Politiikan helppoheikit

Helppoheikit kiersivät aikoinaan markkinoilla myymässä taukoamattomilla puheillaan joutavaa rihkamaa sellaisille, jotka eivät sitä tarvinneet. Puhe sujui ja kauppa kävi eikä kuluttajansuojasta ollut tietoakaan.

Kevään eduskuntavaaleihin valmistautuvat politiikan helppoheikit avaavat jo ääntään. Heidän tärkein viestinsä on osoittaa syyllisiä heikkoon taloustilanteeseen.

Julkisen sektorin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on noussut peräti 58 prosenttiin. Yksityinen sektori ei voi elättää näin suurta julkista puolta. Kuntien ja valtion työntekijöiden määrää tulee laskea kymmenillä tuhansilla.

Näin paasasi Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä viikonloppuna. Hän tekee ilmeisen tahallaan saman virheen kuten niin monet muutkin sekoittamalla osuuden bruttokansantuotteesta ja suhteen bruttokansantuotteeseen keskenään. Ne ovat kaksi ihan eri asiaa.

Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on edelleen noin 20 %, joten yksityissektorin osuus on 80 %. Julkisen sektorin suhde bruttokansantuotteeseen on 58 %, koska tämä luku nousee aina laman aikana. Laskettaessa yhteen julkisen ja yksityisen sektorin suhteet bruttokansantuotteeseen ei päädytä lukuun 100, vaan reilusti sen yli.

Tästä voitte lukea Tuomas Salonimen selkeää tekstiä ja perusteellisempaa selvitystä haluaville löytyy valaistusta täältä.

– Perussuomalaisten laskelmien mukaan maahanmuuton kustannukset ovat vuosittain 1-1,5 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan virkamieskoneiston työtunnit. Kaikkea ei tietysti voida napata pois. Mutta voisi todeta, että puolet tuosta pois.

Näin löi kampoja, kuulakärkikyniä ja rukkasia vaalikarjan ostettavaksi Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Minua kiinnostaisi kovasti nähdä nuo laskelmat, jotka päätyvät niinkin leveään haarukkaan kuin 1 – 1,5 miljardia.

Miten yleensä mikään laskelmaksi sanottava voi päätyä noin haulikolla ammuttuun lopputulokseen? Tuosta jos napsaistaan virkamiestyötunnit mukaan lukien puolet pois, niin mitä sitten tapahtuu? Väheneekö virkamiestyö, jos samat virkamiehet rupeavat kirjoittelemaan pelkästään kielteisiä päätöksiä? Sanotaanko virkamiehiä irti, jolloin työvoimaviranomaisten työ lisääntyy ja sosiaalikulut kasvavat?

Soini vaatii kylmiä lukuja, mutta kyllä hänen ensin pitäisi esittää omat lukunsa ja niihin päätymisensä muidenkin arvioitaviksi.

Kaikkien hölösuisimpia helppoheikkejä ovat tietenkin ne lukemattomat höpöttäjät, jotka pitävät kaikkia työttömiä kotisohvilla kaljaa kittaavina laiskureina. Heidän saamiaan tukia pitää leikata, jotta vetelyksiin saadaan puhtia ja työ rupeaa maistumaan.

He voisivat vilkaista Työ- ja elinkeinoministeriön uusinta työllisyyskatsausta ja kertoa sitten vaalikarjalle miten 28 317 avoimeen työpaikkaan saadaan survottua 572 221 työnhakijaa tai edes 314 548 täysin vailla työtä olevaa työnhakijaa. Mahtuvatko niihin kaikki, jos tukia alennetaan reilusti tai vaikka otetaan kaikki tuet pois? Pistetään sama vielä kuvana:

työllisyyskatsaus syys 14

Kun törmäätte näihin helppoheikkeihin, niin kysykää mieleenne juolahtavia kysymyksiä. Jos vastausta ei tule, niin buuatkaa tällaiset kaupustelijat ulos. Saman tien voitte buuata ulos myös sellaiset toimittajat, jotka tyytyvät toistamaan näiden kauppalopojen sanomaa.

Kommentit
 1. 1

  Päivin Pylkkerö sanoo

  Ja täällä yksi lopen väsynyt työnhakija vielä muistuttaa, että noista avoimiksi ilmoitetuista työpaikoista osa on vain näennäisesti auki. Esimerkiksi iso osa julkisen sektorin paikoista on pakko laittaa julkiseen hakuun, vaikka työpaikan saaja olisikin jo tiedossa. Kallis ja turha rekrytointiprosessi on järjestettävä, 3-5 tyyppiä haastateltava ja sitten paikkaan valitaan, yllätys, yllätys sama henkilö, joka hoiti hommaa jo aiemminkin tai joku saman organisaation toiselta osastolta/yksiköstä/projektista siirtyvä tyyppi. Muutenkin työpaikoista suurin osa täytetään työpaikan vaihtajilla, työttömän on vaikeampi tulla valituksi.

  • 1.1

   LL sanoo

   Näin se vähän on, paitsi vuorotteluvapaan sijaisuus johon on pakko palkata työtön työnhakija, työttömyysaikaa on pidennetty kun siinäkin keploteltiin.

   Hakijoiden määrä kertoo paljon tilanteesta. Olen hakenut pari kertaa vv-sijaisuutta ja kummallakin kerralla hakijoita on ollut alle 5 kuukauden sijaisuuteen viitisenkymmentä. Kaikki hakijat ovat olleet ammattitaitoisia ja päteviä. Ja työttöminä.

   Ollaan me tosi rikkaita, kun on varaa pitää ammattitaitoista ja koulutettua väkeä työttömänä (..tämä oli sit ironiaa..).

  • 1.2

   J sanoo

   Ja alkuvuodestahan oli uutisissa, että laman myötä on tullut sellainenkin ilmiö, että avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin ei edes oteta ketään. Tuntuu jo aikamoiselta vittuilulta tuollainen touhu…

 2. 2

  Heikki Sinsemilla sanoo

  Oli miten oli, sattuneesta syystä tulen äänestämään Sipilän mafiaa. Kun nyt on niin että saan parhaan avun sellaisesta lääkkeestä jota Eduskunta ei laillista. Ei ole kivaa että virkamiesmafia on aina kimpussa. Viehän tuo hyvinvointivaltion jämät samalla mutta niin näyttää olevan kaikkien muidenkin puolueiden suhteen. Nyt voisi kohdistaa viranomaisresursseja niihin asioihin joihin viranomaiset on alunperin tarkoitettukin, siinä olisi tyydyttävä ratkaisu. Vaan kun nuo eivät sitä tee niin menkööt.

  Oli hyvä että saatiin kerrankin kunnon työttömyysluvut esiin. Ei ole ihan pieni määrä, tästä ei ihan heti nousta. Seuraavassa lamassa taas 100 000 lisää, niin se on että työ käy vähiin. Saa nähdä miten vaikea tulevaisuus on vielä edessä. Koskee kaikkia maita ja ihmisiä. Ensin ne syyttää työn puutteesta työttömiä itseään, sitten ne lisää pakkokeinoja ja lopulta ne ihmettelee että miksi maailma muuttui niin turvattomaksi. Sitten ehkä otetaan ihmisoikeudet käyttöön taas. Ehkä ei.

 3. 3

  Hyviä uutisia työttömille sanoo

  Työttömyys on ollut kovassa kasvussa myös Valkeakoskella, joten Valkeakosken kaupunki haluaa tehostaa työttömien auttamista melkein kaksinkertaistamalla kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien työttömien määrän. Yhä useampi Valkeakosken työtön pääsee siis pian kuntouttavaan työtoimintaan, jonka avulla työttömien työkuntoisuutta kohennetaan.

  Nyt kaikkien Suomen työttömien on syytä iloita Valkeakosken työttömien puolesta. Valkeakosken kaupunki tekee erittäin hienoa työtä, kun se auttaa pahassa syrjäytymiskierteessä olevia työttömiä lisäämällä kuntouttavaa työtoimintaa:

  ”Päivitetty 10.10.2014 09:09, julkaistu 8.10.2014 10:29
  Yhä useampi koskilainen paiskii kaupungin hommia ensi vuonna yhdeksän euron päiväkorvauksella

  Metsuri Tommi Karjalainen (vas.) on kuntouttavassa työtoiminnassa kaupungin puistopuolella noin 30 muun työttömän tavoin. Tiistaina hän harvensi oksistoa työnohjaaja Jouni Mäen opastuksella.

  Valkeakosken kaupunki aikoo liki kaksinkertaistaa pitkäaikaistyöttömille tarkoitettujen kuntouttavan työtoiminnan paikkojen määrän ensi vuonna.

  Muutoksen taustalla on hallituksen päätös, joka velvoittaa kuntia ensi vuoden alusta lähtien järjestämään pitkäaikaistyöttömille työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikan näiden oltua 300 päivää työmarkkinatuella. Nykyään velvoite astuu voimaan vasta 500 päivän jälkeen.

  Jos kunta laiminlyö velvoitteensa, se joutuu maksamaan niin sanottua Kela-sakkoa eli tilittämään valtiolle puolet pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta.

  Viime vuonna Valkeakosken maksama Kela-sakko oli yli 620 000 euroa. Ensi vuonna summan on pelätty nousevan uuden päivärajan vuoksi jopa 1,5 miljoonaan euroon, ellei kaupunki onnistu järjestämään lisää toimintaa työttömille.

  Tällä hetkellä kaupunki järjestää kuntouttavaa työtoimintaa 240 valkeakoskelaiselle muun muassa työllistämispaja Akselissa ja kaupungin puistopuolella. Ensi vuonna paikkojen määrä on tarkoitus nostaa 433:een työllistämällä kaikkiin hallintokuntiin selvästi nykyistä enemmän pitkäaikaistyöttömiä.

  Kuntouttava työtoiminta on kunnalle varsin edullista: työtön saa muutaman tunnin työstä työttömyystuen päälle yhdeksän euron verottoman päiväkorvauksen, jonka maksaa useimmiten Kela.

  Vaarana onkin, että lähes ilmaisella työvoimalla pyrittäisiin paikkaamaan työvoimavajetta, jota kaupungin säästökuuri on synnyttänyt joillekin toimialoille.

  Kaupungin sosiaalityön johtajan Minna-Maria Solanterän mukaan kaupunki pitää tiukasti kiinni, ettei näin pääse käymään.”
  http://www.valkeakoskensanomat.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=VKS_newssite%2FAMLayout&cid=1194932005528&p=1192554210162&packedargs=packedargs%3DAMArticleCommentThreadDetails%25253AcurrentPage%253D2&pagename=VKSWrapper

 4. 4

  töytön sanoo

  ”Työttömyys on ollut kovassa kasvussa myös Valkeakoskella, joten Valkeakosken kaupunki haluaa tehostaa työttömien auttamista melkein kaksinkertaistamalla kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien työttömien määrän. Yhä useampi Valkeakosken työtön pääsee siis pian kuntouttavaan työtoimintaan, jonka avulla työttömien työkuntoisuutta kohennetaan.

  Nyt kaikkien Suomen työttömien on syytä iloita Valkeakosken työttömien puolesta. Valkeakosken kaupunki tekee erittäin hienoa työtä, kun se auttaa pahassa syrjäytymiskierteessä olevia työttömiä lisäämällä kuntouttavaa työtoimintaa”

  Ilmeisesti vitsinä heitetty?

  ”Metsuri Tommi Karjalainen (vas.) on kuntouttavassa työtoiminnassa kaupungin puistopuolella noin 30 muun työttömän tavoin. Tiistaina hän harvensi oksistoa työnohjaaja Jouni Mäen opastuksella.”

  Ammattimetsuria opastaa työnohjaaja oksasahan käytössä. En tiedä itkeäkö vai nauraa tälle pelleilylle.

 5. 5

  Markku Perttula sanoo

  Farssiahan tämä onkin. Työttömien ”auttamiseksi” naamioitua riistoa.

 6. 6

  Makkonen sanoo

  HS julkaisi pari päivää sitten propaganda-artikkelin, jossa saatiin joillakin käsittämättömillä taikalaseilla kaikista yt-neuvotteluista suorastaan triviaali asia, kun kerta uusia työpaikkoja on tullut niin paljon tarjolle:

  http://www.hs.fi/talous/a1414208160394

  ”Työpaikkojen vähennyksissä kyseessä ovat yleensä isot luvut. Työntekijöiden palkkaamiset ovat harvoin massatapahtumia. Siksi yt-aallon varjoon jää tieto, että syyskuussa avoimia työpaikkoja oli tarjolla TE-keskuksissa 38 000 eli suurempi määrä kuin mitä yt-neuvotteluissa on menettänyt työnsä tänä vuonna.”

  Tämä on täyttä paskaa ja aivan silmitöntä valehtelua. Nopea vilkaus tänne http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/hakusivu.htm?lang=fi osoittaa, että maanlaajuisesti avoimia työpaikkoja on alle 11 000, ja kun ottaa huomioon, että tuostakin on runsas määrä kaikennäköisiä riistotyöpaikkoja, osa-aikaisuuksia, pätkätyöpaikkoja, sijaisuuksia, ja vain velvollisuuden vuoksi avoimiksi merkittyjä, niin todellisuudessa ”aitoja” avoimia työpaikkoja on reippaasti alle 10 000.

  • 6.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   ”Työpaikkojen vähennyksissä kyseessä ovat yleensä isot luvut. Työntekijöiden palkkaamiset ovat harvoin massatapahtumia. Siksi yt-aallon varjoon jää tieto, että syyskuussa avoimia työpaikkoja oli tarjolla TE-keskuksissa 38 000 eli suurempi määrä kuin mitä yt-neuvotteluissa on menettänyt työnsä tänä vuonna.”

   Minulla räjähtää pää, poks vaan. Vaikka tuo lukema pitäisi paikkansa, niin miten nuo kaksi asiaa liittyvät toisiinsa? Eipä hättää, siellä molin sivuilla työpaikat vaan odottelevat irtisanottuja ottajiansa? Eikö toimittaja ole miettinyt ollenkaan, että noista paikoista kilpailevat sadat tuhannet muutkin työttömät, ei niitä ole varattu joillekin yt-neuvotteluissa potkut persauksille saaneille.

 7. 7

  Matti sanoo

  Mutta siis. Onko tuolla sanaleikillä niin älyttömästi väliä, koska pointtihan Sipilällä on kuitenkin se, että Suomi kuluttaa enemmän kuin saa verotuloja: toisin sanoen Suomi velkaantuu todella nopeaa vauhtia.

  Jos valtion verotulot pienenevät, niin eikö ole selvää, että julkisen puolen menoja täytyy sopeuttaa vastaamaan verorahoin kerättyjä tuloja?

  http://velkakello.fi/

  • 7.1

   Heikki Sinsemilla sanoo

   Niin, se koski sittenkin Suomea. Virkamiehiä joutaa vähentää, oppivat samalla jäljelle jääneet olemaan. Tähän on tultu kun on annettu tyriä asiat ja varoittelut meni kuuroille korville. Sammuttakaa lähtiessänne valot sieltä paikalliselta poliisiasemalta kuten UO-miehet jo teki, ei teitä täällä maalla kaivata. Asiat hoidetaan itse jo nyt ja olette pelkkä menoerä ja riesa.

   Puhun nyt ihan vakavissani. On hieman ikävää että tähän on tultu mutta näin siinä käy kun annetaan minkä tahansa valtiollisen toimijan muodostua sellaiseksi itsevaltaiseksi kankkulan kaivoksi jota useimmat viranomaiset Suomessa ovat jo kauan olleet.

 8. 8

  J sanoo

  Hek, työttömyysaiheeseen sopivasti Hesarin uutisissa, tuosta ne kai haaveilee Suomessakin: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1414468298498

  ”Valko-Venäjän Lukashenka haluaa kriminalisoida työttömyyden

  Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukashenka haluaa ottaa käyttöön jälleen rangaistavuuden ”sosiaalisesta loisimisesta”, joka oli kriminalisoitu Neuvostoliitossa 1991 asti.

  ”Se saisi ihmiset ymmärtämään”, Lukashenka perusteli Interfaxin mukaan hallituksen istunnossa.

  Vaatimus oli vastaus Valko-Venäjän poliisin ehdotukseen, jonka mukaan kansalaisia voitaisiin rangaista, jos he eivät ”tarkoituksellisesti” tee työtä. Ehdotuksen mukaan rangaistuksena voisi olla esimerkiksi pakkotyötä.

  ”Meidän on saatava ihmiset tekemään töitä keinolla millä hyvänsä”, Lukashenkan kerrotaan sanoneen.

  Tavoitteena on, että ”sosiaalisen loisimisen” vastaiset toimet olisivat käytössä vuoden loppuun mennessä.

  The Moscow Timesin mukaan Valko-Venäjän virallinen työttömyysprosentti on alle yhden. Riippumattomien asiantuntijoiden mukaan työttömien osuus on kuitenkin todellisuudessa kymmenkertainen.

  Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Lukashenka on ehdottanut radikaaleja toimia työmarkkinoilla. Esimerkiksi 2012 Valko-Venäjällä kiellettiin työntekijöiden eroaminen puuteollisuudessa ilman esimiehen lupaa, kertoo Moscow Times.

  Yksi kuuluisimmista ”sosiaalisesta loisimisesta” tuomittu on runoilija Joseph Brodsky.

  Hänen katsottiin syyllistyneen 1964 rikokseen, koska hän kirjoitti kenenkään käskemättä runoja ja epäonnistui täyttämään näin ”perustuslaillisen velvoitteen työskennellä rehellisesti äidinmaan hyväksi”. Brodsdky tuomittiin viideksi vuodeksi pakkotöihin.”

 9. 9

  Markku Perttula sanoo

  No mitäs uutta tuossa Valko-Venäjän uutisessa oli?
  Pampputyöllistäminen odottaa Suomessakin työttömiä. Suomessa tämä on muotoiltu vain jalostuneempaan muotoon, mutta samasta asiasta on kyse.

 10. 10

  rock hard sanoo

  ”Minua kiinnostaisi kovasti nähdä nuo laskelmat, jotka päätyvät niinkin leveään haarukkaan kuin 1 – 1,5 miljardia. Miten yleensä mikään laskelmaksi sanottava voi päätyä noin haulikolla ammuttuun lopputulokseen?”

  Puolta suomea kiinnostaisi nähdä viralliset luvut maahanmuuton kustannuksista. Jos sinä Sakari et voi niitä esittää, niin turha mitään muita lukuja kiistääkään.

  Sinä kö Sakari olet niin oikeudenmielinen ja vääryyttä vastaan taisteleva niin miksi et ota kantaa tähän: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014102818787905_uu.shtml
  96% miltei 3000 vastanneesta pitävät tuota jakoa kuitenkin epäoikeudenmukaisena. Näistä summista löytyy viralliset luvutkin joten keskustelu on helppoa.
  Yhtä puoluetta sorretaan häikäilemättömästi, mutta Sakari painaa päänsä pensaaseen?

  • 10.1

   Saku Timonen sanoo

   Kun esittää maahanmuuton kustannuksista täysin perustelemattoman väitteen 1 – 1,5 miljardia, niin silloin pitää näyttää väitteensä toteen. Ns. maahanmuuttokriittisten logiikka tosin tunnetusti kulkee täysin vastoin argumentoinnin periaatteita eli esitetään täysin tuulesta temmattu väite ja vaaditaan muita todistamaan se vääräksi. Perussuomalaiset julkaiskoot laskelmansa (jos niitä yleensä on olemassakaan) ja sitten voidaan keskustella lisää.

   Mitä tulee perussuomalaisten nuorisojärjestöjen avustuksiin, niin niitä jaetaan nuorisolain mukaan toiminnan laajuuden perusteella. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että päätöstä on perusteltu myös toiminnan sisällöllä. Samoilla perusteluilla pitäisi leikata myös kokoomusnuorten avustuksia reilusti, joten hyvä että asia tutkitaan valitusteitse.

 11. 11

  työtön myös sanoo

  Oiskohan mitään mahdollisuutta haastaa kaupunki oikeuteen tälläisesta pelleilystä? Siis jälkikäteen tietenkin koska kuntouttavanhan ei pitänyt korvata työpaikkoja vaikka kaikkialta kuuluu juuri päinvastaista. Olipa ammattitaitoinen tai ei niin tämä on vaan niin väärin että juuri nämä helpoimmat työt korvataaan 9e työntekijöillä. Toivon kyllä että joku vielä koittaa viedä tämän vaikka ihmisoikeustuomioistuimeen asti jos silläkään nyt sitten mitään muutosta saadaan aikaiseksi.