Tarpeellista paimentamista

Sosiaali- ja terveysministeriö näyttää viimeinkin havahtuneen kuntouttavan työtoiminnan jatkuviin väärinkäytöksiin. Kuntiin on eilen lähtenyt paimenkirje, jossa korostetaan kuntouttavan työtoiminnan olevan sosiaalialan ammattilaisten hoidettavaksi kuuluvaa sosiaalipalvelua.

Lisäksi kirjeessä korostetaan sitä unohtunutta vaatimusta, että ennen kuntouttavaan työtoimintaan ohjaamista on käytävä läpi kaikki muut työvoimapalvelun mahdollisuudet.

Nostetaanpa kirjeestä esille muutamia keskeisiä kohtia:

Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista.  

Tätä kohtaa on kunnissa rikottu avoimesti. Käytännössä määräajan (tästä päivästä alkaen 300 päivää) työttömänä olleen polku on johtanut aktivointisuunnitelman laatimisesta suoraan kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä joko kunnalle tai jonkin yhdistyksen tai säätiön omistaman yrityksen tuotantolinjalle. Mitään muuta työvoimapalvelua ei ole edes mietitty, vaan tarkoituksena on ollut ihan avoimesti rekrytoida palkatonta työvoimaa ja vapautua kunnan maksuosuuudesta työmarkkinatukeen.

Ministeriö korostaakin nyt ihan aiheellisesti, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Tällä pyritään siihen, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen.

Myös yhdistys tai säätiö voidaan katsoa yritykseksi, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa. Sama pätee avoimilla markkinoilla toimiviin liikelaitoksiin.

Tätä voivat miettiä vaikkapa Vantaan päättäjät, jotka jo ovat päättäneet perustaa palkattomalla työvoimalla toimivan suurpesulan.

Tasoltaan surkeasta huonoon vaihtelevia aktivointisuunnitelmia ovat tähän asti kunnissa laatineet erilaiset työvalmentajat ja työnsuunnittelijat, joilla ei ole minkäänlaista sosiaalialan koulutusta. Ministeriö muistuttaa, että näin ei voi jatkua:

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu, johon sovelletaan sosiaalihuoltolain lisäksi mm. lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Sen mukaan sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus saada sosiaalihuollon toteuttajalta laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa. Laadultaan hyvä sosiaalihuolto tarkoittaa mm. sitä, että palvelun tarjoama tuki ja ohjaus tapahtuu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön toimesta.

Tämäkin paimenkirje jää helposti vain kosmetiikaksi, jos asiakkaat eivät itse valvo oikeuksiaan. Jatkossakin työnsuunnittelija lähettää kutsukirjeen aktivointisuunnitelman laatimiseen. Käytännössä hän on jo ihan itse laatinut sen muutaman rivin mittaisen suunnitelman. Siinä työtön ohjataan palkattomaan työhön ja sen työnsuunnittelija sysää allekirjoitettavaksi.

Laki asettaa tiukat vaatimukset aktivointisuunnitelman sisällölle. Jos aktivointisuunnitelmaan on otettu kuntouttava työtoiminta, niin sen sisältö ja kesto on kirjattava tarkasti.

Tämän jutun voi vaikka tulostaa ja tarkistaa sen avulla, että kaikki lain vaatimat asiat on kirjattu. Jos näin ei tapahdu, niin asiasta kannattaa välittömästi ilmoittaa Aluehallintovirastolle.

1507016_1496391800627889_6849110763391439737_n

*  *  *

Minulle vuoden vaihtuminen on jo kauan merkinnyt lähinnä vain kalenterin vaihtamista. Siitäkin sen iän karttumisen huomaa. Joka tapauksessa toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää alkanutta vuotta 2015. Elämä jatkuu.

Kommentit
 1. 1

  Hellu sanoo

  Kiitos Saku! Laitoin tämän viestin ja aikaisempaan postaukseen antamasi linkin suosikkeihin. Pahoin pelkään, että kohta ovat nämä kysymykset minullekin ajankohtaisia: työttömäksi jäin elokuussa, ikää 55 vuotta, nainen. Ei pienintäkään toivoa uudesta työpaikasta. Vielä vuonna 2013 vielä sain valtiolta vuoden mittaisen vuorotteluvapaan sijaisuuden, mutta nyt ei ole ollut niitäkään tarjolla. Hakemuksiini ei edes vastata. Työkokemusta koulutustani vastaavalta alalta pitkästi yli 20 vuotta ja vieläpä erittäin hyvää sellaista. Vaan ”globalisaatio” vei senkin paikan – työpaikka myytiin ulkomaille ja uusi omistaja lakkautti sen. En voi väittää, etten olisi katkera.
  Mutta näillä mennään. Kesää odotellessa.
  Kiitos sinulle aivan parhaasta blogistasi! Jatka samaan malliin.
  Hyvää Uutta Vuotta!

 2. 2

  kari sanoo

  Vallattoman iso kiitos Sakari jatkuvasti tarkkasilmäisestä ja -korvaisesta kommentoinnistasi! Tällaista tarvitaan jatkossakin entistä kärkevämmin.
  Näin saamme vääryyksiä – jos ei muutettua – niin ainakin kuuluviin.

 3. 3

  167-176 sanoo

  ”Jos näin ei tapahdu, niin asiasta kannattaa välittömästi ilmoittaa Aluehallintovirastolle.”
  Oma aktiivisuus on tuossakin asiassa tärkeää. Pahoin pelkään että moni kunta pyyhkii takapuoltaan tuolla paimenkirjeellä ja jatkaa touhujaan entiseen tapaan. Monessa kunnassa on ”yleisiä käytäntöjä” jotka ovat noiden kyykyttäjien mielestä vahvempia kun laki ja STM:n ohjeet.

  Pidän omista laillisista oikeuksistani viimeiseen pykälään ja momenttiin saakka, samaa suosittelen kaikille. Minulla onkin varattuna paljon kapuloita virkarattaisiin, ja jopa halkoja piisaa ellei muu auta. Tällä hetkelläkin on kaksi kantelua Eduskunnan oikeusasiamiehellä tutkittavana joissa testataan sossun ”yleisten käytäntöjen” laillisuus. Voi olla että pyyhkeitä tulee ja jollain on paljon selitettävää miksi on toimittu niin kun on toimittu.

  Hyvää uutta kaikille.

 4. 4

  Jyrki sanoo

  Mites nämä vajaakuntoiset joilla kunnat teettävät töitä 3.50€ päiväpalkalla?
  Mutta on hienoa että näitä työttömien olojen kurjistamisesta puhutaan.
  Silti on muistettava että vajaakuntoiset siis esi. kehitysvammaiset saavat jopa maksaa siitä että he saavat olla kunnalla töissä. Kunta taas saa suoraa rahallista tukea siihen että voivat näitä vajaakuntoisia vammaisia työllistää. Vammaiset saavat käydä päivän aikana syömässä kunnan tai kaupungin ruokalassa, jonka kustannukset vähennetään sitten vammaisen saamasta palkasta. Usein miten siinä vain käy niin että vammaisen saama palkka on miinusmerkkistä.

  • 5.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Toi on just sitä mitä TE-toimistojen, ja miksei kuntienkin, pitäisi tehdä, etsiä konkreettisia työpaikkoja pitkäaikaistyöttömille. TE-toimiston pitäisi ottaa N kappaletta työttömiä aktiiviseen työn etsinnän piiriin ja tutustua oikeasti heidän tilanteeseensa ja kykyihinsä. Yritykset palkkaa työttömiä, jos heille löytyy joku luotettava suosittelija. Tällä hetkellä niitä suosittelijoita löytyy tiettyjen oppilaitosten opettajien kautta osallistumalla kursseille, mutta oikeasti se olisi TE-toimiston asia perehtyä työttömään ja siten ryhtyä luotettavaksi suosittelijaksi. Jokaisen työpaikan saaneet tilalle otettaisiin uusi työtön aktiivisen työn etsinnän piiriin. Jos työtä ei saataisi, esimerkiksi kolmessa kuukaudessa, niin siirettäisiin työtön reserviin ja otettaisiin toinen tilalle. Se, että pitkäaikaistyöttömät hakee omin päin töitä nykyisten ennakkoluulojen vallitessa, ei johda mihinkään.

   Käytännön todellisuus on kuitenkin se, että tulevan vuoden aikana TE-toimistojen resurssit ajetaan sellaiseen minimiin, joka riittää uuden ”monialaisen yhteispalvelun” tarpeisiin. TE-toimistoissa on jatkossa henkilökuntaa vain sen verran, mitä tarvitaan ”monialaisen yhteispalvelun” puitteissa ”kumileimasimena” toimimiseen. Muut asiat hoidetaan netin kautta. Kaikki konkreettinen työ sysätään kunnille, joiden päällimmäinen päämäärä on säästää työmarkkinatukimaksuissa ohjaamalla mahdollisimman moni työtön kuntouttavaan työtoimintaan (lain vastaisesti).

  • 5.2

   sauhuttelija sanoo

   Eiköhän toi lainaus vastaa kysymykseesi?

   ”Pääasiassa työllistyneet ovat nuorisotakuun takiakin alle 40-vuotiaita, mutta kyllä yli 50-vuotiaitakin on saatu työllistettyä. Monet pitkäaikaistyöttömät työllistyvät palkkatuella, mutta kohtuullisen hyvin on päästy myös yritysten palkkalistoille.”

 5. 6

  Jari Kähkönen sanoo

  Työvoimapolitiikkaa aliraportoidaan etenkin yksittäisiin henkilöihin kohdistuvien väärinkäytösten osalta siksi, koska useimmat toimittajat ovat jompaakumpaa kahdesta

  a) kaikesta pihallaolevia vilttitossuja, joka ovat viimeksi olleet itse ”työttömänä” pari kuukautta lukio-armeija-korkeakoulu -siirtymissä sinä vuonna 1900-luvulla kun työkkäri oli vielä yhtäkuin seinän kokoinen ilmoitustaulu missä oli nuppineuloin ja nastoin kiinnitettyjä paperilappuja mitä ei ohjeen mukaan saanut repiä
  b) vuosia kestäneellä palkattomalla harjoittelulla, lounari”palkalla” ja kaikenlaisesta epävarmasta silpputyöstä koostuvalla loputtomala höykytyksessä niin mitättömäksi lyötyjä, että he eivät enää tiedä itsekään mikä suunta on ylös- tai mikä alaspäin(kun seuraavia yt-neuvotteluja tai avustaja”sopimuksia” odottavat).

  Sen lisäksi kovin monet toimittajat on saatu uskomaan kaikenlaisiin naurettaviin satuihin kuten viranomaistoiminnan luotettavuus, tieteellisen tutkimuksen pätevyys ja että mikään ei ole totta ennenkuin saman ovat nähneet sekä kuulleet useat henkilöt. Tämä on omiaan johtamaan tilanteeseen missä kuka tahansa saa puhua mitä vain kehtaa jos pokka pitää, tituleeraa itseään jotenkin tai että totuudeksi ”äänestetään” se mitä eniten toistetaan.

  Lopputulos tapaa olla, että yleensä vakiiintuneen median toimittaja ei huomaisi edes omien päällään olevien housujen syttyneen pakaroista tuleen ennenkuin toinen samanlainen uutisoi näin tapahtuneen jutussaan. Lisäksi edellytetään, että molemmat mediatalot tunnustavat toinen toisensa sellaisiksi toimijoiksi, joille ne soisivat krediitin eli ”ensimmäisenä asiasta uutisoi” -tunnustuksen.

  Ainoa ongelma tässä vain on se, että kun millään edelläsanotuilla mekanismeilla ja tavoilla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa. Kyllä ne ovat ihan pääosin moraalittomuutta, pelkuruutta, totuuden kieltämistä, manipulaatiota, työn tekemättä jättämistä ja itse itsensä tyhmentämistä. Katso siis rumasana omasta palkkakuitistasi, ellet sitä osaa muuten selvittää, että oletko sinä joku satukirjailija vai toimittaja.

 6. 7

  kuntouttava pakkotyö sanoo

  Eikö kuntien toimia pysty saattamaan minkään sellaisen elimen tutkittavaksi, jolla on kyky määrätä sanktioita tai velvoittavia toimenpidekehotuksia, jos lakia ei noudateta?

 7. 8

  Suuri huoli sanoo

  Kiitoksia Sakari. Minulle on varattu ensi viikolla työnsuunnittelijalle työkeskukseen.
  Minulle ei ole laadittu mitään aktivointisuunnitelmaa ja olin tai olen työvoimapoliittisessa toimenpiteessä, joka nyt keskeytyi minusta riippumattomista syistä. Ihmettelen miksi saan kutsun tuonne työohjaajalle, vaikka kuntouttavaa työtoimintaa ei ole mainittu työllistymissuunnitelmassani tai aiemmassa kuntoutuksen asiakastyöryhmän kokouksessa.
  Aion ottaa tuon STM:n paimenkirjeen mukaan tapaamiseen.

 8. 9

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Odotan mielenkiinnolla, mitä itselle ensi viikolla aktivointisuunnitelmaan tarjotaan, kun on kutsuttu suunnitelmaa päivittämään.

  ”Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.”
  Tästä todennäköisesti joutuu muistuttamaan.
  ***
  ”Terveydenhuollon palveluiden järjestäminen niiden tarpeessa oleville työttömille on erityisen tärkeää, koska työttömillä ovat tutkimusten mukaan työssä olevia enemmän työ- ja toimintakykyä alentavia sairauksia.”
  Vastikään työttömän terveystarkastuksessa lääkäri kieltäytyi tekemästä lähetettä takaisin erikoissairaanhoitoon, vaikka on krooninen hoitaman sairaus, johon en ole saanut toimivaa hoitoa. Sairaus on diagnisoitu jo kahdeksan vuotta sitten. Itse pitäisi kuulemma anella hoitoa ohi virallisten reittien. Kunnan työllisyyspalvelun virkamies luultavasti haluaa uskotella, että anatominen rakenteellinen vika korjaantuu kuntouttavalla työtoiminnalla.
  ***
  ”Myös yhdistys tai säätiö voidaan katsoa yritykseksi, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa. ” – Tämä on merkittävä tulkinta. Se tekee kaikista vähänkään isommista kunnista lain rikkojia.
  ***
  ”Aluehallintovirasto (AVI) on sosiaalihuollon alueellinen ohjaus-, lupa- ja valvontaviranomainen. AVIn tehtäviin kuuluvat sosiaalihuollon ohjaus ja valvonta sekä kantelujen käsittely. ”
  Nyt vaan kaikki ilmiantamaan oman kunnan lain vastaiset menettelyt ao. aluehallintavirastolle.
  http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asioi_verkossa/lomakkeet/avi_avi24a1/index.html

 9. 10

  Show must go on... sanoo

  Kiitokset uuninpankolle. Viimeinkin jotakin tapahtuu… Olen kirjoittanut lukuisia kertoja tästä fasistisesta työttömien kohtelusta mm. KU:n keskustelupalstalla.
  Epätoivoissani olen jopa ehdottanut, että näiden ”kuntoutettavien” pitäisi aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä työssään….

  Käsittämätöntä on ollut AY- liikkeen vaikeneminen asiasta. He ovat kyllä olleet tietoisia, mutta korporatiivinen hallitusyhteistyö puolueiden ja AY- liikkeen välillä on sulkenut suut.

  Olisiko jopa mahdollista jälkeenpäin hakea korvausta tehdystä työstä ?

  • 10.1

   Suuri huoli sanoo

   Kansan Uutisten keskustelupalsta voi olla hieman väärä foorumi yrittää vaikuttaa asioihin, koska lehti on varsin marginaalissa suuren yleisön sekä päättäjien silmissä.

   • 10.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Haastattelun annoin UP:n toimittajalle ja Kansan Uutiset oli ainoa joka siitä kiinnostui. Kyllä sekin näkyy ainakin verkossa leviävän ihan kiitettävästi.

   • 10.1.2

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Itse seuraan uutisia ampparit.com:in kautta, eikä minun silmiini osunut tuo juttu, joten laitanpa tähän linkin siihen:
    http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3281394/kuntoutettavien-maara-tyotoiminnassa-kasvaa

    Medialta ei valitettevasti löydy mitään kykyä syvälliseen analyysiin ja kehityksen seuraamiseen näissä asioissa.

    Minultakin pyydettiin haastattelua paikallislehdestä yhden mielipidekirjoituksen jälkeen, mutta en antanut, kun toimittajilla on tapana keskittyä muuhun kuin itse asiaan. Halutaan muodikas ”human-interest” -näkökulma ja valokuva hymyilevästä tai kärsivästä ihmisestä. Jos suostuisivat edes sen turhan valokuvan tilalle painamaan faktoja työllisyyden hoitamisesta vastaavan palstatilan verran, niin ehkä sitten. Olkoon, ei niihin voi luottaa kuitenkaan.

 10. 11

  sauhuttelija sanoo

  Kiitos kirjoituksesta.

  Pahaa vain pelkään, että paimenkirjeet eivät asiaan auta.

  Järjestelmä kun itsessään on mätä. Valtion ei kuulu maksaa kenenkään palkkaa tai työpanosta (jos henkilö ei ole valtion leivissä). ”Palkat valtion maksettavaksi” on ideana samaa luokkaa kuin ”verot valtion maksettavaksi”. Kun ajatus on lähtökohtaisesti pielessä, niin se ei pikkuviilauksilla tai paimenkirjeillä parane.

  • 11.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Epäilen itsekin paimenkirjeiden tehoa.

   Valtio maksaa minun työmarkkinatuestani itselleen veroa 20 %. Jos saisin toisaalta vuodessa saman määrän palkkatuloa, niin veroa menisi alle 10 %. Näin ollen ”valtion palkka” lienee erityisen syntistä, koska sitä pitää verottaa kaksinkertaisesti. Minun varmaan oletetaan kaksinkertaisen verotuksen pelossa etsivän niitä olemattomia työmahdollisuuksia työmarkkinoilta.

 11. 12

  Jukka sanoo

  Niin kauan kun ei tule lakia, joka kieltää kuntouttavan työtoiminnan käyttämisen vasta viimeisenä keinona. Tämä hyväksikäyttö ei tule loppumaan, eikä noilla paimenkirjeillä ole juurikaan mitään merkitystä. Te-toimiston virkailijat unohtavat nuo kirjeet hyvin nopeasti ja sama meininki jatkuu.

  • 12.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Nythän se laki muuttui vuoden alusta, että pitäisi olla rajoitteita työ- tai toimintakyvyssä ennen kuin voidaan sisällyttää kuntouttava työtoiminta aktivointisuunnitelmaan.

   Ikään kuin lakia olisi ennenkään noudatettu.

 12. 13

  Aseeton sanoo

  Itsekin uskon että paimenkirje on vähän sama asia kuin, että kiellettäisi laittomat aseet lain voimalla. Lopuksi sitten huomattaisi, että ei onnistu.

  Joten seuraavaksi rangaistaan taustaltaan rehellisiä, moitteettomia, järjissään olevia ja vastuullisesti toimivia luvallisen aseen omistajia kaikin tavoin. Ja rikolliset voisi luonnollisesti edelleen kaikessa rauhassa touhuta ihan mitä tykkää. Sillä onhan se totta, että helpompi kovistella sitä, joka pyrkii täyttämään lainkirjaimet viimeistä pilkkua myöten.

  Eli tässä paimenkirjeessä käy lopulta niin, että oikeasti työttömät ja oikeaa palkkatyötä haluavat maksaa tämänkin paimenkirjeen seuraamukset erittäin raskaasti tavalla tai toisella nahoissaan. Ja ne jotka olisi pitänyt joutua ahtaalle voivat jatkaa toimiaan oikeastaan entistä vapaammin…

 13. 14

  Juhani Järvinen sanoo

  Ensiksi haluaisin kiitää Sinua mainiosta blogistasi ja erittäin tärkeästä mediatyöstäsi jota olet tehnyt mitä ilmeisimmällä pieteetillä ja omistautuneisuudella. Erittäin suuri kiitos pyyteettömästä panoksestasi yhden epäoikeudenmukaisimman ja kansantaloudellisesti kestämättömimmän mekanismin parissa, joka yhteiskuntaamme ja työkulttuuriamme kalvaa sisältä päin kuin syöpä.

  Olen tosiaan pitkäaikainen blogisi lukija ja kiitollisuuteni aktiivisuudestasi on valtava. Keskustelua ainakaan kommenttiosioiden kautta en yleensä harrasta – mitä ilmeisimmistä syistä; ajoittain kyllä artikkelien muodossa.

  Mitä parhainta uutta vuotta Sinulle kuitenkin!

 14. 15

  Palkkaa sanoo

  Kun nyt kumminkin löytyy varmasti ymmärtäjiä, sen puolesta että paimenkirje on väärin ja kaikki työttömien työpanoksen varastaminen ilman palkkaa on heidän mielestään enemmän kuin sopivaa.

  Niin on minulla ehdotuskin miten asia voitaisi korjata vähän paremmaksi tai niin uskoisin.

  Kun työtön nyt tällä hetkellä ainakin voi työskennellä palkkaa saaden 300e/kk. Eikä sen pitäisi vaikuttaa työttömyyskorvaukseen.

  Niin tästä syntynyt idea on yksinkertainen maksetaan 300e/kk palkkana ja tunteja pitää tehdä minimissään 10e/h mukaan kuukaudessa. Tässä tietysti tulee mukaan työnvaativuus ja aikaisempi osaaminen ja työkokemus jne. Jotka nostaa tuntipalkkaa. Ja näin ollen tuntipalkka määrää sen monta työtuntia kertyy 300e/kk tehtäväksi.

  Ja näin ollen voidaan myös palkata enemmänkin sakkia tienaamaan 300e/kk ylimäärästä esim kunnan ja kaupungin työtehtävissä, jotka muutenkin tehtäisi oikealla palkalla jos ei olisi kuntouttavaa ilmaista työvoimaa käytettävissä.

  Ja tiedän tiedän itkuhan tästä tulee, eihän se nyt sovi jos palkkaa pitäisi maksaa…

  • 15.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Passiivi on aika ongelmallinen teon muoto. Kuka maksaa, kenelle, mistä ja milloin?

 15. 16

  Pera sanoo

  Useinhan lainsäätäjiä lähellä olevat tahot ovat kertoneet, että näitä uusia lakeja on laadittu vajaakuntoisille, vammaisille tai osatyökykyisille, jotta heidän työhönpaluunsa, työhönsijoittumisensa olisi paremmin mahdollista. Noin olisi varmasti hyvä asia, että he jotka ovat jäänet työelämän ulkopuolelle em. syistä, heitäkin ehdottomasti tulisi työllistäää oikealla palkalla tehtäviin oikeisiin työtehtäviin.

  Mutta jotenkin tuntuu siltä, että lainsäätäjällä on ollut ketun häntä kainalossaan, kun täysin terveet pitäaikaistyöttömätkin voidaan rinnastaa vajaakuntoisiin, vammaisiin tai osatyökykyisiin. Tuosta kielii sekin, että työehtosopimuksiin on laadittu erillisiä pykäliä, mitkä mahdollistavat alintakin talukkopalkkaa alemman palkan maksun määrän vajaakuntoisuuden, pitkäaikaistyöttömyyden tai osatyökykyisyyden perusteella.

  • 16.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   ”pitäaikaistyöttömätkin voidaan rinnastaa vajaakuntoisiin, vammaisiin tai osatyökykyisiin.”

   Siinähän ne kilpailuyhteiskunnan suurimmat syylliset 😛

   Sen tiedän, että vammaisia riistetään yhtä lailla kuin työttömiä. Heillä teetetään perusteettomasti töitä ilman palkkaa. Vammaiset joutuvat tekemään töitä työkeskuksissa, joissa he joutuvat pahimmillaan maksamaan ylläpidosta enemmän kuin mitä saavat korvauksena työstä. Rinnastus vammaisiin on oikeastaan osuvaa.

   Keitä ovat vajaakuntoiset ja osatyökykyiset, sitä en tiedä.

   Vajaakuntoista yritin selvittää täältä:
   http://www.tem.fi/files/30808/TEM_31_2011_netti.pdf
   ”Vajaakuntoinen TE-toimiston asiakkaana”

   Osatyökykyinen lienee sitten henkilö, joka ei kykene tekemään täyttä työpäivä.

   Voisin hyvin kuvitella, että työttömissäkin on mukana vajaa- ja osatyökykyisiä.

   ***

   Ongelma on se, että kuntouttava työtoiminta, joka on sosiaalista kuntoutusta, on taloudellisista syistä tullut lääketieteellisen kuntouksen korvaajaksi. Miksi? Kunta säästää työmarkkinatukimaksuissa ja KELA kuntoutusmaksuissa.
   Kun ihmisestä tehdään orja, niin yhteiskunta säästää pitkälti ihan kaikessa.

   • 16.1.1

    Niin sanoo

    Todella säästää.Itse hain työkykyarviointiin TE:toimiston kautta en päässyt aikaa tähän kului noin vuosi kun ilmoittivat emme tee enää näitä.Kela kieltäytyi jo aiemmin kun olin jo 3päivän esikartoituksella.Halvempaa pitää tulottomana kuin että saisi työkyvyttömyyseläkkeen.Ja ihmeesti mietityttää tämä eläketoimistojen” lääkärien” lausunnot hehän eivät vanno päätöksiään kunnian ja omantunnon kautta .RAHA RATKAISEE.

 16. 17

  Saku Timonen sanoo

  Kommentointi suljettu mainoshyökkäyksen takia.