Palkattoman työn tiellä

– Suomen tie uuteen kasvuun käy vain ja ainoastaan työn ja yrittäjyyden kautta. Siksi nimenomaan osallistavan ja aktivoivan sosiaaliturvan kehittäminen on kestävä tie parantaa suomalaisten hyvinvointia

Näihin sanoihin päättää kansanedustaja Pia Kauma osallistavaa sosiaaliturvaa kehuvan ja perustulon mahdollisuuden tyrmäävän blogikirjoituksensa.

Kokoomuksen kansanedustaja käyttää kansanedustajan arvovaltaa ja kirjoittaa jutun ihan fiilispohjalta. Aiheesta hän ei selvästikään ymmärrä mitään. Paitsi ehkä sen, että nyt on kokoomuspiireissä muodikasta vaatia työttömiä palkattomiin töihin. Ehkä se maahanmuuttajien lastenvaunujen paheksuminen ei oiken purrut yleisöön, joten jotain uutta on kokeiltava.

Osallistava sosiaaliturvahan tarkoittaa työntekoa pelkkää sosiaalietuutta eli pahimmillaan pelkkää toimeentulotukea vastaan. Sen perusosa on yksin asuvalla 480,20 euroa kuukaudessa. Tämä tieto paljastaa Kauman loppukiteytyksestä ehkä jotain sellaista, mitä hän ei itsekään haluaisi ajattelustaan paljastaa:

Tie kasvuun käy vain työn ja yrittäjyyden kautta. Sen työn tekisivät 480,20 euron toimeentulotuella työtä tekevät ja voiton korjaisivat työn teettäjät. Siksi osallistava ja aktivoiva sosiaaliturva parantaisivat työ teettäjien hyvinvointia, mutta sen työn tekijät nuolisivat näppejään. Yhteiskunnan pitäisi maksaa mitätöntä sosiaalietuutta niille, jotka työllään parantavat harvojen hyvinvointia pääsemättä itse siitä paremmasta hyvinvoinnista osallisiksi.

Orjuudeksihan tällaista sanotaan, joten oikein hyvä että Kauma sanoo ajatuksensa julki.

Muutenkin Kauman teksti on sitä samaa mitä asioista autuaan pihalla olevat yleensä kirjoittavat:

Vastikkeellinen ja osallistava sosiaaliturva voisi olla taloudellisesti ja moraalisesti kestävä ratkaisu. (Eikö Kauma edes tiedä, että sanaparista vastikkeellinen sosiaaliturva on luovuttu ja puhutaan vain osallistavasta sosiaaliturvasta?) Tätä tultaisiin lähtökohtaisesti tarjoamaan terveille ja työkykyisille työttömille. (Kenelle muille muka? Sairaille ja työkyvyttömillekö?) Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän maaliskuisen väliraportin mukaan osallistava sosiaaliturva voisi koostua esimerkiksi aktiivitoimista, joita toteuttaisivat kunnat, järjestöt ja seurakunnat (Myös yksityissektori on ilmaissut halukkuutensa). Näitä olisivat niin julkisen sektorin avustavat tehtävät, työpajatoiminta, työtoiminta kuin päivätoimintakin. (Kuten risusavotat, lumityöt ja muut kevyet puuhastelut)

Terveet ja työkykyiset työttömät on pantava töihin. Palkasta ei puhuta sanaakaan. Tekemätöntä työtä löytyy ja hilipatapippan Suomi nousuun.

Tällaiset ihmiset eivät tajua, että työstä maksettavaa korvausta ei sanota sosiaaliturvaksi, vaan palkaksi. Sen maksaa työn teettäjä, ei yhteiskunta sosiaalietuutena. Työtä ei tehdä sen takia, että se on kunnia-asia ja kivaa, vaan sillä on tarkoitus myös elää.

Miten näin yksinkertaisen asian ymmärtäminen voi olla niin vaikeaa?

Kommentit
 1. 1

  Matelot sanoo

  Taloudellisesti se ei ainakaan sitä ole eikä MORAALILLA
  ole mitään tekemistä tuollaisten ehdotusten kanssa.
  ”Tiedän, mikä on oikein; kuitenkin teen väärin”?
  Moraalikysymyksestähän tässä tietysti voisi väitellä
  vaikka kuinka, mutta eiköhän se liene turhaa sekä ajan haaskausta.

 2. 2

  Marko sanoo

  Sosiaaliturvaa ei saa ruveta kutsumaan palkaksi. Palkka on sitä rahaa jonka TYÖNANTAJA maksaa korvauksena teettämästään työstä. Työsuoritus ei ole ILMAISTA. Ei ole kansantaloudellisesti järkevää, että ”palkat” maksetaan verovaroista ilman että työnantaja maksaa mitään. Jos aletaan pitää hyväksyttynä, että sosiaaliturva on palkkaa, niin eiköhän kohta siinä niin käy, että tavalliset palkat laskevat alimman perusturvan tasolle ja palkkatyöt muuttuvat työharjoitteluiksi. Jos tätä lukee palkansaaja, niin olisin oikeasti huolissani oman työpaikkani puolesta, jos työnantaja tekee yhteiskunnallisen palveluksen irtisanoessaan sinut ja ottaessaan ”työllisyyden” nimissä tilalle työttömän työnhakijan kokonaan ilman etuja, lomia ja palkkaa.

  • 2.1

   keke sanoo

   ”Sosiaaliturvaa ei saa ruveta kutsumaan palkaksi. ”
   Nimenomaan täytyy, koska silloin työntekijää voidaan juridisesti alkaa pakkotyöntekijäksi jolloin työntekijää alkaa koskemaan Suomenkin vuonna 1935 ratifioima ILO:n sopimus pakkotyöstä https://www.tem.fi/files/25956/ilo_yleissopimukset.pdf (sivu 64). Se että tätä lakia on kierretty esimerkiksi tulkitsemalla työ terapiaksi on aika sääli, mutta minkäs teet kun kansainväliset lait jurraavat jäljessä eikä kansainvälisesti oikein painetta ole tällaisen epäkohdan tai ”terapiaa” saavien ihmisten ihmisoikeudet eivät oikein ole kuumaperuna toistaiseksi.

   Muuten itseäni kiinnostaisi poliitikkojen mielipide tuon pakkotyölain ensimmäisen artiklan ensimmäisestä kohtaa, joka kuuluu näin ”Jokainen kansainväliseen työjärjestöön kuuluva jäsenvaltio, joka ratifioi tämän sopimuksen, sitoutuu mahdollisimman lyhyen ajan kuluessa lakkauttamaan pakollisen työn käytön kaikissa muodoissa”. Millähän tavoin esimerkiksi Pia Kauman tahtoisi muuttaa kyseistä kohtaa?

 3. 3

  Marko sanoo

  Miksi työtön ei saa olla oma-aloitteisesti aktiivinen. Jos teet jotain, niin siitä seuraa työttömyyspäivärahan menetys sillä syyllä, että et ole (mukamas) työmarkkinoiden käytettävissä. Sitä sitten tutkitaan kuukausia ja koko sinä aikana olet ilman rahaa. Kenellä on varaa menettää työttömyystuki aktiivisuuden seurauksena? Yleinen mielipide kyllä syyllistää siitä, että työttömät ei tee mitään, mutta he ei (välitä) tiedä tästä jutusta. Tämän seurauksena työttömiä täytyy ruveta aktivoimaan ja se on PAKOLLISTA. Mitä helvetin järkeä tässä on? Samalla tavalla työtön on työmarkkinoiden ulkopuolella, jos hän tekee pakollista palkatonta työpalvelua. Kas kun ei siitä seuraa päivärahan menetys? 😀

 4. 4

  Makkonen sanoo

  Hämmentävää, että orjatöitä myydään alentuvasti jonakin ihmeellisenä palkkatyön korvaavana satumaailmana, tyyliin: ”Joulupukki saattaa olla olemassa, ja jos olet oikein kiltti, saatat ehkä saada joskus jotain.” Eli että ikään kuin palkkaa ei enää tarvitsisi maksaa, koska arbeit macht frei, ja että kyllähän se palkkatyö sieltä orjatyösateenkaaren päästä löytyy joskus, ehkä, kenties. Olen nähtävästi missanut sen vaiheen, missä ihminen muuttui puhtaaksi astraalienergiaksi/haamuksi joka ei tarvitse enää mitään materiaalista. Ilman kunnon palkkaa on hankala selvitä, mutta se ei tunnu jostakin syystä kiinnostavan näitä Kauman kaltaisia pilvilinnoissa eläviä, orjatyön perään kuolaavia sosiopaatteja.

 5. 5

  Juha Keltti sanoo

  Kauman menestys ei kommenttipuolella ollut kaksinen. Iltalehdessä palkkatyön kannattajat jyräsivät. Uudessa Suomessa Kauma mokasi palaamalla kriittisten kommenttien jälkeeen ja useaan otteeseen paljastamaan lisää täydellistä tietämättömyyttään perustulosta. Yritän vielä aamulla ehtiä lukemaan mitä uutta on tullut, niin päivä on pelastettu.

 6. 6

  rrrrt sanoo

  Hei Saku! Terävää kommentointia jälleen kerran, kiitos siitä. Jäin ihmettelemään, että mistä on peräisin seuraava lainaus, jonka laitat Kauman sanoneeksi:
  ”Tie kasvuun käy vain työn ja yrittäjyyden kautta. Sen työn tekisivät 480,20 euron toimeentulotuella työtä tekevät ja voiton korjaisivat työn teettäjät. Siksi osallistava ja aktivoiva sosiaaliturva parantaisivat työ teettäjien hyvinvointia, mutta sen työn tekijät nuolisivat näppejään. Yhteiskunnan pitäisi maksaa mitätöntä sosiaalietuutta niille, jotka työllään parantavat harvojen hyvinvointia pääsemättä itse siitä paremmasta hyvinvoinnista osallisiksi.”

  • 6.1

   Saku Timonen sanoo

   Se oli oma suomennokseni Kauman blogijutun viimeisestä kappaleesta.

 7. 7

  jani sanoo

  Idea olis kai ihan hyvä, kevyttä hommaa tai/ja niille jotka ite haluavat kokeilla esim uutta ammattia työttömyys korvauksella, mikä se kenelläkin sitten on. Homman pitäs perustua vapaaehtosuuteen. Valitettavasti tässä ”pakkotyöllistämisessä” menee usein niin, että työttömyystilasto saahaan näyttämään paremmalta ja se poloinen työtön laitetasn valitetravasti ilman kunnollista opastusta jollekkin hantyihomma työpisterlle tekemään jotain yksitoikkoista homma mitä kukasn vakinaisista työntekijöistä ei halua/jaksa tehä. Sehän tässä on vielä kummallista, kuten itelldni kävi kun menin suorittamaan ammattitutkintoa oma-aloitteisesti, niin työkkäristä uhattiin karenssilla jos menen tutkinnon vaatimaan työharjoitteluun 18pvn ajaksi. Perusteluja pyytäessäni uhattiin takautuvalla karenssilla jos kyselen enemmän. Kuitenkin samaa tutkintoa suoritti samaisen työkkärin päätöksellä tukea saanut opiskelija, minä maksoin ite kurssimaksuni ja matkakuluni. Lopulta aikani taisteltua ja työkkärissä paikanpäällä käytyäni sain erityisluvan suorittaa tutkinnon loppuun. Olin ainoa joka valmistui ajallaan, tukea saavat kuittasivat tuet käymättä koulua säännöllisesti ja koskaan valmistumatta, joten kyllä työntekijäpuolikin väärinkäyttää tukia.

  • 7.1

   keke sanoo

   ”Idea olis kai ihan hyvä, kevyttä hommaa tai/ja niille jotka ite haluavat kokeilla esim uutta ammattia työttömyys korvauksella, mikä se kenelläkin sitten on. ”

   Mitä aloja ovat nämä joita voidaan kokeilla esimerkiksi puolen vuoden ajan ilman koulutusta ja miksi on perusteltua että niitä töitä ei voisi tehdä esimerkiksi normaalilla TES:llä koeajan muodossa? Miksi työharjoittelu on järkevämpi systeemi kuin esimerkiksi mainittu koeaika?

   • 7.1.1

    Joni Pelkonen sanoo

    Esimerkiksi poliitikon työhön ei tarvita mitään koulutusta. Mitähän Kauma tykkäisi jos hänet korvaisi Espoon valtuustossa palkaton ”työharjoittelija”… jotenkin en usko että silmäätekevät keksivät ns. työharjoittelupaikkoja mistään sellaisista paikoista jotka veisivät heiltä tuloja.

   • 7.1.2

    jani sanoo

    Vaikka mitä aloja, lähes kaikki. Mielestäni lähes kaikkeen Suomessa ylikoulutetaan, työtä tekemälläkin voi oppia. Ite olen ollut harjoittelussa esim terveys, sosiaali, kaupan ja rakennusalalla, omasta halustani, harjoittelut on kestäny 2vk-5kk. Harjoittelijan kuuluisi olla ”ylimääräinen” vahvuuteen kuulumaton työntekijä ja hänellä kuuluisi nolla ohjaaja. Jos pitäisi maksaa TES palkka, niin harva työnantaja ottaisi ketään harjoitteluun, koska ei kannata maksaa ylimääräiselle jota ilmankin pärjätään.

    • 7.1.2.1

     Joni Pelkonen sanoo

     Työnantajat eivät tietenkään ylimääräisen työntekijän sääntöä noudata. Esim. ravintolassa työharjoittelijan tehtäviin kuului kaikkien astioiden pesu. Tämä korvasi ainakin puolipäiväisen työntekijän. Pesukoneen käytön oppi yhdessä päivässä joten harjoitteluntarvetta ei ainakaan koko työharjoittelun ajaksi varmasti ollut.

     Kun huomautin tästä työharjoittelusta vastaavalle opettajalle hän ei reagoinut mitenkään. Ravintolat eivät ilmeisesti suostu ottamaan työharjoittelijoita vaan haluavat palkattomia työntekijöitä ja koulujen taas on saatava oppilaat harjoitteluun johonkin.

 8. 8

  LL sanoo

  Varsinais-Suomen TE-toimisto tarjoaa jo aktiivisesti työkokeilua yhtenä palvelunaan. He lähettivät palvelukyselyn osalle työttömistä sähköpostitse. Kysymys kaksi kertoo, mitä palveluja on saatavilla:

  2. Mitä seuraavista palveluista koet tarvitsevasi? Poista ne rivit, jotka eivät koske sinua. Jätä vähintään yksi vaihtoehto.

  a) Työnhakuvalmennus (5-10 päivän työnhakukurssi)
  b) Työnhakuvalmennus verkkopalveluna
  c) Työnhakuneuvojan antama palaute työhakemuksestasi
  d) Henkilökohtainen valmentaja työnhakuun
  e) Ammatinvalinnanohjaus psykologin avulla
  f) Työkokeilu uuden alan löytämiseksi
  g) Uravalmennus, jossa voit kartoittaa uravaihtoehtoja ja osaamistasi (kurssin kesto n. 2 kk)
  h) Yrittäjyysneuvonta
  i) Muu, mikä?

  ***
  Kahdeksasta palvelusta neljä liittyy työnhakuun (työnhakukurssina ja työnhakuvalmennuksena). Kolme palvelua liittyy ammatinvalintaan tai ammatinvalinnanohjaukseen, uranvaihtoon. Uranvaihtoon ja uuden alan löytymiseen tarjotaan työkokeilua. Ja sitten on vielä yritysneuvontaan liittyvä palvelutoiminta.

  Kyselyssähän ei sinänsä ole mitään väärää. Eikä palvelujen esittelyssä. Se on ihan hyvä, että TE-toimisto kertoo mitä palveluja heillä on oikeasti, ettei työtön työnhakija kuvittele tai luule, että työkkäri auttaa työpaikan löytymisessä tai on aktiivinen välittäjäorganisaatio työnantajien suuntaan.

  Aktiivisuus vaikuttaisi nyt suuntautuvan työkokeiluun ja niiden järjestämiseen. Työnantajat ottavat toki mieluusti vastaan ilmaisen työntekijän, se on ihan selvä juttu.

  Työkokeilu ilman tämän ”uuden alan” koulutusta on merkki siitä ettei alanvaihtaja tarvitse lainkaan koulutusta uuteen ammattiinsa. Työkokeilu on sitä koulutusta, saattaa olla vastaus kritiikkiä esittävälle.

  On paljon tehtäviä, joissa ei enää ilmeisesti tarvitse lainkaan koulutusta. Ne löytynevät maatiloilta, siivous- ja hoiva-aloilta tai palvelualan muista tehtävistä. Olen aina arvostanut ammattitaitoisten siivoojien ammattikuntaa, samoin kodinhoitajien ammattityötä ja hoito- ja kasvatusalan ammattilaisten työtä. Maatalousalaa pidän myös ammattilaistyönä.

  Koulutus antaa tarpeellisen ammattitiedon lisäksi ammatillista suojaa ja estää mm työtapaturmia. Työkokeilu (= ilmaiseksi tehty työ) opettaa ainoastaan tekemään työtä ilman palkkaa.

  Toinen seikka, joka pistää tässä TE-toimiston palvelukyselyssä silmään, on yleinen asennevamma työtöntä kohtaan:

  Työpaikan saamisen esteenä nähdään työttömän taidottomuus hakea töitä (cv:n tekokurssejahan on ollut vaikka kuinka kauan). Työnhakijoissa on varmasti ihmisiä, joilla ei ole lainkaan kokemusta työnhausta ja työhakemuksenteosta, ja toki apua pitää silloin antaa. Mutta, jos työvoimapalveluista puolet on työnhakuvalmennusta erilaisissa muodoissaan, niin herää kysymys mistä oikein on kyse näissä julkisin varoin kustannetuissa työvoimapalveluissa.

  Kokemuksesta tiedän, ettei työpaikka löydy värkkäilemällä viikkotolkulla CV:tä tai työhakemuksia olemattomiin työpaikkoihin. Kurssittamisen jälkeen työtön saattaa ainoastaan kokea, että vika on tosiaankin hänessä ja että työttömyys on hänen syytään.

  Työllistymisen esteenä nähdään työttömän kyvyttömyys hahmottaa omaa osaamistaan, tietojaan ja taitojaan, kokemustaan. Ja ongelmaan tarjotaan 2 kuukauden uravalmennuskurssia.Tämä vasta onkin kummallinen asenne.
  TE-toimistoon ilmoittauduttaessa annetaan käytettäväksi ja jaettavaksi työttömän koko koulutus- ja työhistoria. Luulisi työvoimavirkailijan näkevän siitä mitä työtä hakeva osaa ja taitaa. Työnhakijahan tarjoaa ja tarjoaa/myy ammattitaitoaan ja kokemustaan, tietojaan ja osaamistaan.

  Jos omalta alalta ei löydy työtä, niin koulutuksen kautta voi toki yrittää saada uusia töitä. Mutta lähtökohtana tulee olla aina pätevä koulutus, ei turha kurssittaminen. Eikä missään nimessä työkokeilun nimiin tehtävä ilmaistyö, sosiaaliturvan vastineeksi tehtävä orjatyö.

  Parasta sosiaaliturvaa on työpaikka, jossa saa ihan normipalkkaa. Oikeistovoimilla on viime aikoina ollut poliittisena agendana normien purkaminen. Orjatyön teettäminen on osa tätä normien purkamista. Palkkaa ei enää tarvitse maksaa, koska työtä tehdään pelkästä ilosta tai siitä syystä että saa raitista ulkoilmaa palkatonta työtä tehdessään.

  On syytä kyllä kysyä: ”Koskeeko tämä ilmaistyön ilosanoma pian kaikkia, jokaista suomalaista palkansaajaa?”

  • 8.1

   jani sanoo

   Mutta työkokeiluhan onkin juuri ennen kouluttautumita tarkoitettu kokeilu. Työtön voi mennä kokeilemaan onko työ semmoinen johon haluaisi kouluttautua…työkokeilun jälkeen jos ala kiinnostaa, niin voikin hakeutua alan koulutukseen, näin olen ite tehny.

   • 8.1.1

    keke sanoo

    Niin että mitä aloja ovat nämä jossa työsuoritus voidaan tehdä ilman koulutusta? Lisäksi kysyisin että voitaisiinko näiden alojen koulutusvaatimuksista vaikka luopua mikäli työt luonnistuu ilman niitä koulunpenkkejä? Miksi tätä työtä ei voisi kokeilla sillä koeajalla johon TES jo kauan aikaa on tarjonnut mahdollisuuden. Itseasiassa huomattavasti pitempään kuin työharjoittelujärjestelmä joka luotiin -90 luvun puolivälissä.

    • 8.1.1.1

     jani sanoo

     Monen alan koulutusvaatimusta voitaisiin lieventää…en ymmärrä miksi esim peruskoulun opettajan virkaan tarvitaan 5v yliopistokoulutus? Vuoden koulutus ja vuosi työssäoppimista riittäisi varmaan ihan hyvin..opettajilla on kirjat yms työkalut opetuksennsa tukena…on muitakin aloja, mutta opetus ala on mielestäni räiken esimerkki tarpeettoman pitkästä koulutuksesta.

     • 8.1.1.1.1

      Päivin Pylkkerö sanoo

      Peruskoulun opettajan virkaan vuoden koulutuksella? No ei se kyllä ihan niin yksinkertaista ole. Vuosi ei riitä millään, ei edes kaksi, kolme tai neljä. Vuodessa ei pysty omaksumaan sitä tietoa ja taitoa, jota opettamiseen ja lasten kasvattamiseen tarvitaan. Opetusharjoittelu sisältyy kyllä oleellisena koulutusohjelmaan. Opettaminen ei ole vain sitä, että paukutetaan kirjasta lapsosille tietoa päähän. Virkaan muuten varmaan harva suoraan koulunpenkiltä pääsee.

     • 8.1.1.1.2

      arvaa kuka sanoo

      Meillä oli usein opettajina pelkän lukion käyneitä, sijaisen nimikkeellä tietysti, vaikka hommia riitti vuodesta toiseen. En minä heidän työnsä laadussa suuren suurta eroa koulut käyneisiin opettajiin verrattuna havainnut. Ihmisiä on kahdenlaisia; on arvostelukykyisiä ja vähä-älyisiä eikä se mikä siellä akateemisen tai ei-akateemisen kuoren alla piilee muuksi muutu millään koulutuksella tai muulla vippaskonstilla.

     • 8.1.1.1.3

      Päivin Pylkkerö sanoo

      Ja vuosi oli mikä? Ja tarkkaavaisena lapsena teit tuon arvion koulutettujen ja kouluttamattomien opettajien välillä? Jep, jep. Se onkin totta, että aiemmin jopa ylioppilastodistus oli kovaa huutoa ja työpaikkoille vain käveltiin sisään ja sanottiin, että morjens, aloittaisin maanantaina. Toiset ovat ajat ja kenties hyvä niin.

      Minun mielestäni ihmiskirjo on kyllä aika lailla monimuotoisempaa kuin mustavalkoinen jako arvostelukykyisiin ja vähä-älyisiin. Mutta mistäpä se minäkään mitään tiedän. Olen täysin turhaan istunut siellä yliopiston luennoilla vuosikausia, kun kaiken tarvittavan oppisi vuodessa. Nykypäivän Suomessa akateeminen koulutus on todellakin kokenut inflaation ja ammattikoulun käyneet vaan kilpaa räkättävät, että mitäs läksitte. Kaikki typerät virastot voisi lakkauttaa. Mitäpä sitä maailma muuta tarvitsee kuin putkimiehiä ja lähihoitajia. Rehellisiä työntekijöitä paperin pyörittäjien ja turhan tutkijoiden sijaan.

      Just, just.

     • 8.1.1.1.4

      Jani sanoo

      Ei vuoden koulutuksella, vaan vuoden koulutuksella + työssäoppimalla. Sitä kasvattamista oppii muuallakin kun koulussa, sitä oppii myös siinä työn ohessa, ite en ole oppinut missään koulussa paljoakaan, vaan olen oppinut tekemällä töitä. Eikä kaikki ”opettaja koulun” tai aikuispuolella pedakogisia opintoja käyneet ole hyviä opettajia..osa on ihan surkeita kun eivät osaa soveltaa oppimaansa käytäntöön. Tämä opettaja nyt on vain esimerkkitapaus, on niitä muitakin aloja missä on sama ongelma.

     • 8.1.1.1.5

      Päivin Pylkkerö sanoo

      Ja edelleenkin se opetusharjoittelu sisältyy opettajien koulutusohjelmaan.

      Ehkä on tehtäviä, joissa vähemmälläkin koulutuksella selviäisi, mutta en millään miellä luokanopettajan tehtävää sellaiseksi.

      Huonoja opettajia toki löytyy. Aivan kuin huonoja lakimiehiä, sairaanhoitajia, siivoojia, raksamiehiä, kansanedustajia jne. Ihmisiähän me kaikki ollaan ja osa ihmisistä on täysin dillejä.

      Nykypäivän koventuneet asenteet näkyvät tässäkin. Huudellaan, että sinun ja sinunkin työsi on ihan helppoa tai jopa turhaa. Vaikka ei olisi mitään hajua, mitä työ oikeasti vaatii ja pitää sisällään. Mikä merkitys tälläkin työllä on yhteiskunnan rattaiden pyörittämisessä. Se on aivan turhaa hommaa, jos sen ei uskota koskettavan omaa elämää.

     • 8.1.1.1.6

      arvaa tai älä sanoo

      No kun yhteiskunta on laitettu siihen malliin että mitä enemmän joku sitä pyörittää, sitä enemmän saa vihaa niskaansa, ansaitusti tai syyttä.

     • 8.1.1.1.7

      Päivin Pylkkerö sanoo

      Jopas. Nyt meni pohjoissuomalaisittain sanottuna hulikkaan.

     • 8.1.1.1.8

      keke sanoo

      Mitä sinä nyt jostakin alojen koulutusten lyhentämisestä puhut kun kerran kysytään että mitä työtehtäviä sitä ilman koulutusta pitäisi päästä tekemään vieläpä ilman palkkaa ja pakotettuna? Esimerkiksi onko tämä opettaja virka ihan lakkautettavissa oleva asia jonka voisi hoitaa juuri peruskoulusta päässeet jantteri jotka ”tahtoisivat kokeilla että sopiiko ala hänelle”?

     • 8.1.1.1.9

      Jani sanoo

      Ilmeisesti et ymmärtänyt? Lyhyesti vielä. Minusta on hyvä että VAPAAEHTOISESTI voi mennä työkokeiluun. Minusta on huono jos PAKOTETAAN työkokeiluun.

   • 8.1.2

    LL sanoo

    Ihan okei, jos pidät hyvänä asiana sitä että teet iloisin mielin ilman palkkaa töitä. Näitä ilmaistöitä on nyt tarjolla runsaasti.

    Muista, että työnantajasi saattaa aloittaa tulevan työsuhteesi ”työkokeiluna” koulutuksesi jälkeen. Työkokeilun loppuessa työnantajasi sanoo: ”Tämä päättyy tähän”. Koska työnantaja saa pian uuden työkokeilijan. Koulutettuna ja osaavana pääseet jonon jatkoksi loputtomalle kierteelle ilmaistöitä.

    Tarvitset paljon iloista mieltä, jani, matka on pitkä. Oletkin harjoittellut jo monella ammattialalla: ”Ite olen ollut harjoittelussa esim terveys, sosiaali, kaupan ja rakennusalalla, omasta halustani, harjoittelut on kestäny 2vk-5kk. ”

    Aika paljon olet jaksanut tehdä palkatonta työtä, ilman koulutusta. Vai oletko hankkinut kaikilta noilta aloilta ammattikoulutuksen?

    • 8.1.2.1

     jani sanoo

     Terveys ja sosiiali alan koulutus just loppusuoralla, maanrakennusalan ja turvallisuusalan koulutukset suoritettu aiemmin. Kaupan alaa en kokenut ollenkaan mulle sopivaksi, mutta nimeonomaan tässä työkokeilussa sekin selvisi, enkä lähtenyt turhaan kouluttautumaan alalle. Kieltämättä oon tehny paljon ilmadta työtä, mutta jos haluaa vaihtaa alaa, niin ei ole oikein muita vaihtoehtoja, harva työnantaja palkkaa suoraan töihin. Nykyisenkin oppisopimukseni sain työharjoittelun kautta. Sekin on toisaalta totta, että jotkut työnantajat pyörittää kokoajan harjottelijoita, että ei tarvii palkkatyövoimaa ottaa.

  • 8.2

   keke sanoo

   ”Oikeistovoimilla on viime aikoina ollut poliittisena agendana normien purkaminen. Orjatyön teettäminen on osa tätä normien purkamista. Palkkaa ei enää tarvitse maksaa, koska työtä tehdään pelkästä ilosta tai siitä syystä että saa raitista ulkoilmaa palkatonta työtä tehdessään.”

   Ihan hyvä kirjoitus LL, kuten aina mutta ihmettelen tätä oikeiston nostamista erikseen esiin. Onko ne lasit sen verta värikkäät että on unohdettu kokonaan ne työväenpuolueiden edesottamukset ja tavoitteet aiheen ympärillä? Jos vaikka muistia virkistää niin kannattaa googlettaa vaikka siitä paljon puhutusta Paltamon mallista ja ketkä sen takana olivat. Lisäksi jos poliittinen muisti vielä kestää niin ketkäs sitä nuorisotakuuta kehuivat suurimmaksi saavutuksekseen 2000-luvulla?

   Ja lukutaidottomille voisi todeta että täällä näppäimistön takana ei juuri rakkautta oikeistolle tunneta vaan lähinnä perätään sitä kiitosta sinne minne kiitos kuuluu.

   • 8.2.1

    LL sanoo

    Myönnän, että myös vasemmalla laidalla, erityisesti demareissa on runsaasti esim. perustulon vastustajia ja orjatyön kannattajia. Filatovin ja Kauman näkemykset ovat aivan samanlaiset: perustulo tekee ihmisestä laiskan työnteonvälttelijän. Ja ”syyperustainen” sosiaaliturva on heistä kummastakin parempi. Työttömän syyllistäminen ja rankaiseminen rikoksesta jota tämä ei ole tehnyt, on näistä rouvista oikea tapa toimia.

    Kauman tekstistä löydämme myös sairausleiman. Terveet ja työkykyiset orjatöihin vastikkeeksi sosiaaliturvasta, ja osallistumaan tällä syyllisyysruoskinnalla orjaksi. Ne jotka kieltäytyvät ja pitävät oikeukistaan kiinni, heidät leimataan sairaaksi. Hmmm. Mahtaakohan siitä olla seurauksena vielä joku päivä pakkohoitopäätös?

    Katsoin Silminnäkijä -ohjelman nuoresta pojasta Ruovedellä, hänethän viranomaiset passittivat pakkolähetteellä tahdonvastaiseen hoitoon perättömän huhupuheen vuoksi. Poikaa oli kiusattu koulussa vuosikausia ja tämä huhupuhe oli tuon yhteisön sairautta, totesi myös ohjelmassa haastateltu psykiatri. Poika ei ollut sairas vaan yhteisö oli todella sairas.

    Tuli siitä mieleen työttömiin kohdistuva sadistinen puhe, ja nämä pakkotyömallit, joita kehittävät ilmiselvästi mieleltään vinksahtaneet ihmiset, tautiluokitusta en osaa antaa, pätevyyteni ei riitä siihen, mutta vaarallisesta harhamaailmasta kyllä on kyse. Ei kukaan terve ihminen kykene keksimään näin sadistisia keinoja työllisyysongelmien ratkaisuksi.

    Kauma puhuu moraalista, mutta hänen oma moraalitajuntansa on kyllä todella huteralla pohjalla, koska on sitä mieltä että yhteiskunnan ja yksilön etu on orjatyön teettäminen ja pakkotyöleirit tai työsiirtolat.

    • 8.2.1.1

     keke sanoo

     ”Myönnän, että myös vasemmalla laidalla, erityisesti demareissa on runsaasti esim. perustulon vastustajia ja orjatyön kannattajia.”

     Mitäs tekemistä sillä perustulolla on jälleen aiheen kanssa kanssa? Toisekseen mitä mieltä olet näistä ulostuloista
     http://www.kansantahto.fi/2013/10/kainuun-vasemmisto-paltamon-mallin-opit-kayttoon/
     http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2013/05/nuorisotakuu_arhinmaki.html?lang=fi

     Se että vasemmistoliitossa marginaalin ajetut harvat koivulaaksolaiset jaksavat kysyttäessä tuomita pakkotyön ei hirvittävästi omissa silmissäni nosta vasemmistoliittoa nyt sen kummemmaksi vaihtoehdoksi demareihin asian suhteen.

     • 8.2.1.1.1

      LL sanoo

      Nojuu, Keke, jankutan perustulosta, ja ehkä tarpeettoman paljon. Perustulo on miekka joka osuu suoraan tämän monipäisen hirviön (hallintomielivallan) sydämeen. Monet vallanpitäjät rakastavat tätä hirviötä, koska se suojelee heidän valta-asemaansa ja kertoo heidän sekä valtion suhteesta kansalaisiinsa. Hallintomielivallan käyttö on merkki totalitaristisesta yhteiskunnasta, jossa kansalaisten perusoikeudet ovat vaarassa. Ja nehän ovat.

      Paltamonmallin tulokset ovat nolla, se on todettu monissa tutkimuksissakin jo, tuosta opm:n nuorisoon liittyvästä toiminnasta en osaa sanoa mitään sanomisen arvoista.

 9. 9

  LL sanoo

  Eduskuntaan pääsi viime vaaleissa 4 vuoden hyväpalkkaiseen työharjoitteluun turhan monta kansanedustajan vastuulliseen työhön täysin kykenemätöntä ihmistä. Toivotaan ettei sama erhe toistu, koska sitten ollaan totisesti kusessa.

 10. 10

  Kimmo sanoo

  Tulipa vastaan firma, mistä luulis saavan halvalla ikkunat mökkiin.. Heinolan Työvalmennuskeskus OY Ja vieläpä oikein luotettava kumppani leimalla varustettu..
  Firman nimi ainakin vihjais kannattavaan bisnekseen.

 11. 11

  Työtön sanoo

  Hauskinta näissä jutuissa mitä Sakun blogissakin on käyty läpi. Että kun joku vaikka nyt joku kansanedustaja toimittaja jne. Antaa lausunnon johonkin asiaan, niin vain se ja vain se aiheuttaa asiasta keskustelua. Kuten nyt vaikka uusi 9e/pvä maataloustuki juttu ja monet muut.

  Ja tämä kansanedustaja, toimittaja jne. Niin ei yleensä kirjoita työttömiä puolustavia juttuja, paitsi jos sillä voisi lyödä työtöntä henkisesti. Eli lähinnä voidaan kertoa, että on itse ollut ”työtön” joten on ”tietävinään” asioista. Eli tämäkin seikka mainitaan vain siksi, että sillä voisi lyödä lisää oikeasti työttömiä.
  Koska heti perään tietty voidaan aivan hyvin julistaa kuinka hän hyötyi työttömänä systeemistä, koska sai töitä…

  Oikeasti työttömyys tälläisillä tyypeillä on saattanut olla yleensä lyhyitä pätkiä, kunnes omat suhteet on hoitaneet taas riittävän hyvä palkkaisen työn ääreen. Jota ei todellakaan tarvitse tehdä työttömyyskorvauksella. Nyt tässä täytyy ottaa huomioon suurimmalla osalla työttömistä ei ole suhteita, joilla järkätä itselleen taas töitä. Mutta näitä toimittajia, kansanedustajia jne. Ei kiinnosta tätä asiaa mainita.

  Ja mitä tulee näiden ”julkkisten”, kuten vaikka kansanedustaja, ministeri tai vaikka toimittaja tai muu jonkinlaisessa julkisuuden valokeilaan helposti suunsa aukaisemalla pääsevä. Niin pääasiallisesti niiden sanoma, vaikka nyt työttömistä kiertäen, on se että ne on sitä ja tätä ja työhalutonta porukkaa, kun kritisoivat työttömyyskorvauksella tehtävää työtä.

  Näin ollen tuskin esim vaikka Sakun, jonka käsitän tavan tallaajaksia. Niin hänen tekemiä kirjoituksia ja näkökantaa ei tultaisi julkistamaan vaikka YLE:n sivuilla. Varsinkaan jos ne kertoisi asian oikean laidan työttömien suunnalta.

  Ei parempi julkaista vain se parempiosaisen näkökanta julkisena totuutena. Kaikki siitä poikeava on vain häviäjien eli työttömien ymmärtämätöntä mölinää vain….