Asiasta tietämättömille

Jokainen jonkin verran kirjoitteleva tietää, että jutun sisältö on mukautettava oletetun kohdeyleisön mukaisesti. Tässä blogissani kirjoitan ns. työllistämistoimista eli palkattomasta työstä sillä oletuksella, että lukijani ovat jo valmiiksi aika hyvin selvillä mistä on kysymys.

Sivulleni ilmestyy kuitenkin jatkuvasti hyvin vihaisia juttujeni kritsoijia, joille yhteistä näyttää olevan autuas tietämättömyys koko aiheesta. Tämä teksti on suunnattu heille. Juttu julkaistiin paikallislehti Vaarojen Sanomien yleisönosastossa 8.1.2015 vastineeksi lehden edellisessä numerossa julkaistuun uutiseen valtuuston saamasta selvityksestä.

Suurin osa ihmisistä ei tunne aihetta. Sana työllistämistoimet herättää heissä heti sellaisen mielikuvan, että kyse on palkkatyöstä. Siksi tämä juttu on useimmille lukijoilleni ns. perushuttua. Ehkä joku asiasta aiemmin tietämätön saa tästä hiukan lisää ymmärrystä.

Kuntouttava työtoiminta eli yhdeksän euron miehet

Kuten Vaarojen Sanomat 30.12. kirjoitti, niin saimme valtuustossa kauan kaivatun selvityksen kuntouttavasta työtoiminnasta. Lehti kirjoitti ihan oikein, että esitetty kritiikki ei ole osoitettu kenellekään henkilökohtaisesti. Vika on laissa, jonka yhtä pykälää ei voi noudattaa lyömättä samalla korvalle jotain toista.

Pari esimerkkiä Juuasta. Laissa on ehdoton korvaavan työn kielto eli kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata mitään palkkatyötä. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat ovat mm. purkaneet rakennuksia, tehneet risusavottaa ja haravoineet lehtiä. Teknisen johtajan mukaan ne talot olisi palkattoman työvoiman puuttuessa purettu ostopalveluna ja lehdet haravoitu palkkatyönä, joten näissä tapauksissa rikottiin korvaavan työn kieltoa. Risusavotat olisi jätetty tekemättä, joten siinä noudatettiin lakia.

Lain mukaan kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus on auttaa asiakasta pääsemään takaisin palkkatyömarkkinoille. Se ei toteudu läheskään niin hyvin kuin pitäisi. Jotkut ovat olleet yhtäjaksoisesti kuntouttavassa työtoiminnassa jopa neljä vuotta ilman että heille koskaan olisi edes tarjottu samaa työtä palkkatuettuna. Jotkut kulkevat tätä urapolkuaan peruuttamalla eli palaavat lyhyen palkkatukijakson jälkeen takaisin kuntouttavaan työtoimintaan tekemään samaa työtä palkatta.

Saadussa selvityksessa korvaani särähti pari asiaa. Meidän annettiin ymmärtää, että kuntouttavaa työtoimintaa käytetään alkoholiongelman hoitoon eli autetaan saamaan ”putki poikki”. Lain mukaan sosiaali- tai terveyspalvelujen tarpeessa olevaa ei saa määrätä kuntouttavaan työtoimintaan, vaan hänet on ohjattava saamaan tarvitsemiaan palveluja niin pitkäksi aikaa, että hän kuntoutuu riittävän työkykyiseksi osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan. Työkyvyn arvoivat terveysalan ammattilaiset, ei työnohjaaja. Muutenkin kaikkien työttömien leimaaminen alkoholiongelmaisiksi on virheellistä ja sopimatonta.

En tiedä kuinka moni yleensä on selvillä kuntouttavan työtoiminnan luonteesta. Se on sosiaalipalvelu, johon osallistuminen on pakollista etuuksien menettämisen uhalla. Kieltäytyjä menettää työmarkkinatukensa ja joutuu toimeentulotuelle, jota alennetaan lisärangaistuksena 20 %. Toisesta kieltäytymisestä alennus on 40 %. Se on varmasti ainoa sosiaalipalvelu, josta kieltäytymisestä rangaistaan.

Tähän sosiaalipalveluun ei kuitenkaan määrätä sosiaalipalvelun tarpeen, vaan pelkän työttömyyden keston perusteella. Vuoden 2015 alusta siihen voidaan määrätä 300 päivää kestäneen työttömyyden perusteella aiemman 500 päivän sijaan.

Sisällöltään tämä sosiaalipalvelu on palkattoman työn tekemistä. Osallistuja saa työmarkkinatuen tai siltä pudonnut toimeentulotuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Hän ei ole työsuhteessa, hän ei saa palkkaa eikä häenelle kerry eläkettä eikä lomaoikeutta. Meillä on siis pelkkään työttömyyden kestoon perustuva sosiaalipalvelu, johon osallistuminen on rangaistuksen uhalla pakollista ja jonka sisältönä on palkattoman työn tekeminen.

Tässä valossa sopii kysyä kumpi on loukkaavampaa. Sekö, että palveluun osallistujia joskus sanotaan heidän itsensä tapaan yhdeksän euron miehiksi vai se, että heillä oikeasti teetetään raskasta työtä yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella?

Lupaan, että kriittinen arvokeskustelu asiasta tulee jatkumaan tänäkin vuonna.

Sakari Timonen
kunnavaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen (sd)

Kommentit
 1. 1

  Eija sanoo

  ”Pari esimerkkiä Juuasta. Laissa on ehdoton korvaavan työn kielto eli kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata mitään palkkatyötä. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat ovat mm. purkaneet rakennuksia, tehneet risusavottaa ja haravoineet lehtiä. Teknisen johtajan mukaan ne talot olisi palkattoman työvoiman puuttuessa purettu ostopalveluna ja lehdet haravoitu palkkatyönä, joten näissä tapauksissa rikottiin korvaavan työn kieltoa. Risusavotat olisi jätetty tekemättä, joten siinä noudatettiin lakia.”

  Siis talojen purkaminen ja lehtien haravointi oli lainvastaista. Mitä tästä seurasi Juuan kunnalle?

  • 1.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei mitään. Hallinnollisen lainsäädännön rikkominen ei ole rikos, joten siitä ei rangaista. Ainoa seuraamus voisi olla huomautus valvovalta viranomaiselta.

   • 1.1.1

    hans sanoo

    vähän sama juttu kuin vakuutuslääkäri huijaus, jossa valtiovallan ja kansaneduslaitoksen toimesta on annettu laillinen oikeus tehdä vammautuneista terveitä ja näin poistaa vastuut vakuutuslaitoksilta ja jättää ne siten yhteiskunnan hoidettaviksi. summa ei ole pieni jo 2006(HS) kuntaliiton varatj. t. kietäväinen on todennut että vajaakuntoiset tulevat maksamaan pelkästään kuntasektorille yli miljardi euroa vuodessa, entä sitten koko yhteiskunnan lasku(kelan eläkkeet, kuntoutukset yms.) kansanedustajat eivät perehdy lakiuudistuksiin vaan painavat sitä nappia mitä lobbarit pyytävät. http://ala-sairastu-vakavasti.blogspot.com.es/2014/11/tapaus-hans-kallberg-osa-3.html

 2. 2

  AMK sanoo

  Lait ovat erilaiset rikoksen tekijöille.Jos työtön kieltäytyy kuntouttavasta työstä joka on laitonta, työtön saa karenssin,mutta taho joka teettää laitonta työtä saa olantaputuksen ja huomautuksen:yrititti edes.Kukaan eikä mikään taho ei ole työttömien puolella.

 3. 3

  Ai ei saanut puhua... sanoo


  Sivulleni ilmestyy kuitenkin jatkuvasti hyvin vihaisia juttujeni kritsoijia, joille yhteistä näyttää olevan autuas tietämättömyys koko aiheesta.

  Miksi ihmeessä jotkut ovat vihaisia ja katkeria? Eikö he voi suhtautua asiaan rauhallisesti ilman vihaa ja katkeruutta? Pystyyhän tähän työttömätkin halutessaan vaikka tiukkaa tekeekin.

  Ja pohtia asiaa tarkemmin ja päästä vihastaan. Ja jos ei pääse voisiko silloin olla vika siinä, että on tajunnut kuinka tärkeää on omalta kannalta että asiasta ei keskustella. Ja haluaa ettei kukaan muukaan keskustele asiasta ainakaan julkisesti…

 4. 4

  AP sanoo

  Työn tekeminen on antaa panos itsestä yhteisölle ja jos se mitä tekee ei kukaan tarvitse, koetaan täysin turhaksi ja turhauttavaksi tehdä ja sellaisten asioiden tekeminen on rampauttavaa työtoiminta.

 5. 5

  Jari Kähkönen sanoo

  Toinen vaiva mikä yleisöä edustajineen tässä asiassa riivaa on hyväntekijyyden kuvitelma sekä säädyllisyys ja häveliäisyys, mitkä perustuvat lähinnä yläpuolelle asettumiseen ja kuvitelmaan maailmasta missä hyville ei tapahdu pahaa. Oikeudenmukainen maailma ei ole ollut koskaan, mutta mahdollisesti keskuudessamme on yhä ikäluokkien edustajia keiden päihin toisen maailmanrähinän jälkeisinä kasvun vuosikymmeninä on iskostunut todellisuudessa hyvin ohutta utopian yläpilveä olevia ajatuksia työstä. He eivät edes käsitä etteivät käsitä.

  Ei se enää mene niin, että senkun esittäydyt ja naputat silloin sekä siinä paikassa talon kirjoituskoneella toimituksen seinien sisällä koejutun millä taloon pääsee sisälle ja saa olla niin kauan kun ei vain itse hoida itseään pihalle. Juttu pitää ensin ideoida, myydä ja tehdä omilla välineillä täysin muilta osin todellisissa oloissa, mutta vain vailla varmaa tietoa saako palkkioksi edes saman mitä tässä mediatalossa maksetaan niille keitä ei suosita tai hypetetä täysin työhön itseensä liittymättömistä syistä. Näin alat ehkä saada keikkaa tai jopa ihan jopa kesätyön.

  Siitä se sitten lähtee, ei ihmekään että ihmiseltä itseltään ei olla uskaltaa mitään kysyäkään ja ollaan valmiita uskomaan mitä hyvänsä lärinöitä tittelin takaa pidetään esimerkiksi kuntouttavasta työtoiminnasta. Että onhan nyt jotain aina parempi kuin ei mitään? Kyllä kai, jos ei ole aavistustakaan mitä se jotain käytännössä pitää sisällään. Tästä päästään lopputulemaan, jossa työttömäksi leimautuneita ei edes vakavissaan harkita yhtään mihinkään mikäli paketti olisi edes enää jotenkin kasassa(tiedot päivitetty, työkykyä on, kortit sekä määräajan voimassaolevat pätevyystodistukset löytyy jne). Ja pystyy selittämään ansioluettelonsa ajalliset aukkokohdat. 🙂

  Niinpäniin. Herra siunaa ja varjele meitä näiltä hyvää tarkoittavilta vaan mistään mitään ymmärtämättömiltä lampailta, joiden hyvyys ei siis kovinkaan kaksista ole mikäli katsoo vähänkään tarkempaan.

 6. 6

  Takalo Tanja sanoo

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. 9eken miesten lisäksi synnytysikäiset naiset ovat ilmaistyövoimaa. Itse tein 9 euron päiväpalkalla töitä yli 10 vuotta. Samaan aikaan etsin aktiivisesti työtä. Työnantajien ensimmäinen kysymys oli aina:”onko lapset tehty?”. Synnyttäjä on kallis työnantajalle. Pahiten kolahti kuitenkin kun sitten vihdoin päätimme miehen kanssa hankkia jälkikasvua. Olin raskaana ja pian jäämässä äitiyslomalle kun työkkäri osoitti kehitysvammaisten asuntolaan määräaikaisen työpaikan. Kyseisen paikan johtaja ei ilahtunut tilastani, vaan väitti työkkäriin minun kieltäytyneen perusteetta työstä. Karenssi napsahti, ja kaikenlisäksi jouduin maksamaan kelalle saamiani korvauksia yli 700ekeä takaisin. Työtön on täysin vailla oikeussuojaa kun sana sanaa vastaan tilanne.

  • 6.1

   moi sanoo

   Ei auta jälkikäteen, mutta seuraaville tilanteissa olijoille:
   Tallentakaa aina keskustelut. Aina.
   Itse paikalla/puhelimessa ollessa tästä ei tarvitse vastapuolelle/-lille kertoa – voi tietenkin mainita, jos ajattelee sen olevan oman etunsa mukaista.

   • 6.1.1

    Takalo Tanja sanoo

    Jouduin sossu luukulle takaisinmaksun takia, ja kuulin sossutädiltä, että ko.johtaja on pistäny kaikki raskaana olevat työntekijät samalla menetelmällä kilometritehtaalle. Olisi pitänyt puhelinkeskustelu äänittää, mutta enpäs tiennyt millaisen ketkunaisjohtajan kanssa olin tekemisissä.

 7. 7

  AMK sanoo

  Työkkärillä on ihan ikiomat käyttännöt+säännöt ,missään laissa niitä ei näy,mutta esim.Kela niitten mukaan elää,koska TE:tsto määrää.Jos teet valituksen sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalle vastaus on tämä :he jättävät valituksen tutkimatta toimivaltaansa kuulumattomana siltä osin kun valitus koskee kelan tai te-tston virkailijoita. Ihmettelen miksi muutoksenhakulautakunnalle ylipäätäänkään pitää valitus tehdä.Turhaa veronmaksajien rahaa tähän käytetään.Taas turhaa rahan haaskausta,ainakin veronmaksajille,mutta niille jotka siellä päättävät leiman lyödä”HYLÄTTY” hyvää BISNESTÄ?????

 8. 8

  Terho Salo sanoo

  Uskoisin, että moni kärsii mielummin karenssin kuin lähtee tappeleen vastaan. Ilmiselvä olosuhde ongelma työpaikan suhteen pitäisi todistaa korkeammassa oikeudessa tilanteen välttääkseen. Mielummin määräaikaisen sopimuksen tekee ja tuskailee sen loppuu, jos tilanne näyttää pahalta. Ei onneksi ole tarvinnut mitään työtä enää tehdä aikoihin ja myös typerä työnantaja voi olla kirjoittamatta, että lähtenyt tuotannollisten syiden vuoksi, vaan haluaa tuskauttaa ihmisen elämää. Valta tekee toisista epälampaan ja pudotessaan pois lammashommat taas kiinnostaa. Sellaisesta toiminnasta en pidä, mutta lienee jotain vakaatonta villi-ihmisen toimintaa ja rehteys unohtuu. Olosuhdemuutuja saa ja pitää olla, että ei sekään järkevää ole. Kysymys lienee onko mukava erinäisten raha-ongelmien edessä orjuuttaa ja kiusata väestöä kertomatta heille rehellisesti, että näin tässä nyt tapahtuu ja olla vähemmän sadisti, hyötyjä tässä murrosvaiheessa, kun Suomi on ilmeisesti menettämässä markkina-asemaansa maailmalla ja voivotteluhan auttaa tähän oikein ponnekkaasti. Hyvä pitää myös huolta yhteisöstä, jonka haluaa tuottavan tätä markkina-arvoa toimivassa hyvinvoinnissa, jossa ajatteluun voidaan käyttää myös pidempiä aikoja. En usko sen ainakaan siltä osin pieleen menevän. Ei pitäisi poistaa hyvinvointia ja ahdistella ihmisiä hakemaan olemattomia töitä, vaan kannustaa rohkeuteen ja ajattelun vahvuuteen.

 9. 9

  työtön opiskelija sanoo

  Valmistuin asiakaspalvelun ja markkinoinnin merkonomiksi vuonna 2009, yritin löytää palkkatyötä ei onnistunut, lopulta pääsin työkokeiluun TE-keskuksen kautta ja loppujen lopuksi olin siellä 10 kuukautta. Koulutusta vastaava työ mutta omien syitteni takia en voi olla pienessä kaupassa jossa joutuisi olemaan iltaisin yksin ja hienomotoriikka ei riitä kassatyöskentelyyn. Ainoa tulonlähde mitä tuolta ajalta sain oli 7€ pv.

  Mutta isoihin kauppoihin missä voisin olla niin sinne en kelpaa. Uskon vahvasti että potentiaaliset työnantajat eivät anna minulle palkallista työtä synnynäisen motoriikkaongelmani takia, vaikka pystyn tekemään osastotyötä ilman ongelmia, olen täsmällinen ja noudatan sääntöjä enkä koske alkoholiin tai tupakkaan, enkä ota omia lomia. Mutta miksi en kelpaa????

  • 9.1

   jefe sanoo

   Nooh, itse olen 5-kymppinen diplomi-insinööri, tehnyt uraa teollisuuden ylemmässä keskijohdossa aina pörssiyhtiöitä myöten.
   Olen ylennyt erittäin nopeasti johtotehtäviin juurikin aikaansaavan ja sitoutuneen työotteeni vuoksi. Opiskelen jatkuvasti lisää, kehitän itseäni, olen raitis, tupakoimaton, ja kuntoilun ansiosta erittäin hyvässä kunnossa. Minulla ei ole sairauksia, eikä muitakaan ongelmia.

   Enkä minäkään kelpaa (enää) minnekään.

   Työkokeiluun eivät ole sentään iljenneet vielä laittaa, semminkin kun olen mm. vetänyt isoja tuotanto- ja tuotekehitysorganisaatioita ja toiminut monessa muussakin organisaatioissa vastaamassa paljon isommista sioista kuin noiden työkokeilupaikkojen esimiehet.

   Odotan mielenkiinnollla. tuleeko vastaan aikeita sijoittaa minua kuntouttavaan työtoimintaan. Hiukan pahaa pelkään, että ko. tilanteessa saattaa pinna palaa ja kyseenalaistan melko radikaalein vedoin, kummanko siellä kuntouttavassa tulisi olla palkattomissa orjatöissä, minun vai niiden jotka sinne olisivat minua laittamassa.

   • 9.1.1

    työtön opiskelija sanoo

    Niin olen minäkin hyvässä kunnossa ja se on tärkeää kaupanalalla. Eihän siellä muuten jaksa nostella esimerkiksi 30 kilon koiranruokasäkkejä mutta ei riitä kuitenkaan. Iältäni olen alle 30 vuotias. Lakikin sanoo ettei ketään saa syrjiä työhönotossa sukupuolen, iän, tai tämä on minulle tärkeää VAMMAISUUDEN takia…

    Sillä sitä ei voi kiistää että minä olen vammainen joka on työhaluinen ja pystyy tekemään kaupan osastotöitä, johtoasemaan minulla ei ole edes haluja johtuen siitä että minä mielummin kävelen paljon ja inhoan sitä että pitäisi olla kahdeksan tuntia päivässä tietokoneen äärellä.

   • 9.1.2

    Jarkko Johanssen sanoo

    ”Nooh, itse olen 5-kymppinen diplomi-insinööri, tehnyt uraa teollisuuden ylemmässä keskijohdossa aina pörssiyhtiöitä myöten. Olen ylennyt erittäin nopeasti johtotehtäviin juurikin aikaansaavan ja sitoutuneen työotteeni vuoksi. Opiskelen jatkuvasti lisää, kehitän itseäni, olen raitis, tupakoimaton, ja kuntoilun ansiosta erittäin hyvässä kunnossa. Minulla ei ole sairauksia, eikä muitakaan ongelmia. Enkä minäkään kelpaa (enää) minnekään.”

    Olet sitä Diplomi-insinöörien ”menetettyä sukupolvea”, jota pääsääntöisesti kyllä etsitään kissojen ja koirien kanssa töihin. Yleensä vaan huonoin tuloksin. Tällä hetkellähän nämä 63+ jäärät jäävät sankoin joukoin eläkkeelle ja heidän hommiaan jää epätoivoisesti tekemään meitä about 35 vuotiaita joilla on n. 10 vuoden työkokemus. Se 40-55 vuotiaiden DI:den porukka joiden pitäisi toimia johtavina ja vanhempina asiantuntijoina ja osata kaikki on kadonnut teollisuudesta kuin maan nielemänä jonnekin. Jotkut epäilevät että 90-luvun lama ajoi nämä hahmot ulkomaille tai puuhastelemaan jotain muita asioita ja jäljelle jääneet kiskottiin Nokian kelkkaan joitain vuosia myöhemmin. Toki tämän ikäpolven kokenutta DI-porukkaa on firmojen johdoissa, mutta heitä ei saa millään järkevällä palkalla tekemään töitä. Keskijohdossa toimiminen, juominen ja tupakointi ovat kyllä aika epäolennaisia asioita asiantuntijatehtävissä, eipä niistä toki suurta hyötyäkään ole.

 10. 10

  elli sanoo

  Päätä pystyyn vaan! Sinulla on sentään toivoa, tuolla DI:llä taas todennäköisesti ei, sillä pitkäaikaistyötön johtaja on liian työtön ja epäilyttävä ollakseen potentiaalinen edes haastatteluihin kutsuttavaksi. Alempiinkaan duuneihin ei ole pyrkimistä, sillä niihinkin vaaditaan jo omaa halua ja kiinnostusta, eikä kukaan usko kunnianhimoa riittävästi osoittaneen oikeasti halua noihin paikkoihin, kuten ei varmastikaan haluakaan muuta kuin väliaikaisesti. Ainoa tie työllistyä on aloittaa (pakolla) aivan perustehtävistä, enkä usko siihenkään olevan sopiva. Osaamisillahan ei asian kanssa ole enää mitään tekemistä.

  Joten häntää pystyyn, olet siten potentiaalisempi tekijä kuin tuo edellinen ja monet muut kaltaisensa. Kannattaa osoittaa sitä palavaa halua työllistyä, vaikka se välilllä vaatii sitä ilmaistyötä. Ahkeruuden ja sitoutumisen osoitus, toki säännöllisyys ja työtehtävien hyvä hoito pohjalla myös on hyvä lähtökohta. Valitettavasti vain oikeita töitä ei riitä kaikille, etenkin vammaisilla on vaikeaa, koska työnantajien asennevammat taitavat kuitenkin olla se kaikista suurin este, sinun ja myös tuon DI:n osalta.

 11. 11

  LL sanoo

  Hei käykääs lukemassa kun keskiluokkaiset laskevat oikein laskukoneella kuinka paljon köyhät tienaa ja kuinka hyvin köyhillä Suomessa menee. Jotkut siellä yrittää vähän oikaista näitä sossurahaharhoja.

  http://www.hs.fi/kotimaa/a1420951889377

 12. 12

  Oravainen sanoo

  Tämä ilmaisen ns. orjatyön tekeminen on minullekin käynyt tutuksi. Kuten myös uhka karenssista, jos satun kieltäytymään tarjotusta TE-toimiston palveusta tai työstä.
  Ihmeellisintä mielestäni on seikka, jonka sain omakohtaisesti kokea vasta viime kesänä. Nimittäis se, että työllistämistä edistävään palveluun osallistumisesta maksetaan tuota ylläpitokorvausta vain 200:n päivän osalta.
  Olin juuri lopettamassa jälleen yhtä työkokeilua, kun viimeisiltä päiviltä tulikin ilmoitus, että ylläpitokorvausta ei makseta, sillä 200:n päiväm raja on ylittynyt minun työkkeiluni aikana.

  No, kuten arvata saattaa, ei minulle työkokeilusta työpaikkaa herunut, vaikka työnantaja olikin valmis minut pitämään pidempäänkin töissä. Tarjosi jopa osallisuuta koko bisneksestä! Toisaalta ymmärrän pienyrittäjää. Kun rahaa ei ole palkata, niin ei ole. Tähän vaikuttavat suuresti valtion perimät kulut ja ylimääräiset verohärpäkkeet. Esim. vähän päälle 2000 tienaava maksaa työnantajalle 3000! Ei mikään ihme siis, että yrittäjä on haluton palkkaamaan työntekijöitä.

  Se siitä. Omasta näkökulmastani tilanne on melko ikävä, sillä nyt meni viimeinenkin halu osallistua työllistämistä edistävään palveluun. Enhän saa siitä enää ylläpitokorvausta. Työttömät siis tarkkailkaa millaisiin toimiin ryhdytte! Ilmaistyövoimana oleminen saattaa kostautua tulevaisuudessa! Käyttäkää ylläpitokorvauksen 200 päivä viisaasti.

  Muuten… HS:n mukaan Romanian kerjäläinen saa mukiinsa keskimäärin 15e/päivä. Työttömän siis kannaattaa harkita kerjuulle lähtöä työkokeilun sijaan. 😀

 13. 13

  sanoo

  Jokaisen työttömän tarina on varmaan erilainen. Tässä on minun. Tuskinpa sillä olisi ollut kaupallisia mahdollisuuksia, joten laskin sen vapaasti käytettäväksi nettiin. Laitoin työkkärin virkailijallekin linkin. Saapa nähdä, katkaistaanko nyt tuet, luetaan kirjoittaminen vapaaehtoiseksi orjatyöksi vai mitä. Saa tulostaa, jakaa linkkiä, ladata koneelleen – jos kiinnostaa. Kommenttejakin voi kirjoittaa blogiin. Kritiikkikin on tervetullutta, mutta kiitokset tietysti vielä mukavampia. Jos herää ajatuksia tai ideoita, tai jos jollakin olisi vaikkapa neuvo, miten tällainenkin hyypiö voisi työllistää itsensä, kertokaapa. Toistaiseksi kirjoittelen, koska olen nyt lopulta päässyt luovuudesta taas kiinni. Kai se on tämä Ihana suomalainen raitis ilma, ja lumityöt.