Vastaväitteitä

Saan paljon palautetta kuntouttavaa työtoimintaa kokevista jutuistani. Työtoiminnassa mukana olevat kertovat sellaisia asioita, että kaikkien kuntapäättäjien olisi syytä keskustella vaikkapa niiden palkattomien lehtien haravoijien kanssa.

Suurin osa palautteesta tulee kuitenkin tietämättömiltä tai epäilijöiltä. Tavalliset työssä käyvät ihmiset eivät kerta kaikkiaan suostu uskomaan, että tässä maassa teetetään palkatonta työtä. He uskovat ihan vilpittömästi toiminnan olevan tilapäistä ja johtavan oikeisiin palkkatöihin.

Alan kyllästyä selittämään jokaiselle taivastelijalle erikseen asioita. Siksipä listaan tähän muutamia tavallisimpia vastaväitteitä ja vastaukset niihin.

– Kuntouttava työtoiminta kestää pari tuntia päivässä parina päivänä viikossa. Laissa on 24 kuukauden ehdoton maksimi.

Kuntouttava työtominta kestää vähintään 3 kuukautta ja enintään 24 kuukautta. Työtä tehdään vähintään yhtenä päivänä viikossa neljän tunnin ajan ja enintään viitenä päivänä viikossa enintään kahdeksan tuntia päivässä. Minimi- ja maksimimääriä käytetään harvoin, mutta keskimäärin ollaan lähempänä maksimia kuin minimiä.

Kuusi tuntia viitenä päivänä viikossa on ihan tavallinen määrä. Kun jakso päättyy, niin tilanne nollataan ja laaditaan uusi aktivointisuunnitelma. Ensin TE-toimisto tutkii onko henkilölle tarjolla palkkatyötä ja kun ei ole, niin suunnitelmaan otetaan mukaan kuntouttava työtoiminta. Koko touhu alkaa siis alusta. Lakitekstinä sama:

Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään 3–24 kuukauden mittaiseksi jaksoksi kerrallaan. Jakson aikana henkilön tulee osallistua kuntouttavaan työtoimintaan vähintään yhden ja enintään viiden päivän aikana kalenteriviikossa. Yhden päivän aikana kuntouttavan työtoiminnan tulee kestää vähintään 4 tuntia.

Edellä 2 momentissa tarkoitetun jakson päättyessä aktivointisuunnitelma on uudistettava noudattaen mitä 3 luvussa aktivointisuunnitelmasta säädetään. (Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 13 § 2-3 mom.)

– Ei niiden kavereiden työtahti kummoiselta näytä ja ovatpahan sen aikaa poissa kaljaa litkimästä ja kotisohvilta syrjäytymästä.

Tämä sotii virallista totuutta vastaan. Kaikkien työtoimintaa ylistävien uutisten mukaan työntekijät ovat poikkeuksellisen motivoituneita ja reippaita. Kun meillä purettiin tiilitaloja käsipelillä, niin paikallislehti kehui suorastaan ylisanoin työn vauhdikkuutta. Jokaiseen asiaa käsittelevään ajankohtaisohjelmaan löytyy poikkeuksellisen motivoituneita haastateltavia.

En minäkään usko virallista totuutta. Haastateltavat valikoi toiminnan järjestäjä ja vain harvoin pääsevät kriittiset ääneen. Jokainen voi puolestaan miettiä omaa motivaatiotaan tehdä vaikka nykyistä työtään työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Ihmettelen myös miksi kukaan haastattelija ei keksi kysyä ottaisiko työtä tekevä mieluummin työstään palkkaa vai tekeekö hän sitä ihan omasta tahdostaan ja tekemisen ilosta.

Jos työttömiä pitää lähtökohtaisesti alkoholiongelmaisina laiskureina ja vain piiskaa tottelevana mullilaumana, niin silloin tietysti vetäistään mukaan kalja ja kotisohva. Ehkä se mieli sitten muuttuu, kun itse huomaa olevansa mullilauman jäsen. Minä tulen sitten sanomaan, että parempi se on sinunkin olla töissä kuin syrjäytyä siellä sohvalla kaljaa kittaamassa.

– Kuntouttavaa työtoimintaa eivät yritykset voi järjestää, joten sinähän valehtelet kun kerrot työttömien valmistavan palkatta tuotteita markkinoille tai toimivan alihankintatehtävissä.

Kuntouttavaa työtoimintaa eivät yritykset voi tosiaankaan järjestää. Sitä voivat järjestää vain julkisyhteisöt, yhdistykset ja säätiöt. Mikään ei kuitenkaan estä yhdistystä tai säätiötä perustamasta yritystä tai yritystä perustamasta yhdistystä tai säätiötä. Näistä yhdityksistä ja säätiöistä sitten ohjataan kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa palkatonta työvoimaa yrityksen tuotantolinjalle. Näin tehdään mölkkypelejä ja pussitetaan ruuveja.

Tätä nykyisin tarkoitetaan, kun puhutaan työttömien aktivoinnista.

Kommentit
 1. 1

  Raiko Karvonen sanoo

  On tämä kuntouttava työtoiminta kyllä järjenköyhää touhua. Mikään siinä ei vaikuta olevan kunnossa.
  Työttömiä pompotellaan, miten sattuu. Osallistuva sosiaaliturva on täysi vitsi. Ei tässä touhussa todellakaan mitään järkeä ole.
  Työstä pitää saada palkkaa eikä jotakin kompensoivaa sosiaaliturvaa. Päättäjiltä puuttuu asioista maalaisjärki. Siitä on nyt pahasti puutetta nykyisiltä poliitikoilta eduskunnassa ja hallituksessa.
  Myös kunnista puuttuu maalaisjärki.

 2. 2

  Tapio Koivisto sanoo

  Minä ymmärrän noita duunareitakin. He ovat katkeria, kun joutuvat yksin tekemään monien duunit. Eivät vaan tajua, että kohta työttömyys koittaa heillekin. Ilmaistyövoima kun painaa päälle.
  Paljon helpompaa on syyllistää seinän takana asuva työtön, kuin oma työnantaja.

  • 2.1

   Heikki Sinsemilla sanoo

   Tästähän juuri on kyse. Pyhää lehmää ei saa kritisoida, tuli siitä millainen riistäjä tahansa. Näin siis aina ja kaikissa yhteiskunnissa poliittisista aatteista riippumatta vähän ennen lopullista tuhoa.

 3. 3

  Sossu sanoo

  Selvitin mölkkyasian. Niitä eivät valmista kuntouttavassa työtoiminnassa olevat vaan palkkatuella työllistetyt ja työkokeilussa olevat.

   • 3.1.1

    Sossu sanoo

    Totta, mutta se ei ole kuitenkaan kuntouttavaa työtoimintaa. Työkokeiluun voi esim. mennä ihan laillisesti yritykseen. Ja sitä paitsi mölkyt valmistetaan kuntayhtymässä, ei yrityksessä.

    • 3.1.1.1

     Sossu sanoo

     Möykkyjä valmistava Tuoterengas on osa Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymää.

     • 3.1.1.1.1

      LL sanoo

      ”Työkokeiluun voi esim. mennä ihan laillisesti yritykseen.”

      Oletkos kauankin tehnyt töitä palkatta?

     • 3.1.1.1.2

      Sossu sanoo

      Ilmaisin huonosti. Tarkoitin, että lain mukaan työkokeiluun voi mennä myös yritykseen, kuten blogin pitäjäkin tuossa toteaa. Kuntouttavassa työtoiminnassa se ei nykylain mukaan ole mahdollista.

     • 3.1.1.1.3

      Saku Timonen sanoo

      Ei palkatta teetettävä työ muutu yhtään sen kauniimmaksi vaikka sitä teettääkin kuntayhtymä.

    • 3.1.1.2

     Saku Timonen sanoo

     Työkokeilu on ihan sitä samaa palkatonta työtä teettipä sitä yritys, kuntayhtymä tai vaikkapa Hentun Liisa. On sinänsä hyvin kuvaavaa, että palkatonta työtä teetetään kahdella ei nimikkeellä ja sitten saivarrellaan siitä, onko varmasti käytetty oikeaa nimitystä tästä orjatyöstä.

     • 3.1.1.2.1

      Sossu sanoo

      On siinä se ero, että työkokeilua ei voi järjestää ihan loputtomiin. Ja työkokeiluun kuitenkin itse hakeudutaan…. Uskon, että ymmärrät, mitä ajan takaa. Itse asiasta olen samaa mieltä, palkaton työ on väärin ja syö vain oikeita työpaikkoja.

     • 3.1.1.2.2

      Heikki Sinsemilla sanoo

      Hakeudutaan kai. Entäs jos joku jättää hakeutumatta, karenssihan siitä seuraa. Eihän tuo tavallaan pakollista ole, elämä vain menee vaikeaksi ilman rahaa.

  • 3.2

   Saku Timonen sanoo

   Palkkatuella työllistäminen on oikeaa työllistämistä, koska työstä saa normaalin palkan. Työkokeilu on ihan sitä samaa palkatonta työtä kuin kuntouttava työtoimintakin.

   • 3.2.1

    Mikko Kari sanoo

    Periaatteessa näin, mutta ongelmaksi tulee se, että kun palkkatuella on pidetty se maksimimäärä mitä kullekin työllistyvälle on määrätty, potkaistaan pellolle ja otetaan uusi työkkärin ohjaama palkkatuella työllistyvä tilalle.

    Toki se on ’työllistyvälle’ sikäli parempi, että saa oikeaa palkkaa siltä ajalta.

 4. 4

  orjatyöläinen sanoo

  Ja kuinka on mahdollista että eräät ysieuron ”työn”tekijät istuvat ””taukotuvassa juomassa viinaa ja kaljaa… Ja tämä on jokapäiväistä… Töynohjaaja katsoo vaan vierestä eikä tee asialle mitään…

  Työaika on sen 4h/pv. Mutta ei kai voi vaatia yhdeksäneuron miestä/naista tekemään töitä samalla lailla kuin oikea palkkatyöläinen… Kummiskin palkka on 2,25€/h. Oiskiko isotherrat valmiita tekemään tuohon tuntipalkkaan yhtään mitään ? TUSKIN !

 5. 6

  orjatyöläinen sanoo

  Jos motivaatiota ei ole niin pelotellaan karenssilla / tukien katkeamisella…. PELOLLAko tämä toimii ?

 6. 7

  Paula sanoo

  Tuoterengas yhtiöitetään vuoden 2015 alusta. Siitä tullee sosiaalinen yritys

  • 7.1

   LL sanoo

   Kuinka sosiaalinen? Omistavatko työntekijätkin firman osakkeita? Onko työntekijöillä edustus johtokunnassa? Saavatko palkkaa työstään?

  • 7.2

   Saku Timonen sanoo

   Ei palkatta teetettävä työ muutu yhtään sen kauniimmaksi vaikka sitä teettääkin sosiaalinen yritys.

   • 7.2.1

    Heli Lindroos sanoo

    Sosiaalisen yrityksen pitäisi kuitenkin olla palkkaa maksava yritys. ”Sosiaalisen” statuksensa takia se saa tukea palkanmaksuun. Ymmärtääkseni tämä olisi muutos parempaan suuntaan työntekijöille; tuettua palkkatyötä.

  • 7.3

   Ville sanoo

   Sosiaalisen yrityksen nimikkeen (ja hyödyt) saa yritys, joka täyttää tietyt kriteerit. Pääasiassa, että riittävän suuri osa työntekijöistä on vaikeasti työllistettäviä jne. Tämä ei takaa, että sosiaalinen yritys toimisi eettisemmin näitä työntekijöitä kohtaan, ehkä jopa päinvastoin. Kyllä se on helmpompaa kyykyttää vajaakuntoisia, kuin terveitä ja voimakkaita.

   Sosiaalinen yritys saa ja sen kuuluu tuottaa omistajilleen voittoa.

 7. 8

  Vierestä seurannut sanoo

  Kuntouttavassa työtoiminnassa olevien työpanos voidaan myös myydä yksityisille firmoille kuntien ja kaupunkien toimesta.

  Näin se tapahtuu:
  Riittää, että kuntouttavassa työtoiminnassa tai sen sellaisessa toiminnassa olevat lähetetään tekemään vaikka työmaansiivousta kunnan/kaupunkien työmaille. Joissa hommia kumminkin tekee yksityiset yritykset, jotka laskuttaa kuntaa/kaupunkia remontista myös siitä siivouksesta jos tekisivät sen itse oikeana palkkatyönä.

  Ja kun työttömät on työnsä tehneet, niin kunta/kaupunki lähettää laskun näille yksityisille firmoille työttömien tekemästä työpanoksesta. Eli vaikka siitä siivoustyöstä. HUOM! Tästä laskutuksesta ei makseta penniäkään työttömille palkan muodossa.

  Hauskinta tässä on se, että monet yksityisten firmojen työntekijät luulee, että työttömille maksetaan ihan oikeaa palkkaakin tästä työstä. Ja yleensä kun väärinkäsityksen oikaisee, niin seurauksena on vain ihmettelyä. Ja jotkut selittelee, että no ehkä joskus sitten joku maksaa palkkaakin. No niinpä joskus…

  Yhteenveto vielä siis, joku yksityinen firma välttyy oikean palkan maksamisesta jollekin/joillekin ja saa saman työn todnäk. Alehintaan työttömien tekemä. Puhumattakaan muista kulueristä mitä tulisi jos saman homman tekisi joku palkkatyönä.

  Lisäksi työttömät ei saa tästä tehdystä työstä senttiäkään ylimääräistä tililleen. Vaikka tekevät työn josta normaalisti maksettaisi oikeaa palkkaa. Korkeintaan kiitoksia voi sadella ja mikseipä sataisi kun pilkkahintaan saatiin teetettyä työt.

  Ainut vaan, että kiitokset ei työttömän pankkitiliä lämmitä. Kiitoksilla kun ei ainakaan laskuja maksella tai ruokaa ostella jne…

 8. 9

  JK.. sanoo

  Sitten on nämä työkkärin kurssit joihin on ujutettu pitkä aika palkatonta työharjoittelua.
  Nämäkään kurssit ei ole peläkästään nuorille vaan niihin voi joutua 20 vuotta palkkatyötä tehnyt irsanottu työtön. Toki kai vasta sitten jos on ollut sen 500 päivää työttömänä, mutta tiedän tapauksen, että 20v palakkatyötä tehnyt on tälläiseen jotunut jossa on yli puolet kurssin ajasta palkatonta työtä. Olen myös itse joutunut jopa kahdesti tälläiseen ja kuntouttavaan työtoimintaan. Näihin on periaattessa pakko mennä jos meinaa tuet säilyttää. Olen myös ollut kuntouttavassa ja harjoitteluissa ja kyllä näillä selkeesti pyritään vaan siihen, että saadaan työntekijöitä töihin ilman palkkaa. Mistään muusta ei ole kyse. Kun ei palkkatyötäkään saa jakson loputtua.

 9. 10

  Marko sanoo

  Minusta työkokeilu on aniharvoin vapaaehtoista. Joten se siitä väitteestä. Työkkärissä tuo vapaaehtoisuus on muutenkin jotain ihan muuta kuin mitä tällä sanalla normaalisti on totuttu ymmärtämään. Enemmän kyse on vapaudesta joko suostua palkattomaan (ihan sama minkänimiseen) työhön tai menettää päivärahat määräajaksi. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole.

  • 10.1

   Sossu sanoo

   Mielipide ei ole tiedon väärti. Jospa vaikka perehtyisit lakiin julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta. Ok, myönnän, että laki on hyvin vaikeaselkoinen. Työkokeiluun ei siis kuitenkaan ole pakko suostua ja jos ei suostu, tästä EI siis seuraa karenssia. Jos kuitenkin työkokeilun aloittaa ja sen keskeyttää, joutuu yleensä karenssille.

   • 10.1.1

    töytön sanoo

    Riippuu mitä työnhakusuunnitelmaan on kirjailtu, ja onko työtön allekirjoittanut sen.

    • 10.1.1.1

     Sossu sanoo

     Juuri näin… Jos työnhakusuunnitelmassa ei ole sovittu työkokeilusta, ei siihen ole pakko suostua.

     • 10.1.1.1.1

      LL sanoo

      Laki on vaikeaselkoinen ja yksittäinen viranomainen voi tehdä oman tulkintansa, ja tämän tietyn tulkinnan mukaan tehdään päätöksiä, joilla on vaikutuksensa työttömän elämään, kuten täällä on useista kommenteista luettavissa.

      Työttömyys on kirjattu hallitusohjelmaan. Pyrkimyksenä on säilyttää työttömyys. Siis: TYÖTTÖMYYS on päämäärä. Se kuka joutuu työttömäksi on täysin arpapeliä, sen tajuaa jokainen jolla on hitunenkin järkeä päässään.

      Yhteiskuntamme rakentuu tälle poliittiselle tahtotilalle: osa ihmisistä saa kokea olevansa täysin tarpeettomia, ulkopuolisia ylijäämäkansalaisia, joista voidaan puhua ihan mitä sattuu ja kohdella ihan miten huvittaa.

      Ja kansanedustajatkin kehtaavat puhua julkisuudessa ”niistä jotka vain makaavat kotona”. Monet ovat myös sitä mieltä, että valtiolla ja virkamieskunnalla on oikeus viedä työttömiltä perusturva ja ihmisoikeudet ”tarjoamalla” työttömille orjatöitä.

      Millä nimellä tätä mielipuolisuutta pitää oikein kutsua?

     • 10.1.1.1.2

      Mikko Kari sanoo

      Ja kun on kirjoitettu, se on hyväksyttävä.

      Ja kun kirjoitetaan sitä ’sopimusta’, niin jos et hyväksy niin morjes, karenssia ja viedään vielä sosiaalituesta 40% vittuilunlisää.

 10. 11

  Matelot sanoo

  En kyllä kohta enää jaksa MUTTA, jos teetetään työtä
  joka on tuottavaa tai hyödyllistä, pitää myös
  maksaa palkkaa eli tuotto/hyöty pitää jakaa. Jos taas työtä teetetään pelkän tekemisen vuoksi eli työn tuotto on +-0, voi yhtähyvin ja vieläpä paremmin
  lähteä vaikka ongelle, talvella tietysti pilkkimään(ei baariin).

  • 11.1

   töytön sanoo

   Niinpä. Hupaisaa kun jaksavat työkkärinkin puolelta edelleen mainostaa: ”Olispahan sinullakin sitten jotain tekemistä” ja ”Saahan siitä sen 9€/päivä”. Itselle hyödyllisempää tekemistä kyllä riittää ihan tarpeeksi sen palkkatyön etsimisen lisäksi tänä päivänä. Ja tuo huima 9€ pölähtää savuna ilmaan, kun auton käynnistää sinne ”tekemisverstaalle”.

 11. 12

  PItkäaikaistyötön sanoo

  Käykäämme taisteluun työttömien oikeuksien puolesta byrokratian omilla aseilla.

  Älkää allekirjoittako aktivointisuunnitelmaa ennen kuin se sisältää lain kuntouttavasta työtoiminnasta 8 §:n ja 9 §:n määräämät asiat. Saapumalla ja osallistumalla tilaisuuteen, jossa suunnitelmaa laaditaan, täytätte 10 §:n asettamat velvollisuudet, ettekä voi saada karenssiä.

  Jos olette allekirjoittaneet aktivointisuunnitelman ja saatte kutsun toimintaan, jota ei ole yksilöity suunnitelmassa 9 §:n mukaisesti, lähettäkää kutsu takaisin ja perustelkaa, että kutsu velvoita teitä, koska se ei ole suunnitelman mukainen. Älkää kuitenkaan ilmoittako tai vahvistako kieltäytyvänne toiminnasta. Vaatikaa vain, että asiat hoidetaan lain määräämällä tavalla.

  Älkää allekirjoittako sopimusta kuntouttavasta työtoiminnasta ennen kuin se on merkitty aktivointisuunnitelmaan 9 §:n mukaisesti, jos teitä sellaiseen painostetaan. Karenssiuhkaukset voi jättää omaan arvoonsa. Karenssia voi saada vain, jos kieltäytyy allekirjoitettuun aktivointisuunnitelmaan yksilöidystä toiminnasta.

  Edellä kuvattu menettely tietää teille useampaa reissua TE-toimistoon, mutta toisaalta se tekee TE-toimistolle ja kunnalle kuuluvien asioiden hoitamisen niin työlääksi, että ao. tahot joutuvat tosissaan harkitsemaan, keitä laittavat kuntouttavaan työtoimintaan ja millä aikataululla.

 12. 13

  Mummovainaa sanoo

  Lainaus:”- Kuntouttavaa työtoimintaa eivät yritykset voi järjestää, joten sinähän valehtelet kun kerrot työttömien valmistavan palkatta tuotteita markkinoille tai toimivan alihankintatehtävissä.”

  Sysmän toimintakeskuksessa käytetään työttömiä ilmaisena työvoimana alihankintatöissä. Alihankintatyötä teettää esimerkiksi Kansiopalvelu. Työttömät eivät saa tekemästään työstä mitään palkkaan verrattavaa. Lakia voidaan kätevästi kiertää. Ja lisää sanktioita on tulossa ihan lakipykälinä.