Arkaan paikkaan

– Osuiko juttu arkaan paikkaan, jopa ammottavaan haavaan, joka kenties on syntynyt keskusteltaessa siitä, pitäisikö työttömän tehdä korvaustensa eteen työtä. Sattuiko tämä? Vai onko eräästä ominaisuudesta, joka taannoin suomalaisessa ihmisessä oli hyve, tullutkin jo kirous? Onko tätä nykyä pahe, jos joku sattuu olemaan ahkera?

Näin jatkaa Ylen toimittaja Eeva Hannula  aloittamaansa palkattoman työvoiman käytön ylistämistä Forssan maatiloilla. Kysehän on siitä, että Forssassa on TE-toimiston ja THL:n vetämän Green Care-projektin yhteistyönä ruvettu patistamaan työttömiä maatiloille työkokeiluun palkattomiksi rengeiksi.

Nyt tekee mieleni sanoa kuten tv-sarja Raidin komisario Jansson:

– Onko typeryys teille tekosyy olla ajattelematta?

Kyllä, kyse on nimenomaan siitä ”avoimesta haavasta”, joka on syntynyt keskusteltaessa siitä, pitäisikö työttömän tehdä työttömyyskorvaustensa eteen työtä. Hannula ei ole ymmärtänyt sellaista yksikertaista asiaa, että työtä tekevä työtön ei ole työtön, vaan hän tekee työtä. Siksi hänelle pitäisi maksaa siitä työstä myös palkkaa eikä suinkaan työttömyyskorvausta. Työ on sellaista toimintaa, josta maksetaan TES:n mukaista palkkaa.

Työttömyysetuus on sitä rahaa, jolla työtön pidetään hengissä sen aikaa, että hän löytää sitä työtä. Puurot ja vellit ovat pahemman kerran sekaisin, kun ruvetaan puhumaan työnteosta työttömyysetuutta vastaan. Juuri Hannulan kaltaiset ovat aloittaneet tämä merkillisen keskustelun, jota ei sivistys- ja oikeusvaltiossa luulisi tarvitsevan edes käydä. Eri asia on vaikkapa Pohjois-Korea, jossa työleirit ovat ihanteellisa paikkoja työskennellä oikean ideologian puolesta raittiissa ulkoilmassa. Ahkeruus on hyve ja työnteko itseisarvo, mutta palkasta ei saa puhua mitään.

Lisäksi Hannula puhuu muutakin omituista:

– Palkkaa työkokeilusta ei työttömälle makseta, vaan hän saa työmarkkinatukea ja työkokeilunsa aikana päivässä kulukorvausta 9 euroa. Useimmat työttömät saavat myös asumistuen ja toimeentulotuen. Työttömällä on oikeus kieltäytyä työkokeiluun osallistumisesta.

Monet työttömät saavat asumistukea ja jotkut lisäksi myös toimeentulotukea. Toimeentulotuki ei kuitenkaan ole mikään automaatti, josta tipahtaa jokaisen työttömän tilille lain määräämä summa 480,20 euroa kuukaudessa. Tukea myönnettäessä laaditaan tarkka laskelma, jossa kaikki tulot ja menot otetaan huomioon ja vain lain määrämän minimin erotus maksetaan tukena.

Tätä eivät ymmärrä ne, jotka laskevat yhteen kaikkien lainsäädännöstä löytyvien mahdollisten tukien maksimimäärät ja olettavat kaikkien saavan automaattisesti tämän kaiken. Outo on myös väite siitä, että osallistuminen työkokeiluun on täysin vapaaehtoista. Jos näin on, niin Forssassa rikotaan avoimesti lakia.

Työttömyysturvalain 2a luvun 12 §:n 1 momentti sanoo näin:

Työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta palvelusta kieltäytymisestä lukien, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy muusta työllistymistä edistävästä palvelusta kuin työttömyysetuudella tuetusta työnhakijan omaehtoisesta opiskelusta tai kotoutumisen edistämisestä annetun lain 22–24 §:ssä tarkoitetusta omaehtoisesta opiskelusta.

Jos työtön siis kieltäytyy hänelle sopivaksi katsotusta työkokeilusta, niin hän menettää työmarkkinatuen ja joutuu pelkälle toimeentulotuelle. Sitä puolestaan alennetaan 20 % rangaistuksena työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisestä. Toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 %.

Tutkivana journalistina Hannula voisi kertoa miten on mahdollista, että Forssan työvoimaviranomaiset eivät noudata lakia, vaan sallivat vapaan kieltäytymisen. Hannulan tekstistä päätellen toimintaan kohdistunut kritiikki on osunut todella arkaan paikkaan. Muuten ei voi selittää kansallishyveenä pidetyn ahkeruuden nostamista palkattoman työn puolustukseksi.

Kommentit
 1. 1

  Joni Pelkonen sanoo

  Toimittaja ei ole selvästikään kunnolla perehtynyt aiheeseen vaan on lukenut tarjolla olevaa, tietenkin orjatyön teettäjän tuottamaa, materiaalia ja tyypilliseen kilttiin, auktoriteettiuskoiseen suomalaistyyliin uskonut kaiken.

  Eli tarkoituksena oli kai tehdä hyvänmielen paikallisuutisointia joka ei sisällä sellaista kritiikkiä kuin voi odottaa kansallisen tason uutisoinnilta, tajuamatta että tässäkin on kyse melkolailla suuremmista asioista kuin mitä toimittaja käsitti tehtyään kivan haastattelun johon osallistui tasan yksi ”työttömyydestä kuntoutettava”.

  Reaktio kritiikkiin on tietenkin myös hyvin suomalaiskansallinen: suututaan ja syytetään kritiin esittäjää. Suomessa ei tarvitse neuvotella, auktoriteetti on aina oikeassa.

  • 1.1

   Vääpeli Matala sanoo

   Meinasin kommentoida että toimittajalla on oma lehmä ojassa, mutta koska toimittajan oma maatilayritys on viljely- eikä lihatila, niin jätän moiset asiattomat letkaukset!

   • 1.1.1

    Joni Pelkonen sanoo

    Ahaa, vai niin se olikin 🙂 Kiitos paremmasta tiedosta.

 2. 2

  ...... sanoo

  Jospa Ylekin huomaisi Hannulan rakkauden työntekoon ja ahkeruuteen?
  Paljonkos Hannulan palkka mahtaa olla?
  Löysin palkkavertailu-sivulta toimittajan keskipalkaksi sellaiset luvut kuin 3250- 3450e, eli olisikohan se jotain tuollaista luokkaa?
  Nyt Hannulalle lappu kouraan ja sitten takaisin samoihin töihin, palkaksi 480,20+9e/pvä.
  Ahkeruus ja rakkaus työntekoon palkitsevat jo itsessään.

   • 2.1.1

    ...... sanoo

    Hupsis, Yle aloittaa yt:t. (Uutisvuoksi tänään).
    Pääseeköhän toimittaja Hannulakin nyt mierontielle, ja sitä kautta ehkä seuraamaan omaa kutsumustaan, joka on tietenkin pyyteetön ahkeruus?

  • 2.2

   JL sanoo

   Piikana 480e/kk-on hyvä olla,
   tosin monien kikkare-kokkareiden ja persauksien omaanperäänsäkuuluttama ”abrbeit macht frei”-innostus toi ilmi Hannulan edellisessä jutussa voimakkaasti
   ”Ulkoilman myönteisen terveysvaikutuksen”,joka ei karjakkona ehkä päde,
   RisuSavottaa kyllä harvemmin sisätiloissa tehdään.

   • 2.2.1

    Makkonen sanoo

    Heh, tosiaan huvittavaa, että näissä propaganda-artikkeleissa mainostetaan ”raitista ulkoilmaa” jonakin lähes maagisena luontaisetuna, joka enemmän tai vähemmän korvaa palkan. Eikös sitä raitista ulkoilmaa saa jo ihan esim. kotikonnuilla puistoalueella lenkkeilemällä. ”Raitis ilma” ei ole uskoakseni orjatilojen yksityisoikeus. :o)

   • 2.2.2

    entinen riihipiru sanoo

    En muista edes intissä höpistyn raittiista ulkoilmasta, vaikka siellä leikillisesti kaikenlaisia kehuja viskeltiinkin.

 3. 3

  Makkonen sanoo

  Nyt on Hannula päivittänyt artikkelinsa otsikon sarkastisempaan muotoon: ”Näkökulma: (Orja)työhön maatilalle?”

  Ei näemmä kestä hirveästi kritiikkiä tämä Hannula, vaan on heti aloitettava vastustajan vääntäminen olkiukoksi.

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   Hieno tapa vastata kritiikkiin Ylen eli veronmaksajien kustannuksella. Eipähän tarvitse vääntää jonkun bloggaajan kanssa henkilökohtaisesti.

   • 3.1.1

    LL sanoo

    Ja työttömät maksavat hänenkin palkkansa maksamalla sekä tuloveroa että yleveroa.

     • 3.1.1.1.1

      LL sanoo

      Yli 7400 euron vuosituloista maksetaan ylevero, hieman yli 8000 euron vuosituloja saavan ylevero on 55 euroa.

     • 3.1.1.1.3

      LL sanoo

      Jeh 😉 kun tekee muutaman satasen edestä työtä vuodessa, työmarkkinatuella koko ajan, niin pääsee myös yle-veronmaksajien joukkoon. Sinne ne menevät valtion kassaan nekin tienatut pikku hilut.

     • 3.1.1.1.4

      Makkonen sanoo

      Saa ”nauttia” ”ilmaisesta” propagandasta!

 4. 4

  ehdotus sanoo

  Nämä eläintiloille pakotetut työttömäthän voisivat samalla toimia myös vapaaehtoisina eläinsuojeluvalvojina. Kaikilla on nykyisin vähintään kännykkäkamera, joten lihatilojen epäeettisyydet loppuisivat ns. seinään. Joka tilalla viisi kameran kanssa kuvaavaa vapaaehtoista kuntoutujaa, jotka voivat lähettää kuvat suoraan Animalialle tai Oikeutta Eläimille, vaikka pientä korvausta vastaan. Sopiva voisi olla esim. 9e/kuva.

  Hallitushan halusi, että työttömät keksivät pieniä sivutulonlähteitä, sen 300e saa kuussa tienata tukia menettämättä…

  • 4.1

   keke sanoo

   ”sen 300e saa kuussa tienata tukia menettämättä…”
   No korjataan nyt sen verran että työttömyyskorvausta ei menetä tosin jo sattuu olemaan toimeentulotuen saaja niin tuo 300€ vähennetään siitä täysimääräisesti 3kk aikajänteellä.

  • 4.2

   Joni Pelkonen sanoo

   Onkin outoa että työelämään ”kuntoutettavia” työttömiä halutaan pistää vain kaikkein kurjimpiin ja vähiten taitoa vaativiin töihin. Oikea tapa olisi antaa jokaiselle taitojensa tasoinen harjoittelupaikka: kunnon yleissivistyksellä varustettu supliikkikaveri voisi ryhtyä harjoittelemaan vaikkapa kunnanvaltuutetun työtä.

   Ai juuri niitä paikkojako ei olekaan vapaana työharjoittelijoitta varten 😀

   • 4.2.1

    entinen riihipiru sanoo

    ”Onkin outoa että työelämään ”kuntoutettavia” työttömiä halutaan pistää vain kaikkein kurjimpiin ja vähiten taitoa vaativiin töihin.”

    Eihän tuo maar passaa, sillä kyseessähän ovat jollain lailla vialliset ihmiset, joita ei lähes täydellisen vapaavalintaisesta työmarkkinatilanteesta huolimatta voi pistää muuallekaan.

    Uuno-leffoissahan resitentti Turhapuro lätki ministereiden kasvoille muikeat hymynaamarit, jotta saataisiin vähän positiivisempaa fiilistä.

 5. 5

  Kypsynyt sanoo

  Pitäisiköhän facebookissa alkaa kyselemään valiolta, hk:lta ym. muilta jalostajilta selvitystä. Vaikea boikotoida tuotteita, joiden tuotantoketjussa käytetään kotimaista orjatyövoimaa. Paljastetaan pakkotyöt.

  Britanniassa homma on lähtenyt hyvin käyntiin. Boycott workfare on saanut yrityksiä luopumaan pakkotyöllistettyjen käytöstä, koska se on alkanut näkymään bisneksessä,

  • 5.1

   Salla W sanoo

   Hei! Minuakin voisi kiinnostaa tuollainen Boycott workfare-toiminta! No, asiakkaana tai asian eteen jonkin tekeminen! Jälkimmäisellä tarkoitan sitä, että voisin olla kiinnostunut tekemään jotain tuollaisen boikottitoiminnan eteen.

   • 5.1.1

    N.M sanoo

    Vaikka lentolehtisiä tai oma sivusto? Hmm.. Netissä valittaminen ei lopulta kauheasti auta, pitää tehdä jotain konkreettistakin.

    • 5.1.1.1

     Kypsynyt sanoo

     Muistaaakseni joku pakkotyöllistetty oli kiinnittänyt ison PAKKOTYÖLAITOS-kyltin oman työleirinsä aitaan sisääntuloportin viereen.

     En muista tuliko tarrojenliimauksesta vaasan leipomotuotteisiin aikoinaan jotain syytteitä. Luulisin ettei rangaistuksia/syytteitä tuliisi, mikäli ei kajoa mihinkään rakenteisiin, vaan pystyttää omilla jaloilla seisovia kylttejä firmojen/tilojen ovien eteen.

    • 5.1.1.2

     LL sanoo

     Verkkosivusto jonne koottaisiin kaikki orjatyöllä tehdyt tuotteet ja tuottajat.

     Kuluttajatietoudella Reilun kaupan tuotteistakin on tullut suosittuja.

 6. 6

  420 sanoo

  ”Tukea myönnettäessä laaditaan tarkka laskelma, jossa kaikki tulot ja menot otetaan huomioon ja vain lain määrämän minimin erotus maksetaan tukena.”

  Ei pidä paikkaansa ainakaan kokonaan, nimittäin kaikkia menoja ei toimeentulotuessa menoiksi lasketa, tulot sen sijaan lasketaan vaikka ne eivät olisikaan tuloja vaan lainoja jotka pitää maksaa takaisin.

 7. 7

  S sanoo

  Kyllä Hannulan kirjotuksessa oli yksi hyvä asia, nimittäin ei niitä maatilan omistajia sais syyttää. Varsinkin pientilalliset on oikeesti hätää kärsimässä kun tuotannosta ei jää mitään käteen ja kulut nousee koko ajan. Olen itsekkin maatilan poika, ja ottaisin tälläiseen kokeiluun osallistuvia itekkin vastaan.

  Mutta sitten tulee se ristiriita, että kuka tästä lopulta hyötyy… Kaikkihan sen tietää, että voittoa tavottelevat yritykset, jotka pumppaa rahansa ulkomaille. Siks rupeekin vituttamaan oikein urakalla kun nyt on maatilatkin valjastettu tän paska-agendan ajamiseen. Siinä samalla on hyvä lietsoa vähän maatilavihaa, jotta saahaan ne loputkin pientilalliset lopettamaan ja siirtymään kortistoon – eli käytännössä työkokeiluun suurtilallisten tiloille. Ja Nalle kiittää..

  Ei voi kuin ihailla sitä tahoa, joka oikeesti sai tän työkokeilun aikaan. Ihanaa tää vastikkeellinen työttömyysturva. Mutta hei, kait siitä saa syyttää vaan itteensä jos ei oo tajunnu liittyä liittoon ja työttömyyskassaan. Ite saan ansiosidonnaista ja eipä oo pahemmin työkkäri ahistellu yli vuoteen. Eipä oo nuorisotakuukaan toiminu mutta rahaa tulee. Sit kun tää loppuu niin on aika jättää uppoovalle Suomi-laivalle hyvästit ja muuttaa muuanne.

  P.S. Hyvä se on Hannulan huudella kun eläkeikä lähestyy. Kun vaan ei kävis niin, että YLE päättää lopettaa paikallistoimituksensa just sopivasti ennen, ja tääkin toimittaja joutuu muitten kanssa hesarin avustajaks – yheksän euron päiväkorvausta vastaan.

  • 7.1

   Kypsynyt sanoo

   Kyllä mulle työkkärintäti ehdotteli ”työkokeilua” ansiosidonnaisen aikana. Kerroin sen mielestäni olevan ihmisoikeusrikkomus. Lisäksi osasin tehdä töitä kokeilemattakin 15vuotiaasta asti ilman ensimmäistäkään työkokeilua jo 17vuoden ajan.

   Kaikkein heikoimmathan heidän kynsiin joutuvat, kun eivät tiedä omia oikeuksiaan ja osaa voimakkaasti puolustaa itseään. Riippuu tietenkin myös virkailijan sadistisuuden asteesta.

  • 7.2

   Ilona sanoo

   Onko Suomessa vielä pientiloja? Tai oik. mikä on nykymittapuulla pientila?

   • 7.2.1

    S sanoo

    Meillä on alle 10hehtaaria. Tosin meilläkään ei oo karjaa. Vain marjaa ja viljaa. Eikä sitä pysty pitämään pääelinkeinona kun on niin vähän maata. Jos olis satoja hehtaareita, niin vois ruveta saamaan tukiakin vähän paremmin. Esim. Nallella on 300ha ja se sai tukia jokunen vuos sitten 300 000e. Se on aika paljon, kun miettii että rahaa tulee vielä tuotannon myynnistä. Kyllä YLE osaa jotain, kannattaa kuunnella tää radiodokkari pientilallisen arjesta: http://areena.yle.fi/tv/1831692

    Suomen kannattais elvyttää maaseutua ja pyrkii ruoantuotannossa omavaraisuuteen. Voisin lyödä vetoa että vaihdantatalous voi tulla aika kovaks sanaks seuraavan 10-20vuoden sisään.

   • 7.2.2

    entinen riihipiru sanoo

    Riippuu sijainnista sekä kone- ja rakennuskannasta. Noin 30-40 hehtaaria velattomana on nyt +-0 -raja.

  • 7.3

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Joo, mutta kyllä se ansiosidonnainenkin jossain vaiheessa loppuu, jos ei töitä vaan yksinkertaisesti saa. Sitten vaan työmarkkinatuelle ja työkokeiluun maatilalle tai kuntoutumaan pussitushommiin. Liittoon kuuluminen ei siinä vaiheessa enää auta.

   • 7.3.1

    S sanoo

    Loppuu se, mutta sitä varten voi junailla itsensä esim. johonkin kouluun ja hankkia omaehtosen opiskelun tuki, jota saa 200päivää. Tän voi käyttää esim. maisterin tutkintoon tai johonkin aivan toiseen, kuin mitä oma ala on. Edellytyksenä toki se, että se edistää työllistymistä sitten kun tutkinto on hanskassa.

    • 7.3.1.1

     Päivin Pylkkerö sanoo

     Voi toki. Paitsi jos sattuu olemaan jo se maisterin paperi taskussa. Toiseen korkeakoulututkintoon ei tukea taida tippua. Sitten varmaan pitää hakea opiskeluoikeutta johonkin ammattitutkintoon.

     Pistää vaan mietityttämään, että mistä löytää motivaatio ainaiseen opiskeluun? Kun tuskin mikään tutkinto takaa työpaikkaa. Hoitoalalle eivät kaikki sovellu ja eihän se yhteiskunta niinkään pyöri, että kaikki opiskelevat lähihoitajaksi.

     Itse ajattelin junailla itseni ulkomaille. Alkaa tämä Suomen työttömien höykkyyttäminen jo riittää.

     • 7.3.1.1.1

      S sanoo

      Voi saada. Tiedän parikin tapausta, joilla on alla esim. joku ”taidehörhö”tutkinto, mutta ei töitä pariin vuoteen. Uus ala vaan pitää olla sellanen, että siellä riittäis töitä. JA lisäks työkkäri pitää saaha vakuutettua tuen tarpeellisuudesta, eli aika pitkälti tuuripeliä loppupeleissä.

      Mutta tottahan se on. Maailma muuttuu sellasella rytäkällä että ei voi luottaa siihen, että valitsemallaan alalla on töitä valmistumisen jälkeen. Miekin suosittelen ulkomaita siis. On paljon helpompi hengittää.

 8. 8

  J-P sanoo

  On helppo ajatella, että heikoimmassa asemassa on työtön, joka joutuu pakkotöihin toimeentulon menettämisen uhalla, ja jättää asia sikseen.

  Heikossa asemassa ovat myös rehelliset yrittäjät, joiden mielestä tehdystä työstä pitää saada asiallinen korvaus, jolloin he joko joutuvat käyttämään samaan enemmän rahaa, tai tulemaan toimeen pienemmällä työntekijämäärällä.

  (toki palkattomat Rengit ovat edelleen alimpana.)

  • 8.1

   JL sanoo

   Ja sitä mukaa heikommalle joutuvat kun näppärät pikkukokoomuslaiset jakavat keskenään virastosta käsin toiselle,
   tällä kertaa yrittäjälle ilmaisia työntekijöitä toisten yrittäjien maksaessa kaikki ”oikean” työntekijän kulut yms.

   • 8.1.1

    LL sanoo

    Rehellisille yrittäjille huomiota. Olen Reilu Työnantaja -nappi rintaan ja yrityksen tuotteisiin leima: Reilun kaupan tuote.

 9. 9

  sanoo

  Tämä Hannulahan kirjoittaa kuin heikko trolli. Ei pitäisi nyt veronmaksajien rahoilla noin rankasti vittuilla palkkansa maksajalilleen… ei kun. Peruspäivillähän tulee niin vähän tuloja. Että YLE veroa ei tarvi maksaa. ELi vittuillaan vaan työttömille. Eihän ne maksa mun liksaakaan.

 10. 10

  Juha Keltti sanoo

  Jakeleh Boycott Workfaren aineistoja ryhmässä Ei pakkotyölle, joka syntyi alun perin osallistavan sosiaaliturvan uhkakuvien takia. Kirjoitan ryhmän kuvausta uusiksi, koska tehtävää näyttää olevan tarpeeksi riippumatta siitä, miten vastikkeellisuuden lisäämispyrkimykset tästä etenevät. Boikotteihin on mentävä.

 11. 11

  Makkonen sanoo

  Netissä kannattaa olla varuillaan erinäisillä keskutelupalstoilla (en tarkoita tätä; tämä on onneksi harvoja järkeviä paikkoja, joissa nähdään orjatyön todellinen luonne). Monissa paikoissa kirjoittavat (uskoakseni) palkatut agent provocateurit, joiden tarkoituksena on esittää ”omakohtaisia”, liioiteltuja ”kokemuksia” kuntoutuksen auvoisuudesta, mm. yksikin väitti ”tienaavansa” n. 1000 € (?!?) kuussa vain muutaman tunnin ”työllä” jossain mukavassa toimistossa, ja karenssin uhkaa ei tietenkään mainittu.

  Tällaisilla röyhkeillä valheilla saadaan ”kuntoutettavat” näyttämään kuin hangon keksit Pohjois-Korean propagandajulisteessa. Näin vakuutetaan keskiluokalle (sille joka vielä töissä on), että ”kuntoutettavien” asema voi olla suorastaan kadehdittava, joten ilman muuta kaikki työttömät vaan ”kuntoutukseen” karenssin uhalla.

  Se täysin naurettava ja tekaistu ”Tatu”-tarina oli klassinen agent provocateur – narratiivi, jota media käyttää surutta kansan manipuloimisessa. Kansa kun on, valitettavasti, suurimmaksi osaksi mediakritiikitöntä.

  Tämä orjatyön lanseeraus on yksi Suomen historian suurimmista kusetuksista, mutta valitettavasti myös potentiaalisesti yksi traagisimmista kusetuksista. Tämä kusetus kohdistuu nimittäin keskiluokkaan, joka saadaan yksinkertaisesti propagandalla sahaamaan omaa oksaansa. Tunnekiihkoissaan ”loisista” työttömistä ei välttämättä huomaa, kun maa pettää omien jalkojen alla. Ja kun koko keskiluokka romahtaa, romahtaa loputkin jäljellä olevasta yhteiskunnasta. Taistelu orjatyötä vastaan on taistelua Suomen tulevaisuudesta.

  • 11.1

   LL sanoo

   Hyvin sanailtu. Keskiluokka pitää saada havahtumaan. Nyt vielä osa räkii työttömille ja pyörittelee näitä tatutarinoita tai keksii jopa uusia satuja sossunrahoilla leveää elämää elävistä loisijoista.

   Jos orjatyötä ei vastusteta laajalla rintamalla, niin meille kaikille (paitsi ökyrikkaille) käy todella huonosti. Todella huonosti. Se on ensimmäinen askel, kun tämän tajuaa.

   • 11.1.2

    Makkonen sanoo

    Ja toinen (todennäköisesti maksettu) ryhmä mitä ”tapaa” keskustelupalstoilla ovat nämä sydäntään purkavat, veronmaksaja-marttyyriä esittävät, jotka haukkuvat pystyyn kaikki ne, joita ei jostain syystä kiinnosta lähteä +-0 tai useimmiten persnetolla pakkotyöhön 1½ tunnin päähän omalla autolla.

    Näitä varten voisi oikeastaan jo nikkaroida bingon. (Yli)tuttuja fraaseja ovat mm. ”kattoon sylkeminen”, ”lähiökapakka”, ”raitis ilma”, ”mieluummin jotain kuin ei mitään”, ”sohvan pohjalla”, ”kyllä työttömyyskorvauksen eteen pitää töitä tehdä”, jne.

    • 11.1.2.1

     LL sanoo

     Vielä niitä fraaseja viskovia riittää, mutta myös köyhien idealisoijia tai sitten heitä, jotka vaativat jo ammoin sitten kuolleita historiasta tuttuja julmureita tilille teoistaan, eivätkä suostu pysymään hereillä tässä päivässä. Tässä ajassa, saamari sentään!

     Workfare yhteiskunta tulee, oletko valmis! Ensin systeemin toiminta harjoitellaan työttömillä ja kun se saadaan toimimaan tehokkaasti, pääsevät kaikki nauttimaan vastikkeellisesta sosiaaliturvasta.

     Jokainen pääsee tekemään palkatonta työpalvelusta eläkkeidensä, lapsilisien, sairaspäiviensä, apurahojensa, vanhempainvapaiden ja muun sosiaaliturvan vastikkeeksi. Työtä, jonka viranomaiset määräävät, eikä työtä jota haluaa tai osaa tehdä. Ja ellei suostu niin sosiaaliturvaa leikataan tai sen maksatus lopetetaan kokonaan. Työleirejä laitetaan jo pystyyn monessa kaupungissa ja lakeja rustataan sellaisiksi, että se mahdollistaa tämän toiminnan. Työtönhän on jo nyt heikomassa asemassa kuin avovankilassa rikostaan sovittava ja työssäkäyvä vanki.

 12. 12

  Liian vanha työhön? (nainen 48 v.) sanoo

  Tuo ei ole journalistista toimintaa, se on tietyn ideologian eteen politikointia. Ulos Ylestä, jos oikea toimittajan työ ei kiinnosta, ja siitä vaan sitten mukaan politiikkaan.

  Hyi hitto.

  • 12.1

   Makkonen sanoo

   On tosiaan järkyttävää, että veronmaksajien rahoilla pyörivä Yle julkaisee tällaista ihan avointa propagandaa ”journalismina”.

 13. 13

  Matelot sanoo

  Ei orjatyötä tarvitse tehdä, pitää aktivoitua ja kouluttautua
  sekä hakea oikeita töitä joita kyllä riittää, jos vain haluaa työtä tehdä.
  Työttömät ovat laiskoja surkimuksia, syypäitä omaan ahdinkoonsa.
  Mun verorahoilla ei loisia ja pummeja elätetä!

  Ja ennemmin tai myöhemmin joku tuollaisten
  mielipiteiden esittäjä nyrhätään.

  • 13.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Joo. Minä en myöskään halua, että minun verorahoilla hyysätään toisten lapsia! En halua, että minun verorahoilla pidetään yllä hiihtolatuja, kun enhän minä hiihdä! Minä en halua, että minun verorahoilla ostetaan aseita, koska olen pasifisti! En halua, että minun verorahoilla pyyhitään mummojen takapuolta! Jokainen huolehtikoon itse itsestään!

   Mutta se on kuule niin, että kukaan ei yksin päätä, että miten ne verovarat käytetään. Suosittelen ensi eduskuntavaaleissa äänestämään ruiskukkapuoluetta, niin pääset lähemmäksi unelmoimaasi utopiaa.

   • 13.1.1

    Matelot sanoo

    Luehan loppuun, ole hyvä! Siis, tuollaisten lausuntojen
    esittäjät ottaa oikeasti päähän niin, että hyvin voisin itsekin ojentaa kättä pidemmällä toisenlaiseen ajattelutapaan. Vaikka olenkin työskennellyt ammatissa, jossa vaadittiin pitkää pinnaa ja sopeutumiskykyä (nimimerkki).

    • 13.1.1.1

     Päivin Pylkkerö sanoo

     No kappas, ymmärsin kommenttisi väärin. Semmosta sattuu. Ei muuta kuin jatketaan harjoituksia.

 14. 14

  Matelot sanoo

  P. Pylkkeröiselle vielä: Wikipedia; ironia, sarkasmi…
  Ja vieläkin, EN aio äänestää ruis- enkä muitakaan kukkia.
  Valta kasvaa kiväärin piipusta.

  • 14.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Matelotille vielä: ymmärsin kyllä yskän ensimmäisestä korjauksesta.

   Ironia on taiteenlaji.

   • 14.1.1

    Matelot sanoo

    Pylkkeröiselle vielä: Tarkoitukseni ei suinkaan ollut väheksyä
    älyäsi/hengenlahjojasi. Et kai saanut sitä käsitystä?

 15. 15

  Matelot sanoo

  Kun taiteillaan kuilun reunalla, ei kiinnitä
  enää huomiota nyansseihin.

 16. 16

  Makkonen sanoo

  Olen koonnut mielessäni suurpiirteisimmät arviot suurimpien puolueiden suhtautumisesta työttömiin:

  SDP – eivät vihaa, mutta eivät kyllä myöskään välitä pätkän vertaa, AY:n määrätessä kaiken (SDP:n olisi pitänyt aikoja sitten muuttaa nimensä AY-puolueeksi), härskisti jopa perustulon vastaisuuden, joten he ovat orjuuden kannalla ”periaatteesta”

  Kepu – eivät (kait) varsinaisesti ”vihaa”, mutta haluavat kyllä ilmaisia maaorjia hyväveli/-siskoverkoston tiloille

  Persut – ovat ilmoittaneet avoimesti vihaavansa työttömiä, ”jopa” natiivisuomalaisia sellaisia

  Kokoomus – en yhtään ihmettelisi, jos työttömien tuhoamiseen tähtäävä kohta kirjattaisiin vaaliohjelmaan, nimittäin Kokoomus haluaa suomesta korporaatti-orjanomistajien pyörittämän banaanivaltion, jossa yläkeskiluokkaisetkin ovat orjia ja vain kaikista rikkain on vapaa

  Tässä ei ole suurimmista kuin umpisurkeita ja suorastaan apokalyptisiä vaihtoehtoja. On perustulon vastainen AY-puolue, on maaorjia havitteleva agraaripuolue, on sekopäisten fanaatikkojen puolue, ja sitten on todella pelottava mielisairaiden sosiopaattien ja maanpettureiden puolue. Jepajepajee! On kuin valitsisi eri värisistä myrkkyjuomista.

  Pakko äänestää ”pienemmän” puolueen ehdokasta ja toivoa parasta/pelätä pahinta, sillä yllä mainituilla paskakasoilla ei tule muuta kuin sisällissota.

  • 16.1

   LL sanoo

   Kepun Sipilä on ottanut myönteisen kannan perustulon puolesta, ja he tekivät myös yhdessä välikysymyksen Vasemmistoliiton kanssa köyhyydestä ja syrjäytymsestä. Että ehkä eniten halua olla myös köyhempien ja pienituloisten elämänehtojen puolella on kuitenkin näistä suurista Kepulla.

   Monet puhuvat mielellään Suomi Oy:stä. Valtio ja kunnat eivät voi olla sanan varsinaisessa merkityksessä yrityksiä, muutenhan Suomi voitaisiin siirtää muualle tai Tampere voitaisiin. siirtää vaikka Lappiin. Silti mietittiin kerran yhdessä porukassa, että kenen johtamaan firmaan sitä menisi mieluiten töihin?

   Stubbin, Sipilän, Rinteen vai Soinin? Menisin Sipilän. Hän jostain kumman syystä herättää eniten myönteisiä ajatuksia ja kaikkein vähiten pelkoa, vaikka tämä maatilaorjien käyttö nyt himmentääkin niitä.

   • 16.1.1

    Matelot sanoo

    Kunnes myy firmansa, tukien nostamisen jälkeen, kuinkas muutenkaan ja duunarit kilsatehtaalle.

   • 16.1.2

    Makkonen sanoo

    Jep, Sipilä on puhunut perustulosta (hyvä juttu jo sinällään), mutta edelleen huolestuttaa kepulaisen kuin kepulaisen taustaköörien mahdolliset kuiskuttelut korvaan. Että tuleeko takinkäännös perustulosta (maa)orjatyön puolelle kun päästään valtaan…

    • 16.1.2.1

     LL sanoo

     Peter von Bagh sanoi: ”Suomi on huonon johtajuuden mallimaa”.

     Olen pienpuolueen äänestäjä. Jotta pienpuolue(-et) saisivat ajatuksensa esille, niin sen/niiden kaverina on syytä olla sellainen iso puolue, joka kommunikoi ja neuvottelee muidenkin kanssa kuin vain itsensä kanssa. Demokratia on aina vaikeata. Niin sen kuuluu ollakin. Sipilässä saattaa olla ainesta tähän vaikeaan tehtävään. Voin erehtyä.

     En halveksu maatalousyrittäjiä. Suomalainen ruoka on luomumpaa ravintoa kuin muualla Euroopassa tuotettu ns. luomuruoka. En toimi maatalousalalla, mutta tiedän, että suomalaisissa juureksissa on enemmän hyviä ravintoaineita (luomua) kuin yhdessäkään tomaatissa, joka kuskataan tänne tuhansien kilometrien päästä tänne lentokoneella tai junilla. Ja senkin olen ymmärtänyt, että maatalousyrittäjissä on myös heitä, jotka ovat pienyrittäjiä, eivätkä he pärjää. Kuten eivät pärjää pienituloiset tai köyhät kaupunkilaisetkaan.

     Katainen tai joku muu kokoomuslainen toisteli, että ”vastakkain asettelun aika on ohi”.

     Se on umpilapsellinen ja hyvin vaarallinen ajatus, koska se sisältää piiloajatuksen ettei ristiriitoja tai ratkaisemattomia isoja ongelmia muka olisi lainkaan olemassa. Ongelmien kieltäminen tai näkymättömiin painaminen ei kadota niitä. Poliittinen eliittimme on meillä jollakin aivan erityisellä tavalla mätä. Ja aivan kuutamolla siitä elämästä mitä kansalaiset elävät.

     Kansalaiset tietävät ja ymmärtävät paljon enemmän kuin poliittinen valtaeliitti luulee. Ehkä meillä on jo ymmärrystä siitä, ettei väkivalloin voi kukaan päästä valtaan. Väkivalta ei ole ratkaisu vaan seuraus. Minä, eikä lähimmäiseni, valmistaudu sotaan.

     • 16.1.2.1.2

      keke sanoo

      ”Rauhan tekoja!”
      Tämä! Kuten isossa kirjassakin seisoo
      efes. 6:5-8

      Orjat, totelkaa maallisia isäntiänne. Pelätkää ja kunnioittakaa heitä ja palvelkaa heitä vilpittömin sydämin, niin kuin Kristusta. Älkää olko silmänpalvelijoita ja mielistelijöitä, vaan noudattakaa Kristuksen palvelijoina Jumalan tahtoa koko sydämestänne. Tehkää työnne auliisti, niin kuin palvelisitte Herraa ettekä ihmisiä. Muistakaa, että jokainen, joka tekee hyvää, saa siitä palkan Herralta, olipa hän orja tai vapaa.

     • 16.1.2.1.4

      Matelot sanoo

      Entä jos joskus ei vaan enää jaksa kumarrella?

   • 16.1.3

    FM sanoo

    ”Silti mietittiin kerran yhdessä porukassa, että kenen johtamaan firmaan sitä menisi mieluiten töihin?”

    Isossa firmassa haluaisin Sipilän ylemmäs johtoon ja Rinteen lähiesimiehekseni. Stubb sopisi vittuuntuneeksi Mozartia kuuntelevaksi siivoojaksi. Timppa olisi hassuista jutuistaan huolimatta varmaankin työtoverina ihan passeli.

 17. 17

  Matelot sanoo

  Eipä Ayn Randkaan loppupeleissä pärjännyt, opeistaan
  huolimatta(tai ehkä niistä johtuen). Mitä voi odottaa ihmisiltä,
  jotka ihailevat ja pitävät ko. henkilön harhaisia visioita
  elämänohjeenaan. Heitä nimittäin riittää, liikaa. Eräskin muutti Ruotsiin,
  muttei kyllä Volvolle töihin.

  • 17.1

   LL sanoo

   Ayn Rand tosiaankin, tämä joidenkin kotijumala joka oli amfetamiinin aktiivikäyttäjä. Joskus on tullut Stubbista mieleen, että käyttääks se jotain kamaa?

   • 17.1.1

    Matelot sanoo

    Vois hyvinkin vetää essoo vaikka (tiloista päätellen, kuka menis tikkamaalitauluks esim.).

 18. 18

  J-P sanoo

  > Onko joku niin höpsö, ettei ota [ilmaista] työvoimaa, jos sellaista on saatavilla? Ottaahan aika moni muukin yrittäjä firmaansa työkokeilussa mukana olevan, jos tämä firmaan sopii ja työn osaa tai oppii.

  Tämä kuulosta kannattavalta. Varmaan hyvinkin moni tekee juurikin näin.

  [Juttu jatkuu]

  > Työkokeilujen yksi tavoitehan on juuri päästää ihminen työpaikalle, jotta tämä saisi selville, sopiiko ammatti hänelle, ja toisin päin: jotta työnantaja näkisi, sopiiko ihminen hänelle töihin, varsinaiseen työsuhteeseen.

  Onko joku niin höpsö, että ottaa saman tyypin työntekijäksi normaalilla palkalla, kun seuraavan (usein myös saman, jos osoittautui hyväksi) harjoittelijan saa aina ilmaiseksi maailman loppuun saakka?

  Eiku…

 19. 19

  Hepa-60 sanoo

  Heitänpä tähän vielä mielipidettä:Kuten Saku on myöskin kirjoittanut näihin orjatöihin ei tarvitse lähteä,kun ei työsuunnitelmaan tätä kirjaa.Tunnen täälläpäin paljonkin ihmisiä,jotka ovat näin sinnitelleet vuosikaudet eli siis ilman orjatöitä.Mutta tunnen myös selllaisia,joille se 9 euroakin on iso lisäraha,joten he lähtevät palkkoja polkemaan.On jo kosolti sellaisia ihmisiä,joilla menee niin heikosti, että orjatyötkin ovat vaihtoehto.Tämä porukka vielä kasvaa nopeasti. Kannatankin perustuloa,jotta myös hyväksikäytön kynnystä voitaisiin hivenen nostaa.

  • 19.1

   keke sanoo

   ”Kannatankin perustuloa,jotta myös hyväksikäytön kynnystä voitaisiin hivenen nostaa.”
   Onko tullut ikinä mieleen että itseasiassa perustulolla voidaan laskea nykyisten alle köyhyysrajan elävien ihmisten toimeentuloa esimerkiksi tarjoamalle alempaa perustuloa mitä ihmiset nyt toimeentuloon saavat (esimerkiksi vihreiden perustuloesitys) tai vaikka säilyttämällä se toimeentulotuki jolla voidaan palkattomaan työhön kiristää (esimerkiksi vasemmistoliiton perustuloesitys)? Eli sitä perustuloa ei oikein voi sinällään miksikään lääkkeeksi tarjota palkattomalle ja (työntekijälle)oikeudettomalle työlle.

   • 19.1.1

    Makkonen sanoo

    Mutta perustulo on säännöllistä ja vastikkeetonta (psykologisesti ja elämänsuunnittelun kannalta erittäin iso asia), ja perustulon tasoa voidaan nostaa lakkauttamalla kaikki te-keskukset, kela, sossu, ja vähentämällä aivan minimiin sellaisia julkisia instansseja kuin YLE, THL, jne. joiden kokonaistärkeys digi/internet-aikakaudella on käytännössä nolla.

    Pätkä-/mikrotöiden ja epävarmojen työsuhteiden taloudessa en näe mitään muuta järkevää tapaa hoitaa sosiaaliturva kuin perustulo.

    • 19.1.1.1

     keke sanoo

     ”Mutta perustulo on säännöllistä ja vastikkeetonta”
     Mitähän perustulomallia tässä nyt kaupataan? Ainakin vasemmistoliiton perustulo on osittain vastikkeellinen.

     ”perustulon tasoa voidaan nostaa lakkauttamalla kaikki te-keskukset, kela, sossu”
     Joo kerrassaan hienoja ajatuksia onhan tämä hyvinvointivaltio nähty jo.

     ” vähentämällä aivan minimiin sellaisia julkisia instansseja kuin YLE, THL, jne. joiden kokonaistärkeys digi/internet-aikakaudella on käytännössä nolla.”
     Juupa juu. Kyllä kapitalismi hoitaa hommat kohdilleen kunhan julkisista palveluista päästään eroon.

     ”Pätkä-/mikrotöiden ja epävarmojen työsuhteiden taloudessa en näe mitään muuta järkevää tapaa hoitaa sosiaaliturva kuin perustulo.”
     Jaa miksei asiaa voi hoitaa järkevämmällä työttömyyskorvauksen ja toimeentulotuen ohjeistuksella?

     • 19.1.1.1.1

      LL sanoo

      ”Jaa miksei asiaa voi hoitaa järkevämmällä työttömyyskorvauksen ja toimeentulotuen ohjeistuksella?”

      Jaa-a, lisäisit ja kasvattaisit hallintotyötä? Ymmärrätkö lainkaan kuinka paljon hallintotyötä tehdään ja kuinka täysin tarpeetonta sekä turhaa se on? Molemmin puolin (myös työttömät tekevät tätä hallintotyötä).

      Perustulo on paljon järkevämpi ja kustannustehokkaampi (turha hallintotyö jää pois – se tulee meille kaikille todella kalliiksi).

      Työttömän kannalta se olisi todella suuri parannus, koska sitä ei haeta erikseen ja se mahdollistaa työn teon. Puolet työssäkäyvistä on työsuhteissa, jotka ovat määräaikaisia tai osapäiväisiä tai muita silpputöitä (esim. useita lyhyitä hommia). Perustulo auttaa niissä kohdissa, jolloin töitä ei ole. Se on kuitenkin niin pieni, että aika niukkaa elämää saa elää, jos vain sillä yrittää tulla toimeen.

      Perustulo on hieman samantyyppinen perusturvaan liittyvä asia kuin takuueläke. Perustulon tulisi olla vähintään samansuuruinen kuin sen.

      Perustulomalleissa, kaikissa niissä, toimeentulotuki ja asumistuki säilyisivät erikseen haettavina tukina.

     • 19.1.1.1.2

      keke sanoo

      ”Jaa-a, lisäisit ja kasvattaisit hallintotyötä? Ymmärrätkö lainkaan kuinka paljon hallintotyötä tehdään ja kuinka täysin tarpeetonta sekä turhaa se on?”
      Korjataan nyt sen verran että minä en halua mitään kunhan vain ihmettelin miksi se perustulo on se ainut tapa hoitaa asiat.

      ”Perustulomalleissa, kaikissa niissä, toimeentulotuki ja asumistuki säilyisivät erikseen haettavina tukina.”
      Tämähän nimenomaan luo sen tuloloukon koska se on harkinnanvarainen tuki. Lisäksi vihreiden perustolomalli leikkaisi sitä köyhän kukkaroa 100€ edestä joka varmaan sitten pitäisi käydä toimeentulotuesta hakemasta joka jälleen kerran heikentäisi sitä köyhän kukkaroa jos saattaisi käydäkkin niin hyvä tuuri että töitä saisi muutamaksi päiväksi.

     • 19.1.1.1.3

      LL sanoo

      Työmarkkinatuki on harkinnanvarainen tuki alle 55-vuotiaille. Perustulo ei olisi.

  • 19.2

   Matelot sanoo

   Sen ei koskaan, ikinä, pitäisi olla vaihtoehto.
   Olisipa sellaista yhteisöllisyyttä, jolla vois tukea
   toinen toisiaan, ettei KUKAAN edes ajattelis alistua
   mokomaan riistoon.

  • 20.1

   Makkonen sanoo

   Olemme jotenkin sinkoutuneet bizarro-universumiin, jossa Suomen ”vapaa” lehdistö kirjoittaa silmitöntä propagandaa. Onneksi näyttää siltä, että ihmiset ovat pikku hiljaa heräämässä tähän kusetukseen.

 20. 21

  Kiitos sanoo

  Voisitko Saku selventää, mitä tämä ”Työvoiman palvelukeskuksiin liittyvä lainsäädäntöhanke” tarkoittaa, mikäli se tulee voimaan vuoden alusta? Tarkoittaako se sitä, että TE-keskuksista lähetetään asiakas TYP:iin automaattisesti 12 kk työttömyyden jälkeen ja TYPissä osoitetaan ilmaistöitä rangistuksen uhalla? Voiko tällainen laki mennä läpi oikeusvaltiossa? Onko työttömällä enää mitään sanavaltaa TYPissä?

  http://www.tem.fi/ajankohtaista/vireilla/lainsaadantohankkeet/lainsaadantohankehaku?estimated_completion=-1&freetextsea=&offset=2&xmid=4734

  http://www.tem.fi/files/38799/TYP-toimintamalli_diat.pdf

 21. 23

  Matelot sanoo

  Tulipa mieleen, hyvät syrjäytyneet yhteiskunnan elättikumppanini, jos/kun joudutte
  sika- tai muihin osallistumishommiin älkää missään nimessä teloko itseänne. Miksi näin? Koska, vaikka valistunut työnhyödyttäjä olisikin hoitanut vakuutukset ja saisittekin korvauksen tapaturmasta esim., siitä ei ole apua. Kuinka ei? Tietenkin siksi, että kun raha pläjähtää tilillenne se on TULOA, joka automaattisesti vähennetään etuuksista. Teitä jää lohduttamaan ainoastaan osallistumisen ilo.
  Älkää myöskään jääkö auton, mopon, lastenvaunujen yms. alle, älkää tulko pahoinpidellyksi, älkää antako varastaa tai ryöstää itseltänne mitään. Yleensäkin, sanokaa vakuutukset irti, ne eivät teitä hyödytä. TÄHÄN asiaan ei tietääkseni ole tullut korjausta, miksi olisikaan. Nyt, jos joku tietää paremmin tai vaivautuu ottamaan tarkemmin selvää asiasta voisi kertoa siitä!
  Tämä asia oli aikoinaan TV.ssa, haastateltava muistaakseni sanoi jotakin tyyliin: ”Ne on ne säädökset…”. Eihän niille mitään voi.