Joka tietoa lisää…

Yleinen tietämys kuntouttavasta työtoiminnasta on heikko. En ihmettele yhtään, että keskiverto työssäkävijä ei siitä paljoa tiedä. Se on hänelle jokin etäinen toimenpide, joka kohdistuu joihinkin toisiin, mutta ei koskaan omaan itseen.

Hyvin usein kuntouttava työtoiminta sekoitetaan vajaatyökykyisten kuntoutukseen, joka kuitenkin on ihan eri asia. Kuntouttavaa työtoimintaa ja palkatonta työkokeilua luullaan ihan tavalliseksi palkkatyöksi. Tätä harhaluuloa lietsovat virallista liturgiaa toistavat poliitikot, työtoiminnasta palkkansa saavat työvalmentajat ja tietämättömät toimittajat, jotka puhuvat työvoimapoliittisista toimenpiteistä ikään kuin kyseessä olisi palkkatyö.

Tästä tietämättömyydestä hyvä esimerkki on edellinen juttuni. Siihen saamani palaute kertoo yleisen tietämyksen heikkoudesta.

– Kuntouttavaa työtoimintaa voivat olla esim. avustavat tehtävät rakennus, purku- ja remonttikohteissa, puistotyössä, mattopesulassa, kierrätyskeskuksessa, koululaisten iltapäiväkerhossa, päiväkodissa, suurtalouskeittiössä, vanhustyössä, kehitysvammatyössä sekä kädentaitoja vaativat tehtävät, kuten entisöinti tai pyöränkorjaus.

Tämä kommentoija ei tiedä, että laissa on selkeä palkkatyön korvaamiskielto. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 14 § 2 momentti sanoo, että kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei siis saa korvata mitään sellaista työtä, joka tavallisesti teetetään palkkatyönä.

Kommentoijan mainitsemien avustavien tehtävien pitäisi olla sellaisia toisarvoisia tehtäviä, jotka ihan hyvin voidaan jättää tekemättä, jos niitä ei saa teettää ilman palkkaa. Yhtälö on mahdoton ja siksi korvaamiskieltoa rikotaan avoimesti. Kuntouttavan työtoiminnan pitäisi olla järkevää, hyödyllistä ja työelämävalmiuksia kehittävää, mutta sillä ei saa korvata mitään palkkatyötä.

Joskus olen esittänyt, että oikeastaan kunta voisi kerätä kaikki pitkäaikaistyöttömät kerran viikossa neljäksi tunniksi hippasille, nimetä sen kuntouttavaksi työtoiminnaksi ja vapautua työmarkkinatuen maksuosuudestaan.

Hyvin usein minulta tivataan tutkimuksia kuntouttavan työtoiminnan vaikutuksista ja työttömien sijoittumisesta työelämään kuntoutusjakson jälkeen. Heille voin suositella vaikkapa Jarno Karjalaisen ja Vappu Karjalaisen tutkimusta Kuntouttava työtoiminta – aktiivista sosiaalipolitiikkaa vai työllisyyspolitiikkaa? Sen lopputulos ei ole missään suhteessa viralliseen hehkutukseen kuntouttavan työtoiminnan siunauksellisuudesta.

Tutkittavista sijoittui kuntouttavan työtoiminnan jakson jälkeen palkkatöihin tai ammatilliseen koulutukseen vain 5 %. Siis vain 5 % ja tässäkin ovat mukana ammatilliseen koulutukseen sijoittuneet. Työelämään sijoittuneita on paljon vähemmän ja itse tiedän vaikkapa oman kuntamme tilanteesta sen, että kuntouttavan jakson jälkeen työelämään on siirtynyt 0 %.

Mihin loput sitten päätyvät? Valtaosa eli 65 % päätyy takaisin työttömäksi. 20 % aloittaa uuden kuntouttavan työtoiminnan jakson heti entisen päätyttyä eli he jatkavat samaa palkattomassa työssä puurtamista. Onnekkaana voi pitää sitä kymmenesosaa, joka siirtyy terveydenhoidolliseen kuntoutukseen, hoidettavaksi sairauden takia tai työkyvyn arviointimenettelyyn.

Yhteenvetona tutkijat toteavat, että kuntouttava työtoiminta johtaa vain harvoin työllistymiseen avoimilla työnarkkinoille. Kyse on enemmän sosiaalisesta kuin ammatillisesta kuntoutuksesta.

Älkää siis ihmetelkö miksi suhtaudun äreästi jankuttajiin, jotka puhuvat laiskan työttömän nostamisesta sohvalta edistämään työllistymistään ja niihin, jotka ovat liian laiskoja googlettamaan itse mitään tutkimustietoa. Heille tekisi hyvää kokeilla sattuisivatko he tosipaikan tullen itse kuulumaan 0 – 5 %:n työllistyvien joukkoon.

Kommentit
 1. 1

  liisa sanoo

  Tuleeko kuntouttava työtoiminta sitten kunnille halvemmaksi kuin esim. palkkatuettu työ? Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä kunta saa korvauksen ja ei tarvitse maksaa näitä sakkomaksuja. Tätä kysyn kun niin aktiivisesti ollaan tätä palkatonta työtä ajamassa eteenpäin yhä enenevässä määrin. Kuitenkin palkkatukea jää miljoonia vuosittain käyttämättä. Ihmettelen tätä.

  • 1.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei tule. Kuntouttavaa työtoimintaa varten pitää investoida työpajaan tai muihin tiloihin. Lisäksi pitää palkata työvalmentajia ja työnohjaajia. Jos kaikki nämä rahat yhdistettäisiin ja haettaisiin lisäksi palkkatukea, niin enemmän saataisiin oikean työn tekijöitä ja myös kunnallisveroja kertyisi enemmän.

 2. 4

  Sami sanoo

  Palkkatyöstä saa palkkaa, kuntouttavasta ei. Kun palkkatyö loppuu ja uutta ei saa, jää työttömäksi. 65% kuntouttavasta palaa takaisin työttömiksi…miten voi palata takaisin työttömäksi, jos jo on työtön?

 3. 5

  Ville sanoo

  Murobbs Työttömän elämä -threadissa on juuri löydetty yhteys Forssalaisen maatilan ja ex-ministeri Sirkka-Liisa Anttilan välillä. Maatilaa hoitaa ministerin tytär Hanna-Maija Anttila.

  Tekevätkö poliitikot itselleen uutta orjien luokkaa, joka hoitaa tiluksia herrojen (ja rouvien) ollessa valtion palveluksessa, kuten orjat aikanaan Rooman ylimysten tiloja?

  • 5.1

   Makkonen sanoo

   Mutta Suomessahan ei tunnetusti ole sitä k-alkuista sanaa. Sitä ei vaan kerta kaikkiaan saa sanoa! 😛

   Korrup… ei ei ei!

   Tämä pakkotyöfarssi on jotain lähes surrealistista. Vuosi on 2014. 2014. Uusi, uljas maailma, mutta valitettavasti vähän enemmän sieltä dystooppiselta puolelta.

   • 5.1.1

    LL sanoo

    Just joo!

    Lueskelin poliittisen eliitin twitter-viestintää, onneksi ne jäävät esille. Myös täältä oli leikelty lauseita ja irrotettu ne asiayhteyksistään ja siellä twiit-todellisuudessa niitä pyöritellään.

    Tämä maa on aivan sekopäisten ihmisten käsissä. Orjuus (palkaton työ) on ihan hyväksyttyä näiden korr…eiku … nats….eiku….narsis….eiku kaiken sivistyksensä menettäneiden ajatusmaailmassa.

 4. 6

  Ingengör sanoo

  Terve!

  Työttömän elämä-ketjussa mielenkiintoinen yhteys löydetty!

  Entisen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan kotitila on Forssassa ja tilaa hoitaa ministerin tytär Hanna-Maija Anttila. Ylen uutisessa työttömiä ”työllistävän” tilan emännäksi mainitaan Hanna Anttila. Voisiko kyseessä olla sama henkilö? Ainakin paikkakunta, ammatti ja nimikin (melkein) täsmää?

  http://yle.fi/uutiset/forssassa_onnistuttiin_saamaan_tyottomia_maatiloille_toihin_ensimmaisena_suomessa/7489689

  Tämän lisäksi, Yleisradion yksipuolisen ja asian viljelijän kannalta positiivisesti esittävän uutisen on kirjoittanut Eeva Hannula. Forssasta löytyy viljelijä myös nimeltään Eeva Hannula.

  http://www.directa.fi/companies/8363486/Hannula+Eeva+Aino+Maria/

  http://118finder.fi/int/sbd,460114,.htm

  Voi olla, että olen kaveri, joka tykkää taitella foliohattuja, mutta tuossa on mielestäni hämäräperäinen henkilö-&asiayhteys, eikö vain?

  Jos nuo yhteydet ovat totta ja henkilöt samoja! Maatalousministerin kotitila käyttää työttömiä ilmaistyövoimana ja saman kylän toimittaja / viljelijä kirjoittaa asiaa kaunistelevan jutun valtakunnan uutisiin. Saattaisi olla aihetta tutkia tarkemminja laittaa asia iltapäivälehdistöön.

 5. 7

  Osa aika työläinen sanoo

  No, ompas hyvä että Poliittinen eliitti lukee mitä Sakulla on sanottavaa, he siis pitävät tätä blogia kirjanmerkeissään. Saku on todellisuudessa merkittävä mielipiteen johtaja Juuan kunnan valtuustosta.

  Itse sain keskiviikkona eteeni paperin työnjohtajaltani allekirjoitettavaksi, (jätin allekirjoittamatta), asiakirja liittyi aiemmin tässä kuussa minusta tehtyyn turvallisuusselvitykseen poliisin toimesta, minun olisi pitänyt tulevien työtehtävien (joista minulle ei oltu informoitu) kirjoittaa elinikäinen vaitiolositoumus.
  Kyseisen vaitiolositoumuksen sisältö sai ”sisäisen hälytyskelloni soimaan”.
  Homma haisi suorastaan STASIlta, Työhöni olisi kuulunut arkaluontoisen, ihmisten vakoiluun tarkoitettujen laitejärjestelmien huolto ja asennustehtävät, sekä olisin joutunut mahdollisesti myös tietovuototapauksissa kuulusteluihin, vaikka minulla ei olisi ollutkaan osuutta kyseiseen tietovuotoon.

  Joten päätin kieltäytyä tarjotusta työtehtävästä, työttömyydenkin uhalla.

  Olin aiemmin tänä vuonna SuPon turvallisuus selvityksen alla, ja minut hyväksyttiin hoitamaan huoltotöitä tietoliikenneverkkojen laitetiloissa, en ehkä ole jatkossa kiinnostunut tekemään niitäkään töitä, koska minua inhottaa ajatuskin että niissä tiloissa mahdollisesti on asennettuna tekniikkaa joilla Eliitti tarkkailee ja mahdollisesti vaikuttaa ihmisten ajatuksiin ja toimintaan.
  Eipä niihinkään huoltohommiin tarvittavalle henkilöstölle muuten olisikaan pitänyt mitään turvallisuusselvityksiä tehdäkkään, eikä vaitiolositoumuksia, muista syistä kuin että:
  Eliitti haluaa varmistaa selustansa.

  On hyvinkin luultavaa että aika monellekkin tietyissä avaintehtävissä työskenteleville ihmisille tullaan tarjoamaan vastaavanlaisia papereita allekirjoitettaviksi, ja ne ihmiset jostain ”kummallisesta” syystä saavat aina palkattua työtä, kun taas suurimmalle osalle on tarjolla vain palkatonta harjoittelua.
  Jakaudumme siis kolmeen leiriin, Eliitti, Me ja Nuo muut joita on enemmistö.

 6. 8

  arja oksman sanoo

  Hyvä lukea näitäkin kommentteja. Minun tilanne on varmaan sitten sieltä toisesta päästä eli olen tosi tyytyväinen kuntouttavaan työtoimintaan. Olin yrittäjä aikaisemmin mutta sairauteni vuoksi jouduin sen jättämään . Luulin jo että jään ilman yhtään mitään mutta pääsin Vapikselle Juukaan työtoimintaan ja se on ollut todella tärkeää myös henkisesti ja myös taloudellisesti.Ehkä kuulun tosiaan siihen porukkaan jonka sairauden taso katsotaan kuntouttavalla työtoiminnalla ja olen siihen tyytyväinen. Kunto vaihtelee ja sopimusta uusitaan tilanteen mukaan.Ymmärrän kyllä nuorten ja muidenkin tilanteen varsinkin täällä kunnassa. Tilanne työsaralla on heikko ja motivaatio työelämään monilla kateissa. Itse kuitenkin tyytyväinen tällä hetkellä.

 7. 9

  Papi sanoo

  Niin paljon on tietämättömyyttä, että ihmetyttää, voiko olla noin paljon tietämätöntä ihmistä. Onneksi asioista kirjoitetaan miten ne oikeasti ja oikeassa elämässä ovat.

 8. 10

  "yes, is veeery very good" sanoo

  Kiitos mielenkiintoisen julkaisun esiintuonnista sekä hyvästä tiivistelmästä. Olinkin jo lukenut VTV:n (Valtiontalouden tarkastusvirasto) ei-niin-mairittelevan raportin nuorten työpajatoiminnan vaikuttavuudesta. Sitä lukiessa pisti silmään se, että pajatoiminnan alun perin rakentanut opetusministeriö on vuosien varrella pyrkinyt antamaan toiminnan tuloksellisuudesta vaikutelman, joka ei nähdäkseni juurikaan vastaa VTV:n tarkastushavaintoja.

  ”Haastatellun opetusministeriön edustajan mukaan ’tuloksia nuorten kannalta ei voida enää parantaa. Toiminta päihittää kaikki muut toiminnat, esimerkiksi mitattuna sillä, mihin nuoret sijoittuvat pajajakson jälkeen’. Tarkastushavaintojen perusteella kattavaa ja perusteltua näyttöä toiminnan vaikuttavuudesta ei kuitenkaan ole.” (s. 82)

  ”Selvityksen tulosten mukaan pajajakso ei ole vaikuttanut työhön sijoittumiseen, mutta opintoihin sijouttumiseen sillä on ollut vaikutusta. Tulosten mukaan pajajakso on hyödyttänyt eniten niitä nuoria, joilla ei ole ollut minkäänlaista perusasteen jälkeistä koulutusta.” (s. 9)

  ”Jatko-opintojen todennäköisyys on pajanuorilla ollut noin 20 prosenttiyksikköä suurempi kuin vertailuryhmällä.” (s. 91)

  ”Keskeisimpinä esteinä tilastoperusteiselle vaikuttavuuden arvioinnille pidettiin viranomaisrekistereiden yhdistämisen vaikeutta sekä opetusministeriön negatiivista suhtautumista asiaan.” (s. 93)

  VTV:n toiminnantarkastuskertomus 146/2007: Nuorten syrjäytymisen ehkäisy
  http://www.vtv.fi/files/113/1462007_Nuorten_syrjaytymisen_ehkaisy_NETTI.pdf

 9. 11

  pummi sanoo

  mollin sivuilla haetaan forssan kaupungille työnohjaajaa en tiedä onko tullut joku virhe sinne,vai mistä johtuu kun siellä lukee että meillä on työttömät töissä,mutta eihän sillon pitäisi olla enää työtön jos kerran on töissä vaan normaali duunari??!……

 10. 12

  Pekka puupää sanoo

  Kiitos tilastotoedoista, näitä juuri kaipasinkin!

  Ja kiitos ansiokkaasta työstäsi näiden asioiden parissa. Olet kullan kallis. Toivottavasti jaksat taistella tuulimyllyjä vastaan edelleen, olen mukana omalla panoksellani mahdollisuksien mukaan.

 11. 13

  Saku Timonen sanoo

  Valitettavasti joudun sulkemaan tämä jutun kommentoinnin mainosbotin massiivisen hyökkäyksen takia.