Kriittistä arvokeskustelua

– Tammikuussa tulee kuntouttavaa työtoimintaa täyteen neljä vuotta yhteen putkeen. Yhden jakson loputtua sysätään uusi paperi allekirjoitettavaksi ja homma jatkuu. Tässä ajassa olisin ennättänyt lusia vaikka miestaposta annetun tuomion ja päässyt pois linnasta, mutta tälle elinkautiselle ei näy loppua.

Aina luvataan palkkatuettua työtä, mutta tähän päivään mennessä sitä ei ole annettu. Yksi kaveri sitä sai kolmeksi kuukaudeksi. Sen jälkeen se tuli takaisin kuntouttavaan työtoimintaan tekemään samaa työtä. Ja kaikki nämä työt tehdään aina vaikeimman mukaan. Meille ei anneta edes lehtipuhaltimia, vaikka onhan kunnalla niitä. Ne ovat palkkaa saaville tarkoitettuja. Kaikkia töitä olen tehnyt tiilitalojen käsipelillä purkamisesta alkaen ja aina sama homma. Tehdäään miten vain vaikeimmaksi tulee.

Tällaista kuulin eilen suoraan haravan varresta. Näin keskellä kirkonkylää kahdeksan miestä haravoimassa lehtiä ja menin jututtamaan, kun kaikki olivat naamatuttuja ja muutaman tunsin paremminkin.

Virallisen totuuden mukaan nämäkin miehet ovat niitä, jotka suorastaan tippa silmässä tulevat raapimaan kunnan työvalmentajan ovea ja anovat pääsyä mukaan työtoimintaan. Muillekin kunnan päättäjille tekisi hyvää käydä kysymässä niitä todellisia tuntoja. Sieltä saisi pohjaa kriittiselle arvokeskustelullle, jota viime viikon sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslistan mukaan kuntouttavasta työtoiminnasta kunnassa käydään.

Minä tiedän olevani yksi niistä kriittisistä arvokeskustelijoista. On meitä onneksi muitakin ja kriittisten määrä lisääntyy tiedon lisääntymisen mukana.

Näissä miesten tunnoissa kiteytyvät kaksi keskeistä kuntouttavan työtoiminnan ongelmaa. Ne ovat korvaavan työn kiellon rikkominen ja piittaamattomuus toiminnan tarkoituksena olevasta palkkatyöhön pääsystä. Terveet kuntoutettavat ovat ilmaista työvoimaa, jonka eteen ei halutakaan käydä vaikkapa palkkatuen hakemiseen tarvittavaa paperisotaa.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 1 §:n mukaan toiminnan tarkoitus on parantaa pitkään jatkuneen työttömyyden perusteella työmarkkinatukea tai toimeentulotukea saavan henkilön edellytyksiä työllistyä avoimilla työmarkkinoilla.

Lähes neljä vuotta raskaita ulkotöitä tehneen rivakan miehen edellytyksistä tehdä samoja töitä palkkaa vastaan ei ainakaan minulla ole mitään epäilystä. Virallisen totuuden mukaan hän tarvitsee kuntouttavaa työtoimintaa syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Lain 14 §:n mukaan kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Mitä muuta kuin juuri työsuhteessa tehtävän työn korvaamista on vaikkapa kunnan viheralueiden haravointi? Jonkun kunnan teknisen puolen työntekijän se olisi joka tapauksessa tehtävä. Hän tosin tekisi sen nopeasti koneella, mutta hänet ja kone korvataan haravoivalla palkattomien joukolla.

En minä hirveästi halua syyllistää työvalmentajaa ja kunnan teknistä johtajaa. He ovat mahdottomassa tilanteessa yrittäessään soveltaa lakia, jota ei oikeastaan voi soveltaa rikkomatta sitä. Ei ole olemassakaan sellaista järkevää työtä, joka ilmaisen työvoiman puutteessa voitaisiin jättää hoitamatta. Tästä päästään taas siihen ehdotukseeni hippasilla oloon.

Kaikki kunnan pitäaikaistyöttömät pitäisi koota kerran viikossa neljäksi tunniksi hippasille ja nimetä se kuntouttavaksi työtoiminnaksi. Uutisten kuvausryhmä voisi tulla todistamaan miten lakia noudatetaan pilkuntarkasti ja säästetään kunnan osuus työmarkkinatuesta.

Tätä kriittistä arvokeskustelua tullaan jatkamaan seuraavassa valtuuston kokouksessa, jossa esityslistan ulkopuolella keskustellaan kuntouttavasta työtoiminnasta.

Kommentit
 1. 2

  Joni Pelkonen sanoo

  Työttöminä on paljon korkeakoulutettujakin henkilöitä. Mitä hyötyä heidän työkyvylleen olisi lehtien haravoinnista? Esimerkiksi työttömäksi jäänyt kaupunginjohtaja voisi hyvin ryhtyä tekemään kaupunginjohtajan töitä työharjoitteluna, onhan hänellä siihen ammattitaito ja juuri tämä työ ylläpitäisi kaikkein parhaimmin hänen työkykyään hänen hakiessaan kunnanjohtajan palkkatyötä. Vai eivätkä virkamiehet ja poliitikot jostakin syystä tätä halua 😀

  • 2.1

   Makkonen sanoo

   ”Vai eivätkä virkamiehet ja poliitikot jostakin syystä tätä halua :D”

   He ovat tosiaan yleensä kummallisen hiljaisia, kun kyse on orjaty… ”kuntouttavan” työn laajentamisesta koskemaan myös heidän ammattejaan/virkanimikkeitään.

 2. 3

  Sirpa Hartikainen sanoo

  Niin, miten työvalmentaja ei ole ohjannut työvoimakoulutukseen? Olisi ainakin asiat vaihtuneet ja ehkäpä se palkkatukityö sittemmin työttömälle kun osaamista ”teoriassa” enemmän. Onko niin vähän ihmisiä tulossa kuntouttavaan työtoimintaan, että samoja hemmoja on pakko pitää vuosia? Huonoja työvalmentajia sanon minä. Lopputili ja onnea työnhakuun.

 3. 4

  Jukka Salmela sanoo

  Karjalaisakan (Naapurista Kuolemajärveltä) ja Lappaisukon jälkeläisenä tuskin jäisin tilanteessa sanattomaksi näin täydellisen kusetuksen kohdatessani. Täysin käsittämätöntä ihmisyydestä välinpitämättömyyttä.

 4. 5

  Rikkaruoho sanoo

  Tarina oli kuin omasta elämästä. Koko toiminnan tarkoitus on vain haudata sakkia kuntouttavan työtoiminnan nimikkeen alle ja kas tilastot kaunistuu. Mutta onneksi sekin keino alkaa olemaan kohta käytetty. Ja luottoluokituksesta irtosi jo näytiksi yksi A-kirjain.

  Olenkin joskus miettinyt, että mitä jos nuo luottoluokittelijat osaisi lukea ja puhua suomea. Ja saisivat päähän tehdä kierroksen rikkaruohotasolla http://www.iltalehti.fi/talous/2014101418743842_ta.shtml suomen eri kunnissa ja kaupungeissa jututtamassa näitä kaiken maailman toimenpiteissä olevia työttömiä. Mikä on siis täysin mahdoton ajatus, koska niin ei vaan tule käymään. Mutta jos kävisi, niin voin jo kuvitella otsikot mitä siitä seuraisi…

  • 5.1

   LL sanoo

   Pätkäpääministeri A.Stubb on tilannut Ruotsista talouskonsultin, Anders Borgin. Hänestä kerrottiin tänään Hesarissa ja siitä mitä porvarihallitus Ruotsissa teki – viime vaaleissa oikeisto hävisi.

   Nämä neuvot varmaan pannaan nyt sitten toimeen Suomessa ja tehdään köyhiä lisää:

   ”Porvarihallitus lanseerasi viisi peräkkäistä ansiotulovähennystä, jotta työnteosta tulisi kannattavampaa ja kiristi samalla työttömyystukien ja muiden sosiaalietuuksien ehtoja.
   Tuloksista ei ole vielä kattavaa tutkimustietoa. Työllisten määrä on silti kasvanut talouskriisinkin aikana ja työllisyysastekin hiukan. Sitä vastoin työttömyysaste on Ruotsissa yhä suuri. Lisäksi suhteellinen köyhyys on yleistynyt.”

   Lähde: HS 16.10.2004: Tällainen mies on Anders Borg

 5. 6

  Harri Aalto sanoo

  Korjoituksessa oli kuntouttavan työtoiminnan jäejellisyys/järjettömyys käsitelty täysin oikein. Kuntouttava työtoiminta on juuri tollaista eli ei edistä tekijöidensä pääsyä eteenpäin ns. tavallisille työmarkkinoille.Kunnissa ei haluta nähdä vaivaa työttömien työllistämiseksi esimerkiksi palkkatuen avulla, vaan tehdään tämä tekotyöllistäminen kuntouttavan työtoiminnan kautta.Työttömän oikeuksia poljetaan oikein olan takaa ja kiristäminen karenssin avulla on tässä järjettömyydessä se ase, jolla uhkaamalla työttömät pistetään polvilleen.Kuntouttavaa työtoimintaa voidaan yhtäjaksoisesti teettää maksimissaan 24kk eli kaksi vuotta, jos teetetään enemmän ,niin rikotaan lakia. Kuntouttavan työtoiminnan käyttämistä ihmisten eriarvoisuuden lisäämiseksi ja järkevän työllistämisen toteuttamisen estämiseksi on hyvä esimerkki lainlaatijoiden eli kansanedustajien kyvyttömyydestä ymmärtää tavallisen ihmisen arkipäivän ongelmia kuten työttömyyttä ja sen mukanaan tuomaa taloudellista kurjuutta.Kuntouttavan työtoiminta pitäisi lopettaa kumoamalla laki ,joka tämän ”orjatyötoiminnan ”mahdollistaa.Tämän kumoamisen voivat tehdä Suomen kansan valittsemat kansanedustajat, jos heitä nyt yleensä köyhän ihmisen ja työttömän tilanne kiinnostaa, kun oma maha on herkkuja täynnä ja pankkitili on vahvasti plussalla.

  • 6.1

   Orja sanoo

   Lainaus: ”Kuntouttavaa työtoimintaa voidaan yhtäjaksoisesti teettää maksimissaan 24kk eli kaksi vuotta, jos teetetään enemmän ,niin rikotaan lakia. ”
   Ja höpsis! Kuntouttavassa työtoiminnassa voidaan pitää vaikka 30 vuotta yhtä putkea. Tehdään vain uusi sopimus kahden vuoden välein. Todistettavasti. Teippaisitko Stubb rautalankoja yhteen 20-vuotta?

   • 6.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Orja on ihan oikeassa, ikävä kyllä. Kuntouttava työtoiminta voi kestää enintään 24 kuukautta kerrallaan, mutta jakson pääytyttyä laaditaan uusi aktivointisuunnitelma ja koko touhu alkaa alusta. Se sanotaan kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 13 §:n 3 momentissa.

    • 6.1.1.1

     LL sanoo

     Kuntakokeilukunnissa TE-toimistojen roolia muutetaan ja työttömät työnnetään ”työvoimanpalvelukeskuksiin” joissa voidaan laatia kuntoutustussuunnitelma.

     Tässä Hgin työllisyyden kuntakokeilusta slideshow:
     http://www.slideshare.net/pekkasiltanen10/kk-info-060814

     Työtön pyritään mahdollisimman nopeasti ohjaamaan joko koulutukseen tai työhön (=palkkatukityö tai työkokeilu). TE-toimistot palvelevat jatkossa vain työnantajia ja yrityksiä.

     Tässä erään kuntakokeiluinfoon osallistuneen kirjoitus: http://fifi.voima.fi/artikkeli/2014/syyskuu/nakokulma-kuntakokeilun-koutsit-eivat-innosta-kaikkia

     Ida Kohma kirjoittaa (koko juttu kannattaa myös lukea):

     ”Selviää on, että kuntakokeiluun osallistuessaan työ- ja elinkeinotoimiston virkailijan ja työttömän työnhakijan välisen kommunikaation sijaan asiakas aloittaa suhteen uravalmentajan kanssa, joka ”koutsaa”. Valmentajan tarkoitus on saada työnhakija mahdollisimman nopeasti työhön tai koulutukseen. Tapaamiset valmentajan kanssa eivät suinkaan jatku ikuisesti, vaan niitä on rajallinen määrä, yhteensä 10–40 tuntia. Infon mukaan TE-toimisto kutsuu tapaamisiin ja ohjaa tilaisuuksiin, ja mikäli niihin ei osallistu, työnhaku katkeaa.

     Amiedu, joka valmennusta tarjoaa, mainostaa kouluttavansa yksilöitä ja kehittävänsä työyhteisöjä.”

     • 6.1.1.1.1

      LL sanoo

      Lisään vielä, että työnantajat käyttävät työkokeilu mahdollisuutta jo varsin estottomasti. Kerroin joku aika ihmisestä, joka luuli menevänsä normaaliin työhaastatteluun ja hänelle ehdotettiin, että työsuhde aloitettaisiin työkokeiluna.

 6. 7

  Miemie sanoo

  Jos haluttaisiin oikeasti parantaa työllistymismahdollisuuksia, pitäisi kannustaa opiskelemaan. Laki vaan ei taida suosia sitä? Voisiko kunta edes työllistämiskekeilujen sijaan painottaa täydennyskoulutusta omalat alalta tai tukea alanvaihtoa?

  En usko, että tuo orjapalkalla töiden värkkääminen kenenkään työllistymistä edistää. Todennäköisesti tulee myös kunnalle kalliiksi, koska palkattu oma väki tekisi työt tehokkaammin ilman työllistettävien ohjaamisessa kuluvaa aikaa.

  Niin, ja kai se periaate on, että työstä maksetaan palkka.

  • 7.1

   J-P sanoo

   > Jos haluttaisiin oikeasti parantaa työllistymismahdollisuuksia, pitäisi kannustaa opiskelemaan. Laki vaan ei taida suosia sitä?

   Kyllä ainakin oman kokemuksen mukaan työkkärissä kovastikin kannustetaan opiskelemaan.

   Taino, ainakin silloin, kun se tarkoittaisi toimeentulorajan ylittävältä tuelta opintotuelle siirtymistä 😛

   Yhtä asiaa tuossa kuntouttavassa työtoiminnassa mietin, onko siinä jonkin sortin ”kiristyselementti”, että jos työteho ei miellytä, niin irtisanotaan ja katkaistaan tuet tms? Järkikin sanoo, että muutenhan työteho ei kovin kummoinen useimmilla olisi…

   • 7.1.1

    Joni Pelkonen sanoo

    Kyllähän sieltä rangaistus tulee jos ei hoita töitään – anteeksi, kuntoutustaan – kunnolla. Arvioinnin tekee kuntoutuksen ohjaaja, ja siinä voi ihan jo naamavärkkikin ja supliikkitaidot vaikuttaa asiaan.

    • 7.1.1.1

     Joni Pelkonen sanoo

     Tiedän yhden tapauksen Imatralta jossa kunnan palkkaama työkuntoutusohjaaja, tai mikä hänen nimikkeensä olikin, käski kuntoutettavaa muuttamaan ilmettään. Tavallinen ilme ei kelvannut kuntoutuksen onnistuneeseen suorittamiseen.

     • 7.1.1.2.1

      Joni Pelkonen sanoo

      Rangaistus on karenssi, eli työttömyyskorvaus evätään vähintään kolmen kuukauden ajaksi. Yksinasuvaa köyhää tämä ei onneksi hätkäytä sillä hän vain hakee saman rahan sosiaalitoimistosta. Mutta jos elät parisuhteessa ja puolisollasi on tuloja, jäät ilman mitään.

   • 7.1.2

    Miemie sanoo

    Ei kai mistään voi irtisanoa,jos ei ole työsuhteessa? Eli niin kamalassa yhteiskunnassa ei sentään eletä, että olisi tuollainen piiskamahdollisuus tämän ilmaistyövoiman käytössä. Kohta varmaan on, tai jos ei ole, niin ainakin Kokoomus alkaa sitä ajamaan.

    Eihän noista työtehoa irti saa,mutta aina melko hyvä osa kokeiluun osallistuvista oikeasti toivoo(jopa luulee) saavansa ehkä oikeaa työtä, jos tekevät kunnolla hommansa. Eli motivoituneet ahkeroi, muut velttoilee(itse varmaan olisin se velttoilija…)

    Yksi kaveri sai vuodeksi töitä, kun oli parinkymmenen harjoittelijan joukosta se ahkerin, joka painoi töitä, niin kuin olisi saanut palkkaakin muka. Tämäkin ilmeisesti siksi, että yksityisen työnantajan on pakko palkata edes joskus joku oikeaan työsuhteeseen,jos hyötyy noista ilmaistyöntekijöistä.

    Niin, tarkoitin juuri sitä, että ansiosidonnaisella päivärahalla opiskelua ei tueta, vaikka se nykyään olisi lainsäädännön mukaan mahdollista.

 7. 8

  ...... sanoo

  Onko olemassa mitään konkreettista keinoa saada oikeutta, kun alkaa varsinainen lain rikkominen/ laista piittaamattomuus? Vai ollaanko jo niin pohjalla, ettei lakia tarvitse noudattaa ”kuntoutettavan” kohdalla ollenkaan? Mistä ”kuntoutettava” saa apua/lakimiehen? Voiko kunnan haastaa oikeuteen?

  Mietin myös tuota ”kiristyselementtiä” kuten J.P:kin: Jos naama/työteho/tms ei miellytä vaikkapa sen forssalaisen maatilan isäntää …?

  Jokin ohjeistus olisi tarpeen – vai ovatko kuntoutuksen uhrit täysin oikeudettomia? Mitä ihminen voi tehdä tuohon suohon joutuessaan, millä puolustautua?

  • 8.1

   ........ sanoo

   Niin, miksi tuo esimerkin mies on lusinut kuntoutustaan neljä vuotta, jos laki määrää vain kaksi? Voisiko tästä saattaa jonkun vastuuseen?
   Kuka alkaisi ajaa hänen asiaansa niin, että hänelle maksettaisiin takautuvasti palkka noilta kahdelta vuodelta?

   • 8.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Laki ei vain salli, vaan suorastaan velvoittaa tällaiseen ketjutukseen. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 13 § 3 momentti: ”Edellä 2 momentissa tarkoitetun jakson päättyessä aktivointisuunnitelma on uudistettava noudattaen mitä 3 luvussa aktivointisuunnitelmasta säädetään.”

    Kun kuntoutavan työtoiminnan maksimimäärä 2 vuotta on tullut täyteen, niin koko touhu aloitetaan uudelleen alusta ja palkaton työ jatkuu.

    • 8.1.1.1

     ......... sanoo

     Tyhmä minä.
     Niin kuin pelkäsinkin – kuntoutuksen uhri on täysin oikeudeton.

 8. 9

  Eija sanoo

  (Ruotsin) ”Porvarihallitus lanseerasi viisi peräkkäistä ansiotulovähennystä, jotta työnteosta tulisi kannattavampaa ja kiristi samalla työttömyystukien ja muiden sosiaalietuuksien ehtoja.”

  Kahdeksan vuoden aikana Ruotsi on yksiteistytty lähes täysin; sairaanhoito (voittoperiaate), lisää yksityisiä kouluja (voittoperiaate), pakolaisasuntolat (voittoperiaate) jne jne. Järkyttävintä on, että nämä yksityiset firmat saavat kunnalta ja valtiolta avustusta eli kansalaisten verorahoja. Voitot siirretään veroparatiiseihin.
  Borg kumppaneineen oli tämän kaiken takana. Eli hänen ”tutkimuksensa” jälkeen on Suomessa odotettavissa sama ruljanssi eli rikkaat rikastuvat entisestään ja köyhät köyhtyvät.

 9. 10

  Heikki Sinsemilla sanoo

  Pitää vähän osata pelata. On hoitamaton mielenterveysongelma, asunto-ongelma, alkoholiongelma, huumeongelma ja ongelma. Sitten kun hakijaa ei enää lasketa huoneeseen kahdestaan virkailijan kanssa, ollaan voiton puolella.

  • 10.1

   Filosofian moottori evp. sanoo

   Ensin ne ei ota vakavasti. Sitten niiden on pakko pelätä hullua ja pian alkaa se että älä laita ovea kiinni. Silloin on jo hyvin pullat uunissa. Kaikki onnistuu ihan sujuvasti ja paperilla, ei mitään riistoa enää.

   • 10.1.1

    LL sanoo

    Paitsi ehkä pakkohoitolähete, jolloin työtön on sellaisessa pakkotilanteessa josta ei ole ulospääsyä. Sille kannattaa sanoa: Ei kiitos.

    Työttömyys nähdään jo sairauden tilana. Työtön on jo joidenkin mielestä niin sairas, että sote-alan ihmiset on jo kytketty ”hoitamaan” tätä joukkoa. Siksi täysin terveitä kuntoutetaan tai laitetaan työkokeiluun.

    • 10.1.1.1

     Heikki Sinsemilla sanoo

     Eli sinut voidaan toimittaa arvauskeskukseen ja kysellä että tiedätkö missä olet ja mikä vuosi ja vuodenaika ym. Jos ja kun orientoidut aikaan ja paikkaan etkä ole muutenkaan psykoottinen tai itsetuhoinen, pakkohoidon edellytykset eivät täyty.

     Kannattaa toki samalla reissulla mainita että muuten kyllä menee päin helvettiä, olet niin syrjäytynyt kuin vain voi olla ja joku työkyvyn arviointi ja eläke olis kiva ja ainut järkevä vaihtoehto tälle sosiaalikyykytykselle.

     • 10.1.1.1.1

      LL sanoo

      Jos onnistuu siten saamaan eläkepaprut, niin ilman muuta silloin kannattaa. Totta kai, koska kuntouttava työtoiminta on vain terveitä ja työkykyisiä varten.

     • 10.1.1.1.2

      Heikki Sinsemilla sanoo

      Ja jos tulevaisuus on sitä että hoitoon viedään terveitäkin, noista kieltäytymisen perusteella (Freudin mukaanhan mielenterveys on kyky rakastaa ja tehdä työtä eikä tuota ole sittemmin jostain syystä pävitetty), ollaan jo sellaisessa maailmassa että parempi jättää tuet hakematta ja vetäytyä johonkin metsiin piiloon, laavu pystyyn kunnes systeemille sattuu neukut ja taas on muutama vuosi vapaampaa.

 10. 11

  orjatyöläinen sanoo

  Kyllähän se on perkele niin… että herrat ei rupee paskomaankaa tuohon 2,25€ tuntipalkkaan….

  Ja voi kuulkaas…. Olen kuullut että osa orjista tekee metsätöitä ysieurosilla… Sahat käytössä yms…
  Ovatko nämä ylemmäntason orjija jotka saavat / JOUTUVAT käyttämään koneita ””työssään””!

  Ja se sitten kun rangaistaan…. Ensin teetetään paskahommat ja mikäli ja kun ei se vittu nappaa tuohon rahaan puurtaa samalla tavalla kuin oikea palkkatyöläinen… ( He siis odottavat että me orjat teemme saman työn 4h aikan mitä oikee palkkatyöläinen tekee ns.Kovalla palkalla…

  Pahoittelen kirosanoja, mutta kyllähän tämä on yhtä vitun paskaa koko vitun KUNTOUTTAVATYÖTOIMINTA

 11. 12

  amk sanoo

  kerron stoorin.
  Hän on nyt ollut 11 vuotta työttömänä.sai ansisidonnaista 500 pv
  sitten työmarkkina tukea. Kuka keksikään että puolison tulot vaikuttavat työmarkkinatuloon? (siitä kiittämme älynvälähdyksen saajaa= valtion säästi)
  hän siis jäi ilman korvauksia (jos muistan oikein tulo oli jotakuiten 2100 eken paikkeilla
  eihän kukaan noin pientä palkkaa saa joku ministereistä lausui, mitä kun kahden ihmisen (toinen on siis työtön) pitäisi sillä toimeen tulla.sovat ei koske minua
  ministeri tai päättäjä ajattelee. Hän oli siis tuloton ja oli puolison elätettävänä
  (ei edes verotuksessa huomioida elätettävää). sitten te-toimisto päätti että että 5 kuukauden työssäehto on paikallaan.Ei hakenut töihin? missä tarvitaan käsiä
  (golfkyynärpää,mikä on rasitus vamma).Hän toimitti lääkärinlausunnon,jonka sai vasta kun te-tsto oli jo lausunnon antanut.Siitä ei tiedetä mitään mitä tapahtui lääkärinlausunnolle tais mennä vessapaperiksi koko papru.
  (kai työkkärissäkin pitää säästää).sitten työkkäri keksi että melkein 50 vuotias ihminen menee kursseille jossa katsotaan jos menis ammattikouluun opiskelemaan, saate sanoina
  tämä auttaa meidän mielestä työllistymistäsi. Ei edes hakenut, eihän tiennyt edellisestääkään karenssista mitään. te tstosta tuli pyyntö miksi et hakenut:terveydellitä syistä.
  kun puolison tulot eivät lain mukaan enää vaikuttaneet tuen saamiseen hän haki työttömyysetuutta. Vastaus:ei. ei ole toimittanut lääkärintodistusta
  (missä laissa sanotaan että te-tstolle pitää toimittaa lääkärintoditus, eikö se ole vain niitten käytäntö) neljän vuoden päästä sai siis paperin että ei ole toimittanut lääkärintodistusta, mistä saa todistuksen jälkikäteen kun sitä ei pyydetty aikanaan.
  Työkkärin paperi oli väärennös, väärät päivämäärät väärä hakuaika jälkikäteen kirjoitettukin koska hän ei ollut saanut koko paperia kun vasta sen 4vuoden jälkeen ja sekin väärennös.
  Nyt sitten odotellaan kun vuosi 2017 tulee.Pääsee nauttimaan toisten pakeksumaa
  työmarkkinatukea.Koska helppoahan tämä on ollut tulottoman elämä.
  Ja eikun orjatöihin!!!?

 12. 13

  Jussi Parviainen sanoo

  Herätkää pahvit! Ei ole tarkoituskaan hoitaa köyhän asiaa! Kunhan pidetään pois pahanteosta ja vähän silmän lummeeksi pöyhäytellään, ja sitä paitsi sehän on köyhälle ihan oikein, kun joutuu pelkällä haravan varrella lehtiä haravoimaan ja lusikalla ojia kaivamaan! Se kun on köyhän oma vika, että on köyhä! Ja muistakaakin sitten äänestää kokoomusta!