Nöyryyttävää työtoimintaa

Eilen näin kirkokylän puistossa tutun joukon miehiä haravoimassa sulavaa lumihyyhmää. Nämä kuntouttavassa työtoiminnassa olevat aktivoitavat työttömät jatkoivat oikullisen marraskuun sään keskeyttämää lehtien haravointia. Välillä näin heidät perinteisessä risusavotassa etsimässä urapolkua takaisin työelämään räntäsateisessa ryteikössä.

Tämä palkatta tehtävä työ näytti ihmisarvoa alentavalta pilkanteolta juuri siksi, että se on palkatonta. Palkallisenahan tällainenkin työ menettelisi, mutta epäilenpä rupeaisiko kunta sitä vakituisilla työntekijöillään edes teettämään. Reilun viikon maassa ollut ohut lumikerros oli vasta ruvennut sulamaan, joten joka haravanvedolla kulkeutui vähintään yhtä paljon sohjoa kuin lehtiä. Tätä tavaraa irtolavalle nostelevat miehet olivat läpimärkiä ja rukkaset olivat varmasti kastuneet jo ensimmäisen työminuutin aikana.

Tämä ei ole enää kuntouttavaa työtoimintaa, vaan nöyryyttävää työtoimintaa. Ihan kuin joku haluaisi näyttää kaikelle kansalle mihin kaikkeen työttömät voidaan alistaa. Heidät passitetaan samanlaisiin liiveihin puettuina keskellä päivää kylän näkyvimmälle paikalle tekemään järjettömältä näyttävää työtä. Veroa maksavat kunnon kansalaiset voivat heidät nähdessään iloita siitä, että nyt on sosiaalipummeille löytynyt järkevää tekemistä sen sijaan että he makaisivat kotisohvilla syrjäytymässä.

Jos nämä miehet olisivat yhdyskuntapalveluun tuomittuja rikollisia, niin heitä ei voitaisi kohdella näin. Enintään kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittu voidaan tietyin edellytyksin tuomita yhdyskuntapalveluun tekemään yleishyödyllistä työtä. Palvelupaikan järjestäjänä voi olla julkisyhteisö eli valtio, kunta, kuntayhtymä, seurakunta tai julkisoikeudellinen yhdistys tai muu voittoa tavoittelematon yhteisö, kuten järjestö, urheiluseura tai säätiö.

Järjestäjänä ovat siis samat tahot jotka voivat järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Rikoksesta tuomittua ei kuitenkaan saa tuomita julkiseen häpeärangaistukseen. Se kiellettiin jo vuonna 1889 asetuksessa rikoslain voimaanpanosta. Asetuksen 4 § sanoo näin:

Siitä päivästä alkaen, jolloin rikoslaki kävi voimaan, on huomioon otettava:

1. että vanhemmassa laissa rangaistukseksi säädettyä rauhattomuutta, suomitsemista, kaularaudan käyttämistä pakkotyössä, julkipanemista häpeämään, rikoksen kuuluttamista kirkossa, muuta häpeärangaistusta ja anteeksianomusta ei enää saa kellekään tuomita, eikä myöskään, jos joku näistä rangaistuksista on rikoksentekijälle tuomittu, sitä täytäntöön panna; sekä myös ettei rikoksentekijän ruumista enää saa määrätä häpeällisesti haudattavaksi hautausmaahan tahi sen ulkopuolelle eikä sellaista määräystä täytäntöön panna;

Nämä miehet eivät olekaan rikollisia, vaan he ovat syyllistyneet vielä pahempaan eli pitkäaikaistyöttömyyteen. He ovat aktivointitoimenpiteiden kohteita, eivät rikollisia. Nykyinen työvoimapolitiikka ei ainoastaan salli julkisia häpeärangaistuksia, vaan näyttää suorastaan kannustavan niihin.

Ei, tällä kertaa en mennyt jututtamaan heitä. Suoraan sanoen en oikein uskaltanut, koska miehet näyttivät sen verran rantusti puhuteltavilta. Ehkä samasta syystä paikalla ei näkynyt myöskään ketään työnohjaajaa tai neuvojaa, joita ilman nämä työttömät eivät virallisen totuuden mukaan osaa tehdä mitään.

Tähänkin asiaan tullaan palaamaan seuraavassa valtuuston kokouksessa, jossa on tarkoitus saada selvitys kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä kunnassamme.

Kommentit
 1. 1

  Harryet sanoo

  Loistava kirjoitus taas. Kiitos. Tämä on häpeällistä.

  • 1.1

   Jeh sanoo

   Yhsyn tähän ja kiitos täältäkin tästä kirjoituksesta. Olisi kyllä hauska tietää moniko oikeasti päättävässä asemassa vaikka eduskunnassa, kaupungeissa, kunnissa jne lukee näitä juttuja?

   Ja mitä mieltä ovat tietty? Siitä voisi syntyä mielenkiintoisia keskusteluja. Mutta eipä taida olla niistä siihen keskusteluun. Ei ainakaan oikeuden mukaiseen…

   • 1.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Nykypoliitikkojen enemmistö on 30-kymppisiä märkäkorvia, joille politiikka on ensisijaisesti tapa ansaita rahaa, varmistaa omat asemat ja päästä telkkarin viihde-ohjelmiin pätemään. Ensi keväänä työlliset äänestävät samat kyvyttömät jatkamaan hyvinvointivaltion tuhoamista.

    Automaation, globalisaation ja kapitalismin aiheuttamia ongelmia ei tarvitse ajatella kun on olemassa työttömät, joita kurittaa. Kaikkihan me tiedetään, että automaatio on työttömien syytä, koska he eivät kyenneet tekemään työtä koneita tehokkaammin, ja globalisaatio on työttömien syytä, koska he eivät halunneet tehdä työtä halvemmalla kuin kaukoidän lapset. Kapitalismikin on työttömien syytä, koska se perustuu työttömien haluun elää toisten kustannuksella. Miksi tehdä työtä kun voi investoida ja kasvattaa pääomalle tuottoa?

    • 1.1.1.1

     Pohjanmaan poika sanoo

     Voisiko olla niin ettei se ole ikä- vaan säätykysymys. Ne ei edusta kansaa eivätkä ole koskaan edustaneet. Olen vähän yli 30 ja minusta tuntuu että siellä istuu lähinnä kuusikymppisiä ja sen takia mikään ei muutu.

     • 1.1.1.1.1

      Jukka sanoo

      Itse olin aikaisemmin työtön nyt työllistän itseni sillä, että tarjoan työttömille kuntouttavaa työtömintaa ja työkokeilua. En maksa yhtään mitään työttömistä ne tulevat ilmaiseksi minulle töihin. Työ on saman ojan kaivamista ja täyttämistä uudelleen ja uudelleen. Talvella kaivetaan lumeen oja jonka jälkeen oja täytetään lumella uudelleen ja uudelleen. Koska maa on talvella jäässä kaivetaan vain lunta ja sitä riittää.

      Ajatella, että valtio maksaa minulle tästä hommasta 20€ / työtön /päivä. 4000€ /kk minus verot ovat tuloni. Minulla ei ole muuta kuin toiminimi eli yksityisyrittäjä. Suosittelen muitakin työttömia tehkää toiminimi ja sitten rupeatte tarjoamaan töitä te-toimiston kautta työttömille. Mitään ei tarvitse maksaa te-toimisto maksaa teille siitä, että otatte työttömiä ilmaiseksi töhin. Ilmaiset työt eivät lopu koskaan Suomesta vaan se lisääntyy jatkuvasti. Koska ei juuri kukaan enää halua maksaa palkkaa. Miksi maksaa palkkaa kun yhteiskunta maksaa siitä, että ottaa työttömiä ilmaisiin töihin?

      Vinkkejä niille työttömille, jotka haluvat alkaa työttömien työllistäjäksi. Määritelkää toimialanne niin laajaksi että se kattaa kaikki työt. Alla ohjeet miten perustatte toiminimen ja sitten on yritys pystyssä. Sitten vain te-toimistolle ilmoitus ja sopimus, että tarjoatte kaikille työttömille kuntouttavaa työtömintaa ja työkokeilua. Alkakaa yrittäjiksi ja tienatkaa rahaa kuten moni tekee rahaa työttömille. Työttömyydella rahastavat pyörittävät miljardien eurojen bisnestä, eikä se maksa heille yhtään mitään.

      http://yrityksen-perustaminen.net/toiminimen-perustaminen/

      Nytkin olisi tarjolla 50 työttömälle ojankaivuuta ja saman ojan täyttämistä 8 tuntia /päivä ja 40 tuntia viikossa. Jos et suostu saat karenssia ja sossu vähentää -40% toimeentulotuestasi. Siksi työttömien on pakko tehdä aina ilmaiseksi töitä. Minä ja monet muut saamme toimeentulon siitä, että työllistämme ilmaiseksi ilmaisia orjia ilmaiseen työhön. Miettikää, että hallitus on mahdollistanut tällaisen laillisen kusetuksen, jota voi kuka tahansa käyttää hyväkseen niin paljon kuin pystyy? Käytä systeemiä hyväksesi ja ryhdy työttömien työllistäjäksi ei maksa mitään ja te-toimisto maksaa sinulle siitä 20€ / työtön / päivä. 10 työtöntä tekee jo 200€ / päivä. Viikossa 1000€ kuukaudesa 4000€. Työttömien määrän voi itse valita ja vaikka 20-100 ottaa kerralla ja siitä maksetaan sinulle.

      Miettikää tätä järjestelmää tähän on tultu, että yrittäjille/yrityksille/muille maksetaan siitä, että ne ottavat työttömät ilmaiseksi töihin ja työ on todellakin tyhjänpäiväistä.

 2. 2

  Mikko Vehniäinen sanoo

  Jos pitkäaikaistyöttömien sekä nuorisotyöttömien puolesta olisi tehty yhtä näyttävästi työtä,kuin nyt tehdään Tasa-arvoisen Avioliittolain hyväksymisen puolesta, niin käsitykseni mukaan asialle olisi voitu tehdä jotain todella myönteistä. Tuntuu todella kauhistuttavalta ajatella kuin kohta kokonainen sukupolvi työnnetään yhteiskunnan ulkopuolelle. Ja kun työttömyys ei yksin kohdistu siihen yksilöön ,vaan heijastuu laajalti koko perheyhteisöön. Minkälaisen tulevaisuuden nuori ihminen rakentaa kun ei saa ensimmäistäkään työpaikkaa? Päättäjät herätkää näkemään todellisuus ,mihin olemme menossa. kun massatyöttömyys sen kun vain lisääntyy. Ja tällä asialla en aliarvioi ,enkä vähättele Tasa-arvoisen Avioliittolain merkitystä, mutta nykyajassa on nähtävä karu todellisuus mitä tapahtuu tuhansissa kodeissa joissa työttömyys on jokapäiväinen ongelma!

  • 2.1

   Herra Huu sanoo

   Työttömien pitäisi sitten aktivoitua huomattavasti enemmän peräämään tasa-arvoista kohtelua työmarkkinoilla.
   Sitä pitää vaatia ja olla aktiivinen, jotta asiat muuttuvat.

   Jos KAIKKI, jotka tuntevat olevansa pakotettuina kuntouttavaan työtoimintaan, aloittaisivat protestiksi istumalakon siellä, niin varmaan siitä syntyisi etusivun asia.

   • 2.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Periaatteessa olen samaa mieltä, mutta realiteetti on se, että nykyajan orjat on ”kahlehdittu” työmarkkinatuella ja heitä ”ruoskitaan” karenssiuhkauksilla. Heidät on jo sinne kuntouttavaan työtoimintaan pelolla laitettu. Mistä sitä rohkeutta vastarintaan kaivetaan pelolla alistetuista ihmisistä?

  • 2.2

   amk sanoo

   Työttömyys kohdistuu myös lapsiin (Räsänen,Risikko ym.päättäjät),ei ole mahdollisuutta lapsilla
   harrastuksiin ehkä ei ole edes leipää suuhun, mutta ministerit ovat katsoneet että kuntouttava työtoiminta auttaa asiaa.Heilläkun ei ole
   asiasta minkäälaista kokemusta.Olisi kannattavaa että päättäjät tulisivat tänne rikkaruohotasolle ja eläisivät toimeetulon varassa .
   Ei kuntouttava työtoiminta luo työpaikkoja pikemminkin se hävittää palkkallisia työpaikkoja entisestään.

   • 2.2.1

    Pohjanmaan poika sanoo

    Ei luo, ei. Ainut mikä niitä luo on kommunismi. Marx oli oikeassa siinä että koneet vie muuten työt. Mutta ei ottanut huomioon erästä seikkaa joka kaataa sellaiset hankkeet ja johtaa sitä kaatumista odotellessa totalitarismiin. Se seikka on ihminen, tämä ohitettiin kätevästi yli-ihmisuskolla (homo sovjetcus). Tämä 2000-luvun pelleily on nyt sitä samaa osastoa, vielä on yli-ihminen luomatta ja lopputulos tuomittu epäonnistumaan taas kerran.

 3. 3

  Jussi Riekkinen sanoo

  Myös se ero on tuohon lakia vastaan tehtyyn rikokseen sovellettavassa yhdyskuntapalvelussa että se on todellakn määräaikainen, eikä samasta yksinteoin tehdystä rikoksesta voida tuomita uudelleen ja uudelleen.
  Kuitenkin tähän ”kuntouttavaan” työtoimintaan yleensä ”tuomitaan” puoleksi vuodeksi kerrallaan, ja ”tuomiota” automaattisesti jatketaan jollei ”rikollinen” ole selkeästi parantunut tästä sairaudestaan (eli ei ole työllistynyt).
  Ja esimerkiksi asuinkunnassani tätä ”kuntoutumista” ei voi suorittaa tuon lain minimivaatimuksen mukaisesti yksi päivä/4 tuntia / viikossa, vaan yleinen käytäntö on vähintään kolmena päivänä viikossa. (itse onneksi sain taisteltua itselleni tuon minimimäärän mukaisen ”tuomion” vedoten itseni työllistävän yritystoiminnan vaatimaan kehitystyöhön.

 4. 4

  sanoo

  Kyllä jokaisessa Suomen kunnassa, tulisi olla yksi saku, joka pitää työttömienkin puolesta elämää.

 5. 5

  Maro sanoo

  Nuorisotakuun kohdalla taasen on kyse alle 25-vuotiaihin kohdistettavasta apartheidistä ja asettamisesta koulutuksen tai sen puuttumisen mukaan eriarvoiseen asemaan keskenään ja yli 25-vuotiaihin nähden.

  • 5.1

   Pohjanmaan poika sanoo

   Tämä on ihan totta. Olet ehkä huomannut että työväenpuolue evp. Demarit piti sitä suurena saavutuksena ja vasurit oli ihan hiljaa. Eli kusessa ollaan, ollaan monestakin syystä, tämä nyt vain yhtenä kusessa olemisen mittarina muiden mukana. Nuoret, radikalisoitukaa. Demokratian tie on kuljettu loppuun.

   • 5.1.1

    LL sanoo

    Olen iloinen siitä, että nuoret ovat radikalisoituneita ja/tai tietoisempia omista perusoikeuksistaan. Ei heidän, kuten ei meidänkään jotka olemme jääneet työttömiksi pitkän työuran jälkeen, tarvitse suostua mihin tahansa.

 6. 6

  Irmeli sanoo

  Niinhän tässä taas tehdään töitä klo07-15.00 työssäoppimisen merkeissä 1½vuotta työmarkkinatuella ja9€:lla pv. ”Lomat”on tarkoin määritelty ettet vaan saa yhtään ylimääräistä 9euroa. Kyseessä omaehtoinen opiskelu. Oppisopimukseen ei huolittu mutta ilmaikseksi kyllä.. Oli itseasiassa tuuria että sain harjoittelupaikan. Ilmaistyöpaikoista on armoton kilpailu. Viidettä ammattia opiskelen. Olen kelvannut harjoittelijaksi mutta en ole saanut työtä. Olen ollut ns.työkokeilija ym.useissa paikoissa. Olen kaiketi niin paska vaikka olen ollut ajoissa töissä, en ole haissut vanhalle viinalle, jokaiselle poissaololle jos on ollut on löytynyt virallinen todistus. Haluan tehdä töitä enkä lorvia. Olen väärää sukupuolta ja liian vanha ja läski.
  Kela,te-toimisto ja sossu muistavat minua aina sanktioin kun työvoimapoliittinen toimenpide loppuu. Jokaiseen toimenpiteeseen olen hakeutunut itse. Aktiiivisuudestani sain jopa karenssin ammatillisesta osaamiskeskittymä TYP:istä! Erityinen kiitos kuuluu kelalle jonka työntekijät virallista käsitelijää myöten valehtelivat.
  Onneksi sain luvan opiskella työmarkkinatuella. Opiskelupaikka on vaan 78,9km:n päässä jossa käyn 1-2 kertaa viikossa. 9€:lla en pääse edes yhteen suuntaan. Sossulan mukaan ylläpitokorvaus kustantaa koko opiskelun turvakenkiä myöten. Vakituisilla työntekijöillä on työkalut firman puolesta mutta minä tuon omat mukanani. Otsalamppu katosi taannoin. Stana.

  • 6.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Siinäpä taas esimerkki siitä, kuinka laki koskeekin käytännössä vain työtöntä.

   Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 22 § ”Kuntouttavaan työtoimintaan sovelletaan työturvallisuuslakia”.

   Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 4:8.3 § ”Työkokeilun järjestäjä vastaa työkokeiluun osallistuvan työturvallisuudesta niin kuin työturvallisuuslaissa (738/2002) ja nuorista työntekijöistä annetussa laissa (998/1993) säädetään.”

   Ota yhteys työsuojeluvaltuutettuun. Jos häntä ei asia kiinnosta, niin sitten työsuojelupiiriin. Jos sinut laitetaan töihin ilman turvavarusteita niin se on työsuojelurikos. Lopptulema voi tietysti olla, että jos työkokeilutyönantajasi ei todellakaan halua huolehtia työturvallisuudesta, niin työkokeilusi päättyy siihen.

   • 6.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Pahimmillaan lopputulema voi tietysti olla myös kuolema työmaalla, mutta silloin ainakin vapautuu työttömyyden taakasta.

 7. 7

  Johanna Laakso sanoo

  Miksi et mennyt rohkeasti jututtamaan? Tälläisenä aikana ei kiinteistöhoidollisia töitä tahdo olla, ja kuntouttavat, ja palkalliset joutuvat pyörittelemään peukaloitaan, ei tule lunta että olisi kunnon lumitöitä, eikä ole enää nurmikonleikkuuta ym. Luultavasti siellä oli niitten miesten joukossa myös palkallisia, joiden läsnäolo on välttämätöntä kaikessa työnteossa, siellä ei vaan ole kukaan muita ylempänä katsomassa päältä kun muut tekevät, sellaista miestä ei ole vara palkata, vaan palkallinen tekee töitä koko ajan eturintamassa, ja ottaa vastuuta että työt tulee tehtyä. En tiedä missä kaupungissa on niin että määrätään täysillä tunneilla puoleksi vuodeksi, se tulee kaupungille aika kalliiksi, kaipa se on sitten niissä kaupungeissa joissa kuntouttavaa työtä ei tarjoa kuin kaupunki itse. Meillä ei ainakaan niin ole, jokaisella työttömällä on tehty oma suunnitelma, ja kunnon mukaan tekee 1-5 päivää 4-6h töitä. Jokaisella on myös oma henkilökohtainen omavalmentaja jonka kanssa hoidetaan asioita, esim. tehdään CV ja haetaan töitä vapailta markkinoilta. Kuntouttavaan työtoimintaan ei yleensä laiteta sellaisia ihmisiä jotka eivät sitä tarvitse, ei pelkkä työttömyys ole siihen syynä että kuntouttavaan edes pääsee.
  Juuri eilen kävi mies työpaikallani, ja sanoi että hän haluaisi tulla kuntouttavaan työhön sinne, sanoi että hänelle se 9 euroa päivässä on iso raha. ja tykkää tehdä jotain kun kotona ei ole tekemistä. Se on ihan ok, mutta toki on naurettavaa että ylläpitokorvaus on vain 9€, se oli jo 90-luvun laman aikaan 50mk, ja kun eurot tuli se oli 8€ vai 8,5€, ja sitten joitakin vuosia sitten se nousi tuohon 9€, samaan aikaan palkat on nousseet vähintään 30% huonoimmillakin aloilla.

  • 7.1

   Saku Timonen sanoo

   Juttuun liittämistäni linkeistä käy ilmi, että kyseessä olivat täsmälleen samat miehet, jotka tunnen entuudestaan. Heidän joukossaan en ole koskaan nähnyt yhtään palkallista ”ottamassa vastuuta” saati sitten mitään ”omavalmentajaa”. He tekevät töitä ihan omana joukkonaan.

   Laki kuntouttavasta työtoiminnasta lähtee siitä, että kuntouttavaan määrätään pelkästään kuluneen työttömyysajan perusteella. Laki ei tunne mitään tarpeellisuusharkintaa.

   • 7.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Minun kotikunnassani virkamies tekee päätöksen, jossa orwellin hengessä ”myönnetään” kuntouttavaa työtoimintaa. Siten saadaan riitatilanteen varalta annettua mielikuva siitä, että työtön on anonut tai halunnut kuntouttavaa työtoimintaa.

  • 7.2

   Matelot sanoo

   Oi voi noita mietteitä! Että ihan päällekatsojakin, eturintamassa
   vielä, ottamassa vastuuta, että tulee työt tehtyä. 9€/pvä on
   iso raha ja leipäjono tuttu paikka. Sillälailla Suomenmaassa.

 8. 8

  keke sanoo

  ”Juuri eilen kävi mies työpaikallani, ja sanoi että hän haluaisi tulla kuntouttavaan työhön sinne, sanoi että hänelle se 9 euroa päivässä on iso raha.”

  Ja kenelläkään ei soi hälytyskellot kun joku ilmoittaa että 9 euroa niin suuri rahamäärä että on valmis tekemään töitä päivän ja vieläpä useimpia kuukausia ilman minkäänsortin edunvalvontaa. Voi pyhä sylvi tätä maata

 9. 9

  Pentti Lappalainen sanoo

  Moro!
  Onneksi joillekin on valintana, jos haluaa kuntouttavaan toimintaan. Toiminnan järjestäjillä ja henkilökunnalla on erikoinen tilanne: monella työnjohtajalla on oma yksityinen SAMAN ALAN BISNES ilta- ja viikonlopputöinä, ja monesti ollaan myös sairaslomalla; omia juttuja tekemässä. Toisten maksamaa työaikaa kuluu, kun hoidetaan yhteydet asiakkaisiin, ym. Moraalitonta, mutta sormien läpi katsottua toimintaa. Pitäisi kuntapomojen vähintäänkin jo ärähtää.

 10. 10

  Kohta eläkkeelle sanoo

  Olen neljän kuukauden päästä 61v ja YT’t loppuneet ja jos nyt nakki napsahtaa, niin joudunkohan nyt sitten haravoimaan tai muuhun yhtä ihmeelliseen kuntoutukseen. Eläkeikäni on 63v ja irtisanomisajan jälkeen siihen on enää n. 1v8kk. Jospa ne laittaa vaan kotio lepäilemään koska minun ainoa virallinen koulutus on ammattiin jota ei enää ole olemassakaan missään ja tästä nykyisestä IT-puuhastelusta olen aivan pihalla. 🙂

  • 10.1

   töytön sanoo

   Tuskinpa tarvitsee enää näihin leikkeihin lähteä. Voihan sieltä työkkäristä joku ”uravalmennus uuteen ammattiin” tms. kurssiosoitus tulla. Näihin kun pitää se osallistujakiintiö saada aina täyteen, että saavat ”valmentajat” sen hyvän liksansa tienata.

  • 10.2

   ihmettelijä sanoo

   no etkös pääse ansiosidonnaiselle, miksi joutuisit mihinkään ennen eläkettä.

 11. 11

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Varmin tapa työttömälle päästä ansiotuloille on hankkiutua vankilaan. Vangeille maksetaan työstä palkkaa, eikä sitä tarvitse tehdä ilmaiseksi vastikkeeksi majoituksesta ja ruuasta. Vankeustuomio myös päättyy aikanaan. Kuntouttavaan työtoimintaan kun kerran ”pääsee” mukaan siitä vapautuu vain työllistymällä tai kuolemalla. Arbeit macht frei – työllistyminen vapauttaa. Kaikki me tiedetään, mitä tapahtuu kun tietyt kriteerit täyttäviä ihmisiä ryhdytään keskittämään yhteen paikkaan valvonnan alle. Nyt ei katsota ihonväriä tai uskontoa. 500 päivää työttömyyttä riittää syyksi. Kunnat kuntoon, Suomi kuntoon. Jos ei muuten niin, osapäiväkeskitysleirien voimalla 😛

 12. 12

  Jii sanoo

  Puisto ja kiinteistönhoitohommat on perinteisesti olleet nämä kuntouttavat ja mitä nimikkeitä sitten ikinä onkaan ollut.Itse olen kausityöntekijänä puistoissa nähnyt monenmoista työkaveria. Nyt monet kunnat ovat jättämässä ammattitaitoiset kausityöläiset pois ja korvaavat heidät näillä 9e per päivä työllistetyillä. Omakohtainen kokemus kertoo etteivät nuo 9 euron ihmiset koe mielekkääksi niitä toimia mitä joutuvat/saavat tehdä. Yleensä he saavat ne ”paskahommat” joissa ei ole mitään järkeä tai näkyvää iloa kenellekään.Ja mieluusti ovat silmistä poissa. Kunnat on käyttäneet näitä ”orjia” vuosikymmenet. Ei semmonen kuntouta ketään.Mihinkään.

 13. 13

  Muut väistää sanoo

  Vähän ohi aiheen, mutta miettikääpä mitä tarkoitetaan työkokemuksella? Sehän pääsääntöisesti minun mielestä tarkoittaa, että joku henkilö on tehnyt ihan omin käsin jotain työtä. Ennen kuin voi sanoa omaavansa siitä työstä niin sanottua työkokemusta. Ja ehkä tullut niitä edellytyksiä tehdä päätöksiä miten työtä kannattaa tehdä mahdollisimman onnistuneesti.

  Ja niin kuin me aivan kaikki tiedämme, niin sopivaa työkokemusta omaavat ihmiset on työnantajien mielestä tai ainakin pitäisi olla yksi syy palkata töihin.

  Mutta jos sitten aletaan miettimään päättävissä elimissä olevien työkokemusta. Siis niiden, jotka esimerkiksi eduskunnissa päättää vaikka näistä työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Niin väitän ja tiedän olevani aika lailla 100% oikeassa, että näillä päättäjillä ei ole mitään käsitystä kuin vähän he tajuavat sitä minkälaista tuhoa heidän amatöörimäinen toiminta työttömien keskuudessa aiheuttaa. Ja lopulta jopa vielä toistaiseksi palkkaa saavien keskuudessa.

  Vähän sama varmaan kuin vaikka ajokortiton ja ilman mitään käsitys autolla ajamisesta omin käsin ottaisi ja alkaisi ajamaan linja-autoa, rekkaa tai edes henkilöautoa. Huonostihan siinä varmasti käy.

  Toki voi oppia ajamaan ja oppiikin, mutta väärin, ja erittäin kalliisti jos ei itselle niin muille ja aiheuttaa todennäköisesti vakavia liikenneonnettomuuksia vaaratilanteita ja mittavia menetyksiä niin rahallisesti kuin henkisesti. Eli tuhoutuneina autoina ja vammautumisina ja liikennekuolemina. Tämä ei siis kävisi mitenkään päinsä liikenteessä. Siksi meillä on keksitty mopokorttikin,

  Mutta kun puhutaan siitä kuka saa päättää ja tehdä päätöksiä miten työttömiä pompotetaan ja kyykytetään. Niin siinä on vain haitaksi jos on joutunut moisen pompotuksen ja kyykytyksen kohteeksi joskus.

  On siis suotavaa jo pelkästään se ettei tiedä, että suojatielle pyrkiviä tulee väistää eikä ole edes kiinnostunut asiasta. Vaan voi vapaasti olla välittämättä suojatielle pyrkijöistä isomman ja vahvimman oikeudella.

  Näin siis liikennetermein kuvattuna suomen työttömien kyykytyspolitiikka kuvattuna. Jossa pääsee ajaan täydessä lastissa olevaa tukkirekkaa vaikka ei olisi koskaan edes mopoa ajanut tai saanut siihen ajo-oikeutta.

  • 13.1

   vanki sanoo

   Itse olen huomannut, että Suomessa hallitus kannustaa ihmisiä tekemään pimeitä töitä ja rikoksia ja hankiutumaan vankilaan istumaan. Itse teen rikoksia jotta pääsen vankilaan. Vankilassa on helppoa Suomessa varsinkin avovankilassa jossa suoritan 5 vuoden tuomiota. Nyt olen lomilla vankilasta ja huomena meen takas 08:00. Valtio maksaa kaiken antaa asunnon, ruuan ilmaiseksi kaikki on ilmaista vankilassa. Mä kysyisin, että miksi hallitus on tehnyt vankilassa olon ainoaksi kannattavaksi valinnaksi monelle ihmiselle? Kuka jaksaa tapella te-toimistojen/sossun kanssa ja elää rahalla jolla ei elä? Vankila on paratiisi monelle.

   Kannattaa muistaa, että vankilassa on nykyisin mahdollisuus kouluttautua, säästää rahaa ja tehdä töitä. Ruoka on hyvää ja saat katsella elokuvia, kuntoilla, pelailla pelikonsolia ja harrastaa. Myös sosiaalista elämää on paljon ja terveydenhuolto on ilmaista. Kakun lusittua teet rikoksia, että pääset takaisin mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman pitkäksi aikaan. Koska sossu/te-toimisto ei anna rahaa tai antaa karenssia ja alentaa toimeentulotukea -40%. Ei kukaan elä 280€/kk.

   Itse olen valinnut vankilan elämäntavaksi. Yhteiskunta maksaa kaiken ja ei tarvitse miettiä eikä tapella tukien kanssa. Teen mitä haluan mua ei pakoteta mihinkään ja valtio maksaa kaiken. Suomessa on merkittävässä kasvussa elämäntapavangit, jotka tekevät rikoksia vain päästäkseen vankilaan mahdollisimman pitkäksi aikaa. Jotta valtio maksaa kaiken, koska se on monelle ainoa vaihtoehto. Monelle alkoholistille, huumeiden käyttäjälle vankila on paras paikka olla katkolla jopa vuosia. Ja päästä eroon riippuvuudestaan. Itsekin pääsin vankilan avulla eroon noista aineista. Vankila on mun kotini ja siitä mä en luovu ennen kuin täytän 63 ja pääsen eläkkeelle tai sitten olen vankilassa loppu elämäni en tiedä vielä olen vasta 50 vuotias, 30 vuotta viettänyt vankiloissa.

   Yhteiskunta on aika hullu kun vankila on 100 kertaa parempi vaihtoehto kuin työttömänä oleminen. Ehkäpä hallitus haluaa mahdollisimman monen työttömän valitsevan vankilan?

   • 13.1.1

    Alamaailman mana sanoo

    Periaatteessahan asiaa voisi miettiä vielä pidemmälle, luoda rikollisen uran jäämättä kiinni. Miten temppu tehdään ei ehkä kuitenkaan kuulu tähän keskusteluun. Etsivä löytää ja konstit on monet. Jos asia on kuten sanot, voi olla että moni on pakotettu myös tällaiseen vaihtoehtoon.

 14. 14

  Jukka sanoo

  Suomi24.fi löytyi tällainen mielenkiintoinen kommentti lainaan sitä

  ”Haluaisin tuoda esille asian toisen puolen. Työttömillä tehdään yli miljardin euron bisnestä. Ilman teitä työttömiä ei olisi TE-toimistojen virkailijoilla töitä, sosiaalitoimiston virkailijoilla töitä. Ei olisi kurssien järjestäjillä töitä, jotka järjestävät työttömille kursseja ja yhteiskunta maksaa. Ei olisi yrittäjiä, yrityksiä, säätiöitä, yhdistyksiä, jotka saavat täysin tulonsa työttömien ilmaiseksi töihin ottamisesta ja siitä vielä maksetaan 11-22€ /päivä /työtön.

  Itse olen yrittäjä ja yritykseni juuri antaa kursseja työttömille. Luonnollisesti yhteiskunta maksaa minulle siitä. Lisäksi otamme työttömiä töihin ilmaiseksi ja yhteiskunta maksaa minulle siitä. Toki homma toimii siten, että kun tuet loppuvat työttömien ilmaiseksi työllistämisest niin loppuvat työttömän työt heti. Uusia otetaan tilalla ja homma pyörii samalla lailla.

  Työttömiä käytetään hyväksi, jotta edellä mainitut ihmiset saavat siitä elantonsa. Mitä suurempi työttömyys sitä suuremmat voitot saadaan. Työttömät työllistävät heitä valvovia, kursittavia, työhön ilmaiseksi ottavia ihmisiä.

  Minulla on perhe elätettävänä ja tiedän monia muita yrittäjiä ja yrityksiä yms. Jotka saavat tulonsa juuri työttömistä. Työttömien kursittaminen, työllistäminen ilmaiseksi on bisnestä ja siinä liikkuu arvoiden mukaan yli miljardin euron rahat. Tämä on täysin laillista bisnestä, jotka kaikki hallituspuolueet ovat siunanneet. Kokoomus, Keskusta, SDP suurimmat mainitakseni.
  Eikai hallituspuolueet ja Keskusta muuten olisi tehnyt lakeja joiden mukaan työttömien on pakko mennä ilmaiseksi töihin. Lisäksi yhteiskunta maksaa työllistäjille siitä, että ottavat työttömän töihin siksi aikaa kun saavat tukia. Tämäkin laki samat puolueet siunanneet. Tuleva osallistuva sosiaaliturva mahdollistaa vieläkin paremmat mahdollisuudet työttömien käyttämiseksi ilmaiseksi töissä. Vaikka tukien maksamiset lopettaisiin työllistäjille. Voidaan ilmaisilla työntekijöillä edelleen rahastaa. Esimerkkinä pystyn tarjoamaan muille maksullista urakatoita paljon halvemmalla vaikka tuet poistettaisiin. Koska työttömät ilmaiset työntekijät eivät maksa minulle yhtään mitään.

  Firmat jotka kilpailevat minun ja muiden kaltaisteni firmojen kanssa häviävät kaikki urakat, koska niille tulee kuluja heidän palkallisista työntekijöistä. Ne eivät pysty mitenkään kilpailemaan hinnalla. Laatukin on samaa koska valitsen työttömistä sellaiset joilla on pitkä kokemus siltä alalta mistä urakka tehdään. Lopulta tämä johtaa siihen, että nämä jotka vielä maksavat palkkaa menevät konkurssiin tai alkavat toimi samalla lailla eli käyttävät työttömiä ilmaisina työntekijöinä.

  Jos haluatte syyttää jotain niin hallituspuoleet ovat syyllisiä tähän tilanteeseen. Kasvu on aika hurjaa niissä tahoissa jotka hyödyntävät ilmaisia työnteköitä 130% / vuosi viimeiset 5 vuotta ja vauhti kiihtyy. Uskon, että juuri kukaan ei halua eikä pysty tulevaisuudessa maksamaan palkkaa työntekijöille. Suunta on selvä ja tätä hallituspuoleet ovat halunneet siksi tilanne on mikä on.

  http://keskustelu.suomi24.fi/node/12403050

  • 14.1

   Jep sanoo

   Lisätään tähän vielä, että joku Sipilä tai joku sellainen puhui median kautta joku aika sitten. Että työttömien kuntoutuksesta voisi avautua hieno mahdollisuus maanviljelijöille tehdä bisnestä.

   Saksassa kun kuulemma ollaan tässä asiassa oikein innovatiivisia ja työttömät kutoo tyhjäksi jääneissä navetoissa maanviljelijöille silkkikankaita myytäväksi. Palkkana tosin vain työttömyyskorvaus. Sama erittäin innovatiivinen idea kuulemma sopisi suomeenkin tuomaan lisätuloja maanviljelijöille tyhjilleen jääneihin navetoihin…

   • 14.1.1

    LL sanoo

    Sipilällä on ollut sellaisia julkisia kannanottoja, että hän olisi ainakin periaatteessa perustulon kannalla, mutta nyt eletään eduskuntavaalien edeltävää aikaa ja voi olla – tai sitten ei – että se asiaa unohtuu.

    Joka tapauksessa orjatyömalleja ei pidä rakentaa, mieluummin aivan muuta.

 15. 15

  Jo jO sanoo

  Hyvät juttu ja loistavasti kirjoitettu jatka samaan malliin. Kieltäytykää kaikki, jolla on vain mahdollisuus näistä orjatöistä.

 16. 16

  sanoo

  Teitä sakutimosia alkaa olla enemmän ja enemmän, olen ollut huomaavinani. Kansa on heräämässä. Kai tämä alkaa jo olla viimeinen hetki herätä, kun kenen tahansa työpaikka tai pienyritys voi olla siirtymässä palkattomille orjille.

  Minullekin tarjottiin orjuutta. Ehdotin, että sen sijaan teen kotoa käsin vapaaehtoistyötä, mainitsin muutamia asioita, joita osaisin ja haluaisin tehdä. Tämä otettiin iloiten vastaan, kiiteltiin kovin, ja sitten siirryttiin seuraavaan aiheeseen: ’Meidän pitää kuitenkin lain mukaan järjestää sinulle myös valvottua toimintaa.’ Olisin tervetullut tekemään ilmaiseksi töitä kotonani, koska olen jonkinlainen ammattilainen, mutta koska olen pitkäaikaistyöttömyyden uhri, olen vammainen vajakki, joka pitää kuntouttaa valvotuissa oloissa. ”Se on vain sana”, he selittivät, kun protestoin, etten tarvinnut kuntoutusta. No, voinhan tästä lähtien heille kirjoittaessani kirjoittaa kirjekuoreen heidän ammattinimikkeekseen Mielenterveyskuntoutuja, tai Päihdekuntoutuja, tai vaikka Kehitysvammainen, jos se on vain sana, jolla ei ole merkitystä. En tarkoita, että olisi jotenkin hävettävää kuntoutua noista kokemuksista tai ominaisuuksista, mutta… Niin, tarkoitan, että minä en lue sitä heille häpeäksi, mutta yhteiskunnassa osa lukisi minulle häpeäksi olla ’kuntoutettavana’. Ei se ainakaan työpaikan saannissa auttaisi!

  Voimia teille, jotka sinnittelette orjina. Ja teille, jotka kieltäydyitte, ja olette nyt entistä köyhempiä. Ja teille, jotka orjien takia olette itse menettäneet ytönne ja odotatte nyt omaa orjuuttamistanne.