Työttömyyden kierrätystä

Olen näissä jutuissani jo kauan varoitellut vakituisessa työssä olevia siitä, että heidän työpaikkansa ei ole turvattu. Heidät tullaan korvaamaan halvemmilla tai ilmaisilla työntekijöillä ja jo ylihuomenna se alkaa. Eduskunta on nimittäin hyväksynyt joukon lakimuutoksia, jotka eräissä tapauksissa mahdollistavat irtisanottujen ja lomautettujen korvaamisen palkkatuetulla työvoimalla.

Tärkein muutos on Työsopimuslain 3 luvun 6 §:n väliaikainen muutos. Ajalla 1.1.2015 – 31.12. 2016 se tulee kuulumaan näin:

Edellä 2 luvun 5 §:ssä, 5 luvun 2 §:ssä sekä 6 luvun 6 §:ssä säädetyn työntarjoamisvelvollisuuden estämättä rekisteröity yhdistys tai säätiö saa ottaa palvelukseensa muihin kuin elinkeinotoiminnaksi katsottaviin tehtäviin julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain (916/2012) 7 luvun 8 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetun työttömän henkilön. Sama oikeus poiketa edellä tarkoitetusta työntarjoamisvelvollisuudesta on kunnalla sen täyttäessä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 11 luvun 1 §:ssä säädettyä työllistämisvelvoitetta. Työllistämisvelvoitetta täyttäessään kunta ei saa sopia työllistettävän kanssa tehtävästä, josta se on samaan aikaan lomauttanut työntekijänsä tai josta se on antanut työntekijälleen lomautusilmoituksen.

Mitäs tämä sitten tarkoittaa? Yksityisten työnantajien kohdalla ei yhtään mitään. Ne eivät edelleenkään saa korvata tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanottuja tai lomautettuja työntekijöitään palkkatuetulla työvoimalla tarjoamatta työtä ensin näille entisille työntekijöilleen.

Rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt saavat. Ne voivat irtisanoa vaikka kaikki vakituiset työntekijänsä ja ottaa heidän tilalleen sellaisia työttömiä, joiden palkan tai valtaosan siitä maksaa valtio palkkatukena. Kun mietiite mitä kaikkea yhdistykset ja säätiöt tässä maassa tekevät ja miten paljon niillä on väkeä töissä eri tehtävissä, niin tajuatte kohta alkavan työttömyyden kierrätyksen laajuuden. Työttömyyttä pääsevät kokeilemaan monet sellaiset, jotka ovat tähän asti kuvitelleet olevansa turvassa.

Myös kunnissa alkaa kierrätys. Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 11 luvun 1 §:n mukaan työttömälle työnhakijalle turvataan mahdollisuus työllistymistä edistävään kuntoutukseen tai työvoimakoulutukseen, jos hänen oikeutensa työttömyyspäivärahaan päättyy enimmäisajan johdosta hänen täytettyään 57 vuotta, mutta ennen kuin hän täyttää 60 vuotta.

Jos 57-60 -vuotias työtön työnhakija ei työllisty avoimille työmarkkinoille eikä hänelle voida järjestää soveltuvaa työttömyysturvalaissa tarkoitettua työllistymistä edistävää palvelua, kuntoutusta tai palkkatuettua työtä muun kuin kunnan palveluksessa, hänen kotikuntansa on työ- ja elinkeinotoimiston osoituksesta järjestettävä hänelle työntekomahdollisuus kuuden kuukauden ajaksi (työllistämisvelvoite).

Nyt kunnat siis voivat irtisanoa tai lomauttaa tuotannollisin ja taloudellisin perustein henkilökuntaansa ja korvata heidät 57-60 -vuotiailla pitkäaikaistyöttömillä. Heidän palkkaamiseensa kunta saa palkkatukea, joten kustannukset maksaa taas pääosin valtio.

Lakimuutos kieltää lomautetun henkilön korvaamisen työllistetyllä, mutta käytännössä tätä on mahdotonta valvoa. Työt on helppo jakaa uudelleen niin, että kenenkään kaikkia töitä ei suoraan korvata työllistetyllä, vaan korvataan vähän sieltä ja vähän täältä.

Jos näitä säädöksiä ihan suurennuslasilla lukee, niin palkatun henkilöstön näyttäisi voivan korvata myös palkattomilla eli kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla. Lain 11 luvun 1 § puhuu työllistämistä edistävästä kuntoutuksesta ja se tunnetaan myös kuntouttavan työtoiminnan nimellä.

Kuten tiedetään, niin monissa kunnissa on käynnissä tai suunnitteilla yt-neuvottelut. Se tietää sitä, että työttömyyden herkkua pääsevät maistelemaan monet sellaisetkin, jotka tähän asti ovat kahvipöydässä puhuneet työttömistä ”niinä semmoisina tyyppeinä”. Nyt sinne kahvipöytään saattaa vaihtua väki.

Tämä kuulostaa tietysti niin hurjalta, että ette usko minua. Lukekaa aiheesta MTV:n uutinen. Yksityiskohtaista tietoa haluavat voivat tutustua hallituksen esitykseen, jonka eduskunta täysin yksimielisesti hyväksyi ihan äskettäin vähin äänin. Asiasta ei edes keskusteltu saati että joku olisi sitä vastustanut.

Kommentit
 1. 1

  Joni Pelkonen sanoo

  Mitähän tämä mahtaa tehtä työilmapiirille työpaikoilla. Jo nyt työllistettyjä kohdellaan usein huonosti, jo siksikin että heidän tiedetään olevan vain väliaikaisia työntekijöitä joihin ei tarvitse millään tavalla sitoutua tai kohdella edes kunnolla työkaverina. Voin vain kuvitella kuinka työpaikassa kohdellaan sellaista väliaikaista työntekijää joka saapui korvaamaan vuosikymmenien ajalta tutun työtoverin?

  • 1.1

   Memmu sanoo

   Olen ollut samassa työpaikassa jo pitkään eri jaksoja juurikin työllistettynä ja minulla ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa siitä paikasta. Kaikkia työntekijöitä kohdellaan samanarvoisina, EI ole nokkimisjärjestystä. Asiat ovat monesti kiinni omista asenteista.

   • 1.1.1

    Memmureply sanoo

    Olet siis poikkeus, joka vahvistaa säännön. Good for you?

 2. 2

  Arto Laattala sanoo

  Tulee mieleen hölmöläisten peiton jatkaminen. Toiseksi tämä ( laki ) antaa mahdollisuuden puliveivaukseen. Vaikutus työmoraaliin ?

 3. 3

  ...... sanoo

  Kaksiko vuotta?
  No, sitä lienee helppo jatkaa sen jälkeenkin. Huonojen muutosten yksi yhteinen piirre on aina se, että ne jäävät pysyviksi. Olen todennut työssä ollessani esim. että mulkku pomo ei vaihdu kulumallakaan.
  Suomalaiset jatkavat vieläkin nukkumistaan: Tämä ei koske minua. Raadetaan työssä, maksetaan asuntoa, kirotaan rahan vähyyttä ja tuijotetaan telkkua.
  Ne, kenelle tämä lottovoitto sitten osuu, kokevat järkytyksen, vaikenevat ja piiloutuvat häpeämään, sillä myötätuntoa ja apua ei toisilta heru. Kulttuurimme on hirveä.
  Jonakin päivänä joku tappaa itsensä ja perheensä.
  Siitä tulee lehteen jonkinlainen uutinen.

 4. 4

  Leena Kymäläinen sanoo

  Jaahah. Mitähän Konstsamfundet, rahakas säätiö, tekee. Juurihan Hufvudstadsbladetissa käytiin yt:t. Eikä kuulemma sekään riittänyt leikkaamaan kuluja tarpeeksi. Työttömiä toimittajia on jo tuhansin. Onko ruotsintaitajia?

 5. 5

  Herra Huu sanoo

  Ja työministerimme Ihalainen kommentoi palkallisten työntekijöiden vaihtamista ilmaisiin kuntouttaviin työtoimijoihin näin: ”Minä väittäisin, että näistä ihmisistä ei oikein kukaan pidä huolta ellei tällaista mahdollisuutta tarjota myöskin näille yhdistyksille ja säätiöille, jotka tekevät merkittävää työtä.”

  Ihalainen ei ole selkeästi tehtäviensä tasolla. Ihmettelen myös, miten lakimuutos on saatu läpi työmarkkinajärjestöissä? Juurihan oli kova polemiikki kun Akavan meni hyväksymään tietyin ehdoin pätkätyöllistämisen ja SAK sekä STTK syyttivät sitä palkansaajien turvan heikentämisestä.

  Uuden lain mukaan kunta-alan sekä kolmannen sektorin palkalliset työt voidaan korvata ilmaisilla palkattomilla työttömillä. Työntekijöiden työehdot käytännössä katsoen neuvotellaan uusiksi, kuntouttavaksi työtoiminnaksi karenssin uhalla.

  Olen todella hämmästynyt tästä!

  • 5.1

   LL sanoo

   Ei hämmästytä, kun tarkemmin ajattelee. Monet kunnat ovat aikamoisessa rahapulassa ja palveluja on jouduttu supistamaan rajusti. Osa suomalaisista ei halua maksaa veroja, mutta palveluja pitää kuitenkin näille verokielteisillekin olla.

   Mutta hei! Meillä on varastonhyllyllä koulutetettuja työttömiä, jotka voidaan laittaa hoitamaan kunta-alan palvelut todella halvalla.

   Kuinka halvalla?

   Vaikka ilmaiseksi.

   Loisto idis, nyökyttelee Ihalainen, tehdään sellainen Työvoimapoliittinen Linko. Se viskaa vakituisen väen pois (lomautuksilla ja irtisanomisilla) ja linkoaa samalla halpatyöntekijän sisään. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Saadaan kunta-alan palkat alas ja palvelut pysymään. Säästetään työterveyshuollonkustannuksissa eikä pääse kenellekään kertymään liiaksi työeläkettä, kun pyöritetään väkeä lingossa ja vaihdetaan työntekijöitä nopeassa tempossa ulos ja sisään.

 6. 6

  Pentti Toivanen sanoo

  ”Työllistämisvelvoitetta täyttäessään kunta ei saa sopia työllistettävän kanssa tehtävästä, josta se on samaan aikaan lomauttanut työntekijänsä tai josta se on antanut työntekijälleen lomautusilmoituksen.”
  Tuo virke minulla jäi mieleen kun luin tuon lakitekstin…muutenkin lakitekstin ymmärtäminen on minulle joskus aika vaikeaa 🙁 🙁 No ollakseni rehellinen niin tuon osan tekstistä minä taidan sittenkin jopa ymmärtää, muu osa oli täyttä hebreaa:)
  Voisikohan eduskunta joskus saada aikaan lain joka määräisi, että lakiteksti on laadittava niin, että keskivertokansalaisista vaikkapa 50% ymmärtäisi lakitekstin?
  Toki tämänkin kirjoittamani tekstin lukijoista lähes jokainen vastaa, että kyllä minä ymmärrän, itse olet vaan niin saatanan tyhmä:)
  Pentti Toivanen

 7. 7

  Pera sanoo

  Kieltääköhän palkkatukisäännökset palkkaamasta työntekijöitä 4 tunnin työsuhteeseen per viikko. Tuolla tavallahan yhteen oikeaan työpaikkaan (40h per viikko) saadaan mahdutettua 10 työtöntä . Eivätkä työllistetyt ole enää kunnan maksaman ”sakon” piirissä.

 8. 8

  Antti sanoo

  Taitaa perimmäinen ongelma olla, että vielä löytyy työvoimaa, joka ajattelee heidän olevan vain kuluerä yritykselle. Kyllä edelleen kysynnän ja tarjonnan laki sanelee ketkä säilyttää työnsä ja ketkä ei. Ahkeralle ja osaavalle löytyy aina työtä, uuden henkilön perehdytys on yritykselle useinmiten vaikeampi ratkaisu kuin vanhan työvoiman säilytys. Hiljainen tieto voi olla jopa korvaamatonta, riippuen toimialasta ja työtehtävästä.

  Kokeilkaa käyttää aika mielummin vaikka itsenne ja ossamisenne kehitykseen, kuin mörköjen kuvitteluun ja ihmisryhmien leimaamiseen, varmasti onnelisempi lopputulos 🙂

  • 8.1

   Saku Timonen sanoo

   On hyvä, jos itse tunnet oman työpaikkasi olevan ehdottoman turvattu.

  • 8.2

   Herra Huu sanoo

   ”Kyllä edelleen kysynnän ja tarjonnan laki sanelee ketkä säilyttää työnsä ja ketkä ei.”

   Koko työmarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan laki muuttuu täysin naurettavaksi käsitteeksi, kun työnostajalle tarjotaan ilmaiseksi työntekijä.

   Mahdatko ymmärtää alkuunkaan mistä puhut?

  • 8.3

   Päivin Pylkkerö sanoo

   ”Ahkeralle ja osaavalle löytyy aina työtä, uuden henkilön perehdytys on yritykselle useinmiten vaikeampi ratkaisu kuin vanhan työvoiman säilytys. ” Älä viitsi veivata tuota kulunutta hokemaa… viime vuosina on pantu oikein urakalla pihalle ahkeraa ja osaavaa porukkaa. Monella on takana vuosien moiteeton työrupeama, on osaamista, koulutusta, kielitaitoa, mutta mikään ei auta, pihalle vaan!

   • 8.3.1

    Ilona sanoo

    Lusmuilijat säilyttävät työnsä, eivät ahkerimmat.

    • 8.3.1.1

     Jari Kähkönen sanoo

     Myös ensiluokan ihmissuhde-, ryhmätyö ja viestintätaidot ovat kovaa valuuttaa tämän päivän työmarkkinoilla. Eli kuta etevämpi mielistelijä, manipulaattori ja huijari olet niin sen varmemmin työpaikkasi säilytät.

     • 8.3.1.1.1

      LL sanoo

      ”Ahkeralle ja osaavalle löytyy aina työtä, uuden henkilön perehdytys on yritykselle useinmiten vaikeampi ratkaisu kuin vanhan työvoiman säilytys.”

      Tämä on kyllä vuoden 2014 ykkösvitsi, koska sitähän sen täytyy olla :-). Antille pitäisi kyllä ojentaa vuoden vitsinikkari-pokaali.

     • 8.3.1.1.2

      Ex-Noxu sanoo

      ” It’s not what you know, it’s who you know”

     • 8.3.1.1.3

      LL sanoo

      Olet oikeassa. Nokia todellakin ajoi läpi suomalaisessa työelämässä läpi ne läpimädät toimitavat työelämästä.

  • 8.4

   Joni Pelkonen sanoo

   ”Ahkeralle ja osaavalle löytyy aina työtä”

   Muistanpa senkin firman jonka sihteeriksi haki yli sata henkilöä, joukossa kaksi tohtoriksi väitellyttä. Mutta ehkäpä heillä ei ollut riittävästi osaamista (pitäisikö olla vielä enemmän koulutusta kuin tohtorinarvo?) vaiko puuttuiko ahkeruutta (vajaat kymmenen vuotta korkeakoulutusta ei kai riitä todisteeksi ahkeruudesta?).

  • 8.5

   Pelse sanoo

   Aikamoinen olettamus että vaikka esimerkkinä se 80 000 työntekijää(todellisuus varmasti suurempi), jotka on laitettu kilometritehtaalle kokoomus-Suomessa,
   olisivat kaikki laiskoja,saamattomia reppanoita joiden kuuluukin saavan kenkää.
   Taitaapa antti olla niin että se olet sinä joka pelkään oman työpaikkansa puolesta,
   eikä siinä mitään pahaa ole,niin pitääkin,tänä päivänä kuka tahansa voi joutua työttömäksi.

 9. 9

  Riistettyjen puolustaja sanoo

  Minä ja pari muuta rosvoa voisimme perustaa yhdistyksen. 75€ Maistraatin tilille ja Patentti- ja rekisterihallitus hoitaa homman kuntoon sillä. Onnistuu ihan sossurahoillakin, ei tarvitse säästellä tai vippailla mitään. Voittoa emme saisi periaatteessa tuottaa mutta mikään ei estä meitä maksamasta itsellemme esim. 10 000€ palkkaa kuussa. Mistä tuo raha sitten tulee, no, työllisyyspalveluista eli työttömiä riistämällä. Me saamme myydä ”työllistettyjen” työpanoksen firmoille sopivalla hinnalla, laki on ihan varta vasten tehty suosimaan sellaista käytäntöä.

  Eli siis se irtisanottu nokialainen tai telakkalainen, paperimies tai kunnallisteknikko jatkaa parhaassa tapauksessa sitä mitä teki ennenkin, mitä nyt liksa tippuu 9 euroon päivässä. Mikä estää, ei mikään muu kuin se että joku moraali sentään meilläkin on.

  • 9.1

   Moraali? sanoo

   Kyllä se moraali niin se taitaa olla nykyään vaan köyhien vähäosaisten velvollisuus. Ei koske näitä köyhiä ja vähäosaisia hyödyntäviä tahoja mitenkään…

   • 9.1.1

    Riistämätön sanoo

    Juuh, eipä koske niin. Moraalia sellaisesta menettelystä saa usein turhaan hakea. Mietin vain sitä että ne joilla moraali ei ole esteenä, siirtymä köyhyydestä pois käy tuossa kuvatulla tapaa. Joku ryöstää Siwoja ja sormuksia, huijaa tai ryöstää yksinäisiä vanhuksia ja tuo kuvaamani temppu on melkein yhtä törkeää, ainoa ero on siinä että se on laillista ja sitä tekee kunnat ja valtiokin vähän vastaavin keinoin.

 10. 10

  Veli-Matti Hurskainen sanoo

  Houkutus on varmasti yhdistyksissä ja säätiöissä suuri, miksipä ei kunnissakin.

  Sen verran tuota Sakarin tekstiä kommentoin, että palkkatuen myöntämisperusteet muuttuvat myös ylihuomenna. ”Pääosin valtion maksama” palkka ei ole mahdollista, tuen enimmäismäärä on 50 % palkkakustannuksista pitkäaikaistyöttömälle. Lyhyemmän palkkatukea edeltävän työttömyysjakson perusteella tuki on joko 30 tai 40%. Merkittävä tuki kuitenkin.

  • 10.1

   LL sanoo

   Myös palkkatuetun työaika on muuttunut. Työaika oli ennen 85% (kuten myös tuo tuettu palkka) normityöajasta, nyt kuulema työaika on 100%, eli sama kuin normipalkkaa saavilla.

   • 10.1.1

    Ja sanoo

    Eli onko palkka tuettu palkkakin sitten venytetty 100% työajan kanssa?

    Vaiko vaan työaika 100% mutta palkka jää sitten 85%? En nyt oikein ymmärtänyt varmaan voi joku muukin miettiä samaa. Tietty sen voisi selvittää lukemalla pykäliä uudestaan ja uudestaan tai vaan kokeilemalla miten käy.

    • 10.1.1.1

     LL sanoo

     Palkka on 85%, mutta työaajan on oltava *vähintään 85%* , niin näytti lukevan tuolla hallituksen esityksessä. Eli siis kokonaistyöaika voi olla sataprosenttia. Kuulin, että niin voi todella käytännössä olla.

     Se on ehkä hallitseva käytäntö?

    • 10.1.1.2

     Päivin Pylkkerö sanoo

     Ote TE-palveluiden sivuilta: Työnantajan pitää maksaa työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole, palkan pitää olla kyseiselle työlle tavanomainen ja kohtuullinen.

     Eli palkan pitäisi myös venyä työajan myötä.

     • 10.1.1.2.1

      167-176 sanoo

      ”Eli palkan pitäisi myös venyä työajan myötä.”

      Niin pitäisi mutta jo vuonna 2006 kirjoitin alla olevan tekstin, tilanne on sen jälkeen pahentunut.

      ”Sain palkkatukisetelin työkkäristä kevättalvella 2006 ja kun kyselin että mihin tämän voisi käyttää niin työkkärinsetä sanoi että meneppäs vaikka tuohon SPR:n konttiin. No minä menin heti sinne ja pääsin alle tunnissa sen palkkatukisetelin saamisen jälkeen töihin. Olin ihan onnesta mykkänä siinä vaiheessa. Mutta kuinkas sitten kävikään…

      Olin siellä kontissa sitten palkkatukitöissä, pitivät juuri niin kauan kun saivat korotettua palkkatukea. Työt tein hyvin ja kehuja tuli jatkuvasti. Mutta kun tuo 90%:lla korotettu palkkatuki loppui ja olisi ollut sitä normaalia palkkatukea jäljellä vielä vuosi niin ei jatkaneet työsopimusta. Sen sijaan toivottivat tervetulleeksi työelämävalmennukseen, työharjoitteluun, vapaehtoistyöhön yms. palkattomiin töihin milloin vain. Siellä olikin porukkaa jotka olivat olleet ensin vuoden palkkatukitöissä ja sitten olivat toista vuotta ”orjatöissä” tehden täsmälleen samaa työtä mistä aikaisemmin oli saaneet palkkaa. Tuollainen homma haiskahtaa jo vaikka miltä!!

      SPR:llä on ns. talokohtainen työehtosopimus. Alussa oli työaika 24 h/viikko joka muuttui työnantajan yksipuolisella suullisella ilmoituksella 21 h/viikko palkan pysyessä ennallaan, 727 euroa/kk, brutto. Siinä vaiheessa aloin haistaa palaneen käryä ja hommasin kyseisen työehtosopimuksen josta kävi ilmi että palkka oli ollut reilusti alle palkkataulukon alimman palkan, siis työaikaan suhteutettuna. Siis SPR rikkoi omaa tekemäänsä työehtosopimusta.

      Työsuhde loppui marraskuussa ja vuosilomaa oli kertynyt 16 päivää jotka työnantaja yritti määrätä pidettäväksi lomana vastoin vuosilomalakia marraskuussa. Vuosilomalain mukaan ei työnantaja voi määrätä pidettäväksi kulumassa olevan lomanmääräytymisvuoden lomaa työsuhteen kestäessä eikä loma ajan (2.5.-30.9) ulkopuolella. Taaskaan asiasta ei sen kummemmin puhuttu vaan loma oli merkitty työvuorolistaan. Vuosilomalain mukaan vuosiloman ajankohta on ilmoitettava kuukautta ennen loman alkamista. Siis kolminkertainen vuosilomalainrikkomus!!

      Liiton avulla sain kuitenkin lomat rahana ja palkkarästitkin maksoivat. Kukahan montaa on tuolla tavalla kohdeltu? Tapauksessani ns. kusetusprosentti oli 18 koko työsuhteen palkkasummasta. Siis noinkin pienestä palkasta vielä ilkesivät huijata noin paljon!!

      Miten voi luottaa enää yhteenkään työnantajaan kun siihen asti luotettavana pitämäni SPR:kin tekee tuollaista?”

 11. 11

  Ilona sanoo

  Alle 30-vuotiaan palkkaamiseen palkkatuki voidaan myöntää vuosina 2015 ja 2016 enintään 10 kuukaudeksi, vaikka tuella palkattava olisi ollut työtön alle 12 kuukautta.
  Palkkatukea voidaan myöntää enintään 24 kuukaudeksi kerrallaan, jos tuella palkattava on täyttänyt 60 vuotta ja ollut yhtäjaksoisesti työtön vähintään 12 kuukautta välittömästi ennen palkkatuen myöntämistä.
  Palkkatuki voi käytännössä olla 60 vuotta täyttäneen, vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleen kohdalla pysyvä, koska palkkatuki voidaan myöntää uudestaan ilman tukijaksojen väliin jäävää työttömyyttä.

 12. 12

  alias sanoo

  Parahin Sakari kirjoitat että ”Yksityisten työnantajien kohdalla ei yhtään mitään. Ne eivät edelleenkään saa korvata tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanottuja tai lomautettuja työntekijöitään palkkatuetulla työvoimalla tarjoamatta työtä ensin näille entisille työntekijöilleen.”
  Mitähän edelliseen sanoisivat matalapalkka-alojen työntekijät kuten myyjät, huoltamotyöntekijät, tarjoilijat etc. kunhan jaksaisivat vain oikeuksistaan nostaa metakan. Ja kuuluivatpa SAK-laiseen liittoon tai eivät. Olen kuullut ihan toista lain ”tulkinnasta”.

  • 12.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Kyse on Työsopimuslain 3 luvun 6 §:n väliaikaisesta muutoksesta, koskee vain rekisteröityjä yhdistyksiä tai säätiöitä. Miten se siten vaikuittaisi esim. matalapalkkaisiin huoltamotyöntekijöihin? Ei heitä käsittääkseni mikään säätiö palkkaa.

 13. 13

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Tiettävästi mikään ei estä yksityistä työntantajaa perustamasta yhdistystä tai säätiötä hallinnoimaan palkkatuettuja työntekijöitä. Tekeehän yhdistyksille ja säätiöille jaetut ”kuntoutettavat” nyt jo yritysten töitä alihankintana.

  • 13.1

   Heikki Sinsemilla sanoo

   Mitä ne on ne aikuiskoulutuskeskukset tai mikä niiden nimi tällä hetkellä on, ne ikiaikaiset työttömyyskoulut. Jos nyt väännetään rautalangasta niin hommahan toimii niin että jotkut hyvät veljet laittaa säätiön ja koulun pystyyn. Rahat pois Työministeriöltä tai miltä milloinkin, veronmaksajilta yhtä kaikki. Tungetaan täyteen porukkaa karenssin uhalla ja kaikkeen sisältyy työssäoppiminen eli 9 euron työt, firmoissapa hyvinkin. Hyvin harvat työllistyy eikä se ole tarkoituskaan, työkkäri vai mikä se nykyään on pakottaa uudelle kurssille. Juuri mitään niissä ei opeteta vaikka kouluina esiintyvät ja temppu menee läpi vuosikymmenestä toiseen.

 14. 14

  Jussi Jalas sanoo

  Lain kohdassa sanotaan ”muihin kuin elinkeinotoiminnaksi katsottaviin tehtäviin”, joten Saku olet väärässä kun sanot että järjestöt ja säätiöt voisivat potkia pois koko henkilöstönsä ja ottaa palkkatuettuja tilalle. Tämä mahdollisuus on vain aatteellisissa tehtävissä, ja näissä tuskin tällaista halua on, vaan järjestöt pyrkivät tarjoamaan pitkäaikaistyöttömille töitä kuten ennenkin oman vakituisen henkilöstönsä lisäksi. Järjestöjä huudettiin valtiovallan toimesta työllistämistalkoisiin 90-luvulla ja tämä on siitä asyi jatkunutta toimintaa… Jos aatteelliset järjestöt eivät voisi saada palkkatukea toimintojensa pyörittämiseen, vähenisi Suomesta kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja samalla jäisi tekemättä paljon myös sellaista vapaaehtoistyötä, jonka järjestöjen työ nykyisellään mahdollistaa…

 15. 15

  Papi sanoo

  Huono homma, ei tuo ole ollenkaan hyvä juttu. Ei tuo lisää yhtään verotuloja,eli
  ihan hölmöläisten peittohan tuo kokonaan on. Kyllä tuollaiset muutokset kertovat karulla tavallaan miten huonosti asiat ovat. Ymmärrän, että vapaaehtois ja järjestötyötä yms tehdään osin/kokonaan talkoilla. Työelämä ei ole mitään
  hyväntekeväisyyttä, kyllä myös tekijänkin kuuluu saada siitä ainakin kohtuullinen
  korvaus. Tuolla luodaan vain vääristymiä. Vai tuottaako tuo sitten enemmän
  veroja maksavia kansalaisia ?

  • 16.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Ainakin rupesin näkemään punaista tästä: ”Kahvilavastaavana elokuusta asti toiminut Makkonen ehti olla ennen työssäkokeilun alkamista lähes pari vuotta työttömänä. Vaikka työssäkokeilusta ei makseta palkkaa, se ei pitkän uran kahvila- ja konditorioalalla tehnyttä naista haittaa.” No näyttää kuitenkin haittaavan, koska hän ei saa työstä palkkaa, vaan työttömyyskorvausta, jolla pysyy juuri ja juuri hengissä. Kokenut ja oletettavasti koulutettu ihminen ”kokeilee” työtä nälkäpalkalla. Ei tuo ole oikein.

   • 16.1.1

    töytön sanoo

    Näitä haastatteluita juuri nyt halutaan saada julkisuuteen missä ”työtön”mielellään töitä tekee työttömyyskorvausta vastaan. Työn tekeminenhän se tottakai on se pääasia. Eihän nyt työstä palkkaa/ työsuhdetta + etuja kaikki tarvitse tässä maassa 🙂

    • 16.1.1.1

     sauhuttelija sanoo

     Tämän tyyppisiä haastatteluita on hirmuisen helppo saada, sillä tuossakin painotetaan vain sitä, että useinkin on työttömälle itselleen ihan hyvä asia saada pidettyä säännöllinen päivärytmi ja liikuttua ihmisten ilmoilla.

     Ja se vastaa riittävästi niiden mielipidettä joiden mielestä työttömien ”tarttis tehdä jotain”.

     Hommasta vaan unohtuu se puoli, että kyseessä ei ole aktivointi vaan rangaistus. Jos et tee, niin jopa toimeentulotukeasi leikataan.

     Ja se, että jos kyseessä olisi työttömien aktivointi, niin miksi lakia täytyy nyt muutaa? Mitä tekemistä kuntien tai säätiöiden irtisanomisilla ja lomautuksilla on työttömien aktivoinnin kanssa? Laki sanoo jo nyt, että palkkatyötä ei saa korvata tuetulla tai kuntouttavalla, joten miksi ihmeessä lakia piti muuttaa erikseen mainisemaan, että irtisanomiset tai lomautukset eivät estä palkkatuettua työtä tai kuntouttavaa työtoimintaa?

     Kolmas on epäterve kilpailu. Kuinka moni mökkitalkkari tai mopokorjaamo pystyy kilpailemaan ilmaistyövoimapajan kanssa?

     Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että haravoisin työttömien yhdistyksen omaa pihaa tai tekisin muutaman vuoron heidän omassa kahvituvassaan. Voisin jopa soittaa kerhon omat pikkujoulut tai juhannustanssit. Mutta siinä menee aivan överiksi, että olisin kaikille avoimella pajalla korjaamassa mopoja ja ruohonleikkureita. Sen verran tunnen solidaarisuutta paikallisia pienkonekorjaamoja kohtaan.

 16. 17

  LL sanoo

  ”Palkkatuen myöntäminen edellyttää, että tuella palkattavan tuottavuuden arvioidaan olevan tarjolla olevassa työtehtävässä alentunut osaamisessa ja ammattitaidossa olevien puutteiden, työttömyyden keston, vamman tai sairauden taikka muun syyn johdosta.” – HE 198/2014

  Minua kiinnostaa kovasti tämä kohta hallituksen esityksessä, koska se mahdollistaa ikäsyrjinnän jatkumisen. Sairauden tai vamman takia ihmistä ei myöskään saisi syrjiä työelämässä. Ammattitaito ei työttömältä katoa yli 300 päivässä. Jos niin olisi, niin äitiys- ja vanhempainvapaat ja lasten kotihoidontuki pitäisi välittömästi lakkauttaa kokonaan, koska tämä ”tuottavuuden taso” laskee kotona ollessa.

  Hallituksen esityksessä todetaan (olen muokannut sitä kielellisesti ja ilmaisun kannalta paremmaksi, itse asia ei ole muuttunut):

  ”Tilastoselvitykset osoittavat, että riski pitkäaikaistyöttömyyteen kasvaa ikääntymisen myötä.

  Vuonna 2013 työnhakijoista, joiden työttömyys oli kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden, oli alle 30-vuotiaiden osuus noin 5 prosenttia, 30—39-vuotiaiden osuus noin 10 prosenttia, 40—49-vuotiaiden osuus noin 20 prosenttia ja 50—59-vuotiaiden osuus noin 30 prosenttia ja 60 vuotta täyttäneitä oli noin 35 prosenttia.
  Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleista 60 vuotta täyttäneiden osuus oli lähes 50 prosenttia, 50—59-vuotiaita noin 30 prosenttia, 40—49-vuotiaita noin 15 prosenttia ja alle 40-vuotiaita oli muutama prosentti.” – HE 198/2014

  Mistään nuorisotyöttömyydestä ei enää kannata puhua. Pitkäaikaistyöttömistä suurin osa on yli 50-vuotiaita. Hyvin todennäköistä on, että tähän ikäryhmään kuuluvilla on useimmilla koulutusta ja ammattitaitoa sekä myös työuraa takanaan.

  Milloin työelämässä ryhdyttiin ajattelemaan, että yli 40-vuotias on haitta ja yli 50-vuotias pelkkä rasite? Yli 60-vuotiaista pitää päästä eroon kokonaan? Että ikä ja kokemus on haitta tai puute?

  Työelämässä olleena ja nyt ++50 v. työttömänä tiedän, että ikäsyrjintä on ollut jo useita vuosia hyvin todellista. Meillä puhutaan paljon sukupuolisyrjinnästä tai muista ihmisen ominaisuuksiin kuuluvasta syrjinnästä. Mutta. Ikäsyrjinnästä vaietaan.

  Kuntapuolella, jossa olen tehnyt pisimmän työurani, olen nähnyt kuinka aivan liian nuorille annetaan aivan liian helposti aivan suuret saappaat. Yrityspuolelta olen kuullut ihan samaa. Nuori ja kokematon, jolla on korvantaustat vielä kosteina saattaa räkäistä vanhemmalle kollegalle mitä sattuu. Uhota ja uhkailla, jos asema antaa oikeutta siihen ja kypsymättömyys mahdollistaa sen.

  Tunnen suurta solidaarisuutta omaa, ja näitä ikäpolvia kohtaan jotka joutuvat nyt, ja suoraan sanoen, rikollisten lainmukaisten nöyryytysten kohteiksi. Eläkeikään on monilla vielä matkaa, jopa yli kymmenen vuotta.

  Onneksi on vielä äänioikeus, sitä ei ole vielä viety. Tästä ei saa kansalaisliikettä aikaiseksi, mutta TAHDON myös työelämään todellista tasa-arvoa.

  Ja tässä on haasteellinen kysymys tulevaan eduskuntaan pyrkiville (olen varma, että jotkut kansanedustajan työhön pyrkivät lukevat tätä blogia). Miettikääs tosi tarkkaan, miten aiotte eduskunnassa edistää tasa-arvoa työelämässä ja laajemmin koko yhteiskunnassa. Ainakin minä tulen kysymään siitä teiltä.

  • 17.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Valtio voisi halutessaan antaa jonkun merkittävän edun yrityksille, joiden henkilökunnasta olisi yli 50 vuotiaita, vaikkapa esimerkiksi 90%. Mutta ei, politiikoilla ei ole minkäälaista halua puuttua ikäsyrjintään ja sen myötä pitkäaikaistyöttömyyteen. Toisaalta, nykyinen merkittävä palkkatukikaan ei riitä porkkanaksi yrityksille, joten ehkä olisi parempi siirtyä sanktioihin myös yritysten kohdalla.

   • 17.1.1

    LL sanoo

    Se on suuri harmi , ja hyvin monilla ammattialoilla. Omasta ammattikokemustani on jäänyt hyvät muistot mieleen vanhemmista kollegoista, jotka auttoivat ja ohjasivat. Se oli sellaista ns. hiljaisen tiedon siirtoa – ammattikokemuksen siirtoa. Olen saanut myös aikoinani jonkun verran siirtää ja jakaa omaa ammattitietoani ja kokemustani. Onneksi.

 17. 18

  Unirytmi sanoo

  Itse tulen varmasti nauttimaan siitä päivästä, kun tietyt kunnan palkkalistoilla olevat saa lomautukset tai potkut ja heidät korvataan kuntouttavan työntekijöillä.

  Nimittäin kunnissa on myös sellaisia henkilöitä töissä palkalla, joiden mielestä on täysin oikein. Että on kuntouttavassa työssä olevia henkilöitä, jotka helpottaa heidän työpanosta ilman oikeutta oikeaan palkkaan.

  Yleensä nämä henkilöt on sellaisia, jotka kovaan ääneen kertoo omasta erinomaisuudestaan ja siitä kuinka he ovat aivan itse kaiken ansainneet jne. Jos nyt nämä tyypit pääsee maistaan ”omaa lääkettään” niin jotain hyvää tästäkin laista.

  Mutta toiveajattelujahan nämä jutut on. Sillä tuskin työnantaja niin tyhmä on, että kävelee miinaan, joka vaarantaisi ilmaisen työvoiman hyödyntämisen. Miinahan on juuri se, että nämä vielä palkkaa ja itseään muita parempana pitävät ihmiset voi aloittaa sen mitä Saku on yrittää nyt blokillaan tehdä. Eli heräämisen koko noh kusetukseen…

 18. 19

  Pelse sanoo

  Suomalaisilta on kadonnut järki ja moraali,luultavasti täysin johtuen siitä että ns.EK-n ym.”loiseliitti” rosvoaa ja varastaa sen kuin kerkiää,miksei mekin siis.
  Yhtäkkiä olen huomannut että aivan tavallisetkin palkansaajat kiertävät veroja sen kuin vain pystyvät ja kuitenkin huutavat samaan aikaan palvelujensa perään ja haukkuvat julkista sektoria.
  En sano että tasan kaikki Kansalaiset olisivat syyllisiä erinäköisiin ketkuiluihin mutta aika moni on valitettavasti,
  ja tätä myötä he ovat ansainneet juuri sen mitä tuleman pitää.

 19. 20

  Eija sanoo

  Hei mut herätkää siellä Suomessa, kuuluttehan EU:hun! Seuratkaa, mitä isot (Saksa, Ranska, Englanti, Ruotsi) tekee ja hups! niinhän sitten tehdään Suomessakin. Ei tämä ole mitään uutta EU-alueella. Ja sitäpaitsi, saittehan apua EU:n parhaalta finassipolitiikolta Ruotsista; hän jos kuka osaa nämä hommat. Tällasta touhua on jo pidetty vuosikausia mm. Ruotsissa ja Saksassa.
  Kunhan finanssi pyörii ja tuottaa osakkenomistajilleen lisää mammonaa, ei muulla ole mitään väliä.

 20. 21

  Soila sanoo

  Tuolla palkkauspolitiikalla ei Suomea nosteta ylös. Kun palkansaajaa pidetään orjana, niin orjanpa ei tarvitse sitoutua työhönsä, tekee kunhan tekee työt. Työn laadustakaan ei myöskään niin väliä, kunhan osaa viestittää esimiehille ’oikein’.

 21. 22

  Jarkko Johansson sanoo

  Onko työmarkkinoiden todellisuus yhdistyksissä ja säätiöissä todellakin sellainen että työnantaja voisi laittaa porukkaa pihalle, ottaa työttömiä tekemään näitä hommia ja ko. työt tulisivat jollain tapaa tehdyksi? Itse olen ollut siinä uskossa että viime vuosikymmeninä työpaikoilla on jo otettu siinä mielessä löysät pois ettei töissä enää ole kuin tuotannon kannalta aivan välttämättömin osa (oli kyseessä mikä ala tahansa) jonka vaihtaminen on hyvin vaikeaa. Ainakin yksityisessä yrityksessä olisi nähdäkseni varmaa että yksiköt joissa tällaista järjestelyä yritettäisiin eivät olisi enää toimintakunnossa tällaisten työntekijävaihdosten jälkeen.

  • 22.1

   LL sanoo

   Sinulla on hyväntahtoinen usko. Mikäli olet seurannut YT-neuvottelujen ja irtisanomisien määrää Suomessa viime vuosina, niin se saattaa hätkähdyttää. Kyllä hyvistä koulutetuista ja työkokemusta omaavista ihmisistä on monilla yrityksillä ja yhteisöillä (kunnilla muun muassa) varoja niin vähän, että työväki vaihdetaan kustannuksiltaan halvempaan, ei välttämättä kelvottomampaan.

 22. 23

  Makkonen sanoo

  Täytyy brutaalisti toivoa, että työttömyys räjähtää ihan totaalisesti käsiin (ja nimenomaan teknologisen kehityksen vuoksi), niin ehkä sitten riittävän suuri massa havahtuu tähän hyväksikäyttöön.