Työllistämisen myytti

Viime vuonna Kuusamon kaupunki tarjosi niin kutsuttua kuntouttavaa työtoimintaa 272 ihmiselle. Kaupungissa on laskettu, että 50 ihmisen saaminen pois ”passiivilistalta” tuottaa yli 213 000 euron vuosisäästöt. Ajatuksena on rakentaa matalan kynnyksen kuntouttavaa työtoimintaa.

– Lisäksi tarjoamme oikeaa työtä eikä mitään askartelupaskartelua, Kuusamon kaupungin sosiaalityöntekijä Kirsi Kankaanpää sanoo.

Näihin kahteen Taloussanomien jutun kappaleeseen kiteytyy monta työllistämiskeskustelun yleisintä virhettä.

Ensimmäiseksi pistää silmään kuntouttavan työtoiminnan käyttö puhtaasti kuntatalouden paikkaajana. Kuusamossa on laskettu, että jo 50 ihmisen laittaminen palkattomaan työhön tuottaa kunnalle yli 213 000 euron vuosisäästöt. Laskelma on varmasti ihan totta ja osoittaa miten raakaa peliä työttömien hyväksikäyttö on. Jos kunta ei ”täytä työllistämisvelvoitettaan” eli ei laita työttömiä palkattomaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin se joutuu maksamaan puolet heidän työmarkkinatuestaan.

Kun työtön laitetaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin kunnan maksuvelvollisuus poistuu ja kunta saa valtiolta 10,09 euroa/kuntouttavassa työtominnassa oleva/päivä. Kunnan siis kannattaa järjestää kuntouttavaa työtoimintaa ihan toiminnan laadusta riippumatta.

Toiminta voi olla askartelupaskartelua tai ”oikeita töitä”. Lainausmerkit siksi, että oikeita töitä eivät koskaan ole ilman palkkaa tehtävät työt. Ei sittenkään, vaikka se työ olisi Kuusamon tapaan kalastamista.

Koko Taloussanomien juttu on sitä tavallista sekasotkua, jota ymmärtämättömät toimittajat suoltavat jatkuvasti. Suunnilleen kaikille toimittajille tuntuu olevan mahdotonta erottaa toisistaan palkkatuettu työ ja palkaton kuntouttava työtoiminta. Kyseessä on kaks ihan eri asiaa, mutta laiskuus tai tyhmyys estänee toimittajia selvittämästä edes itselleen tätä eroa. Kaikki niputetaan työllistämisen yleiskäsitteen alle.

Tätä ymmärtämättömyyttä pitävät yllä haastateltavat sosiaalityöntekijät, työvalmentajat ja muut kuntouttavasta työrtoiminnasta itse palkkansa saavat. He pitävät yllä tätä työllistämisen myyttiä.

Niin tekevät myös työttömien yhdistykset, jotka ovat nykyisin pahimpia ilmaisen työvoiman hyväksikäyttäjiä. Tämän päivän Juuan ja Kolin paikallislehti Vaarojen Sanomat kertoi ilouutisen: Työttömien yhdistys on ostanut suojellussa Puu-Juuassa sijaitsevan kiinteistön. Rakennuksessa toimi aiemmin vuosikymmenien ajan huonekaluverhoomo, joten se on sopiva yhdistyksen kaavailemaan käyttöön.

Yhdistys aikoo perustaa sinne työpajan, koska ei ole tiedossa milloin kunta perustaa oman pajan kuntouttavaa työtoimintaa varten. Tarkoitus on laajentaa toimintaa huonekalujen korjaamiseen. Laajentuvan toiminnan myötä yhdistys toivoo saavansa lisää kuntoutettavia ”töihin”, myös mahdollisesti pieniin remontteihin.

Mistä pieni työttömien yhdistys on saanut rahaa tällaisen keskeisellä paikalla sijaitsevan suojellun kiinteistön ostoon? Yhdistyksen puheenjohtajan mukaan yhdistyksellä on mennyt taloudellisesti niin hyvin, että on parempi sijoittaa rahat toimintaan kuin makuuttaa niitä pankissa.

Konsepti on se tavallinen. Yhdistys pyörittää menestyvää kirpputoria tai oikeammin vanhan tavaran liikettä, joka saa myytävän tavaran ilmaiseksi. Palkattua työvoimaa on yksi osa-aikainen toimistosihteeri. Koko kirpputorin henkilökunta koostuu palkattomista kuntoutettavista tai työkokeilussa olevista.

Myytävä tavara on siis ilmaista ja työvoimakustannukset menevät plussan puolelle. Kunta nimittäin ohjaa valtiolta saamansa työllistämiskorvauksen 10,09 euro/henkilö/päivä suoraan yhdistykselle.

Kyllä kannattaa paukutella henkseleitä ja kehua olevansa hyvä työllistäjä. Toimittaja innostuu ja ylistää sekä työllistämisestä että tekemisen meiningistä.

Näin ylläpidetään työllistämisen myyttiä. Keisarilla ei ole vaatteita, mutta toimittajat eivät sitä huomaa.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Roffe sanoo

  Niin, ja mikä tässä on kirjoittajan ongelma? Kateusko? Jos yhteiskunnan on kuitenkin elätettävä työttömiä niin mikä haitta vaikka joku vähän hyötyykin, tässä tapauksessa kaikki osapuolet, työttömät pysyvät aktiivisina ja yhdistys elinvoimaisena, tavaraa saadaan kierrätykseen ja joku tekee voittoakin. Keneltä tämä on pois? Ei vapaalla markkinoilla tällainen toiminta kuitenkaan kannata, mutta näin saadaan toimimaan.

  • 1.1

   oper sanoo

   Minun ongelmani on se, että esim. teollisuuden johtotehtävissä kokeneena ja yliopistotasoisella koulutuksella tulen hyvin äkkiä murhanhimoiseksi, mikäli minut sanktioilla uhkaamalla pakotetaan tekemään ilman palkkaa töitä, josta viereinen kaveri saa oikean palkan.

   Toivottavasti se tapahtuisi esim. sinun työpaikallasi, niin saisit äkkiä huomata hyvin lyhyen aikaa, että toinen puoli ongelmasta on juuri kaatumassa sinun niskaasi.

   • 1.1.1

    Roffe sanoo

    Miten niin ilman palkkaa? Noilla meriiteilla saat luultavasti ansiosidonnaista huomattavasti enemmän kuin viereinen kaveri saa palkkaa. Hauska huomata miten akateeminen muuttuu taistolaiseksi kun omista oikeuksista puhutaan.

    • 1.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Kuntouttava työtoiminta ei koske niitä, jotka saavat ansiosidonnaista päivärahaa. Siihen voidaan määrätä kun 180 päivää on kulunut ansiosidonnaisen päättymisestä. Minusta olisi oikein mukavaa, jos krittisesti kommentoivat tutustuisivat aiheen perusasioihin ennen kommentointia.

  • 1.2

   keke sanoo

   ”Keneltä tämä on pois?”

   Työntekijältä tai kuten varmaan blogin kirjoittaja ilmaisisi asian ”työntekijältä” kun kerran palkkaa työstä ei saa.

  • 1.3

   Saku Timonen sanoo

   Voittoa tekevä yhdistys hyötyy palkattomista työntekijöistään ja sekö on Roffen mielestä hyvä asia? Vapailla markkinoilla ei toiminta tietenkään kannata, koska siellä pitäisi maksaa palkkaa. Toivottavasti Roffe itse pääsee nauttimaan palkattoman työn ihanuudesta mahdollisimman pian.

  • 1.4

   pitkäaikaistyötön sanoo

   ”työttömät pysyvät aktiivisina” – ikäänkuin työtön ei voisi olla aktiivinen ilman orjatyötäkin. Vaikeaksihan se tosin on tehty kun vapaaehtoistyö johtaa pääsääntöisesti työttömyysturvan menettämiseen. Työtön saa alla aktiivinen vain niissä asioissa, jotka hyödyttävät muita taloudellisesti.

  • 1.5

   Matelot sanoo

   Varmaan aktivoituisivat paremminkin, jos saisivat itse
   sen 10,09€, joka menee nyt yhdistykselle. Työ=itseisarvo, pummit pois sohvalta, vai? Keneltä tämä on pois, kysyt. No tietenkin ilmaistyön tekijöiltä.

  • 1.6

   sanoo

   Roffelta niin tyhmä kommentti kuin voi olla.

   Roffe ei ymmärrä että työttömät elättää palkkaa saavia hirveet määrät Suomessa.

   Edelleenkin kehottaisin ihmisiä seuraamaan, kuka hyötyy työttömyydestä.
   Työttömyyttä ei ole tarkoituskaan poistaa.

   • 1.6.1

    LL sanoo

    Oi voi Roffe! ”Keneltä tämä on pois? Ei vapaalla markkinoilla tällainen toiminta kuitenkaan kannata, mutta näin saadaan toimimaan.”

    Katsoin Jyväskylän kuntakokeilun tuloksia, löysin raportin vuodelta 2013. Löytyy googlaamalla. Kyllä tämä orjatyöbisnes, Roffe, kannattaa, kun kunta tarjoaa ilmaistyövoimaa paikallisille yrityksille.

    Jiikylän KK-raportti esittelee pääasiassa työvalmentajien työtä ja kuinka kivaa heillä on keskenään. Söpöä. Työvalmentajat kertovat myös ajatuksistaan.

    Tässä pari herkkupalaa:

    ”Työ on totta vie muutakin kuin rahan keräämistä. Työttömän elämä on paikoitellen aika raakaa, mutta pienetkin toivon pilkahdukset auttavat jaksamaan aiempien epäonnistumisien yli. Erästä lannistumatonta työnhakija-asiakasta siteeraten: Nokka kohti uusia pettymyksiä.”

    ”Töihin!-palvelussa kehittämistyö on tarkoittanut mm. uusien asiakastyön muotojen kehittämistä. Vuoden aikana ovat saaneet alkunsa tai kehittyneet toimintamuodot kuten Työnhakuklubi, Työnhakumestariksi -koulutus ja Työnhakijoiden Foorumi. ”

    Raportissa kerrotaan yritysyhteistyöstä:
    Jyvässeudun Hoivapalvelut Oy on ollut tosi iloinen halvasta työvoimasta. ”Useat työntekijät, jotka meillä ovat olleet, ovatkin kiinnostuneita jatkamaan työkokeilu- tai palkkatukijakson jälkeen oppisopimuksella.”

    Menevät siis sekaisin työnteko (=on maksettava palkka) ja työkokeilu (=ei palkkaa).

    Sammon Kotilounas -yrityksen ja Töihin!-palvelun yhteistyön kerrotaan jatkuneen jo 2 vuotta. Kotilounas on työllistänyt lukuisia työkokeilijoita, joista osa on ollut tutustumassa kokin ammattiin, osa on kielikoulutuksessa olleita maahanmuuttajia ja osa hankkimassa työkokemusta työn löytämiseksi.

    Siis Jyväskylän seudulla toimiva työllisyyden kuntakokeilu ja Töihin!-palvelu järjestää yrityksille ilmaistyövoimaa työkokeilun nimissä. Yli puolet vuoden 2013 asiakkaista (yht.645) allekirjoitti työkokeilusopimuksen tai meni määräaikaiseen palkkatukityöhön.

    • 1.6.1.1

     Herra Huu sanoo

     Täytyy muistaa, että työllisyyden kuntakokeilu on vapaaehtoinen, joten työkokeilusopimusten allekirjoittaminen on seurausta kokeiluun osallistumisesta. Palkkatukityösta maksetaan palkkaa, joten näen sen positiivisena mahdollisuutena kuitenkin.

     En osallistunut kuntakokeiluun koska 1. olisin joutunut allekirjoittamaan etukäteen tietojenluovutusluvan. 2. en ollut aivan varma, olisinko saanut kieltäytyä kokeilun edetessä ilmaistöistä karenssitta.

     On työttömiä, jotka tekevät vapaaehtoisesti ilmaiseksi töitä, sallittakoon se heille. Mutta pakkokuntoutusta /-kokeilua olen ehdottomasti vastaan.

  • 1.7

   Herra Huu sanoo

   Näillä säätiöillä pyöritetään ATK-, mainos-, siivous-, kuljetus-, pesulapalveluita ja paljon muita ilmaisella työvoimalla ja sekö sinusta ei ole keneltäkään pois?

   Anteeksi, mutta onko sinusta ihan oikeudenmukaista, että ihmisiä pakotetaan karenssin uhalla ILMAISEEN työhön? Miksi?

  • 1.8

   sanoo

   >Niin, ja mikä tässä on kirjoittajan ongelma? Kateusko? Jos yhteiskunnan on kuitenkin elätettävä työttömiä niin mikä haitta vaikka joku vähän hyötyykin, tässä tapauksessa kaikki osapuolet, työttömät pysyvät aktiivisina ja yhdistys elinvoimaisena, tavaraa saadaan kierrätykseen ja joku tekee voittoakin. Keneltä tämä on pois? Ei vapaalla markkinoilla tällainen toiminta kuitenkaan kannata, mutta näin saadaan toimimaan<

   Siteeraan kuvitteellista komisaario Janssonia : "onko typeryys teille tekosyy olla ajattelematta?"

   Yhteiskunnan on elätettävä työttömiä ihan siinä kuin kaikkia muitakin jäseniä, muutoin se ei ole enää yhteiskunta.

   Haitta jonkun hyötymisestä on moninainen: 1) on moraalitonta rikastua orjuudella 2) kilpailu vääristyy 3) suuressa mittakaavassa eriarvoisuus ja sitä kautta koko yhteiskunnan integriteetti rapautuu

   Luulisi että nämä asiat ovat kaikkien ymmärrettävissä pienellä vaivannäöllä.

   Työttömät eivät tarvitse aktiivisuutta vaan töitä. Jokainen puuhasteluun käytetty euro ja työtunti voitaisiin suunnata järjettömän byrokratian purkamiseen ja säöntöviidskon raivaamiseen. Kun olisi jörjelliset mahdollisuudet työllistää itse itsensä, olisi työttömyyttä paljon vähemmän.

   Mitä vapaisiin markkinoihin tulee, luulisi esim.että miljoonia tuottava mölkkytehdas voisi halutessaan maksaa jo vähän palkkaakin.

  • 1.9

   Joni Jurmu sanoo

   Uskomatonta puppua. Eikö mielessäsi käynyt että työstä kuuluu maksaa palkkaa.

 2. 2

  sanoo

  Työnantajia pitää ruveta työllisyyskouluttamaan! Sillä suunnallahan se tukos on työttömien työllistymisessä. Kyllä näin on.

  • 2.1

   keke sanoo

   Voisi tällaisia sakkoon perustuvia toimintamalleja alkaa kehittämään työnantajapuolelle kanssa. Esimerkiksi työnantaja voisi harjoitella sitä palkanmaksua siten että se velvoitettaisiin maksamaan palkka sun muut työnantaja maksut jollekkin kunnan työttömälle vaikka puolen vuoden ajaksi kokeilua voisi tarvittaessa jatkaa vaikka 2 vuoden mittaiseksi rupeamaksi. Tarkoituksena olisi valmentaa yritys tulevaisuudessa ottamaan vastaan ihan oikea palkallinen työntekijä yritykseen työskentelemään. Hommaaa voisi tehostaa jollakin sakkomaksulla joka olisi vaikka 40% yrityksen liikevaihdosta parilta ensimmäiseltä kuukaudelta ja siitä eteenpäin 20%

 3. 3

  LL sanoo

  Mikä on se iso kuva palkkatyöpuheen ja työttömyyspuheen takana?

  Se on ideologia, joka hallitsee niin poliittista eliittiä kuin näitä ideologioita toteuttamaan palkattuja alaisiakin, sillä sitähän nämä kuntakokeilumallit ja Filatovin työryhmän kehittelemät työttömien ”monipalvelukeskukset” ovat. Kaikki nämä uudet orjatyön muodot.

  Työnantajat, yritysjohtajat ja yritykset voivat päättää etiikastaan. Teettävätkö he orjatyötä vai ovatko työntekijät niin arvokkaita, että heistä kannattaa pitää kiinni? Että työntekijöille kannattaa maksaa oikeata palkkaa ja hoitaa työantajavelvollisuudet hyvin.

  Jussi Vähämäki kirjoittaa artikkelissaan: Uusi työ ja prekariaatti/Megafoni
  http://megafoni.kulma.net/index.php?art=343

  ”Työn arvostaminen pelkästään työnä, vaikka sillä ei tulisikaan toimeen ja laiskuuden ja toimettomuuden voimakas tuomitseminen ovat yksi osoitus palkkatyöyhteiskunnan ja sen ideologian ongelmista. Työtä on pakko tehdä huolimatta siitä, mitä työstä maksetaan ja onko työllä mitään työsuhdeturvaa tai onko työ edes turvallista. Työttömien aktivointi, ”yrittäjyyskasvatus”, yhteiskunnan tukitoimien ”kannustavuuden” korostaminen ovat osaltaan merkkejä täystyöllisyyden ihanteesta luopumisesta ja siirtymisestä ”aktiiviyhteiskuntaan”. Jos aiemmin ”arvokas köyhä” oli se, joka ei suostunut työhön mihin hintaan tahansa, niin nykyään köyhän arvokkuus nähdään työssä käyvässä köyhässä, ”working poor”, joka osallistuu yhteiskunnan rakentamiseen pelkkä moraalinen arvostus palkkionaan. Vastaavasti pahat ja syrjäytyneet köyhät ovat niitä, jotka kieltäytyvät työstä.”

  Oma lisäys em.: *kieltäytyvät orjatyöstä*.

  ”Ajatus ”aktiivisesta hyvinvointivaltiosta” tai ”aktivoivasta hyvinvointivaltiosta” ja siihen kuuluvasta ehdollisesta sosiaaliturvasta (”Tanskan malli” flexicuritylle, jota sosiaalidemokraatit Tarja Filatovin toimesta ajavat) on yksi ilmaus abstraktin työn yhteiskuntaan siirtymisestä. Aktivoiva sosiaaliturva yrittää ”vastuullistaa” työttömät ja ylipäätään kaikki, jotka eivät ole töissä, pakottamalla nämä tukien ennakkoehtona näyttämään hyvät aikeensa ja halunsa työllistyä hinnalla millä hyvänsä. Vasta tämän jälkeen he kuuluvat oikeuksien piiriin.” –Jussi Vähämäki

 4. 4

  Jari Kähkönen sanoo

  Mitä toimittajiin yleensä tulee, he ovat kohtalaisen laiskoja ja kaavamaisia eläjiä. Jos yhtäältä asioista ei viitsitä ottaa selvää ja kaikki haastateltavan törinät kelpaavat, on toisaalta niin että palkattoman työn paljastamista vältellään koska ei haluta leimata ”sosiaalipalvelun asiakasta”. Siksi verstaissa ei kuvata, jos edes mennään sinne sisällekään tai annetaan työvalmentajan hankkia ns. vapaaehtoinen haastateltavaksi. Ja saatattekohan arvata, että millähän lailla puhuva sieltä tulee? Jos puhutaan yleisesti ns. paikallislehdistä, niitä on pääsääntöisesti kahta lajia: vanhakantainen sanomalehti mikä voi olla kohtalaisen räväkkäkin ja 1950- sekä 60-lukujen paikallislehtibuumin tunkkaiset tapaukset niine positiivisene sekä kivoine juttuineen. Kun on lusikalla annettu niin voiko kauhalla vaatia? Ja sitten on se aina raikas kuvitelma/pelko, että ei enää saada juttuja.

 5. 5

  Topias sanoo

  Ei tahdo selvitä tämä vyyhti loppun asti. Siitä taitaa puuttua joitakin ellei monia tarpeellisia jos kohta värikkäitä lankoja. Yksi on se kielletty alkoholista puhuminen. – Pitäisikö perustaa suoraan erillinen ”alkoholismista vieroittamaan pyrkivä työkokeilu” tms.

 6. 6

  Jukka sanoo

  Tuolta taloussanomien uutisesta paistaa tämä kohta
  ”Palkkatuki pysyväksi?

  Keskeisenä ongelmana Asplund pitää tukitoimien katkonaisuutta. Hänen mielestään pitäisi rehellisesti myöntää, että osa pitkäaikaistyöttömistä on henkisesti ja fyysisesti vajaatyökykyisiä pysyvästi. Kuntoutus auttaa, mutta tärkein eli työllistyminen ja työssä pysyminen eivät toteudu.”

  • 6.1

   Pohjanmaan poika sanoo

   Niin, pitäisi päästä eläkkeelle tai saada edes vähän armoa minuuttiaikataulusta. 9 vuotta karenssia takana, johtuu siitä että elämänhallinta nyt ei vain kaikille satu kuin Strömsössä. Synnymme yksilöllisiksi kaikkine mahdollisine pysyvine ongelminemme. Olisi varmaan ihanaa jos se korjaantuisi palkattomilla töillä mutta maailma ei ole vielä täydellinen.

 7. 7

  Jukka sanoo

  Eli tuossa syyllisestetään työttömiä ja pidetään vajaatyökuntoisina. Ei ole työttömien syy olla työtön vaan se on aina yhteiskunnan syy. Suomessa noin 600 000 ihmistä etsii töitä ja kunnollista palkkatyötä on vain 18 000 tarjolla. Avoimia työpaikkoja on moninkertaisesti vähemmän kuin työttömiä. Lisäksi yritykset irtisanovat jatkuvasti ja siirtävät yrityksiä ulkomaille. Mikä tarkoittaa jatkuvasti lisääntyvää työttömyyttä. Koska noista orjatöistä ei kerry eläkettä eikä valtiolle verotuloja. Se tarkoittaa 600 000 ihmisen heikentynyttä ostovoimaa kulutus pienenee merkittävästi, mikä lisää irtisanomisia ja konkursseja. Eli itse itseään ruokkiva lama kasvaa kasvamistaan.

  • 7.1

   Eero sanoo

   ”Ei ole työttömien syy olla työtön vaan se on aina yhteiskunnan syy.” Aina?

   • 7.1.1

    Herra Huu sanoo

    Kenen syy mielestäsi 500 000 ihmisen massatyöttömyys? Aina, mitä?

    • 7.1.1.1

     LL sanoo

     Eero, työttömyys on seuraus, monien asioiden summa, ja siksi työttömien syylliseksi leimaaminen on ajatusharha.

     Työtön – eikä kukaan muukaan – voi olla syyllinen rikokseen, jota ei ole tehnyt.

 8. 8

  Jukka sanoo

  Nuo orjamarkkinat kasvavat rajusti ja ilmaisilla työntekijöillä korvataan yhä useampi palkallinen työ. Ilmaisia työntekijöitä käyttävien yritysten tai muiden kanssa on mahdoton kilpailla. Siksi kilpailevat yritykset menevät konkurssiin ja joutuvat irtisanomaan yhä enemmän. Mikä tarkoittaa lisääntyvää työttömien määrää jatkuvasti. Eli itse itseään ruokkiva työttömyyden kasvattaminen, josta seuraa se, että 2022 yli puolet nyt palkkatyössä olevista on työttöminä.

 9. 9

  VÄÄRISTÄJÄ sanoo

  ystävällä on microyritys joka juuri tekee vanhojen arvohuonekalujen entisöitiä
  hän maksaa veroja joka kuukausi ja yhden työntekiän palkan
  hänen verovaroistaan siirtyy myös työtömyyden hoitoon joku osa
  joka taas siirtyy välikonkeloiden kautta yhdistykselle tukiaisina
  joka tekee sammat hommat puolta halvelmalla
  eli pienyritäjä maksaa siitä että tälläinen yhdistys pystytään perustamaan
  joka
  niiden hinnastolla ajaa sen oikean yrityksen konkursiin
  reilua
  koska nää työyömien yhdistykset pystyvät toimimaan ainoastaan verovaroin tuetuna tai ray tukirahoin tuetuna
  ja ilmais työläiset reklytöidään yhdistykselle Te -toimistosta karenssin uhalla nerokasta
  SEN TAKIA NÄITÄ SOSIAALISIA YHDISTYKSIÄ SYNTYY KUN SIENIÄ SATEELLA EI TARVITA MITÄÄN KANNATAVAA LIIKE TOIMINTAA KUN PELKIEN TUKIASTENKIN SAANTI ON KANNATAVAA LIIKETOIMINTAA
  JOSTA YHDISTYSKSET JA NIIDEN PERUSTAJAT VOI KUORIA KUUKAUSIPALKKANSA ILMAN MITÄÄN YRITTÄJÄ RISKIÄ

  • 9.1

   töytön sanoo

   Näinhän se menee. Silkka mahdottomuus kilpailla näitä vastaan. Eipä kiinnosta kilpailun vääristyminenkään päättäjiä.

   Kun edes käyttäisivät yhdistykset ym. ne pankkitilille kertyneet eurot palkkatuella työllistämiseen, vaan ei. Laitetaan työpaja pystyyn jotta saadaan vielä enemmän työttömiä töihin ilmaiseksi.

  • 9.2

   Topias sanoo

   Suhteellisuuteen kuuluu ettei tukityöllistettyä periaatteessa kouluttamatonta väkeä yritetään käyttää arvotaiteen entisöinnissä, microtietokoneiden kehittelyssä, ilmailuhallinnon erityistehtävissä ja monessa monessa muussa. Vaan sellaisissa kohteissa ei ole olemassa yritystoimintaa koska se ei kannata ilman orjatyötä. Yrittäjät tietysti haluaisvat orjia itselleen ja ovat nyt näreissään kapitalismin tässä vaiheessa kun eivät saa niitä.

 10. 10

  yksi teoria sanoo

  Ehkä vielä perusteellisempi on ristiriita sen suhteen, miten tämä olisi liitettävissä länsimaiseen demokratiakäsitykseen ja vapaan markkinatalouden periaatteisiin. Tätä lähemmäksi puhdasta sosialismin sovellusta on nimittäin jokseenkin mahdoton päästä. Ehkä tämä vastaa sosialistisen työministerin, Lauri Ihalaisen ihanteita, joihin hän on urallaan tinkimättömästi pyrkinyt.

  ESIMERKKI
  kuntoutavan työtoiminan hierarkiasta voi päätellä, kyseessä on mikrotason sovellus keskusjohdon harjoittamasta politiikasta, jolla- yhdistyksestä- yrityksestä- kunnasta- on tehty velkariskin kantava renki ”omalle” maalleen ja pakkotyöläisen asema on monin tavoin heikompi kuin feodaaliajan maatyöläisellä. Sen lisäksi, ettei hänellä ole käytännössä mitään oikeuksia heiveröisellä korvauksella kustantaa matkat .- järjestajällä- ei ole mitään velvoitetta ruokkia valtion orjia. Siten orjalle syntyy ”läheisriippuvuus” työvoima- ja sosiaaliviranomaisiin, koska korvaus harvemmin riittää suomalaisten asumiskustannusten kattamiseen.
  HYÖTYJÄT
  Viranomaistahot ovatkin ainoat, jotka saavat yli markkinahintojen kohoavaa korvausta ”työstään”, joka tässä tuotantoketjussa ei tuota minkäänlaista lisäarvoa, vaikka kustannukset ovat koko ketjun suurimmat.

  tämä kirjoitus ei oma vaan jonkun viisaman bloki

 11. 11

  Eija sanoo

  Työn a n t a j a…, antaa työtä; mikä se sellanen on? Työn o s t a j a sen pitäsi olla eli ostaa tehtävän työn työnmyyjältä.
  Ja sitten työn t e k i j ä…, tekee työn, ilmatteeksko? Työn m y y j ä eli minä myyn työni sen ostajalle ja saan korvauksen.

  Työnostaja ja työnmyyjä.

  NYT olis varmaan jo aika toteuttaa se kansalaispalkka.

 12. 12

  Papi sanoo

  Ei ole olleenkaan hyvä juttu tuollainen. Se ei lisää mitenkään työttömän elintasoa, eikä luo yhtään enempää ostovoimaa jne. Hölmöläisten hommaa, varsinkin noin isossa mittakaavassa. Toimittajille tulee laatia tietopaketti selkokielellä mistä, todellisuudessa on kyse, euro-esimerkein. Myös etiikka ja
  moraalinen pohdinta paikallaan. Nyt tarvitaan niitä huutajia, jotka sanovat, ettei
  keisarilla ole vaatteita!

 13. 13

  Jukka sanoo

  Tuolla suomi24.fi oli aika hyviä kirjoituksia http://keskustelu.suomi24.fi/node/13262679#comment-76642845

  ”Olen erittäin varakas yrittäjä. Musta on selvää, että rikkaat ovat parempia ja korkeampiarvoisia ihmisinä kuin pk-tuloiset. Jotta mun yritys tuottaa maksimaalista voittoa mulle. On tärkeää saada se voitto jostain ja sen saa työntekijöiltä eli orjilta, jotka tekee kovasti töitä pienellä palkalla jotta minä rikastun. Tärkeintä on, että työntekijöiden palkkoja voi laskea mitä enemmän sen enemmän voittoa tulee. Lisäksi työaikoja tulee pidentää ja palkkojen laskun kanssa. Paras tilanne olisi jos yhteiskunta maksaisi kaikki työntekijöiden kulut niin sillä maksimoitaisiin parhaat voitot. Onneksi nyt ollaan ajamassa mallia osallistuva sosiaaliturva, jossa ihmisten on pakko tehdä töitä ilmaiseksi.

  PK-tuloinen = pienituloinen ja keskituloinen.

  Pk-tuloiset = orjat painaa pitkää päivää keskinkertaisella tai pienellä palkalla jotta yritykset rikastuu ja niiden omistajat.

  Rikkaiden verotus on järkyttävän korkea Suomessa. Onneksi siihenkin on tulossa muutos työnverotuksen keventämisen muodossa. Toki ne korvataan jatkuvasti kasvavilla tasaveroilla, jolloin saadaan pk-tuloiset maksamaan paljon enemmän. Näiden asioiden takia Kokoomus on paras puolue meille rikkaille, joiden etuja Kokoomus ja EK ajavat aktiivisesti aina.

  ”pk-tuloisten elämän tehtävä on jatkuvasti rikastuttaa pientä rikasta eliittiä, joka rikastuu jatkuvasti. Samaa tapahtuu koko maailmassa myös Suomessa. Rikkaat omistavat koko maailman kohta ja luonnollisesti rikkaat ihmiset ja yritykset omistavat puolueet, joiden avulla hallitaan massoja. PK-tuloisia verotetaan tasaveroilla Suomessa vuonna 2015 enemmän kuin koskaan aikaisemmin koko Suomen historiassa.

  ”10% rikkaasta Suomen eliitistä omistaa 90% Suomen varallisuudesta. 90% suomalaisista omistaa vain 10% suomen varallisuudesta. Rikkaat rikastuu ja kaikki muut köyhtyvät jatkuvasti”

  ”Sveitsiläisen Credit Suisse –pankin tutkimuksen mukaan rikkain 1 % maailman kansalaisista omistaa 48 % maailman varallisuudesta. Vastaavasti puolet ihmiskunnasta omistaa vain 1 % maailman vaurauksista.”

  ”mielestäni Kokoomuksen ei kannattaisi enään peitellä ja näytellä olevansa ”muka koko kansan asialla” Nyt kun on lama menossa ja työttömyys kasvaa. Voi Kokoomus ottaa kovat otteet käyttöön pk-tuloisille lisää veroja paljon lisää ja verohelpotuksia rikkaille. Kokoomuksen tulisi ottaa etäisyyttä rajusti alempiarvoisista ihmisistä pk-tuloisista. Pk-tuloisten ainoa elämän tehtävä on maksaa aina enemmän veroja ja rikastuttaa pientä rikasta eliittiä. Rikkaat = yli 10 000€ /kk tienaavat ovat eliittiä ja korkeampiarvoisia ihmisiä. Kuin alempiarvoiset. Näin on aina ollut ja tulee olemaan pk-tuloiset eivät koskaan ole samalla tasolla rikkaiden kanssa.”

  ”Miten pieni – ja keskituloisille saadaan ”myytyä” idea äänestää sellaisia puolueita, jotka heikentävät pk-tuloisten asemaa jatkuvasti. Valhe perustuu illuusioon, että jokainen töitä kovasti tekevä voi rikastua. Todellisuudessa alle 3% rikastuu kovasti töitä tekemällä. Sama illuusio on lotossa vain lottoamalla voit voittaa on sanonta. Miljoonat suomalaiset lottoavat ja yrittävät päävoittoa. Kuitenkin matemaattisesti laskettuna ja realistisesti loton päävoiton voittaminen on lähes mahdotonta. Lotto on ollut Suomessa 1970 luvulta alkaen wikipedian mukaan. Päävoittoja on yli 2000 kierroksesta vain alle 80 kpl. Koko loton historiassa päävoittajia on ollut alle 80. Miljoonista ihmisistä.

  Pk-tuloinen ei voi koskaan rikastua Suomessa, koska sen estää. Verotus erityisesti jatkuvasti kasvavat tasaverot ja kaikki kallistuu jatkuvasti = hinnat nousevat.

  Rikkaus periytyy siten, että rikkaat vanhemmat jättävät valtavan perinnön ja jos perilliset on opetettu kunnolla. He osaavat sijoittaa rahat tuottamaan voittoa tai pystyvät elämään rahoilla loppuelämänsä ajan. Rikkailla on veroparatiisien ja paaomatulojen kautta mahdollisuus kiertää veroja. Kun rahat kierrättää veroparatiisien kautta 0% veroilla on tuotto ja voitto valtava. Siihen ei pk-tuloiset pysty.”

 14. 14

  Jukka sanoo

  Nyt on avattu pandoran lipas. Seuraukset tulevat olemaan katastrofaalisia, jo nyt noita ilmaisia työntekijöitä käyttäviä yhdistyksiä, säätiöitä, järjestöjä, yrityksiä yms. On iso määrä ja määrä vain rajusti kasvaa. Seuraukset ovat, että yhä useampi yritys joutuu pistämään lapun luukulle ja tulee lisää työttömiä. Ilmaisen kanssa ei voi kilpailla se on päivänselvä fakta. Kun halutaa viedä muilta yrittäjiltä elanto ja kasvattaa työttömyyttä on tuo erittäin toimiva ja tappavan tehokas tapa.

  • 14.1

   Lippaan avain sanoo

   Käsittääkseni tarun mukaan Pandoran lippaan kauhut voi välttää pitämällä silmät tiukasti suljettuina silloin kun lipas on auki. Tai näin jossain elokuvassa asia oli kuvattu.

   Ja näin ollen kaikki paikalla olleet, jotka piti silmiä kiinni ”pelastuu”.

   Ja ne ketkä tuhoutuu on pitäneet silmänsä auki. Kunnes Pandoran lipas sulkeutuu ja voi avata silmänsä rauhassa.

   Enää onkin kysymys ketkä tässä hommassa pitää silmiänsä tiukasti kiinni ja miksi?

   Tai vastaavasti ketkä ei pidä silmiänsä kiinni vaan auki nähdäkseen mitä tapahtuu ja miksi?

   • 14.1.1

    AMK sanoo

    Silmänsä pitävät tietysti kiinni päättäjät,koska eivät halua nähdä kuinka älyttömiä päätöksiä ovat tehneet-eivät siis halua myöntää että susi jo syntyessään koko
    kuntouttava työtoiminta.Niinhän kanakin yrittää lentää ennen kuin huomaa- siivet eivät kanna ja nokalleen putoaan.
    Työttömät kait sitten pitää silmänsä auki-hehän tässä tuhoutuu,-päättäjien kaikkitietävästä luulosta että kuntouttava työtoimnnan avulla muka saisi työpaikan.

    • 14.1.1.1

     AMK sanoo

     lisään vielä:näihän en tahtoisi tapahtuvan mutta päättäjät eivät ikinä myönnä virheitään eivätkä niitä korjaa!!!
     EI KOSKETA HEITÄ.

     • 14.1.1.1.1

      töytön sanoo

      ”EI KOSKETA HEITÄ.”

      Sinäpä sanoit sen tärkeimmän. Näinhän moni vielä kivassa työpaikassa ajattelee. Saattaa kohta mieli muuttua, kun tämä touhu laajenee edelleen Risukon ”osallistavana sosiaaliturvana” ja potkut tulee.

      Päättäjillä toki palkat juoksee ja taksit kulkee entiseen malliin.

 15. 15

  Jari Kähkönen sanoo

  Ah, hän joka tietäisi kuinka päästää tietämättömäksi tekeytyvän, muka hyvinvoivan enemmistön teeskentelystään ja kuinka pakottaa päätökset tekevät täydet roistot kokemaan itse tekojensa seuraukset, hänpä paljon tietäisi. Koskee muuten kyllä sitten paljon muutakin tässä maailmassa, ei yksin nyt puheena olevaa kuntouttavaa työtoimintaa.

 16. 16

  Topias sanoo

  Ennenkuin virrat loppuvat tästä niin kuka kertoisi miten se kymppi per päivä pitäisi paremmalla tavalla käyttää ja pitäisikö pitkäaikaistyöttömät jättää rauhaan?

  • 16.1

   LL sanoo

   Katsopa lompakkoosi. Onko siellä Kela-kortti? Oletko vilauttanut sitä jossain joskus? Kulkeeko se mukanasi kun olet matkoilla?

   Korvaa kysymyksesi sana ”työtön” sanoilla: eläkeläinen, lapsiperheellinen, opiskelija, sairas, vammainen, sotainvalidi.

   Kyse on kaikille yhteisestä sosiaaliturvasta. Työttömien viimesijaiset etuudet ovat vain pieni murto-osa siitä yhteisestä sosiaaliturvasta, jota jokainen tarvitsee jossakin elämänsä vaiheessa.

   Pitäisikö työttömät siis jättää rauhaan?

   • 16.1.1

    Topias sanoo

    Pitäisi jättää rauhaan, mutta kuinka pitkäksi aikaa? Olisiko 2 v työttömyysjakso jo tie ennenaikaiseeen täyteen sairaseläkkeeseen (n 85 % normipalkasta, enemmän kuin lopullinen eläketaso 65-vuotiaana)?

    • 16.1.1.1

     LL sanoo

     Sairaseläkkeelle pääsevät vain sairaat, ja joskus eivät hekään vaan joutuvat joko orjatyöhön tai kuolevat ennen eläkkeelle pääsyään.

     Jos pitkäaikaistyöttömistä 85% on yli 45-vuotiaita, yhteensä kai yli 200.000, niin tuskinpa tätä joukkoa eläkkeelle päästetään.

     • 16.1.1.1.1

      AMK sanoo

      Jos olet ollut 12 vuotta työttömänä sairauden takia”herrat” päättävät että kyllä sinulla on työkykyä jäljellä,koska on keksitty uusi tapa tervehtyä
      KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA orjatyöllä
      kaikkihan siinä parantuu ainakin mikäli uskomme risukkoa.Miksi emme uskoisi????!Koska hän ei ole koskaan eikä varmaan ikinä sitä tule itse kokemaan. On muuten pönttö täynnä jo näitä ns:ttujen älynvälähdyksiä.

     • 16.1.1.1.2

      Topias sanoo

      Eikö siis ole olemassa mitään ratkaisua? Entä jos ”työttömyystyöt” keksittäisiin uudelleen. Niillähän työllistettiin ennen työttömiä kymmenissä tuhansissa. Onkelma on siinä että tässä kapitalismissa yhteisen hyväksi tehtävää työtä ei pidetä enää arvossa, vaan työn pitäisi aina vain rikastuttaa yksityisiä yrittäjiä. Yrittäjillä taas on menneillään sellaiset rikastumishippalot etteivät edes viitsi ajatella mitään vähätuottoisia aloja ja niillä työllistämistä. Pitäisi saada korkoa omalle ja varastetulle pääomalle kaksinumeroisilla prosenteilla. Se se taitaa olla tämän onkelman perussyy.

 17. 17

  167-176 sanoo

  Eläkeläisten eläkkeet menee eläkeläisille, lapsilisät lapsiperheille, opintotuet opiskelijoille, sairaspäivärahat sairaille, vammaistuet vammaisille ja sotainvaliidtuet sotainvaliideille, mutta tuo kymppi per päivä menee työttömiä kiusaaville loispummiyrittäjille ja -konsulteille sekä muille humpuukimaakareille muka jonkun ”palvelun” järjestämiseen joka on tosiasiassa pakkotyötä.
  Jossain on mätää ja paljon.

  • 17.1

   LL sanoo

   ”…tuo kymppi per päivä menee työttömiä kiusaaville loispummiyrittäjille ja -konsulteille sekä muille humpuukimaakareille muka jonkun ”palvelun” järjestämiseen joka on tosiasiassa pakkotyötä.”

   Juuri niin!

   Johtaako sosiaaliturvan vastikkeellisuus-ajattelu siihen, että loispummiyrittäjille ja humpuukkimaakareille ryhdytään jakamaan valtionkassasta rahaa, että teettävät orjatöitä eläkeläisillä eläkkeen vastikkeeksi, lapsiperheillä lapsilisän vastikkeeksi, sairailla kelakorvausten vastikkeeksi ja vammaisilla heidän sosiaaliturvansa vastikkeeksi.