Orjatyön hinnasto

– Meillä on esimerkiksi Meijerin piste, jossa voi hyödyntää omaa osaamistaan. Siellä on muun muassa puupaja ja metallipaja, sanoo kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Arja Lehtinen.

– Jokainen saa tehdä jotain, ja tekemistä löytyy varmasti. Pyrimme myös kuuntelemaan ihmisen omia toiveita, Lehtinen toteaa.

Näin kuittaa Huittisten kaupunki eilisen Ajankohtaisen kakkosen esittelemän yhden kuntouttavassa työtoiminnassa vuosia viettäneen työttömän ilmiselvän  kyykyttämisen ja nöyryyttämisen.

Työtoiminnan ohjaaja on varmasti oikeassa. Jokaiselle löytyy jotain sellaista työtä, jota laissa olevan korvaavan työn kiellon takia ei kuntouttavana työtomintana saa teettää. Kieltoa uhmaavaa työtä kuitenkin teetetään ja sitä jopa myydään ulkopuolisille. Myytävä työ on lisäksi hinnoiteltu tarkasti.

Hinnasto löytyy Huittisten kaupungin omilta verkkosivuilta.  kutyn hinta huittinen Kaupunki siis myy kuntouttavassa työtoiminnassa olevien työpanosta yksityisille ja yrityksille. Yksityiset saavat orjan kympillä tunniksi ja yritykset kahdella. Autot pestään, pienkoneet huolletaan ja polkupyörien kumit paikataan tarkan hinnaston mukaan.

Jos työtön joutuu matkustamaan työn takia omalla autolla, niin kaupunki rahastaa siitä 45 senttiä kilometriltä. Kaikki tämä raha tulee kaupungille eikä se työt tekevä kuntoutettava näe siitä vilaustakaan. Hän saa vain Kelan työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Tämänkin kulukorvauksen maksaa Kela.

Yksityiselle myyty kuntoutettava työtön tuottaa tunnissa kaupungille saman verran kuin hän itse saa Kelalta päivässä. Yritykselle työtä tekevä tuo kaupungin kassaan rahaa kaksi kertaa oman päivittäisen kulukorvauksensa verran tunnissa. Tämä on pelkästään työstä kaupungille perittävä korvaus. Sen lisäksi työtön tuottaa kaupungille selvää rahaa 10,09 euroa päivässä valtion työllistämiskorvauksena.

Suurin hyöty tulee vapautumisesta kaupungin osuudesta työmarkkinatukeen. Kaikkein heikoimassa asemassa olevat pitkäaikaistyöttömät kantavat merkittävän vastuun kaupungin talouden tasapainottamisesta. Orjakauppa on niin kannattavaa, että se ei yhtä vastaan hangoittelevaa änkyrää kaipaa. Hänet voidaan istuttaa nöyryytysmielessä täyttelemään sanaristikoita vuosikausiksi, niin oppii olemaan.Tai kaikesta päätellen onneksi ei opi olemaan, vaan tuo epäkohdat esille omalla nimellään ja naamallaan.

Huittisissa ei varmaankaan kannata ruveta pesemään autoja tai korjaamaan pienkoneita yritysmielessä. Kaupungin ylläpitämä orjatyökeskus pitää huolen siitä, että samoille markkinoille on turha yrittää. Asian luulisi kiinnostavan myös kilpailuviranomaisia.

Kommentit
 1. 1

  Sami Louekari sanoo

  Kiitos taas Saku. Tälle hommalle on kertakaikkisesti saatava loppu ja heti. Ihmeen hiljaa ay-liikekin on. Ja tosiaan kilpailuviranomaisetkin. Näemme kohta varmaan Suomessakin sen, mitä Britanniassa on tapahtunut: työntekijöitä heitetään firmoista pihalle ja tilalle otetaan kuntoutettavia orjia.

  • 1.1

   Joni sanoo

   Luulisi, että asia kiinnostaa jo ahneuden nimissä EK:ta, perheyrittäjienliittoa, pienyrittäjienliittoa. Eli niitä, joiden bisneksiä mennään sohlaamaan.

 2. 2

  keke sanoo

  ”Ihmeen hiljaa ay-liikekin on”

  Miten niin ihmeen hiljaa? Kyllähän nuo jatkuvasti ovat ottaneet kantaa näihin uudistuksiin ja aktiivisesti niitä on heiltä kyseltykkin eri elimissä kun pakkotyölakeja on säädetty. Linja on ollut se että hyvä juttu ja enemmän tämmöstä niin työtön ei syrjäydy.

 3. 3

  Esa Mäkinen sanoo

  Vertailun vuoksi näkymä keskiluokkaiseen todellisuuteen: Olen vuorotteluvapaalla. Tilille ropsahtaa vähän alle 1000€ kuukaudessa. Sen saamiseksi ei tarvittu muita perusteluja kuin töissäolovuosia, en siis joutunut todistelemaan kellekään mitään lääkärintodistuksilla, käymään syynättävänä tms. Kukaan ei kysele mitä teen (palkkatöitä en saa tehdä tai korvaus tippuu.) Kukaan ei voi kieltää minua matkustamasta tai tekemästä vapaaehtoistyötä, minun ei tarvitse olla korvauksen maksajan käytettävissä ja tavoitettavissa. Vaimoni tulot eivät korvaukseen vaikuta ja kukaan ei pakota myymään omaisuutta. Olen täysin vapaa.

  • 3.1

   Salla Willman sanoo

   Olet oikeassa Esa. Suomessa on toteutettu monet asiat jotenkin kahden kerroksen väkimäisesti.
   Esimerkiksi miten on olemassa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrää vastaavaa tuki päätoimiseen opiskeluun aikuisopiskelijoille, jotka ovat työ- tai virkasuhteessa tai toimivat yrittäjänä. Opiskella saa 19 kk tällä tuella. Tukea hakiessa pitää tietysti olla opiskelupaikka, opiskeluajat ja suoritettava tutkinto tai sen osa määriteltyinä. Mutta muuta ei oikeastaan kysellä: opiskelun hyödyllisyyttä työllistymisen tai työssä jatkamisen tai siinä etenemisen kannalta tms.
   Tätä voi verrata niihin ongelmiin, joita monilla työttömillä on ollut, jos he ovat koettaneet selvittää mahdollisuutta opiskeluun. Välillä mahdollisuus annetaan ja välillä ei. Puututaan, säänneellään ja evätään kuitenkin jotenkin ehkä enemmän.

   • 3.1.1

    Annina Sundqvist sanoo

    Minä yritän vaihtaa ammattia terveyteni ja vaikeavammaisen lapseni vuoksi ja myös näistä syistä olen pitkäaikaistyötön. Valmistuin viime keväänä ylioppilaaksi. En päässyt yliopistoon sisään, joten käytän tämän lukuvuoden hyväkseni käymällä pakollisia opintoja avoimessa yliopistossa. Näistä olen maksanut elokuussa 680€ jättämällä vuokran maksamatta. Tällä viikolla olen saanut vuokrarästin kokonaan maksettua tinkimällä kaiken äärimmäisyyksiin ja saamalla äitini maksajaksi ruokaostoksille.

    Avoimen opinnot eivät kuulu opintotuen piiriin. Niitä ei pääsääntöisesti myöskään voi opiskella työttömyystuella (pitkäaikaistyötön), kuten ammattiin tai tutkintoon johtavia opintoja voi, vaikka ne olisivatkin pakollisia ja hyväksiluettavia ja tarkoitus sisällyttää pääsykokeista tai avoimen väylän kautta opintoihin päästyään.

    Opinnot katsotaan päätoimisiksi (eivät siis siltikään kuulu opintotuen piiriin), jos niistä tulee lukukaudelle jaettuna vähintään viisi opintopistettä kuukaudessa.

    Avoimen yliopiston opintosuunnittelijan laskema tulokseni tulee olemaan 4,25 opintopistettä kuukaudessa. Siitä huolimatta työvoimatoimiston virkailija teki päätöksen, jonka mukaan olen päätoiminen, enkä sivutoiminen opiskelija. Näin ollen en saa työmarkkinatukea enkä opintotukea.

    Työvoimatoimiston päätökseen ei voi hakea valittamalla muutosta. Ainoastaan Kela:n päätöksestä tuen maksamisen lakkauttamisesta voi valittaa. Mitä ihmeen hyötyä siitä on valittaa, sillä Kela:n päätös perustuu lainmukaisesti työvoimatoimiston ratkaisuun?

    Koska ilman erityistä lääketieteellistä tai siihen verrattavaa syytä ei avoimeen maksettuja rahoja palauteta, ei myöskään opinto-oikeutta voi peruuttaa eikä muutoinkaan mitätöidä. En voi siis lopettaa olemasta avoimen opiskelija, kuin sairastumalla agressiivisesti etenevään syöpään, telomalla itseni koomaan tai kuolemalla.

    Suosittelen siis lämpimästi harkitsemaan itsensä kouluttamista ja kehittämistä vielä uudelleen. Tv-sohva yhdistelmä tulee monin verroin halvemmaksi ja helpommaksi.

    • 3.1.1.1

     töytön sanoo

     Hiljaseks vetää. Karseeta on byrokratia Suomessa.

     Perustulo jokaiselle jo halpa vaihtoehto, jos kaikki kyttäysvirastot ja ”KALLIIT” pilipalikurssien tukemiset lakkauttettas. Kaikki osa-aikatyöt löytäs tekijänsä ja opiskelukin helpottuisi. Uusia yrityksiä syntys pilvin pimein ja työpaikkoja. Ei vaan millään näköjään ole mahdollista…

    • 3.1.1.2

     Paula Autio sanoo

     Anniina. Sinulla on ainakin pari korttia kääntämättä: työttömyyspäivärahan saat jos hidastat kurssejasi vain 3 op/kk, se ei enää ole päätoimista opiskelua. Minä sain opiskella niin avoimessa. Maksamasi kurssin saat suorittaa muistaakseni vuoden aikana, syyskuusta syyskuuhun, eikä lukuvuoden syys-toukokuun aikana. Siirrä ainakin 9 pisteen opinnot kesään, ja jätä suorittamatta ne jotka menevät yli 36 pisteen vuodessa. oikeutesi opiskella jatkuu.
     Sitten toiseksi, tietysti saat opiskella työttömänä , pitäähän sinun itseäsi kehittää, vaikka harjoitella avoimen opintojen suorittamista.
     Jos saat töitä, valmistele ne hyvin harjoitellut esseet ja pistä postiin ja ilmoittaudu tenttimään, vaan ei ennen kuin työsuhde on jo alkanut.
     Vielä kolmas keino: saitpa töitä tai et, avoimen väylän kautta voit hakeutua opiskelijaksi ennen pitkää, kun aineopinnot, kieli- ja osa sivuaineista tai valinnaisista on tehty. Tahtiin 36 pistettä vuodessa saat viidessä vuodessa kasaan lähes kanditutkinnon ja voit olla samalla enemmän lapsesi kanssa. Varmista väylä opinto-ohjaajalta, että pääset sisälle kun teet avoimessa vaadittavat kurssit, ellet jo sitä ennen onnistu pääsykokeissa.
     TE-toimiston virkailija on väärässä, jos väittää, että avoimen opinnot johtavat tutkintoon. Vain päätoimiset yliopisto-opinnot voivat johtaa tutkintoon, ja sinähän et ole kirjoilla yliopistossa. Kun pääset sinne, voit ehkä saada opiskella työttömänä omaehtoisesti ainakin alkuun kaksi vuotta, ja päivärahan lisäksi saat kulukorvauksen 9 e/päivä. Koulutuksen voi keskeyttää sairauden tai esim. kuntoutukseen osallistumisen ajaksi, jos saa esim. Kelan sairaus- tai työkyvyttömyyspäivärahaa. Oma sairaus voi antaa oikeuden kuntoutusrahaan,ja sen turvin voi opiskella omaan tahtiin ilman uhkaa.
     Sinun pitäisi saada sosiaalitoimistosta korvaus maksamatta jääneestä vuokrasta, samoin avoimen opintomaksuista ja lapsesi hoito- ja terapiakustannuksista jos olet varaton. Äidin apu kannattaa muuttaa lainaksi esim. tilisiirrolla. Kun maksat lainan takaisin hänelle, tosite pitää olla jotta sos.toimiston korvaa sen. Moni vanhempi haluaa antaa ruoka-apua työttömälle tai opiskelvalle lapselleen, mutta pitäkää varanne, sillä sosiallitoimisto katsoo sen tuloksi ja pidättää summan avustuksesta. Kela ei rokota ruoka-avun saamisesta omalta vanhemmalta, ellei se satu näkymään tilillä vuokran tarkistuksen aikana tai säännöllisesti joka kuussa.

 4. 4

  Vesa-Matti Junnila sanoo

  Veikaanpa että Ay-liikettä painostetaan siihen että hyväksyvät nämä orjatyöt. Valtiohan maksaa ansiosidonnaisenkin valtaosaltaan; eihän muuten ”loimaan liitto” olisi niinpaljoa helvempi kuin ammattiliitot… Jos ansiosidonnaiset leikattaisiin pienemmiksi niin silloin ei olisi liitoissa enää jäseniä ja liitot hajoaisivat…

  En kuulu ammattiliittoon; olen sitä mieltä että ammattiliiton johtajien palkka on liian suuri…. Ei sellainen ihminen joka saa kymppitonnin tai useammankin kuussa ole oikea ihminen hoitamaan pienipalkkaisen etua. Siksi palkat ovat alhaalla kuten ostovoimakin; herrat ovat herrojen puolella…

  • 4.1

   Taru sanoo

   ”Loimaan kassa” on kalliimpi kuin yksikään muu työttömyyskassa. Miltä tahansa liitolta saa vain pelkän työttömyyskassan jäsenyyden halutessaan ja ne ovat kaikki edullisempia kuin ”loimaan kassa”.

   Loimaalta ei sen sijaan saa miään muita palveluita, toisin kuin liitoilta. Sinne on turha mennä itkemään, jos kaipais apuja laittomasti toimivan työnantajan kanssa…

   • 4.1.1

    keke sanoo

    ”Loimaalta ei sen sijaan saa miään muita palveluita, toisin kuin liitoilta. Sinne on turha mennä itkemään, jos kaipais apuja laittomasti toimivan työnantajan kanssa…”

    No eipä noita palveluita saa siltikään vaikka olisi se jäsenyys takataskussa ja riitatilanne syntyy työkokeilussa.

   • 4.1.2

    vuokratyöläinen sanoo

    Tuo ei pidä paikkaansa. Nykyiset ammattiliitot ovat niin saa*** nan saamattomia. Nykyiset työnantajat käyttävät surutta laittomia keinoja. Mutta minkäs teet. Pakko on suostua kun jos et ota vastaan tarjottua työtä joudut karenssille ja et saa työtä. Ja olet lopun ikää bannilistalla. Tälläkin hetkellä nollasopimus on voimassa. Miten muka jokin liitto voisi tuonkin estää. Kesällä ollut rakennusliiton järjestämä viikonlopun työsulkukin oli aivan naurettava. Mitä sekin auttoi. Hitto järjestää se viikonloppuna. Aivan naurettavaa.

    • 4.1.2.1

     Matelot sanoo

     Jos KAIKKI viitsis ottaa yhteyttä liittoihinsa ja tiedustella, miten tähän on päädytty. Ja muistuttaa,
     että on ne jäsenmaksutkin aikoinaan tulleet maksetuiksi. JA kysyä, miksei osoiteta solidaarisuutta
     vai kadottiko P. Mooses sen lopullisesti johonkin?

   • 4.1.3

    Paula Autio sanoo

    Kaikki työttömyyskassojen jäsenmaksut voi vähentää verotuksessa. Johonkin kassaan todella kannattaa liittyä eilei työsuhde ole ikiaikainen. Samoin ammattiliittojen eli työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut vähennetään verotuksesaa automat.

 5. 5

  Henri Myllyniemi sanoo

  Sanattomaksi vetää!

  Kiitos siitä, että jaksat kirjoittaa näistä! Tiedän omasta kokemuksestani, että ei oo helppoa kirjoittaa näistä… pyyteettömästi.

 6. 6

  Juhani Valli sanoo

  Rikos ihmisyyttä vastaan. Sata vuotta menty taakse tällä torpparilinjalla. Eiköhän se ole kapina 2018.

 7. 7

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Ihmettelen edelleen, miksi työttömät alistuvat lain vastaiseen toimintaan? Ja miksei TE-toimistojen ja kuntien lain vastaisesta toiminnasta tehdä kanteluita tai jopa rikosilmoituksia? Eduskunnan oikeisasiamiehen päätöksistä ei esimerkiksi löydy yhtään tapausta kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä koskien. Paremmin nämä asiat lain säätäjille perille menisivät, jos laillisuusvalvojat laitettaisiin ottamaan kantaa niihin.

  TE-toimistoissa ei enää perehdytetä työttömiä heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, muuta kuin velvollisuuksista siltä osin kuin ne hyödyttävät TE-toimistoa, kuntaa tai KELAa. Ammattiyhdistykset eivät perehdytä työttömäksi jääviä jäseniään. 90-luvulla perustetut työttömien yhdistykset ovat keskittyneet pyörittämään toimintaansa sisäpiirin avainhenkilöidensä elättämiseksi.

  Työttömien pitäisi ottaa itse itseään niskasta kiinni ja ottaa selvää asioista ja toimia omien etujensa mukaisesti, eikä vaan antautua viranomaisten heittopussiksi.

  • 7.1

   hmm sanoo

   ”Ihmettelen edelleen, miksi työttömät alistuvat lain vastaiseen toimintaan?”
   – Joko ei tiedä asiaa, tai sitten olevat vaan tyytyväisiä että on edes jonkunlainen elämänrytmi. Jos on kokenut pienemmäksi pahaksi tehdä orjatyötä kuin maata sängynpohjalla.

   ”Ja miksei TE-toimistojen ja kuntien lain vastaisesta toiminnasta tehdä kanteluita tai jopa rikosilmoituksia?”
   – No edelleenkin joko eivät tiedä mistä valittaa, tai sitten voi myös olla syynä pelko. Jos kelan rahat on ainoa rahantulo, niin siittä ei välttämättä tahdota luopua. TE-toimiston käskyjen noudattamatta jättäminen kun tarkoittaa lähes poikkeuksetta rahojen menetystäkin.

   ”TE-toimistoissa ei enää perehdytetä työttömiä heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, muuta kuin velvollisuuksista siltä osin kuin ne hyödyttävät TE-toimistoa, kuntaa tai KELAa.”
   – Itse epäilen syynä olevan kylläkin se, että TE-toimistot on kärsineet kaiken maailman yt:t ja yhdistymiset jne. ja niissä on nykyään liikaa taitamattomia työntekijöitä työtehtävissään.
   TE-toimistossa voit päästä työpaikka neuvojan luokse tai sitten jonkun psykologin joka sattuu työskentelään vaan työpaikkaneuvojan tehtävissä.
   TE-toimistot myös ulkoistavat työpaikkoihin liittyvää toimintaa.
   Itse olen tällähetkellä työtön, ja satun olemaan te-toimiston lisäksi ainakin kahdella ulkoistetulla firmalla asiakkaana.

  • 7.2

   Lyhytaikaistyötön sanoo

   Minä en ainakaan pystyisi nousemaan tuota vastaan, koska saan vain ja ainoastaan työmarkkinatukea (560 euroa käteen kuussa) sekä 170 euroa asumistukea. En ole oikeutettu toimeentulotukeen, en edes tilapäiseen, koska omistuksessani on ei-myyntikelpoinen mökki hakattuine metsineen. (Vinkki: älkää jättäkö vanhoja kesämökkejänne yksittäisten perijöitten niskoille. Niistä ei ole kuin harmia ja kuluja.) Asumisen menot ovat 350 euroa, lisäksi maksan muita laskuja ja hitaasti lyhenevää velkaa noin 300 euroa kuukaudessa. Viime vuonna tein yhden freelance-keikan, työtunteja yhteensä 90 neljän kuukauden ajalla. Sain keikasta kertamaksuna 1000 euroa. TE-toimisto oli sitä mieltä, että kyseessä oli kokoaikatyö, huolimatta palkkiokuitistani sekä työnantajan kirjallisista lausunnoista (sopimus ja työtodistus), ja elin kolme kuukautta 170 euron kuukausituloilla. Minulla oli onneksi lähes tuhat euroa säästössä, joten asuntoni sain pitää. Ruokaa en juurikaan ostellut. Onneksi kaapeissa oli paljon spagettia ja muroja. Spagetti meni rypsiöljytilkan ja suolan kanssa, murot kuivina rouskuteltavina.

   TE-toimisto kumosi päätöksensä toisen valituksen jälkeen ja maksoi rahat takautuvasti. Sen kerran jaksoin tapella, vedota lakiin ja vaatia oikeuksiani. En usko, että enää jaksaisin tapella yksin. Palkkatyötä tekevälle, kuukausittain 1500+ euroa saavalle raha ei ole iso asia, työttömälle ja rahattomalle siitä tulee valtava juttu. On helppo sanoa, että vastustakaa, valittakaa, kannelkaa – mutta tilanne on aivan erilainen kun pienikin tulojen väheneminen aiheuttaa katastrofin.

   Jo nyt, 700 euron kuukausi”tuloilla” oma tilanteeni on se, että sairastua ei saa (käsikauppalääkkeetkin maksavat, alle kahden euron ibuprofeeni saa riittää), hammas ei saa lohjeta tai reikiintyä (hammaslääkäriin ei ole varaa), jääkaappi ei saa hajota (pelkkä uusi termostaatti maksaa osana 50 euroa). Ruokkivan käden puremiseen ei yksinkertaisesti ole varaa. Ei, vaikka se käsi antaa juuri ja juuri sen verran että ruokittavan olemassaolo jatkuu. Elämäksi tätä ei voi sanoa – mutta itsesäilytysvietti on voimakkaampi.

   Kapinointiin ja oikeuksien vaatimiseen tarvitaan turvaverkko, joka kantaa silloin, jos kaikki muu rahantulo katkaistaan. Taloudellisella veitsenterällä tasapainottelevaa on helppo kiristää.

   • 7.2.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Tiedän ja ymmärrän, että on sinun kaltaisia taloudellisesti nurkkaan ahdettuja työttömiä, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa puolustaa oikeuksiaan. Ymmärrän hyvin, että valituksen käsittelyyn menee hyvinkin yli puoli vuotta ja köyhälle se aika ilman tuloja on katasttrofi.

    Sitä suuremmalla syyllä haastan kaikki ne työttömät, joilla on vielä varaa valittaa, tekemään sen. Itseni mukaan lukien.

    Muistutan vielä, että kantelun voi tehdä valitusajan päätyttyä. Vaikka se ei muuta ratkaisua, niin yksi laillisuusvalvojan kannanotto on kuitenkin merkittävämpi kuin kymmenen valitusvirttä nettifoorumeilla. Köyhälle voi tosiaan olla viisaampaa olla valittamatta, mutta tehdä kuitenkin kantelu vastaisen varalle.

    Tai sitten ollaan hiljaa ja kärsitään. Teroitetaan puukkoja ja öljytään aseita tai hirttoköyttä.

    Kuinkahan kauan ihmisen oletetaan kestävän työttömyyttä? Kaikkea sitä syyllisyyttä, halveksuntaa ja alistamista, joka siihen liittyy?

    Itse olen ollut 9 vuotta työttömänä. Olen tavannut normaalin ihmisen, joka on ollut 11 vuotta työttömänä. Jostain syystä nuoret ”joutuvat” työkyvyttömyyseläkkeelle murto-osassa noista ajoista. Onko keski-ikäisten ikäsyrjintä de facto myös terveydenhuollossa? Vai, onko jostain syystä niin, että pelkästään nuorten ei tarvitse sopeutua ja kestää nykyistä sairasta yhteiskuntaa? Me keski-ikäiset, jotka olemme käyneet läpi kaiken paskan, meidän on joko vaan kestettävä tai kuoltava. Perikunta varmaankin saa palkkioksi 9 euroa siltä päivältä kun pitkäaikaistyöttömän ruumis tuhkataan.

    • 7.2.1.1

     Mikko sanoo

     No aika pitkään sinäkin olet työttömyyttä kestänyt. Itselleni riitti aikoinaan 18kk ja sen jälkeen hoidin asian pois päiväjärjestyksestä.

     • 7.2.1.1.1

      Lyhytaikaistyötön sanoo

      Uuden työn löytäminen riippuu aika paljon omasta koulutuksesta ja osaamisesta – kaverin isä on latoja, teki vuosikymmeniä sitä työtä. Sitten tuli digiaika painotaloihin, ja ammatti vain lakkasi olemasta. Uudelleenkouluttautumisessa meni aikaa, ja sinä aikana palkattiin suoraan nuoria graafisen alan osaajia.

      Myös asuinpaikka vaikuttaa paljon. Kymenlaakson seudulla (Kouvola, Kuusankoski, Iitti) on todella paljon pitkäaikaistyöttömiä paperitehtaiden alasajon jälkeen. Salossa on Saloran ja Nokian lopettamisen jälkeen sama asia, Oulussa ilmeisesti myös. Kaikki eivät pysty muuttamaan työn perässä – on perhettä, ja pelkästään työhaastattelussa käyminen maksaa pahimmillaan paljon. Itse olen käynyt pääkaupunkiseudulta oman alani haastatteluissa Turussa ja Kymenlaaksossa – kaveri vinkkasi määräaikaisesta paikasta Kokkolassa, mutta tällä hetkellä minulla ei ole varaa haastattelukäyntiin. Eikä varsinkaan toisen asunnon vuokraamiseen.

      (Pääkaupunkiseudulla oli muuten viime vuonna todella surkea työllisyystilanne. Lähinnä etsittiin lähihoitajia ja siivoojia, ja molempiin vaaditaan koulutusta ja aikaisempaa kokemusta. Automaattisissa ”kiitos mutta ei kiitos” -viesteissä kerrottiin, että yhtä toimistoalan paikkaa haki 200-300 ihmistä. Nyt onneksi tilanne on parantunut, ja alkoi tulla kutsuja haastatteluihinkin.)

     • 7.2.1.1.2

      Päivin Pylkkerö sanoo

      Miksei ole vara työhaastatteluihin? TE-toimisto maksaa korvausta matkakuluista ja jos on pakko yöpyä, niin yöpymiskulutkin 80e asti. Juuri itsekin käväisin turhalla työhaastattelureissulla toisella puolella Suomea. Työpaikka meni tietenkin jollekin jo ennalta sovitulle henkilölle, julkisen sektorin paikasta kun oli kyse. No, saipahan tämäkin työtön loinen välillä vähän matkustaa. Bussilla halki Suomenmaan.

      Jos munkki käy ja työpaikan saa, niin muuttokustannuksiin voi saada avustusta. Joissakin tapauksissa voi myös saada pitää työmarkkinatukensa palkan päälle, jos muuttaa lyhyeksi aikaa (2-4 kk) työssäkäyntialueensa ulkopuolelle töihin.

     • 7.2.1.1.3

      töytön sanoo

      Näin on. Työkkäristä saa paperin johon nimmari haastattelijalta, niin saa matkakorvaukset. Sama pätee rekrykoulutuksiin. Monikohan nämäkin jättää käyttämättä :).

     • 7.2.1.1.4

      Lyhytaikaistyötön sanoo

      Korvauksen saa vasta keikan jälkeen. Jos saa, suhtaudun hyvin skeptisesti siihen – ihan kaikki eivät kertomusten mukaan matkakulukorvausta ole saaneet. Mulla ei siis ole varaa käydä siellä haastattelussa, koska rahaa ei ole etukäteen matkoihin.
      Nyt vain oma talous ei kestä sellaista 50-100 euron lovea. Etenkin kun pitäisi käydä hammaslääkärissä paikkauttamassa jomottava hammas. Katsotaan sitten joulun jälkeen sitäkin… :/

     • 7.2.1.1.5

      Päivin Pylkkerö sanoo

      Itse olen saanut kyllä joka reissusta korvauksen, mutta todellakin ne tulevat jälkikäteen. Ja ymmärrän valitettavasti täysin, ettei aina yksinkertaisesti ole etukäteen niitä rahoja matkustamiseen. TE-toimisto voi kyllä maksaa avustuksen ennakkonakin, mutta enpä tiedä kuinka käytännössä ehtivät maksaa, jos haastattelu olisi vaikka muutaman päivän päästä.

      Itse en ota haastattelijalta alleirjoitusta, vaan kirjoitan hänen nimensä ja puhelinnumeronsa korvaushakemuslappuun ja saavat TE-toimistosta tarkistaa, jos haluavat. Ja muutenkin lappu kannattaa täyttää huolella, maksavat siis korvausta 0,21e/km, korvauksen saa 9e ylittävältä osalta. Joskus voi jopa jäädä reippaasti plussan puolelle, jos onnistuu löytämään tarjousliput bussiin tai junaan.

 8. 8

  Daniel sanoo

  Mun mielestä on ihan hyvä, että kuntouttavan työtoiminnan henkilöt laitetaan tekemään tuottavaa toimintaa. Saahan siinä kuitenkin työkkärikorvauksen + sen vaivasen 9€/päivä. Se on kuitenkin rahaa ja sen voi mieltää myöskin palkkana.

  Olin itse töissä yhdistyksessä, mikä palkkasi kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita töihin. Haettiin heidät joka aamu autolla töihin ja vietiin iltapäiväksi kotiin. Olivat ihan mielissään, että oli syy herätä aamulla johonkin ja saivat vielä ruuatkin työpaikalta. Ironisesti kun kaikki tuet laskettiin yhteen, niin kuntoutettaville jäi kuussa verojen ja vuokrien yms jälkeen paljon enemmän käteen kuin meille palkollisille 🙂

  • 8.1

   Sami sanoo

   Sinustako täyspäiväisestä (8h) työstä, josta maksat vielä itse kulkemisen ja ruuat alta 4e tunnissa on riittävää palkkaa? Laskematta niitä kaikkia muita etuuksia mistä jäät paitsi, loma kerrytykset, eläkkeet sun muut edut…

   Toki se ei aina välttämättä ihan näin rajua ole mutta ei kuitenkaan kaukana..

   • 8.1.1

    Sami sanoo

    Korjaan että 5 päälle tuo summa tunnilta jää 8h päivässä…

    • 8.1.1.1

     LL sanoo

     ”Ironisesti kun kaikki tuet laskettiin yhteen, niin kuntoutettaville jäi kuussa verojen ja vuokrien yms jälkeen paljon enemmän käteen kuin meille palkollisille.”

     Paljon enemmän? Älä valehtele! Sinulla kertyy eläke, sinulla on työterveyshuolto, sinulla on verotuksessa työtulovähennys + monta monta muuta tulonsiirtoa.

     Kerroppa, Daniel, kun noin kovin kadehdit työttömän tuloja, että mistä kaikesta ja kuinka paljon (suhteessa tuloihinsa) työtön maksaa veroja?

     • 8.1.1.1.1

      Matelot sanoo

      Vaihdan mielihyvin paikkaa hra D:n kanssa, paljonko maksetaan kuntoutujien hausta duuniin? Ja että ihan mielissään vielä, sitähän sitten ilokseen seuraakin.

  • 8.2

   Makkonen sanoo

   Eli kaikki ammatit voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa ”kuntoutettavilla”, koska vastikkeellisen sosiaaliturvan voi ”mieltää” palkkana? Eli palkka on jatkossa mielessä tapahtuva itseaivopesu, ei määrällisesti reilu rahallinen korvaus?

   Tästä ”palkasta” ei kuitenkaan kerry eläkettä, mikä tuppaa unohtumaan monilta propagandisteilta mainita. Kyseessä on täysin turvattoman tulevaisuuden tie, olla jatkuvasti eläkettä kerryttämättömässä ”kuntoutus””työssä” +-nollalla.

  • 8.3

   Työtön pätkätyöläinen sanoo

   Daniel, kuntouttavassa työtoiminnassa oleville ei anneta ilmaista ruokaa, eikä heitä haeta kotoa. Ainoastaan alkoholiongelmaiset haetaan kotoa, koska he eivät muuten ilmestyisi työpaikalle. Heitä eivät enää mitkään sanktiot hetkauta. Näin Helsingissä.

   Se 9 euroa ei ole palkkaa, vaan KULUKORVAUS, koska se menee työmatkoihin, eikä ehkä riitäkään. Ei varsinkaan Huittisissa, jossa näköjään edellytetään työttömällä olevan auto, jonka käytöstä ei kuitenkaan makseta mitään. Pääkaupunkiseudullakin, jos joutuu ostamaan mennen tullen seutulipun, siitä yksin tulee kuluja 10-18 € / 2 matkaa, Hesan sisällä 5-6 €.
   Siis jos on peruspäivärahalla ja joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, niin tilillähän ei saa olla senttikään rahaa, jolloin ei voi myöskään ostaa kausilippua.

   Muutenkin sinulla Daniel, on suomenkielen käsitteet sekaisin. Kuntouttavan toiminnan asiakkaita ei voi palkata, koska he eivät ole työsuhteessa!
   Eikä voi jäädä työttömälle enempää nettona kuin työssäkäyvälle, koska työttömän verotusprosentti on isompi. Tiedän sen pätkätyöntekijänä: palkasta jää aina enemmän käteen.
   Tuet voivat olla eri asia, mutta kaikki eivät niitä saa ja osa ei edes hae vaikka olisivat niihin oikeutettuja. Jokatapauksessa tuet ovat tapauskohtaisia, eivätkä mitenkään eri henkilöiden välillä vertailukelpoisia.

  • 8.4

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Se on erittäin surullista, että pitkäaikaistyöttömät on poljettu niin maahan, että tuntevat itsensä riistämisenkin mielekkääksi. Kyllä ne Intian ja kaukoidän lapsityölaisetkin ovat tyytyväisiä palkkaansa ja kurjiin oloihinsa. Siitä huolimatta heidänkin riistonsa kehittyneissä maissa tuomitaan.

   Työntekijöiden oikeuksien purkaminen ja työmarkkinoiden muuttaminen täysin työnantajien ehdoin sanelluiksi on ollut jo pitkään havaittavissa oleva trendi. Ironista on se, että työttömän työllistymisen hyväksi laadittua lakia käytetään riistopolitiikan toteuttamiseen. Aivan muuhun tarkoitukseen mikä oli lainsäätäjän tarkoitus.

 9. 9

  Juhannus sanoo

  Kun katotaan tuota Teppo Palmroosia, joka pääsi Ajankohtaiseen kakkoseenkin, niin miettiä sopii, miksi ei työllisty?….kahdeksan vuotta työttömänä, kuntouttavassa voi olla max 6kk kerrallaan, ja sitten tauko.Kuntouttavaan pääsee sossun kautta, ei työkkärin.Laiskuudesta taitaa olla lättähatulla kyse.

  • 9.1

   LL sanoo

   Foliohattu pois päästä. Jos vähänkään tiedät tai olet asioista perillä, tietäisit että nyt parhaillaan käynnissä historiamme suurimmat orjatyömarkkinat. Palkatonta työtä on tarjolla vaikka kuinka paljon, palkanmaksajista on puute. Oh, koska yrityksillä ei ole varaa maksaa työntekijöille palkkaa ja siksi ne mieluusti irtisanovat nekin, joille palkkaa on maksettava ja ottavat tilalle orjan.

   Juhannus, kyllä sinunkin tilalle halvempi työntekijä löytyy. Näiltä markkinoilta.

  • 9.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Pitkäaikaistyöttömän työllistymisessä ei ole kyse osaamisesta tai laiskuudesta vaan ainoastaan siitä, että heitä lähtökohtaisesti syrjitään. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuminen viimeistään leimaa työttömän työnantajien ja työllisten silmissä vajaakuntoiseksi ja päihdeongelmaiseksi riippumatta työttömän todellisesta kunnosta.

 10. 10

  kuntouttava pakkotyö sanoo

  Kun ne kuntoutettavat kerran ovat niin mielissään siitä kuntoutuksestaan ja tulevat hymyssä suin hommiin ja vapaaehtoisia kuulemma riittää oikealta ja vasemmalta, niin minkä HELVETIN takia siitä toiminnasta täytyy sitten tehdä pakollista rangaistuksen uhalla?

 11. 11

  N89 sanoo

  Itse en ole joutunut vielä kuntoutettavien joukkoon, mutta Kelan tukemia työharjoitteluita (opintoihin liittyviä sekä työttömänä ollessani) olen tehnyt yhteensä kolme vuotta. Mikään harjoittelupaikoista ei ole johtanut työllistymiseen, vaan jälkeenpäin olen kuullut, että tilalleni otettiin uusi harjoittelija.

  Viimeisen vuoden aikana jokaisessa työhaastatteluissa ensimmäinen kysymys on ollut, että onko minun mahdollista hankkia Senssi- tai Duuni-korttia. Onko tässä maassa ylipäänsä enää mahdollista saada oikeaa työtä, kun tarjolla on pilvin pimein ilmaista työvoimaa? Työttömät työharjoittelijat, jokaisen oppilaitoksen ilmaiset työharjoittelijat, kuntouttavaa työtoimintaa suorittavat työttömät, palkkatuetut työttömät jne. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon yksityisen sektorin palkoista maksaa todellisuudessa Kela.

  • 11.1

   LL sanoo

   ”Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon yksityisen sektorin palkoista maksaa todellisuudessa Kela.”

   No, niinpä niin! Kuntouttava työtoiminta ei luo yhtä ainutta työpaikkaa vaan kierrättää työnantajalle täysin ilmaista työvoimaa.

 12. 12

  Johanna sanoo

  ” Mun mielestä on ihan hyvä, että kuntouttavan työtoiminnan henkilöt laitetaan tekemään tuottavaa toimintaa. Saahan siinä kuitenkin työkkärikorvauksen + sen vaivasen 9€/päivä. Se on kuitenkin rahaa ja sen voi mieltää myöskin palkkana. ”

  No voihan tuon 9€/päivä mieliltää palkaksi mutta, kun aletaan pilkkua viilata niin tekisistkö 6 tuntia töitä päivässä 0,66€/tuntipalkalla? Tuskinpa! Eikä kukaan suostuisi siihen ellei olisi näitä karensseja ja tukien menetyksiä. Niillä on hyvä pelotella!!
  Ja tuo kuntouttavatyötoiminta on ihan hirveä sanahirviö – ainakin niille jotka ovat työkykyisiä.

 13. 14

  Juhannus sanoo

  Totuushan on se, että ei tartte tehdä kuutta tuntia, viitenäpäivänä.Meidän pajalla tänään on 4h, kolmena päivänä viikossa.Tästä kun vähentää ruokatunnin, kahvitunnin, ja tupakka ja vessassa käynnit, mitä jää jäljelle.Kyllä ketku osaa.Muistaakseni vähin on 4h/vko, ettei kaupunki tartte maksaa sakkoja.Nykyään on aika kelju tilanne, kun hirveästi on kaupunkeja ja kuntia konkurssikunnossa.Ei löydy rahaa mihinkään, ja sitten valtio rokottaa päälle…..Jossain mättää pahasti, ja luulen että sylttytehdas löytyy arkadianmäeltä.

  t:kiltti työvalmentaja

  • 14.1

   Matelot sanoo

   Paljonko ”kiltille” työvalmentajalle maksetaan? Etköhän itsekin ketkuilisi yhdessä valmennettaviesi kanssa, jos pitäisi 9€/pvä valmentaa. Ja maksaisit siitä itse matkat ja safkat, että saat valmentaa. Asetuhan toisten sijaan, niiden ketkujen, vaikka se vaikeata sulle näyttää olevankin.

 14. 15

  Pyry sanoo

  Eikö tällaiselta orjatyöltä ole melko helppo välttyä menemällä ns oikeisiin töihin? Perustamalla oman yrityksen jokainen voi hinnoitella työnsä oman mielensä mukaan.

  • 15.1

   Makkonen sanoo

   Jep, se on helppoa kuin heinänteko saada oma yritys menestyväksi. Ja taisi tuossa pari purppurapossuakin liidellä ikkunan ohi.

   Vakavalla naamalla puhuen, jos ihmisiä halutaan pa(i)nostaa yrittäjyyden suuntaan, niin silloin pitää parantaa yrittäjien sosiaaliturvaa. Se onnistuu parhaiten perustulolla (joka hoitaisi monet muutkin ongelmat).

   • 15.1.1

    Mikko sanoo

    Sittenkö voisi alkaa tekemään töitä jos se olisi helppoa? Heheh…

  • 15.2

   HekoHeko sanoo

   Yrityksen perustaminen on loistava idea. Taidankin heti perustaa yrityksen, joka siistii ajoneuvoja. Ai niin, konkkaahan se menee, kun yritykseni henkilöstökustannuksien johdosta en voi tarjota palveluita kilpailukykyiseen hintaan.

  • 15.3

   Lyhytaikaistyötön sanoo

   Yksi työtön kelloseppäkaveri ajatteli oman liikkeen perustamista – tai valmiin paikan lunastamista eläköityvältä kellosepältä. Helppoa kuin heinänteko! Yrittäminenhän on tositosi helppoa!

   Paitsi että mm. erään ison kellovalmistajan varaosien saamiseksi on lunastettava ensin 20 000 euron lisenssi. (Ei, ei ole Rolex.) Kahteenkymmeneentuhanteen ei ihan nopeasti työtön repeä, vaikka olisi alan osaaminen kohdillaan…
   Yleensä näitä ”durr-rupea-yrittäjäksi” -neuvoja jakelevat ihmiset, joilla ei ole mitään omakohtaista kokemusta yrittäjäksi rupeamisesta.

  • 15.4

   Alpo sanoo

   Perustamalla oman yrityksen… Hmm. Ja mitenköhän se pärjäisi omilla ”mielensä mukaisilla” hinnoillaan tuollaista tarjontaa vastaan? Sen tiedän sanoa kokemuksesta että jopa yrittäjälle tuollaisilla hinnoilla tulisi kovin pian nälkä, ja paha sellainen.

  • 15.5

   Onni sanoo

   Joo, olen kovasti pohtinut yrityksen perustamista. Jos saan työvoimaksi tarpeeksi näitä ilmaisia työttömiä, niin yrityksen pitäisi kannattaa oikein hyvin ja peitota muut alalla toimijat, joista ainakin osalla on vielä palkallista henkilökuntaa.

 15. 16

  LL sanoo

  Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kokoomus) puhui tänään eduskunnan täysistunnossa kiihkeästi, että kaikki työttömät on saatava kuntouttavan työtoiminnan pariin. Timo Soini (perussuomalaiset) komppasi täydestä sydämestään Beniä. – Kenellekään ei pidä maksaa siitä, että loikoilee kotona, hän sanoi halveksuvasti.

  Muistakaa ensi keväänä: Jos päästätte kokoomuksen tai perussuomalaiset päätämään näistä asioista, voitte olla satavarmoja että otteet työttömiä kohtaan käyvät yhä julmemmaksi ja kovemmiksi. Orjatyöpaikkoja on jo perustettu runsaasti ja lisää tulee, ellei kukaan estä.

  • 16.1

   Makkonen sanoo

   Toivottavasti nuo vitun äärioikeistolaiset sosiopaatit tukehtuvat kaviaareihinsa, kuohareihinsa ja kokkeleihinsa.

   • 16.1.1

    LL sanoo

    Se olikin just paljastavaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Sanat, ilmaisut, ilmeet ja äänenpainot kertovat paljon.

    Outi Alanko-Kahiluoto sanoi kommentissaan Zyskowiczille: ”Niin ei työpaikkoja tule lisää.” Hän ehdotteli puhdenvuorossaan perustulomallia.

    Zyskowicz vain kiihtyi ja korosti vastapuheenvuorossaa kuinka ”tärkeätä on saada kaikki työttömät tekemään jotain mielekästä” ja kehui Paula Risikon luomaa osallistavaa sosiaaliturvaa. Joka siis tarkoittaa suomennettuna palkatonta työntekoa, tätä kuntouttavaa työntekoa.

    • 16.1.1.1

     töytön sanoo

     Tämä Zyskowitsi meuhkasi samalla tavalla silloin ”Kokoomuksen keksimän Sossu-Tatun” aikoihin. Benillä kun taitas kovasti olla tarvista ilmasille palvelijoille ja remonttimiehille.

    • 16.1.1.2

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Olisikohan juutalaisten vainoaminen riittävän mielekästä 30-lukulaista tekemistä? Zyskowiczinkin puheet alkaa lähennellä tervehenkistä fasismia 😛 Ehkä voitaisin jopa perustaa leirejä, jossa kuntouttavaa työtoimintaa järjestettäisiin. Työ eli työpaikka sitten vapauttaisi leiriltä.

     • 16.1.1.2.1

      LL sanoo

      Tätä minä erityisesti Zyssen kohdalla mietinkin, hänen kiihkoiluaan katsoessani ja kuunnellessani. Osa hänen juutalaisista sukulaisistaan on aikoinaan tuhoamisleireillä tapettu, murhattu, kidutettu kuoliaaksi. Pitääkö se sama toistaa? Hieman muka sivistyneemmin.

      Nykypuhe työttömistä on osittain jo äärimmäisyyspuhetta, se on todella pelottavaa ja järkyttävää. Työttömät ovat kuin juutalaisia natsisaksassa tai Siperian työleireille karkoitettuja erään entisen valtion vihollisia.

      Haluaisin huomauttaa, arvon kansanedustajia (joku ehkä eksyy tännekin), että työttömistä ei saa tehdä syyllisiä tai vastuullisia kansantaloudelliseen tilanteeseen.Työttömien rankaiseminen ja tilastollinen piilottaminen ei ratkaise talousongelmia. Jos aiotte rakentaa orjatyöyhteiskunnan, sanokaa se sitten reilusti ääneen.

     • 16.1.1.2.4

      LL sanoo

      Olet oikeassa, harmaat työmarkkinat on ainoa vaihtoehto, työttömälle. Niiltä oikeilta työmarkkinoilta kun ei ei enää palkkatyötä oikein saa.

  • 16.2

   amk sanoo

   Virkamiehet ja päätäjät pelaavat ”peliä” nimeltä VENÄLÄINEN RULETTI työttömien terveyden ja toimeentulon kustannuksella.
   Luulisi että ministerit psykiatri ja lääkäri jo huomaisi asian, mutta nähtävästi ei kiinnosta mitä kyykyttäminen ja alistaminen ihmiselle tekee.(heidän itsensä pitäsi varmaan mennä kuntouttavaan työtoimintaan )
   AKTIVOI??ei tosiaankaan===tullakseen terveeksi työttömyydestä pitää saada kunnon työpaikka palkkoineen ja etuineen, ei orjatyötä!!

   • 16.2.1

    amk sanoo

    oikeesti mua v…ttaa tää herrojen omahyväisyys, kun heillä menee hyvin, ei tarvitse kukkarooon katsoa voisinko tuonkin ostaa vai menekön konkkaan.toista se on työttömällä,mutta he eivät tiedä tai eivät halua tietää mitä työttömän elämä on koska sehän ei mitenkään koske heitä vaan työttömien pitää jopa kustantaa heidän hyvinvointinsa siitä viis onko työttömällä hyvinvointia, kun itse vain hyvin pärjää.

 16. 17

  Juhannus sanoo

  Olisi kiva tietää, miten moni näistä kuntoutettavista on menettäneet luottotietonsa, ovat ulosotossa, niin ettei kannata tehdä mitään.Tehkääpä siitä tilasto, niin luulen että totuus löytyy, miksi näin on asiat nykyään.

  • 18.1

   Työtön pätkätyöläinen sanoo

   Kyllähän varsinkin kuntien vakituisten työhyvinvointi paranee, kun he saavat käyttää työttömien palkkaamiseen myönnetyt rahat omaan virkistystoimintaansa.

 17. 19

  taneli sanoo

  Sinä jolla on otsaa haukkua toista lättähatuksi ja laiskaksi haistappa kuule …….

  Siis kuntouttavaan työtoimintaan JOUTUU jos saat työmarkkinatukea. Sossu ja TE-toimisto siihen pakottaa halusit tai et, ihan riippumatta siitä oletko ns. sossun asiakas.
  Ihmisellä voi olla esim. sairaus tai muita rajoittavia tekijöitä minkä vuoksi ei työllisty normi työmarkkinoilla (työnantaja katsoo,ettet ole tarpeeksi tuottava, mikäli omaat sairauden joka rajoittaa toimintaasi).
  Tosiasiassahan tällä kuntouttavalla kaunistellaan työttömyystilastoja, ei normi-ihminen kuole jos ei tiettynä kellonlyömänä ole työpaikalla puurtamassa. Sen joka joutuu tämän systeemin palloteltavaksi tulisi saada itselleen mielekästä työtä,jotta tuntisi itsensä arvokkaaksi ja hyödylliseksi ja ennenkaikkea nauttisi tekemästään työstä. Itse olen tuota kuntouttavaa läpikäynyt useampana vuonna,juurikin siksi etten työllistynyt muuten ja en taatusti ole sossun asiakas.
  Ja vielä teille joilla on hyviä ehdotuksia yrityksen perustamisesta, voin todeta, että yrittäjähän on suomenmaassa rinnastettavissa lainsuojattomaan, jos lie kohta työtönkin.
  Jokainen ihminen on arvokas, älkäämme arvostelko ketään ulkomuodon tai -näön perusteella, kaikilla on oikeus ihmisarvoon oli työssä tai työtön

 18. 20

  Mä vaan sanoo

  Kuka hemmetin idiootti tuollaiseen lähtee mukaan? Pois sieltä nyt heti kaikki tekijät. Tai menkää vaikka italialaiseen lakkoon. Itseltännehän te niitä oikeita töitä tuolla syötte.

  • 20.1

   herra x sanoo

   No eiköhän siihen ole pakko alistua tai lähtee työttömyystuki.

   • 20.1.1

    LL sanoo

    Jaa. Seuraava askel on herra x:n nauttima sosiaaliturva. Mieti sitä, mitä sinulta otetaan pois.

 19. 21

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Moni menee kuntouttavaan työtoimintaan mukaan, koska sillä saa ”luvan” olla hakematta töitä. Kukaan ei kysele kolmeen kuukauteen karenssilla uhaten, oletko hakenut töitä? Järjestelmä on suunniteltu käyttämään ihmisten heikkouksia hyväksi. ja vaikkei olisi suunniteltukaan, niin virkamiehet osaa käyttää heikkoudet hyväksi.

  • 21.1

   LL sanoo

   Olet oikeassa. Sitä väsyy, ei jaksa. Työttömyys on monella tasolla hyvin raskas kokemus, vaikka kukaan ei varsinaisesti uhkailisikaan. Elämästä tulee kokemuksellisesti uhanalaista, se on hyvin stressaavaa. Olen tehnyt ammattitöitä kunnassa, 9 euron kulukorvauksilla, niitä joita ei kai virallisesti saisi teettää. Eivät johtaneet työpaikan saamiseen, sain toki kontakteja, mutta kun ei kunnissa ole rahaa palkata työntekijä, niin aika vaikeahan tämä kuvio on. Myös kunnille.

   Palkkatukipäätöksiä ihmettelen, että miksi ihmeessä niitä ei tehdä kunnissa enemmän? Palkkatuki-työllistämiseen myönnettyjä valtion tukia jätetään käyttämättä.

  • 21.2

   Tottajatotta sanoo

   Juuri näin varmaan. Mutta edelleen kumminkin noissa kuntouttavissa töissä tehdään töistä, mistä jouduttaisi maksamaan oikeaa palkkaa! Jos ei olisi kuntouttavassa työssä olevia tekemään sama työ.

   Joten mikä estä muuttamasta kuntouttavassa ja vastaavissa töissä olevien työttömyyskorvausta oikeaksi palkaksi???

   • 21.2.1

    NN sanoo

    Mikä estää? Oikeistolainen talouspolitiikka ja se talousideologia mikä siellä on takana.

    Julkiset, kunnalliset palvelut, halutaan kertakaikkiaan lopettaa.

    Thatcherismi. Rautarouvahan lopetti miltei kaikki julkiset palvelut brittein saarivaltiossa, ja niitä pyöritetään joko yksityisten tai yhdistystoimijoiden kautta ja osin vapaaehtoistoimin. Orjatyönä. Tämä talousoppi tuhosi käytännössä muun muassa julkiset kirjastot (tieto & kirjallisuus, niiden laadukas ja maksuton saavutettavuus on vaarallista vallanpitäjien kannalta).

    Tämä taloususkonto on ainakin kahden suomalaisen puolueen ideologiaa: Kokoomus ja Perussuomalaiset. Hyvinvointiyhteiskunta ei voi perustua taloususkontoihin, vaikka taloutta on hoidettava, mutta sitä voi hoitaa niin kovin monella tavalla…

    Valtio tai kunta ei ole yritys tai pörssiyhtiö, muutenhan Suomi voitaisiin siirtää toiselle puolelle maapalloa tai kunta/kaupunki siirtää maantieteellisesti toiseen paikkaan.

 20. 22

  Tottajavaletta sanoo

  Joku aika sitten oli taas eräs yrittäjäkurssi, jossa piti tehdä liiketoimintasuunntelma. Liiketoimintasuunnitelmissa oli paljon luonnollisesti palvelualojen yrityksiä.

  Ja aika pitkälti tässä jutussa esitelty kuntouttavantyön hinnastossa olevat hinnat polkee monen tuollakin kurssilla suunnitellun firman konkurssiin. Aika harva firma pystyisi polkemaan hinnat noille tasoille pyöriäkseen.

  Joten voidaan myös nähdä, että nuo ”Hei työtön ryhdy yrittäjäksi!” . Niin hankalaa se on jos tahtoisi maksaa kunnon palkan itselleen puhumattakaan työntekijöilleen ehkä joskus. Ja voi olla, että moni työtön, joka yrittäjyyskursseille osallistuu. Niin ekana varmaan kovin usealla on mielessä haalia TE-toimistoista ilmaisia orjia tukemaan firmansa toimintaa.

 21. 23

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Törmäsin uutiseen ja uutiskommenttiin, joka kertoo kaiken oleelliseen siitä, miksi Suomessa pitkäaikaistyötön ei työllisty.

  http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2014/04/04/kuinka-huono-tyontekija-pitkaaikaistyoton-oikein-onkaan/20144889/137

  Uutisen perimmäinen viesti: ”Pitkäaikaistyöttömistä tulee yhtä hyviä työntekijöitä kuin muistakin työnhakijoista. Johtajat ja asiakkaat ovat heihin yhtä tyytyväisiä ja he tekevät työnsä yhtä nopeasti kuin muutkin. ”

  Ensimmäinen kommentti: ”Yhdysvaltalainen tutkimus ei päde Suomeen. Täällä pitkäaikaistyöttömät ovat useimmiten päihteiden käyttäjiä ja melkoisessa rapakunnossa. Ja siinä heidän työttömyyden syykin tuli jo kerrottua.”

  Siinä se on, miten työnantajien ja työllisten enemmistö näkee pitkäaikaistyöttömyyden. Aika moni työtönkin potee samaa asennevammaa kunnes ansiosidonnainen omalta kohdalta loppuu ja työttömyys muuttuu pitkäaikaiseksi. Vai pitäisikö sanoa, että lopulliseksi, jos on keski-ikäinen kyseesssä.

  • 23.1

   LL sanoo

   TEM:n tilastojen mukaan 85% pitkäaikaistyöttömistä on yli 45-vuotiaita. Useimmilla hyvin pitkä työura takanaan, koulutusta tai muuten hankkittua ammattitaitoa.

   Ei ole yhtään ainutta työtöntä, joka olisi koko työikäisen elämänsä ajan ollut työtön. Kyse on ikärasismista, siitä että nyt halutaan (kuten fasistisissa yhteiskunnissa) palvoa vain nuoruutta. Minulla ei ole mitään nuoria ihmisiä vastaan, se on yksi elämänvaihe,kuten muutkin elämänvaiheet.

   Olen nähnyt aivan riittävästi todella rapakunnossa olevia työssäkäyviä, joita hyysätään monta vuotta, että tuommoinen väite moniongelmaisista työttömistä palvelee vain mielen fanatsioita ja mieluisia mielipiteitä alkoholi- ja päihdeongelmaisista työttömistä (joista suuri enemmistö on työelämässä). Uskomukset ovat eri asia kuin tosi.

   Asenteet ovat tartuntataudin kaltaisia, tosi ikäviä mielen viruksia.

  • 23.2

   Matelot sanoo

   Jatkui kommentissa ”ei kaikki, mutta 98%…”, silloinhan ne kaikki 98% pitäisi kuntouttaa työkykyisiksi, alkoholismi jne. luokitellaan sairaudeksi. Eikä sairaat työssä kuntoudu, vaan ihan muualla.

 22. 24

  Aijjuli sanoo

  Aikoinaan ennen kuin sitten terveys romahti lopullisesti mokomasta työkokeilu ym. paskasta jossa mua pyöritettiin vuosia olin kokeilemassa yhtä ammattia. Tämä oli yksityisyrittäjä akka jolla pieni ompelimo. Akka ihan ammattitaidoton tumpelo hommissaan. Sain toimia kielenkääntäjänä, ompelijana, mekaanikkona, tietokonenörttinä jne. Kun joku tuli vaikka lyhennyttämään housut ja minä tein homman ja akka otti 15 € niin laittoi aina minun tekemäni työn maksun omaan lompakkoonsa jonka tunki kassiinsa, merkkaamatta rahaa mihinkään ja kuittia ei antanut. Ompelukoneen takaa seurasin merkkaako mutta ei. Ei ollut edes kassakonetta.
  Silloin oli sääntö kun paikka lähikunnassa saa tuplana tuon 9 €, sillä rahalla jaksoin ja kannattikin ajaa pari kilometriä naapurikunnan puolelle.
  Muija otti helvetin ison tilauksen tilauksen noin 2 kuukauta ennen kuin pestini loppui. Noin tuhannen kappaleen erän ommeltavaa mulle ja kehui että saa hyvät rahat ja ihanaa kun olin hänellä harjoittelussa kun ilman ei pärjäisi ja selviäisi hommasta. Muulloin olikin naama norsun vitulla. Alkoi vituttaa sen verran että neuvottelin työkkärin kanssa itseni pois ennen lastin saapumista. Akka jäi kuseen. Työkkärissä silloin ymmärtävä ihminen joka kehotti lopettamaan.
  Kyllä meni maku rehdeistä ahkerista yksityisyrittäjistä. Kyykytystä. Kyllä kun oikeaa työtä tekee siitä pitää oikea palkka saada.

 23. 25

  Ei mene läpi sanoo

  Ei mene nyt kyllä jakeluun tämä propaganda. Eikös tämä kuvio ole nimen omaisesti demariperäinen? 2006 ja Tarja Filatov SDP? Tuskin kokoomuksellakaan on mitään intressejä vääristää valtion rahoilla yksityistä kilpailua.

  • 25.1

   LL sanoo

   Tänä yönä on työttömät jorisseet, ilman puoluekirjoja. Mietinkin tässä, että kenellä/keillä on oikeastaan työttömiä mitään vastaan, koska taloussysteemimme perustuu siihen, että on olemassa työttömyyttä ja työttömiä.

 24. 26

  vähän yrittäjä sanoo

  Itse palkkaisin mielelläni uusia työntekijöitä ihan oikealla palkalla tekemään oikeita töitä. Palkkaamisen (sivu)kustannukset ovat vaan niin käsittämättömät, että ensin nykyinen porukka on ajettava aivan äärirajoille kunnes ollaan tilanteessa että voidaan palkata lisää työvoimaa. Byrokratian ja turhien kulujen poistaminen, etenkin pienyrityksiltä, olisi varmastikin yksi keino lisätä kaikkien kannalta hyviä työsuhteita.

  • 26.1

   Pauli Holopainen sanoo

   Nykyään pitää olla joko keskisuuri tai isompi yritys jolla on roimasti kannattava-ala jolla on monen vuoden nuosu/posiviitivinen tulos tiedossa, jotta kannattaa uusia vakituisia palkata jos ei tahdo riskejä ottaa ja luotta ns. mutu-oletukseen…

 25. 27

  Pauli Holopainen sanoo

  Olen laiska pirulainen joka tahtoo lyhyesti todeta että aika halpaa orjatyövoiman hinta, jos ei tarvitse ihmisoikeuksista mitään välittää koska tunnetusti orjat laskettiin omaisuudeksi aikanaan siinä missä nykyään ostat huutokaupasta tai tukusta hyödykkeitä niiden oletetuksi eliniäksi. Tietenkin jos yhtään tahdon pointtisi nykyaikaan siirtää niin voisit ehkä termistöäsi parantaa etkä mediaseksikkyyttä yrittää.

 26. 28

  Markku Perttula sanoo

  Kyllä tuollainen ”työtoiminta” on pahasta Huittisten seudun normaaleille yrittäjille.
  Konkursseja tulee, eihän kukaan voi kilpailla ilmaistyötä vastaan.

 27. 29

  Hoitaja sanoo

  Luin tätä keskustelua… Tuli vain mieleen tälläinen esimerkki, jonka on tapahtunut Huittisissa: kuntouttavassa työssäoleva henkilö, (hoitoalan ammattitutkinnon omaava) työllistyi ensin keikkaluontoisesti, sen jälkeen sai pitkiäkin sijaisuuksia, joka johti vakituiseen työpaikkaan. Eli tällä ”orjatyöllä” on pystytty työllistämään ihminen. Yksikin tällainen työvoitto on iloitsemisen arvoinen ja todistaa, että kuntouttava työtoiminta on tarpeellinen ja hyödyllinen. Eikä pelkkää orjatyötä.

  • 29.1

   Lyhytaikaistyötön sanoo

   Hieno juttu ja onnea hänelle.

   Mietin vain, oliko kuntouttavaan työhön tarvetta (oliko kyseessä esim. päihde- tai mielenterveysongelmainen henkilö) vai olisiko hänet voitu palkata suoraan. Tai vaikka työllistämistuella, jos työnantaja oli PA (tai vain itara/ahne/muuten haluton maksamaan työnteosta rahaa).

   Koska kyseessä on hoitoalan työ ja ilmeisesti ketjutettuja sijaisuuksia, veikkaan kuitenkin kyynisesti että hänet vakinaistettiin vasta sitten, kun sijaisuuksien ketjuttamisesta tuli laitonta. (Tai periaatteessa laitonta, sitähän tehdään edelleenkin jos ei jäädä kiinni.)

  • 29.2

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Ihme järkeilyä: ”Yksikin tällainen työvoitto on iloitsemisen arvoinen ja todistaa, että kuntouttava työtoiminta on tarpeellinen ja hyödyllinen. Eikä pelkkää orjatyötä.” On se tosiaan kiva, että yksi hannu hanhi työllistyy ihan oikeasti, joskin melko mutkien kautta. Mutta senkö pitäisi nyt lämmittää kaikkien muiden palkattomissa orjatöissä ahertavien mieliä, niitä joita ei koskaan tulla tuota kautta aidosti työllistymään? Niitä joita kuitenkin tutkimustenkin mukaan enemmistö on?

  • 29.3

   Joni Pelkonen sanoo

   Kuulostaa juuri siltä mainospuheelta jonka työvoimavirkailijat pitävät jokaisen palkattoman ”työharjoittelun” rekrytointitilaisuudessa.

 28. 30

  töytön sanoo

  No varmasti on hoitoalalle päässyt, kun hoitoalan-ammattitutkinto suoritettu. Pitkiä sijaisuuksia takana.. Mihis v.ttuun tuota kuntouttavaa tarvittiin?

 29. 31

  Ville sanoo

  Kaikkien pidempää työttömänä olleiden kannattaisi järjestäytyä valtakunnallisella tasolla. Kun olisi isompi ja äänekäs porukka kasassa, niin silloin myös puhe otetaan vakavammin vastaan. Yksittäisen ihmisen taistelu järjestelmää ja byrokratiaa vastaan on kyllä äärettömän tuskaista.

  Nykyisin olemassa olevat työttömien järjestöt pitää hylätä ja perustaa uudet, jotka eivät tee yhteistyötä nykyisin säännöin viranomaisten kanssa. Heidän esisijainen tehtävä tulee olla työn ja työttömyyden rajan tarkempi määrittely, jossa työttömillä ei voida teettää karenssin uhalla ilmaistyötä. Kaikki resurssit ja tarmo pitää laittaa tämän asian korjaamiseksi, koska se avaa orjatyömarkkinat lopullisesti Suomessa.

  Lain pitäisi olla työttömien puolella ja sitä pitää käyttää kaikin tavoin hyväkseen. Yhteiset valituspohjat/-riittauttamiskäytännöt, joilla kieltäytynyt pystyy sohaisemaan järjestelmää. Julkisuus ja erillaiset muut toimet pitää ottaa aktiivisesti käyttöön. Ensimmäinen voisi olla t-paitojen teettäminen, jossa on teksti ”9e/pv ORJA”.

  Kun viranomaiset viimein korjaavat tämän epäkohdan työn ja työttömyyden välillä, niin järjestöjen seuraava tehtävä tulee olemaan työkokeiluiden ja -harjoittelun rahoituksen uudelleen organisointi tavalla, joka kannustaa työttömiä vapaaehtoiseen työntekemiseen. Tavalla, joka tuo harjoittelussa/työkokeilussa käyvälle selvästi merkittävää hyötyä, vaikkei kyse olisi ns. virallisesta työsopimuksesta.

 30. 32

  Matelot sanoo

  Työ- ja opiskelupaikkahaastattelua varten kyllä saa matkarahat soststosta (yöpymisestä ei ole kokemusta – Päivin P.?). Itse sain jopa etukäteen tililleni, piti vaan ottaa selville lippujen hinnat -ei kaikki sossuvirkailijat ole täysbyrokraatteja- ja tietysti piti esittää todistus, että olin ollut siellä haastattelussa.

  • 32.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Jaa, no itse en ole sosiaalitoimistosta hakenut, vaan TE-toimistosta. Korvausta haetaan yleensä jälkikäteen, mutta myös etukäteen voi hakea. Jos haastattelu on esim. aamulla klo 9 toisella puolella Suomea, niin ei sinne millään julkisella ehdi saman päivän aikana. Silloin maksavat myös yöpymisen 80e asti. Jos menee siitä yli, niin loput omasta pussista. Tuon yöpymisen korvauksen tarkistaisin kuitenkin etukäteen, etteivät vain jostain syystä ole sitä mieltä, ettei yöpymiseen ole syytä. Matkakorvaus pitäisi tullla mukisematta. Esim. Fonectan reittihausta voi tarkistaa paljonko matkakorvausta on tulossa: esim. Turku-Helsinki 163 km = 163 x 2 (edestakainen matka) x 0,21e – 9e omavastuu. 59,5e. Köyhän kannattaa katsastaa kaikki mahdolliset tarjousbussi/junavuorot ja tuosta n. 60 voi jäädä useampi kymppi ”ylikin”.
   http://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/kustannukset_ja_avustus/index.html
   Jos haluaa voi haastattelijalta pyytää todistusta haastattelusta, mutta itse olen kokenut helpommaksi vain laittaa korvaushakemuskaavakkeeseen haastattelijan nimen ja puhelinnumeron, niin TE-toimiston virkailija voi halutessaan pirauttaa ja tarkistaa haastattelun todenperäisyyden.

   • 32.1.1

    LL sanoo

    On varmaan kiinni virkailijasta, saako tukea. Hain kerran ja sain matkakorvauksen vain yhteen suuntaan, se oli virkailijan oma tulkinta. Päätös tehtiin kotikuntani TE-tmstossa ja maksu tuli Mikkelistä, kesti kolmisen viikkoa ennenkuin rahat tuli. En tajua, että miksi tehty niin vaikeaksi hakea? En ole hakenut sen jälkeen, tarvetta olisi ollut kaksi kertaa.

    • 32.1.1.1

     Päivin Pylkkerö sanoo

     Ikävää, että sinulle on käynyt noin, mutta kehottaisin kyllä kaikkia hakemaan heille kuuluvia korvauksia. Työttömien työnhakijoiden pitäisi saada matka- ja yöpymiskustannusten korvausta matkoista työhaastatteluun tai työsopimuksen tekoon Suomen alueella (myös oma työnkäyntialue), jos työ kestää vähintään kaksi viikkoa ja työaika on vähintään 18 tuntia viikossa. Myös matkoista TE-palveluihin voi saada korvausta (esim. työvoimakoulutuksen valintatilaisuuteen). Se ei ole vaikeaa, lomake tulostetaan, täytetään (tai täyetään koneella ja tulostetaan täytettynä) allekirjoitetaan ja lähetetään TE-toimistoon. Jos haetaan korvausta yöpymiskuluista, niin kuitti liitteeksi. Juna/bussilipuista ei tarvitse tositteita, rahat maksetaan kilometrikorvauksena. Rahojen saamiseen voi tosiaan kulua useampi viikko, viimeksi minulla taisi mennä 3 viikkoa.

     Korvauksia ovat ennen saaneet myös töissä olevat työttömyysuhan alaiset ja opiskelijat, mutta se on nykyään muuttunut ja korvauksia saavat vain työttömät työnhakijat. Ennen korvaukset piti myös hakea aina etukäteen, mutta nyt niitä voi hakea jälkikäteen kuukauden kuluessa matkan päättymisestä. Eli lomake postiin heti haastattelumatkan jälkeen, niin rahatkin tulevat nopeammin.

     Ja köyhä vielä jatkaa jankutustaan… muistakaahan persaukiset työttömät opintolainaa maksavat, että opintolainan korkoihin voi ja pitää hakea korkoavustusta Kelalta. Jos nyt esim. joulukuun 15. päivä on koronmaksupäivä, niin hakekaa avustusta joko etukäteen 5. joulukuuta mennessä tai jälkikäteen.
     http://www.kela.fi/korkoavustus

     On se kivaa maksaa opintolainaa työttömyyskorvauksesta!

     • 32.1.1.1.1

      LL sanoo

      Juu ilman muuta, kannattaa hakea. Tajusin, näitä lukiessani, että te-tmston virkailija ei toiminut oikein. Mutta mistäs minä sen olisin tajunnut tarkistaa silloin?

      Ei näistä kaikista oikeuksistaan tiedä, eikä aina jaksakaan ottaa selvää.

 31. 33

  Täysin ulkopuolella sanoo

  Aivan järkyttävää toimintaa valtiolta ja kunnalta.

  On vielä pahempaakin tosin, tuossa orjatyössä saa sentään korotettua päivärahaa. Lähipiirissä on useampi tapaus, missä henkilö on masennuksen vuoksi työkyvytön. Kela kieltäytyy maksamasta sairauspäivärahaa, koska vastoin psykiatrin ja psykoterapeutin lausuntoa toteaa henkilön olevan työkykyinen. Tällainen henkilö ei saa mitään rahaa mistään. Ainoa mahdollisuus olisi mennä sosiaalitoimistoon, mutta jos masennuksen vuoksi ei siihenkään kykene niin henkilö on täysin yhteiskunnan ulkopuolella ja ilman mitään tuloja. Nolla euroa päivässä, kuukaudessa, vuodessa.

  • 33.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Jos työttömäksi ilmoittautunut on sairaslomalla, eikä saa sairauspäivärahaa, niin kuuluu saada työmarkkinatukea.

   Työttömyysturvalaki 3:3.1 §
   ”Työkyvyttömällä henkilöllä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Työkyvyttömänä pidetään henkilöä, joka saa sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaista sairauspäivärahaa tai osasairauspäivärahaa tai kansaneläkelain (568/2007) mukaista työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea taikka täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettavaa etuutta jonkin muun lain nojalla. ”

   Toisin sanoen, henkilö, jolla on voimassa oleva sairausloma ja joka ei saa sairauspäivärahaa, ei ole työttömyysturvalain tarkoittamalla tavalla työkyvytön, joten hän on oikeutettu työttömyysetuuteen. Näin siis riippumatta todellisesta työkyvystä.

   Työttömyysturvalaki 3:3.3 §
   ”Työnhakijalla, joka on saanut enimmäisajan sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa ja jonka edelleen on katsottu olevan terveydellisistä syistä kykenemätön työhönsä, on oikeus työttömyysetuuteen, jos hänen työkyvyttömyyseläkehakemuksensa on vireillä tai hylätty. ”

   Jos sairauspäivärahan enimmäisaika on ylittynyt, pitää hakea työkyvyttömyyseläkettä riippumatta, saako sitä, niin saa työttömyysetuuden. Muistaakseni sairauspäivärahan enimmäisaika nollaantuu kolmessa kuukaudessa ja siten sen jälkeen pitäisi saada taas työttömyysetuutta 1. momentin perusteella.

 32. 34

  P.Autio sanoo

  Tuo aihe ei vielä ole levinnyt uutisissa maailmalle: Suomen valtio suosii orjatyötä. Kuin ennen Jatkosodassa, silloin ”Suur-Suomen” orjia olivat venäläiset siviilit, naiset, vanhukset ja yli 14-vuotiaat lapset. Jotenkin ilmassa on taas samaa kyykyttämisen henkeä. Laitoin twitteriin viestin, ”Finnis State humiating people” ja linkin tuohon Ylen juttuun Huittisten miehestä. Ei ole paljon levinnyt, pitää vaihtaa otsikkoon ”depriving”

 33. 36

  Asian kanssa tekemisissä sanoo

  Ikävä, että kokemusta on ollut tällaisesta kuntouttavasta työtoiminnasta. Tiedän, että on paikkakuntia, joissa kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen on järjestelmällistä yms. Ja alihankintatöillä niissä katetaan palkkatukityöllistämisen kulut ja siis palkkatukityö on seurausta kuntouttavasta työtoiminnasta.

  • 36.1

   LL sanoo

   ”Ja alihankintatöillä niissä katetaan palkkatukityöllistämisen kulut ja siis palkkatukityö on seurausta kuntouttavasta työtoiminnasta.”

   Palkkatukityö EI ole seurausta orjatyöstä vaan se on järjestelmä, jonka tarkoitus on ollut tarkoitus houkutella työnantajia palkkaamaan työttömiä ansiotöihin. Valtio korvaa työnanatajalle palkkatuetun palkkakuluista 60-70%. Siitä kertyy myös työntekijälle eläke ja työnantajan on huolehdittava työnantajavelvoitteistaan.

   Orjalle ei tarvitse maksaa palkkaa eikä työnantajalla ole minkäänlaisia velvoitteita. Olet aivan oikeassa, tämä on hyvin järjestelmällistä toimintaa.

  • 36.2

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Tarkoitatko, että paikassa on sekä kuntouttavassa työtoiminnassa olevia henkilöitä että palkkatuettuja? Ja että kuntouttavan työtoiminnan alihankintatöistä saatu tulo käytetään palkkatuettujen palkkakuluihin? Ei kai se niin voi mennä. Mutta kerropa lisää, kun kerta olet asian kanssa telemisissä.

   Mutta muistetaanpa kuitenkin, että kuntouttavassa työtoiminnassa oleva henkilö ei saa palkkaa, mutta palkkatuettu työ on työtä ja siitä saa palkkaa.

 34. 37

  Markku Perttula sanoo

  Orjatyö on yleistä Saksassa. Saksa on nujertanut työttömyyden äärimmäisen kovin ottein.
  Yksi viidestä työpaikasta Saksassa on näitä minijob-työpaikkoja, joista maksettu korvaus ei riitä elämiseen,
  Minijobbareita on Saksassa noin 7 miljoonaa.

  • 37.1

   keke sanoo

   Saksassa oleva minijob systeemi ei ole orjatyötä vaan valtion tukemaa pätkätyötä verohelpotusten sekä työnantajamaksujen muodossa, josta maksetaan ihan oikeaa tuntipalkkaa ja työtä tehdään työsopimuksen perusteella. Olkoonkin että palkka on usein aika pieni, koska minijob työt keskittyvät matalapalkka alaan ja ongelmaksi syntyy järjestelmässä se, että työnantajalle on järkevämpää palkata esmes 4 henkilöä 400 euron kuukausipalkalla tekemään yhden ihmisen työt kuin palkata yksi ihminen 1600 euron palkalla samaan kokopäivähommaan. Systeemiä voisi verrata Suomen palkkatukityöhön silloin kun työnantaja antaa työtunteja pelkästään sen tuen verran eikä yhtään ylimmääräistä. Tosin Suomen systeemissä ne verohelpotukset eivät koske sitä työntekijää joka joutuu siitä palkastaan maksamaan täyden veron toisin kuin Saksassa jossa siitä matalapalkkatyöstä ei makseta veroja eikä eläkemaksuja jne. jotka valtio maksaa työntekijän/työnantajan puolesta. Lisäksi Saksan ammattiliitoilla on pitemmät perinteet kuin Suomen vastaavilla ja he ovat ottaneet linjakseen myös sen köyhän duunarin asian ajamisen eikä pelkästään valtion/kunnan budjetin tasapainottamisen palkattomalla työvoimalla.

   • 37.1.1

    LL sanoo

    Hyvä kun tarkensit, keke.

    Saksaa ja Suomea on hyvin hankala vertailla toisiinsa. Saksassa koko sosiaaliturva on ihan toisenlainen, meillä se on paljon laajempi: lapsilisää Saksassa maksetaan 30 ikävuoteen saakka, mutta siellä ei ole niin kattavia perusopetuksen ja yhteiseen, käyttäjälleen maksutonta sivistyspalvelua/koulutusta (mm peruskoulu/kirjasto) kuin meillä on.

    Jos minijobbareita on Saksassa noin 7 miljoonaa, niin se on vähän alle 10% koko väestöstä – työikäisten määrää en tiedä. Meillä eletään aika vaarallisen ajatuksen varassa, että tuuppamalla työttömät pysyvään köyhyyteen, ratkaisemme sillä työttömyysongelmamme. Meillä voidaan, jos tahdotaan, toimia myös toisin.