Orjakauppaa ja alihankintaa

Toissapäivänä kirjoitin Huittisten kaupungin hinnastosta, jonka mukaisesti kaupunki laskuttaa kuntouttavassa työtoiminnassa olevien palkattominen työntekijöiden yksityisille ja yrityksille tekemästä työstä.

Tänään Ylen uutiset kertoi, että hinnasto katosi kaupungin sivuilta. Perusturvajohtajan mukaan tämä ”pienimuotoinen toiminta” on vedetty tilapäisesti pois. Kaupungin sivulta palvelu on tosiaan kadonnut, mutta suorana linkkinä hinnasto näkyy ainakin toistaiseksi olevan paikoillaan.

Huittinen ei suinkaan ole ainoa palkatta työtä tekevien työpanosta myyvä kunta. Tämä kaupanteko on paljon tavallisempaa kuin osaatte kuvitellakaan. Suunnilleen jokainen kuntouttavaa työtoimintaa varten työpajan perustanut kunta tekee täsmälleen samaa. Kysykää vaikka oman kuntanne työpajasta kuinka paljon maksaa työntekijä leikkaamaan ruohoa, kolaamaan lumet tai pilkkomaan polttopuita.

Tornion Tyovoimalasaatiö on Tornion kaupungin perustama säätiö, jonka toiminta-ajatus on sitä tavallista liirumlaarumia. Työvoimalasäätiö kertoo tarjoavansa asiakaryhmilleen eli pitkäaikaistyöttömille, työttömille nuorille, kouluttamattomille ja muille vaikeasti työllistettäville erilaisia työ- ja toimintakykyä ylläpitäviä ja edistäviä palveluja, kuten kuntouttavia ja valmentavia palveluja, työtoimintaa, työ- ja toimintakyvyn arvioita, työnhakuvalmennusta, atk-opetusta ja ryhmäpalveluja.

Tosiasiassa se kauppaa ilman palkkaa työskenteleviä kuntouttavassa työtoiminnassa olevia lumi- ja pihatöihin, pilkkomaan polttopuita ja toimimaan avustajina. Hinnasto on sen verran edullinen, että kenenkään elinkeinonharjoittajan ei kannata kilpailla tämän säätiön kanssa.

Koska nämä hinnastot näköjään katoavat kovin herkästi netistä, niin laitetaanpa kuva: tornio työhinnoittelu Tätä tekevät suunnilleen kaikki kunnat, joihin on perustettu työpaja kuntouttavaa työtoimintaa varten.

Sanon tätä toimintaa ihan tarkoituksella orjakaupaksi, koska työntekijä ei saa palkkaa, hän joutuu tekemään sitä taloudellisen sanktion eli tuen menettämisen uhalla ja rahat menevät työpanoksen myyjälle. Se orjakauppias tietenkin puhuu sosiaalisesta työllistämisestä, joka on pelkästään hyväksi ja parantaa orjien toimintakykyä  Siis näin.

Kuntien oma toiminta suoraan tai säätiön kautta on vain jäävuoren huippu. Samaa tekevät erilaiset yleishyödylliset yhteisöt, jotka saavat toiminnalleen julkista tukea ja rahoitusta vaikkapa RAY:ltä. Tästä esimerkkinä olkoon Kuntoutussaatiö. Sen työpajoissa kuntouttavassa työtoiminnassa olevat tekevät pussitus-, pakkaus- ja postitustyötä. Rahat näistä alihankintana tehdyistä rutiinitehtävistä kerää säätiö.

Viisaimmat yritykset ovat keksineet perustaa säätiöitä tai yleishyödyllisiä yhteisöjä, joiden tehtävänä on järjestää kuntouttavaa työtoimintaa vaikeasti työllistyville pitäaikaistyöttömille. Tätä kuntoutuspalvelua ne myyvät kunnille, jotka tarttuvat hanakasti tilaisuuteen vapautua kunnan osuudesta työmarkkinatukeen.

Kuntoutusta järjestävä yhteisö tai säätiö ohjaa sitten palkattomat työntekijät suoraan pääyrityksen liukuhihnalle. Näin yritys saa palkattomia työntekijöitä, jotka pitää hengissä Kela. Lisäksi kunta siirtää valtiolta saamansa työllistämiskorvauksen 10,09 euroa/kuntoutettava/päivä suoraan tälle kuntoutuksen järjestäjälle.

Vaikea on kenenkään kilpailla sellaisen kanssa, jolla ei ole työvoimakustannuksia, vaan jolle peräti maksetaan jokaisesta työntekijästään 10,09 euroa päivässä.

Saa nähdä milloin joku älähtää laissa kielletystä kilpailun vääristämisestä. Vai käykö niin kuin epäilen, että kohta palkattomia työntekijöitä annetaan taspuolisuuden nimissä suoraan kaikille yrityksille? Toivottavasti Ajankohtainen kakkonen tekee tästä aiheesta jatkoa ansiokkaasti toteutetulle aiemmalle jutulleen.

Kommentit
 1. 1

  benjamin kalliojärvi sanoo

  Maananataina taas kuntouttavaan turun työkeskukseen tosin veroprosentti 28 , joten saan n.100e enemmän kuussa kuin olemalla sossun asiakas

 2. 2

  Näinpä sanoo

  No siis noita hinnastoja on todellakin, varmasti yhdessä ja toisessakin työttömien pajassa. Itsekin voisin ottaa valokuvan yhdestä hinnastosta. Joka on suoraan pajan seinällä aivan kaikkien luettavissa. Tai ollut viimeksi kun kuukausi sitten kävin. Ja yleensä se lista sieltä on aina löytynyt.

  Siinä hinnastossa on mainittu työtunnin hinta per työtön. Niin ja varmaan turha mainita kenen taskuun rahat menee. Sen tietty voi mainita, että ei ainakaan työttömän, joka työn tekee.

  Voisiko tehdä sellaisen tempun, että jokainen ottaisi kännykän kameralla kuvan moisesta listasta ja lataisi internettiin kyseisen lapun, jos se vaikka avartaisi joidenkin tyyppien näkökantaa asiasta. Sitten täytyisi vain saada kuvat nippuun yhteiseen paikkaan.

  Joku voisi moisen hauskuuden oman blogiinsa tehdä, koska en näe mitään laitonta asiassa, koska lista on julkisesti nähtävissä monissa työpajoissa. Ja pajoihin voi kuka vaan mennä käymään joko työtä tekemään työttömänä tai sitten mennä teetättään töitä työttömille hinnaston mukaan.

  Voitaisi siis ajatella, että mehän vain edistetään näin työttömien ”hyvinvointia” mainostamalla hinnastoja, joista työttömät ei hyödy rahallisesti mitenkään…

  • 2.1

   Salla W sanoo

   Mielestäni tämä on todella hieno idea kerätä näitä hinnastoja ja niiden sijaintipaikkoja valokuvattuina.

 3. 3

  Herra Huu sanoo

  Lähetin torstaina YLE: n toimittaja Vaarnelle s-postilla linkit kyseiselle Huittisten kaupungin sivuille ja edelliseen blogi-kirjoitukseesi asiasta. Perjantaina oli jo juttu uutisissa. Kiitos vaan toimittajalle! Ja etenkin tälle blogille, koska muuten asiat jäisivät pimentoon.

 4. 4

  Kysymys viisaammille sanoo

  Olisikohan tästä kuntoutustyöstä mahdollisuutta kerätä tarpeeksi isoa määrää nimiä sen tekijöiltä, jotta jonkinlaisen joukkokanteen nostaminen tulisi mahdolliseksi? Mikäli suomen oikeussaleista ei lotkauteta korvia (mikä toki täysin mahdollista), niin sitten kansainväliselle tasolle?

  Kun tuntuu että jotain olisi tehtävä vielä kun sille ehkä jotain voitaisiin. Ei kai missään itseään sivistyneeksi kutsuvassa valtiossa voida tällaista katsoa läpi sormien

  • 4.1

   Saku Timonen sanoo

   Suomessa ei ole mahdollista nostaa joukkokannetta muissa kuin kuluttajansuoja-asioissa ja silloinkin sitä ajaa kuluttaja-asiamies. Jokainsen työttömän olisi siis nostettava kanne yksin ja otettava todennäköinen häviämisen riski.

 5. 5

  Jari Kähkönen sanoo

  Sanohan Sakari ajatuksesi keksitystä esimerkkitilanteesta, jossa kuntouttavaan työtoimintaan joutumisen edeltä päivitettävän työllistymissuunnitelman työhallinnon tietokantaan talletettu versio, virkailijan sana ja työttömän työnhakijan sana näyttäisivät kaikki kolme eri suuntaan.

  Oletetaan että suunnitelma näyttää, että kuntouttava työtoiminta häämöttää edessä, kunhan nyt vain aktivointisuunnitelman ja sopimuksen laadinta ensin hoidetaan alta pois sen pahaenteisin kutsukirjeen kotiin tulemisen jälkeen. Virkailija väittää, että asiakas on hyväksynyt työllistymissuunnitelman sisällön+toimenpiteet ja asiakas sanoo että nimenomaisesti kielsi koskei ole elämänhallinnaton, aktivointia vailla tai muutenkaan moisen toiminnan tarpeessa.

  Perustan skenaarion siihen, että työllistymissuunnitelman hahahahaaa allekirjoittaminen on pelkkä silmänkääntötemppu. Sopimus se ei ainakaan ole, koska toiselle osapuolelle jää paperista elektronisesti mulkattavissa oleva kappale, ilman että yhdellä on edes suora pääsy lokitiedostoon nähdäkseen kuka on tehnyt mitäkin jahka tarve vaatisi. Kiistän tämän kommentin kaikki yhtymäkohdat kaikkiin todellisiin henkilöihin, toimijoihin ja viranomaisiin niin menneessä kuin nykyisyydessäkin.

  • 5.1

   Saku Timonen sanoo

   Pistitpä pahan. Olen sitä mieltä, että työnhakijalle jäänyt oma kappale allekirjoitetusta työllistymisuunnitelmasta on totuus. Tätä perustelen sillä, että virkailijoilla on tosiaan suora yhteys tietokantaan ja mahdollisuus muokata suunnitelmaa jälkikäteen.

  • 5.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Sivuhuomautuksena totean, että kuntouttavaan työtoimintaan joutumisessa työllisyyssuunnitelma on merkityksetön. Se pitää ainoastaan olla laadittuna ensin. Ihan sama, onko siellä mainittu kuntouttava työtoiminta vai ei. Velvollisuus osallistua kuntouttavaan työtoimintaa syntyy aktivointisuunnitelman laatimisen myötä. Ei sillä, etteikö sen suhteen olisi samat ongelmat. Kaikkien osapuolien allekirjoittama suunnitelma totta kai pitää vaatia itselle, muutenhan ei voi tarvittaessa mitään todistaa.

 6. 6

  Pera sanoo

  Joo perin ongelmalliseksi on mennyt työttömän asema, että kun työttömällä ei ole esittää dokumenttia ennalta muka sovittuun asiaan työvoimaviranomaiselle, dokumentin puuttumattomuus voidaan osoittaa työttömän puutteeksi. Mutta millä ihmeellä työtön osoittaa sopimusta johonkin asiaan, mitä ei ole koskaan sovittu työttömän ja toisen sopijapuolen väleillä.