa todellisuuteen, jossa jo liian monet elävät. Ei tässä vielä ole edes saavutettu mitään pohjaa, jos edes jonkilaista palkkaa tarjotaan. Vasta sitten olette pohjalla, kun TE-toimisto rupeaa tarjoamaan vain palkatonta työkokeilua tai kutsuu laatimaan aktivointisuunnitelmaa kuntouttavaa työtoimintaa varten. Sitten olette pohjalla, kun teidät laitetaan syksyiseen metsään risusavottaan työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksellla. Tai teette näillä ”etuuksilla” lumitöitä tai vääntelette työpajassa katiskoita tai nikkaroitte linnunpönttöjä. Tai pussitatte ruuveja kahdeksan tuntia päivässä jonkin alihankintatöitä haalineen säätiön liukuhihnatyöntekijöinä.

Silloin olette päässeet osallisiksi nykyajan suuren innovaation eli välityomarkkinoiden hyvää tekevästä vaikutuksesta ja saatte tehdä töitä omaksi hyväksenne ja myös yhteiseksi hyväksi. Palkkaa ei tule, mutta onpahan töitä. Rutisijoille lyödään karenssi ja toimeentulotukea alennetaan. Tämä ei koske vain insinöörejä. Tämä koskee ihan kaikkia työelämässä olevia.

Älkää kuvitelko olevanne niin korvaamattomia etteikö teitä voitaisi korvata halvemmilla tai jopa ilmaisilla työntekijöillä. Jos vieläkin kuvittelette olevanne korvaamattomia, niin tehkää vanha vesitesti ja työntäkää sormenne veteen. Jos siihen jää kuoppa, niin olette korvaamattomia. Jos ei jää, niin varautukaa osallistumaan välityömarkkinoihin. Siellä voitte miettiä kuka ihmeen viisas on keksinyt ajatuksen, jonka mukaan työttömän on tehtävä työtä ansaitakseen työttömyyskorvauksen.

Ja ihan turha on kysyä, että eikös töitä tekevä työtön olekaan töissä. Ei ole, hän on välityömarkkinoilla ja siellä pysyy.

Kommentit
 1. 1

  keke sanoo

  En jaksa ilkeillä työttömiksi jääneille ininööreille lähinnä tällaiset uutiset ja alipalkkauksesta pistävät vituttamaan. Niin että omasta puolestani tervetuloa(vaikken kenellekkään tätä kohtaloa toivo) tänne samaan veneeseen meidän ”kuntoutettavien” joukkoon ja toivottavasti löydetään yhdessä keinot miten saataisin hommat paremmalle mallille.

 2. 2

  Markku Perttula sanoo

  Tuo Oululaisinsinöörien nöyryyttävä kohtelu on vasta tulevaa alkusoittoa.

  • 3.1

   töytön sanoo

   ” 50 maatilaa on jo ilmoittanut olevansa halukas työllistämään työttömän.”

   Palkasta ei puhettakaan. Melkosta hulinaa alkaa olla ja vauhti eikun kiihtyy :).

   Kiitokset linkistä!

 3. 4

  Päivin Pylkkerö sanoo

  Täällä on taas innostuttu lyömään lyötyä:
  http://toihinpotkijat.wordpress.com/2014/09/24/kun-kuninkaat-putosivat-valtaistuimeltaan/#more-361

  Suosittelen tutustumaan tähän blogiin, mutta varoitan, että vihaksi tulee pistämään. Blogin kantava teema on, että jos olet työtön, niin sinussa on varmasti jotain vikaa. Olet heikompaa ainesta, ansaitset kurjuutesi. Järkyttävää vaan on, että blogin kirjoittajat ovat itse Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelujen työvalmentajia. Siinä on asenne kohdillaan.

  • 4.1

   J sanoo

   Minäkin olen silloin tällöin seurannut tuota blogia, mutta lopetin koska pelkäsin että verisuoni katkeaa päästä; niin suuresti pisti vihaksi. Ja todellakin, kirjoittajat ovat Jyvässeudun työllisyyden kuntakokeilun työvalmentajia…

   • 4.1.1

    LL sanoo

    Pitäskö laittaa pystyyn kimppaveto? Kuinka monella näistä suun soittajista on työpaikka viiden vuoden päästä? Kuinka moni heistä rämpii epätoivoisena etsimässä töitä? Milloin on ensimmäiset yyteet?

    • 4.1.1.1

     Päivin Pylkkerö sanoo

     Blogin kirjoittajat todella luulevat olevansa korvaamattomia. Osaavat kuulemma markkinoida ja hinnoitella oman osaamisensa oikein. Työttömät eivät osaa brändätä ja kaupata itseänsä ja sen takia jäävät ilman työtä. Se on vaan luonnonlaki. Argh.

     Tuommoinen itsensä jalustalle nostaminen ja tyrkyttäminen sopii varmaan juuri kaupallisen koulutuksen saaneille, mutta itse jos lähtisin tuolla asenteella työhaastatteluun, niin minulle näytettäisiin pian ovea.

     • 4.1.1.1.1

      karrrr sanoo

      Nämä blogin henkilöt ovat ilmeisestikkin rinnastettavissa työnohjaajiin:

      ”Työnohjaaja ei asetu kenenkään puolelle ketään vastaan – ei ohjattavan eikä organisaation puolelle.”

      http://www.suomentyonohjaajat.fi/tyonohjaus/

      Työvalmennushomma on aikalailla matalapalkkaduuni – ovatkohan katkeria?

 4. 5

  Papi sanoo

  Kyllähän tuo on valitettavaa, kun rehelliselle työntekijälle, joka suomessa työskentelee, ollaan luotu tuollaiset välimarkkinat. Vaikka en ole luulotautinen, niin laittaa epäilemään, missä kabineteissa, noista asioista on päätetty.
  Puhutaan, että työn verotusta alennetaan, mutta se tarkoittaa oikeita töitä, mutta
  eihän niitä kohta ole kenelläkään. Ainakin eräät nimeltä mainitsemattomat poliitiset ryhmät ovat vahvasta ajamassa entistä enemmän suomea tasavero yhteiskunnaksi. Käykää hyvät ihmiset äänestämässä, muutenhan me ajetaan
  nykyisen kipparin kanssa karille.

 5. 6

  Kuisma sanoo

  Ei kyllä harmita yhtään olla kielitaitoinen, länsimaisen koulutuksen saanut mieshoitsu. Näen itseni Kiinassa tai muualla idässä töissä 15 vuoden päästä. Täällä inssit ja muut valitettavasti yhä silloinkin edelleen itkevät menneen perään. Think outside of the box.

  • 6.1

   Heikki Sinsemilla sanoo

   Jaa että osaat Kiinaa? Sinne sitten vaan, vaikka kehitysmaahan se silloin vielä on. Pari kaupunkia toki kehittynyt jonkin verran siitä mitä koko Kiina oli joskus 80-90-luvuilla.

   • 6.1.1

    LL sanoo

    Norjaan kannattaa hoitsuna mennä, vielä kun sieltä saa työpaikan, sillä ei sielläkään voida kaikille suomalaisille töitä antaa. Joten tervemenoa vaan Kuisma. Me yritetään täällä estää täystuho.