Laitonta sopimista

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu, johon sovelletaan sosiaalihuoltolain lisäksi mm. lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Sen mukaan sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus saada sosiaalihuollon toteuttajalta laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa. Laadultaan hyvä sosiaalihuolto tarkoittaa mm. sitä, että palvelun tarjoama tuki ja ohjaus tapahtuu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön toimesta.

Näin ohjeistaa sosiaali- ja terveysministeriö kuntia uusimmassa ohjeessaan. Ministeriön ohje on tarkoitettu muistuttamaan kuntia kuntouttavan työtoiminnan lainmukaisesta järjestämisestä. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta määrää tarkasti mitä aktivointisuunnitelmaan on kirjattava silloin, kun toimenpiteeksi sovitaan kuntouttava työtoiminta.

Millaista sitten on tuo ”laadultaan hyvä sosiaalihuolto” käytännössä? Tästä olkoon  varoittavana esimerkkinä Huittisten kaupungissa äskettäin laadittu aktivointisuunnitelman päivitys, jolla jatkettiin asiakkaan kuntouttavaa työtoimintaa.

 

ktt sopimus

Mikähän tässä mahtoi mennä pieleen?

Vastaus on, että suunnilleen kaikki. Ensin pari muotoseikkaa. Sopimus on päivätty 15.12.2014, mutta asiakkaan mukaan se tehtiin 16.12. Samalta päivältä hän menetti työmarkkinatuen, koska hänen katsottiin olleen luvatta poissa kuntouttavasta työtoiminnasta.

Hän oli siis samaan aikaan sekä luvatta poissa että sopimassa kuntouttavan työtoiminnan jatkosta.

Sopimistilaisuudessa oli asiakkaan lisäksi läsnä vain työnohjaaja eli esihenkilö, jolta puuttuu sosiaalialan koulutus. Ministeriön määräyksen mukaan laadultaan hyvä sosiaalihuolto tarkoittaa mm. sitä, että palvelun tarjoama tuki ja ohjaus tapahtuu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön toimesta.

Paikalla ei siis ollut sosiaalilan ammattilaista eikä TE-toimiston edustajaa. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 2 luvun 7 §:n mukaan aktivointisuunnitelman laatimiseen osallistuu se työ- ja elinkeinotoimisto, jonka toiminta-alueeseen kunta kuuluu. Sopimuksesta puuttuvat kokonaan allekirjoitukset. Lain 3 luvun 8 §:n 5 momentin mukaan aktivointisuunnitelman allekirjoittavat työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö.

Nämä lain edellyttämät muotomääräykset on siis ohitettu. Mennäänpä sitten itse sopimuksen sisältöön. Lain 3 luvun 9 § määrää näin:

Jos aktivointisuunnitelmaan sisällytetään kuntouttava työtoiminta, on siitä kirjattava suunnitelmaan ainakin seuraavat asiat:

1) kuntouttavan työtoiminnan kuvaus ja toiminnan järjestämispaikka;

2) kuntouttavan työtoiminnan päivittäinen ja viikoittainen kesto;

3) kuntouttavan työtoiminnan jakson alkamisajankohta ja pituus;

4) henkilölle kuntouttavan työtoiminnan ohella tarjottavat muut sosiaalipalvelut sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalvelut; sekä

5) ajankohta, jolloin viimeistään arvioidaan kuntouttavan työtoiminnan vaikutuksia henkilön työllistymismahdollisuuksille ja päätetään jatkotoimista sekä aktivointisuunnitelman uudistamisesta.

Toiminnan kuvaus on kirjattu puutteellisesti. Sopimuksessa on kerrottu vain toiminnan järjestämispaikka, mutta toimintaa ei kuvailla mitenkään. Päivittäinen ja viikottainen kesto on merkitty asianmukaisesti, samoin jakson alkamisajankohta ja pituus.

Kaikki muu sitten jääkin puuttumaan. Sopimuksessa ei mainita mitään työtoiminnan ohella tarjottavista muista sosiaali-, terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluista, vaikka kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus pitäisi olla sosiaalinen ja terveydellinen kuntouttaminen. Tämän sopimuksen tarkoitus näyttää olevan asiakkaan säilöminen päiväkeskukseen. Edes vaikutusten arviointiajankohtaa ei ole kirjattu, vaikka laki selkeästi sitä edellyttää.

Tällaisia sopimuksen irvikuvia siis tehtaillaan jatkuvasti. Huittinen on tässä vain esimerkki, ihan samaa liukuhihnatavaraa tuotetaan kaikkialla.

Minun neuvoni on, että asiakkaan kannattaa osallistua työtoimintaan sopimuksen mukaisesti, mutta itse sopimus kannattaa lähettää Aluehallintoviraston arvioitavaksi saatekirjelmänä vaikkapa tämä juttuni.

Kommentit
 1. 1

  Ilona sanoo

  Entäs jos pätevä sosiaalityöntekijä nimenomaan haluaa että työtön työnhakija määrätään kuntouttavaan? Vaikka vastoin työttömän omaa tahtoa. Vaikka työtön itse tietäisi, että touhu on hyödytöntä työllistymisen kannalta.

  • 1.1

   Jokunen sanoo

   Saako sosiaaliasiamieheltä mahdollisessa kantelussa Aluehallintovirastoon neuvontaa?

  • 1.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Sitähän ne kunnan lakeijat nimenomaan haluaa. Sosiaalitoiminta on valjastettu kuntatalouden pelastajaksi. Lääketieteellinen kuntoutus korvataan sosiaalisella aivopes… kuntoutuksella ja kunta ainoastaan ”voittaa” kuin Charlie Sheen konsanaan.

   On vain pelattava mukana järjettömässä systeemissä. Työttömyysturvan säilyttämiseksi pitää leikkiä mukana vaikka lakia rikottaisiin. Valitusajan puitteissa voi valittaa ja vaatia korjausta. Sen jälkeen voi kannella. Se, mitä voi tehdä, on se, että tuo esiin kärsivällisesti sen, mitä laissa määrätään. Ei pidä menettää malttiaan. Ei pidä vahvistaa minkäänlaista kieltäytymistä. Allekirjoittaa laittomat paperit kun sitä vaaditaan. Toimii jälkikäteen lain mukaisesti.

   • 1.2.1

    Timppa sanoo

    Kyllä on taas niin lapsellisia suunnitelmia tämän blogin työttömillä ammattiruikuttajilla. Voin kertoa jo etukäteen, ettei valituksillanne tule olemaan pienintäkään vaikutusta kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseen. Vuosien varrella olen kohdannut monenlaisia valituskirjelmien tehtailijoita, joiden tekemät valitukset eivät ole johtaneet koskaan mihinkään. Näiden elämäntapatyöttömien ajatuksena on jarruttaa työllistämistä täysin turhilla valituksilla, vaikka jokainen asioita ymmärtävä tajuaa, ettei valituksilla ole mitään menestymisen mahdollisuutta.

    Aluehallintovirastoissa elämäntapatyöttömien tekemät aiheettomat valitukset siirretään suoraan Ö-mappiin, jonne ne tietysti kuuluvatkin. Kuntouttavaa työtoimintaa on järjestetty vuodesta 2001 alkaen. Eipä ole kertaakaan nähty sellaista, että AVI olisi todennut, että asiassa olisi toimittu jotenkin väärin.

    • 1.2.1.1

     anti-Timppa sanoo

     Jos kukaan ei valita, niin silloin valituksista ei todellakaan ole hyötyä. Mutta jos mahdollisimman moni alkaa tehdä valituksia, niin todennäköisyys sille että siitä on hyötyä kasvaa. Timppa on ilmeisesti juuri niitä työohjaajia, joiden intresseihin kuuluu ettei valituksia tehtäisi, ja että työttömät vain pysyisivät hiljaa ja olisivat nöyriä käskyjen tottelijoita jotka unohtavat Suomen lait.

     Timpalle kysymys: valituksia ei tehtäisi ollenkaan, jos työnohjaajat toimisivat lainmukaisella tavalla. Mikseivät he niin?

     • 1.2.1.1.1

      elämäntapatyötön sanoo

      Jos työhistoriaa on 35 vuotta on elämäntapatyötön???
      ”jarruttaa työllistämistä” onko kuntouttava työtoiminta ”Timpan” mielestä työllistämistä???

    • 1.2.1.2

     Saku Timonen sanoo

     Timpan uholla on enemmän uskottavuutta omalla nimellä ja tittelillä kirjoitettuna. Tästä lähtien Timppa ja muut työnohjaajiksi itsensä esittelevät poistetaan blogista, jos noin räväköitä mielipiteitä ei uskalleta esittää omana itsenä.

     • 1.2.1.2.1

      keke sanoo

      Miksi ihmeessä näitä poistamaan pitäisi lähteä? Aika peruskauraahan nuo puheenvuorot ovat. Ihan hyvä että vihdoin julkisuuteen tulee enemmän näitä reikäpäiden puheita mitä olen itsekkin kuullut eri kursseilla. Yleisesti ottaen normaalit ihmiset eivät edes usko kun heille kertoo näiden kotifilosofien puuhasteluista ja sanomisista työpajoilla. Nythän nämä idiootit tekee sen julkisesti ilman tajua siitä että suurin osa ihmisistä on samoilla linjoilla työttömien kanssa että työtä tehdään sen palkan takia ei suinkaan terapian vuoksi. Julkisuus on hyvä asia enkä minä usko että kukaan työtön moisesta jaksaa enää loukkaantua tai pahemmin noteerata kyllä siihen ilkeilyyn pitäisi olla jo tottunut. Korvasta sisään toisesta ulos ja räkäinen naura vain perään.

     • 1.2.1.2.2

      Saku Timonen sanoo

      Ajattelinkin lähinnä, että jos tuollainen orjapiiskurin prototyyppi ei ole trolli vaan oikea työnohjaaja, niin hänellä lienee rohkeutta esiintyä ihan omalla nimellään. Jos ei ole, niin silloin hän ilmiselvästi tietää itsekin toimivansa hyvin arveluttavalla tavalla.

     • 1.2.1.2.3

      sauhuttelija sanoo

      Tän maailman Timpoille on tärkeää se, että työttömät pomppivat käskystään. Käskyissä ei tarvitse olla järkeä, eikä voi ollakaan. Timppojen osaaminen kun on niin vähäistä.

      Nytkään ei ymmärtänyt lukemaansa, vaikka ihan hopealautasella tarjoilit sopimuksen joka ei täytä lain vaatimuksia. Jos se olisikin yksittäistapaus, niin mikäpä siinä, sitkeä valittaisi ja voittaisi.

      Mutta kyseessä kun on ”maan tapa”, asiakas ei ole juristi eikä sitkeä. Vain ihminen, joka menettää vähäistäkin toimeentuloaan aina jos se vain on mahdollista.

      Mutta Timpat ovat katoava luonnonvara. Heidät voi nyt irtisanoa ja ottaa ilmaiseksi tilalleen jonkun joka jotain osaa ja ymmärtää.

      Joten Timppa on syystäkin huolissaan.

    • 1.2.1.3

     Matelot sanoo

     ”Työllistäminen”= työnteko työn itsensä vuoksi?
     Ei siis palkan ja eläkkeen ym. vuoksi, on kuntoutuksen
     ainoa tarkoitus mielestäsi. Ei työllä ole mitään
     itseisarvoa, eiköhän työn tulos ratkaise. Joko sitä kannattaa tehdä tai sitten ei. Vapaaehtoistyö ja harrastukset päättäköön jokainen kohdallaan. Sairaita kuntoututetaan, ei terveitä, mutta taitaa mennä jo liian
     vaikeaksi ymmärtää…

     • 1.2.1.3.1

      pitkäaikaistyötön sanoo

      Kyllähän kuntouttavan työtoiminnan kahdeksi lain vastaiseksi päätarkoitukseksi käytännössä on tullut a) rahoittaa kuntataloutta ja b) aivopestä työttömät uskomaan, että työ on elämän sisältö, vaikkei palkkaa maksettaisikaan. Ja joidenkin mielestä se on ihan oikein. Viis veisaavat oikeusvaltiosta.

    • 1.2.1.4

     Herra Huu sanoo

     Odotinkin milloin pikkukapolle tulee itkupotkuraivarit, kun työttömille annetaan mahdollisuus vaatia oikeudenmukaisuutta. 😀 Kapoa kiukuttaa, kun ei saa enää potkia työtöntä.

     Millainen ihminen nauttii toisten ihmisten kiusaamisesta? Tulee mieleen 1940-luvun Saksa.

     • 1.2.1.4.1

      LL sanoo

      Timpeli-poju muistuttaa niitä Jyväskylän kaupungin poikia, Töihinpotkijoita. Joista, ainakin toinen, oli oikein käynyt ottamassa leimoja – siis tatskoja, vaikuttaakseen Isolta Pojalta. Kuva oli heidän blogissaan. Ajatusmaailma tuntuisi heillä pyörivän yhä tämän ympärillä: työttömyyden ovat työttömät itse aiheuttaneet ja siksi työttömiä saa/pitää potkia ja teettää heillä orjatöitä.

      Saako työttömiä koulukiusata? kysyy Zygomatica-blogin kirjoittaja/-t, jotka kritisoivat hyvin näiden poikuutensa juurijajuuri menettäneiden kapojen ajattelua:

      ”…vaikka blogissa on hyvää asiaa, niin kirjoittaja-kohde-asetelma tekee siitä koulukiusaamista ja henkistä väkivaltaa. Vaikka faktat olisivat kohdallaan (mitä ne eivät ole) niin tällainen asenne ylemmyysasemassa on täysin sietämätön.”

      http://www.zygomatica.com/2014/12/18/koulukiusaaja/

      Kapo-asenteet ovat siitä mielenkiintoisia, että he saavat hyvät palkkansa julkisista varoista, kuten nuo Jyväskylän mikot ja timot. He ovat osa sitä julkishallintoa, jota voisi ja pitäisi Suomessa purkaa. Nämä alemman portaan virkamiehet näkevät työttömät suurimipina sosiaaliturvakakun syöjinä. Eihän se niin ole ollenkaan, mutta väärällä tiedolla ja vähäisellä ymmärryksellä, voi aina perustella oman sadisminsa.

      Ehkä heidän pitäisi päästä kokeilemaan työttömyyttä, mielellään pitkäaikaistyöttömyyttä? Kokemustieto toisi realiteettitajua ja palauttaisi todellisuudentajun.

     • 1.2.1.4.2

      Herra Huu sanoo

      Miten kuntakokeilut voivat koskaan onnistua, jos siellä on töissä väkeä, jotka ajattelevat, että työttömyys on ihmisen oma vika. Tai tekevät pilaa työttömistä (nimigeneraattori)?

      Kuinka Jyväskylän kunta kehtaa mainostaa tätä alentuvaa blogia omilla sivuillaan, ikäänkuin hauskana juttuna?

      Meneeköhän kunnalla ja kuntakokeilulla nyt vähän liian lujaa?

      https://www.facebook.com/tyollisyyden.kuntakokeilu/posts/247735252054480

      Toivotavsti tämän kuntakokeilun kustannuksista ja sen tuottamasta konkreettisesta hyödystä saadaan pian raportti.
      Ja siis todellakin avataan asiakkaiden työllistyminen (miten ja mihin, kuinka pitkät sopimukset).

     • 1.2.1.4.3

      moi sanoo

      On meitä, jotka eivät fb käytä, eivätkä mistään syystä käy siellä sivuilla, niin voisitko Herra Huu (tai joku muu) laittaa siellä olevan tekstin/tekstit tänne tai jonnekin muualle luettavaksi? (pastebin.com toimii tähän hyvin, ellei muuta äkkiseltään tule mieleen)

    • 1.2.1.5

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Kärsivällisyyttä ja asiallisuutta asioinnissa työtön tarvitsee juurikin sen takia, että toita timppoja riittää oikeassakin elämässä. Pääsääntöisesti heillä on hallussaan enemmän uhoa kuin tietoa.

     Itse olen mielummin vaikka ammattivalittaja kuin ammattikiusaaja. Ei ole Timppakaan kaikesta päätellen koulukiusaajavuosiensa jälkeen kovin pitkälle elämässään päässyt :-p

    • 1.2.1.6

     sanoo

     >Kyllä on taas niin lapsellisia suunnitelmia tämän blogin työttömillä ammattiruikuttajilla<

     Onko se lapsellista ruikuttamista, jos pitää huolta omista oikeuksistaan? Jos tekee rikosilmoituksen siitä, että joku taho pyrkii hyötymään kustannuksellasi rikollisin keinoin?

     Tekeekö ihmisestä myös automaattisesti työttömän se, jos on kiinnostunut siitä mitä tässä yhteiskunnassa puuhataan kaikkien selän takana?

     Kunhan tuollaiset asennevammat saataisiin korjatuksi, olisi helpompaa pitää huolta siitä, ettei ihmisiä hyväksikäytetä esim. orjatöitä teettämällä. Tuollainen negatiivisuus ja väärin tekemisen hiljainen hyväksyminen kaivavat kuoppaa kaikille, myös sinulle.

     Mieti itse oletko niin arvokas työntekijä, ettei sinua voisi korvata ilmaisella työntekijällä?

 2. 2

  Jari Mäntylä sanoo

  Arwelisin , että on osallistuttava siihen asti , kunnes AVI:sta tulee päätös …..

  Muutoin menee oikeus korvaukseen ….

  Jaska

 3. 3

  Harryet sanoo

  AVIin vaan kaikki tästä eteenpäin, kuten ministeriö paimenkirjeessään suorastaan kehotti valittamaan!

  Hienoa työtä taas Sakari, tuhannet kiitokset!

 4. 4

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Miten se onkaan mahdollista, että kaikissa kunnissa on saman aikaisesti keksitty korvata lain mukainen aktivointisuunnitelma näillä kuntouttavan työtoiminnan sopimuksilla?

  Onko kyseessä tauti, joka on levinnyt kunnasta toiseen vai jonkin ylemmän tahon propagoima käytäntö?

  Just tuollaisia sopimuksia minunkin kotikunnassani tarjottiin karenssiuhkausten kera sosisaalisen kuntoutuksen ryhmätoimintaan osallistuneille ennen jakson päättymistä.

  Kunnan virkamiehet varmaan vetoaa siihen, että laki on liian vaikea noudatettavksi. Entäs sitten? Jos sitä ei voi noudattaa, niin sitten se pitää unohtaa, eikä poimia vain rusinoita pullasta työttömien vahingoksi.

 5. 5

  työtön oikeusmurhattu sanoo

  Aluehallintoviraston arvioitavaksi? Siellä ei tapahtu mitään. Kaikki ne väärentää ja valehtelee.

 6. 6

  show must go on... sanoo

  Kaikkien pakkotyöhön pakotettujen tulee tehdä valitus eduskunnan oikeusasiamiehelle.

  Eduskunnan oikeusasiamies valvoo viranomaisten toiminnan laillisuutta. Valvonta ulottuu myös muihin silloin, kun nämä hoitavat julkista tehtävää.

  Valvonnasta vastaavat oikeusasiamies ja kaksi apulaisoikeusasiamiestä. Apulaisoikeusasiamiehet toimivat itsenäisesti ja samoin valtuuksin kuin oikeusasiamies

 7. 7

  Ilona sanoo

  Eihän kuntouttava toiminta korvaa aktivointisuunnitelmaan vaan suunnitelma sisältää kuntouttavan?

 8. 8

  167-176 sanoo

  Kunnat rikkovat lakeja aivan avoimesti koska eivät joudu siitä vastuuseen, tai kuvittelevat etteivät joudu. Kuka on se rohkea orjuutettu joka haastaa kunnan oikeuteen? Minä se olisin jos yrittäisivät pakottaa orjaksi. Eivät edes yritä koska tietävät kuinka siinä käy, ”sakkoakin” (= ei ole oikeasti sakko) ovat maksaneet jo yli ½ vuotta. Taitaa orjuttajatkin valita uhrinsa huolellisesti koska koko touhu perustuu laittomiin ”sopimuksiin” eikä muutenkaan kestä päivänvaloa.

 9. 9

  Jari Kähkönen sanoo

  Ja mitä ”valta-aseman” tuomaan kuvitelmaan yleensä tulee, kukin työvalmentaja tai muu sen sellainen muistaan olevansa enemmän kuin nopeasti ruohikkoa tosipaikan tullen. Eli kun palaa toiminnan penetroimaan tulleen piilohenkilön kovasti rumassa tallenteessa. Mahtaisivatkohan ne muuten olla vielä Suomessa niin humaaneja, että blurraisivat naaman ja jättäisivät nimen julkaisematta? Kuntouttavan toiminnan luonne voi olla ns. julkinen salaisuus, mutta ei se sellaisena iänaikaa pysy. Se ainakin on varmaa, jos vaikka sitten metelin syntymistapa sinänsä olisikin epävarmojen satunnaisesti vaihtelevien tekijöiden piirissä.

 10. 10

  LL sanoo

  Löysin verkkohaulla pari keskustelua, Jyväskylän Potkijoista, keskustelu on käyty jo 1,5 vuotta sitten FB:ssä.

  Tässä linkit:
  https://fi-fi.facebook.com/tyollisyyden.kuntakokeilu/posts/615885898455691

  Ja toinen:
  https://www.facebook.com/tyollisyyden.kuntakokeilu/posts/615834161794198

  Nuo lyhyetkin keskustelut kertovat todella paljon näiden kuulapäiden ajatusmaailmasta.

  Antti Kajannes oli ainoa, joka sanoi vastaan. Hän oli koonnut ja vienyt eteenpäin työttömiin kohdistuvaa loukkaavaa puhetta. Tutkijoille. Se nyt ei muuta tietenkään mitään, lopeta työttömiin kohdistuvaa solvaamista, mutta hyvä että jää todisteet näistä hyväntahtoisista sadisteista.

  Minusta koko tuon Jyväskylän porukan asenteet ja ihmiskuva olisi ruuvattava ihan toiseen asentoon. No, Paula Risikko on käynyt taputtamassa näitä potkijoita, ja kyllä heille päänsilittäjiä löytyy varmaan jatkossakin.

  Blogin nimestä sanottiin: ”Se, mikä näyttää aiheuttaneen väärän käsityksen palvelustamme, on blogin nimi, joka on humoristinen eikä ole suunnattu ketään vastaan.”

  Ehkäpä pitäisi tasapuolisuuden vuoksi perustaa blogi, jossa heitä loukattaisiin ja sitten hah hah hah sanottaisiin, että hei hah hah tämähän on vaan huumoria.

  Tuosta FB –keskustelusta poimin tämän, kaikkine kirjoitusvirheineen. Anu Laasanen, Jyväskylän kuntakokeilusta selittää miten oiva keino työkokeilu työpaikkojen luomisessa. Siihen nämä orjakauppiaat tuuppaavat työttömiä:

  ”Tänä päivänä työttömyys on karannut käsistä. Jospa olisikin työpaikkoja… Osaajia ja halukkaita varmasti löytyy. Uskon että tekemätöntä työtäkin löytyy. Ainut mikä puuttuu on palkanmaksukyky. Raha ei kasva puussa ja yhteiskunnan Otto-automaatti alkaa olla tyhjä… Valitettavasti. Uskon myös siihen, että sitä mitä ei ole, niin sen voi kuitenkin itse luoda, työpaikan nimittäin. Ja siinä on hyvänä työkaluna juuri työkokeilun mahdollisuus. Näin me ollaan toimittu ja useasti myös onnistuttu. Moni ihminen (iästä, koulutuksesta, uskonnosta, sukupuolesta jne. riippumatta) on päässyyt kauttamme työelämään.”

  Työkokeilu = Orjatyö, palkaton työ. Työkokeilu ei ole työpaikka, koska työnteosta on maksettava palkka.

  En tiedä, mutta kyllä nämä suojatyöpaikat pitäisi välittömästi lopettaa ja niihin menevä rahoitus siirtää suoraan palkkatukeen ja oikeiden työpaikkojen synnyttämiseen. Sillä rahalla saataisiin paljon ihan oikeita työpaikkoja eikä kenenkään tarvitsisi tehdä palkatta työtä.

  • 10.1

   sanoo

   Eräs aavistuksen kyyninen musiikkalan mies totesi kerran osuvasti: ”Ilmaiset keikat ovat siitä hyviä, että ne poikivat usein lisää ilmaisia keikkoja”.

   Orjatyön kanssa on ihan sama tilanne – kun pääsee kokeilemaan siipiään palkattomana orjana, on entistä helpompaa sitten jatkossakin hyväksyä se, että sinua kohdellaan toisen luokan kansalaisena. Mitäs minä palkalla, omistusasunnolla tai uusilla vaatteilla tekisin, onhan sentään kivaa puuhastelua.

   Ei näin. Tämä laiva pitää kääntää tai upottaa nyt heti.

   • 10.1.1

    Makkonen sanoo

    Täytyy toivoa, että tulee täysi romahdus ja/tai kaaos, ei tämä muuten tämä sosiopaattien luoma systeemi ikinä muutu.

 11. 11

  LL sanoo

  Makkonen, kyllä vain. Pitää näyttää, tehdä näkyväksi tämä mielivalta ja sadismi.

  Pahoillani, mutta siteeraan vähän pidemmin kirjoittajia, jotka ovat pohtineet työtä/työnluonnetta, yhteiskuntaa ja yhteiskuntasuhteiden nykyluonnetta. Lukekoon ken jaksaa tai on kiinnostunut.

  Mikä on se iso kuva on työ/työttömyyspuheen takana?
  Sitä hallitsee ideologia. Se hallitsee niin vallanpitäjiä kuin näitä ideologioita toteuttamaan palkattuja alaisiakin, sillä sitähän nämä kuntakokeilumallit ja Filatovin työryhmän kehittelemät työttömien ”monipalvelukeskukset” ovat. Orjatyön kaikki muodot.

  Työttömien puuhakeskusten työntekijöiden tehtävä on olla kapoja, kuten aikoinaan keskitys- ja työleirien henkilökunnan. Heikot ja pelokkaat yksilöt samaistuvat tähän hyväksyttyyn sosiopatiaan, sadismiin, väkivaltaan ja puolustuskyvyttömien potkimiseen. Heikoille yksilöille annetaan vallanpitäjien toimesta yhteiskunnallinen tehtävä, jonka tarkoitus ei ole ratkaista työttömyyden ongelmaa vaan kätkeä sen uhrit (työttömät). Jos uhrit eivät suostu uhreiksi tai maalitauluiksi vaan ryhtyvät pitämään huolta omista ja toistensa oikeuksista, heidät leimataan ja mahdollisesti heitä rangaistaan.

  ”Työn arvostaminen pelkästään työnä, vaikka sillä ei tulisikaan toimeen ja laiskuuden ja toimettomuuden voimakas tuomitseminen ovat yksi osoitus palkkatyöyhteiskunnan ja sen ideologian ongelmista. Työtä on pakko tehdä huolimatta siitä, mitä työstä maksetaan ja onko työllä mitään työsuhdeturvaa tai onko työ edes turvallista. Työttömien aktivointi, ”yrittäjyyskasvatus”, yhteiskunnan tukitoimien ”kannustavuuden” korostaminen ovat osaltaan merkkejä täystyöllisyyden ihanteesta luopumisesta ja siirtymisestä ”aktiiviyhteiskuntaan”. Jos aiemmin ”arvokas köyhä” oli se, joka ei suostunut työhön mihin hintaan tahansa, niin nykyään köyhän arvokkuus nähdään työssä käyvässä köyhässä, ”working poor”, joka osallistuu yhteiskunnan rakentamiseen pelkkä moraalinen arvostus palkkionaan. Vastaavasti pahat ja syrjäytyneet köyhät ovat niitä, jotka kieltäytyvät työstä.”

  ”Ajatus ”aktiivisesta hyvinvointivaltiosta” tai ”aktivoivasta hyvinvointivaltiosta” ja siihen kuuluvasta ehdollisesta sosiaaliturvasta (”Tanskan malli” flexicuritylle, jota sosiaalidemokraatit Tarja Filatovin toimesta ajavat) on yksi ilmaus abstraktin työn yhteiskuntaan siirtymisestä. Aktivoiva sosiaaliturva yrittää ”vastuullistaa” työttömät ja ylipäätään kaikki, jotka eivät ole töissä, pakottamalla nämä tukien ennakkoehtona näyttämään hyvät aikeensa ja halunsa työllistyä hinnalla millä hyvänsä. Vasta tämän jälkeen he kuuluvat oikeuksien piiriin.”

  ”Tämä ”halu työllistyä” näytetään ottamalla vastaan mikä tahansa tarjottu työ tai koulutus sekä osoittamalla aktiivisuutta omassa työllistämisessä. Poliittisessa retoriikassa tätä sosiaaliturvan ehdollisuuden ajatusta mainostetaan vastuun ja solidaarisuuden siteen lujittamisena: ihmiset voivat olla solidaarisia ja tukea heikompiosaisia vain, jos nämä vastavuoroisesti käyttäytyvät vastuullisesti hyväntekijöitään kohtaan. Tai: jos joku ei suostu tähän vaihtoon, siis käyttäytymään sopivalla tavalla, hän ei kuulu solidaarisuuden piiriin.”

  Jussi Vähämäki: Uusi työ ja prekariaatti/Megafoni
  http://megafoni.kulma.net/index.php?art=343

 12. 12

  aila sanoo

  Miten toimia?mikä on kohtuus ja oikeus?heinolan kaupunki on pitänyt 5v ilmaista työö voimaa,tulkki toiminnasaan heillä on sopimus lahden tulkki palvelun kanssa jota käyttävät satunnaisesti. Heinolassa asuva työtön mies..joka omaa viidenmaan kieli taidon hänellä on ollut aikaisemmin oma tulkki toimisto ja ollut myös tulkki toimistossa töissä .heinolan kunta ei palkaahäntä”mutta ilmainen työö käyy hyvin palveluksi .hän on ollut tulkkina vakituisesti heinolan sosiaalissa ,terveys keskuksessa.päijät hämeen sairalassa ympäri vuorokauden.päiväkodissa koulussa, työkkärissä polosissa, ihan joka paikassa kaikki virastot soittavat ja pyytävät hänen apuaan.

  • 12.1

   Saku Timonen sanoo

   Tässä saattaa olla kysymyksessä jo rikoslaissa rangaistavaksi säädetty kiskonnantapainen työsyrjintä ja asiasta voi tehdä rikosilmoituksen.

 13. 13

  aila sanoo

  Miten toimia minne tehdä valitus???heinolan kunnasta!!!.onko tämä hyväskäyttöä ?miten toimia tai vaatia oikeutaan.onko tämä oikeata toimintaa heinolan kaupunkilta?voiko hakea oikeutaan?

  • 13.1

   sauhuttelija sanoo

   Pitkään jatkuneen työttömyyden seurauksena hän voisi todeta ammattitaitonsa, eli kielitaitonsa rapistuneen siinä määrin, että asiakkaiden oikeusturva on vaarassa.