Suutarin lapsi

Eilen kerroin siitä, kuinka jotkut kunnat ohjaavat osan työllistämistoiminnasta maksetusta valtion korvauksesta kunnan henkilökunnan virkistysrahastoon. Eilen minulle selvisi myös, että oma kuntani Juuka on jo useamman vuoden ajan tehnyt samaa.

Osa palkatonta työtä tekevien työttömien kunnalle tienaamista rahoista on käytetty vakituisen henkilökunnan virkistykseen. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestävästä palvelualueesta riippuen myös jotkut palkattomista ovat päässeet osallisiksi.

Tunsinpa itseni suutarin lapseksi, jolla itsellään ei ole kenkiä. Sanalla sanoen tunsin oloni höynäytetyksi. Olin nimittäin luottanut kunnanhallituksessa 13.5.2013 tekemäämme päätökseen rahojen ohjaamisesta:

juuan khs 13.5.13 Päätös on mielestäni täysin selkeä. Kun toimintaa järjestää yhdistys, säätiö tai uskonnollinen yhteisö, niin korvaus ohjataan tälle toiminnan järjestäjälle. Mielestäni tämä on ihan oikein. Kun toiminnan järjestää kunta itse, niin korvaus tiliytyy kunnalle.

Sana kunta tarkoittaa tässä mielestäni selkeästi kuntaa kokonaisuutena eli kunnan kassaa. Se ei tarkoita kuntouttavaa työtoimintaa järjestävää palvelualuetta saati sitten sen henkilökunnan virkistysrahastoa. Näin nyt kuitenkin on menetelty jonkin aiemman päätöksen mukaisesti.

Tällainen päätös on joskus edellisellä vaalikaudella tehty ja sitä on noudatettu ilmeisesti vanhasta muistista. Tiedätte tämän ihmisille ominaisen ajattelun, jonka mukaan tehdään kuten on aina ennenkin tehty. Vanha päätös on tietenkin uudella samaa asiaa koskevalla päätöksellä kumoutunut, mutta sitä ei ole selkeästi sanottu.

Tässä ei ole kyse ihan pikkusummista. Jokainen kuntouttavassa työtoiminnassa oleva tuottaa kunnalle 10,09 euroa päivässä ja työtoiminnassa on jatkuvasti 40-45 työtöntä palkattoman työn tekijää. Vuodessa he tuottavat kunnalle rahaa semmoiset 100 000 euroa ja lisäksi kunnan ei tarvitse maksaa puolta heidän saamastaan työmarkkinatuesta. He siis pönkittävät merkittävällä tavalla kunnan taloutta.

Läheskään kaikkea tuosta rahasta ei tietenkään ole ohjattu virkistystoimintaan. Mielestäni käytäntö kuitenkin on periaatteellisesti väärin ja epäoikeudenmukaista. Henkilökunnan virkistystoiminta ja motivointi ovat hyviä ja ehdottomasti kannatettavia asioita, mutta toiminnan tulee tapahtua tasapuolisesti talousarviossa osoitetuilla määrärahoilla.

Ei ole oikein, että palkatonta työtä tekevät motivoivat palkkaa saavia oman työnsä kunnalle tuottamilla rahoilla. Tälle käytännölle tulee nyt loppu ja kunnanhallitus antaa lähiaikoina selkeät ohjeet valtion maksamien korvausten tilittämisestä ja käytöstä sekä henkilökunnan virkistysrahastoista.

En kaipaa syyllisiä enkä aio heitä etsiä. Tärkeintä on, että epäkohta saadaan korjattua ja tulkinnanvaraiset säännöt selviksi. Tosin voi olla, että minun pääni tästä vaaditaan vadille. Minut voidaan leimata henkilökunnan vastaiseksi roistoksi, joka vie virkistysrahojen mukana myös työmotivaation.

Sen leimaamisen kestän, koska en vie kumpaakaan. Virkistysrahat otetaan talousarvioon ja motivaatiota voi hakea vaikkapa kuvittelemalla itsensä sen palkatonta risusavottaa tekevän housuihin.

# # #

Sitten vielä vähän saamastani palautteesta. Viikonlopun aikana sähköpostiin ja Facebookin yksityisviestilaatikkoon tuli viitisenkymmentä viestiä. Suurimmassa osassa niistä kerrottiin omista ikävistä kokemuksista eri viranomaisissa ja kysyttiin neuvoa.

Vastaan kaikille periaatteen vuoksi jotain, mutta mihin te kuvittelette minun pystyvän? Luuletteko, että soitan Kelan pääjohtajalle tai kuntanne sosiaalijohtajalle ja käsken maksamaan teille kuuluvan etuuden? Määräänkö hallituksen ja eduskunnan muuttamaan epäoikeudenmukaisia lakeja? Laadinko siitä paikasta asiaanne tarkemmin tuntematta ja päätöksiä näkemättä ilmaiseksi valituskirjelmän?

En soita, määrää enkä laadi. Miksi yleensä kuvittelette minun haluavan päivästä toiseen lukea surullisia ja epäoikeudenmukaisia tositarinoita? Kertokaa kokemuksenne niille, jotka oikeasti voivat vaikuttaa asioihin. Herätelkää nukkuvat kansanedustajanne, joista suurin osa ei tunnu tietävän mitään köyhän kansan elämästä.

Apua viranomaisissa toimimiseen puolestaan löytyy vaikkapa Kansalaisneuvonnasta. Paljon olette pyytämässä, mutta kun minä pyydän apuanne vaikkapa vain minua rienaamaan perustetun törkeän Facebook-yhteisön Sakari von Timonen ilmiantamiseen, niin aniharva viitsii vaivautua.

Kommentit
 1. 1

  Jouni sanoo

  Ilmianto oli näköjään mobiiliversiossa valikon takana piilossa.

 2. 2

  Joni Pelkonen sanoo

  Kävin vilkaisemassa kertomasi sivua ja ilmiannoin sen mielestäni hyvästä syystä.

 3. 3

  Markku Perttula sanoo

  Ilmianto lähetetty eteenpäin tästä von Timonen törkysivusta.
  Hei, nyt auttamaan Sakua. Voitte itsekkin olla joskus avun tarpeessa ja joutua häiriköinnin uhriksi.

 4. 5

  keke sanoo

  ”En kaipaa syyllisiä enkä aio heitä etsiä. ”
  Itse kaipailisin tosin mitkään virkistyskassat ei oikeastaan kiinnosta. Oikeastaan kaipailisin melko tarkkaa tutkintaa siitä että noudatetaanko Suomessa ILO:n yhteissopimusta pakkotyöstä ja mikäli ei niin miksi ja ketkä sitä ovat rikkoneet. Mikäli pakkotyötä on käytetty yrityksissä, kunnissa tai valtion toimesta työnkäyttäjät pitäisi saada selville ja asianmukaisesti rangaista.

 5. 6

  sanoo

  Minulla on huonoja kokemuksia ilmiannoista. Ne eivät johda kuin (ilmeisesti) automaativastaukseen, jonka mukaan ilmianto on vastaanotettu, sivu tarkastettu, eikä ole todettu facebookin sääntöjen vastaiseksi (tms). Eli mitään ei tapahdu. Monella muulla on samoja kokemuksia.

 6. 7

  ...... sanoo

  Kiitos siitä, mitä kotikunnassasi teit, vaikka en asukaan siellä päin.
  Kiittämättömyys on maailman palkka, ja se, joka on ottanut asiakseen tehdä jotain toisten hyväksi, kohtaa aina vain lisää pyyntöjä ja vaatimuksia. Tuon on pakko tuntua aika raskaalta.
  Mutta heikot paskahousut eivät koskaan saa avunpyyntöjä ja vihapostia; niitä saavat vain vahvat.

 7. 8

  anssi keskiväli sanoo

  Pistin ilmiannon, mutta näköjään ne on ihan yhtä tyhjän kanssa, koska eivät mukamas riko yhteisönormien sääntöjä.

 8. 9

  ope sanoo

  Minulla on teoria Paremmat Taskut. Se on yleisesti käytössä vammaispuolella ja sosiaalitoimessakin. Kun rahaa osoitetaan kohteeseen a esimerkiksi huonosti toimeentuleville, huomaa rahanjakoon osallistuvat että mitä tätä tohon laitetaan olisihan parempiakin taskuja joihin tälläinen raha voitaisiin laittaa. Silloin tehdään ohje, jolla tämä raha voidaankin siirtää Parempiin Taskuihin. Usein on kyse että elinkeinot tarvitsevat jotta voisivat työllistää tai muuten järjestää asioitaan. Ja kas kummaa huomataan että kohde a tuleekin toimeen ilman tätä joten sinne pitää anoa lisää fyrkkaa jotta se voidaan osoittaa kohteeseen b eli Parempiin Taskuihin.

 9. 12

  Papi sanoo

  Jos nyt ei yksityiskohtaisia toiminta-ohjeita epäkohtiin, niin hyviä neuvoja voi aina
  antaa, miten asioissa yleisesti kannattaa menetellä. Viralliset oikaisu ja valitustiet. Lukemalla näitä blogin kirjoituksia, jokainen lukija voi saada ja saakin valistusta ja vinkkejä omien asioidensa hoitoon. Ja hei netistä löytyy lisää muidenkin kirjoittajien kokemuksia ja ratkaisuja. Tutkailkaapa.

 10. 15

  Järjetön päihdepolitiikka sanoo

  Hehe..
  Kyllä facebookin ilmianto toimii.
  Ilmoitin ylläpidolle Sakari Von Timonen-profiilin häiritsevän itseäni tai tuntemaani henkilöä ja kas kummaa, tänään oma profiilini poistettiin.
  Joku oli ilmeisesti kostanut ja ilmiantanut kuvan (virhe), jonka hölmön humoristisesti aiheesta nappasin.
  Syy henkilökohtaisen profiilin poistamiselle ja muuttamiselle facebooksivuksi: En ole Facebookin ylläpidon mukaan todellinen henkilö, vaan nyttemmin ilmeisesti edustan henkilöä, yhtyettä, aatetta, tai asiaa.
  No, ideaa ei voi tappaa ja sivuna ”Järjetön Päihdepolitiikka” ajaa saman asian.
  Oppia ikä kaikki.

  Taistelu tuulimyllyjä vastaan ihmisten puolesta jatkuu.

 11. 16

  Ihmettelevä sanoo

  Joka kunnassa ja kaupungissa pitäisi olla kyllä yksi Saku. Arvostan Sakun selkärankaa tässä asiassa.

  Mitä tulee naamakirja juttuun, niin aika säälittävää toimintaa. Mutta veikkaan että senkin takana on vain henkisesti keskenkasvuinen ihminen tai henkisesti vauriotunut onneton raukka. Ja tarvitsisi apua. Mutta ei Saku eikä kukaan meistä voi sitä auttaa mitenkään, koska haluaa pahaa oloaan purkaa raukka anonyyminä. Voi voi sentään tämmösten kanssa…

 12. 17

  anon sanoo

  Facebook Help Team
  Thank you for taking the time to report something that you feel may violate our Community Standards. Reports like yours are an important part of making Facebook a safe and welcoming environment. We reviewed the Page you reported for harassment and found it doesn’t violate our Community Standards.
  Note: If you have an issue with something on the page, be sure to report the content (ex: a photo), not the entire page. That way, your report will be more accurately reviewed.

 13. 18

  Saara sanoo

  Olen saanut suuren avun lukiessani Saku sivujasi. Olen ajatellut myöskin kirjoittaa oman tarinani sinulle mutta nyt tajuan että liikaa saat lukemista.
  On mahtavaa että kirjoitat näitä juttuja. Kumpa ainakin osa työttömistä jaksaisi taistella omista oikeuksistaan kirjoitustesi kannustaessa.

 14. 19

  Saku Timonen sanoo

  Kommentoini suljettu roskapostihyökkäyksen takia.