Työllistämisen perussanasto

Työllistämisestä käytävä keskustelu on yleensä ottaen hemmetin rasittavaa. Se olisi sitä jo muutenkin, mutta suorastaan mahdottomaksi sen joskus tekee keskusteluuun osallistuvien täydellinen tietämättömyys alan terminologiasta. Keskustelussa menevät sekaisin kunnan työllistämisvelvoite, työharjoittelu, työelämävalmennus, työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta. Lisäksi jokaiseen keskusteluun putkahtaa joku, joka luulee puhuttavan Kelan kuntoutustuesta silloin, kun puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta.

Sitten tulee joku yleensä palkattoman työn teettämisestä oman palkkansa saava työvalmentaja tai työnsuunnittelija, jonka mielestä on ihan samantekevää mistä puhutaan, kunhan kaikesta puhutaan työnä. Pitäaikaistyöttömän itsetunnolle kuulemma on tärkeää, että hän saa tuntea olevansa töissä ja voi näin myös sanoa.

En tietenkään kiistä kenenkään omakohtaisia kokemuksia, mutta en tiedä miten pitkälle itselleen valehtelemiselle perustuva itsetunto kannattelee. Palkattomassa työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminassa oleva tekee kyllä töitä, mutta ei ole työsuhteessa. Hän ei saa palkkaa eikä hänelle ei kerry vuosilomia eikä eläkettä eikä hänelle kuulu mitkään muutkaan työsuhteen edut. Hän on virallisesti sosiaalipalvelun asiakas, jolla on velvollisuus osallistua tähän sosiaalipalveluun taloudellisen sanktion uhalla.

Kertauksen vuoksi selitän muutamia keskusteluissa käytettyjä tavallisimpia termejä:

Työ voidaan määritellä työsopimuslain 1 §:n perusteella. Sen mukaan työ on sellaista toimintaa, jota tehdään työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan. Ratkaisevan tärkeää on palkka tai muu vastike. Jos sitä ei ole, niin kyse ei ole työstä.

Kunnan työllistämisvelvoite ei tarkoita velvoitetta tarjota palkkatyötä tai edes palkkatuettua työtä. Se tarkoittaa palkatonta työtä työkokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana. Vuoden 2015 alusta voimaan tuleva muutos kunnan osuudesta työmarkkintukeen tulee lisäämään tätä palkatonta työtä. Esimerkiksi Juuka joutuu maksamaan ensi vuonna osuutta työmarkkinatuesta 46 661 euroa kuukaudessa nykyisen 31 320 euron sijaan.

Sakkomaksu on juuri tämä kunnan osuus työmarkkinatuesta. Se ei ole virallinen termi, mutta sitä käytetään yleisesti sen dramaattisuuden takia. Kunta saadaan kuulostamaan rikolliselta, jos se ei täytä työllistämisvelvoitettaan eli ei käytä palkatonta työvoimaa. Kun kunta täyttää työllistämisvelvoitteensa, niin se vapautuu tästä maksusta.

Työharjoittelua ja työelämävalmennusta ei ole ollut olemassakaan 1.1.2013 lähtien. Ne yhdistyivät silloin työkokeiluksi, joka on samalla tavalla velvoittavaa sosiaalipalvelua kuin kuntouttava työtoimintakin. Palkkaa ei makseta. Tähän ei pidä sekoittaa monien eri alojen opintoihin kuuluvaa työharjoittelua, joka on ihan eri asia.

Kuntouttava työtoiminta on palkatonta työtä, johon määrätään pelkästään työttömyyden keston perusteella. Nimestään huolimatta sillä ei ole mitään tekemistä varsinaisen kuntouttamisen kanssa, koska laista puuttuvat kaikki kuntoutukseen liittyvät määräykset. Palkattoman työn teettämisen katsotaan riittävän syrjäytymisen ehkäisemiseen ja parantamiseen.

Palkkatuettu työ on ihan oikeaa työtä. Siinä tehdään työsopimus ja maksetaan TES:n mukaista palkkaa. Se on työnantajalle edullista, koska valtio maksaa osan palkkauskustannuksista.

Kuntoutustuki ei liity työllistämiskeskusteluun millään tavalla. Se on Kelan maksama määräaikainen työkyvyttömyyseläke, jonka aikana henkilö saa terveydenhoidollista kuntoutusta.

Ei näiden peruskäsitteiden opetteleminen nyt niin hirveän vaikeaa luulisi olevan. Minusta olisi mukavampi keskustella, jos edes puolet keskusteluun osallistujista olisivat selvillä keskustelun aiheesta.

Turha toivo tämä on. Luultavasti tänäänkin joudun sosiaalisessa mediassa keskusteluketjuun, jossa käsitteet ovat iloisesti sekaisin. Kirjoitin tämän jutun ihan sitä varten, että lykkään tämän ensimmäiseksi sellaiseen ketjuun. Suurin osa jättää sen silloinkin lukematta. On mukavampi melskata, kun faktat eivät häiritse.

Kommentit
 1. 1

  Nina sanoo

  Sitten kun taas päivitellään maahanmuuttajien niin runsaita etuja, (jotka siis myönnetään samoin perustein kuin suomalaisten), kannattaa muistuttaa, mitä tarkoitetaan termeillä pakolainen, turvapaikan hakija, maahanmuuttaja, siirtolainen jne.

  Kun vastustetaan esim. turvapaikan myöntämistä pakolaiselle, ollaan jännän äärellä.

 2. 2

  Ilona sanoo

  Voikohan tätä työllistämissanastoa koskaan selvittää ja tulkita liikaa? Termien sekavuus ja sekoittaminen jatkuu edelleen ainakin joka toisessa median jutussa, mitä vastaan tulee.
  Parasta siis jatkaa.

  • 3.1

   Unirytmi sanoo

   ”Kansanedustajat” HUOM! lainausmerkeissä. Itse kutsuisin heitä Itsensäedustajiksia. Hyvin harvoja jos ketään voi edes kutsua oikeiksi Kansanedustajiksi nykyään.

   Itsensäedustajien ainoa tehtävä taitaa olla selvillä vain siitä mitä puoluekuri sanelee siitä mitä nappia pitää painaa milloinkin.

   Muusta ei tarvitse välittää ja jos välittääkin.
   Niin erimieltä asiasta oleminen tarkoittaa ainakin hallituspuolueissa pois potkimista puolueesta. Varsinkin jos erehtyy painamaan oman henkilökohtaisen näkemyksen mukaan väärää nappia mitä puoluekuri saneli.

   Joten jokainen kunnon itsensäedustaja, joka haluaa säilyttää oman mukavan asemansa tulevaisuudessakin, vaikka olisi kuinka eri mieltä asiasta kuin asiasta. Oli se sitten vaikka työttömyyden hoitoon liittyvä niin kannattaa noudattaa selkärangattomasti ja kiltisti vain puoluekuria.

   Sillä monet asiat on jo päätetty aivan muualla kuin kansan valitsemien ”kansanedustajien” korvien välissä. Ja erityisesti työttömyyden hoidon vääristämiset on minun mielestä päätetty jossain muualla kuin eduskunnassa.

   Eduskunta on siis vain pelkkä kumileimasin, joka toimii puoluekurin ja Itsensäedustajien kanssa yksi yhteen saumattomasti ja on näin ollen minusta täysin demokratian irvikuva siinä missä työttömien kohtelukin palkattomine töineen ja yritystoimintaa vääristävine toimineen.

   Ja mikä oudointa nämä itsensäedustajat valitaan vaali toistensa jälkeen valtaan. Ja siinä taas kansa voi vain syyttää itseänsä. Tosin en tiedä muuttuisiko mikään tässä asetelmassa jos vaikka kaikki 200 nykyistä kansanedustajaa tippuisi seuraavissa vaaleissa pois eduskunnasta ja tilalle tulisi täysin uudet edustajat.

   Uskaltaisin laittaa rahani sen puolesta ettei muutu…

 3. 4

  Tapio Koivisto sanoo

  Kyllä työtön on ihmeissään, kun näitä lukee. Tosin, koko homman idea on tietenkin saada käytännössä ilmaista työvoimaa, niin julkiselle kuin yksityisellekin puolelle.
  Työttömiä tulee koko ajan lisää, eli tarjonta paranee. Näin kun mennään, niin kymmenen vuoden päästä duunataan hernesoppapalkalla. Vähän kärjistin kieltämättä.

 4. 5

  Papi sanoo

  Taaskin asiaa, josta ei voi koskaan puhua, saarnata ja valistaa liikaa. Käsitteet
  ovat sekaisin monissa puheissa. Lisäksi osa sanoista ei enää virallisesti käytössä.

 5. 6

  Pera sanoo

  Lisäksi termien sekamelskaan on tekeillä uusi laki työttömien työllistämisen editämiseksi, liittyen työllistymistä edistävään monialaiseen yhteispalveluun. Ja mitä vielä onkaan muita lakeja muutoksen alla.

 6. 7

  Pera sanoo

  ”1 §
  Soveltamisala
  Tätä lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti tekemään työtä työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan.”
  Lähde :
  https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055

  Lakia tuntematon kun lukee Työsopimuslain 1 pykälän, niin mikähän se sellainen työ on, jossa saadaan palkkaa vastikkeena. Ei kai nyt vaan tuo ole sitä kuntouttavasta työtoiminnasta saatavaa ”palkkaa”?

  • 7.1

   erkki sanoo

   No mutta!
   Ymmärsit hieman väärin. Työsopimuslakiahan sovelletaan yksinkertaisesti niin, että kun teetettävää työtä ei kutsuta työksi, ei sitä myöskään koske mikään työhön liittyvä lainsäädöntökään.

   Yksinkertaista ja toimivaa!

   • 7.1.1

    Nimetön sanoo

    Onhan se aika räikeää, että töitä joista kuuluisi saada oikeaa palkkaa teetetään ”kuntouttavan työtoiminnan” nimissä.

  • 7.2

   Kautsu sanoo

   Siis tämä näyttäisi siltä, että vastikkeena on kuntoutus eli karenssin siirtyminen kauemmas. Tai ruoka. Aivan oikeassa ollaan siinä, että tavoitteena on luoda ilmaistyövoiman reservi, jolla täytetään työpaikat ”kilpailukyvyn parantamiseksi”.

 7. 8

  J-P sanoo

  Hyvä lista.

  Kuntouttavan työtoiminnan kohdalla olisi voinut vielä mainita, että (käsittääkseni) lain mukaan kuntoutuksen tarpeessa olevaa henkilöä ei edes saa laittaa kuntouttavaan työtoimintaan…

  • 8.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   8.4 § ”Jos kunta arvioi, ettei henkilö työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi välittömästi osallistua kuntouttavaan työtoimintaan, suunnitelman tulee sisältää erityislakien mukaisesti sellaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja, jotka parantavat hänen mahdollisuuksiaan osallistua myöhemmin kuntouttavaan työtoimintaan. Terveydenhuollon palvelujen tarvetta arvioitaessa asiantuntijana toimii kunnan terveyskeskus tai sairaanhoitopiiri.”

   Valitettava, vastenmielinen ja täysin epäeettinen trendi on, että sosiaalisella kuntoutuksella yritetään kunnissa korvata lääketieteellistä hoitoa tai kuntoutusta, koska se on kunnalle kaksinkertainen ”säästö”: pois jää sekä terveydenhoidon kulut että työmarkkinatuen maksuosuus.

 8. 9

  julle sanoo

  Tuohon sanasto viidakkoon vielä kun sotkisi vakuutushtiöiden sanastot/termit

 9. 10

  sanoo

  Harvinaisen hyvä ja selkokielinen tiivistys ns. kannustavan työvoimapolitiikan umpikujasta. Ja mikä ikävintä, tämä kaikki on ollut huolellisen kehittelyn tulosta. Ensin oli perusuudistus 1998, sitten sitä täydentävä uudistus 2003, ja nyt soppa on valmis: pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon nykyisestä työvoimapolitiikasta ei ole.
  http://www.tem.fi/files/34172/tak32012.pdf

  • 10.1

   Nimetön sanoo

   Kyllä Suomessa on oikein hyvin hoidettu jo 1990-luvun lamasta lähtien työttömyyttä…

 10. 11

  työtön sanoo

  Itse aikoinaan ollessani työkokeilussa painotin kaikille kysellijöille olevani työharjoittelussa. Työ ja työharjoittelu on kaksi aivan eri asiaa (vaikka koikin kyllä tekeväni työitä) ja halusin kyselijöiden tietävän etten saa palkkaa. Näin toivoisin kaikkien tekevän.

  ”Pitäaikaistyöttömän itsetunnolle kuulemma on tärkeää, että hän saa tuntea olevansa töissä ja voi näin myös sanoa.”

  Tämä on osittain totta jos vaan saan palkkaa tekemästäni työstä, valehtelu töissäolemisesta ei nosta sen kummemmin itsetuntoani.

 11. 13

  sanoo

  Kyllä minä sanoin olevani orja, kun olin kuntouttavassa työtoiminnassa.
  Kerran totesin (viimeisessä palaverissa (oli 2 työneuvojaa tms…), että kun te niin ylistätte tätä kuntouttavaa, niin miksette mene sinne itse samoilla eduilla kun minutkin sinne aiemmin passititte ja anna minun tehdä teidän työnne, täydellä palkalla tietenkin, saisin ehkä enemmän oikeita töitä niitä tarvitseville. Lopulta pääsin siitä irti ja nyt sosiaaliturvatuen parissa elelen, ikuinen karenssi, eikä töitä ole löytynyt. Vainukoiraan ei ole varaa, sellaiseen pitää varmaankin kohta turvautua töitä löytääkseen, jos sekään niitä enää vainuaa.

  • 13.1

   Nimetön sanoo

   Palaverissa siis sinä ja 2 neuvojaa! Hyvin työllistää työkokeilu ja muu ”työvoiman liikkeelle saava työllistämiskokeilu” joitakin.

 12. 14

  Unirytmi sanoo

  Minun mielestä kaikki hienolta kuulostavat sanat kuten, työkokeilu, työharjoittelu, kuntouttavatyö jne. Mitä kaikkea nimikettä nyt onkaan keksitty vallan kabineteissa. Niin ne voitaisi korvata vaikka seuraavalla sanahirviö matemaattinenkaava selityksellä, joka menee näin:


  ((työttömyyskorvaus + asuntotuki + mahdollinen toimeentulotuki) – 20% vero) + 9e/pvä jaettuna tehty työtuntimäärä poliiittisessa työvoimatoimenpiteessä = Työttömät töihin valtio maksaa X-summan palkan tunneissa, jotta työnantajien ei tarvitse.

  Kaava kertoo näin ollen selkeän tuntipalkan, johon ei kuulu samoja etuja mitä oikeaan palkkatyöhön kuuluu. Kuten nyt vaikka kertyvä eläke, työterveyshuolto, lomapalkat jne. Tuolla kaavalla saadaan sopivalla työtuntimäärällä kyllä noin 10e/h tuntipalkka aikaiseksi.

  Joka onkin monen oikeaa palkkaa saavan vakioperustelu ja ei koskaan työttömyyttä kokeneen mieluinen vakioselitys. Mutta entäpä jos työtön tahtoo tehdä vaikka 8h/pvä ja saada kaikilta tunneilta vaikka se 10e/h ? No se ei käy, mutta 8h/pvä työpäivä käy kyllä oikein mielellään ”tuntipalkka” vaan pienenee kaavan mukaisesti rajusti.

  Ja usein miten 8h/pvä on jopa pakko riippuen vähän millä palkattoman työn nimikkeellä milloinkin on päässyt kyykyttävän työvoimapoliittisen toimenpiteen kohteeksi.

  Tämä on asia jota ei kovin moni vaan haluakaan ymmärtää. Mutta kait se on niin, että kaikki ajattelee, että ei se minun kohdalle osu se ikävä seikka. Joten mitä sitä miettimään ja ymmärtämään…

 13. 15

  Marko sanoo

  Eräässä tuubi24 tyylisessä keskustelussa joku oli sitä mieltä, että palkattomien töiden pitäisi olla maahanmuuttajille pakollisia ja muille vapaaehtoisia. Aika posketon ehdotus!
  Toisekseen yksi termi, joka tarvitsee täsmennystä on ”vapaaehtoisuus”. Kaikkien työ-alkuisten työmarkkinatoimenpiteiden kerrotaan olevan vapaaehtoisia, mutta samalle kerrotaan että kieltäytyminen ei ole mahdollista menettämättä samalla työttömyyspäivärahaansa. Monessa työpaikassa käytettään tätä vapaaehtois-sanaa myös niistä, joille työkokeilu on pakollista edellämainitusta syystä. Se ei tosiaankaan ole vapaaehtoistyötä!

 14. 17

  Petri Puumalainen sanoo

  Nämä Saku Timosen jutut 9-euron orjatöistä olisivat uskottavampia, jos Saku kuuluisi johonkin sellaiseen puolueeseen, joka vastustaa niitä.

  Mutta Timonen on demari ja tämä 9-euron orjabisnes on demarien aikaansaannos ja tarkemmin demariministeri Filatovin tekele vuodelta 2006. Ja kaikki demarit eduskunnassa kannattivat 9-euron orjalakia.

  Ja henkilö, joka kuuluu demareihin tai äänestää demareita, kannattaa omalla äänellään 9-euron orjatöiden säilymistä. Sillä demarit eivät ole tehneet elettäkään poistaakseen tuota lakia eivätkä tee. Eivät demarit koskaan korjaa virheitään tai edes tunnusta niitä.

  Onko niin, että Saku Timonen ei vastusta 9-euron orjalakia niin paljon, että olisi valmis eroamaan orjalakia kannattavsta puolueestaan?

  • 17.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kaikki erotkoon puolueista ja lopettakoot äänestämisen. Sittenkö saadaan työttömien asiat kuntoon?

   Toimimalla jossain puolueessa jäsenenä on edes teoreettinen mahdollisuus vaikuttaa puolueen linjaan. Pelkästään äänestämällä jotain puoluetta ei voi kuin hyväksyä kaiken, mitä ao. puolue seuraavan neljän vuoden aikana keksii ajaa.

   Tällä hetkellä ei ole yhtään puoluetta, joka olisi valmis lopettamaan kuntouttavan työtoiminnan ja jolla olisi käytännön mahdollisuus saada edustaja Eduskuntaan. Muutoksen aikaan saamiseksi tarvittaisiin vähintään kahden ison puolueen tahto ja sitä tahtoa ei löydy ainakaan Kokomuuksesta ja Keskustasta. Luulen, että vaikka demarit haluaisivat virheensä korjata, niin se ei enää onnistuisi.

   Sitten kannattaa vielä muistaa, että kunnallispolitiikassa voi sentään vaikuttaa oman kuntansa asioihin, vaikkei valtakunnantason muutoksia aikaan saisikaan.

  • 17.2

   työtön sanoo

   Tästä syystä demarit eivät tule koskaan saamaan ääntäni. Tämän päätin jo vuosia sitten ja se on pitänyt ja pitää vaikka mitä muuta lupailisivat.

   • 17.2.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    No, ei ne minunkaan ääntäni saa, mutta pidetään nyt kuitenkin mielessä, että työttömien asiaa ei ratkaista yhden puolueen toimesta. Se ratkaistaan sillä, että kaikista puolueista löytyy riittävästi oikealla tavalla ajattelevia.

 15. 18

  Petri Puumalainen sanoo

  Eli tarkoitan sitä, että ovatko nämä Saku Timosen sinänsä totuudenmukaiset kuvaukset Suomen työllistämispolitiikan pimeistä puolista vilpittömästi tarkoitettu herättämään niistä tietämättömät ja niistä kärsivät ihmiset vai pelkkä halpa keino valehdella ihmisille, että demarit puolueena jotenkin muka toimisivat noita pakkotyölakeja vastaan?

  Tosiasia on se, että nämä 9-euron päiväkorvauksella tehtävät kuntouttavat pakkotyöt ja muut vastaavat ovat kaikki demarien aikaansaannoksia. Ennen vuotta 2006 nuo 9-euron työt olivat vapaaehtoisia, ja niistä kieltäytyminen ei johtanut karensseihin. Mutta demarit tekivät niistä pakollisia Filatovin johdolla. Ja tämä on fakta.

  Eli kerro minulle Saku Timonen kuinka sinä voit olla demari ja kannattaa demareita, jos oikeasti todella vastustat näitä laillisia orjatöitä? Se on ristiriitaista. Uskon, että demareissakin voi olla vilpittömästi orjalakeja vastustavia yksilöitä, jollaisen haluaisin uskoa Saku Timosenkin olevan, mutta ääni orjalakia vastustavalle demariyksilölle on samalla ääni orjalakia kannattavalle puolueen demarienemmistölle ja siten mandaatti orjatyön säilymiselle.

  Eli vaihda puoluetta Saku Timonen. En osaa sanoa onko eduskunnassa ainuttakaan puoluetta, joka oikeasti vastustaa orjalakia. Itsenäisyyspuolue ja jotkut vasemmistopuolueet eduskunnan ulkopuolella taitaa olla ihan puolueohjelmassaan orjalakeja vastaan.

  Minä äänestäisin SKP:tä jos se pääsisi ylitse Neuvostoliiton ihannoinnistaan.

  • 18.1

   Jukka sanoo

   Ihan vakavissasiko väität että SDP on syyllinen orjatyölakien käyttöönottoon alkaen 2006, kun SDP ei ole ollut pääministeripuolue sitten vuoden 2003?
   SDP ei myöskään ollut hallituksessa 2007-2011.

   Olen samaa mieltä siitä että SDPn toiminta on ollut häpeällistä asiassa, mutta käytännössä vaalit voittanut puolue on juntannut hallitusohjelmansa läpi, ja ne ovat sisältäneet oikeistopuolueilta (keskusta & kokoomus) nämä kyseenomaiset lait.

 16. 19

  Petri Puumalainen sanoo

  Tarkoitan sitä, että nämä Saku Timosen sinänsä totuudenmukaiset kuvaukset Suomen työllistämispolitiikan pimeistä puolista, herättää kysymyksen, kuinka Timonen voi itse toimia noita useasti kritisoimiaan orjalakeja kannattavassa ja ne luoneessa puolueessa? Se on ristiriitaista.

  Haluaisin uskoa, että demareissa on vilpittömästi orjalakeja vastustavia yksilöitä, mutta näiden yksilöiden äänestäminen vaaleissa on samalla ääni orjalakeja kannattavalle demaripuolueen enemmistölle ja johdolle. Eli demareita äänestämällä äänestät 9-euron orjatöiden säilyttämisen puolesta.

  Eli vaihda puoluetta Timonen. Eduskunnassa ei taida olla orjatyölakia oikeasti vastustavaa puoluetta. Itsenäisyyspuolue ja SKP eduskunnan ulkopuolella taitavat olla ainoat.

  • 19.1

   Saku Timonen sanoo

   Muiden puolueiden tapaan myös demareissa vaikutetaan puolueen sisällä, ei ulkoa. Oman paikkakuntani työväenyhdistys ja demareiden valtuustoryhmä suhtautuvat jo erittäin kriittisesti palkattomiin töihin. En kuvittelekaan saavani yksin koko puolueen linjaa muuttumaan, mutta mitä enemmän oikea tieto leviää puolueen sisällä, niin sitä todennäköisempää on myös linjan muuttuminen.

   • 19.1.1

    Lauri Aro sanoo

    Komppaan Sakaria. Jos puolueen toimintaa halutaan muuttaa, onnistuu se parhaiten sisältä päin – lienemme kaikki joskus kuuluneet johonkin ryhmään ja hylkineet ulkopuolisten huuteluita (diinit-punkkarit, jne.). Nopeimmin muutos tosin onnistuu kuten 30-luvulla, jolloin eräskin puolue kiellettiin. Ja siihen suuntaanhan olemme jo olleet jonkin aikaa menossa. 😉

   • 19.1.2

    Petri Puumalainen sanoo

    Mutta te ”puolueen sisäiset vaikuttajat” olette puolueessanne vähemmistössä. Kuten itsekin sanot, et usko pystyväsi vaikuttamaan demarien linjaan tässä orjatyöasiassa. Eli toisin sanoen teidän orjatyölain vastustajien äänestämien pelaa vain orjatyön kannattajien pussiin. Ääni yhdelle demarille on ääni kaikille demareille.

    Eli parempi keino vaikuttaa on äänestää siten, että demarien määrä päättävissä elimissä vähenee tuntuvasti. Keskustakin muutti politiikkaansa, kun heitä kunnolla nuijittiin vaaleissa 2011. Ainakin hetkeksi. Mutta pahoin pelkään, että samat kepukonnat siellä taas hääräävät ja mikään ei muutu. Konnuudet vain peitetään paremmin. Antti Kaikkosella on puolueensa täysi tuki 5kk vankeustuomiosta huolimatta.

    • 19.1.2.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Poliittinen vastuu loppuu aina äänten tarkastuslaskennan päättyessä 😛 Oli puolue mikä tahansa.

     Sekoitat taas tarkoitushakuisesti kunnallispolitiikan ja valtakunnanpolitiikan.

 17. 20

  LL sanoo

  Jokaisessa puolueessa pitäisi olla kritiikkiin, myös itsekritiikkiin, kykenevä ihminen. Työttömyyteen liittyvät kysymykset ovat niin monitahoisia ja moniuloitteisia, ettei sitä yksi yksittäinen kansanedustajakaan ymmärrä. Saati sitten, että se olisi puolueille helppo kysymys. Ei ole keksitty sellaista taikasauvaa, joka poistaisi työttömyyden, vaikka tätä sosiaalista ongelmaa yritetään ratkaista. Ratkaisumalleja voi kritisoida, niitä pitääkin kritisoida ja ne tulee avata niin että niistä voi käydä keskustelua. Etsiä ja toteuttaa parempia ratkaisuja. Sitä Saku minusta tekee.

  Eduskunnassa tehdään lainsäädäntötyötä ja siihen voi vaikuttaa. Kansanedustajat eivät aina ymmärrä mitä ovat tekemässä, esimerkiksi jos hyväksyvät näitä ”orjatyölakeja.”

  Aivan toinen taso on sitten lakien soveltaminen ja niiden tulkinta käytännön tasolla. Sen kanssa työtön on kasvokkain. Sitä miten virkamiehet tulkitsevat tai toteuttavat käytännön tasolla näitä lakeja, se vaihtelee ja riippuu paljon virkamiehestä ja/tai toimijatahosta miten ne kohdistuvat työttömän elämään.

  En minä välttämättä kansanedustajia yksinomaan syytä, jos paikallinen viranomainen toimii kuten toimii tai soveltaa lakia kuten katsoo sen oikeaksi. Virheettömyyttä en odota, mutta ilmiselvien erheiden myöntäminen onkin sitten vaikeampi juttu. Jotkut korjaavat virheensä, pahoittelujen kera, jotkut eivät koskaan myönnä toimineensa väärin. Paikallinen virkamies/virkailija/toimija saattaa nimittäin olla aivan yhtä kuutamolla kuin työtön.

  Työttömyyteen liittyy kaiken politikoinnin ja hallintotyön toimintakulttuurien lisäksi yleinen kulttuurinen viesti: työttömyys kaikkine kuluineen ja ongelmineen on yksinomaan työttömän vika. Yhteiskunta yrittää korjata tätä vika-asentoaan siten, että työttömät laitetaan ojennukseen kurituksella ja rangaistuksilla. Lopputulos ei ole välttämättä mitenkään hyvä, kenenkään kannalta.

  Työelämään ja työttömyyteen liittyy paljon utopioita ja monia harhakuvia. Kaikilla.

 18. 21

  sanoo

  Kiellettäväksi ehdotan puhumasta työstä…
  Työ, mikäli sillä viitataan työsyrjinnän tapaiseen kiskontaan.
  (Esim. kuntouttava työtoiminta, työkokeilu)
  Perustelu: Eivät ole työtä, koska ei mitään työsuhteeseen kuuluvia etuuksia. Vain tekemisen ja läsnäolon velvoitteet sanktion uhalla.

 19. 22

  HEIKKI Hiilamo sanoo

  ”Kunnan työllistämisvelvoite ei tarkoita velvoitetta tarjota palkkatyötä tai edes palkkatuettua työtä. Se tarkoittaa palkatonta työtä työkokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana.” Pitääkö tämä tosiaan paikkansa? Eikö kunta voi vapautua ”työllistämisvelvoitteesta” myös työllistämällä? Työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta ovat toki edullisempia tapoja, mutta esim. vuonna 2013 kunnat työllistivät keskimäärin lähes 8 000 henkeä.

  • 22.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   57-59 vuotiaille on ”turvattava mahdollisuus” työllistymistä edistävään kuntoutukseen (= kuntouttava työtoiminta) tai työvoimakoulutukseen (= käytännössä toteutumaton vaihtoehto).

   Työ- ja elinkeinotoimiston tulee järjestää 60 vuotta täyttäneelle työttömälle työnhakijalle mahdollisuus työttömyysturvalaissa tarkoitettuun työllistymistä edistävään palveluun tai palkkatuettuun työhön muun kuin kunnan palveluksessa ennen kuin hänen oikeutensa työttömyyspäivärahaan päättyy enimmäisajan takia.

   Siinä oli nykyajan velvoitetyöllistäminen.

   Kunnilla ei ole muuta velvollisuutta kuin järjestää kuntouttavaa työtoimintaa ja/tai maksaa työmarkkinatukiosuutensa.

  • 22.2

   Saku Timonen sanoo

   Kyllä se pitää paikkansa. Tietenkin kunta voi vapautua työllistämisvelvoitteesta myös palkkaamalla henkilöstöä kokonaan omilla varoillaan tai palkkatuella. Kuntien taloustilanne kuitenkin pakottaa kunnat jättämään avoimia vakansseja täyttämättä ja lisäämään palkattoman työn tekijöitä. Työmarkkinatuen maksuvelvollisuudesta vapautumisen lisäksi heistä maksetaan kunnalle myös 10,09 euroa/päivä/henkilö. Kunnat käyttävät aivan liian vähän palkkatukea, koska se ei kata koko palkkaustannuksia eli on kunnalle menoa. Juuri palkattomat ovat kunnille kaikkein edullisimpia, sillä he suorastaan tuottavat tuon työllistämiskorvauksen verran.

   • 22.2.1

    Ulla Majava sanoo

    Minäkin ymmärrän työllistämisvelvoitteen tarkoittavan nimenomaan, ja vain, kunnan velvollisuutta tarjota työtä lähellä eläkeikää oleville, millä tietyin ehdoin turvataan ansiosidonnisen päivärahan saanti ennen eläkettä.

    • 22.2.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Tässä ketjussa näkyy hyvin se, miten hyvin tahallinen käsitteiden hämmentäminen on onnistunut. Työllistämisvelvoitteen luullaan ihan yleisesti tarkoittavan velvollisuutta tarjota palkkatyötä. Sitä se ei kuitenkaan tarkoita, vaan työllistämisvelvoite täyttyy helpommin ja edullisemmin tarjoamalla palkatonta työtä.

 20. 23

  Pentti Toivanen sanoo

  En ole edes vaivautunut selvittämään sitä, että onko Sakulla SDP:n jäsenkirja vaikka tunnenkin hänet luokkakaverina vuosikymmenten takaa. Eikä se minua edes kiinnosta. Toki tiedän hänen toimivan kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa demareiden ryhmässä, käsittäkseni sitoutumattomana.
  Sen sijaan toivoisin, että mahdollisimman monella poliitikolla, myös kunnallispolitiikassa olisi esittää faktatietoa kun he joitakin asioita haluavat tuoda esille. Sakulla on esittää lakipykäliä joista jokainen meistä voi tarkistaa halutessaan asian. Sille minä annan helvetin suuren arvon. Siihen meidän politiikan arvostelijoidenkin olisi pyrittävä. Itsekin olen valmis arvostelemaan päätöksiä joita demokraattisesti tehdään, mutta jos ns.päättäjä pystyy asian perustelemaan uskottavasti niin onhan se uskottava. Lakiteksti on kuitenkin ehdottoman hyvä peruste.
  Nämä henkilöt, jotka täysin avoimesti yrittävät ”mustamaalata” Timosen Sakaria ja hänen tekemisiään ja tekstejään ilman, että edes yrittävät perustella tekemisiään ovatkin henkilöitä joilla ei ole kaikki ”yläkerran matot suorassa”.
  Pentti Toivanen

  • 23.1

   Saku Timonen sanoo

   On minulla nykyisin SDP:n jäsenkirja. Osallistuin vaaleihin sitoutumattomana, mutta yleisessä tiedossa on, että nuorena olin aktiivinen demarinuorissa. Perinteet ovat siis pitkät ja pidin jäsenkirjan ottamista järkevänä. Parempi tunnustaa väriä avoimesti.

   • 23.1.1

    Pentti Toivanen sanoo

    Kuten edellä kirjoitin niin se mitä minä luokkakaverina, ystävänä ja muuten vaan juukalaisena arvostan sinussa onkin tuo avoimuutesi. Tuo vaan mielipiteesi avoimesti julki ja perustele ne entiseen malliin. Se on asia, joita me lukijat arvostavat. Elikä jatka entisellä linjalla:) 🙂

 21. 24

  Jari Kähkönen sanoo

  Ah, missä sitä maailma olisikaan ilman luvatta toisten nimissä puhuen ja käsitteitä vääristäen/sumentaen tehtyä vallankäyttöä. Puhumattakaan toisten puolesta loukkaantumista, joka on silloin pelkkä ”kahvipöytäkeskustelu” mikäli äänessäolijalla ei ole valtaa tai sanottu ei sovellu sen vallan käyttämiseen. Mitä puolueisiin tulee, ovat ne pääsääntöisesti yhtä tyhjän kanssa, koska ne ovat olleet jo kauan (elleivät aina) maksimaalista vallanpitoa edistävällä puolella aatteesta sen suuremmin piittaamatta.

  Sen perään kun tuotantovälineiden yhteiseen omistukseen ottamisesta ei ole voinut valtavirrassa keskustellakaan muuten kuin sen edellisten 40-70 vuotta kestäneiden kokeilujen epäonnistumisen toteamisen merkeissä, on työttömyydestä keskustelukin muuttunut tietyllä epäsuotuisalla tavalla yksipuoliseksi. Entisaikaan oli muutenkin toisin, kun järjestäytyneen rikollisuuden maailmassa alkoi ns. Chicagon viulu soittaa niin paikalle singahtavan lentävän reportterin oli syytäkin pitää pressikorttia borsaliinon hikinauhassa, että ei olisi tullut sen paremmin rosvojen kuin poliisinkaan ampumaksi. Nyt meillä on muka välttämätön työttömyys, joka on oikeasti pelkkää sepistystä minkä runoili Milton Friedman -vainaan mentoroima Chicagon koulukunnaksi kutsuttu ekonimistijoukko, eikä kukaan edes hätkähdä kun kussakin kansallisvaltiossa jaetaan sikäläiseen perinteeseen sopivaa kuria&kurjuuttua.

  Loppuuko esimerkiksi Ruotsissa reinfeldt’läisen työvoimapolitiikan ns. kolmannen vaiheen pelleily olevaan tai kohta ilmeisesti tulevaan ylimääräiseen vaalitulokseen? Tai mitä sitten, jos sikäläisessä avoimessa yhteiskunnassa ilmaistyön teettämisestä osana Kolmatta Vaihetta on pakko luopua sitä mukaa, kun ne paljastetaan yksittäistapauksina? Eiköhän sille ole ihan syynsä, että sielläkin lauletaan salintäydeltä ylistyslaulua ”työllistämiselle”, olkoonpa sitten todellisuus tuotantovälineen lattiatasolla ihan mitä hyvänsä tai ei aina ihan sitäkään. Eiköhän Homo Politicus ole samanlainen törkeän vallanhaluinen ja ihmisistä piittaamaton narsisti ihan kaikkialla. Että kun ”pääsee” kohuun kohtuuttomaan hypetetyn kansainvälisen mukasalaseuran kokoukseen niin ei enää näe sitä vähää oman napansa editse, jotta käsittäisi tulevansa yksinomaan manipuloiduksi suureksikin viisaudeksi luulemallaan syötetyllä aineistolla.

  Mitä yksi puolue tai yksi poliitikko sen sisällä mahtaa? Kyetäkseen edes iskemään takaisin vaihtoehtoisella näkemyksellä hänen tulisi olla melkoinen superhenkilö, sillä niin monta vahvimman tai oikeassaolijan puolella olevaa jees-henkilöä sieltä löytyy. Enkä suurta painoarvoa pane enää journalismillekaan, joka ei Suomessa suuremmin enää mitään paljasta, vastuuta ja vaadi muutosta, jos ylipäätään teki niin koskaan. Päivän sana on halvalla tuotettu maksimaalisen samankaltainen joutava hörinä joka tuutissa, johan sekin on kyllin usein nähty tänäkin vuonna julkaistuissa kuntouttavaa työtoimintaa muka käsitelleissä jutuissa.

  Siten suhtaudun myös poliitikko Sakari Timoseenkin(sdp) tietyllä epäluuloisuudella vaikken sen paremmin tunne häntä henkilönä, kuin ole seurannut hänen toimintaansa päättäjänäkään yhtään millään toiminnan tasolla. Jos sinne mennään missä valta on eikä yksin porttien ulkopuolella nuotiolla puhuta siitä mitä valta teki, kuka sen sanoo kuinka Timonen suhtautuu tai tulee toimiaan? Toivoa sopii, että työttömien asia pysyy mielessä silloin ja sielläkin. On täysin eri asia lukea hänen blogiaan, kun ollaan vielä vailla todellista valtaa, vaikka sitten teksti sinänsä miellyttäisikin.

 22. 27

  Markku Pitkänen sanoo

  Olen Demarina pyytänyt vastauksia tähän orja-työvoiman käyttöön liittyen. Ikävä kyllä ei edes oman puolueen kansanedutajat uskalla keskutella siitä, puhumattakaan Ministeri Huovisesta. Kaikki tuntuu olevan kaulaansa myöten paskassa.

 23. 28

  sanoo

  Hyvä kirjoitus Sakulta, jälleen kerran.

  Minä kutsun ilmaista pakkotyötä orjuudeksi, ja olen alkanut kutsua orjuudeksi myös jonkinlaista vapaaehtoistyötä. Harkitsin laittavani ilmoituksen lehteen, että tarjoan orjatyönä jotain (ilmoituksessa määriteltyä) palvelua, mutta sitten harkitsin uudestaan. Asiakkaita tuskin tulisi, tai tulisi omien maksavien asiakkaidensa töitä minulla teettäviä välittäjiä. Ja työttömyystukeni luultavasti katkaistaisiin, ellen tämän omaehtoisen orjatyön lisäksi menisi ’kuntouttavaan työhön’. Minut määriteltäisiin ehkä yrittäjäksi ja YEL ja ennakkoverot sälytettäisiin maksettavakseni vaikka ulosoton kautta, vaikka tuloni olisivat nolla.

  Samaista orjatyötä minun sallittaisiin tehdä yritysmäisesti toimivalla orjapajalla, jossa pajan pitäjä hyötyisi työstäni rahallisesti.

 24. 29

  Kimmo sanoo

  Aikuisopiskelussa puhutaan nykyään työharjoittelun sijaan ”työssäoppimisesta”, joka on näyttöperusteisiin aikuisopintoihin kuuluvaa palkallista työtä tai palkatonta työntekoa. Joidenkin aikuisopiskelijoiden kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että he tekevät samaa palkkatyötä kuin ennenkin, mutta käyvät parina päivänä kuuussa ammattiopistolla kuuntelemassa luentoja tai osallistumassa harjoitustunneille, minkä lisäksi heidän osaamisensa tutkitaan lopulta työpaikalla järjestettävillä näyttökokeilla. Jos opiskelu toteutetaan työllistymistä edistävänä toimenpiteenä TE-toimiston kanssa, opiskelija hankkii ”työssäoppimispaikan”, eli käytännössä osallistuu palkattomaan työharjoitteluun, käy kuuntelemassa luennot ja tekemässä harjoitustyöt ammattiopistolla, ja suorittaa näyttökokeet työssäoppimispaikassa. Minua kiinnostaa nyt tämä jälkimmäinen ryhmä, eli ”työllistymistä edistäviin” aikuisopintoihin kuuluvaa palkatonta työtä tekevät TE-toimiston asiakkaat. Elleivät he onnistu työllistymään opintojen aikana palkkatyöhön, he joutuvat pahimmassa tapauksessa tekemään palkatonta työtä jopa kaksi vuotta työttömyysetuuden menettämisen uhalla. Opiskelupaikan säilyttämisen ehtona voi nimittäin olla työpaikka tai työssäoppimispaikka. Kaikissa tapauksissa he eivät saa vaivojensa palkaksi edes säännöllisesti kertyviä opintopisteitä, esimerkiksi silloin, kun oppilaitos on päättänyt myöntää niitä vain näyttökokeiden suorittamisesta opintojen loppupuolella.