Kilpailuvaltti

Yleensä ihmisillä on sellainen käsitys, että kuntouttavaa työtoimintaa eli palkatonta työtä voi järjestää vain kunta. Käsitys on periaatteessa oikea, mutta käytännössä väärä.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 6 §:n mukaan kunta voi järjestää kuntouttavan työtoiminnan itse, tekemällä kirjallisen sopimuksen sen järjestämisestä toisen kunnan tai kuntayhtymän taikka rekisteröidyn yhdistyksen, rekisteröidyn säätiön, valtion viraston tai rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kanssa.

Suunnilleen jokainen kunta järjestää toimintaa itse ja hankkii sitä myös yhteistyökumppaneiltaan eli usein säätiöiltä ja yhdistyksiltä. Näistä viisaimmat perustavat yrityksiä ja ohjaavat kunnan ja TE-viranomaisten lahjoittamat palkattomat työntekijät yritykseensä suorittavaan työhön.

Kokkolassa toimiva Kokkotyösäätiö on perustanut pesulan, jonka suorittava työn tekijät ovat kuntouttavassa työtoiminnassa.Työvalmentajat ja työnjohtajat saavat palkkaa, mutta sen raskaimman työn tekevät ”elämänhallintaa” opettelevat työttömät palkatta.

Ei touhu vielä tähän jää. Varmistaakseen kilpailuasemansa on Kokkotyösäätiö yhdessä erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän ja Kokkolan kaupungin kanssa perustanyt osakeyhtiön, joka puolestaan on perustanut jättipesulan laitospyykkien pesemistä varten.

Kilpailuaseman varmistamisen lisäksi pesula saa Työpankki-kokeilun kautta erilaisia yhteiskunnan tukia.

Kaupunki säästää, kun vähäisillä työvoimakustannuksilla toimiva firma voittaa varmasti tarjouskilpailun. Firma tuottaa voittoa, jonka se tulouttaa kuntayhtymälle, kaupungille ja säätiölle. Säätiö käyttää voittonsa oman toimintansa kehittämiseen ja laajentamiseen.

Siellä laitospesukoneen äärellä touhuaa edelleen se palkaton kuntouttavassa työtoiminnassa oleva asiakas. Virallisesti tarkoituksena on kohentaa hänen hyvinvointiaan sekä vahvistaa hänen elämän- ja arjenhallintaansa sekä työ- ja toimintakykyään. Käytännössä hän on hyväksikäytetty palkattoman työn tekijä.

Olen kauan ihmetellyt miksi oikeat yrittäjät eivät älähdä tästä kilpailuedusta, jonka palkaton työvoima näille sosiaalisille yrityksille tuottaa. Kukaan ei pysty kilpailemaan sellaisen yrityksen kanssa, jonka työvoimakustannukset ovat minimaaliset.

Tai onhan siitä jo älähdetty, mutta ei toivomallani tavalla. Yrittäjien ja heidän edustajiensa reaktio on, että meille myös niitä palkattomia orjia. Alkusyksystä kansanedustaja Timo Heinonen (kok) teki lakialoitteen, jonka mukaan myös osakehtiöiden pitäisi voida järjestää kuntouttavaa työtoimintaa.

Työtä tekemällähän Suomi saadaan nousuun. Tässä vauhdissa vain unohtuu se, että kohta kenellekään ei makseta työstä palkkaa, jolla ostaa niitä palkatta tehtyjä tuotteita.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Terve Saku,
  Kyllähän myö tiedetään mistä on kysymys ja itse jatkan tutkimuksia, selvityksiä aivan vapaaehtoisesti kuten myö monet koska totuus koskee.

  Terv. Arska

 2. 2

  ...... sanoo

  Kukaan tuttavapiirissäni ei halua puhua tämmöisestä tai ei tunnu edes tietävän koko ”kuntouttavasta” työstä. Koko aihehan on pelkästään ikävystyttävä.

  Kerran keskustelussa mainittiin joku 9 e työhön joutunut, mutta eihän niin voi käydä minulle. On hauskempaa jutella BB-talosta ja Putouksesta. (Nämä tuttavani ovat töissä aikapoimussa, jossa on näihin päiviin asti maksettu oikeaa palkkaa, mutta jonka olemassaoloa nyt uhkaavat lainsäädäntö ja maksavien asiakkaiden köyhtyminen ja katoaminen. Tosiasiat on toki mukavampaa kieltää ihan viimeiseen asti.)

  Pienessä 1900-luvun päässäni keksin tähän lailliseen rikollisuuteen ratkaisuksi vain järjestäytymisen, joka meni tosin pois muodista liian hyvinä vuosina, kun mainosmiehet opettivat isoiksi venähtäneet teinit olemaan ”yksilöllisiä”. Mitä kaikkea pitää tapahtua, että järjestäytymisen voima taas huomataan? Mielestäni kaiken uuden pahuuden syynä se, että aikuisuus on meiltä oudosti kadonnut.

  Jotenkin meidän pitäisi taas kasvaa aikuisiksi. Se on epämukavaa vastuun ottamista, ikävien asioiden ajattelua ja tekemistä, itsensä ja tulevien polvien ihmisoikeuksien puolustamista, oman itsensä alttiiksi asettamista = järjestäytymistä.

  Sillä nyt toiset ymmärtämättömät teinit säätävät näitä sortolakeja ja rakentavat uutta orjuutta, lainkaan tajuamatta, minkä hirveän vahingon oikeasti tekevät – myös omalle itselleen.

 3. 3

  Pohjanmaan poika sanoo

  Varokaa näitä sanoja, älkää langetko ansaan; tällä kertaa kaikki on toisin/paremmin/muuttunut. Voitte kuulla nuo sanat niin talousrikollisen (pyramdihuijaukset), poliitikon, vaimonhakkaajan, työvoimaviranomaisen tai sosiaalityöntekijän suusta. Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla, tässä tapauksessa ”mielekkäällä tekemisellä” ja työttömän auttamisella. Lait muuttuu, juu, mutta harvoin ollenkaan parempaan suuntaan, sanotaan mitä sanotaan.

 4. 4

  keke sanoo

  ”Olen kauan ihmetellyt miksi oikeat yrittäjät eivät älähdä”
  Itse ihmettelen sitä mikseivät ammattiliitot ole älähtäneet asiasta tai edes harkinneet sääntöjensä muuttamista siten että myös kuntoutettavat voisivat liittyä ammattiliittoon.

 5. 5

  Leena Kymäläinen sanoo

  Ammattiliitot älähtävät vain palkansaajien puolesta. Ja milläs se palkaton kuntoutettava ne ammattiliiton jäsenmaksut maksaisi?

  • 5.1

   keke sanoo

   ”milläs se palkaton kuntoutettava ne ammattiliiton jäsenmaksut maksaisi?”
   Varmaan sillä palkalla joka saavutetaan sen tulevan työtaistelun kautta. Vähän lienee hukassa siellä vasemmistoherrojen suunnassa se ammattiliittojen tarkoitus ja syy miksi ne alunperin on perustettu.

 6. 6

  Moraalin puutetta sanoo

  Kuntouttavan työn tulisi sisältää työn lisäksi muutakin kuntouttavaa toimintaa. Pitää kuntoutuvankin muistaa, että siellä kuntouttavassa työssä ei tarvitse tehdä hampaat irvessä töitä. Siellä kokeillaan, tunnustellaan ja kuntoudutaan. Pikkuhiljaa ja hyvää tulee. Sama koskee työharjoittelua. Sinne työharjoitteluun mennään harjoittelemaan ja kun yksi työtehtävä on opittu, niin sen jälkeen seuraavaa opiskelemaan. Työkkäriin yhteyttä, jos työnantaja ei anna monipuolisia tehtäviä joita voi opetella. Sitä varten sinne on menty. Ei tekemään töitä.

  Eikä ne yritykset jotka käyttävät näitä kuntoutettavia ja työharjoittelijoita, ole niitä yrityksiä, jotka oikeasti ovat hakemassa työntekijöitä.

  Tieto aikoinaan vedätti ja haki työntekijöitä rekrytointikurssin kautta. Unohtivat kertoa että olivat juuri YT-neuvotteluissa irtisanoneet juuri samasta tehtävästä useampia työntekijöitä. 9 kuukauden takaisinottovelvoite pelkästään esti harjoittelijoiden palkkaamisen luvattuihin työtehtäviin.

  • 6.1

   LL sanoo

   Moraalin puuteta, tosiaakin! Taidat olla jonkinsortin bimbo?

   Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pitkäaikaistyöttömille, joista suurin osa (TEM:n raportin mukaan) on yli 45-vuotiaita. Terveitä ja työkykyisiä, koulutettuja ja ammattitaitoisia aikuisia ihmisiä. Sairaat tai työkyvyttömät tai työrajoitteiset eivät edes pääse kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun.

   En minä, eivätkä kohtalotoverini, tarvitse asennevammaisuutta, vaan työpaikan, jossa voivat käyttää ammattitaitoaan ja saada palkkaa työnteosta.

  • 6.2

   Makkonen sanoo

   Joskus ammoisina aikoina jaksoin vielä siloitella sanomisiani, mutta nyt alkaa kärsivällisyys loppua, joten: haista vittu, saatanan perseenreikä.

   • 6.2.1

    piki sanoo

    Ylivoimaisesti paras kommentti, minkä olen netistä lukenut.

  • 6.3

   Matelot sanoo

   Kuntoudutaan miten, mihin ja mistä. Vammastako.
   Ja mitä pitäis kokeilla ja tunnustella. Että tämäkö se oli se
   vasara ja jakoavainkin vielä. Ja saako tuota – sorviko se nyt oli- tunnustella. Osaankohan minä maansiirtokonettakaan enää
   ajaakaan,kun se firmakin meni konkkaan enkä ole sen jälkeen
   kuin pyörällä kulkenut. Näinhän se menee?

   Uuden ammatin opiskelu taas taitaakin olla vähän toisenlainen projekti.

   P.S. En päässyt tapaturman jälkeen kuntoutukseen.

   • 6.3.1

    LL sanoo

    Voimia sulle Matelot!

    Kuulun siihen ikäluokkaan (1950-luvulla synt.), että on ollut pakko kokoajan kouluttaa itseään ja ”ammattejakin” mulla on kolme (eivät ole kaukana toisistaan).

    Väsytti – todella paljon – se jatkuva kouluttautuminen eräässä elämäni vaiheessa, kun sitä jatkuvaa kouluttautumista (mihin?) oli harjoitettava työn ohessa. Epäilin. Tässä ei ole mitään mieltä, ja joskus sen ääneen sanoinkin, mutta sain vastaani kaikkeen-sopeutuvien katseita. Ne sanoivat sanattomasti: On pakko ja ellei tässä rumbassa pärjää, se on sitten …jne…

    Muutama vuosi sitten loppuivat työt koulutetulta ja ammattitaitoiselta ihmiseltä. En suinkaan ole ainoa, tajuan sen todella hyvin. Näin se vaan käy, onnenpyörä pyörii kuten lottoarvonnoissa.Tuli minun vuoroni kuulua arvottomiin. Eikä hävetä yhtään, että pidän perusoikeuksistani huolta, koska samalla pidän myös kaikkien ihmisten arvokkuudesta, ihmisarvosta huolta.

    Kuulun työttömien sakkiin, koska taloussysteemi on mikä on. En hyväksy sitä, että työttömät nähdään jonakin vitun voimavarana, kuten rouva kansanedustaja Filatov sen on julkisesti ilmaissut. Hän haluaa kuntouttaa työttömiä. Minä haluan kysyä, että mihin? Mihin työttömiä halutaan kuntouttaa?

    Niukkaan elämään olen sopeutunut kohtalaisen hyvin, kunta-alalla töitä tehneenä kun ei ole koskaan ollut kovin leveä leipä, mutta kukaan ulkopuolinen ei tule määrittelemään ja sanelemaan elämääni, siitä pidän tarkkaan huolen.

    Olen tehnyt myös 9 euron/pvä töitä ja omasta tahdostani, vaan niihin keikkoihin en enää suostu, koska ne eivät nosta minua mihinkään. Olen asennoitunut elämääni nyt niin, että tämä ei tästä taloudellisesti muutu miksikään, mutta muuten pidän elämästä hyvää huolta.

    Ahneimmat ovat aina pitäneet huolta siitä, että saavat isoimmat kakkuviipaleet eikä kiitoksen sanoja ole juuri kuulunut. Pitäkööt ne! Mulle se sopii ja käy hyvin.

    En aio enää edistää sitä, joten yrittäkää kermaa näpeistään nuolevat vain hyväksyä, että rauhallinen kapina kermaperseitä kohtaan on jo käynnissä. Tämänikäisenä on mahdollista sanoa myös tämä ääneen.

    • 6.3.1.1

     Matelot sanoo

     -50lukulainen minäkin, tarkoitushan oli kouluttautua ammattiin, joka olisi sivunnut entistä työtäni ja josta
     edes jotakin tiesin. Virheeni oli se, että hain omaehtoista koulutusta ihan itse ja ilman TE-tston
     ”siunausta”. Joten huonostihan siinä kävi.
     Kuntoutusta ei sentään ole ehdoteltu, kun ilmoitin fyysisen kuntoutuksen olevan tärkeämpää.Eipä ole siitäkään kuulunut, sen puoleen.

 7. 7

  AH sanoo

  Nimimerkki Moraalin puutetta,

  Sinäkin näyt olevan vielä siinä luulossa, että kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu työkyvyltään tavalla tai toisella alentuneille. Että kuntoututtavassa on tarkoitus kuntoutua jostakin vammasta, puutteesta tai rajoitteesta, joka estää työllistymisen oikeaan palkkatyöhön. Tai oppia asioita, joita ei vielä osaa.

  Harhaluulosi on harmillisen yleinen. Kuntouttavaan työtoimintaan määräämiseen riittää pitkittynyt työttömyys. Mitään muuta vammaa tai vikaa työttömässä ei tarvitse olla. Tämä on kerrottu aivan yksiselitteisesti kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa.

  Vielä harmillisempaa kuitenkin on, ettet näy ymmärtäneen lukemaasi. ”Eikä ne yritykset jotka käyttävät näitä kuntoutettavia ja työharjoittelijoita, ole niitä yrityksiä, jotka oikeasti ovat hakemassa työntekijöitä”, kirjoitat.

  Timonenhan juuri kertoo bloggauksessaan, kuinka palkallinen väki voidaan korvata ilmaistyöntekijöillä. Vai luuletko tosiaan, että kokkolalaisessa jättipesulassa pestään laitospyykkejä ihan vain puuhastelun vuoksi?

  Nimimerkkisi viittaa siihen, että työttömien olisi nyt tarkistettava moraaliaan tai että sitä työttömiltä puuttuu. Minusta sitä puuttuu niiltä, jotka yrittävät hyötyä ilmaisesta työvoimasta. Tämän ilmiön laajenemisen myötä ollaan vaarallisella tiellä. Työntekijöilleen palkkaa maksavan on vaikea kilpailla sellaisen toimijan kanssa, jonka palkkakustannukset on pääosin miinusmerkkisiä. Tämä tietää yritysten kaatumista. Se taas tietää lisää menetettyjä työpaikkoja. Mikä puolestaan tietää lisää laskua kulutuskysyntään. Tien päässä häämöttää kansantaloudellisesti kestämätön tilanne. Se voi aiheuttaa senkin, että sinä löydät itsesi tekemästä nykyisiä töitäsi 9 euron päiväpalkalla. Kannattaa silloin muistaa, että oli joskus vihjailemassa kohtalotovereitaan moraalin puutteesta.

 8. 9

  töytön sanoo

  ”http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/695578/Lakimuutos+saanut+kunnat+pohtimaan+erikoisia+kokeiluja+Tyollisyysrahoja+virkistykseen”

  Päivä päivältä hauskempia juttuja saa lukea. Mitäpäs sitä nyt työttömiä palkkaamaan, kun niilläkin rahoilla voi kaupungin työntekijät lähteä vaikkapa mikroautoilla päristelemään.

  Kiitokset linkistä!

 9. 10

  Hepa-60 sanoo

  Tuttuni on kahden aa:n mies eli akateeminen ja alkoholisoitunut.Onnistui kesän aikana sotkemaan raha-asiansa.Pyrkii nyt kuntouttavaan työtoimintaan,kun on ainoa mahdollisuus saada eläminen jotenkin kasaan.(Kun ei saa edes toimeentulotukea).Ongelmana on se,että kunnalla ei ole resursseja tätä järjestää,olivat vielä sanoneet,että tämä tulee kunnalle kalliimmaksi kuin mitä kunta kuntoutettavasta hyötyy.Tällä paikkakunnalla kunta noudattaa aika tarkkaan lakeja.tosin kuulemma kunnan työntekijöistä on aika paljon ns.työharjoittelijoita.Käytännön tuntuvat vaihtelevan paikkakunnittain.Joillakin on moraalia toisilla ei.Ainakin tämä Kokkolan tapaus on huolestuttava,sillä orjatyötä ei ole syytä tehdä kannattavaksi.Kiitos Sakulle tämän asian esillä pidosta.

 10. 11

  LL sanoo

  ”Rinteen mukaan vaalikaudella on velkaannuttu karkeasti ottaen 20 miljardia euroa, mutta samaan aikaan tulot ovat laskeneet. Velkaa on otettu, jotta ihmisille on pystytty hoitamaan palvelut ja on pystytty maksamaan työttömyysturvaa, Rinne huomautti.” -HS 6.11.2014 ”Hallitukselta puuttuu poppakonstit.”

  Tämmöinen pisto työttömille valtiovarainministeriltä.

  Työttömyysturvamenot ovat pieni murto-osa kaikista sosiaaliturvamenoista ja kunnat joutuvat osallistumaan jatkossa sen maksamiseen. Sen lisäksi, että työttömät maksavat tuloveroa ja korotettua sairasvakuutusmaksua. Laskutaitoinen ymmärtää hyvin etteivät työttömyysturvamenot ole kuin hyvin pieni osa Rinteen mainitsemasta 20 miljardista eurosta.

  STM:n sivuilta:
  ”Yli 300 päivää työmarkkinatuella olleiden pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen rahoitusvastuuta siirretään kunnille vuoden 2015 alusta. Näin valtionosuus työmarkkinatuesta vähenee 150 milj. euroa. Valtion työttömyysturvamenojen suuruudeksi arvioidaan 2 589 milj. euroa vuonna 2015 (vuonna 2014 arviolta 2 774 milj. euroa). Vähennys johtuu kuntien rahoitusosuuden kasvattamisesta työmarkkinatuesta ja ansioturvamenojen 50 milj. euron säästöistä. Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa hallinnonalalleen yhteensä noin 12,6 miljardin euron määrärahaa vuodelle 2015.”

  Lähde: STM http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1888607

 11. 12

  Lin sanoo

  Olin itse Kokkotyösäätiöllä hommissa useita kuukausia. Jos nyt asiasta oli vielä minkäänlaisia epäselvyyksiä niin sopii mennä sinne itse kokeilemaan – ne ovat aivan oikeita töitä. Kuusi tuntia päivässä kahdeksan sijaan ja palkattomia, mutta aivan oikeaa työtä.

  Ei siellä ompeluhuoneessa mitään pikku näpertelyä tehty vaan korjattiin kaupungin työmiesten ja amiksen oppilaiden työhaalareita, ommeltiin alihankintatöitä yksityisille ja kudottiin kangasta säätiön omiin, vapailla markkinoilla myytäviin tuotteisiin. Kysyin jo siellä ollessani miten on mahdollista että tämä toiminta sallitaan, kun se niin ilmeisesti vääristää kilpailua koko alueella.

  Nyt opiskelen uutta alaa muualla, mutta osin Kokkolan kuntoutuksen jäljiltä liityin sekä uuden alani ammattiliittoon että vasemman laidan puolueeseen. Ehkä jompaa kumpaa kautta saa ajettua muutosta.

 12. 13

  Oheinen sanoo

  ”Työtä tekemällähän Suomi saadaan nousuun. Tässä vauhdissa vain unohtuu se, että kohta kenellekään ei makseta työstä palkkaa, jolla ostaa niitä palkatta tehtyjä tuotteita.”

  Noh noh, kyllä niitä tuotteita palkkaa saavat ihmiset ostavat, ainut vaan ulkomailta käsin.