Joulun henki

Viime jouluna fb-yhteisö Paljastettu 4 muokkasi erään perheenäidin lapsestaan julkaiseman kotivideon pelottelutarkoituksessa. Viesti oli selvä: älä arvostele äärioikeistoa, tai käy huonosti.

Nyt tämä joulun pahahenki on taas ollut tavallista aktiivisempi. Äärioikeiston pelottelutaktiikkaan näkyy kuuluvan nettiterrori juuri joulun aikaan, jolloin normaalit kansalaiset haluaisivat olla rauhassa läheistensä kanssa. Se ei sovi näille, vaan he haluavat levittää omaa viestiään: Älä vastusta meitä, tai sinun maineesi mustataan. Ole hiljaa, sillä me päätämme kuka saa sanoa ja mitä.

Paljastettu 4 julkaisi videon, joka leimaa minut ja muutaman muun sivustoa kritisoineen pedofiileiksi. En linkitä tätä tekelettä, mutta jos luulette vatsanne kestävän, niin käykää katsomassa se tuolta sivulta. Tässä yksi otos malliksi:

Näyttökuva (69)_snip

Paljastettu 4 on pari päivää väittänyt minun olevan paitsi pedofiili, niin myös kiljun valmistaja ja myyjä. Osoitettani on julkaistu kehoituksin käydä ostamassa kiljua. Lisäksi olen sivun mukaan myös huumeiden käyttäjä ja alkoholisti.

En ole ainoa sivulle päätynyt. Sinne päätyy jokainen, joka arvostelee äärioikeiston toimintaa. Sinne päätyi myös nainen, joka antoi nettiflirttailua omana itsenään harjoittaneelle ylläpitäjälle pakit. Nainen on leimattu pirihuoraksi, koska hän ei osannut olla tälle äärioikeiston törkeimmälle nettiterroristille mieliksi.

Miksi sanon tätä toimijaa äärioikeistolaiseksi? Siksi, että hän on omasta mielestään poliittinen toimija. Hän katsoo olevansa heikomman puolella punikkien harjoittamaa terroria vastaan:

p4 o politiikkaa

Tällä tyypillä ei selvästikään ole kaikki kohdallaan, mutta hän on äärioikeistolle hyödyllinen ja helposti uhrattava rivimies. Hän kelpaa hyvin vaientamaan kriittisiä ääniä terrorilla.

Sananvapaudesta tässä on kysymys. Jos mukavuudenhalusta vaikenette nyt, niin ette puhu enää koskaan. Äärioikeisto määrää kuka saa puhua ja mitä. Lainaan tähän omaa tekstiäni vuoden takaa:

Ei kuulu minulle, niinkö sanotte? Ei kuulukaan, jos olette äärioikeistolaisten kanssa kaikesta samaa mieltä. Ei kosketa teitä, jos haluatte ajaa kaikki ulkomaalaiset pois maasta ja karkottaa samalla myös kaikki viherpunikkihyysärit. Ei kosketa teitä, jos olette valmiit taluttamaan montun syrjälle kaikki vähänkään vasemmalle kallellaan olevat. Muistutan kuitenkin, että näiden äärioikeistolaisten mielestä kaikki heidän kanssaan vähänkään eri mieltä olevat ovat vasemmalle kallellaan. Heille kokoomuslainen on kommunisti siinä missä lähimmäisenrakkautta korostava kristillinenkin.

Onhan sitten poliisi ja nettipoliisi, niinkö sanotte? Joulukuun 1. päivänä sain oikein pikavauhtia Itä-Suomen syyttäjänvirastosta päätöksen olla aloittamatta esitutkintaa Paljastettu 4:stä. Ei rikosta ja jos onkin, niin odotettavissa oleva rangaistus ei ole järkevässä suhteessa esitutkinnasta aiheutuviin kustannuksiin.

Olen lähettänyt yksityisviestiä useammallekin nettipoliisille, mutta yksikään ei ole vaivautunut edes vastaamaan saati kommentoimaan tuolla sivulla. Mieleen tulee väkisin nettipoliisi Marko ”Fobba” Forssin taannoinen reagointi vastaavanlaiseen tapaukseen. Hänen mielestään kyse oli silloin ääripäiden välisestä rähinästä, johon ei kannata sekaantua.

Jos nettipoliisi pitää 57-vuotiasta juristia ja SDP:n kunnanvaltuutettua ääripäänä, niin haluaisinpa tietää mihin kohtaan poliisi sijoittaa itsensä eli missä se keskikohta sijaitsee.

En näe muuta keinoa kuin virtuaalisen sakinhivutuksen. Jos käännätte toisen posken, niin saatte pyöritellä päätänne koko ajan, kyllä niitä iskuja sataa. Jos kyyristytte pelosta tai mukavuudenhalusta, niin kyyristelette varmasti loppuikänne.

Muistakaa: Jos nyt vaikenette, niin tulevaisuudessa ette enää puhu ilman lupaa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Niin, ennen vanhaan nämä yksinäiset, elinkeinonsa, perheensä ja ystävänsä menettäneet tapasivat tappaa itsensä liikaa juotuaan joulun vapaapäivinä.

  Nykyisin pääsevät purkamaan ahdistustaan nettiin ja saavat sitä kautta kosketuksen tavallisiin ihmisiin ja voivat jatkaa jouluharrastustaan vuodesta toiseen.

 2. 2

  Jusu sanoo

  Tein ilmoituksen tuosta sivusta FB:n ylläpidolle, mutta eivät absoluuttisessa viisaudessaan näe sivussa mitään väärää. Tein ilmoituksen uudestaan, mutta epäilen, että vastaus on sama.

 3. 3

  sauhuttelija sanoo

  Nettiin pätee parhaiten sääntö, että trolleja ei tule ruokkia. Toisekseen, miten tuollaisia voisi edes kommentoida jos sivuilla ei ole ainuttakaan järjen sanaa.

  Kas jostain syystä tuolla öykkäporukalla ei ole asiaa ainoallekaan edes hieman asialliselle keskustelupalstalle, hommaforumiltakin pahimmat öykkääjät tietääkseni bannataan.

  Minä en tietäisi paljastettu nro x sivuista mitään, jos en olisi niistä tässä plogissa lukenut. Niinpä Pankkopojan ei omassa blogissaan kannattaisi mainostaa moisen roskan olemassaoloa. Se vain lisää vettä heidän myllyynsä kun huomaavat, että joku on ihan oikeasti käynyt vilkaisemassa sivustoaan.

  Nurkkabaaristanikin pahimmat öykkääjät poistetaan, vaikka kyseessä on kantapeikkojen kansoittama kaljabaari. Niinpä eilenkin eräs poistettu piti ostarilla joulun kunniaksi aivan helvetillistä meteliä. En tunnistanut ainuttakaan sanaa. Mutta viha oli suuri ja ääni oli kova. Olisi hyvin huono idea mennä tuommoiselta kysymään, että onko joku hätänä. Saisi siitä vain kaipaamansa tekosyyn ryhtyä rettelöimään. Poliisi korjatkoon moiset jos joutaa. Jos ei ehdi tai jouda, niin ostarilla oli tänä aamuna hiljaista, eli ei jaksanut mesota koko yötä kun ketään ei kiinnostanut kuunnella.

 4. 4

  Vääpeli Matala sanoo

  Ilmoitus Fesen ylläpidolle lähetetty, mutta en pidättele hengitystäni odotellessa sivuston poistumista.

  • 4.1

   Vääpeli Matala sanoo

   ”Kiitos, että ilmiannat sisältöä, jonka arvelet rikkovan yhteisönormejamme. Käyttäjien tekemät ilmiannot auttavat tekemään Facebookista turvallisen ja viihtyisän ympäristön. Tarkistimme sivun, jonka ilmiannoit vihapuheen tai -symbolien takia. Mielestämme Yhteisönormit eivät kiellä sitä.”
   -just.

   • 4.1.1

    Vääpeli Matala sanoo

    Tälläinen seivaus ”Facebookin ohjetiimiltä”:
    ” Kiitos, että ilmiannat sisältöä, jonka arvelet rikkovan yhteisönormejamme. Käyttäjien tekemät ilmiannot auttavat tekemään Facebookista turvallisen ja viihtyisän ympäristön. Tarkistimme sivun, jonka ilmiannoit vihapuheen tai -symbolien takia. Mielestämme Yhteisönormit eivät kiellä sitä.
    Huomautus: Jos koet jonkin sivulla olevan asian ongelmalliseksi, ilmianna sisältö (esim. kuva), älä koko sivua. Siten ilmiantosi tarkistetaan varmemmin.”
    -eli pitäisi ilmeisesti joka vitun (Anteeksi kielenkäyttöni) herjaus ilmiantaa yksitellen.

    • 4.1.1.1

     J J sanoo

     Kyllä näitä ilmiantoja kannattaa silti tehdä. Facebook vastaa aina ensin, että ”ei poisteta”, mutta kun ilmiantoja kerääntyy lisää, ne kyllä poistetaan. Näin on käynyt monelle muullekin vajakkisivulle.

 5. 5

  Garoin muailma sanoo

  Niin, mikä on muuttunut kymmrnessä vuodessa? Se, että nämä ovat omasta mielestään saaneet oikeutuksen toiminnalleen. Tämä jää Soinin ja Halla-ahon historialliseksi saavutukseksi. Ja epäilen, että valitettavasti tarvitaan jokin suurempi väkivallanteko, johon tämä porukka syyllistyy, ennen kuin viestimien ja poliisin sekä tavallisten tallaajien silmät aukenevat näkemään mitä väkeä tämä on. Toisaalta en tiedä mitä asialle voi tehdä, fanaatikkoa ei luultavasti oikein voi vastustaa tehokkaammin kuin olemalla provosoitumatta ja reagoimatta, edes keskustelun kautta. Mutta häpeällinen tunne siitä että ei puutu asiaan jää. Ymmärtäminen on ehkä paras reaktio. Suosittelen siihen Reichin Fasismin massapsykologiaa, kirjaa jossa 1930-luvun alussa pähkäiltiin näitä.

 6. 6

  Jari Kähkönen sanoo

  Tjaa-a. Luulenpa, että mahdollisen laillisen yhteiskuntajärjestyksen väkivaltaisen kumoamisenkaan jälkeen moiset rokkipojat eivät pitkään kompin tahdissa hytky. Kommunisteille he olisivat olleet utopisteja, anarkisteja tai bandiitteja ja natseille taas Pitkien Puukkojen Yössä pois leikattavaa ainesta [nimitys avoin]. Ja laillisen yhteiskuntajärjestyksen säilyessä heidät suljetaan kiinnijäämisen tahtiin kaiken järjestäytyneen poliittisen toiminnan ulkopuolelle.

  Ilmiön tasolla väitän kyseessä olevan vain saman järjenköyhyyden jatkeen, kun laitaoikeistolla on aina ollutkin, mutta mistä eivät ennenaikaan tienneet kuin poliisi ja oikeustoimittajat. Ensinmainitut eivät puhuneet mitään kenellekään ja viimemainitut tekivät maksimaalisen huolellista työtä piilottaessaan kaiken paperilehden keskivaiheen yksipalstaiseen, jossa kaikki mahdolliset yksityiskohdat oli suodatettu pois. Keskiväestöön kuuluva olisi vasta vuosien päästä vahingossa voinut saada tietää, että ai tämä tuolloin olikin se, jos silloinkaan.

  Mitä sitten kun se mikä on periaatteessa ollut olemassa sen +40 vuotta on tänään kaikkien nähtävissä, ”kiitos” internetin? Sekin on uutta, että tänään aiempi liikkeensä(jos on tänään olemassakaan) pirstova jatkuva eripura on poissa ja se mitä ennen tehtiin vain keskenään voi tänään kohdistua virtuaalisesti niin vastustajiin kuin mitä ilmeisimmin vähän kehen tahansa väärään aikaan väärään paikkaan sattuvaan. On myös syytä käsittää, että paha sana voi koska tahansa johtaa pahaan tekoon, jolloin varsinaisen fyysisen väkivallan tai omaisuuden tuhoamisen puuttumisesta ei pidä iloita eikä liioin kuvitella sitä pysyväksi tilanteeksi.

  Minun mielestäni ennaltaehkäisyyn tai rajoittamiseen tehoaa parhaiten kiinniottaminen, vastuuttaminen, paljastaminen ja nolaaminen eli konfrontaatio. Sellaiseen pystyvän trollijääkärijoukon pitäminen ei vain ole sen paremmin helppoa kuin halpaakaan. Onko sumppuun jäävillä sellaiset rakenteet elämässä, että moinen mitään auttaisi ja johtaisi sitoutumaan elämänmuutokseen? Se kun on näillä näppäimistösotureilla niin, että säälittävyyden aste on arvaamaton ja vaihteleva, sekä elämänlanka pääsääntöisesti kateissa. Ei ne toisaalta muualla pärjäisikään kuin asymmetrisen sodankäynnin alaan kuuluvissa yksinäisenä sutena tehtävissä orpo piru -luokan hommissa.

  Neuvomaan en rupea, koska yläpuolelle asettuminen auttaa tuolla pelikentällä vain siihen asti kunnes vastaan kävelee ensimmäinen naurava herjantoistaja powered by hakukone tai käsität kuinka paljon samaa tapahtuu selkäsi takana. Myös jäljittäminen voi olla vaikeaa, viranomaiset eivät auta ja niin edellen. Siksi se onkin asymmetrista. Se on mentävä päivä, taistelu tai toimenpide kerrallaan, muuta tietä onneen ei ole.

 7. 7

  Papi sanoo

  Minusta voisi täysin vapaasti myös julkaista vastapuolen oikean nimen ja osoitteen, kerta se tiedossa on. Poliisi kiinnostuu vasta korkeintaan siinä vaiheessa kun moisen sonnan tekijän oikea henkilöllisyys tulee ilmi, ja joku
  lukija tekee jotakin.

 8. 8

  Anna palaa, Frank sanoo

  Tuossa aikaisempia kirjoituksia lukiessani ihmettelin että mistä riittää niin paljon uskoa oikeusjärjestelmään että ihan esiin ja oikeuteen. Nimet esiin jo nyt, siinä on ainut keino vähän näpäyttää. Sama villi länsi koskee Sinuakin ja tuota peliä voi pelata kaksinkin, et Sinä siitä oikeuteen joudu, oli laillista tai ei.

 9. 9

  Anssi Lähde sanoo

  Heikki Turunen luonnehti asian näin, että internet on nykyihmisen perisynti. Olen arvostamani kirjailijan kanssa samoilla jäljillä, mutta käytän tätä välinettä ihan siinä missä Turunenkin.

  Harvardin yliopiston professori Howard Gardner on puhunut siitä, miten internetin paska alkaa muokata ihmisten käyttäytymistä myös face to face. Totta sekin. En ole nähnyt vielä yhtään nettikeskustelua missä pyrittäisiin ymmärtämään toisen näkökulmaa silloin kun se sattuu poikkeamaan omasta.

  Kaikesta huolimatta toivotan S.Timoselle hyvää uutta vuotta ja seuraan blogiasi myös jatkossa. Olen kiinnostunut pakkotyöllistämisen ongelmista enkä ole löytänyt ketään muuta, joka osaisi tuoda näitä asioita esiin yhtä ansiokkaasti. On harvinaista ja hienoa olla työttömän puolella.

 10. 10

  kimmo lehto sanoo

  Onko tuo lapsen kuvan jakaminen hyvä asia. Yhtä sairasta kuin julkaisu