Kasvavaa kysyntää

Kolme päivää sitten kerroin miten Forssassa iloittiin siitä, että maatilat rupesivat saamaan palkattomia renkejä.

Ilman muuta palkaton työvoima kelpaa kaikille palkallista paremmin ja saman on ymmärtänyt myös Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen. Hän on tehnyt lakialoitteen kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain muuttamisesta siten, että kuntouttavaa työtoimintaa voitaisiin hankkia myös osakeyhtiöiltä.

Nykyäänhän kunnan on mahdollista järjestää kuntouttavaa työtoimintaa itse tai hankkia sitä toiselta kunnalta tai kuntayhtymältä taikka rekisteröidyltä yhdistykseltä, rekisteröidyltä säätiöltä, valtion virastolta tai rekisteröidyltä uskonnolliselta yhdyskunnalta. Nyt mukaan pitäisi saada myös osakeyhtiöt.

Heinonen perustelee esitystään kuntalain muutoksella, joka velvoittaa kunnat yhtiöittämään kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuvan toimintansa. Esimerkiksi hän ottaa Päijät-Hämeessä toimivan Tuoterengas-kuntayhtymän, joka tuottaa kuntouttavaa työtoimintaa Lahden kaupungille monivuotisella sopimuksella. Tuoterengas pitäisi uuden kuntalain kirjauksen mukaan muuttaa osakeyhtiöksi, mutta kuntouttavaa työtoimintaa ei voida järjestää osakeyhtiössä.

Tosiaan, muistellaanpa vähän maailmalle mölkkypelejä suoltavaa Tuoterengasta. Se käyttää palkatonta työvoimaa ja varmistaa näin, että sen kanssa ei pysty kukaan koko maailmassa kilpailemaan. Nyt Tuoterenkaan markkina-asema pitäisi vielä vahvistaa ihan lainsäädännöllä, jotta se edelleen voisi säilyttää asemansa tuottamalla kuntoutuspalveluja kunnille eli jatkamalla palkattoman työvoiman käyttöä.

Tämä lienee sitä kokoomuslogiikkaa raadollisimmillaan. Vaaditaan vapaata kilpailua, mutta kun itseä lähellä oleva yritys uhkaa menettää palkattomaan työvoimaan perustuvan kilpailuvalttinsa, niin lakia on muutettava.

Jos tämä lakialoite toteutuisi, niin se tarkoittaisi kuntouttavan työtoiminnan avaamista ihan kaikille osakeyhtiöille, ei pelkästään kuntien kokonaan omistamille. Se käy selvästi ilmi lakialoitteen sanamuodosta. Mikä tahansa osakeyhtiö voisi rakentaa toimintansa palkattoman työvoiman varaan.

Palkattoman työvoiman kysyntä kasvaa. Vielä toistaiseksi palkallisessa työssä olevia luulisi hirvittävän tämä orjamarkkinoiden jatkuva pyrkimys vahvistaa asemiaan. (Fb-kaverilleni Jani Fromille kiitos tämän lakialoitteen linkittämisestä.)

Kommentit
 1. 1

  Kake Kohmelo sanoo

  Kumma juttu, että Heinosta kiinnostaa aloitteessa vain osakeyhtiöt. Miksiköhän hän on jättänyt mm. osuuskunnat pois?

  Esimerkiksi monet taide- ja kulttuuritoimintaa järjestävät ja myyvät osuuskunnat voisivat olla ihan mielekkäitä 9e/vrk-paikkoja. Niissä on usein motivaationa muu kuin raha. Parempi se työttömän sellaisessa olla kuin höpöhöpö-kurssilla lihottamassa kurssia järjestävän konsulttifirman kassaa.

 2. 2

  Marko sanoo

  Varmaan aika monikin työnantaja on valmis sellaista upeaa kansalaispalvelusta tekemään työttömille kuin teettämään omia töitään ilman palkkaa ja saada siitä sädekehä ympärilleen. Puhelintolpassa lukee: Jeesus tulee – oletko valmis? Esitän saman uudelleen muotoiltuna. Palkaton työ tulee – oletko valmis. Ei kenellekään palkkaa, sitä työnteon TURHAA elementtiä.

 3. 3

  Heikki sanoo

  Tässä kuntouttavassa työtoimannassa käy myös ihmisiä joiden on hankalaa saada työtä vapailta markkinoilta. Minusta on ihan positiivista jos vaikka alkolisoitunut kaveri saadaa ihmisten ilmoille ja hän kokee siitä olevan itselle hyötyä.

  Selvää on että ohjausta vaaditaan ja työtehtävät pitää miettiä tapauskohtaisesti.
  Oma hyvä kaverini pääsi 10v työttymyyden jälkeen ”lamppuja vaihtamaan”, ei ole hohdokasta hommaa mutta hän koki sen tärkeäksi. Työaika oli sovitettu kunnolle sopivaksi. Pointti on se että ehkä kannattaa myös kysyä asianosaisilta mitä mieltä he ovat.

  • 3.1

   LL sanoo

   Ja sinusta on ihan okei ettei hyvälle kaverillesi makseta palkkaa työnteosta? Hän koki sen tärkeäksi, sanot sinä eikä hän.

   No, tätä työkuntoutusta on kyllä harjoitettu vuosikymmeniä, eikä siinä sinänsä kai mitään jos ihminen omasta vapaasta tahdostaan ja halustaan haluaa tehdä palkatonta työtä.

   Nyt on kuitenkin kyse siitä, että työttömät pakotetaan näihin orjatöihin ja kieltäytymisestä seuraa erilaisia sanktioita. Ymmärrätkö?

   Toinen juttu, josta haluan huomauttaa on se, että kun puhutaan työttömistä niin asenne on usein juuri noin halveksiva kuin sinullakin. Kaikki työttömät ovat alkkiksia tai moniongelmaisia elämänhallintansa menettäneitä reppanoita, joita pitää ohjata ja ojentaa ja kasvattaa, mielellään kepillä ja ruoskalla. Työtön tarvitsee kuntoutusta tämän vääristyneen ja jopa osin jopa fasistisen ihmiskäsityksen pohjalta.

   Oikaisenpa sinun käsityksiäsi vähän. Työttömyys on koskettanut useita ystäviäni ja tuttujani parin vuosikymmenen ajan. Yksikään heistä ei ole alkoholisoitunut, mutta tämän sadistisen systeemin pyöröovissa juostessa voi mielenterveys kyllä alkaa horjahdella ellei saa lähimmiltään tukea.

   Työtön on jotain saastaista ja likaista, alhaisempi olento kuin yksikään toinen tässä yhteiskunnassa. Vaatii aika paljon henkistä ponnistelua, että kestää sen jatkuvan loanheiton. Ja kestää ahdistuksen toimeentulostaan, jota joutuu anelemaan kerran kuukaudessa.Monet jopa vuosikausia.

   Tämän lisäksi uhataan sosiaaliturvan leikkauksilla ellei suostu menemään palkattomaan työhön, ellei suostu kiltisti alistumaan omien perusoikeuksiensa polkemiseen.

   Kuvitteletko sinä olevasi jonkunsortin hyväntekijä, Heikki? Tuntuuko sinusta hyvältä rakentaa yhteiskuntaa, joka perustuu orjatyön teettämiseen?

   • 3.1.1

    jari yliaho sanoo

    Juurikin näin, itse kävin paikallisessa Työteekissä tutustumassa kuntouttavaan toimintaa ja voin sanoa ,että olen nähnyt työttömän Helvetin!! Ihmiset joutuvat tekemääm 9€/päivä joitain täysin mielikuvituksetonta muovipalikoiden kasausta ja joulukuusen koristeiden leikkelemistä paikallisille yrityksille, ilmeet olivat ihmisillä kyllä kaukana onnellisuudesta, Saksalaisittain sanottuna: Työ Vapauttaa 🙁

   • 3.1.2

    80-luvun tekele sanoo

    …ja mitä tulee reppanuuteen: maatilan lapsena minulle tehtiin maailman henki jo hyvin varhain selväksi, ja minusta koulutettiin turpansa kiinni pitävä nöyrä työkone. Pidin sitten todellakin sen leipäläpeni tukossa läpi koulu-urani, ja suoritin korkeakoulututkinnonkin aina vain yksinäni miettien, että mitähän hyötyä tästä käsillä olevasta asiasta on, ja miten voin tehdä sen parhaiten. En käynyt harrastuksissa tai riennoissa, koska ne olisivat olleet pois suoriutumiseen lepäämiseltä. Musiikki ja lukeminen olivat henkireikäni.

    En käytä alkoholia kuin pyynnöstä seuraan sopimisen vuoksi, ja hyvästä opintosuoritteesta (matemaattis-luonnontieteellinen) huolimatta olen nyt varattomana työttömyys- sekä TE-putkessa.

  • 3.2

   Makkonen sanoo

   Toivottavasti automatisaatio/tekoäly syö sunkin duunin mahdollisimman nopeasti, vitun perseenreikä.

 4. 4

  Kirsti Hartikainen sanoo

  Itse olen monesti pohtinut , että tässä 9e/pvä teetettävässä työssä on parikin piirrettä joista juurikaan ei puhuta. Ensimmäinen on se , millaisen mahdollisuuden rahastamiseen se antaa. Kuvitellaan , että puistojen penkit vaativat kunnostusta. Kaupunki tms toimittaa ne huollettaviksi. 3 miestä tekee hommaa , hioo , maalaa . Palkka yht 27e /pvä ×5. Jos joku kuvittelee , että lasku kaupungille olisi tuo reilu satanen viikon 10 penkin uudistamisesta , niin väärässä on. Kaupunki säästää , mutta on valmis maksamaan perusteettomia laskuja. Toinen piirre mistä ei puhuta , on se , mitä tämä kuntouttavaksi leimattu työtoiminta tekee ihmisille ! Kuinka monta ihmistä se saa syrjäytymään ? Kuinka monta masentunutta sen toiminta saa aikaiseksi ? Moneltako menee , kuntouttavasta kuntouttavaan kulkiessa, hukkaan vuosia koulutuksista , mahdollisuuksista työllistyä oikeisiin töihin? Kuinka monen perhe ajautuu huono-osaisten kasvavaan joukkoon ? Kysymyksiä vaikka kuinka , vaan ei vastaajia !

  • 4.1

   LL sanoo

   No, minä tein urheasti töitä 3 kuukautta 9euron päiväpalkalla, samaa työtä kuin muutkin korkeakoulututkinnon suorittaneet työkaverini. Osa tajusi, että se voi olla heidänkin kohtalonsa, mutta eivät sentään purkaneet ahdistustaan minuun.

   Toiste en lähde moiseen, koska matkakulut ylittivät ”päiväpalkkani”. Palkkatukityö käy, se sentään perustuu normaaleihin työehtoihin.

   Vaan voihan se olla, että tässä joutuu vielä uudestaan orjatöihin osallistumaan kun eläkkeelle pääsykin siirtyi vuodella eteenpäin.

 5. 5

  töytön sanoo

  Taloon tulee jokaisesta kuntoutettavasta ja kokeilijasta 10,09e joka päivä + työpanos, niin eipä paskempi diili. Eipä ihme kun suosio kasvaa. Kohta ei ole töitä enää edes näillä ns. ”työnsankareillakaan” :).

  Eikä ainakaan kannata mainita ikinä missään koulutus/työhaastattelussa, että on ollut kuntouttavassa.

 6. 6

  Makkonen sanoo

  Kokkarit ovat paljastaneet todelliset värinsä viime vuosien aikana. He ovat aidosti mieletään sairaita, kovan luokan narsisti-sosiopaatteja. Ihmisten tulisi painaa tämä tiukasti mieliinsä. Sosiopaattihan nimenomaan näyttää normaalilta tai jopa ”esimerkilliseltä” (ilmapää-Stubelo) ulospäin, mutta sisällä asuu täysin sairas mieli. Työttömien sijaan sinne ”kuntoutukseen” vois laittaa kaikki kokkarit. Toivonkin hartaasti, että näiden vittupäiden kaikki uramahdollisuudet syö teknologinen automatisointi/tekoäly, niin voi sitten moralisoida megafonin kanssa arbeitmachtfrei-auvoisuudesta henkselitynnyri-asu päällä.

 7. 7

  Mikko R. sanoo

  Jos joutuu pakolla tai uhattuna tekemään 9,5 eurolla töitä päivässä, niin se on orjatyötä. Mikä tarkoittaa että yhteiskuntamme on muuttunut arvoiltaan vapaasta yhteisöstä pakottavaksi. Tällaisessa tilanteessa on moraalisesti oikein harjoittaa kansalaisvastarintaa. Esimerkkiä voi etsiä vaikka romaanikirjallisuuden sotamies Svejkistä, joka teki kaikki pakkotyöt näennäisen innostuneesti, mutta jollakin tavalla hän aina ”kuuli, ymmärsi väärin” tai unohti tärkeimmän ja sai täten niin paljon haittaa aikaan, että häntä ei pidetty kauan töissä. Keino on hieman anarkistinen, mutta aika sitä voi käyttää jotta saisi sisäisesti vapaudentunteensa takaisin. Nykyinen järjestelmä voi näköjään pakottaa ihniset töihin vaikka se ei poista byrokraattisia esteitä, jotta työtön voisi itse tehdä normaalilla palkalla pieniä töitä. Siksi voi miettiä, mikä omassa orjatyössä on mahdollista unohtaa, olla huomaaamatta tai käsittää väärin, ja siiten tekee sen muutaman kerran Svejkmäisellä asenteella ”vahingossa”. Jso osjuuttavia lakeja ei voi vastustaa ilman että menettää vähäisistä tuistaan osan, niin silloin on käytettävä muita keinoja, se on moraalisesti oikeampaa kuin alistuminen täysin epämoraaliselle käytännölle.

 8. 8

  Ingengör sanoo

  Nyt kun näyttää siltä, että tässä ollaan luomassa köyhälistöä, joka tekee työt 9€/pv. Työnantajat varmasti innostuvat näin paljon halvemmista tekijöistä ja varmasti tulevat kalliit ammattilaiset vaihtamaan halvempiin.

  Mietin vain pienessä päässäni sellaista, että miettiköhän poliittinen eliitti tätäkään nyt ihan loppuun asti? Kun tällä hetkellä verokuormaa kannatteleva keskiluokka tippuu tuonne köyhälistään niin verojen maksu lankeaa sille yhteiskuntaluokalle, jolla vielä on ”töitä”, eliitille.

  Siinä voi jokunen hieraista silmiään kun verokorttia tarkastaa, prosentit tulevat olemaan aivan uudella tasolla. Kun 9€/pv köyhälistä kasvaa niin samassa suhteessa kotimainen kulutus sakkaa ja talouden kiihtyvä syöksykierre valmis.

  • 8.1

   Makkonen sanoo

   Jep, keskiluokka on romahtamassa Suomessakin, ja keskiluokan romahdus tietää yleensä koko yhteiskunnan romahdusta. Jos tässä ei nopeasti saada kunnon vastikkeetonta perustuloa lanseerattua, niin todella pelottava on tulevaisuus suurimman osan kannalta.

   • 8.1.1

    töytön sanoo

    ”Työnantajat varmasti innostuvat näin paljon halvemmista tekijöistä ja varmasti tulevat kalliit ammattilaiset vaihtamaan halvempiin”

    Työnantaja ei maksa ”kuntoutujalle” mitään, vaan valtio maksaa sen 9€/päivä. Työnantaja sen sijaan SAA 10,09€ selvää rahaa/päivä jokaisesta ”kuntoutujasta” ja lisäksi hänen työpanoksen, niin eipä taida halpatyömaistakaan enää löytyä vastusta näihin Suomen bileisiin :).

    • 8.1.1.1

     töytön sanoo

     Tokihan siinä monikin ihan kivan vuosipalkan tienaa työttömien kustannuksella 🙂 .

  • 8.2

   80-luvun tekele sanoo

   ”Mietin vain pienessä päässäni sellaista, että miettiköhän poliittinen eliitti tätäkään nyt ihan loppuun asti?”

   Voi olla, että ovat miettineet. Esimerkiksi perustulosta on puhuttu julkisuudessakin 90-luvulta asti, mutta kannustinloukku-sosiaaliturvalle ei ole haluttu tehdä mitään. Samaten täystyöllisyyden talousoppi kuopattiin hiljalleen jo aikapäiviä sitten.

   Kun taskut ovat täynnä hilloa, liikkuvuus vapaata ja ansioluettelossa poliittista uraa, on hyvä siirtyä elämänsä kanssa vaikkapa johonkin toiseen EU-maahan.

 9. 9

  Tapio Koivisto sanoo

  Olen itse pieneläkeläinen, mutta ei tulisi mieleenikään kadehtia työtömiä eikä nuoria. On kuitenkin jännä nähdä, missä vaiheessa painekattila räjähtää. Pelkään pahaa, että ihan lähitulevaisuudessa.

  Hyväosaiset ovat tietenkin siinä vaiheessa karistaneet ”isänmaansa” tomut jaloistaan. Eli me köyhät jäämme tänne tappelemaan viimeisistä leivänkannikoista.

  Voi ääliöt minkä teitte, kun äänestitte kokoomusta. Kiitos tästä menosta kuuluu pelkästään teille.

 10. 10

  JaakkoL sanoo

  Laitan täsmälleen saman kommentin kuin toissapäivänä edelliseen hienoon kirjoitukseen,
  tämä maa on menossa kovaa vauhtia viemäriin kokoomuksen johdolla.

  JaakkoL on 25. syyskuu 2014 at 07:56 said:

  Kunhan tämä orjatyö saatetaan laiksi,
  ja tuhannet työttömät määrätään pakkotöihin,olisi mielenkiintoista tietää millä perusteella mikin toimija saa ilmaistyövoimaa?
  Joku näppärä pikkukokoomuslainen vinkkaa metsästyseurakaverilleen joka sattuu olemaan uitettu ”viranomaiseksi”,
  että ”mullapa olis tarvetta ilmaisille työntekijöille”,vastaus;”no laitetaan heti kymmenen”, ja niin päin pois,tuleee varmasti tapahtumaan.

  Toinen juttu on se millä voimankäyttökonstilla kukin pakkotyötä tilallaan,laitoksessaan,ym. pyörittävä voi pakottaa ketään TEKEMÄÄN mitään?
  Paikalle menemisen pakottaminen on helppoa,kiristetään etuuksien menettämisen uhalla,
  mutta jos aletaan PAKOTTAA ihmiset tekemään työtä,
  ollaan jo syvällä laittomuuksissa.

  (itseasiassa tuo etuuksien menetys tulee luultavasti olemaan myös jos kieltäytyy työnteosta kohteessa)

  Kenenkään ei kannata tehdä yhtikäs mitään joutuessaan pakkotöihin,
  muuten kaivaa suoraan hautaa sivistysyhteiskunnalle.
  On aika kaikkien herätä huomaamaan miten SAIRAS maa on kokoomus-Suomi.

  • 10.1

   Heikki Sinsemilla sanoo

   Jos ei tee annettuja tehtäviä, se katsotaan kieltäytymiseksi eli sama jos ei mene ollenkaan. Näennäinen valitusoikeus on mutta valituksen käsittelee lautakunta johon on valittu pankinjohtajia tms. Sitten voi tietysti kokeilla vielä hallinto-oikeutta jos on varma että pärjää 1-3 vuotta kokonaan ilman rahaa, jonka käsittely kestää. Sen aikana kaikki tuet on jäissä.

   • 10.1.1

    JL sanoo

    Eli onko niin että kaiken nöyryytyksen ja orjatyön LISÄKSI pitää olla ”työnjohtajalle” mielin kielin jotta tämä ei raportoi työnvoimaviranomaiselle orjan laiskotelleen eli kieltäytyneen töistä?
    Aina vaan pahenee.

    • 10.1.1.1

     Heikki Sinsemilla sanoo

     Pitää tehdä sovitut (virallinen sanamuoto, käytännössä sen kuuluisi olla annetut/vaaditut) tehtävät ja pitää suoriutua niistä. Ei saa tyriä, hidastella tai tehdä mitään sellaista mistä työnantaja ei tykkää. Lakko-oikeuttakaan ei ole kuten oikeissa töissä josta maksetaan palkkaa. Muuten käy niin että työtoiminta keskeytetään ja viranomainen kirjoittaa lausunnon/päätöksen (jälkimmäinen toimeentulotuen saajan tapauksessa) että koska hakija on menettelyllään aikaansaanut sen että toiminta on jouduttu keskeyttämään, oikeutta työttömyyspäivärahaan/työmarkkinatukeen ei ole xx.xx.xxxx lukien. Ja jälleen toimeentulotuen saajan tapauksessa; hakijan tukea alennetaan 20/40%.

     Ja sitten vielä sellainen pikku muotoseikka että eihän ne sitä tietysti itse ja jokaiselle erikseen kirjoita, kopsaavat vain sen saman tekstin kaikille, siinä menee minuutti-pari mutta sen työttömän elämä mullistuu siitä pahimmassa tapauksessa ja aivan liian usein loppuiäksi. Näin luodaan syrjäytymistä ja alamaailmaa.

 11. 11

  Makkonen sanoo

  Ei tässä varmaan muu auta kuin pistä kova kovaa vasten, vastata tuleen tulella. Mielestäni kokkarit ovat jo natsien (esi)asteella. Enää puuttuu vain jonkin sortin leima tai tunnusmerkki, mitä työttömien on pidettävä ”kuntoutuksen” ajan vaatteissaan. Tämä on systemaattista dehumanisointia ja yhteisen vihollisen osoittamista, aivan kuten natsi-Saksassakin.

  Ällistyttävää mm., että yksikään psykologi tai psykiatri ei ole sanonut kriittistä sanaakaan näistä käsittämättömistä orjatyöhankkeista ja että mitä ne kertovat vetäjiensä mielenlaadusta.

  Sosiopaateille tyypillisimpiä ominaisuuksia ovat täydellinen häpeämättömyys ja loputon arroganssi, jossa omatunto ja empatiakyky ovat tuntemattomia käsitteitä. Ne mahdollistavat täten loputtoman valehtelun ja vääristelyn:

  http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/puheenjohtajakisaan-lahtenyt-risikko-runollisena-ilahdun-delfiineista-heikompia-autettava/663687/

  Risikon kaltaisilla mieleltään sairailla ihmisillä ei pitäisi olla kerrassaan yhtään mitään valtaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien suhteen. Mutta niin vain tässä vituillaan olevassa bizarro-maailmassa sosiopaatti virallisella mandaatilla ”auttaa” heikompia.

 12. 12

  Kake K. sanoo

  Osakeyhtiöt voivat jo nykyään käyttää 9e/vrk-työntekijöitä. Aivan ilmaiseksi heitä ei saa. Ainoa ero on siinä, että toimintaa nimitetään kurssitukseksi, ja palkkaa maksetaan työntekijän sijaan konsultille.

  Esimerkiksi kotipaikallani Turussa TE-toimisto tarjosi minulle Ecam Consulting oy:n järjestämää ns. kurssia, jossa olisi ollut alkuun pari viikkoa jotain koulutusta ja sen jälkeen 100 päivää töitä yrityksessä. Yritys olisi maksanut työstäni _konsultille_ 4500 euroa(+alv). Itse olisin saanut työmarkkinatuen + 9 e/vrk.

  Surullista tällaisessa kurssibisneksessä on se, että suurin piirtein vastaavin panostuksin työnhakija voitaisiin ottaa palkkatuettuun työsuhteeseen – tosin konsultti ei silloin saisi mitään.

  Järjestelyssä yrittäjän riski pienenee mahdollisten työterveyshuollon kulujen osalta, sillä työterveyshuoltoon ”kurssitettavalla” työntekijällä ei ole oikeutta. (Tosin en osaa arvioida täsmällistä kustannusvaikutusta verrattuna palkkatuettuun työsuhteeseen: mistä laskutetaan suoraan ja mistä vakuutuksissa.)

  Kurssiosuuden sisällöstä en ole varma, sillä onnistuin välttämään tämän kurssituksen, mutta ennakkotiedoista arvelisin, että työhakija käyttää ajan enimmäkseen työpanoksensa suoramarkkinointiin yrityksille.

  Työllistyneiden osuus tällaisista kurssitettavista oli suurempi kuin työkokeiluissa yleensä, minkä arvelisin johtuvan siitä, ettei kaikkein vaikeimmin työllistyviä otettane ohjelmaan.

  • 12.1

   LL sanoo

   Turun TE-toimisto kutsui minut rekrytoinitilaisuuteen. Kutsun mukaan tilaisuuteen osallistuminen oli vapaaehtoista, mutta ellen ilmestyisi paikalle ”sillä saattaisi olla vaikutuksia sosiaaliturvaani”.

   Tilaisuudessa esiintyi kaksi rekrytointiyritystä ja yksi yhdistys, jonka työntekijät ovat komeasti työvoimakonsultteja. Kenelläkään heistä ei ollut tarjota normaaleja työpaikkoja vaan ainoastaan 3–6 kuukauden työharjoittelua, työkokeilua tai joissain tapauksissa palkkatukitöitä. Nämä orjatyöhön rinnastettavat työpaikat olivat konsulttien mukaan erilaisissa palvelualan yrityksissä. Siis siivous-ja hoiva-alan yms.tehtävissä.

   Turussa tarjoaa työttömille ”työtä ”myös Varsinais-Suomen Sininauhaliitto. He ovat saaneet Sinisilta -hankkeeseensa julkista rahoitusta. Verkkosivujen mukaan: ”Työsuhde aloitetaan pääsääntöiseti työkokeiluna.” Työsuhde? Haloo, ei kai palkatonta työtä voi millään ilveellä kutsu työsuhteeksi. Hanke kyllä tarjoaa projektipäällikölle ja työvalmentajille hyväpalkkaisen työsuhteen.

   Näitä hankkeita on käynnissä monissa kaupungeissa ja ne ovat tätä välityömarkkinatoimintaa, käytännössä orjien kierrätystä ja orjatyöntekoa.

   Tämä on täyttä fasismia, jota toteuttavat ihan tavalliset ihmiset. Hyväntahtoiset. Senniminen romaanikin on olemassa, se tosin kertoo natsiajan Saksasta. Švejkin seikkailut ovat kyllä hauskempaa luettavaa siihen verrattuna.

   • 12.1.1

    LL sanoo

    Korjaus: Sininauhaliitto olikin korjannut verkkosivujensa tekstin. Siellä lukee nyt: ”Jakso” alkaa pääsääntöisesti työkokeiluna. Työllistämistoimenpiteiden alaiset pääsevät hyväntahtoisten järjestämään työkokeiluun.

 13. 13

  Pekka puupää sanoo

  Kokoomus ei ole ainut. Sipilä tulee innostumaan tästä kovasti, kun maaseudullekin saadaan kiiresesongeiksi orjia töihin.

   • 13.1.1

    LL sanoo

    Kyllä tähän samaan oikeistolais-sakkiin kuuluvat myös Perussuomalaiset. Heissä on monta innokkaasta kovien otteiden käyttäjää.

  • 14.1

   LL sanoo

   Hei,voitko laittaa linkin joka ei vie FB-sivuille, kuulun siihen suureen joukkoon kansalaisia joilla ei ole fb-tiliä.

   • 14.1.1

    ASKO ALANEN sanoo

    Petrus Laineen erittäin selventävä huomautus on tekstinä tässä:

    Forssan ”orjatyövoimasta” eli 9e/päivä kulukorvauksilla maatilalla töitä paiskivasta sakista paljastui kivaa uutta. Vähemmän yllättäen kyse on poliitikkojen kähminnästä ja omaan pussiin pelaamisesta.
    Ne työttömät laitettiin töihin ”Hanna Anttilan” hoitamalle tilalle. Todellisuudessa kyse on Hanna-Maija Anttila, joka on entisen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan tytär. Maatila on todellisuudessa Sirkka-Liisa Anttilan omistama, hänen tyttärensä vain hoitaa sitä.
    YLE:n juttu yritti saada koko farssin näyttämään vielä jollain tavalla positiiviselta – vähemmän yllättäen jutun kirjoittikin toinen Forssalainen maanviljelijä, joka toivoo myös saavansa ilmaista orjatyövoimaa maatilalleen (valtiohan maksaa sen 9e/päivä)

 14. 16

  Makkonen sanoo

  Vaikuttaa siltä, että tässä on jonkin sortin löyhä puoluerajat ylittävä korruptioverkosto, joka pyrkii ajamaan Suomea alas getoksi ja vauhdilla. Tämän vuoksi uskon, että Jykän kaltaiset karkuruudet voivat lisääntyä, koska jos poliitikko antaa tässä vaiheessa pärstänsä näiden orjatyölakien tyyppisille fasistisille projekteille, niin voi olla, että fyysistä koskemattomuutta ei pystytä enää takamaan Suomessa parin vuoden sisään.

  • 16.1

   LL sanoo

   Vaikutti Taloussanomien kommentteja lukiessa siltä, että osa suomalaisista pitää orjatyötä ihan fiksuna asiana, no niin kauan kun se ei osu omalle kohdalle tai lähimmäisen elämään.

   Matti Wuori sanoi jo 1990-luvulla: ” Työttömyys on ainoa rikos, jossa rikoksen kohteena oleva on syyllinen tehtyyn rikokseen”. Tämän ajatusmallin mukaisesti työttömiä kohdellaan ja heistä puhutaan. Orjatyöstä kieltäytyvä saa rangaistuksen, joka on suurempi kuin monista todellisista rikoksista saatu tuomio.Ja tuomio langetetaan ilman oikeudenkäyntiä.

   • 16.1.1

    Makkonen sanoo

    Jep, tuo näköalattomuus, ettei näe metsää puilta, tulee kyllä kostautumaan karmaisevalla tavalla.

 15. 17

  Timo Hellman sanoo

  Vieläkö joku reppana jossain väittää, että Kokoomus olisi reilun ja konstailemattoman markkinatalouden asialla?

 16. 18

  Korento sanoo

  Tässä keskustelussa menee nyt iloisesti puurot ja vellit sekaisin.

  Työkokeilussa on voinut yrityksessäkin olla tuolla 9 €/päivä työkorvauksella (työmarkkinatuen lisäksi) vuosikymmenen, mutta kokoomuslainen Heinonen haluaisi osakeyhtiöille mahdollisuuden tuottaa kuntouttavaa työtoimintaa kunnalle eli että kunta voisi ostaa tätä toimintaa yritykseltä (ulkoistaisi siis ainakin osan tästä palvelutuotannosta). Kuntien on lain mukaan ”järjestettävä kuntouttavaa työtoimintaa niille pitkään työttöminä olleille henkilöille, jotka saavat työmarkkinatukea tai toimeentulotukea ja jotka eivät työ- ja toimintakykynsä takia kykene osallistumaan TE-hallinnon ensisijaisiin palveluihin.”

  Näitä ensisijaisia palveluja ovat juurikin sitten esim. työkokeilu ja muut aktivoivat toimenpiteet, joiden tarkoitus noin perimmiltään on kai pyrkiä pitämään henkilö työkykyisenä työttömyyden pitkittyessä. Mitä pitempään siellä uuninpankolla kattoon yksinään syljeskelee, sitä vaikeampi työelämään on palata, ajatellaan.

  • 18.1

   LL sanoo

   Sulla pörrää ihmekorennot vintilläsi.

   Sosiaaliturva muuttuu kaksinkertaisesti vastikkeelliseksi. Haluatko, Korento, että tulevaisuudessa sosiaaliturvastasi kerrotaan näin:
   – NN saa 9 euroa/pvä puistojen siivouksesta (lapsilisien ja vanhempainvapaa korvausten lisäksi.
   – NN saa 9euroa/pvä kirpputori lattian siivouksesta (kansaneläkkeen lisäksi)
   – NN saa lantakuorman työntämisestä 9euroa/pvä (sairaseläkkeensä lisäksi)
   – NN saa vanhusten ulkoiluttamisesta 9euroa/pvä (kelan myöntämien sairaspäiväkorvausten lisäksi)
   – NN saa 9euroa/pvä nappien pussittamisesta työkeskuksessa (äitiyspäivärahansa lisäksi)

   Haluatko, että kaikille yhteisestä sosiaaliturvasta tulee etuuksien osalta vastikkeellista?

   Sinä et tiedä, mitä työttömät tekevät tai millätavoin he ovat merkityksellisiä ja arvokkaita ihmisiä niissä yhteisöissä, joissa he elävät.

   • 18.1.1

    Korento sanoo

    En minä niin ajattele, sanoin vain termien menevän sekaisin. En missään nimessä pidä hyvänä, että kunta ulkoistaisi edes osan kuntouttavasta työtoiminnasta yrityksille, mutta totuus on, että työkokeilua voi yrityksissä tehdä jo nyt. TE-toimisto toki määrittelee, aiheutuuko tästä yritykselle kilpailuetua eli ihan mihin tahansa yritykseen ei ilmaista työtä voi mennä tekemään.

    Jokainen on minusta aivan kyvykäs päättämään itse, haluaako hän työkokeiluun 9 €/päivä työkorvauksella osallistua vai ei. Lainsäätäjän silmissä kyse on työvoiman työkykyisenä pitämisestä, ei minun.

    • 18.1.1.1

     LL sanoo

     Olet oikeassa, jokainen on kyvykäs päättämään haluaako työkokeiluun vaiko ei.

     Vaan tämähän ei toteudu.

     Reaalimaailmassa työkokeiluun ja kuntouttavaan työtoimintaan PAKOTETAAN työttömät sanktioiden uhalla.

     Puurot ja vellit sekaisin? Kenellä?

    • 18.1.1.2

     Tiina Sandberg sanoo

     Katso tuosta jutusta kuva.
     http://yle.fi/uutiset/forssassa_onnistuttiin_saamaan_tyottomia_maatiloille_toihin_ensimmaisena_suomessa/7489689

     Tuo Pertti _ei_ ole mikään työkyvytön kuntoutuja vaan mitä ilmeisimmin erittäin pätevä ammatti-ihminen, joka ihan ilmaiseksi tuolla nyt laittaa Anttiloiden dynastian sikatilaa iskukuntoon.

     Jos kyse olisi oikeasti kuntouttavasta työstä niin sille olisi paljonkin hyviä perusteluja. Ilmaisen työn teettäminen yhteiskunnan laskuun ja pelkästään yrittäjän hyödyksi on toimintaa, jota ei voi hyväksyä.

  • 18.2

   Saku Timonen sanoo

   Korento ei nyt huomaa, että Kuntalain muutos asettaa kuntien kokonaan omistamat osakeyhtiöt täsmälleen samaan asemaan kuin muutkin osakeyhtiöt eli ne toimivat osakeyhtiölainsäädännön mukaan. Heinosen lakialoite puolestaa ei koske eikä edellä mainitusta syystä voikaan koskea pelkästään kuntien omistamia osakeyhtiöitä, vaan kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen olisi mahdollista ihan kaikille osakeyhtiöille. Kaikki voisivat siis hankkia tällä tavalla palkattomia työntekijöitä.

   Täällä uuninpankolla tulee huomanneksi kaikenlaista ja puurot ja vellit ovat ihan järjestyksessä. Koetahan itsekin ajatella pikkuisen nokkaasi pitemmälle.

   • 18.2.1

    Korento sanoo

    Pahoitteluni huonosta vitsistä, en viitannut sinuun, vaan siihen lainsäätäjän hellimään ajatukseen, jossa työtön pitäisi aktivoida kotoa katosta syljeskelemästä. Kuntien ei kai ole mikään pakko järjestää kuntouttavaa työtoimintaa omistamassaan osakeyhtiössä, joten Heinosen haaveet voinee siltä osin haudata? Eikö kuntouttavaa työtoimintaa järjestetä pääasiassa muutenkin erilaisissa työpajoissa?

    Ja edelleen tarkennuksena varmuuden vuoksi: itse kirjoituksessa ei sekoitettu kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua, vaan kirjoitusta seuranneessa keskustelussa.

    • 18.2.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Asia kunnossa. Saan niin paljon ikävää palautetta, että en aina huomaa kommentoijien huumoria vaan töksäytän ikävästi takaisin. Pahoitteluni.

  • 18.3

   Makkonen sanoo

   Jep, juutalaisillakin oli 1930-luvun Saksassa puurot ja vellit täysin sekaisin, kun ilmaisivat kohteliaasti huolensa uudesta Nationalsozialistische – liikkeestä.

 17. 19

  LL sanoo

  Onpa mielenkiintoista seurata miten tämän Heinosen lakialoitteen käy? Minkälaisia vastapuheenvuoroja tehdään? Seuraan sitä kansalaisena.

  Lainsäätäjien olisi mielestäni noudatettava niitä kansainvälisiä sopimuksia ihmisoikeuksista, joihin Suomi on myös valtiona on sitoutunut.

  • 19.1

   Makkonen sanoo

   Jep, kyse on de facto orjatyöstä, mutta Heinonen ja hänen rikoskumppaninsa haluavat siitä kokonaisvaltaisesti de jure.

   • 19.1.1

    LL sanoo

    Juuh, tämä on jo rakennettu kansallisiin lakeihin niiden toimesta joiden ”elämysmaailma” on jopa vanhentunut tai täysin mätä. Se ei vastaa sitä mitä ihmiset, kansalaiset elävät. Siksi mm Filatovin teesit tai raportit ovat jostain pimeästä historiasta.

    Rikos on tapahtunut jo parikymmentä vuotta sitten. Nyt ihmisoikeuksia on hyvin vaikeata puolustaa, vaikka EU:n piti muka edustaa kansalaistensa perusoikeuksia…

 18. 20

  O sanoo

  Kuntouttava työtoiminta ei luo työsuhdetta vaan asiakkuuden jolloin ei työvelvoitetta tai työvastuuta synny kuntoutettavalle. Eli siellä voi sanoa ettei huvita tehdä mitään vaan kuntoutuu omasta mielstään parhaiten nukkumalla nurkassa puolet päivästä ja loput voi pitää vaikka ruokatuntia.
  On myös hyvä muistaa että tästä asiakkuudesta johtuen ei se 9e/päivä ole palkkaa vaan kulukorvaus kuntousta käymistä varten joka ei siis mitenkään edellytä minkään näköistä työpanosta toisin kuin palkka edellyttäisi.