Saatiinpa palkaton renki

Työttömiä on Suomessa saatu jo puutarhatöihin, mutta ei vielä maatiloille. Forssassa avataan uusia ovia, sillä tiloilla on töitä paljon tarjolla. Työtön pääsee maatilatöihin, mikäli hän siellä pärjää ja jos ulkotyöt kelpaavat. Työmatkat eivät tosin ilman autoa onnistu.

Näin komeasti alkoi Ylen uutisten juttu, jonka toimittaja ilmeisesti kuvittelee käsittelevän työllistämistä. Jo nopea lukeminen paljastaa kuitenkin, että toimittaja ei ymmärrä työllistämisen ja palkattoman orjatyön välisestä erosta yhtään mitään. Tämä juttuhan kertoo siitä, miten maatiloilla iloitaan palkattomien renkien saamisesta. Sen paljastaa haastateltavan työntekijän yksi ainoa kommentti:

– Ei tällä rikastumaan pääse. Saan palkkaa yhdeksän euroa päivältä. Päälle tulevat sitten tuet.

Hän on siis kuntouttavassa työtoiminnassa tekemässä palkatonta työtä. Siitä kertoo asioita vähänkin ymmärtävälle jo sekin, että jutussa puhutaan työvalmentajista. Nämä nykyajan orjanmetsästäjät näkyvät Forssassa toimivan oikein Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Green Care-hankkeen nimissä. Sitä rahoittaa Euroopan Unioni ja EU:n sosiaalirahasto. Orjanmetsästäjät saavat tietenkin palkkaa, mutta heidän välittämänsä orjat eivät saa.

Toimittaja kuuluu siihen valtavaan joukkoon tietämättömiä tomppeleita, jotka kuullessaan sanan työllistäminen luulevat automaattisesti kyseessä olevan palkkatyö. Heille ei pälkähdä päähän yhtään kysymystä siinäkään vaiheessa, kun työllistetty kertoo saavansa ”palkkaa” yhdeksän euroa päivässä. Jos ihminen tituleeraa itseään toimittajaksi, niin kyllä tässä vaiheessa pitäisi jonkinlaisen hälytyskellon soida. Mistä työstä maksetaan palkkaa yhdeksän euroa päivässä?

Kello ei soi siinäkään vaiheessa, kun kerrotaan oman auton välttämättömyydestä. Työtön joutuu siis ylläpitämään autoa ja kulkemaan omalla kustannuksellaan tekemään palkatonta työtä. Ilmeisesti toimittaja iloitsee työvalmentajan tavoin yhteiskuljetuksista ja unohtaa kysyä miten työntekijä omalla ”palkallaan” on yleensä onnistunut ylläpitämään autoa.

Sanotaan vielä kerran asiallisesti tämä työllistämisen ja työllistämistoimenpiteen välinen ero:

Työllistäminen on sitä, että ihminen saa työtä, josta maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työllistämistoimenpide on sellaista työtä, jota tehdään kokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana yhdeksän euron päiväkorvauksella.

Ylen juttu on tehty siitä näkökulmasta, että maatiloilla on huutava pula työvoimasta. Tuskinpa on, mutta palkattomasta työvoimasta on tietysti aina pulaa. Forssassa viisikymmentä tilaa on ilmoittanut halunsa saada palkaton renki. Kyllähän jokaiselle kelpaa sellainen renki, joka ei tarvitse palkkaa ja jota ei talon tarvitse edes ruokkia. Eipähän tarvitse maksaa maataloustyöntekijän tai lomittajan palkkaa ja kun heitä sitten rupeaa jäämään työttömiksi, niin orjanmetsästäjät kyllä kuskaavat heitä pikkubusseilla paikalle.

Tällainen toimittaja tekisi varmaan sellaisenkin jutun, jossa maatilalla iloittaisiin huutolaislapsista

-Auttavia käsiä tarvitaan töihin, joita ei itse ehdi tekemään.

Kommentit
 1. 1

  S sanoo

  Saku, laita oikasupyyntö jutusta Yle Hämeeseen! Tuossa jutussa tuntui olevan perustavanlaatuisia virheitä, periaatteessa joutuisivat korjaamaan ne oikaisussa. Valitettavasti Yle on täynnä näitä toimittajia, jotka ei tiedä mistään mitään. Tälläisiä räikeitä virheitä ei sais ees tapahtua! https://www.facebook.com/ylehame

 2. 2

  mr alanko sanoo

  Terve Sakke. Maailmankapitalismin koukerot tulevat Suomeenkin. Minimipalkat poljetaan jne. Onneksi ollaan työelämässä vielä kohtuuehdoin. Ökyjen taskuunhan
  tässä rahat menee. Suomi putoaaa euroopan alakastiin. Mitään päätöksiä ei KOSKAAAN tehdä kansan parhaaksi, vaan eliitin. Kansa maksaa ja lapset maksaa munattomien kusipäitten touhut. Jäämeren valtiosta ei KOSKAAN tule Euroopan valtiota.

  • 2.1

   a-0ne sanoo

   Kappas – sosiaalidemokratia on viety taas uudelle tasolle! Näin se vaan menee, hyvinvointivaltio ja sitä rataa 🙂

 3. 3

  Late sanoo

  ”Toimittaja kuuluu siihen valtavaan joukkoon tietämättömiä tomppeleita…”. Tää on hyvä lohkaisu. Oottakaas ku mä valmistun 29.5.2015 ni Suomessa on ainakin yksi tietävä tomppeli toimittajana.

 4. 4

  sanoo

  Kyllä oli ihan käsittämätön uutinen, ja vielä käsittämättömäksi kirjoitettu. Toimittaja joko ei tajua mitään, tai sitten vielä pahempaa, tajuaa, mutta kirjoittaa propagandaa silti.
  Kuinka paljon makstaan maataloutukia näille loisyrittäjille? Sitten pitää saada vielä ilmainen metallimies tekemään koneiden kunnostustyöt. Maataloustukiahan aina muistetaan perustella sillä, että se valuu alas koneisiin, niiden ostoihin ja huoltoihin.

  Tämä maa on tuhoon tuomittu.

  • 4.1

   TepaT sanoo

   Maatalouden loisyrittöjille maksettaneen säälittäviä pikkurahoja siihen nähden mitä kaupunkien kravaattipellet ja kädet taskussa taapertavat toimettomat tollot imevät telakkatukia, Elykeskusten projektitahoja, työmarkkinatukia ja herra ties mitä tutkimusrahoja. Potutki näille kädettömille pitää esikeittää ja kuoria valmiiksi. Sitten ne itku silmäkulmassa marisee maalaisten loisimisesta. Voi herra jumala mihin tämä maa on mennyt 😛

   • 4.1.1

    samppa sanoo

    Vai saavat maatalousmiehet säälittäviä pikkurahoja. Sittenhän ne kannattaa ottaa pois, kun ovat niin kateellisiakin muille. Onhan heillä nyt ilmaiset orjat, joilla teetättää töitä. Mitä sitä muuta tukiaisia maksamaan.

    • 4.1.1.1

     lue tämä ajatuksella sanoo

     Nykymittapuulla pienehköllä ja 2000-luvulla toimintansa kannattamattomana lopettamaan pakotetulla maatilallamme ei ollut koskaan puute työntekijöistä – niitä löytyi perheestä kolmen terveen käsiparin verran – mutta kylläkin jatkuvasti huutava pula rahasta. Viimeisinä vuosina kirjanpito työnnettiin plussan puolelle tiputtamalla lannoitemäärät puoleen oikeasta/optimaalisesta, ja se todellakin näkyi sadossa. Ei ollut toivoakaan työvälineiden päivittämisestä nykyaikaisen hienoiksi, vaan 30-vuotiaita koneita parsittiin kasaan välillä kaukaa metsästetyillä sekä joskus käytetyilläkin varaosilla.

     Kuten Timonen kirjoitti, niin tottahan nyt _ilmainen_ työntekijä kannattaa silti aina ottaa, vaikkei mitään suurta tarvetta olisikaan. Näin todellakin on, jos ajatellaan kylmäkiskoisen matemaattisesti.

     Maataloustuet ovat ytimeltään helpotus vähävaraisille ei-maanviljelijöille. Jos maataloustukia ei olisi, tuotteet olisivat aidosti markkinahintaisia, eli moninkertaisesti kalliimpia. Varakkaiden budjetista ei perusruoka suurta osaa muodosta.

     • 4.1.1.1.1

      sanoo

      -Maataloustuet ovat ytimeltään helpotus vähävaraisille ei-maanviljelijöille. Jos maataloustukia ei olisi, tuotteet olisivat aidosti markkinahintaisia, eli moninkertaisesti kalliimpia.

      Älä nyt kehtaa valehdella moisia höpötyksiä. Kyllä Saksa ruokkii köyhät. Käy sinäkin Lidlissä.

     • 4.1.1.1.2

      aivan, aivan sanoo

      ”Älä nyt kehtaa valehdella moisia höpötyksiä. Kyllä Saksa ruokkii köyhät. Käy sinäkin Lidlissä.”

      Eihän Lidl ole Saksa, vaan Lidl. Ei Nokiakaan ollut missään vaiheessa Suomi, vaikka jotkut vaikuttivat niin kuvittelevankin.

  • 4.2

   Köyhällistö sanoo

   Näin siis täälläkin että oikein orjatyövoimaa. Tällä menolla saadaan kansa kyykkyyn ja varat ”oikeisiin taskuihin” ohjattua. mietinpä vaan miksi ihmeessä ihmiset äänestää näitä ahneita kapitalisteja tuonne hallitukseenkin jotka sitten ajaa vain rikkaiden etuja ja köyhällistää ja haluaa orjuuttaa kansaa tekemään ilmaista työtä. Totuushan on että työttömätkin maksaa suomessa sentään veroja koko ajan.

   • 4.2.1

    keke sanoo

    Olis kiva tietää että mitä tahoa äänestämällä ilmaistyö saadaan loppumaan?

    • 4.2.1.1

     sanoo

     Tässä ratkaisu, olkaa hyvät:

     Ilmaistyö loppuu vain sillä että sitä lakataan tekemästä. Karenssin siitä saa ja muut kyykytykset päälle, raha ei riitä ihmisarvoiseen elämään mutta kyllä se silti palkattoman työn voittaa mennen tullen.

 5. 5

  Anssi Lähde sanoo

  Nämä nykyajan lapiotyöt on puettu niin hienoon muotoon, että niitä vastustavat on helppo leimata vaikkapa vanhanaikaisiksi änkyröiksi. Vallankäyttö on piilotettua ja suostuttelevaa. Se pukeutuu ESR:n ja THL:n väreihin, media hehkuttaa ja loppuseminaarissa katsellaan vaikuttavia power point -esityksiä, joista ei omakehua puutu. Vallankäytön todellisen luonteen tuntee vain se, joka näihin ”töihin” joutuu ilman palkkaa.

  Lapiotöillä tarkoitan entisiä työttömyystöitä, joilla tehtiin vielä 1960-luvulla pitkät pätkät mm. valtateitä soppapalkalla. Sitten ne todettiin kalliiksi ja hyödyttömiksi ja alettiin maksaa työttömyyskorvauksia. Mutta sosiaali- ja työvoimapolitikassa ympyrä sulkeutuu aina. Moraalipaniikki iskee kun huomataan, että todellakin, meillä ei ole työttömyysongelmaan ratkaisua. Suomessa oli 1980-luvulla hetken aikaa käytössä suhteellisen humaani Rinteen työllistämismalli, missä työllistetyille maksettiin minimipalkkaa. Se lopetettiin kun työttömyys räjähti puoleen miljoonaan. Siinä vaiheessa pakosta alettiin puhua kuntoutuksena.

  Forssassa, tuolla työväenliikkeen syntysijoilla, vallitsee ankara rakennetyöttömyys, kun teolliset työpaikat ovat jokseenkin hävinneet. Kaupungin talous rakoilee pahasti, kun työmarkkinatuen kuntaosuus (ns. sakkomaksut) uhkaa kasvaa. Siksi Green Care, siksi palkaton työ. Ja kun tämä tosiaan on EU-sertifioitua hommaa, niin kriitikothan ovat vain kehityksestä jäljessä. Kuka nyt kuntoutusta vastustaisi, jos kerran jutussa haastatellut työttömätkin suorastaan säteilevät? Muita mielipiteitähän tuossa ei esitelty, koska niitä ei varmaankaan ole.

  Työllistämistoimenpiteen tavoitteena pitää olla työllistyminen. Nyt kun kohta lokakuussa on kekrin aika ja agraariyhteiskunnassa aina siihen aikaan palkattiin pestuumarkkinoilla uudet rengit ja piiat, niin haluaisin tietää moniko kuntoutettavista sai tätä kautta oikeita töitä sieltä maatalosta.

 6. 6

  Papi sanoo

  Ilmeisesti tutkiva journalismi, ja asioista selvää ottaminen ei kuulu tavallisen toimittajan työhön. Tai sitten annetaan tarkoituksella liian ruusuinen kuva.
  Jotenkin vaan tulee mieleen PohjoisKorea tuollaisesta uutisoinnista.

 7. 7

  Pekka puupää sanoo

  No, kun luki tänään Stubbin ja Kokoomuksen vaaliteemat, niin suunta on vielä kammottavampaan. Todella todella pahaan suuntaan.

  Näissä orjatöissä työtön pahimmillaan vielä velkaantuu, kun kulukorvaus ei riitä matkoihin, lounaaseen ja kahveihin, työvaatteisiin, mahd. lapsen- tai koiravahtiin ym… Eläkettä ei kerry? Eikä lomaa, lomarahaa…

  Stuvbin mukaan kaikki säätely pitää purkaa. Paitsi työttömän sanktiointi ja pakkotyö. Köyhin menettää vielä ihmisarvon ja vapaudenkin. Tämän pitäisi todellakin olla vapaaehtoista ja kerryttää eläkettä, lomaa ym.

  • 7.1

   LL sanoo

   Stubb sanoi: ”Tarjotusta työstä kieltäytymisestä tulee seurata sanktio”. Eihän siihen voi vastata muuten kuin: ” hah HAH hah”.

   Filatovillakin on näkemys, että työtä on vaikka kuinka paljon. Että työtön on avuton ja aivoton tossukka, joka vain pitää muiden toimesta saada mukaan yhteiskuntaan. Pst, Filatov, isolla osalla työttömistä on enemmän koulutusta ja ammattitaitoa omilta aloiltaan kuin sinulla (joka et ole kyennyt viemään edes yhtä tutkintoa loppuun asti).

   Kokoomuksen vaaliteemojen perusteella nyt on suurimmassa vaarassa keskiluokka. Nyt halutaan tuhota tämän työtätekevän joukon, murskata keskiluokan. Jokaisen työssäkäyvän kannattaa nyt miettiä viholliskuviaan. Köyhät ja pienituloiset eivät ole uhka kansantaloudelle ja keskiluokan hyvinvoinnille vaan …

   • 7.1.1

    Eija sanoo

    ”Stubb sanoi: ”Tarjotusta työstä kieltäytymisestä tulee seurata sanktio”. ”

    Täällä Ruotsissa on jo tämä sanktio voimassa, kiitos Suomen Kokoomuskumppaneiden Allianssin 8-vuotisesta hallituskaudesta. He saivat aikaan myös neljä veroalennusta palkansaajille eli jostainhan ne verorahat sitten pitää repiä kuitenkin. Ne revitään esiin esim. eläkkeiden veronkorotuksilla ja työttömien ja sairaiden ilmaistyöllä.
    Eipä silti, vaikka on tulossa uusi hallitus, en usko kuitenkaan minkään muuttuvan. Kaikki ne politiikot on samanlaisia p….njauhajia ja omaan napaansa tuijottajia. Hurjaa vauhtia ollaan menossa USA-malliin, kiitos EU.

    • 7.1.1.1

     LL sanoo

     Sanktio työstä kieltäytymisestä on ollut Suomessa olemassa ties kuinka kauan, mutta hymyilyttää tuo ”tarjotusta työstä” -ilmaisu, koska työpaikkoja ei ole riittävästi. Työvoimasta ei ole Suomessa tällä hetkellä laisinkaan pulaa vaan työpaikoista.

     Kun maaginen 500 työttömyyspäivää sitten tulee täyteen, niin hyväntahtoiset viranomaiset tarjoavat työkokeilua tai kuntouttavaa työtoimintaa. LUE: Työntekoa ilman palkkaa ja ilman normaaliin työsuhteeseen liittyviä asioita (eläkekertymä, työterveyshuolto, työsopimusehtoja…jne…).

     Kieltäytymisestä rangaistaan. Filatov ja muut arjen yläpuolella elävät TEM-keijut ovat sitä mieltä, että orjatyöstä ei saa kieltäytyä.

     Minkälainen on ihminen, joka sallii orjatyön?

     • 7.1.1.1.1

      töytön sanoo

      ”Tarjotusta työstä kieltäytymisestä tulee seurata sanktio”

      Iät ja ajat tosiaan ollu jo sanktiot käytössä ja silti nämä tämän maan kyvyt vaan toistelee tätä samaa. Ihankun noita PALKKATÖITÄ olisi todella runsaasti jokaiselle työttömälle tarjolla.

 8. 8

  JaakkoL sanoo

  Kunhan tämä orjatyö saatetaan laiksi,
  ja tuhannet työttömät määrätään pakkotöihin,olisi mielenkiintoista tietää millä perusteella mikin toimija saa ilmaistyövoimaa?
  Joku näppärä pikkukokoomuslainen vinkkaa metsästyseurakaverilleen joka sattuu olemaan uitettu ”viranomaiseksi”,
  että ”mullapa olis tarvetta ilmaisille työntekijöille”,vastaus;”no laitetaan heti kymmenen”, ja niin päin pois,tuleee varmasti tapahtumaan.

  Toinen juttu on se millä voimankäyttökonstilla kukin pakkotyötä tilallaan,laitoksessaan,ym. pyörittävä voi pakottaa ketään TEKEMÄÄN mitään?
  Paikalle menemisen pakottaminen on helppoa,kiristetään etuuksien menettämisen uhalla,
  mutta jos aletaan PAKOTTAA ihmiset tekemään työtä,
  ollaan jo syvällä laittomuuksissa.

  (itseasiassa tuo etuuksien menetys tulee luultavasti olemaan myös jos kieltäytyy työnteosta kohteessa)

  Kenenkään ei kannata tehdä yhtikäs mitään joutuessaan pakkotöihin,
  muuten kaivaa suoraan hautaa sivistysyhteiskunnalle.
  On aika kaikkien herätä huomaamaan miten SAIRAS maa on kokoomus-Suomi.

  • 8.1

   Anssi Lähde sanoo

   Olet pelottavan oikeassa tuossa metsästysseura-arviossasi. Se seuran puheenjohtaja voi olla myös kunnanhallituksen jäsen, jonka vaimo taas on sosiaalijohtaja ja naapurin Liisa-tyttärellekin pitäisi järjestää se työvalmentajan homma. Maaseudulla ja pienissä kunnissa verkostot toimivat näin.

   Olen itse ollut kuulemassa, mitä näissä hankkeissa ihan oikeasti selän takana puhutaan työttömistä kuntalaisista. Siksi olen aina huolissani työttömien ihmisoikeuksista ja oikeusturvasta.

   Työttömyyden hoidossa ollaan lähestymässä ikiaikaista unelmaa: laitetaan ne palkatta risusavottaan, marjametsään ja vanhuksia ulkoiluttamaan, ja nimetään se kaikki Green Careksi. Siis ”ne”, ei koskaan sinua eikä varsinkaan minua.

  • 9.1

   liisa sanoo

   Mitäpä sitä työstä maksamaan palkkaa kun joku tekee sen ilmaiseksi. 🙁

 9. 10

  Kake Kohmelo sanoo

  Nykymuotoinen palkkatuki ja oikea työsopimus olisi ihan asiallinen keino päästä alkuun maatilojen töissä. Siinä sitä sitten ehtisi tuetulla jaksolla oppia tilan työt siinä määrin, että työn tuottavuus nousee ja tavallinen palkanmaksu tulee kyseeseen.

 10. 11

  Jaakko Leskinen sanoo

  Kyse on työkokeilun kulukorvauksesta ja kyseessä ei ole työsuhde.

 11. 12

  Ilona sanoo

  En huomannut jutusta, että mitä sorttia tämä ”työ” oikein on. Jos se on kuntouttavaa niin eikö siinä rikota lakia? Koska ”kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä”. Yritys se on maatilakin!
  Jutusta sai vielä senkin vaikutelman, että tämä työtön suorastaan pelasti maatilan, kun tuli sinne töihin. Kuinka kauan hän sitten oikein jatkaa siellä? Joten ei oikein kuulosta työkokeilultakaan. Ei kai työkokeilukaan voi iän kaiken kestää?

 12. 14

  J-P sanoo

  > Työllistäminen on sitä, että ihminen saa työtä, josta maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työllistämistoimenpide on sellaista työtä, jota tehdään kokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana yhdeksän euron päiväkorvauksella.

  Tämä on erittäin hyvä yleistys. Itse tosin lisäisin vielä perään ”Työn kestossa ja vaativuudessa ei ole välttämättä mitään eroa.” – liian moni tuntuu elävän kuvitelmissa, että nämä kokeilut olisi tarkoitettu jonkinlaiseksi ”kevyeksi laskeutumiseksi työelämään”.

  No eivät ole. Työn vaativuus on monesti samalla tasolla, ja kuten itsekin aiemmin totesit, yleisimmin jaellaan ”pisimpiä tuomioita”.

  En kiellä etteikö tällä olisi vaikutusta työllistymiseen – 7.5 tuntia / päivä + matkat orjatöissä on aina pois ns. ”oikealta” työnhaulta.

 13. 15

  Anja Yli-Viikari sanoo

  Kuten blogin kirjoittaja jo huomasikin tässä forssalaisessa kokeiluhankkeessa oli tosiaan kysymys työllistämistoimenpiteesta, ei siis työllistämisestä. Työkokeilun tavoitteena on madaltaa pitkäaikaistyöttömän ihmisten kynnystä työmarkkinoille mukaan pääsemiseen. Työkokeilun aika on aina rajattu, ja mukana on työvalmentaja valvomassa sitä, että osapuolten välinen yhteistyö toimii reilulla tavalla.

  YLE:n uutisointi oli tosiaankin tällä kertaa heikosti muotoiltu.

  Green Care Finland yhdistyksen puolesta, Anja Yli-Viikari

  • 15.1

   LL sanoo

   Näköjään on ihmisiä, jotka kuvittelevat olevansa reiluja ja hyviä ihmisiä kun välittävät ja teetättävät palkattomia töitä. Orjatöitä.

  • 15.2

   Makkonen sanoo

   Miltä tuntuu edesauttaa Suomessa pysyvän orjatyövoiman syntymistä?

  • 15.3

   JL sanoo

   Jahas,
   ja Yli-Viikari kehtaa tulla jatkamaan valehtelua.
   Osuu hyvin linjaan näiden rosvojen muunkin tekemisen kanssa.

   • 16.1.1

    Vääpeli Matala sanoo

    Linkkisi ei toimi korjattunakaan, mutta toimittajalla on todellakin ”sattumalta” Viljakasvien (pl. riisin), palkokasvien ja öljysiemenkasvien viljelyyn y-tunnuksen omaava firma. Sanoisinko että: Voi perkele.

 14. 17

  Saku Timonen sanoo

  Valitettavasti joudun sulkemaan tämän jutun kommentoinnin mainosbotin massiivihyökkäyksen takia.