MTK innostui orjista

Maatiloilla on paljon tekemätöntä työtä. Vaikka lisäväelle on tarvetta, tilat eivät halua maksaa palkkaa. Forssassa on ryhdytty metsästämään orjia. Kaupungin orjapäällikkö kertoo, että virallisen liturgian mukaan kyse on kuntoutuksesta, jolla yritetään aktivoida pitkään työttömänä olleita. Tosiasiassa työttömät pakotetaan palkattomaan työhön.

Kynnys orjuuteen on laskettu mahdollisimman matalaksi. Sekä tehtävät että tekijöiden kunto vaihtelevat. Jotkut uupuvat neljässä viikkotunnissa, toiset kestävät palkatonta työtä jopa 30–40 tuntia viikossa.

– Orjatyökokeilussa selvitetään asiakkaan työkyky ja osaaminen. Jos hän suoriutuu hyvin, mietitään, voisiko yrittäjä ottaa hänet vakituiseksi orjaksi, päällikkö kertoo. Kuntouttavan työtoiminnan nimellä työtön voidaan määrätä palkattomaksi orjaksi jopa kahdeksi vuodeksi. Työkokeilu voi kestää vain 12 kuukautta, josta 6 kuukautta samalla työnantajalla on maksimi. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, koska orjaa voidaan kierrättää työnantajalta toiselle.

Orja saa ajalta työmarkkinatukea ja yhdeksän euron kulukorvauksen Kelalta, mutta ei palkkaa. Työkokeiluun osallistuminen on täysin vapaaehtoista, mutta kieltäytyjä menettää työmarkkinatukensa ja joutuu toimeentulotuelle, jota lisärangaistuksena alennetaan 20 %.

Forssassa 50 tilaa on ollut kiinnostunut ottamaan orjia. Vaikka ”työllistäminen” on vielä hyvin pientä, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa MTK:ssa se herättää innostusta.

– On loistavaa, jos osapuolia saadaan lähestymään toisiaan työttömiä pakottamalla, MTK:n maaseutuyrittäjyysjohtaja sanoo.

Hän muistuttaa, että maanviljely on kausiluontoista. Kiireajoiksi tilat ovat palkanneet väkeä myös muista maista.

– Jos kotimaisia palkattomia orjia saadaan riittävästi, niin enää ei tarvitse maksaa ulkomaiselle työvoimalle eikä yleensä kenellekään.

Jos yrittäjä haluaa pitää orjan kokeilun jälkeen, niin se onnistuu helposti. Työttömälle laaditaan aktivointisuunnitelma, jossa kuntouttava työtominta määritellään ensisijaiseksi toimintamuodoksi. Tämän jälkeen hänet voidaan määrätä palkattomiin töihin kahdeksi vuodeksi.

Harvalla työttömällä on maatalouden osaamista, mutta se ei ole este.

– Tiloilla on monenlaisia töitä ja isännät ovat hanakoita neuvomaan tarvittaessa kovallakin kädellä, kunhan vain ei tarvitse maksaa palkkaa.

Jos ihmettelette ylläolevaa tekstiä, niin minä vain suomensin virallista liturgiaa, jota voitte lukea tästä Taloussanomien alkuperäisestä uutisesta. Olisin voinut kääntää koko tekstin, mutta itseänikin rupesi hirvittämään tämä nykymeno ja huumorintajuni alkaa loppua.

Palkaton pakkotyö on työttömän etu ja palkatonta työvoimaa haalitaan maatilojen sesonkitöihin, jotta ulkomaiselle työvoimalle tai yhtään kenellekään ei tarvitsisi enää maksaa palkkaa. On ihan turha puhua oikean palkkauksen mahdollisuudesta, koska kukaan ei palkkaa ketään niin kauan kun tarjolla on palkattomia renkejä ja piikoja.

Alkuperäisessä jutussa sekoitettiin lisäksi kuntouttava työtominta ja työkokeilu. Ei ole olemassa mitään kuntouttavaa työkokeilua, vaan on vain työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta. Sinänsä haastateltavan tai toimittajan ymmärtämättömyydellä ei ole merkitystä, koska periaate molemmissa on sama:

Kieltäytyjä menettää työmarkkinatukensa ja joutuu toimeentulotuelle, jota alennetaan 20 %. Toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 %. Tätä sanotaan täydelliseksi vapaaehtoisuudeksi.

Havahtukaa ajoissa ja lukekaa näitä uutisia uusin silmin. Meneillään on täydellinen työmarkkinoiden murros, jolla palkallisesta työvoimasta ollaan pyrkimässä kokonaan eroon. Tätä sanotaan työllistämiseksi ja onhan se tietysti sitä. Työtä löytyy, mutta ei enää palkanmaksajaa.

 

 

 

Kommentit
 1. 1

  Kiitos sanoo

  Kiitos tästä tekstistä ja muistakin. Kirjoitat harvinaisen selkeästi aiheista, jotka muualta luettuna ovat välillä ihmeellisen vaikeaselkoisia (ja nähtävästi tarkoituksella).

 2. 2

  Hannu Soikkeli sanoo

  Eikö orjatöissä vaadita työturva-, tieturva-, ja mitäliekortteja, joita
  ilman ei minkäänlaisia töitä tietääkseni saa nykyään tehdä?

  • 2.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei vaadita. Kyseessä ei ole työsuhde, joten siihen eivät päde mitkään työsuhdetta koskevat määräykset.

 3. 3

  Ilona sanoo

  Eikö kuntouttavasta työtoiminnasta sanota, että sitä ”ei saa hankkia yritykseltä”? Mitenkäs se nyt tässä ei menekään niin?

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuu on kunnalla, mutta kunta voi ostaa sitä vaikkap atoiselta kunnalta, yhditykseltä tai säätiöltä. Tässä tapauksessa kunta ilmeisesti ostaa palvelun THL:n Green Care-hankkeelta.

 4. 4

  Tapio Koivisto sanoo

  Näiltä maatiloilta, jotka saavat ilmaistyövoimaa, kaikki tuet pois.

 5. 5

  sanoo

  Odottelen Green Care yhtiön ja MTKn edustajan virallista kannanottoa tähän suomemmnokseen.

  En pidätä hengitystä.

 6. 6

  manu sanoo

  Forssalaisena opiskelijana ja yksityisyrittäjänä en pidä yhtään. Minun tilanteeseen voisi sopia, mutta ennemmin teen pidempää päivää, kuin osaltani vaikutan työmarkkinoiden alasajoon

  • 6.1

   LL sanoo

   Tuolla asenteella saat vielä firmaasi ison joukon hyviä työntekijöitä!

 7. 7

  eki.j sanoo

  Mielenkiintoinen pointti! Kuinkahan on orjan vakuutuksien ja työttömyysturvan laita esim. Onnettomuuden ja mahd. Työkyvyn menettämisen kohdatessa? Ihka hyvä että saadaan vaalejakin silmälläpitäen viimein vahän luokkaerokeskustelua!

  • 7.1

   Saku Timonen sanoo

   Kunta on järjestämisvastuussa, joten kunta myös maksaa mahdolliset vahingonkorvaukset. Voi tulla kalliiksi, jos kunta ei ole ymmärtänyt ottaa vakuutusta.

 8. 8

  JL sanoo

  Itse kannatan jyrkkää vastarintaa työttömän joutuessa pakkotöihin.
  Traktori ajetaan järveen,
  lapio menee vahingossa puimurin koneistoon ym.
  Sama toimintalinja koskekoon kaikkia orjatyöpisteitä
  joihin ketään pakkotöihin laitetaan.
  Kun ei kerran ole työntekijän oikeuksia,
  ei ole työntekijän velvollisuuksia,eikä vastuitakaan.

 9. 9

  JL sanoo

  —-SITEERAUS MUUALTA—-

  #### Forssan ”orjatyövoimasta” eli 9e/päivä kulukorvauksilla maatilalla töitä paiskivasta sakista paljastui kivaa uutta. Vähemmän yllättäen kyse on poliitikkojen kähminnästä ja omaan pussiin pelaamisesta.
  Ne työttömät laitettiin töihin ”Hanna Anttilan” hoitamalle tilalle. Todellisuudessa kyse on Hanna-Maija Anttila, joka on entisen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan tytär. Maatila on todellisuudessa Sirkka-Liisa Anttilan omistama, hänen tyttärensä vain hoitaa sitä.
  YLE:n juttu yritti saada koko farssin näyttämään vielä jollain tavalla positiiviselta – vähemmän yllättäen jutun kirjoittikin toinen Forssalainen maanviljelijä, joka toivoo myös saavansa ilmaista orjatyövoimaa maatilalleen (valtiohan maksaa sen 9e/päivä) ###

  —JOS JUTTU ON TOSI ASIA ALKAA NÄYTTÄMÄÄN ERITTÄIN RUMALTA—

 10. 10

  Kirsti Hartikainen sanoo

  Itseäni ärsyttää , että tähän työllistämistouhuun on ympätty sana kuntouttava ! Itse ,sos.alalla työni tehneenä , yhden ihmisen kohtelua työllistämisen suhteen 5v seuranneena , koen tuon pahimman luokan huijauksena ! Onko kuntoutusta laittaa nuori ihminen töihin paikkaan , jossa alkoholin käyttö kuulu ikäänkuin toimenkuvaan ? Opettaako ketään työntekoon se , ettei työhön ole mitään opastusta ? Entä , jos et opi , viihdy tai koe alaa omaksesi ? Saako paikkaa vaihtaa , saako tukea , opetusta ? Seurataanko kuntoutumistasi ? Koska olet tarpeeksi kuntoutunut ? Kuka määrittää kuntouttamistarpeen , tai sen milloin se riiittää ? Muualla tehdään kuntoutussuunnitelma , kun on todettu siihen tarve. Se on perusteellinen paperi , jossa tavoitteet , keinot ja seuranta arvioineen kirjataan yhdessä kuntoutujan kanssa. Käsittääkseni kuntouttavassa työtoiminnassakin tehdään toimintasuunnitelma, mutta onko paperilla virkaa ? Käydään myös keskustelemassa sos.työntekijän kanssa ja sitten työvoimavir.omaisen . Sosiaalipuolen ihminen saa olla mitä mieltä tahansa , työvoimatoimiston edustajalla on päätösvalta. Se kohtelu tuntuu niin … alhaiselta ! Eikä tähän näytä loppua tulevan !

  • 10.1

   LL sanoo

   Mitä sanalla kuntouttaminen tarkoitetaan? Mihin ihmistä muka-kuntoutetaan? Keitä ja mitä varten?

   • 10.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Kuntouttava työtoiminta on hämäämisterkoituksessa käytettävä termi, joka saa ihmiset ajattelemaan vajaatyökyisten kuntouttamista. Tosiasiassa kuntouttavalla työtoiminnalla ei ole mitään tekemistä kuntoutuksen kanssa, vaan siihen kelpaavat vain täysin työkykyiset. Se on selvästi sanottu kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa.

 11. 11

  Markku Perttula sanoo

  Jos maatilalla sattuisi vaikkapa kuolemaan johtava työtapaturma, niin kuka olisi vastuussa?

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuu on kunnalla ja kunta voi hankkia ne kuntouttamispalvelut muualta. Vahingonkorvausvastuussa on kuitenkin aina kunta, joka toivon mukaan on ymmärtänyt ottaa vakuutuksen. Kaikki kunnat eivät ole ymmärtäneet.

 12. 12

  Liian vanha työhön? (nainen 48 v.) sanoo

  Alkoi ihan itkettää, kun tätä luki. Muutenkin, mutta myös siksi, että itse olen kohta joutumassa tuohon pakkorakoon. Ja kun asun omassa vanhassa kylmässä remontoimattomassa kesämökin tasoisessa talossa, en saa asumistukea. Ja koska minulla on pienen pieni toiminimi, josta nostan hyvällä säkällä pari sataa kuussa, en myöskään saa/hae toimeentulotukea.

  Joten jos karenssi mätkähtää päälle, en saa pennin latia mistään?! Tai pitäisi passivoitua eli lopettaa kokonaan yritystoiminta (ainoa toivo pois tästä), myydä talo jossa asun halvalla (ilman juoksevaa vettä, sisävessaa ym.) eli tulla vielä köyhemmäksi, jos enää mahdollista. Mitä järkeä, pakottaa minut täysin avuttomaksi ja kodittomaksi? Tämä on sitä kannustinloukkua…

  Joka tapauksessa, jos karenssi pamahtaa, luottotiedot menee ja Visa (onneksi on se, sillä maksan loppukuusta ruoan) pamahtaa 8000€ tappiin. Mitäs sitten tehdään?

  Saku, kiitos sinulle ihminen!! Olet niin hieno mies. Että jopa demarit (Filatov ym.) hyväksyvät ja ajavat uutta orjayhteiskuntaa, on häpeällistä!

  Iso halaus sinulle! Koitetaan jaksaa.

 13. 13

  Papi sanoo

  Ja kaikki tämä tapahtuu, vaivihkaa,ikäänkuin kukaan ei huomaisi mitään.
  Nyt täytyy saada toimittajille ja tiedotusvälineille oikeaa tietoa miten asiat oikeasti
  ovat. Nyt vain kerrotaan se toinen valoisampi puoli.
  Tuo johtaa siihen, että tuosta tulee äkkiä maan tapa, ilman että kukaan välittää.
  Tuollaiselle suunnalle on laitettava stoppi. Ei tuo ratkaise itse työttömyys ongelmaa, itse asiassa se romuttaa hyvinvointiyhteiskuntaa.

  • 13.1

   LL sanoo

   Ihmiset pelkääväät, oman työpaikkansa puolesta, se on toki ihan ymmärrettävää. Pelko on kuitenkin kaikkein huonoin tapa hallita kansaa.

  • 14.1

   Saku Timonen sanoo

   Tällä Kevan edustajalla ei ainakaan ole harmainta hajua kuntouttavasta työtoiminnasta. Hoivatyötä, voi Herra varjele mun järkeeni!

  • 14.2

   töytön sanoo

   ”Puoli tuntia luonnossa vastaa diapamipurkkia :)”

   Aikamoista tekstiä suoltaa tämäki Kevan ”edustelija”. Kylläpä on palkkansa ansainnut tämäkin.

   • 14.2.1

    Makkonen sanoo

    Jep, läpi paistaa suorastaan tyrmistyttävän dehumanisoiva ja yleistävä asenne. Tuo retoriikka alkaa tosiaan muistuttaa, yhtään valehtelematta, 1930-luvun Saksaa.

   • 14.2.2

    Makkonen sanoo

    No nyt sitten Kevan edustaja Saari on poistanut nämä ”arkaluontoiset” twiitit kyberavaruudesta. #hoivayrittajyys kuoli ennen kuin ehti kissaa sanoa.

   • 14.2.3

    Makkonen sanoo

    Nyt nämä kyseessä olevan Keva-edustajan twiitit poistuivat kyberavaruudesta. #hoivayrittajyys – käsite loppui ennen kuin ehti kissaa sanoa.

 14. 15

  Kalle Salo sanoo

  Kuinka painajaismaista että joku ”innostuu” tästä.

 15. 16

  Ulla Salmi sanoo

  Juuri otin selvää, niin jos kieltäytyy, niin ei tule karenssia. Eli kirjoituksessa on suuri virhe. Ei orja ole sellainen, joka vapaaehtoisesti menee oppimaan uutta. Orja on sellainen, joka pakotetaan, ja siitä tässä ei ole kysymys.

  • 16.2

   Saku Timonen sanoo

   Ulla, sinulle on juuri valehdeltu tai kysyit asiasta tietämättömältä. Työttömyysturvalain 2a luvun 12 § 1 momentti kertoo totuuden:

   ”Työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta palvelusta kieltäytymisestä lukien, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy muusta työllistymistä edistävästä palvelusta kuin työttömyysetuudella tuetusta työnhakijan omaehtoisesta opiskelusta tai kotoutumisen edistämisestä annetun lain 22–24 §:ssä tarkoitetusta omaehtoisesta opiskelusta.”

   • 16.2.1

    Uno sanoo

    Ja mitkä ne olivatkaan ne työkokeilun kriteerit? Ammattikoulutetun on käytännössä mahdoton päästä työkokeiluun ja kuka ottaa peruskoulun päättäneet 16v:n maatilalle katsomaan, kun isäntä tekee työt?

 16. 17

  Narisija sanoo

  Minäkin tässä mietin tuota, jos kieltäytyy niin joutuu toimeentulotuelle? Entäs kun on perintönä (alle 10%) osuus vanhasta talosta maalla, jota perikunta ei saa myytyä. Tuon parhaimmassakin tapauksessa parin tonnin takia, en voi saada toimeentulotukea, vaikka omaisuutta ei olekaan. Olen muutamaan kertaan tehnyt noita 9€ töitä. Itse olen ne etsinyt ja pitänyt kun olen päässyt tekemään työtä, joka kiinnostaa. Nyt sitten ei enää kiinnosta lähteä 9€:lla tekemään työtä, kun olen toistaiseksi liian sairas kokopäivätyöhön ja liian terve sairaspäivärahoille.

  • 17.1

   Saku Timonen sanoo

   Vaikeaksi menee, mutta ei tässä maassa sentään vielä ketään saa nälkään tappaa. Perintöosuuden myynnin vaikeus on sellainen syy, jonka johdosta ainakin karenssille jouduttua voi saada toimeentulotukea. Tosin sitä alennetaan 20 % kieltäytymisen takia.

 17. 18

  JL sanoo

  Tähän pakkotyö-kuvioon kun liitetään vielä rosvo-kokoomuksen
  ihannoima rosvohanke,TTIP-sopimus,joka mahdollistaa firmojen oikeusjutut valtiota vastaan pelkästään ”kaavailtujen” voittojen menetyksestä,
  (näitä oikeudenkäyntejä on jo maailmalla käynnissä)
  alamme olla totuuden lähteillä.

  Eli tulevaisuudessa,
  jos valtio ei anna Kansalaisiaan ilmaiseksi pakkotyöhön firmoille,
  oikeusjuttu kehiin vaan ja fyrkkaa tulee sitten vahingonkorvausten muodossa niiltä veronmaksajilta joilta voidaan vielä jotain ottaa.
  Win-win jne.

  • 18.1

   Makkonen sanoo

   Nämä sosiopaattiset ahneudet tulevat johtamaan melkoisiin rähinöihin, mahdollisesti jopa sisällissotiin.

 18. 19

  tilallinen sanoo

  Kyllä meillä ainakin palkkaa on tähän asti kaikille tilalle työssä oleille maksettu. Kiven alla vaan alkaa olla luotettavat ja hyvät suomalaiset työntekijät. Osalla työntekijän palkkavaatimus ja tieto-taitotaso ei lainkaan kohtaa. Osaa taas ei kiinnosta minkään tekeminen, kivempaa makoilla kotona tukien varassa. Joten en ihmettele, että moni tila palkkaa sesonkiajoille työntekijän ulkomailta. Onneksi meille löytyi taas tälle kesää fiksu kesätyöntekijä omalta paikkakunnalta.

  Maatilojahan on myytävänä kaiken aikaa. Jokainen maataloustukien kadehtija voi hetimmiten mennä ostamaan itselleen oman tilan! Niin pääsee varmasti yrittämisen, byrokratian, tarkastusten, työnteon ja koko ajan nousevien kustannusten makuun.

  • 19.1

   töytön sanoo

   Hyvä homma, jos olet työehtosopimuksen mukaista palkkaa maksanut.. Työttömiä on toki monenlaisia niinkun on työnantajiakin. Ongelman ydin on tämä ilmaistyövoiman räikeä hyväksikäyttö lisääntyvissä määrin kaikkialla Suomessa.

 19. 20

  Makkonen sanoo

  Valitettavan paljon on edelleen kyynistä ja lyhytkatseista näköalattomuutta monilla tämän asian suhteen. Kun jo valmiiksi täysin vääristyneisiin työnantajien hallitsemiin työmarkkinoihin lisätään automatisaation myötä edelleen menetettävät työpaikat ja institutionalisoitu orjatyövoima, niin käsillä on sellainen ruutitynnyri, jota ei ole nähty sitten 1918.

 20. 21

  Valtionrakastaja sanoo

  Kyllä se on kumma, että ihmisiä tällälailla kiusataan. Pitäisikö meidän siirtyä suoraan 2000 euron kuukausittaiseen perustuloon?

  • 21.1

   salla sanoo

   Kannatetaan! Minäkin voin välittömästi jättää hoitajan työni ja siirtyä makaamaan kotona ja räkimään kattoon

  • 21.2

   Makkonen sanoo

   Ymmärrän kyllä, että tässä on kyse sarkasmista, mutta perustulo (esim. 800-1000€ kuussa) olisi huomattavasti parempi systeemi kuin nykyinen farssi.

 21. 22

  Makkonen sanoo

  Toivottavasti persut ym. populistit eivät onnistu myymään tätä orjatyögatea vaalikampanjassaan jonakin ”EU-juttuna” ja näin kalastamaan ääniä, koska samat työväestöä polkevat toimenpiteet ovat meneillään ihan kaikissa kehittyneissä talouksissa. Eikä pidä varsinkaan unohtaa, että persut itsekin kannattavat orjatyötä, eli persut eivät todellakaan ole mikään vastaus orjatyön vastaisessa taistelussa.

  • 22.1

   JL sanoo

   Nimenomaan,
   tämä on paljon suurempi asia kuin näppärät pikkukokoomuslaiset ym. pikkurosvot antavat ymmärtää.
   Tärkeä pointti tulevissa vaaleissa,
   ja tätä yritetään vääristellä niin paljon kuin pystytään pikkurosvojen taholta,
   mutta kaikki vastarinta on kotiinpäin.
   On lopulta koko Kansakunnan etu ettei rosvoille anneta ohjaksia kouraan.

 22. 23

  töytön sanoo

  Kokoomuslaiset alkaa hermostua :).

  Kovasti tuntuu olevan varma työpaikka sinulla. Kannattaa pitää siitä tiukasti kiinni ja nuoleskella eteenpäin.

 23. 24

  Viljanen Henkka sanoo

  Se orja on Viljelijä itse. Tekemätöntä työtä riittäisi liki jokaisella tilalla varmasti, mutta ei kukaan ulkopuolinen lähde tekemään hommaa samaan tuntipalkkaan kuin viljelijä.

  Työpäivät ovat usein sesonkiaikana 12-16 tuntia, ja viivan alle jäävä tulos vuodessa voi olla ykköstuhansia euroja. Kuinka tästä maksat liittojen vaatimaa palkkaa?

  • 24.1

   Joni Pelkonen sanoo

   Maatilan keskimääräinen liikevaihto oli viime vuonna 133 000 euroa.

  • 24.2

   vaihtelua on, tai ainakin oli sanoo

   30-hehtaarisella tilallamme aika ja kädet riittivät hyvin, mutta sitten lannoitteiden hinnat karkasivatkin 2000-luvulla niin paljon, että tappiolle meni, rahat loppuivat ja pakettiin oli pakko pistää. Toimivat mutta vanhat koneet ja rakennukset jäivät rapistumaan tarpeettomina.

   Nyt kys. maita viljelevällä hirmuvelkaisella suurisännällä on kovia kiireongelmia.

 24. 26

  Henriikka sanoo

  Nyt pitäisi saada MOT ja asiaa ymmärtävä toimittaja perehtymään asiaan. Ja Timo hänelle taustatoimittajaksi. Kenelläkään yhteyksiä….?

 25. 28

  Viljo sanoo

  No onpas positiivinen ote juttuun…

  Itselläni on kokemusta muutamasta työkokeilijasta. Ensimmäinen oli vakavan onnettomuuden ja pitkän toipumisen jälkeen KOKEILU, että soveltuuko ko. henkilö entisiin työtehtäviinsä. Kokeilun tulos: muutettiin työtehtäviä niin, että sopivat ko.henkilölle ja palkattiin osa-aikaiseksi. Vaihtoehto hänelle olisi tietysti maata kotona sairaseläkkeellä ja mädäntyä sinne.

  Toinen vajaakuntoinen KOKEILIJA haki itse meille kokeiluun, koska halusi työllistyä meille, tässä KOKEILUN tarkoituksena on selvittää, että soveltuuko töihin. Mikäli pärjää ja soveltuu tehtäviin, mahdollista palkata. Vaihtoehto olisi sitten olla työttömänä, ei täällä ketään uskalla suoraan pystymetsästä palkata.

  Eräs ystäväni on ollut töissä kuntouttavaa työtoimintaa järjestävässä yhdistyksessä. Sinne lähetettiin toivottomimmat tapaukset (työllistymisen kannalta) mm. askartelemaan paskartelemaan ja oppimaan ns. arkielämän taitoja sekä työelämän rytmiä & rutiineja.

  Ei, en ole Forssasta enkä maatilalta, mutta mielestäni työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta voivat olla ihan positiivisia asioita. Miksi ei myös maatiloilla aivan kuten muuallakin työelämässä? Tietysti jos kaikkialla näkee piruja (kuten kirjoittaja?), niin asiallehan ei valitettavasti voi mitään.

  • 28.1

   Makkonen sanoo

   1900-luvun historiasta kannattaa ehkä tarkistaa, mitä on tapahtunut, kun orjatyö on laillistettu/institutionalisoitu. Ei tämä ole mikään vitun leppoisan sarkasmin asia, vaan köyden päässä voi mahdollisesti odottaa uusi sisällissota. Sitäkö haluat?

  • 28.2

   Joni Pelkonen sanoo

   Minullakin on kokemusta palkattomasta työharjoittelusta. Atk-firman pomo huusi alaisilleen keuhkojen pohjasta vittuperkelettä joka aamu niin, että työntekijät olivat aivan silminnähden ahdistuneita. Kuin sattumalta lopetti hän lopetti kovien kirosanojen huutamisen aina kello yhdentoista aikaan aamupäivällä kun firman ovet avautuivat asiakkaille.

   Minulle firmalla oli ensimmäisen työharjoitteluviikon jälkeen erikoinen tarjoomus: olisi pitänyt olla ensin 7,5 tuntia palkattomassa työharjoittelussa ja sitten ”iltahommina” tehdä sähköpiirustuksia. Käsittääkseni tämä oli tarjous tehdä pimeitä töitä. Olisin siis paiskinut 12,5 tunnin työpäiviä saaden palkan neljästä tunnista ja senkin pimeänä. Kerroin tietysti että ei käy, jolloin sain potkut ilman selityksi. Työvoimaviranomainen sitten kertoi selityksen: olin kuulemma kiroillut työaikana 😀

  • 28.3

   JL sanoo

   Viljolla menee nyt ohi koko pointti.
   Työkokeilu,kuntouttava työtoiminta on erittäin hyvä asia.
   Tässä ei olekaan kysymys siitä,vaan tässä on kyse ”osallistavasta sosiaaliturvasta”,
   jota etunenässä kikkare-kokkareet ja useat persauspuoluelaiset ovat olleet rääkymässä,
   tekaistujen ”Tatu”-ym.-artikkeleiden julkisuuden jälkeen,
   ja tätä kokeilua ollaan nyt muuttamassa vaivihkaa PAKKOTYÖVELVOITTEEKSI käyttäen näitä samoja työvoimapoliittisia termejä.
   Vielä röyhkeämpää,se on JO käytössä myös yksityisillä,mm. kuuluisassa mölkkyfirmassa,jossa työttömät ahertavat toisille liikevoittoa ja tämä tulee laajenemaan rajusti jos nämä kokoomuslaiset ym. pikkurosvot saavat tahtonsa läpi.
   Kannattaa lukea Sakarin aiempia viiltäviä kirjoituksia aiheesta,
   en ala niitä tässä kommentissa sen enempää purkamaan kun kaikki tietopläjäys löytyy samalta sivulta parin klikkauksen päästä.

  • 28.4

   LL sanoo

   Työsopimusta tehdessä on mahdollista, ja se onkin yleisessä käytössä yhä, määritellä koeaika. Koeaikana palkka voi myös olla varsinaista palkkaa pienempi. Koeajan aikana työantaja ja myös työntekijä voivat vielä kumpikin harkita. Nyt vaikuttaa siltä, että tätä tykokeilua käytetään tässä tarkoituksessa, ja vain siksi ettei työntekijälle tarvitse maksaa palkkaa.

   Ei se olen pirujen maalaamista seinille, jos pitää palkatonta työntekoa orjatyönä, ja se on kielletty kaikissa kansainvälisissä sopimuksissa jotka Suomi on ratifioinut. Miten voi olla, ettei tätä asiaa ymmärrä?

  • 28.5

   entinen riihipiru sanoo

   ”Ei, en ole Forssasta enkä maatilalta, mutta mielestäni työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta voivat olla ihan positiivisia asioita. Miksi ei myös maatiloilla aivan kuten muuallakin työelämässä?”

   En tiedä muista, mutta minun isälläni teki tiukkaa sietää edes omien lastensa mukamas liian hidasta työtahtia raivoamatta. Asioilla ei kuitenkaan olisi koskaan ollut oikeasti edes kiire.

   Maatilalla on eduksi, että tekijä tuntee maaston ja usein ei-niin-täydellisessä kunnossa olevien koneiden ja laitteiden oikut. Ehkä kahden satokauden – eli Suomessa kahden vuoden – jälkeen työt sujuvat jotakuinkin luontevasti.

   Jos konekuskikokemusta ja tekniikan tuntemusta ei ole, tarvitaan kymmenien tuntien edestä selittämistä, näyttämistä ja neuvomista. Siitä huolimatta kalliita vahinkoja voi hyvinkin tapahtua.

  • 28.6

   Mariennetta sanoo

   Eihän työkokeilussa olisikaan mitään vikaa, JOS sitä käytettäisiin kuten on alunperin ollut tarkoitus. Että pääsisi kokeilemaan uutta alaa tai keräämään työkokemusta. Tästä on vain tullut yrittäjille keino hankkia ilmainen työntekijä. Työkokeilijoita otetaan aina uusia, eikä ole aikomustakaan palkata ketään. Itse olin yhdellä tallaisella yrittäjällä. Täällä on ollut myös tapauksia, että otetaan harjoittelija ja laskutetaan kahden ihmisen työstä, mutta toinen ei saa palkkaa. Tällaista toimintaa on mahdotonta valvoa, koska eihän harjoittelija edes tiedä mitä yrittäjä laskuttaa.

   Kun sanoin epäkohdista ja huonosta kohtelusta harjoittelupaikassani, minä olisin saanut karenssin. Yrittäjä ei antanut minun käydä työajalla työhaastatteluissa, pitää ruokataukoja, lähteä ajallaan pois ja kohteli minua todella töykeästi.

   Toisessa harjoittelussa sain olla osa työyhteisöä, mutta paikkaan piti kulkea autolla. Huomasin pian, etten voinut kulkea autolla harjoittelussa koska se tuli liian kalliiksi. Eikä matkoja olisi voinut vähentää missään verotuksessa tai saanut mitään muutakaan kilometrikorvausta. Auton ylläpito on todella kallista ja polttoaine varsinkin.

   Lisäksi tällainen kerätty työkokemus ei auta työllistymään. Jos lipsautin olleeni työharjoittelija, minussa oletettiin olevan jotain vikaa kun en ollut tehnyt ”oikeita töitä”. Lisäksi ihmeteltiin, että enkö viihdy missään kun on niin monenlaista työkokemusta.

   Onneksi opiskelen nyt ammattikorkeakoulussa ja sosiaalialalla töitä pitäisi riittää. Toivotaan parasta. Jokainen, joka töitä tahtoo tehdä ansaitsisi siitä myös palkan, lomat, eläkkeen ja työterveyden.

 26. 29

  Jaakko Leskinen sanoo

  Kyseessä on työkokeilu ja sitä koskeva kulukorvaus, ja kyseessä ei ole työsuhde.

  • 29.1

   JL sanoo

   Nimenomaan,
   ja pikkurosvot virkamiestö-kätyreineen pyrkii käyttämään tätä
   (sinänsä ihan hyvää ideaa)-väärin,
   luodakseen Suomeen orjatyömarkkinat jotka tulevat hyödyttämään vain tiettyjä pikkurosvo-piirejä.
   Kuten sanottua,
   työ ilman palkkaa,työ ilman työläisen oikeuksia,
   silloin siinä ei ole mitään vastuutakaan ym.
   Kun valmistun aikuisopinnoissani tulevaisuudessa,
   todennäköisesti vieläpä suoraan kortistoon,
   ja minulle täräytetään pakkotyöpalvelu eteen,
   teen takuuvarmasti kaikkeni sabotoidakseni kyseisen firman toiminnan.
   Pakkotyö Suomessa vm.2014 ei tule onnistumaan.

   • 29.1.1

    JL sanoo

    Edelliseen vielä sen verran jatkoa,
    nyt kun useilla forumeilla tietämättömät ovat pyrkineet sumuttamaan Suomessa työttömänä elävän tukia täysin järjenvastaisen suuriksi suhteutettuna elämiseen meneviin kuluihin Suomessa,
    mielenkiintoista on kuinka moni näistä ”puhujista”,
    olettaa lähtökohtaisesti sen lisäksi että jokainen työtön on työtön omasta halustaan/laiskuuttaan,
    sen lisäksi että yksikään työtön ei olisi muka maksanut koskaan veroja ja täten rahoittanut oman työttömyysturvansa.
    Itse olin ollut 20v työelämässä joutuessani työttömäksi ja aloittaessani opinnot uuteen ammattiin.
    (vain esimerkkinä)

  • 29.2

   Saku Timonen sanoo

   Aivan niin. Silti siinä tehdään työtä ja vieläpä ilman palkkaa. Kätevä temppu nimetä se työkokeiluksi, niin mitään työsuhdetta koskevaa lainsäädäntöä ei enää tarvitsekaan noudattaa.

 27. 30

  Heikki Sinsemilla sanoo

  Eikö tosiaan kukaan tule ajatelleeksi sitä että hiirikin hyökkää kun tarpeeksi ärsyttää. Että varustautuminen on jo alkanut, aseita hamstrataan. Tämä tapahtuu maassa jossa on satojatuhansia kirjoissa ja kansissa näkymättömiä isokaliiberisia ampuma-aseita, tonneittain toimivia käsikranaatteja ja putkimiinoja sun muuta sotien ja löyhän lupakäytännön vuosikymmenten jäljiltä. Luulisi että näin vakavilla asioilla ei tuosta vain leikitä.

  • 30.1

   entinen riihipiru sanoo

   Mitäpä tässä räyhäämään, kun ruokaa, lämpöä ja sähköä kuitenkin riittää. Ei kukaan nyt sentään käsiksi ole käynyt.

   • 30.1.1

    Heikki Sinsemilla sanoo

    En minäkään ihan vähästä, en kovin paljostakaan. En voi silti mitenkään pidätellä jos jotkut muut lähtee liikekannalle. Enkä kyllä ole ihan varma haluaisinkokaan. En yllättyisi jos ilmainen työvoima kelpaa lahtaritalonpoikien suvuille, tai siis ainakin osalle niistä. Torpareilla voi olla vaikeuksia saada moraali venymään taksvärkin teettämiseen satunnaisilla mierolaisilla, vaan tiiä sitä sitte. Silimien välliin tasapuolisesti kaikkia jos niin on ja jos rähinä alkaa. Ikävä juttu, siinä missä tämä taksvärkkikin vaan minkäs teet.

 28. 31

  Miten on? sanoo

  Mutta miten tätä lainkohtaa tulkitaan? Voinko välttää orjatyöt, jos saan sovittua työllistymissuunnitelmaani, että haen vain palkkatöitä? Työllistymissuunnitelmahan tehdään YHDESSÄ sopien TE-keskuksen kanssa eikä sopimukseen voida laittaa mitään sellaista, mitä toinen osapuoli ei hyväksy. Onko näin?

  ”Työttömyysturvalaki 30.12.2002/1290

  8 luku
  Työmarkkinatuen erityiset työvoimapoliittiset rajoitukset

  4 a § (29.12.2005/1217)
  Työmarkkinatukioikeuden lakkauttaminen

  2) kieltäytyy ilman pätevää syytä julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 8 luvussa tarkoitetusta työkokeilusta, työelämävalmennuksesta tai työharjoittelusta, josta on sovittu hänen kanssaan laaditussa työnhaku-, aktivointi- tai kotoutumissuunnitelmassa;”

  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290

 29. 32

  Miten on? sanoo

  Miten tämä on tulkittavissa?

  ”Työllistymistä edistävästä palvelusta kieltäytyminen ja palvelun keskeyttäminen

  Työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta palvelusta kieltäytymisestä lukien, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy muusta työllistymistä edistävästä palvelusta kuin työttömyysetuudella tuetusta työnhakijan omaehtoisesta opiskelusta tai kotoutumisen edistämisestä annetun lain 22–24 §:ssä tarkoitetusta omaehtoisesta opiskelusta. (28.12.2012/918)

  Edellytyksenä 1 momentin soveltamiselle on, että palveluun osallistumisesta on sovittu työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa taikka henkilö on omatoimisesti hakenut työvoimakoulutukseen. (28.12.2012/918)”

 30. 33

  Taina sanoo

  Olemme palaamassa takaisin renkien ja piikojen aikoihin. Tosin rengit ja piiat tekivät aika pitkää päivää, mutta toisaalta he saivat täyden ylläpidon ja rahaa, jonka maksoi työnantaja.

 31. 34

  Taina sanoo

  Pitää vielä lisätä, että lukekaapa Täällä Pohjantähden alla, joka ei ole vielä lukenut. Joka on lukenut, muistelkaapa vähän. Eikö ole aika lailla ilmassa samoja aineksia, kuin mitä Väinö Linna kirjassaan vuodesta 1917 kuvailee? Fiktiotahan se on, mutta perustuu kuitenkin sen ajan tapahtumiin.

  • 34.1

   Matelot sanoo

   Olen lukenut, kyllä yhtäläisyyksiä nykymenoon
   alkaa löytyä. Helsingin suutarit, ETEENPÄIN!

 32. 35

  Makkonen sanoo

  Hups, anteeksi, tuli monta kertaa vahingossa sama. En tajunnut, että oli viive viestin ilmestymisessä – luulin näidenkin viestin kadonneen kyberavaruuteen. Pahoitteluni.

 33. 36

  Uno sanoo

  Kumma juttu, että samaan aikaan paikallisella osuuskaupalla on vuosittain palkattomassa orjatyössä noin 600 nuorta. He eivät ole työsuhteessa, he eivät suorita opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua vaan ovat työntarjoajan sanojen mukaan töissä, mutta tosiasiassa työkokeilussa.
  Miksi tämä toiminta ei ole Sakun mielestä orjatyötä? Maatiloille saattaa mennä työkokeiluun ehkä kymmenkunta kokeilijaa, mutta kauppaan määrätään satoja. Vieläpä niin, että sieltä puodista halutaan lainvastaisesti vastavalmistuneita kokeilijoiksi, koska palkkatuella tuettuun työsuhteeseen ottaminen merkitsee sitä, että ensin pitää tarjota lisätunteja osa-aikaisille.Sellaisesta taas ei saa palkkatukea.

  • 36.1

   Saku Timonen sanoo

   Taidat olla uusi blogissani. Olen kirjoittanut kymmeniä juttuja palkattomista pakkotöistä, niin työkokeilusta kuin kuntouttavasta työtoiminnastakin, ja aina samassa sävyssä. Googleta vaikkapa ”saku timonen palkaton työ”, niin saat rautaisannoksen luettavaa.

   • 36.1.1

    Uno sanoo

    Olen lukenut blogiasi ja siksi mietin, miksi tietyt alat saavat armon silmissäsi ja miksi hyökkäät toisia vastaan suden lailla. Maatiloilla voidaan ihan hyvin jatkaa nykysysteemissä missä ei palkata ketään tai orjuuteta ketään vaan ostetaan palvelu virolaisilta. Halpaa, kätevää ja vaivatonta. Annetaan sen naapurin syrjäytyvän pojan kaikessa rauhassa jatkaa tekemättömyyttä, koska se on yhteiskunnalle halvin mahdollinen ratkaisu.

    • 36.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Se, että en ennätä kirjoittaa kaikista epäkohdista ei suinkaan tarkoita sitä, että jotenkin hyväksyisin ne. Sanotaan se nyt vielä kerran: Ihan kaikki palkaton työ on silmissäni täsmälleen yhtä epäoikeudenmukaista työttömien hyväksikäyttöä.-

    • 36.1.1.2

     LL sanoo

     Pitkäaikaistyöttömistä (lue: yli 500pv) on tilastojen mukaan 85% yli 45-vuotiaista, eikä maaseudulla eläviä töitä vältteleviä nuoria miehiä. Heitä ei taida olla kuin sinun fantasioissasi.

     • 36.1.1.2.1

      Nähty ja koettu on sanoo

      Voisitkin Saku tehdä joskus jutun kaupan alan käyttämistä harjoittelijoista/kokeilijoista/työelämävalmennettavista jne. Täällä päin ainakin näkyy kaikenikäisiä ”harjoittelijoita” hyllyttämässä tavaraa. Ja voit uskoa että kaupassa tekevät niin peruskoulun tettiläiset kuin viisikymppisetkin harjoittelijat ihan itse töitä, eipä näy varsinaisia työntekijöitä samalla hyllyrivillä jos seuraavallakaan. Tämä siis vain ehdotuksena jos joskus on aikaa tai innostusta. Tuntuu vain että kaupanala käyttää aivan liikaa harjoittelijoita.

 34. 37

  pitkäaikaistyötön sanoo

  itse olen tällä hetkellä kuntouttavassa työtoiminnassa, pyysin päästä, ei kuulemma ole tarjota mitään mielenkiintoista valinnat olivat käytännössä: haravoija, siivooja, aivoton askartelija. kahta ensimmäistä en sairauksieni takia tekemään, jäljelle jäi siis mikä? en nyt tiedä onko niin kovin mielekästä, mutta ainakin (toistaiseksi) vapaasti on saanut keskustella muiden kanssa vaikka ”työ” kärsiikin. eli suht vapaata onneksi, edes se positiivinen puoli.

  mutta! Työharjoittelu taas! olen useasti moisessa ollut, pahin oli sitä että sopimuksessa luki 6h/pvä 5pvä/vko, tein kevyesti sen 8h päivä, harjottelujakson loppua kohden työmääräni kasvoi ja oli lopulta jopa 11-12h/pvä, sillä 6h sopimuksella. ”palkkaa” sain sen 8€/pvä (oli silloin 8e). ”yli” menneitä tunteja ei kukaan korvannut. en protestoinut koska luvattiin vakipaikka niin en uskaltanut kauheasti valittaa. toisin kävi vaikka tein työni hyvin, asiakkaat kiittivät ja kehuivat mutta työnantaja seurasi töitäni valvontakameroilla ja sanoi että teen työni vähän liian hitaasti = lisää harjoittelua halutaan = lisää päiviä orjatyövoimalle. eräs työkaverini kertoi lähteneensä samoista linjoista kuin minäkin, harjoittelijana, ja hänen tuntimääränsä olivat myös sitä 8–> tuntia/pvä. päästyään kunnollisiin palkkatöihin, tuntimäärä otti ja humpsahti siihen 5h/pvä. minä tein osuuteni, ja ”palkkasimme jo toisen” oli kiitos. ”palkattu” kävi parin viikon ajan yhtenä päivänä muutaman tunnin ajan sivuliikkeestä, siellä oli vakityöntekijänä. että joo, miksi en kannata orja… eikun… ilmais… eikun… työharjoittelua?

  • 37.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Kyllä se on vaan niin, ettei millekään työnantajalle pidä tehdä 11-12 tuntia töitä ilman palkkaa. Sovittu 6 tuntia on 6 tuntia ja sitten hanskat naulaan. En uskoisi harjoittelijalta ylitöitä vaativan työnantajan lupauksiin vakipaikasta. Ylityövaatimus palkattomalta harjoittelijalta on täysin moraalitonta ja moraaliton työnantaja ei harjoittelijaa palkkaa, vaan ottaa harjoittelujakson päätyttyä seuraavan harjoittelijan sisään ja potkaisee entisen harjoittelijan jos minkä verukkeen perusteella takaisin kortistoon.

   • 37.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    juuri näin siinä kävikin….. ehkä sitä on nyt vähän viisampi kun ikääkin on tullut hieman lisää. vakipaikka luvattiin jo ennen kun menin sinne, oikein soittivat työvoimatoimistoon että kaipaavat uutta työntekijää joka harjoittelujakson jälkeen saisi vakipaikan mikäli työt sujuvat hyvin. ei mitään häpyä…….!!

 35. 38

  Martti sanoo

  ”tilat eivät HALUA maksaa palkkaa”… Kyllä taas ottaa päähän tollaset kaupunkilaiset, jotka ei tiedä mitään maailmasta. Koskee siis myös useita kommentoijia tässä ketjussa. Halua olisi, jos olisi mistä maksaa. Mainitun ministerin maatilasta en tiedä, mutta keskiverto maatalo ei elätä kuin hädin tuskin kaksi ihmistä saati lapsia ja työntekijöitä. Katsokaapa vaan, jos maatalossa on lapsia niin siellä on myös maanviljelyn/karjanpidon lisäksi muita tuloja – nettikauppaa, majoitusta, työsuhde muulle työnantajalle – tai se on jättimäinen satojen eläinten tila.

  Orjuus ei ole oikein ja juttu osuu ytimeen puhuessaan päättäjistä, mutta jättäkää viattomat maanviljelijät pois jutusta. Samantyyppistä työkokeilua ja -kuntoutusta on tehty jo kauan, kuten myös pakollista kouluttamista kursseilla, joiden opetuksen taso on vähintäänkin heikkoa ja tarpeellisuus pakotetulle yksilölle kyseenalainen, ei tässä ole mitään uutta. Sama systeemi on vain nyt siirretty maatiloille, jotta pakotetut työttömät tekisi edes järkevää työtä turhan työn sijaan. Eli jos (!) orjuus pidetään osana systeemiä niin mieluummin näin kuin aikaisempi versio. Hyökätään systeemiä vastaan eikä sen yhtä ilmentymää.