Tyhmyyttä vai ilkeyttä?

– Vaikeasti työllistettävien osuus tästä 314 500 työttömän kokonaisjoukosta on yli puolet. He ovat joko pitkäaikaistyöttömiä, toistuvaistyöttömiä tai ovat olleet toimenpiteiden piirissä, mutta ei ole sitä valoa, jonka nimi on työpaikka avoimilla työmarkkinoilla. Ihalaisen mukaan vaikeasti työllistyvät tarvitsevat kuntoutusta ja kuntouttavaa koulutusta ennen kuin palkkatyötä voi edes lähteä hakemaan.

Näin sanoo työministeri Lauri Ihalainen Ylen uutisille antamassaan haastattelussa. Viime viikolla eduskunnassa kokoomuksen Ben Zyskowicz vaati kaikkien työttömien sijoittamista kuntouttavaan työtoimintaan ja häntä kannatti innokkaasti  perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Tätä mieltä ovat siis poliitikkomme. Heidän näkemyksensä mukaan työttömät ovat itse syyllisiä työttömyyteen ja makaavat laiskuuttaan kotisohvilla veronmaksajien elätettävinä. Siellä he laiskistuvat lisää ja tulevat täysin kelpaamattomiksi työelämään ilman kunnon leirikasvatusta, jolla kitketään pois pahat tavat. Heidät on pakotettava palkattomaan työhön, koska muuten he ovat täysin kelpaamattomia työmarkkinoille.

Ihalainen, Zyskowicz, Soini ja monet muut ovat mitä ilmeisimmin sivuuttaneet täysin Kuntaliiton viime kesänä julkaiseman tutkimuksen, jonka mukaan pitäaikaistyöttömien haluttomuus työllistyä on myytti. Vain 15 % pitkäaikaistyöttömistä tarvitsee jonkinlaista kuntoutusta, mutta 85 % heistä on siitä paikasta valmis ja kyvykäs ottamaan vastaaan työtä.

Poliitikot ylläpitävät tätä myyttiä joko tyhmyyttään tai ilkeyttään. Saattaa tietenkin olla myös niin, että hirvittävät työttömyystilastot aiheuttavat paniikkia. Paniikissa etsitään syyllisiä ja ne syylliset on helppo löytää.

Missä nämä syylliset sitten piileskelevät? Sielläkö kotisohvilla kaljaa kittaamassa? Ei. He tekevät työtä, joka ei ole oikeaa työtä, koska heille ei makseta palkkaa. Tätä työtä kutsutaan kuntouttavaksi työtoiminnaksi tai työkokeiluksi.

He saavat työmarkkinatuen tai toimeentulotuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen työpanoksestaan. He tekevät palkatonta työtä kunnille. He tekevät palkatonta työtä yhdistyksille, säätiöille, ja seurakunnille. He tekevät alihankintatöitä näiden työtoiminnan järjestäjien työpajoissa. Heitä myydään työntekijöiksi ulkopuolisille kympin tuntihintaan. Heidän valmistamiaan tuotteita kaupitellaan alihintaan markkinoilla.

Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä heillä voidaan teettää. Ruokansa he hakevat leipäjonosta. Kaiken hyödyn heidän työstään korjaa työn teettäjä. Lukekaa täältä lisää.

Poliitikkomme haluavat tätä lisää. Työssä olevien ja työttömiä jotenkin viallisina pitävien kannattaisi nyt pelätä. Miksi kukaan maksaisi teille palkkaa, kun työnne voidaan teettää työttömillä palkatta? Älkää luulko itseänne korvaamattomiksi.

Kohta voitte kuulua tähän alimmasta alimpaan kastiin, jota kaikilla muilla on lupa solvata.

Kommentit
 1. 1

  Mikko R. sanoo

  Hyvä kirjoitus. Yksi vaihtoehto tyhmyyden ja ilkeyden lisäksi on tahallisuus. Osa päättäjistä näyttää haluavan laittaa 100 000 – 200 000 työtöntä ilmaistöihin, siksi että valtio, kunnat ja yritykset saisivat ilmaista työvoimaa taloudellisin perustein.
  Se tarkoittaa, että kun merkittävä osa Suomen johdosta on tietoisesti ajamassa pakkotöitä, niin se tulee tuoda esille seuraavissa vaaleissa.
  Voisi tehdä joulukuun alussa ensin kysymyksen puolueille kannavatko ne työttömille vastikkeetonta ja pakollista työvelvoitetta.
  Ja sitten vuodenvaihteen jälkeen sama kysymys kaikille kansanedustajaehdokkaille. Selkeästi pakkotyöt tuomitsevat ehdokkaat nostetaan julkisuudessa ja somessa esille.

  • 1.1

   Ritva Frisk sanoo

   Entisenä kunnan henkilöstöasioista vastanneena tunnen ongelman paremmin kuin muilla markkinoilla olevat: Kunnat eivät suinkaan halua tuota ilmaistyövoimaa, koska se ei yleensä osaa mitään hyödyllistä ja näin ollen vie kuntien ammattilaisten työaikaa opettamistehtäviin! Sen lisäksi kunnilta on ulkoistettu pääosa niistä töistä, joihin ei tarvita kovin kummoista koulutusta; esim. isojen kaupunkien henkilöstöstä suurin osa on vähintään ylemmän keskiasteen koulutuksen saaneita ja akateemisia yli 40 %.

   • 1.1.1

    LL sanoo

    Entisenä kunta-alan työntekijänä muistan, että palkkatuella työllistettiin vielä 1990-luvulla paljon ihmisiä eri hallintokuntiin. Asenteet ovat muuttuneet niistä ajoista. Tuossa ilmaistöihin pakotetussa porukassa on kokemuksen mukaan hyvin paljon osaamista.

    Minulla on kaksi korkeakoulututkintoa + muuta täydennyskoulutusta, ei vaan ole töitä. Viimeisin paikka, jota hain oli 5 kuukauden määräaikainen sijaisuus, kunta-alalta. Hakijoita oli yli 54 ja kaikki täyttivät pätevyysvaatimukset. Sopivaksi katsotulla kaksoistutkinnolla yksi onnekas sai työpaikan.

 2. 2

  Ex-toiminnanjohtaja sanoo

  Olin aikanaan kansalaisjärjestössä töissä. Alaisina oli myös näitä vaikeasti työllistettäviä. Heille maksettiin tes:n mukaista palkkaa, ja valtio korvasi osan palkkakuluista järjestölle. Mielestäni se oli oikeudenmukainen tapa työllistää työttömiä. Saimme erinomaisia työntekijöitä, joita ei olisi ollut muuten varaa palkata. Onko tällaisesta järjestelystä luovuttu nyt kokonaan?

  • 2.1

   J sanoo

   Jotkut näkevät palkkatuen ongelmalliseksi siinä mielessä, että työnantaja joutuu kuitenkin maksamaan osan siitä palkasta. Lisäksi valtio joutuu maksamaan niitä palkkatukia. Eli kun työttömät voi laittaa töihin työttömyyskorvauksilla plus pienellä kulukorvauksella, niin mitäpäs sitä palkkatukia ja palkkoja maksamaan…

 3. 3

  Herra Huu sanoo

  Työttömän vastaista asenneilmastoa on pyritty vaikuttamaan ideologisesti ja poliittisesti. On haluttu antaa mielikuva työttömistä, jotka tahallaan makoilevat kotona, eivätkä halua työllistyä.
  Tällaiseen asenneilmastoon on helpompaa ujuttaa ihmisyyttä kohtaan arveluttava pakollinen kuntouttava työtoiminta.

  On oireellista, kun Tasavallan presidentti Niinistö heti virkakautensa ensimmäisssä uudenvuodenpuhessaan kiinnitti huomionsa oleskeluyhteiskunnan lusmuihin: ”Kaikki työ on arvokasta, ja arvokasta on myös työn tavoittelu. Sen sijaan vaikeaa on ymmärtää sitä ajattelua, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän.”

  Orjatyövoima on tasavallan presidentin erikoissuojelussa.

 4. 4

  Päivin Pylkkerö sanoo

  ”Vaikeasti työllistettävien osuus tästä 314 500 työttömän kokonaisjoukosta on yli puolet. ” Mistä Ihalaisen tieto on peräisin? Tuohan on täysi valhe. Tai riippuu varmaan siitä, miten vaikeasti työllistettävä määritellään. Täysin terve, työkykyinen ja koulutettukin on kai vaikeasti työllistettävä, kun työpaikkoja ei ole.

  • 4.1

   J sanoo

   ”Vaikeasti työllistyvien määrä on kasvanut 170 000 henkilöön.” todetaan Työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteen (http://www.tem.fi/files/41255/Ennuste_syksy_2014.pdf) keskeisissä tuloksissa, eli Ihalaisen esittämä luku on oikein. Vaikeasti työllistyvän määritelmä on sitten eri asia…

   • 4.1.1

    LL sanoo

    Vaikeasti työllistyvä. Vaikeasti töitä saava. Oisko niin, että on joku tai jotain seuraavista (ei se ole työttömässä vika vaan ihan muualla): 1. Hyvinkoulutettu tai liian vähän koulutettu 2. Yli 45-vuotias. 3. Johonkin vähemmistöryhmään kuuluva. 4. Ulkonäkö (kierot silmät, ylipaino, vääränväriset silmät, liian laiha, huono ryhti yms…). 5. Pitkäaikaistyötön (yli 300 pvää), (useimmat yli 45-vuotiaita).

    On täysin käsittämätöntä, että kansanedustajina on ihmisiä joiden käsitykset työelämästä ovat noin 30 vuoden takaa tai jopa kauempaa. Työttömyys on ihan tavallista, ja kuuluu työuraan hyvinhyvin monilla suomalaisilla. Työurat katkeilevat mm määräaikaisuuksien vuoksi.Työttömyysjaksoja ei pidä missään nimessä kutsua välityömarkkinoiksi., koska eivät ne sitä ole.

    Perustulo mahdollistaisi, synnyttäisi paljon toimeliaisuutta ja vähentäisi harmaata taloutta. Nämä Ihalainen-Filatov mallit ovat jostain menneestä maailmasta. Ummehtuneita.Aika entinen ei enää palaa, tarjukka ja lare. Teidän (ja monien muidenkin kansanedustajien) ajatukset ja asenteet ovat läpimätiä.

   • 4.1.2

    Päivin Pylkkerö sanoo

    Kaivoin tällaisen määritelmän (Laki julkisesta työvoimapalvelusta): ”Vaikeasti työllistyvällä tarkoitetaan työmarkkinatukeen oikeutettua työtöntä työnhakijaa, joka on saanut työmarkkinatukea työttömyytensä perusteella vähintään 500 päivältä tai jonka oikeus työttömyyspäivärahaan on päättynyt työttömyysturvalain 6 luvun 7 tai 9 §:ssä tarkoitetun enimmäisajan johdosta”.

    Mutta miten päästään sitten sellaiseen päätelmään, että heistä suurin osaa tarvitsee kuntouttavaa työtoimintaa ennen kuin voivat edes hakea oikeita töitä?

    Vaikeasti työllistyvät näyttävät lisääntyvän kuin jänikset, jos 2013 tilanne oli tämä: http://www.hs.fi/kotimaa/a1375667313765
    Huomaa hienosti valittu kuvituskuva vaikeasti työllistyvästä, tuollaisia lökäpösyjä kaikki tyyni. En muuten ymmärrä miksi jutussa puhutaan työkyvyttömistä ja vaikeasti työllistyvistä aivan kuin ne olisivat yksi ja sama asia.

    • 4.1.2.1

     LL sanoo

     Jaa, tuonnäköisiäkö ne toimittajat olivat jotka Hesaristakin taannoin saivat lopputilin?

     Tuo 500 pvää on muuttumassa 300 pväksi, jos olen ymmärtänyt näiden homeaivojen aivoituksia.

     • 4.1.2.1.1

      LL sanoo

      Tuossa TEM:n ennusteensa oli pari todella hätkähdyttävää lukua. Työllisyyspalveluissa työntekijöiden määrä on kasvanut vuonna 2014 +8000 ja vuonna 2015 sen arvioidaan kasvavan peräti + 15.000. Voiko tää olla todellista?

     • 4.1.2.1.2

      Päivin Pylkkerö sanoo

      Tarkoitatko tätä kohtaa: ”Työllisyys palveluissa kasvaa hieman sekä vuonna 2014 (+8 000) että vuonna 2015 (+14 000)”? Siis kasvua palveluissa, ei työllisyyspalveluiden työntekijöiden määrässä. Tai kyllähän nekin lisääntyvät kuin jänekset.

 5. 5

  Maro sanoo

  Yleinen harhaluulo on myös se, että kuntoutettavat tai kokeilijat jotain palkkaa sais. Jos tämäkin pieni ja mutta tärkeä tieto kerrottaisiin suurelle yleisölle, niin tätä alettais vastustaa ärhäkämmin. Kyse on kuitenkin verovaroin tapahtuvasta työskentelystä ei palkkatyöstä, hyvinvoinninsta tai ostovoimasta. Systeemi on itseasiassa veronmaksajalle kalliimpi kuin se, ettei järjestetä ”toimintaa”. Mitä hyötyä siitä on. Ainakin se haitta siitä on, että kilpailu vääristyy ja työpaikat vähenevät sieltä, missä tätä ilmaistyötä teetetään.

 6. 6

  Rituski sanoo

  Tässä yksi esimerkki . Mies on paitsi täysin työkykyinen myös työhaluinen !! Että näin :Siskonmies toista kesää ”kuntouttavassa” työtoiminnassa paikallisen seurakunnan hautausmaalla. Oli niin pystyvä ja hyvä työmies viimekesänä että pestiä jatkettiin syksyllä vielä kuukaudella ja kehuttiin maasta taivaaseen, tekihän hän kaikkia niitä töitä siellä johon muuten olisi pitänyt oikein palkata joku, ihan uurnahautojen kaivuuta ja havutusta myöten !! No kehottivat häntä hakemaan samaa työtä oikein palkattuna tänä kesänä..ja Jussihan teki työtä käskettyä…lähetti työhakemuksen aivan ensimmäisten joukussa ellei ensimmäisenä tänä keväänä. Mites luulette käyneen..juu..eipä saanut Jussi palkallista työtä ei.!! Sensijaan tuli kirje jossa häntä ONNITELTIIN, oli tullut valituksi ”kuntouttavaan” työtoimintaan samaan hommaan jota palkallisena haki. Senverran oli hyvä työmies että viimekesäinen 4 tuntia per päivä oli korotettu tänä kesänä 6 tuntiin päivässä !!

  • 6.1

   sanoo

   Kyllä nuo seurakunnatkin näyttävät olevan enemmän itse perkeleestä, kuin muusta taivaallisesta.

  • 6.2

   Kuntouttavan "asiakas" sanoo

   Jep, näinhän se menee. Olen ollut kuntouttavassa työtoiminnassa parissakin paikkaa. Yhdessäkin paikkaa tehtiin tuotteita, myös tilauksesta, villasukista kirjahyllyihin. Omiakin juttuja sai tehdä, mutta ne piti ostaa itselleen, ei materiaalimaksuissa minusta mitään vikaan ole sillä eiväthän tarvikkeet ilmaisia ole. Ongelmana pidin sitä että jos toi omat tarvikkeet, piti ostaa siihen käytetty aika! Tässä samaisessa paikassa, jota käsityöpajana mainostettiin, oli siivouspäiviä useamman kerran viikossa. Silloin siivottiin tiloja joissa olimme, tehtiin kotikäyntejä (vanhuksille ja vammaisille) tai siivosimme kaupungin omistamaa leirikeskusta asiakkaiden välissä. Viimeistä lukuunottamatta ei hommassa ollut oikeastaan mitään vikaa, ihan mielellään siinä on hyödyksi, mutta kyllä menee _kuntouttavan_ toiminnan ydintarkoitus ohi kun tarkoituksena on olla vain ilmaisena työvoimana, tehtävässä johon minua ei edes ”värvätty.” Lisäksi kun noista hommista voisi palkattu siivooja saada oikean palkan.

   Kyllä Suomessa olisi töitä ja tekijöitä, mutta ei palkanmaksajia. Ja nekin harvat, jotka ovat valmiita palkkaamaan, laittavat ihan mielettömiä vaatimuksia. Esim. siivojaksikin vaaditaan nykyään ennestään ammattikoulutusta ja hygieniapassia ja ties mitä että kelpaa, silti ilmaistyövoimalta ei moisia edes keksitä kysyä saati vaatia vaikka homma on sama?!

   • 6.2.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Lain mukaan sinulla ei ole velvollisuutta kuin tehdä sitä työtoimintaa, joka on yksilöity akvitointisuunnitelmassa, paikassa, joka on yksilöity akvitointisuunnitelmassa. Kaikki muu on sinun vapaaehtoista hyväntahtoisuutta, johon sinut on luultavasti erehdytetty.

 7. 7

  Kake Kohmelo sanoo

  SAK:n olisi syytä laittaa työministeri Ihalainen kuriin. Ilmaistyövoiman kanssa tavallisen duunarin on paha kilpailla, ellei kyseessä ole erityisosaamista tai muodollista tutkintoa vaativa työ.

  • 7.1

   keke sanoo

   Turha tässä SAK:ta on hätiin huudella he ovat jo kantansa ilmaisseet useaan otteeseen näinä ~20 vuotena mitä meitä työharjoittelijoita on kuritettu, koskee myös niitä ns. köyhien/duunarien puolueita jotka kyseistä puljua pyörittävät. Päinvastoin meidän työttömien pitäisi laittaa työnantajat kuriin esim lakkotoimin niin jotain rotia saataisiin tähän touhuun. Ei sitä oikeutta saa itkemällä muilta apua vaan ottamalla sekä yhdistäytymällä. Olkoonkin että aika kinkkinen tilannehan se on kun työnantajat, työntekijät ja eduskuntapuolueet vetävät yhtäköyttä meitä vastaan.

   • 7.1.1

    Herra Huu sanoo

    Vasemmistoliitto on ainoa, joka ei hyväksi tätä toimintaa. Näin olen ainakin ymmärtänyt.

    Suosittelen ehdottomasti työttömien järjestäytymistä. Työttömien yhdistykset toiminnallaan käyttävät hyväksi työttömiä.
    Jos kuntouttavasta työtoiminnasta ei voi kieltäytyä, niin se on tehtävä mahdollisimman vaikeaksi kaikille osapuolille.
    Työvoimaviranomaiselta pitää vaatia kaikki lakisääteiset merkinnät kirjallisesti. Työtoimintaan kannattaa suostua ainoastaan yhtenä päivänä viikossa 4 h, koska aktivointisuunnitelma pitää tehdä työttömän kanssa yhteistyössä.
    Työtoiminnassa ei tehdä työtä, vaan luetaan kirjaa tai muuta vastaavaa. Työtä tehdään heti kun TESS: in mukainen palkka alkaa.
    https://www.facebook.com/groups/eipakkotyolle/?fref=ts
    https://www.facebook.com/groups/900545616629748/?fref=ts

    Radikaaliksi menee, mutta menköön 😀

    • 7.1.1.1

     keke sanoo

     ”Vasemmistoliitto on ainoa, joka ei hyväksi tätä toimintaa. Näin olen ainakin ymmärtänyt.”

     Olet ymmärtänyt sitten väärin. Näitä orjatyölakeja on säädetty vasemmistoliiton siunauksella aina Lipposen hallituksesta asti. Lait on vedetty läpi aina jonkinlaisena työttömyyden hoitona tai muunlaisena silmänkääntöpuheena kuten esimerkiksi nuorisotakuuna. Vasemmistoliitto on aina ollut näiden uudistusten takana ja puhunut niiden puolesta sekä ottanut kunniaa itselleen ”uudistuksista”, koska jäsennistö(ja äänestäjät) ovat vaatineet toimia työttömyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Oppositiossa on taas luonnollisesti länkytetty ja ihmetelty miksei valtio pistä vielä enemmän rahaa orjatyöhön.

     ”Työtoiminnassa ei tehdä työtä, vaan luetaan kirjaa tai muuta vastaavaa.”

     Tämä voi olla hankalaa, koska aika usein se karenssin uhka on aina olemassa. Eli jos työt eivät luonnistu oikeassa tahdissa sekä asianmukaisesti kaveri ulos ja karenssi niskaan sekä uusi työtön tilalle tekemään hommaa.

     ”Jos kuntouttavasta työtoiminnasta ei voi kieltäytyä, niin se on tehtävä mahdollisimman vaikeaksi kaikille osapuolille.”

     Tämä. Jokainen kohdallaan voi miettiä miten tämä toteutetaan. Vinkkinä sanottakoon että hankalat tapaukset kyllä löytävät itsensä karenssista. Olen ollut todistamassa tapauksia joissa pelkällä vittuilulla ohjaajalle esmes työoloista on se karenssi ansaittu vaikka työt sinällään olisi tehty juuri niin kuin pitikin. Yleisesti ottaen jos yksin joutuu silmätikuksi niin hankalampaa se työntekijälle on kuin työnantajalle jolla se valta kumminkin on sekä lait ja sen porsaanreijät mukaan lukien byrokratian kiemurat.

     ”Työtoimintaan kannattaa suostua ainoastaan yhtenä päivänä viikossa 4 h, koska aktivointisuunnitelma pitää tehdä työttömän kanssa yhteistyössä.”

     Itse olisin sitä mieltä että tuntiakaan ei tehdä ilman TES:iä töitä

     ”Työtä tehdään heti kun TESS: in mukainen palkka alkaa.”

     Tämä sitten vaatiikin työtaistelun. Mutta joo tämä olisi ihan hyvä tavoite jonka itsekkin allekirjoittaisin.

     ”Radikaaliksi menee, mutta menköön”

     Ei se TES:n vaatiminen mitenkään radikaalia ole päin vastoin aika matalat vaatimukset yli 20 vuoden kollektiivisesta orjuudesta.

     Itsehän olisin vähän vailla vastuullisia vailla sekä jonkinlaista poliisitutkintaa oli se sitten kansainvälinen tai suomalainen juurikin ILO:n pakkotyölain rikkomisesta. Eikös tätä samaa pykälä ole siellä ihmisoikeustuomioistuimessa joten rikos ei vanhenekkaan 5 vuodessa vaan tutkinta ja hyväsikäyttöä esmes yrityksissä/työpaikoilla voidaan tutkia sieltä 20 vuoden takaa. Siis mikäli nyt aiheelliseksi nähdään että orjuudesta jonkinmoinen rangaistus voidaan säätää vielä tälläkin vuosituhannella.

     • 7.1.1.1.1

      Matelot sanoo

      Eihän Suomessa mitään TYÖväenpuolueita ole, ainoastaan myötäilijöitä, jotka ovat, tai eivät ole, hallituksessa, miten parhaaksi näyttää.

     • 7.1.1.1.2

      Herra Huu sanoo

      Kuntouttavasta työtoiminnasta voi siis saada potkut?
      Miten se on mahdollista, jos se ei ole työtä?
      Millä perustein potkut saadaan, täytyyhän siinä irtisanomisessa olla syy kirjallisena?

     • 7.1.1.1.3

      keke sanoo

      En tiedä kuntouttavasta työtoiminnasta mutta esmes työkokeilusta nämä ”potkut” voi saada esmes siten että työnantaja ilmoittaa KELA:lle että työntekijä ei ole tullut työpaikalle ja työntekijää kieltää saapumasta työpaikalle vedoten esmes yleiseen turvallisuuteen. Tällöin harjoittelijan työmarkkinatuenmaksu katkeaa. Sosiaalitoimisto tekee myöskin harkinnanvaraisen päätöksen ettei se myönnä toimeentulotukea koska pääasiallinen toimeentulo ei voi tulla sieltä, koska asiakas on oikeutettu työmarkkinatukeen jonka jälkeen vasta toimeentulotukipäätös voidaan tehdä. KELA jättää päätöksen pöydälle odottamaan lisäselvitystä johon pitää liittää lomake työkokelun päättymisestä johon vaaditaan työnantajan allekirjoitus. Työnantaja kieltäytyy allekirjoittamasta mitään muuta paperia kuin sen että työharjoittelija päättää itse lopettaa työkokeilun. Työkokeilijalle jää kaksi vaihtoehtoa a) Alkaa taistelemaan ”työnantajaa vastaan”(koittaa saada KELA päätöksen tehtyä eri reittejä kautta kulkemaan + valitus tehdystä päätöksestä) jona aikana kaikki KELA- ja sosiaalituet ovat jäässä arvion mukaan tähän menee noin 6kk-2 vuotta aikaa b) allekirjoittaa lapun jossa todetaan hänen itse lopettaneen työkokeilun jonka seurauksena karenssi sekä -40% toimeentulotukea. Sillä välin työnantaja saa uuden työkokeilijan työmaalleen TE-toimiston osoittamana.

    • 7.1.1.2

     toope sanoo

     Jos Vasemmistoliitto ei hyväksy tämänkaltaista toimintaa, niin miksi osallistava sosiaaliturva tuli hallituksen esitykseksi jo silloin kun kyseinen puolue oli hallitusvastuussa?

    • 7.1.1.3

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Toivottavasti järjestäytyminen tapahtuu jossain muualla kuin Facebookissa, joka on kusetusta sekin.

 8. 8

  Pera sanoo

  Ilkeyttä monelta osin työttömiä kohtaan voi lukea tästäkin kirjoituksesta :

  ””Työraide keskittyy henkilökohtaiseen palveluohjaukseen, jota täydennetään ryhmämuotoisella valmennuksella ja erilaisilla infotilaisuuksilla. Jokainen työnhakija saa oman palveluohjaajan ja säännölliset tapaamiset noin kahden viikon välein. Tavoitteena on, että noin puolen vuoden kuluessa asiakkaan tilanteeseen löydetään ratkaisu ja passiiviinen työttömyys päättyy. ”

  Tuon on Vantaan Työraiteen sanailua. Siis mihinkä ihmeeseen työtön tarvitsee henkilökohtaista palveluohjausta, jota täydennettään .. jne.
  Ja tavoitteena on, että passiivinen työttömyys päättyy! No mikä on tuollaillaista passiivista työtömyyttä?

  http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/aek/tyollisyys/kuntakokeilu/hankkeet/Sivut/tyoraide_vantaa.aspx

  Siis ovatko työvoimaviranomaiset että sosiaaliviranomaiset ottamassa valtaansa työttömien tekemiset ja olemiset, ihan vaan tuosta vaan nokkaansa niistämällä. Muistuu varsin hyvin Hitlerin toimet juuri esitetyllä Ylen Areenan ohjelmalla.

  • 8.1

   Herra Huu sanoo

   Tässä Rauman kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajan Antti Parpon mielipide osallistavasta sosiaaliturvasta:
   ”Tutkimukseen perustuen Parpo on ennakoinut, ettei nykyinen tulonsiirtojärjestelmämme mahdollista kannustinloukkujen purkamista. Ne on hänen mukaansa kuitenkin mahdollista purkaa uudenlaisella vastikkeellisella järjestelmällä, jossa ”työttömän työkalupakista poistetaan vapaa-aika”.
   Tältä pohjalta hän lähti luonnostelemaan osallistavan työttömyysturvan mallia.
   Parpo katsoo, että Suomi on muiden Länsi-Euroopan maiden tapaan sen suuntaisella tiellä jo muutenkin sosiaaliturvan osalta.
   Esimerkkinä mallia muistuttavista elementeistä hän mainitsee muun muassa kuntouttavan työtoiminnan.
   Suomi on hänestä hivuttautunut tähän suuntaan ilman suurempaa poliittista tai julkista keskustelua.”
   http://www.suomenmaa.fi/etusivu/osallistava_ty%C3%B6tt%C3%B6myysturva_tuo_apuvoimia_vanhusty%C3%B6h%C3%B6n_6795470.html

   Parpo on siis sitä mieltä, että koska poliitikoilla ei ole valmiuksia ja tahtotilaa poistaa kannustinloukkuja, sekä koska Suomi nyt jo kuitenkin hivuttautuu salakavalasti kohti ilmaistyöyhteiskuntaa, niin osallistava sosiaalturva on oikeutettu.
   Erityisen patologiseksi ehdotuksen tekee se, että koska työttömältä ei voi poistaa etuuksia (nälkäkuolema), eikä löytää kaikille töitä (rakennemuutos), niin AINOA koskematon asia, mikä työttömälle jää on hänen vapaa-aikansa. Siispä otetaan se kontrolliin.

   Osallistavan sosiaaliturvan perustana ei ole huoli työttömän kuvitellusta syrjäytymisestä, vaan kateus ainoasta vapaasta asiasta mitä hänellä on ja pyrkimys kontrolloida työttömän elämää sanktioiden uhalla.

  • 8.2

   Joni Pelkonen sanoo

   ”asiakkaan tilanteeseen löydetään ratkaisu”

   Eli työttömän elämäntilannetta käsitellään ongelmana jota täytyy jotenkin muuttaa ”ratkaisun” avulla. No ongelma todella on työttömän työttömyys. Muita ongelmia ei välttämättä ole, sillä kyllä kun vapaa-aikaa on yllättäen koko päivä, ”ongelma” hoituu yksinkertaisest keksimällä itselleen mielekästä tekemistä.

   Ongelma on siis työttömyys ja ratkaisu olisi tietysti työ. Mutta kun työtä ei ole kaikille. Joten mitä tässä yritetään ratkoa ja miten?

   Keksiä jotakin ylhäältä annettua, todennäköisesti turhaa pikkuhommaa josta ei saa edes kunnon korvausta joko kostoksi työttömälle tai koska ei luoteta siihen että aikuiset ihmiset osaavat ihan itse hoitaa oman elämänsä.

 9. 9

  töytön sanoo

  Aika hankalaksi menee keväällä äänestäminen, kun kaikki puolueethan tätä ilmaistyövoimaa kannattaa. Pitänee näiltä uusilta pyrkyreiltä mennä jo suoraan kysymään: ”Mites sinä aiot tehdä sen eteen, että saadaan nämä Suomen lamaan ajaneet työttömät kuriin?”

 10. 10

  Markku Perttula sanoo

  ’Pelko on paras kannustin’, ajattelevat Vartiainen ja Timo Soinikin. Työttömillä ei ole ketään puolustajaa valtapuolueissa.

 11. 11

  LL sanoo

  Sosiaalityön yhtenä muotona työpajatoiminnassa ei liene suuria ongelmia, mutta työksi tai työnteoksi sellaista toimintaa ei pidä kutsua tai tehdä siitä esim. osaa kuntapalvelujen tuottamista.

  ”Pelkästään jo sosiaali- ja terveysvirasto sitoutuu Raumalla aktivoimaan uuden järjestelyn myötä osallistavalla työttömyyspolitiikalla 135 työtöntä, joka on liki 15 prosenttia viraston toimien ja virkojen yhteismäärästä. Suurin määrä työttömiä osallistetaan kaupungin vanhuspalveluihin sekä avoterveydenhuoltoon. ” (Suomenmaa 19.11.2014)

  Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig on tuonut esille, että hän on ollut nuorena mukana nuorten työapajatoiminnassa: Sininen Verstas, on Hgin Opetusviraston alaista toimintaa. Siellä nuori saa ammattitaitoista opetusta ja ohjausta ja sen voi katsoa olevan koulutusta, ei varsinaiseen ansiotyöhön rinnastettavaa toimintaa. Tämä toiminta ei ole orjatyötä eikä sillä ole tarkoitus korvata kunta-alan tehtäviä tai teettää yrityksessä vähäpätöisiä, mutta välttämättömiä töitä.

  Osa kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvista pitää toimintaa hyvänä asiana, kuten Ajankohtaisen kakkosen ohjelmassa haastatellut miehetkin sanoivat.
  Pitäisi pystyä pitämään erillään selkeästi varsinainen työnteko, jolloin ilmaistyöntekijä tekee ihan selvästi työtä työnantajalleen ilman palkkaa siitä sosiaalityöstä, johon osallistuja tulee opiskelemaan tai kouluttautumaan, ihan oikeasti, eikä vain puuhailemaan vailla selkeätä päämäärää täysin ilman laadukasta opetusta ja ohjausta.

  Tiedän, että esimerkiksi kaupanalalla käytetään ilmaistyövoimaa (opintojen kautta tulevia työharjoittelijoita sekä kuntotuttavan työtoiminnan kautta tulevia ihmisiä) myös kunta-alan perustehtävissä tämä on yleistynyt. Järjestöissä, kuten SPR, käytetään paljon ilmaistyövoimaa: vaate-ja tavarakirppiksillä Konteissa työskentelee pääasiassa kuntoutettavia tai työkokeilussa olevia palkattomia työntekijöitä.

  Järjestötyö on lähtökohtaisesti vapaaehtoistyötä, mutta siihen toimintaan itse kukin menee ja osallistuu täysin vapaaehtoisesti. Se on aivan eriasia kuin täysin palkaton työnteko, jota tehdään sosiaaliturvan vastikkeena, useimmiten pakosta.Istuvien kansanedustajiemme päässä on pälkähtänyt, että kaikki työttömät ”pitäisi laittaa kuntouttavaan työtoimintaan” (Ben Zyskowicz). Ja että vastikkeellinen tai osallistava sosiaaliturva on todella hyvä idea.

  Ajatus siitä, että työttömät otetaan takaisin työelämään, on tietenkin pohjimmiltaan kaunis ja hyvä. Mutta se ei voi tapahtua millä tahansa ehdoilla. Eikä varsinkaan sosiaaliturvan vastikkeena. Se on ideana jopa vaarallinen, koska se asettaa eri kansalaisryhmät sosiaaliturvan suhteen jyrkästi eriarvoiseen asemaan. Köyhästä työttömästä tulee miltei oikeudeton kansalainen, jota saa loukata ja uhkailla, ja pakottaa tai painostaa tämä orjatyöhön. Se on kaikkien kansainvälisten sopimusten vastaista.

  Ei kannata unohtaa, että me työttömät olemme veronmaksajia ja myös äänestäjiä, tämän maan kansalaisia. Meitä on puolisen miljoonaa. Minä en aio päästää yhtä ainutta kansanedustajaa tai eduskuntaan pyrkivää tässä asiassa helpolla. Mikään populismi ei pure, valehtelu ei onnistu.

 12. 12

  töytön sanoo

  Huvittaa yleinen mielipide tämän kannattajilla, että työmarkkintuki + 9€/päivä pitää laskea palkaksi näissä toimenpiteissä. Kun on kerran töitä tarjottavana, niin työsopimus ja TESsin mukaista palkkaa työntekijälle + työterveyshuolto, eläkemaksut, lomat, niinkuin työntekijällä Suomessa kuuluu olla.

  Työtön= Työttömyyskorvaus
  Töissä= Palkka

  Ei pitäisi olla mitään epäselvää. Liian vaikea yhtälö 90% päättäjistäkin valitettavasti…

  • 12.1

   LL sanoo

   Kansanedustajien nk. sopeuttamiseläke pitää lopettaa!
   – Minulla on vakava yritys työllistyä, mutta se ei tapahdu yhdessä yössä, sanoo Heidi Hautala Ilta-Sanominen mukaan.

   http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288655711073.html

   Entiset kansanedustajat saavat yli 4000 – 6000 euron/kk sopeuttamisrahaa 1-3 vuotta, sen lisäksi että heillä on muitakin tuloja. Tavallisen työttömän sosiaaliturvaan vaikuttavat kaikki muut tulot.

   Tervehtyminen ja kuntoutuminen todellisuudentajuiseksi tapahtuisi huomattavasti nopeammin, kun pitäisi ryhtyä tekemään töitä kuntouttamisen nimissä 9 euron kulukorvauksella/pvä. Kuntoutusta ja työkokeiluja voisi olla enemmän kuin laki määrää, koska syrjäytyminen arkielämän realiteeteista on monien kohdalla muuttunut todella vaikeaksi.

 13. 13

  Matti sanoo

  ”Vain 15 % pitkäaikaistyöttömistä tarvitsee jonkinlaista kuntoutusta, mutta 85 % heistä on siitä paikasta valmis ja kyvykäs ottamaan vastaaan työtä.”

  Tahdotko Sakari jotenkin selittää että miksi meillä on avoimia työpaikkoja, kun kerran noin moni olisi innolla ottamassa töitä vastaan.
  Vai onko nyt niin että näille ns innokkaille työttömille kelpaavat vain tietyt työt ja tietyllä palkalla?
  Pyrkivätkö nämä kaikki 85% osuus työttömistä oikein aikuisten oikeesti työllistämään itsensä? Itse ajattelin niin että jos ei töitä löydy niin sitten ne luodaan ja aletaan vaikka yrittäjäksi.
  Turha siellä sohvan nurkassa on odotella että joku tulee ja hakee kotoa töihin tai keksii sille työttömälle sen työpaikan jostakin.
  Ilmeisesti se duuni ei kuitenkaan niin paljoa kiinnosta kun tuillakin pärjää mukavasti. Lyön vaikka miljoonan vetoa että kun tukia alettaisiin kuristaa niin johan alkaisi näitä työttömiäkin työllistymään ihan jopa yrittäjiksi.

  http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/hakusivu.htm?lang=fi
  Tuossa olisi ensimmäisille 10 000 innokkaalle duuni.

  • 13.1

   Saku Timonen sanoo

   Alkeellista, Matti. On mielenkiintoista, että nykyisillä työttömyysluvuilla yhä löytyy kaltaisiasi sohvalla makaajista puhujia. Typeryys on ilmeisesti ehtymätön luonnonvara. Matti voi kuitekin mennä näyttämään typeryyttään jonnekin muuanne, koska minä en viitsi enää tällä blogauskokemuksella edes lukea noin alkeellista kommentointia.

  • 13.2

   Markku Perttula sanoo

   Onko noin vähällä ymmärryksellä olevia Matteja vielä nykyään olemassa?

 14. 14

  sauhuttelija sanoo

  Kun tuosta kymmenestä tuhannesta karsii pois vuokrafirmojen mainokset, niin montako jää?
  Kun karsii pois työt joihin oma koulutus ei riitä, esim ylilääkäri, kaavoitusarkkitehti yms, niin montako jää sitten? Ja kun karsii pois julkiset virat, jotka on pakko julistaa haettavaksi, vaikka tekijä on tiedossa, niin monestako avoimesta työpaikasta puhutaan?

 15. 15

  sauhuttelija sanoo

  Rajasin tuon mollin haun koskemaan kokopäiväisiä pysyviksi tarkoitettuja työpaikkoja. Lukemaksi jäi 4000. Sisältäen parisenkymmentä kaupunginjohtajan paikkaa, useamman sata terveydenhuollon ammattilaisen paikkaa jne.

  Sitten rajasin haun koskemaan vain pankkopojan kotikuntaa, niin avoimia paikkoja oli ruhtinaalliset neljä, kaikki kunnan leivissä. Talouspäällikkö, terveyskeskushammaslääkäri, sosiaalityöntekijä ja lähihoitaja.
  Työtön timpuri ei ole hakijaksi kelvollinen ainoaankaan

 16. 16

  Herra Huu sanoo

  ”SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupaa parantaa pätkätyöläisten asemaa, jos SDP on mukana seuraavassa hallituksessa. Hän sanoo, että ihmisten hyväksikäyttö on aika saada loppumaan.
  – Nämä ihmiset ovat nykyajan torppareita ja mäkitupalaisia, Rinne sanoi SDP:n puoluevaltuustolle pitämässään puheessa.
  Rinteen mielestä on kohtuutonta, että moni joutuu elämään jatkuvassa epävarmuudessa toimeentulonsa suhteen, vaikka on muodollisesti töissä.”
  http://yle.fi/uutiset/rinne_lupaa_lopettaa_nollatyosopimukset__jos_paasee_seuraavaan_hallitukseen/7645760

  Hienoa, että työntekijöiden oikeuksia työmarkkinoilla parannetaan.
  Mutta spd jättää työttömät, ilmaiseen työhön pakotetut kokonaan huomioimatta, vaikka pakkotyöllistetyt kilpailevat samoista työmarkkinoista.
  Kokoomuksen kannan ymmärrän ja keskustankin (eivät ole olleet koskaan heikoimpien puolustajia), mutta ärsyttää, että spd, joka kuitenkin antaa ymmärtää, että on työtätekevien puolella, jättää työttömät (no ei nyt ihan kokonaan Filatov ja Ihalainen) oman onnensa nojaan. Pitäisikö spd: n herätä jo käsittämään, että työttömien oikeudet ovat suoraan verrannollisia työntekijöiden asemaan työmarkkinoilla.

  Odotan Rinteen kantaa työttömien palkattomaan pakkotyöhön.

  • 16.1

   amk sanoo

   Huomioitteko ”ihmisten hyväksikäyttö on aika saada loppumaan”
   työtön on työtön ei ihminen sehän nyt on tullut jo monissa asioissa
   selväksi.”moni joutuu elämään jatkuvassa …muodollisesti töissä”
   muodollinen työ kaiketi tarkoittaa orjatyötä????
   Vaalipuheita äänestellään ”jos olemme hallituksessa”?
   Ja kaikki on vain puhetta lälälällänlää.

   • 16.1.1

    LL sanoo

    Hallinnonuudistaminen ja näennäinen välittämispuhe ei synnytä yhtään ainutta todellista työpaikkaa vaan vie puheen oikeista ja todellisista ongelmista harhamaailmoihin. Köyhyys on todellista ja se on kolminkertaistunut ja vain noin 10-15 vuodessa. Tämä on totta. Sille ei aiota tehdä yhtään mitään.

  • 17.1

   amk sanoo

   Mollin sivuilta ei löytynyt yhtäkään kengänkiillotajan paikkaa.
   Pilkkaatko kenties!????