Näitähän riittää

Mikäli kunta hankkii kuntouttavaa työtoimintaa yritykseltä, se ei toimi kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaisesti.

Näin selkeästi vastasi peruspalveluministeri Susanna Huovinen Anna Kontulan ja Aino-Kaisa Pekosen kirjalliseen kysymykseen kuntouttavan työtominnan järjestämisestä. Koko kysymys ja siihen annettu vastaus löytyvät Anna Kontulan blogista.

Laki ja ministeri kieltävät selkeästi kuntouttavan työtoiminnan hankkimisen yrityksiltä. Kuitenkin kunnat rikkovat ja ovat koko ajan rikkoneet lakia kenenkään siihen puuttumatta. Nostetaanpa taas tästä pohjattomasta suosta yksi esimerkki.

Alavuden kaupunki kertoo verkkosivullaan, että kuntouttavaa työtoimintaa voi olla esim. avustavat tehtävät rakennus, purku- ja remonttikohteissa, puistotyössä, mattopesulassa, kierrätyskeskuksessa, koululaisten iltapäiväkerhossa, päiväkodissa, suurtalouskeittiössä, vanhustyössä sekä kehitysvammatyössä.

Mattopesulassa? Kyllä vain. A-Pesu Oy on kaupungin omistama sosiaalinen yritys, jonka toimintana on pesulatoiminta, palvelujen myynti ja työvoiman välitys. Liiketoiminnan lisäksi yritys tuottaa kuntoutuspalveluja heikossa työmarkkinatilanteessa oleville henkilöille. A-Pesu Oy on osa kaupungin työllistämispalveluja. Se on myös osa kaupungin organisaatiota. Markkinoilla toimiva pesula tuottaa kuntoutuspalveluja heikossa työmarkkinatilanteessa oleville, joten lakia rikotaan selkeästi.

Asia ei muuksi muutu vaikka kyseessä onkin kaupungin omistama sosiaalinen yritys. Sosiaalinen yritys ei yrityksenä poikkea muista yrityksistä. Se tuottaa tavaroita ja palveluja markkinoille ja tavoittelee voittoa kuten muutkin yritykset. Sosiaalinen yritys voi toimia millä toimialalla tahansa. Se maksaa kaikille työntekijöilleen työehtosopimuksen mukaisen palkan ja se on aina merkitty kaupparekisteriin. Niin sanoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Jos tällaisessa yrityksessä on yksikin palkatonta työtä tekevä kuntouttavassa työtoiminnassa oleva, niin lakia on rikottu. Mitäpä luulisitte, kuinka monta heitä mahtaa olla yrityksessä, joka on osa kaupungin työllistämispalvelua, jonka tehtävänä on järjestää kuntouttavaa työtoimintaa?

Ministeri Huovinen vastasi vielä näin:

Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää joulukuussa 2014 kuntiin infokirjeen koskien kuntouttavan työtoiminnan lakiin vuoden 2015 alussa tulevia muutoksia. Infokirjeessä tullaan korostamaan kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä lain edellyttämällä tavalla. Kirje lähetetään tiedoksi myös sosiaalihuollon ohjauksesta ja valvonnasta vastaaville aluehallintovirastoille sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille ja työ- ja elinkeinotoimistoille.

Monissa kunnissa taitaa kirjeen saavuttua iskeä melkoinen paniikki. Jo oli aikakin.

 

Kommentit
  • 1.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Työttömiltä vietiin sitten perustuslaillinen yksityisyyden suoja ilman perustuslain säätämisjärjestystä. Kaiken mailman hulluja sinne Eduskuntaan onkin äänestetty.

   • 1.1.1

    töytön sanoo

    Onha siellä pitkän linjan Benit ja ministeri Ihalaisetkin kumppaneineen kaikista kansalaisista huolta pitämästä ja palkkaa nostamassa. Jotenki on usko mennyt tähän touhuun..

    Tarkkaan saapi harkita ennenku numeroa piirtää keväällä äänestyslippuun ketä ja mitä * tällä kertaa äänestää.

 1. 2

  tauno lehtonen sanoo

  Uskallan epäillä, että yksi kunnille lähetetty kirje muuttaisi mitään niin kauan kun TE- keskukset ovat pelissä mukana. Vasta kun tulee selkeät sanktiot kunnalle jos se rikkoo lakia ja potkut sille TE- toimiston virkailijalle joka on ollut näitä järjestelemässä, vasta sitten voidaan odottaa jonkinlaista korjausta asiaan.

  • 2.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Tuon minäkin meinasin sanoa.

   Nyt soppaan tulee lisäksi uusi ”monialainen työllistymissuunnitelma”, jossa kuntouttavasta työtoiminnasta voidaan sopia vapaamuotoisesti ilman kuntouttavaa työtoimintaa koskevan lain määräyksiä.

   • 2.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Tuli luettua HE 183/2014 huolimattomasti aikaisemmin. Kuntouttavaa työtoimintaa koskevan lain 9 § koskee vuoden alusta lähtien sekä aktivointisuunnitelmaa että monialaista työllistymissuunnitelmaan. Molempiin on merkittävä _vähintään_ seuraavat asiat kuntouttavasta työtoiminnasta:

    1) kuntouttavan työtoiminnan kuvaus ja toiminnan järjestämispaikka;

    2) kuntouttavan työtoiminnan päivittäinen ja viikoittainen kesto;

    3) kuntouttavan työtoiminnan jakson alkamisajankohta ja pituus;

    4) henkilölle kuntouttavan työtoiminnan ohella tarjottavat muut sosiaalipalvelut sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalvelut; sekä

    5) ajankohta, jolloin viimeistään arvioidaan kuntouttavan työtoiminnan vaikutuksia henkilön työllistymismahdollisuuksille ja päätetään jatkotoimista sekä aktivointisuunnitelman tai monialaisen työllistymissuunnitelman uudistamisesta.

 2. 3

  Herra Huu sanoo

  Miten nyt käy Vantaan kaupungin Reelin, kuntouttavalla työtoiminnalla perustettavan vuorotyöpesulan suunnitelmien?

  Ihmettelen todella, jos kunnat voivat rikkoa lakia, jos asiasta tekee julkisesti selvityspyynnön ja kirjeen ministeriöön. Tosin voin myös olla hieman naivi…

  • 3.1

   Heikki Sinsemilla sanoo

   Voi olla ettei sellainen selvityspyyntö johda yhtään mihinkään. Ainahan toki kannattaa yrittää.

 3. 4

  töytön sanoo

  Vituttaahan se näitä tällä touhulla tienaavia.

  Saas nähä loppupelissä mitä vaikutusta. Onpahan edes jotain päänavausta.

 4. 5

  Markku sanoo

  ”kunnat rikkovat ja ovat koko ajan rikkoneet lakia kenenkään siihen puuttumatta”

  Luulisi että nämä metsiänsä myyneet ja nyt rahapulassa kärvistelevät pienet maalaiskunnat ja julkisyhteisöt älyäisivät loistavalla rikollisella urallaan, nyt muutaman päivän varoajalla pistää omilta osiltaan pitkävetokupongit vetämään.

  Parempi että rokottavat ja rahastavat niitä jättimäisiksi turvonneita ökyyrityksiä ja muita isorikkaita jotka ovat rohmunneet ja kahmineet.

  ”Kyse on tietenkin metsäkartellijutusta. Vuosien 1997 ja 2004 välisenä aikana UPM-Kymmene, Stora Enso ja Metsäliitto ylläpitivät laitonta puunostokartellia.”

  http://paavokuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182559-sensaatio-maailman-suurin-oikeusjuttu-suomessa

 5. 6

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Espoo ei hanki yritykseltä kuntouttavaa työtoimintaa, mutta sen sijaan se myy ”kuntoutettavien” työtä yrityksille. Espoo ostaaa kuntouttavaa työtoimintaa säätiöiltä ja nekin myyvät ”kuntoutettavien” työtä yrityksille.

  Kuntouttava työtoiminta Espoossa -raportti
  http://www.espoo.fi/download/noname/%7B7DC490A2-EAB4-4651-8277-C338F6AACEB8%7D/36503

  Yksi esimerkki:
  ”Soukan työkeskuksessa työtehtävät ovat yleensä tilaustöitä ja liittyvät lähinnä
  pakkaukseen ja pussitukseen, mm. heijastimien pussitusta. Työtehtävinä voi
  olla myös kierrätysmateriaalin valmistelu esim. kankaiden ja vaatteiden
  purkaminen tilkuiksi. Soukka tekee yhteistyötä kierrätyskeskuksen kanssa.
  Soukan työkeskuksessa on sovitusti tarjolla myös työkeskuksen ulkopuolella
  tapahtuvia työtoimintoja. ”

  ”työkeskuksen ulkopuolella” = yrityksen tiloissa?

  ***

  Kuntouttavalla työllä tienaaminen vaatii bisnesosaamista, muuten käy näin kuin Espoossa:
  http://www.lansivayla.fi/artikkeli/stub-342
  ”Miljoonavaroja pyörittänyt työttömien yhdistys ajatui tuhoon”

  • 7.1

   LL sanoo

   Täälläkin kommentoineet Työhöpotkijat ja ”Timo” ovat esiintyneet työpaikkakiusaajien uhoavalla asenteella. Ja nämä kovanaamat saavat palkkansa Jyväskylän kaupungilta, kun potkivat ihmisiä orjatöihin. Hyvä kun tulee puheeksi työpaikkakiusaaminen.

  • 8.1

   Saku Timonen sanoo

   He saattavat saada tukensa taannehtivasti ilman korkoa. Todennäköisempää on kuitenkin karenssi.

 6. 9

  nimim. stop sanoo

  AK:n blogissa hieman lisäkeskustelua asiasta kommenteissa.
  Lainaan tähän hänen tuoreimmasta vastauksestaan tärkeimmän pointin koskien HE 183/2014:

  ”Äänestytin tämän tietosuoja-asian perustuslakivaliokunnassa. En saanut kannatusta mistään muusta puolueesta, joten hävisin. Työ- ja tasa-arvovaliokunnassa onnistuin kuitenkin saamaan velvoitteen siitä, että järjestelmään jää jälki joka kerta kun tietoja katsotaan – tämä on mielestäni tärkeä lisäys, koska se antaa sekä yksilölle itselleen että valvovalle viranomaiselle mahdollisuuden arvioida jälkikäteen, että tiedonsaantioikeuksia ei ole väärinkäytetty.

  Tätä parempaan ei yksi edustaja enemmistödemokratiassa pysty. Kansa on valinnut porvarienemmistöisen eduskunnan, joten se nyt saa sitten porvaripolitiikkaa.”

  http://annakontula.fi/2014/11/kirjallinen-kysymys-kuntouttavan-tyotoiminnan-jarjestamisesta/