Ongelman ytimessä

– Pitkäaikaistyöttömille suunnatulla kuntouttavalla työtoiminnalla tulee olemaan suurempi rooli tulevaisuudessa, sillä ensi vuonna astuu voimaan työmarkkinatuen rahoitusuudistus. Tuolloin valtio siirtää merkittävästi erityisesti pitkäaikaistyöttömyyteen liittyviä kustannuksia kuntien vastattavaksi.

Tässä Yle:n uutisessa päästiin kerrankin ongelman ytimeen. Kuntouttavaa työtoimintaa käytetään entistä enemmän pelkästään kunnan talouden tasapainottamiseen. Valtiovalta tietää tämän oikein hyvin, koska se omilla toimillaan suorastaan pakottaa kunnat tähän näennäistyöllistämiseen. Tällä hetkellä kunta joutuu maksamaan puolet yli 500 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuesta. Ensi vuoden alussa aika lyhenee 300 päivään ja lisäksi kunta joutuu maksamaan 70 % yli 1 000 päivää työttöminä olleiden tuista.

Valtio siis siirtää omia työttömistä aiheutuneita kustannuksiaan kuntien vastuulle. Kunnilla on mahdollisuus vapautua maksuvastuusta ”täyttämällä työllistämisvelvoitteensa” eli laittamalla työttömät palkattomiin töihin kuntouttavan työtoiminnnan nimellä. Lisäporkkanana valtio vielä maksaa kunnille 10,09 euroa/työtoiminnassa oleva/päivä.

On ihan selvää, että kuntien kannattaa kerätä väkeä risusavottaan ja muuanne ”työn pariin”, kuten jutussa osuvasti sanotaan. Työttömät todellakin ovat työn parissa ja jopa tekevätkin sitä työtä, mutta palkkaa heille ei makseta. He saavat edelleenkin vain sen työmarkkinatuen ja 9 euron päivittäisen kulukorvauksen.

Keskiviikkoaamuna katsoin ikkunasta ulos sateeseen. Tien toisella puolella olevassa puistoksi kaavoitetussa ryteikössä näin joukon miehiä. Yksi heistä käytteli moottorisahaa ja toinen raivaussahaa. Viisi miestä hilasi puunrunkoja ja oksia kasoiksi. Meneillään oli siis ihan perinteinen risusavotta. Tunnistin nämä oksia ja runkoja kasoihin raahavat miehet samoiksi, jotka kaksi viikkoa sitten näin haravoimassa kunnanmäen rinteitä.

Heille oli siis löydetty uusia työtehtäviä, joita heillä ei saisi lain mukaan teettää. Laissa on yhä edelleen korvaavan työn kielto, jonka mukaan kuntouttavana työtoimintana ei saa teettää sellaista työtä, joka muuten pitäisi tehdä palkkatyönä.

Tiedän, se risusavotta olisi ihan hyvin voitu jättää tekemättä tänäkin syksynä. Kunnan kannalta olisi kuitenkin sulaa hulluutta käskeä riuskat miehet taukotupaan pelaamaan korttia, kun heitä voidaan käyttää siistimään yleisiä alueita. Samalla säästyy merkittäviä summia kunnan työmarkkinatukiosuuksista ja jokainen mies tuottaa kunnalle 10,09 euroa päivässä.

Tällaiseksi on maailma mennyt. Kaikkein huonoimassa asemassa oleville pitäaikaistyöttömille on langetettu vastuu sekä raskaimmista töistä että kunnan talouden tasapainottamisesta. Onneksi jo Ylekin myöntää reilusti, että kyseessä on käytännössä puhtaasti kuntatalous.

Toivottavasti asia myönnetään yleisemminkin, jotta enää ei tarvitsisi kuunnella korviaraastavan falskeja  selityksiä elämänhallinnan parantamisesta, urapolun etsimisestä ja syrjäytymisen ehkäisemisestä. Jos joku vielä yrittää sellaisia minulle tarjota, niin ohjaan tarjoajan selityksineen suoraan näiden palkattomasta risusavotasta urapolkua etsivien miesten juttusille. Seurauksista en vastaa.

Nyt joku taas kysyy, että mitä sitten pitäisi tehdä. Vastaus on helppo: palkkatuettu työ. Kunta saa valtiolta palkkatukea ja voi pienellä lisäsatsauksella maksaa oikeaa palkkaa. Verotulot jäävät kunnalle ja palkka menee varmasti ihan jokapäiväiseen kulutukseen paikallisissa liikkeissä. Palkkatuki kestää vain määräajan, mutta palkallinen pätkätyökin motivoi varmasti paremmin kuin vuosia kestävä palkaton työ.

Kommentit
 1. 1

  työtön sanoo

  Jos joskus käsky käy, tällaiseen joudun ja huomaan korvaavani ihan oikeata työntekijää niin olisikohan mahdollista haastaa ihan kokeilumielessä kaupunki oikeuteen tai vaikka ihmisoikeustuomioistuimeen asti? Jälkikäteen tietenkin, tiedä vaikka saisi sitten palkan jälkijunassa. Ei vain voi käsittää mihin tämä maa on menossa.

  • 1.1

   sanoo

   Kaikki on mahdollista, kun vain sopiva henkilö toimeen löytyy, jolla on tarvittavat välineet toteuttaakseen sen mitä toteutettavaksi on tarkoitettu.

 2. 2

  Ilona sanoo

  Eikö korvaavan työn kieltoa pysty kiertämään esim. väittämällä, että ”emme olisi kuitenkaan voineet palkata tähän hommaan ketään”? (joten olipa kiva, että yhteiskunta järjestää ilmaista väkeä)

 3. 3

  Harryet sanoo

  Joku ennakkokeissi johonkin oikeuteen olisi ehkä hyvä saada. Mutta se pitäisi tietysti voittaa… Voiko perustelu ”ei ole rahaa palkata” olla laillinen kunnalta? Samalla perusteella monen muunkaan firman ei tarvitsisi maksaa palkkaa ihmisille, jos firma tekee tappiota.

  Pitäisikö voida todistaa, että vastaavaan hommaan on joskus ollut palkattuna joku? Mutta onhan nyt ihan selvää, että esim. puiden kaato on oikeaa työtä, joka sitä paitsi vaatii kunnon suojavälineet, koulutuksen, vakuutukset ym. Ovatko ne kunnossa?

  EIkö mistään nyt löytyisi jotain lakipykälää, jolla tämä saataisiin loppumaan? Tai ainakin vapaaehtoiseksi?

  • 3.1

   keke sanoo

   ”puiden kaato on oikeaa työtä, joka sitä paitsi vaatii kunnon suojavälineet, koulutuksen, vakuutukset ym. Ovatko ne kunnossa?”
   Käsittääkseni nämä asiat vaaditaan(osa toimitetaan fiman toimesta lienee kai osa jotain TES:iä) mikäli on työntekijä työtön sellainen ei ole. Joten asian pitäisi olla kunnossa ja työttömät voivat jatkaa terapiaansa vailla näitä edellä mainittuja asioita.

 4. 4

  Harryet sanoo

  Suomessa on käytännössä kastijärjestelmä. (Pitkäaikais)työttömät ovat sitä alinta kastia, eli kastittomat (kuten Intiassa vieläkin vaikkei virallisesti), joilla ei ole ihmisoikeuksia ja joita eivät mitkään tavalliset lait ja säädökset koskea. Upeaa.

  • 4.1

   LL sanoo

   Näin on ollut tai tähän on tultu 20 vuodessa (1990-luvun alun lamasta tämä työttmien potkiminen alkoi), ja vaikka en ole henk.koht. ollut itse työttömänä koko tuota aikaa, niin olen tätä asiaa seurannut ja elänyt muuten, ja tajunnut kyllä mihin ollaan matkalla.

   Tässä kuviossa työttömät ovat kaikkein vähiten syyllisiä huonoon kansantaloudelliseen tilanteeseen, vaikka meitä kohdellaan syyllisinä, liki rikosentekijöinä. Todelliset rikolliset ovat muualla.

 5. 5

  amk sanoo

  Puolueet ja poliitiset nuorisojärjestöt saavat tukea, miksi nämä tuet eivät ole
  vastikkeellisia.?? Miksi työmarkkinatuki ja toimeentulotuki on?
  Näitä nuorisoa opetetaan että töitä ei tarvitse tehdä kun vain on puolueessa kiinni.
  Helppoa rahaa. Miksi eivät kerää rahaa puolueelleen vaikka risusavotta hommissa… ai niin sehän on ajateltu työttömien tekemiseksi. ei heidän tehdä sitä tarvitse tehdä veronmaksajat maksaa.

  • 6.1

   Matelot sanoo

   Tuoltapa tietoa löytyikin, nyt on kaikki selvää Sionisti Mafia
   ja Kansain Välinen Juutalais Klikki ovat syynä Epolaan ja
   SUOMEN Työttömyyteen. Olenkin jo ihmetellyt.

 6. 7

  Katkaisuhoitoa raivaussahalla sanoo

  Tulee pahaa jälkeä kun laitetaan risusavottaan tai jakeluauton rattiin ihmisiä jotka eivät ole esim. nukkuneet viikkoon. Sellaisia voivat olla tiettyjen stimulanttihuumeiden käyttäjät. Aina painotetaan ja vannotaan asiantuntemuksen nimiin, tässä pukkaa nyt mahdoton yhtälö kenenkään ratkaistavaksi. Mainittu ongelma ei näy olemuksesta kuten vaikka alkoholismi, eikä siitä avauduta virastoissa koska se on kriminalisoitu.

  • 7.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Jaa. Meinaatko, että kaikki pitkäaikaistyöttömät ovat joko huumeiden käyttäjiä, alkoholisteja tai muuten vaan päästänsä sekaisin? Pakko olla jotain vikaa, kun ei työ maistu. Todellisuudessa suurin osa työttömistä on täysin työkykyisiä ihmisiä, joiden ainoa ongelma on se, ettei työpaikkoja ole tarpeeksi. Ja näitä työkykyisiä nimenomaan hamutaan töihin ilman palkkaa. Selvät ongelmatapaukset eivät kelpaa edes palkatta töihin.

   • 7.1.1

    Kaikki alat ja alan miehet sanoo

    Enhän minä niin sanonut. Joukossa on kyllä heitäkin ja heitä on paljon tavallisessa työelämässäkin.

   • 7.1.2

    Matelot sanoo

    Alkaahan sitä pikkuhiljaa kuuppa himmetä,kun
    jatkuvasti kuulee ja näkee kommentteja kuten: ”sosiaalipummit, loiset, töitä löytyy jos vain haluaa,
    sohvalla makaillaan ja nostetaan veronmaksajien
    rahoja keskikaljaa kiskoen ym.”. Ja varmasti häppäkin maistuu, ehkä muukin. Sillä jos ei pysty ulkoista maailmaa
    muuttamaan, voi aina muuttaa tajunnantilaa että edes vähän aikaa kestäisi todellisuutta. Ja kyllähän aikoinaan viski maistui, kun duuni stressas. Silloin kun töitä riitti ja ihan tarpeekskin välillä.

 7. 8

  Jussi sanoo

  Tämä on malliesimerkki kansalaispalkasta, palkkio aktiviteetistä 9 euroa päivä.

  • 8.1

   amk sanoo

   ja sekin on vain kulukorvausta, mikä ei riitä.
   päättäjät ovat päättäneet että työttömän matkakustannukset ovat alle todellisten
   matkakustannuksien koska eivät tiedä mitä matkat yleensääkkän maksavat. on kiva istua taksissa
   ja ajella veronmaksajien laskuun!

 8. 9

  amk sanoo

  Valtiolle ja kunnille tulee tuottavammaksi pitää työttömiä kuin palkata heitä.
  Jos esimerkiksi työllinen saa palkkaa päivässä 41 euroa vero on vain noin 7,5%
  mutta jos saa työttömyyskorvausta 32,66 euroa vero on jo 20%.
  Ihmetellään tätä sitten?

  • 9.1

   LL sanoo

   Hah hah toi oli tosi hyvä ”amk” 😀

   Minun kokonaisveroasteeni oli verovuodelta 2013 20,5% – olen saanut työmarkkinatukea+vähäisiä muita tuloja ja maksanut veroni kaikesta: valtionverona, kunnallisverona, korotettuna sairasvakuutusmaksuna ja yleverona. Ja tietenkin maksan alvien kautta maitolitrasta myös veroa, kuten kaikki muutkin. Jos saisin ansiotöitä tuloverotukseni laskisi reilusti.