Politiikan helppoheikit

Helppoheikit kiersivät aikoinaan markkinoilla myymässä taukoamattomilla puheillaan joutavaa rihkamaa sellaisille, jotka eivät sitä tarvinneet. Puhe sujui ja kauppa kävi eikä kuluttajansuojasta ollut tietoakaan.

Kevään eduskuntavaaleihin valmistautuvat politiikan helppoheikit avaavat jo ääntään. Heidän tärkein viestinsä on osoittaa syyllisiä heikkoon taloustilanteeseen.

Julkisen sektorin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on noussut peräti 58 prosenttiin. Yksityinen sektori ei voi elättää näin suurta julkista puolta. Kuntien ja valtion työntekijöiden määrää tulee laskea kymmenillä tuhansilla.

Näin paasasi Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä viikonloppuna. Hän tekee ilmeisen tahallaan saman virheen kuten niin monet muutkin sekoittamalla osuuden bruttokansantuotteesta ja suhteen bruttokansantuotteeseen keskenään. Ne ovat kaksi ihan eri asiaa.

Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on edelleen noin 20 %, joten yksityissektorin osuus on 80 %. Julkisen sektorin suhde bruttokansantuotteeseen on 58 %, koska tämä luku nousee aina laman aikana. Laskettaessa yhteen julkisen ja yksityisen sektorin suhteet bruttokansantuotteeseen ei päädytä lukuun 100, vaan reilusti sen yli.

Tästä voitte lukea Tuomas Salonimen selkeää tekstiä ja perusteellisempaa selvitystä haluaville löytyy valaistusta täältä.

– Perussuomalaisten laskelmien mukaan maahanmuuton kustannukset ovat vuosittain 1-1,5 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan virkamieskoneiston työtunnit. Kaikkea ei tietysti voida napata pois. Mutta voisi todeta, että puolet tuosta pois.

Näin löi kampoja, kuulakärkikyniä ja rukkasia vaalikarjan ostettavaksi Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Minua kiinnostaisi kovasti nähdä nuo laskelmat, jotka päätyvät niinkin leveään haarukkaan kuin 1 – 1,5 miljardia.

Miten yleensä mikään laskelmaksi sanottava voi päätyä noin haulikolla ammuttuun lopputulokseen? Tuosta jos napsaistaan virkamiestyötunnit mukaan lukien puolet pois, niin mitä sitten tapahtuu? Väheneekö virkamiestyö, jos samat virkamiehet rupeavat kirjoittelemaan pelkästään kielteisiä päätöksiä? Sanotaanko virkamiehiä irti, jolloin työvoimaviranomaisten työ lisääntyy ja sosiaalikulut kasvavat?

Soini vaatii kylmiä lukuja, mutta kyllä hänen ensin pitäisi esittää omat lukunsa ja niihin päätymisensä muidenkin arvioitaviksi.

Kaikkien hölösuisimpia helppoheikkejä ovat tietenkin ne lukemattomat höpöttäjät, jotka pitävät kaikkia työttömiä kotisohvilla kaljaa kittaavina laiskureina. Heidän saamiaan tukia pitää leikata, jotta vetelyksiin saadaan puhtia ja työ rupeaa maistumaan.

He voisivat vilkaista Työ- ja elinkeinoministeriön uusinta työllisyyskatsausta ja kertoa sitten vaalikarjalle miten 28 317 avoimeen työpaikkaan saadaan survottua 572 221 työnhakijaa tai edes 314 548 täysin vailla työtä olevaa työnhakijaa. Mahtuvatko niihin kaikki, jos tukia alennetaan reilusti tai vaikka otetaan kaikki tuet pois? Pistetään sama vielä kuvana:

työllisyyskatsaus syys 14

Kun törmäätte näihin helppoheikkeihin, niin kysykää mieleenne juolahtavia kysymyksiä. Jos vastausta ei tule, niin buuatkaa tällaiset kaupustelijat ulos. Saman tien voitte buuata ulos myös sellaiset toimittajat, jotka tyytyvät toistamaan näiden kauppalopojen sanomaa.

Kommentit (16)
  1. Päivin Pylkkerö
    27.10.2014, 10:53

    Ja täällä yksi lopen väsynyt työnhakija vielä muistuttaa, että noista avoimiksi ilmoitetuista työpaikoista osa on vain näennäisesti auki. Esimerkiksi iso osa julkisen sektorin paikoista on pakko laittaa julkiseen hakuun, vaikka työpaikan saaja olisikin jo tiedossa. Kallis ja turha rekrytointiprosessi on järjestettävä, 3-5 tyyppiä haastateltava ja sitten paikkaan valitaan, yllätys, yllätys sama henkilö, joka hoiti hommaa jo aiemminkin tai joku saman organisaation toiselta osastolta/yksiköstä/projektista siirtyvä tyyppi. Muutenkin työpaikoista suurin osa täytetään työpaikan vaihtajilla, työttömän on vaikeampi tulla valituksi.

    1. Näin se vähän on, paitsi vuorotteluvapaan sijaisuus johon on pakko palkata työtön työnhakija, työttömyysaikaa on pidennetty kun siinäkin keploteltiin.

      Hakijoiden määrä kertoo paljon tilanteesta. Olen hakenut pari kertaa vv-sijaisuutta ja kummallakin kerralla hakijoita on ollut alle 5 kuukauden sijaisuuteen viitisenkymmentä. Kaikki hakijat ovat olleet ammattitaitoisia ja päteviä. Ja työttöminä.

      Ollaan me tosi rikkaita, kun on varaa pitää ammattitaitoista ja koulutettua väkeä työttömänä (..tämä oli sit ironiaa..).

    2. Ja alkuvuodestahan oli uutisissa, että laman myötä on tullut sellainenkin ilmiö, että avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin ei edes oteta ketään. Tuntuu jo aikamoiselta vittuilulta tuollainen touhu…

  2. Heikki Sinsemilla
    27.10.2014, 15:34

    Oli miten oli, sattuneesta syystä tulen äänestämään Sipilän mafiaa. Kun nyt on niin että saan parhaan avun sellaisesta lääkkeestä jota Eduskunta ei laillista. Ei ole kivaa että virkamiesmafia on aina kimpussa. Viehän tuo hyvinvointivaltion jämät samalla mutta niin näyttää olevan kaikkien muidenkin puolueiden suhteen. Nyt voisi kohdistaa viranomaisresursseja niihin asioihin joihin viranomaiset on alunperin tarkoitettukin, siinä olisi tyydyttävä ratkaisu. Vaan kun nuo eivät sitä tee niin menkööt.

    Oli hyvä että saatiin kerrankin kunnon työttömyysluvut esiin. Ei ole ihan pieni määrä, tästä ei ihan heti nousta. Seuraavassa lamassa taas 100 000 lisää, niin se on että työ käy vähiin. Saa nähdä miten vaikea tulevaisuus on vielä edessä. Koskee kaikkia maita ja ihmisiä. Ensin ne syyttää työn puutteesta työttömiä itseään, sitten ne lisää pakkokeinoja ja lopulta ne ihmettelee että miksi maailma muuttui niin turvattomaksi. Sitten ehkä otetaan ihmisoikeudet käyttöön taas. Ehkä ei.

Kommentointi suljettu.