Vihan vallassa

– Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu paljon nuorten väkivaltatapauksista, joissa nuoret ovat kohdistaneet väkivaltaa muihin nuoriin tai ryöstäneet heiltä omaisuutta. Ilmiö on vakava, ja poliisi tekee tiivistä yhteistyötä lastensuojelun ja nuorisotoimen kanssa ongelman kitkemiseksi.

Tämä ilmiö on kuitenkin saanut jo uusia käänteitä: Poliisi on löytänyt sosiaalisessa mediassa julkaistuja yksityistietoja ”epäillyistä”, siis kuvia, nimiä ja osoitteita, joita huolestunut kansalainen on asiaa sen enempää miettimättä julkaissut somessa. Listalta löytyi täysin tapauksiin liittymättömiä nuoria, jotka on vedetty syystä tai toisesta mukaan tähän juttuun. Olipa kyseessä sitten syyllinen tai ei, ei näitä tapauksia näin selvitetä. Väärien tietojen tai ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit ja syyllistytkin itse rikokseen.

Muun muassa näin kertoo Helsingin poliisilaitos Facebook-sivullaan ja hyvä että kertoo. Itsekin olen nähnyt Facebookissa leviävän nimilistan sekä päivityksena että Pastebin-linkkinä. Lisäksi on levinnyt kaksi vuotta vanha valokuva nuorisoporukasta, jonka nyt väitetään olevan rikosten takana. Kuvalla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Perättömästi rikollisiksi väitettyjen nimien, yhteystietojen ja kuvien levittäminen on hyvä keino päästä oikeuteen syytettyjen penkille kunnianloukkauksesta tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Vielä parempi keino on ruveta perustamaan omatekoisia suojeluskuntia. Sitäkin netissä jo tehdään. Tai ei nettiöyhöttäjien yhteen kokoaminen verkossa vielä rikollista ole, mutta jos oikeasti lähdetään käyttämään omankädenoikeutta, niin sitten onkin kysymyksessä hyvin vakava juttu.

Mistä näitä yllyttäjiä sitten tulee? Ihan sieltä mistä aina ennenkin. Tässä esimerkki Muutos 2011-puolueen puheenjohtajan blogitekstistä

Mutta teillä on oikeus puolustaa itseänne vääryyttä ja väkivaltaa vastaan. Teillä on oikeus rangaista niitä ihmisiä, jotka ovat asettaneet teidät vaaraan, vaikka heidän piti ajaa teidän etuanne.

Puolustaaksemme itseämme meidän suomalaisten on astuttava askel taaksepäin äärimmäisen yksilöllisestä elämäntavasta ja liityttävä yhteen. Meidän on yhdessä puolustauduttava niitä vastaan, jotka tahtovat meille pahaa. Meillä on siihen oikeus.

Niinpä niin. Nämä johtajat ovat ihan liian ovelia istuakseen tuleen omilla persauksillaan. Sen he jättävät itseään tyhmempien tehtäväksi. Ja niitä tyhmempiä kyllä riittää.

Näin Aleksis Kiven päivänä siteeraan lopuksi Seitsemän veljeksen Aapoa:

– Kas niin, tässä nyt seison makkarahalko kädessä. Mutta ensin pari sanaa, sinä Jukolan kristillinen veljesparvi, ja sitten tapelkaamme kuin hullut sudet.  -Huomatkaat: mies vihan vimmassa on verta janoova peto, vaan ei ihminen; hän on umpisokea näkemään, mikä on oikeus ja kohtuus: ja kaikkein vähimmin hän voi vihansa vallassa suorittaa rakkauden asioita.

 

Kommentit
 1. 1

  Jari Kähkönen sanoo

  Ei perättömyyksien tai hävyttömyyksien levittely lopu ilman tilille vetämistä, jossa ensinmainituista paljastetaan ja viimemainituista vastuutetaan. Tarkoituksen toteuttamisen kannalta ehdottoman olennainen asia on tämä todellisuustarkistuskysymys: Mitä jos vastapuoli ei enää pelkää auktoriteettiä, poliisin sanaa tai käräjille joutumisen uhkaa? Haettu käsite on epäuskottava kieltäminen, jollaiseen voidaan syyllistyä paitsi tahallisessa vallankäyttötarkoituksessa, mutta myös yliolkaisessa tyhmyydessä, jos koetaan oltavan kovastikin puhutellun yläpuolella. Mikähän on silloin todellisena tarkoituksena vaikka rivillä voi lukea yleviä oikeuksista ym.?

  Silloin uransa ensisijassa byrokraattiseen kestävyyteen perustava ja kyvyiltään täydellisen keskinkertainen poliisipäällystöön kuuluva henkilö selittää ihan naama vakavana, että on olemassa samanaikainen ehdoton esitutkintasalaisuus, sekä väärän ja loukkaavan tiedon levittämisen ehkäiseminen. Että jos hänen ei ole pakko julkisesti ilmoittaa eikä edes kysyttäessä vastata/luovuttaa tietoja, niin se oli sitten siinä. Tai voi peräti ilmoittaa, että ei saa keskustella koska joko tieto on salaista tai samasta syystä sen laatua ei voida varmasti todeta. Koko liudasta ainakin omasta mielestään hyviä ihmisiä sitten mitään puhumattakaan, heistä, joiden osaamattomuus on kuin keskiaikaisen parturintoimen harjoittajan ja aikalaisemme lääkärin keskenään rinnastaisi. Veri lentää ja potilas huutaa tuskissaan, mutta paraneeko tämä vai ei ja millä inhimillisellä hinnalla?

  Mikäli kuitenkin puhutaan tiedottamisesta ja mediasta, tulisi älytä että se mistä vaietaan tai mikä olemattomiin kirjoitetaan, tulee sepitetyksi täyteen sekä eheäksi vastaanottavassa päässä. Eli omaan napaan tuijotellessa kävikin sitten niin, että suojelluksi tai edistämisen kohteeksi valittu intressi onkin sitten oikeasti ihan samantekevä ja hyvä kun ei kynä käden työotteesta putoa, kun virka-aika päättyy ja uutiskuvaaja sammuttaa kameransa. Minä en pety, sillä sen verran on tullut tuota ihmisluontoa ja organisaatioita katseltua, mutta kyllä siinä joku herkempi saattaa jo suorastaan suuttua tai kokea hyväksikäytetyksi tulleen häpeää tms.

  Eikä vastapuolella, eli kaiketi tässä tapauksessa rasisteilla, ole mitään vaikeutta säilyttää asemansa puolustettavuutta tai suorastaan kiinnostavuutta, koska onhan ylimielisyys, vastuuton vallankäyttö, tekopyhyys ja alaston oman edun tavoittelu vain niin kovin kiitollinen kohde. Jos nyt sittenkään suuremmin mistään älyllisistä pohdiskeluista perustaa, sillä onhan silläkin puolella omat ihmisen- ja maailmanvihaajansa sekä käänteiset puunhalaajansa, he, keille satuilu ja jatkuva toisto on sanomisten sisältöä tärkeämpää.

 2. 3

  sanoo

  Poliisi on aika vakavalla tavalla syyllinen nyt vihan nostattamisen aaltoon.

  Itä-keskuksessa tapahtui viime vuonna kännykkävarkaus kaverilleni. Menimme poliisiauton luo mutta mitä sanoi poliisi?
  ”Emme saa koskea maahanmuuttajiin, johto on kieltänyt, tehkää tutkintapyyntö.”

  Tämä on tuimaa konfliktin tehtailua.
  Hyvin outoa maahanmuuttopolitiikkaa.
  Poliitikothan haluavat itselleen vaikka väkisin pyhimyskehän maahanmuutosta – ideologisesta syystä. Ja leimata asumalähiöt rasistisiksi hyvin syvästi paheksuen merenrantaomakotitalon takkahuoneessa valkoviinilasiin tuhisten.

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   Olisi kannattanut tehdä esitutkintapyyntö sekä kännykkävarkaudesta että poliisipartion toiminnasta.

 3. 4

  Jari Kähkönen sanoo

  Edellisiin viitaten, jos olisin varakas mies, kysyisin että paljostako vetoa ettei sanojaksi osoitettu poliisi a) muista mitään b) väittää keskustelleensa asiasta ja lopputuleman olleen että asianomistaja tekee asiasta itse rikosilmoituksen mikäli katsoo aiheelliseksi. Toissijaisesti kysyisin samojen oletusten voimassaollessa, että paljostako vetoa ettette edes ikinä pysty osoittamaan sanojaksi yhtäkään yksittäistä poliisia. Vaan kun en ole, jätän molemmat kysymykset kysymättä. Hyväuskoisen hölmöyden hinta on elämänmittainen, erin maksettava ja loputon kustannus. Vaan ilman heitä ei maassa vallankäyttäjiä olisikaan.

 4. 5

  sanoo

  Mitä mahdoit tarkoittaa tuolla ”Nämä johtajat ovat ihan liian ovelia istuakseen tuleen omilla persauksillaan.”

  Mitä minun nyt pitäisi tehdä, jotta sinä olisit tyytyväinen? 🙂

  • 5.1

   Saku Timonen sanoo

   Kuten kenraali Ernrooth sanoi, niin suomalaisia johdetaan edestä. Johtajan on tietenkin oltava omien joukkojensa edessä joka tilanteessa. Jos järjestetään katupartioita, niin johtajan kuuluu johtaa niitä.

   • 5.1.1

    sanoo

    No, jos vähän tarkemmin luet niitä mun kirjoituksia, niin huomaat, että minä en ole ehdottanut katupartioita.

    Minä olen kirjoittanut, että suomalaisilla on oikeus puolustaa itseään ja että suomalaisten kannattaisi astua pari askelta taaksepäin yltiöyksilöllisestä elämäntavasta takaisin kohti perhe-, suku-, kylä- ja vaikkapa jengiyhteisöllisyyttä tai muuta ryhmähenkeä. Jotta kaveria ei jätettäisi.

    Mutta ehkä sinä olet niin vihan vallassa, että et osaa enää lukea.

    • 5.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     ”Mutta teillä on oikeus puolustaa itseänne vääryyttä ja väkivaltaa vastaan. Teillä on oikeus rangaista niitä ihmisiä, jotka ovat asettaneet teidät vaaraan, vaikka heidän piti ajaa teidän etuanne. Puolustaaksemme itseämme meidän suomalaisten on astuttava askel taaksepäin äärimmäisen yksilöllisestä elämäntavasta ja liityttävä yhteen. Meidän on yhdessä puolustauduttava niitä vastaan, jotka tahtovat meille pahaa. Meillä on siihen oikeus.”

     Ehkä tämäkin on sitten pelkkää sananhelinää, jonka mahdollisesti konkreettisiin toimiin tarttuvat ovat ymmärtäneet väärin.