Selkeästi laitonta

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä.

Tätä kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 6 §:n 2 momenttia ei kukaan voi lukea väärin muuten kuin tahallaan. Näitä tahallaan väärin lukijoita sitten löytyykin runsaasti, koska palkatta tehtävä työ on paisumassa mahtavaksi liiketoiminnaksi.

Lukijapalautteena sain työpaikkailmoituksen, jolla Työhönvalmennus Valma Oy hakee työnjohtajaa/työpajapäällikköä. Ilmoituksessa yritys oiken mainostaa harjoittavansa liiketoimintaa:

Valman liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa vuodessa, ja päivittäinen vahvuus parisataa henkeä, josta hiukan yli 60 on vakituista väkeämme. Pajoilla syntyvistä tuotteistamme hyvä osa menee vientiin.

Laitetaanpa osa ilmoituksesta vielä kuvana:

Näyttökuva (108)_snip

Valma Oy jatkaa Tuoterenkaan hyvin kannattanutta työtä, joka tuottaa mm. maailmalla hyvin menestyviä mölkkypelejä vientiin.

Näin röyhkeästi rikotaan lakia ja sen perusteella viímeksi 31.12.2014 annettua sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjettä. Laitetaan vielä tuosta ohjekirjeestäkin juuri tätä liiketoimintakieltoa koskeva kohta kuvana:

 Näyttökuva (109)_snip

Valma Oy on osakeyhtiö ja kehuu harjoittavansa menestyvää liiketoimintaa. Asiaa ei muuta yhtään se, että Valma Oy on Lahden kaupungin kokonaan omistama. Se on selkeästi yritys ja laki kieltää kuntouttavan työtoiminnan hankkimisen yritykseltä.

Ei siellä saa olla työkokeilijoitakaan. Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohta kieltää sen selkeästi:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Valma Oy kehuu toimintansa ulottuvan metallitöistä puupeleihin ja elintarvikkeista kirjansitomon kautta kierrätykseen ja pienkonehuoltoon. Eipä ihme, että yritys tarvitsee uusia työnjohtajia paimentamaan palkattomia työntekijöitään. Ei kukaan pysty kilpailemaan sellaisen yrityksen kanssa, jonka kaikki liukuhihnatyöntekijät ovat ilmaisia.

Palkattu työpajan esimies saa sitten ihan ilmoituksenkin mukaan ”työpajan esimiehiyden tuottamaa tyydytystä”. En edes halua miettiä mitä sellainen tyydytys mahtaa olla.

Näkyy olevan niin, että lakiin saa kirjata mitä tahansa ja ministeriö saa antaa ihan millaisia ohjeita tahansa. Niistä ei piitata yhtään, koska nyt ollaan muka kovasti auttamassa työttömiä. Tämäkin firma suorastaan pilkkaa sosiaali- ja terveysministeriötä paimenkirjeineen. Niin tekevät monet muutkin, mutta ilmeisesti ministeriö katsoo hoitaneensa homman pelkällä kirjeen lähettämisellä.

Ministeriön kirjettä käytetään Valma Oy:ssä vessapaperina.

Kommentit
  • 1.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei kannata. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain rikkomisesta ei ole säädetty mitään sanktioita, kuten ei yleensäkään hallinnollisten lakien rikkomisesta. Ainoa keino on kantelu Aluehallintovirastolle, ministeriölle tai Eduskunnan oikeusasiamiehelle.

   Tämä asia on monille ilmeisen epäselvä. Rikosilmoituksen voi tehdä vain sellaisesta teosta, joka on laissa säädetty rikokseksi ja josta on määrätty rangaistus. Hallinnollisella puolella ei tällaista kriminalisointia ole. Virkarikoksista on erikseen säädetty rikoslaissa, mutta se on eri asia.

   • 1.1.1

    AMK sanoo

    Eli laki on tarkoitettu vain työttömille jotka saavat saktioita jos eivät tee orjatyötä mutta työnteettäjät saavat tehdä naureskellen itselleen tulosta ilman mitään rangaistusta.Tasa-arvo on kaukana.Niin työttömäthän ovat jo rikollisia ja heitähän pitää kannustaa tekemään ilmaista työtä saktioiden uhalla.
    Rikollista toimintaa ja herrat naureskelevat.

   • 1.1.2

    JL sanoo

    Eli paras vaihtoehto on joutuessaan pakkotyöhön rakentaa pelkkää sutta ja sabotoida orjatyö-toiminta.
    Passiivinen vastarinta lienee ainut vaihtoehto.
    Olettaa tosin voi että sekin katsotaan tulevaisuudessa rangaistuksen perusteeksi.

    • 1.1.2.1

     sanoo

     Itse päätin, että jos on pakko, niin mennään sitten mutta heittäydyn tasan niin kädettömäksi kuin mitä kuntoutettavan oletetaankin olevan.

   • 1.1.3

    167-176 sanoo

    ” ei ole säädetty mitään sanktioita, kuten ei yleensäkään hallinnollisten lakien rikkomisesta”
    Olen vahvasti erimieltä. Miten määritellään hallinnollinen laki? Ei rikoslain 40 luvussa jossa on sädetty virkarikoksista sanota mitään siitä mitä lakia on rikkonut, lopputulos siinä ratkaisee.

    Onko esim. hallintolaki hallinnollinen laki? Jos ja kun esittelijä valehtelee ja pimittää tietoja lautakunnalta toimeentulotuesta tehdyn oikaisuvaatimuksen käsittelyssä ja syyllistyy täten hallintolain 6§:ssä mainitun puolueettomuusvelvoitteen rikkomiseen niin se ei olekkaan virkarikos?

 1. 2

  H.V. sanoo

  Aluehallintovirasto ilmeisesti on se taho, johon näistä laittomuuksista kannellaan?

   • 2.1.1

    Leena Kymäläinen sanoo

    Minusta kannattaa kannella suoraan eduskunnan oikeusasiamiehelle. Elyillä ja alveilla ei oikeasti ole käsiä hoitaa tällaisia. Ei ehkä tahtoakaan. Tuo on niin räikeää, et tarvitaan ylemmän viranomaisen kannanotto. Kun kysymys on selvästä lain rikkomisesta, apua voi pyytää myös oikeuskanslerinvirastosta. Joku tollohan tuonkin menettelyn on siunannut.

 2. 3

  sanoo

  Kiitos Sakari!

  Kunpa tätä yleisesti yritysjohdostossa hyväksyttyä lainvastaista ja epärehellistä toimintaa paljastettaisiin enemmänkin. En tosin usko, että Valma Oy tulee tuosta mitään sen kummoisempaa sanktiota saamaan, kuin virallisen huomautuksen ja varoituksen epäeettisestä toiminnasta.

  Millä nimikkeellä muuten voisi epäillä tuota toimintaa, että tietoisesti rikotaan vastikään tehtyä lakia ja siitä annettua julkista ohjeistusta?
  Siihen voisi lätkäistä päälle rikosilmoituksen epäilystä ihmiskaupasta, parituksesta, orjatyön teettämisestä, kilpailukyvyn vääristämisestä yritysten välillä ja miksei myös kiskonnantapaisen työsyrjinnän harjoittamisesta? Tosin noissa kaikissa voisi olla epäiltynä myös koko TE-keskus sijaisesta toimariin.

 3. 4

  Herra Huu sanoo

  Lähetin vinkin jossa maininta STM: n paimenkirjeestä sekä blogin linkin IS: iin. Toivottavasti nappaisivat aiheen laajempaan keskusteluun.
  Asiat eivät muutu ennen kuin negatiivista julkisuutta tulee tarpeeksi.

 4. 5

  Heidi Leppikoski sanoo

  Kannattaa myös soittaa Työministeriöön.
  Mikäli asuu lähellä, sinne vain henkilökohtaisesti käymään.

  Aktiivinen ja passiivinen vastarinta käyttöön.

  Ja muista, älä allekirjoita mitään TE-keskuksessa.
  Pyydä kopio sopimuksesta ja tutkit kotona huolella sen lävitse.
  Varsinkin, jos olet pitkäaikaistyötön ja sinua yritetään väkisin dumpata kunnalle töihin, jotta ”korvaat kunnalle takaisin sen osuuden, mitä kunta joutuu maksamaan työmarkkinakorvauksestasi.”
  Älä allekirjoita. Sopimuksen allekirjoittaminen on laissa tarkkaan määritelty ja sinulla on oikeus rauhassa tutkia sopimuksen sisältöä, jotta ymmärrät sen.

 5. 6

  Kake Kohmelo sanoo

  Kokoomuksen ja demarien viitoittamalla sosiaalisen markkinatalouden tiellä Suomi tulee saavuttamaan ja ohittamaan Kiinan, sekä näyttämään närhen munat Kambodzhan hikipajoille!

 6. 7

  Orja sanoo

  On se kumma, että ihmiset osaa ihan oikeissa töissä, kun palkka, eläke, lomat, tylyt…juoksee, olla tekevinään töitä, mutta se porukka, joka on näissä orjatöissä, ei sitä hallitse?

  • 8.1

   Herra Huu sanoo

   Tämä on ihan hieno idea, kunhan kuntouttava työtoiminta oli VAPAAEHTOISTA.
   Jos työttömiä halutaan kuntoutuksella jotenkin auttaa, niin sen pitää AINA perustua vapaaehtoisuuteen.

   Kritiikki koko kuntouttavan työtoiminnan oikeutettavuudesta, perustuu nimenomaan sen sanktioluonteeseen, ei itse kuntouttavaan työtoimintaan.

 7. 9

  AMK sanoo

  Kohta tulee otsikoihin kuinka suomen päättäjät ovat huolissaan kun joissain ulkomailla ihmiset tekevät töitä orjapalkalla.Se on heidän mielestään väärin,mutta suomessa se on oikein koska nimike on Kuntouttava työtoiminta ”kuntouttava” tai ”osallistuva”
  ovat avainsanat jolla orjatöistä tehdään laillisia suomessa.Onko niin?

  • 9.1

   Avainsanailija sanoo

   Täytyy myös muistaa, että on olemassa myös muita avainsanoja, kuten työkokeilu, työharjoittelu jne. Joita kaikkia tehdään kuten kuntouttavaa työtä. Mutta sillä erotuksella pääsääntöisesti, että työaika on 8h päivä 5pvä viikossa. Ja työt on oikeasti myös firmoissa, jotka myy työttömän työpanoksen asiakkaille ja laittaa siitä tulleet rahat omaan taskuun.

   Ja kun orjan työkokeilu, työharjoittelu yms päättyy. Niin uusi orja tulee tilalle pääsääntöisesti aina ja heti kun uusi orjatyökurssi pyörähtää käyntiin karenssien uhalla.

   Voidaan toki sanoa, että jossain firmassa on työvoimapula ja blaa blaa… Ihan vain muodon vuoksi ja mainoksen, että lujaa menee. Mutta aina kun pitäisi sitten palkata vaikka 6-12kk orjatyöpestin jälkeen, niin kummasti työt onkin vähentyneet tai orjan osaamisessa ilmeneekin ongelmia. Joka tarkoittaa että sitä ei voida palkata.

   Mutta ennen tätä orjatyösuhteessa ollessa osaamisessa ei luonnollisesti ole ollut mitään ongelmaa. Jopa kehuja ja kiitoksia saattanut sataa, joilla ei tosin luonnollisesti makseta laskuja, osteta ruokaa jne.

   Kaikkeen tähän olen itse törmännyt.

   • 9.1.1

    AMK sanoo

    Anteeksi unohdin työkokeilun ja työharjoittelun.Yritettiinhän minuakin tälläisiin toimiin, vaihtoehtoina mennä työpajajaksoille työskentelyä tarjottiin logistiikka-,puu-,metalli- tai puhdistuspalvelupajalla.Ammatillinen koulutus.koulutuskokeilu,yrittäjyysvalmennus.Siis ammattikouluun melkein viiskymppinen ihminen,mitä te-tston virkailijan päässä liikkuu.KUSI!IKUINEN KARENSSI minulle.hallelujaa.

 8. 10

  Papi sanoo

  Voisiko ajatusmalli olla niin kiero, lauseen ”voidaan katsoa” mukaisesti, ettei
  yritystä voidakaan katsoa yritykseksi? Tavallaan ajatus kääntyy nurin.
  Miksi sitten yritys on perustettu, kun aiemmin se on ollut kuntayhtymä?
  Yritys kuntayhtymän sisällä?

  • 10.1

   Pohjanmaan poika sanoo

   Kyllä voi. Suomessa jätetään lainsäädännössä virkamiehille aina avoin valtakirja. Tyypillisiä sanamuotoja ovat esim. ”vähäinen haitta”, ”erityisen painava ja perusteltu syy”, ym. ym, nuo eivät tarkoita mitään ja haluttaessa ne tarkoittavat ihan mitä vain.
   Suomessa on sitten vielä tuon lisäksi niin että ainut mikä merkitsee on pyhien viranomaisten oikut, vaikka ihan selkeästi lainvastaisetkin.

 9. 11

  Papi sanoo

  ”Tuoterenkaan yhtiöittämisen taustalla on kuntalain muutos kilpailuneutraliteetin varmistamiseksi EU:ssa. Pitkän omistajakeskustelun jälkeen päädyttiin siihen, että Lahden kaupunki ottaa haltuunsa yhtiön koko osakekannan ja liiketoiminnan.”
  Mitä tuo kilpailuneutraliteetti sitten tarkoittaa?
  http://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/kilpailuasiat/kilpailuneutraliteetti/

  Varmasti tuolta löytyy, joku pykälä, joka kumoaa toisen.

 10. 12

  Papi sanoo

  9.8.2013/595:

  Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 2013.

  Jos kunta tai kuntayhtymä hoitaa tämän lain voimaan tullessa tehtävää omana toimintanaan kilpailutilanteessa markkinoilla käyttäen 30 a §:ssä tarkoitettua menettelyä tai toiminnan rakennetta siten, että julkisen ja yksityisen elinkeinotoiminnan tasapuolisuus voidaan turvata yhtiöittämällä kunnan tai kuntayhtymän taloudellinen toiminta, lain 30 a ja 30 c §:ää ei sovelleta sellaiseen omana toimintana hoidettuun tehtävään vuoden 2014 loppuun tai, jos kyse on julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain (916/2012) mukaisten palvelujen tuottamisesta kilpailutilanteessa markkinoilla, vuoden 2016 loppuun.

  HE 40/2013, TaVM 19/2013, EV 90/2013

 11. 13

  Papi sanoo

  Tietysti, jos olisin yksityinen toimija, pyrkisin yhteistyöhön tuollaisen tahon kanssa, ja varmasti näin tapahtuukin, alihankintaa. Mutta minun etiikka ja moraali ei sitä sallisi. Kyllä työntekijälle kuuluu kunnon, oikeudenmukainen palkka työstä.

 12. 14

  JL sanoo

  Aikanaan,
  kun natsit pakottivat ihmisiä tehtaisiin tekemään esim. moottoreita,kantavia siipirakenteita,vaijerointeja,ym.ym.
  Focke-Wulf/Messerschmitt-hävittäjäkoneisiin,orjatyöhön pakotetut sabotoivat monin eri tavoin näitä laitteita,
  mm. ”unohtivat” sylinteriin ison mutterin,jättivät jarrupalan pois pyörästä ja niin edelleen.
  Tätä samaa tietä rohkaisen kaikkia tekemään vastedes kun jonkun pikkurosvon kesämökki-rahastoon laitetaan massia omalla työpanoksella rahalla jonka usein on jopa itse maksanut ennen työttömyyttään verotuloina,
  orjatyötä ei sallita,ja sen kuulkoon jokainen,kokoomuslaisia paskapoliitikkoja myöden

  • 14.1

   JL sanoo

   Tarkennettakoon vielä että vain ne ihmiset jotka kelpasivat työhön olivat niitä joita EI kaasutettu tai poltettu elävältä.

   • 14.1.1

    LL sanoo

    Joskus meillä uskallettiin tehdä terävää poliittista satiiria. Enää ei osata eikä uskalleta. Tämä vuodelta 1996/Iltalypsy:

 13. 15

  jarmo sanoo

  Ohjekirjeet ovat ohjekirjeitä.Eivät velvoita mihinkään.

  Mutta: Jos kunta on ”pakkotyöllistämässä sinua, voit vedota lainkohtaan, jossa mainitaan minimi, eli yhtenä päivänä viikossa 4 tuntia.
  Tähän kannattaa suostua, ei muuhun, ettei menetä etuuksiaan.

 14. 16

  keke sanoo

  Vaikkei nyt aiheeseen liity niin jätetään tämä tänne.

  Eli poliitikoillakin on huolenaiheensa ja peräänkuulutetaan järjenkäyttöä pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon. Erään oppositiopuelueen edustajan mukaan järki on hukassa työttömien tietosuojassa koska laki haraa perässä ja kunnat meinaavat joutua ongelmiin kasvavien ”sakkomaksujen” suhteen.

  http://turuka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185478-sakkoa-vai-parempaa-tiedonsaantia

  Itse kyynisempänä ja tyhmempänä kansalaisena taas olen sitä mieltä että järki taitaa Turusella olla katoamassa kun kerran hän kokee ongelmaksi työllisyydenhoidossa kuntien mahdolliset kasvavat sakkomaksut eikä esimerkiksi koko harjoitettua käytäntöä.

  Toisaalta kertoohan tämä karulla tavalla sitä missä politiikassa käytännön tasolla mennään eli huolenaiheena on kunnantalous jonka keppihevosena sitten patistetaan se työtön ilmaistyöhön ja hänen tietosuojansa koetaan ongelmaksi. Tai paremmin sanottuna koko ajatusketju tuon Turusen lausunnon takana miten tietyn päivän pamahdettua terve ihminen muuttuu kuntoutusta tarvitsevaksi ilman että ihmeteltäisiin että onko koko hommassa yleensä ottaen onnistuttu ja mitä tulokset ovat.

  • 16.1

   Herra Huu sanoo

   Ikäväksi ja vaaralliseksi koko puheenvuoron tekee se tosiasia, että persujen edustaja on sekä talousvaliokunnan että lakivaliokunnan jäsen ja näin pihalla asioista.

   Kunnan kelasakot tuskin johtuvat siitä, etteivät ne saa etukäteen tietoa työttömästä, vaan siitä, ettei töitä ole kaikille ja TE-toimistojen on töitä mahdotonta mistään keksiä.
   Ainoastaan kuntouttavan työtoiminnan massiivinen lisääminen poistaisi nuo kelasakot, ei tietosuojan poisto. Mutta sitä asiaa hän tässä petaakin.

  • 16.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Persut ovat yksinkertaisia, tyhmiä ja manipuloivia omaneduntavoittelijoita. Ei paljastunut mitään uutta tälläkään kertaa. Toivottavasti kansa ymmärtää pitää populistiset paskanjauhajat poissa eduskunnasta kevään vaalissa.

   Mitään ”tietosuoja”-ongelmaa asiassa ei edes ole. On vain lain määräys ajankohdasta, jolloin tiedot voidaan toimittaa. Montako lakialoitetta kansanedustaja Turunen on tehnyt asian korjaamiseksi? Mitä tuollainen tomppeli tekee lakivaliokunnassa kun ei osaa edes käyttää oikeita termejä asioista vaan vääristelee asioita puhumalla ”sakoista”?

   ”Nämä sakot kerätään kunnilta eli siis jokaiselta kunnan veronmaksajalta.” Voi, voi. Keneltäköhän Turunen kuvittelee sen valtionosuuden työmarkkituesta kerättävän? Ihan samoilta veronmaksajilta kerätään sekin. Veronmaksajan tunteisiin vedotaan, vaikka kunnan säästö ei ole säästöä veronmaksajalle.

  • 16.3

   Saku Timonen sanoo

   Turunen tosiaan katsoo asiaa pelkästään kuntatalouden kannalta eikä ilmeisestikään ymmärrä koko kuntouttavasta työtoiminnasta yhtään mitään. Siitä kielii sakkomaksuista puhumisen lisäksi myös puhe työllistämisestä.

   • 16.3.1

    Jokuvainen sanoo

    Nythän kunnissa erilaiset työllisyysasioista vastaavat henkilöt kiertelevät myös urheiluseuroja ja yhdistykslä yrittäen työntää työttömiä niihin vedoten ”talkoohenkeen”, koska kunnan taloustilanne on heikko ja kunta joutuu maksamaan sakkomaksua pa-työttömistä.
    Ketään ei kiinnosta enää ihmisten oikea työllistäminen vaan ainoastaan nuo sakkomaksut

     • 16.3.1.1.1

      keke sanoo

      Tuota lukiessa alkoi vituttamaan puolessa välissä tuota sivua jo niin paljon että ei mitään tolkkua. Onneksi jaksoin ja valonpilkahduksena persujen edustaja tuntui olevan vähän kartalla missä mennään ja nosti asian ihan oikein esille että mitä ihmettä tämä 9 euron touhuilu on.

      Näköjään joku vasemmistoliittolainenkin kerkesi sitten loppuun suunsa avaamaan liekkö puoluetovereiden ajatuksenkulku alkoi jo vähän punottamaan. Mene ja tiedä.

     • 16.3.1.1.2

      pitkäaikaistyötön sanoo

      Voihan vee mikä show yhden kilin v*n momentin takia.

      ”Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään 3—24 kuukauden mittaiseksi jaksoksi kerrallaan. Jakson aikana henkilön tulee osallistua kuntouttavaan työtoimintaan vähintään yhden ja enintään neljän päivän aikana kalenteriviikossa. Yhden päivän aikana kuntouttavan työtoiminnan tulee kestää vähintään neljä tuntia.”

      Onnitelkaa itseänne. ”Kuntouttavassa” ei tarvitse olla kuin enintään neljä päivää viikossa. Ihan kuin Suomen lakia olisi tähänkin asti noudatettu viranomaistoiminnassa.

     • 16.3.1.1.3

      töytön sanoo

      Tuli vaan mieleen, että varmasti jossain on jo päivystysvuoroissakin 9€ kuntoutettavia, nyt kun tuota luntakin tupruttelee. Orjapiiskuri soittaa illalla ja käskyttää kolan varteen karenssilla uhaten. Voisin vaikka lyödä vetoa.

 15. 17

  Jari Kähkönen sanoo

  Ei saa antaa houkutella, työntää tai öykkäröidä itseään siihen vajaasti työkykyisen ”autettavan” ihmisen irvikuvaan mikä on tarjolla tälläisessä metodologialtaan kiusaamista muistuttavassa toiminnassa. Pelkään tosin, että kiusaaminenkin on alisanailevaa banalisointia, koska onhan mukana toimeentulonmenetyksen uhka hallintovallan käytön kautta ja kokonaisen ihmisryhmän maaliksi ottaminen, joka taas tapahtuu profiloimalla tietty sosiaalinen asema hallitsevaksi piirteeksi ihmistä määritettäessä. On löydettävä keino osallistua, mutta olla tekemättä mahdollisimman vähän tai ei mitään, sekä käytettävä jokainen tilaisuus päästä pois siitä kirosanasta mitä kuntouttavaksi työtoiminnaksi sanotaan.

  Tarkempia neuvoja ei sovi käydä antamaan, mutta jo sanotun välttämisen lisäksi ei tule suostua minkäänlaiseen kahdenkeskiseen keskusteluun ”työvalmentajien” kanssa. Eikä saa edes mennä samaan tilaan mikäli edessä on henkilöylivoima, kutsu/asialista ei ole varmasti tiedossa, itsellä ei ole edustusta tai edes luotettavaa todistajaa. Tuttua työelämästä, jos on päässyt joskus kokeilemaan henkilöstöedustajan mahtavia hommia. Turha heittäytyä hyväuskoiseksi, asiat on jo valmiiksi päätetty ja nyt halutaan enää päästä oikeutetusti väittämään kuulemisen muka tapahtuneen tai yritetään syyllistämis-painostus-pelottelu -kierteellä saada tunnustamaan jotain. Erilaiset vuorosanat, mutta ihan sama näytelmä, väitän minä.

  Kuinka säilyttää ihmisarvonsa tilanteessa, jossa kukaan laajassa yhteiskunnassa ei ymmärrä ja tulee kohdelluksi ongelmien summana minkä yli sekä ohi puhutaan täydellisen häpeilemättömästi vaikka olisi itse samassa huoneessa? Se ei ole helppo kysymys, tähän liittyen tapasin joskus sanoa ns. menestyneille ihmisille itsekin ”että kyllä sinä kaiken muun siinä kestäisit, mutta et näkymättömäksi tekemistä”, kun puheena oli milloin mikäkin ajassa esillä ollut yleensä ihmisen elämän valintoihin tai menestymiseen liittyvä epäkohta. Tai että jos ei puhuta selkeästi pysyvästi ”päänsä käräyttäneistä”, niin kuinka paljon/usein on ensin pitänyt ajatella toisesta pahasti ennenkuin paha teko tehdään oikealle elävälle ihmiselle? Niinpä, tämä sama mekaniikka siinä on toiminnassa, vaikka ns. hyvinvointivaltiossamme näin ei saakaan ajatella saati sanoa.

  • 17.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Avautuminen ei auta. Mitä vähemmän kerrot itsestäsi sitä vähemmän heillä on pintaa mihin tarttua tarjotessaan ”palveluja” eli orjatyötä.

   • 17.1.1

    Jari Kähkönen sanoo

    Mikäs siinä. Joskus voi myös olla täysin viisasta vain katsoa itsensä täysin työkykyiseksi, te-toimiston palveluita tarvitsevaksi, niiden käyttäjäksi soveltuvaksi, ettei ole kuntouttavan työtoiminnan tarpeessa ja lopuksi ilmoittaa vastaavansa kaikkiin kysymyksiin ”en kommentoi”. Elämä on lähtökohtaisesti epäoikeudemukaista eikä ns. tavallisena ihmisenä voi olettaa tietävänsä kuin korkeintaan 50% tarvitusta, sekä tästä huolimatta toivoa vastaavansa/päättävänsä oikein. Todellisuuteen herääminen kirpaisee kerran, mutta joskus sitä yhä hämmästyy kuinka pitkään jotkut ovat voineet säilyttää lapsellisen hyväuskoisuutensa että asiat olisivat muka jotenkin toisin.

    • 17.1.1.1

     Jokuvainen sanoo

     Mutta eikö kuntouttava työtoiminta olekin tarkoitettu vain täysin työkykyisille ihmisille. Vajaakuntoisille pitäisi järjestää muita palveluita?
     Näin olen itse asiassa ymmärtänyt aikaisemmista tämän blogin ylläpitäjän kirjoituksista. Mielestäni varsin ristiriitaista. Lainsäätäjä ei taida itsekään tietää,
     mitä kuntouttavalla työtoiminnalla tarkoitetaan. Vajaatyökykyisille pitäisi olla sitten omat kuntoutuskurssit tarjolla, koska kuntouttavaan työtoimintaan ei nimestä huolimatta useinkaan liity mitään ”kuntoutusta”.

     • 17.1.1.1.1

      Jokuvainen sanoo

      Itse asiassa kuntouttava työtoiminta ja osallistava sosiaaliturva tarkoittaa paluuta 50- ja 60-lukujen työllisyyspolitiikkaan, jolloin työttömille tarjottiin TVH:n hätäaputöitä ”lapiolinjaa”. Suomen tieverkkoa rakennettiin tuolloin työttömien voimalla.

      http://alk.tiehallinto.fi/tiivis.htm

     • 17.1.1.1.2

      Jari Kähkönen sanoo

      Ei toki saisi laittaa vajaakuntoista kuntouttavaan työtoimintaan, mutta tämä seikka ei ole aina selvä edes toimintaa pyörittävillekään. Mutta jos määräajan työmarkkina- tai toimeentulotuella oleminen lähtökohtaisesti ratkaisee sinne joutumisen eli luo sen ”vajavaisuuden” mistä muka kuntoutettavan, katsoin siksi kuntoutustarpeen torjumisen sopivan logiikan raameihin, mutta sanat olkoon luonnollisesti jokaisen omat koska itse saa maksaa niiden sanomisestakin. Minusta kysymys oli lähinnä ns. rikosoikeudellisen kiviseinäkiistämisen soveltamisesta tähän tekoauttavaan sosiaaliepäpalvelun kehikkoon tai maailmaan.

     • 17.1.1.1.3

      pitkäaikaistyötön sanoo

      Kuntouttava työtoiminta on lähtökohtaisesti ”sosiaalista” kuntoutusta. Jalona tarkoituksena on tehdä omiin ajatuksiinsa vaipuneesta huone-istuneesta työttömästä joka työpaikan ilopilleri 🙂
      Mutta kuntatalouden nimissä sitä käytetään mihin tahansa kuntoutukseen, jossa kunta ”säästää” rahaa. Jos kunnan maksuosuus työmarkkinatuesta poistettaisin, niin kuntien mielenkiinto työttömien ”työllistämiseen” loppuisi saman tien. Jos laki kuntouttavasta työtoiminnasta lakkautettaisiin, niin kunnat ja lukuisat säätiöt joutuisivat palkkaamaan työttömiä töihin.

 16. 19

  Jamonen sanoo

  Sain kirjeen:

  ”Tietojeni mukaan olet saanut työmarkkinatukea yli 500 päivää ja meillä Peruspalvelukeskus Aavassa on tapana tavata kaikki asiakkaamme.

  Sinulle on varattu aika……

  Tapaamisella on tarkoitus jutella tilanteestasi ja suunnitelmistasi….”

  En aio mennä, juttelemaan tilanteestani. Juttelu ei mielestäni auta. Onko tämä kutsu jokin lakisääteinen?

  • 19.1

   Saku Timonen sanoo

   Maininta yli 500 päivän työmarkkinatuesta viittaisi siihen, että sinulle aiotaan laatia aktivointisuunnitelma. Jos kutsussa puhutaan aktivointisuunnitelmasta, niin sen laatimisesta ei voi kieltäytyä ilman sanktioita. Kannattaa kuitenkin lukea mitä kaikkea aktivointisuunnitelmaan on otettava mukaan ja että kuntouttava työtoiminta on se viimesijainen keino http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010189?search%5Bnimike%5D=laki%20kuntouttavasta%20ty%C3%B6toiminnasta&search%5Btype%5D=metadata#L3P8

   • 19.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Kuntouttavan työtoiminnan viimesijaisuus on tämän vuoden alusta selkeästi kirjattu lain 8 § 3 momentiksi:

    ”Jos työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö yhdessä arvioivat, että henkilö ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön, aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä kuntouttava työtoiminta tai erityislakien mukaisesti sellaisia sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja, jotka parantavat henkilön työ- ja toimintakykyä.”

    • 19.1.1.1

     Tapahtuiko syrjintää? sanoo

     ”Parantavat henkilön työ- ja toimintakykyä” viittaisi siihen, että ko. henkilöllä on em. seikoihin liittyvää vajaakuntoisuutta/puutetta – jotain, mitä pitää kuntouttaa. Minkä tieteenalan tiedon nojalla tapahtuu päättely siitä, millaiset toimenpiteet/kuntoutus parantaa kussakin tapauksessa työ- ja toimintakykyä? Entä millaiseen työhön tuolla työ- ja toimintakyvyn parantamisella tähdätään: koulutusta vastaavaan työhön, mihin tahansa työhön, valmennetaan alan vaihtamiseen vai mihin? Vai hetkinen… Tarkkaan jos tulkitsee nuo lauseet, niin kutyn tavoitteena ei olekaan parantaa henkilön työ- ja toimintakykyä, vaan em. tavoite sisältyy vain mainittuun erityislakien mukaisiin sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluihin, ja kuty on vaihtoehto em. kuntoutuspalveluille ilman mainintaa sen tavoitteista?

   • 19.1.2

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Kutsu työllistymissuunnitelman tai aktivointisuunnitelman tekemiseen tulee aina TE-toimistolta. Kunnalla ei ole valtuuksia tehdä kutsua noissa asioissa. Jos kunta kutsuu suoraan palaveriin, niin kyseessä on yritys houkutella työtön vapaaehtoisesti tekemään vapaaehtoisia sopimuksia.

 17. 20

  Jamonen sanoo

  Ei mitään puhetta aktivointisuunnitelmasta, kirje jatkuu:

  ”jos tiedät tilanteesi muuttuvan niin, että saat jonkin muun etuuden…. tai olet muuttamassa toiselle paikkakunnalle, voimme perua yhteydenoton tarpeettomana.

  • 20.1

   Saku Timonen sanoo

   Soita sinne ja kysy mistä ihan tarkkaan ottaen on kysymys. Jos eivät tarkoita aktivointisuunnitelman laatimista, niin silloin ei ole pakko mennä juttelemaan.

  • 20.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kunnan lähetysmisyrityksiin pitää reagoida vain jos ne perustuvat TE-toimiston kanssa tehtyihin suunnitelmiin, jotka olet itse allekirjoittanut.

 18. 21

  Jamonen sanoo

  Eivät tietenkään tarkoita aktivointisuunnitelmaa, koska sellaisesta pitäisi olla maininta. Nyt kirjoitettuna kutsussa ”juttelemaan”, joten se ei ole lakisääteinen akti, eikä tarvitse ottaa erikseen yhteyttä.

  Odotin vastausta joltakin, jolle olisi samanlainen kutsu käynyt ja osaisi mainita mitä juuri hänelle tuolla ”juttelemassa-käynillä” tapahtui

  • 21.1

   Oma kokemus sanoo

   No, itse olen käynyt juttelemassa. Lähinnä omaa tilannettani kartoitettiin. Keskustelu oli ihan asiallinen, kyllä minulle yritettiin vaivihkaa tarjota jotakin toimintaa, mutta vetosin siihen että minulle ei ole tehty aktivointisuunnitelmaa ja olen kiinnostunut toisenlaisista palveluista. lähinnä uudelleenkoulutuksesta, joten asia jäi siihen tällä kertaa.
   Sanoisin, että kannattaa mennä sinne, jos ei mene sinne, niin joutuu varmasti ainakin jollekin ”elämänhallintaongelmaisten” listalle.

 19. 22

  Oma kokemus sanoo

  Niin, en asu siis Päijät-Hämeessä, enkä käynyt tuolla Aavassa. Eri kunnissa on varmasti eri käytännöt, mutta olen edelleen sitä mieltä että kannattaa mennä sinne
  ja pitää oikeuksistaan kiinni ja olla viimeisen päälle asiallinen.

 20. 24

  sauhuttelija sanoo

  No niin. Pamahti tuo kuntouttava minullekin. Olin tänään haastattelussa.

  Sinänsä kummallista, että jos laki sanoo 1 – 4 päivää, niin haastattelija tarjosi samantien viittä. Muutenkin koko prosessista on jäänyt semmoinen kuva, että kaikki asiaan liittyvät virkailijat ”vakiintuneen käytännön” mukaan kenenkään heistä tuntematta lakia tai sen soveltamisohjetta.

  Itse viimeisimmässä duunissani valtionhallinnossa ylitarkastajana esittelijän roolissa minun oli jokseenkin pakko osata hallinnonalaani liittyvä lainsäädäntö ja soveltamisohjeet jokseenkin ulkoa, mutta ilmeisesti se ei ole kaikkialla niin nokon nuukaa.

  Haastattelija kuitenkin vaikutti jokseenkin mukavalta ja leppoisalta, joten kummemmin riitelemättä pääsimme sopuun kolmesta päivästä.

  Katsoo nyt mitä tuo homma sitten on. Käsittääkseni tuo osasto ei tee tuotteita myyntiin eikä myy työvoimaa ulos, vaan lähinnä keskittyy pitämään työpajan omaa kiinteistöä kunnossa. Jos se on jotain muuta, niin osaan olla yllättävän uusavuton ja jatkuvan kädestä pitäen- ohjauksen tarpeessa, jolloin ohjaajalla on kädet täynnä töitä kanssani. Itsestä ei niin väliä.

  Mutta positiivisia puolia.
  Joku rytmi viikkoihin ja päiviin. Liian helposti katoaa taju ajasta ja viikonpäivistä. Ja kämpän yksinäisyydessä alkoholiakin helposti kuluu aivan liikaa.

  Lisäksi tuolla on mahdollista käydä ATK- kursseja, esim. linux- kursseja. Ja koska itse sitä jo käytän, niin kurssit ovat ihan tervetulleita. Lisäksi peruskurssin käyneellä on mahdollisuus lunastaa kaupungin käytöstä poistama tietokone eurolla.

  9 euron päiväkorvauksen lisäksi kaupunki maksaa paikallisliikenteen kuukausilipun, edun arvo noin viisikymppiä.

  Sattumanvaraisena ekstrabonuksena tapasin tutustumiskäynnillä aivan ihastuttavan myös työtoimintaan komennetun ladyn. Siinä on minulle ihan riittävän hyvä syy lähteä kämpältäni pajalle.

  Mutta jos hommat pajalla sitten paljastuvat yritykseksi käyttää minua orjatyövoimana, niin se yritys päättyy hyvin pikaisesti.

  • 24.1

   hei sanoo

   sauhuttelija: paikkakunta?

   ”Joku rytmi viikkoihin ja päiviin” ja tätä selitystä en sulata. Ei se ole kuin itsestä kiinni, ettei ole ajantajuton ja rytmitön ressukka. Sori vaan.

  • 24.2

   Herra Huu sanoo

   Kun työtön kuntouttavaan vilahtaa, niin raha kunnalle kilahtaa 😀 Muista pitää puolesi.

  • 24.3

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Ihan kiva trollaus.

   Kas kun et ”valtionhallinnon ylitarkastajana” osannut neuvotella itsellesi vielä autoetua kuntouttavan ajaksi.

   • 24.3.1

    sauhuttelija sanoo

    Ei o trolli. Noi ajat ovat nyt kolmatta vuotta takana, eikä niihin ole paluuta.

    Nähtäväksi jää miten tuo työtoiminta täällä on toteutettu.

 21. 25

  sauhuttelija sanoo

  Helsinki.

  Itsestähän toi arkirytmin katoaminen tietty johtuu. Mut kun jokainen päivä on vapaapäivä, niin se tapahtuu turhan helposti.

  • 25.1

   LL sanoo

   Vapaapäivä? Ei työttömällä ole lomia tai vapaapäiviä.

 22. 26

  Tapahtuiko syrjintää? sanoo

  Tiedän tapauksen joka ei päässyt omaan kuntaan (eikä em. henkilön koolle haluama aktivointipalaveritoimikunta järjestänyt/esittänyt/keksinyt muutakaan kuty-paikkaa) kuntouttavaan työtoimintaan, vaikka olisi halunnut. Aktivoitava pyysi kutyyn pääsyä, koska olisi halunnut sen avulla saada mielekästä työkokemusta, sosiaalisia suhteita ym. mitä työ nyt yleensä tuokaan tullessaan, ja siten parantaakseen työnsaantimahdollisuuksiaan jatkossa, kun oman alan töitä ei löytynyt (koulutuksena yleisyhteiskuntatieteellinen ylempi korkeakoulututkinto). Töitä ei löytynyt kunnasta edes palkkatuella eikä työkokeiluna vaikka työttömyyspäiviä oli yli 500 – kas kun ”sekin (työkokeilu) vaatii sen ohjausresurssin”. Sekä sosiaalityöntekijä että kutyyn haluava olivat samaa mieltä siitä että ko. henkilön tilannetta ei auta puistonharavointi, toimistorutiinit yms. – jotka olivat siis ainoat tehtävät joita kutylaisille kunnassa tarjottiin. Lieneekö lain/lakien tavoite ja henki/sosiaalityön tavoite/työttömän auttaminen toteutuneet asiaankuuluvalla tavalla? Nyt henkilö siis niin sanotusti syrjäytettiin tästä(kin).

  • 26.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Korkeakoulutettu on väliinputoaja. Kaupungin työvalmentaja sanoi suoraan, etten pääse työkokeiluun, enkä kaupungin palkkatukitöihin. Palkkatukityöt ovat vain avustavia tehtäviä mm. lastentarhassa tai vanhustenhoidossa, niihin otetaan vähemmän koulutettuja (eikä ne sen puoleen kiinnostakaan minua, mutta reilu meininki). Palkkatuettuna tai työkokeilijana ei yhteiskuntatieteilijä pääse kaupungille yhteiskuntatieteilemään, enkä minä luonnontieteilijä pääse luonnontieteilemään. En ole vielä keksinyt, että minnekähän voisin tarjota itseäni palkkatuettuna töihin. Palkkatukioikeudesta ei kannata muuten joka työnantajalle mainita, sillä silloin leimaantuu työkyvyltään vajavaiseksi. TE-palveluiden sivuilla kerrotaan näin: ”Työnantajana voit saada palkkatukea, kun palkkaat työttömän työnhakijan, jolla on vaikeuksia työllistyä. Työllistymistä voi vaikeuttaa mm. pitkä työttömyys, ammattitaidon puute, vamma tai sairaus.” Kauhea vammani on se, että olen ollut työttömänä yli 500 päivää (joista osan kylläkin opiskelemassa omaehtoisesti). Myöskään kaupungin työvalmentaja ei osannut neuvoa minne voisin päästä palkkatukitöihin. Antoi sentään minulle puhelinmyyntifirman yhteystiedot, siellä kuulemma voisi olla töitä tarjolla.

   Myöskään kuntouttavaan työtoimintaan en pääse/joudu. Ainakaan vielä. Jos sellaiseen yritetään pakottaa, niin myyn kaiken omaisuuteni ja ostan menolipun ihan minne tahansa Suomen rajojen ulkopuolelle. Kuntouttava työtoiminta ei paranna työnsaantimahdollisuuksia juuri kellään, päinvastoin.

   • 26.1.1

    Tapahtuiko syrjintää? sanoo

    Eikö pitäisi tutkituttaa tapahtuuko kunnissa koulutukseen perustuvaa syrjintää, kun valtion myöntämät palkkatukirahat ohjataan vain suorittavan tason tehtäviin (vaikka siis maistereille löytyisi ihan varmasti järkeviä ja kunnan toimintaa ja kuntalaisia hyödyttäviä tutkimus-, kehitys- ja suunnittelutehtäviä)?

    Palkkatuetun työnhän on tarkoitus lisätä henkilön ammatillista osaamista, ja nyt kunnat mahdollistavat tämän lain tavoitteen eli työnhakijan työmarkkina-aseman paranemisen vain niille, joilla se (muka) mahdollistuu puistotöiden, hoiva-apulaisena tai toimistoapulaisena jne. toimimisen kautta. Palkkatuki on ainakin ollut jopa n. 1200€/kk työnantajan maksaessa loput normaalipalkasta – luulisi tuon summan kiinnostavan kuntiakin ja hyödyttävän niitä enemmän jos palkkaavat tukirahoilla maistereita kuin puistojen haravoijia (jotka toki tarvitsevat apua myös, mutta niin tarvii korkeasti koulutetut työttömätkin, jotka on nyt dissattu kokonaan). (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120916, 7 luku 1§: ”Palkkatuella järjestettävän työn tarkoituksena on parantaa työttömän työnhakijan ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkina-asemaa ja näin edistää hänen työllistymistään avoimille työmarkkinoille.” sekä ”Palkkatuen myöntäminen edellyttää, että tuella palkattavan tuottavuuden arvioidaan olevan tarjolla olevassa työtehtävässä alentunut osaamisessa ja ammattitaidossa olevien puutteiden, työttömyyden keston, vamman tai sairauden taikka muun syyn johdosta.”)

 23. 27

  Tapahtuiko syrjintää? sanoo

  Katsohan yhdenvertaisuuslaki (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040021) 2, 4, 5, 6, 8, 9§. Rikotanko em. pykäliä, kun korkeasti koulutetuille ei ole tarjolla palkkatukityömahdollisuuksia (tai edes niitä mielekkäitä työkokeilu- tai edes kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuuksia) uralla etenemisen mahdollistumiseksi/työkokemuksen saamisen edistämiseksi? Kuitenkin kunnilla on vastuu työllisyyden hoidosta – ja se koskee kyllä etenkin 500 pv työttömänä olleita eikä ainoastaan 57-vuotta täyttäneitä, näin on minulle te-toimistossa sanottu.

  • 27.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Kuntouttava työtoiminta tai palkaton työkokeilu eivät ole toivelistalla nyt eikä tulevaisuudessa. Palkkatukityö käy, koska siitä maksetaan palkkaa. Minä katson, että olen opiskellut sen verran ja työkokemustakin on tarpeeksi erilaisista tehtävistä, ettei minun tarvitse ”kokeilla” ilman palkkaa yhtikäs mitään. Minä osaan kyllä, jos vain työtä annetaan.

   Yksi mahdollisuus korkeakoulutetuille (ja muillekin) on TE-palveluiden järjestämä työvoimakoulutus. Koulutustarjonta on kuitenkin erittäin suppea, kaikille ei löydy sopivaa koulutusta. Itse sain paikan työvoimakoulutuksesta, joka kestää puolisen vuotta. En tiedä, onko sillä mitään vaikutusta työllisyysmahdollisuuksiini, mutta katson kuitenkin tämänkin kortin. Koulutukseen kuuluu kaksi kuukautta työssäoppimista, mikä on minusta ok, koska kyseessä on minulle uusi asia. Mutta sen enempää en ilmaisia töitä tee.

   • 27.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    ”Työvoimapoliittinen” koulutus noudattaa samoja ikäsryjintäkriteerejä kuin työmarkkinnat yleensäkin. Nuorille varmaan ihan kiva juttu, josta valikoida mielensä mukaan, mutta meille keski-ikäisille täysin utopiaa.

 24. 28

  Päivin Pylkkerö sanoo

  Mitä me täällä kitisemme, mennään töihin.

  ”Töitä on”, sanoo Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piian-Noora Kauppi tämän aamun Jälkipörssi-ohjelman jälkipuoliskolla. ”Työpaikkoja on tänäkin päivänä avoimena, mutta yksi syy miksi se ei kohtaannu oikein, on se, että ansiosidonnaiselta ei ole kannustavaa lähteä”. Eli nyt sitten hänen mielestänsä pitää Sitran ehdotuksen mukaisesti puolittaa ansiosidonnaisen kesto 250 päivään. Ja hokkus pokkus ihmiset menevät töihin. Näin korjaamme työllisyysongelman heikentämällä työttömyysturvaa.

  Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenus nyökyttelee: ”Meillä on hyvin vahva konsensus siitä, että meidän täytyy saada työllisyysaste nousemaan” Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi : ”Ja kun mennään niihin keinoihin, niin raakojakin asioita joudutaan tekemään.”

  Poks. Siinä taas lyötiin viisaat päät yhteen. Kolme omahyväistä porvaripossua, joiden ei varmasti ole opiskeluaikojen jälkeen tarvinnut miettiä paljonko maitolitra maksaa. Ja että onko sitä maitolitraa sittenkään varaa ostaa, vaikka hakisi sen halvimmalla Lidlistä.

  • 28.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Nyt kun olen kymmenettä vuotta työttömänä niin alan minäkin olemaan ansiosidonnaisen lopettamisen kannalla. Siinä häviäisi samalla harhakuvitelmat ansiosidonnaisen työttömyysturvan ihanuudesta sekä työnantajilta että työllisiltä.

   Perustulo/kansalaispalkka on euro-Suomen ainoa pelastus.
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Perustulo

   • 28.1.1

    LL sanoo

    Tavallaan nämä kolme pientä porvaripossua ovat ihan oikeassa. Työtä on olemassa.

    Ja sitä on paljon enemmän olemassa työmarkkinoiden ulkopuolella kuin näillä virallisilla työmarkkinoilla. Se on sellaista näkymätöntä työtä, josta ei saa palkkaa eikä muitakaan työsuhteeseen liittyviä etuuksia, koska palkanmaksajia ei ole.

    Minulla tulee täyteen keväällä 5-vuoden työttömyysputki. Joka EI tarkoita sitä, että olisin makoillut vain kotona. Aivan päinvastoin. Työttömän on aivan välttämätöntä olla oma pomonsa ja viettää hyvin kurinalaista ja aktiivista elämää. Se onnistuu toki parhaiten autonomiselta, itsenäisesti ohjautuvalta ihmiseltä. Näihin viiteen vuoteeni mahtuu yhtä sun toista.

    Myös yksi täydennyskoulutus korkeakoulututkinnon suorittaneille, jossa yksi järjestävä taho oli TE-tmsto. Koulutus kesti yhteensä noin vuoden. Tein tähän koulutukseen liittyneen 3 kuukauden työharjoittelun ilman palkkaa. Meni pahasti miinuksen puolelle, koska työmatkakulut olivat päivittäin yli tuplasti enemmän kuin 9 euroa.

    Sinnikkäästä työnhausta huolimatta, en ole työllistynyt. Hakijoita on ollut yhtä avointa työpaikkaa kohden noin 50-100. Olen jo yli 50-vuotias, että iästä se todennäköisesti omalla kohdallani kiikastaa. Toivon todella vilpittömästi Päivi P:lle parempaa onnea koulutuksen jälkeen!

    Myöhemmin keväällä minulla on tapaaminen TE-tmston väen kanssa. En tarvitse työpajatoimintaa enkä aio suostua ilmaistöihin. Palkkatukipäätökset jaetaan vissiin tällä hetkellä kuntakokeiluissa (näin ainakin Hgissä ja ilmeisesti myös Turussa). Parhaillaan palkkatukityössä olevia tuttuja on pari. Toinen heistä huokasi uupuneena: ”Nyt pitäisi kokopäivätyön ohessa hakea sitten seuraavaa työpaikkaa. Puoli vuotta menee niin nopeasti ohi.”

    Perustulo olisi tärkeä muutos. Meillä ei olisi sen jälkeen työttömiä, tässä merkityksessä kuin nyt. Perustulo mahdollistaisi työn tekemisen, myös sellaisen työn tekemisen mitä nyt ei virallisesti ole edes olemassa.

    • 28.1.1.1

     Päivin Pylkkerö sanoo

     Juu, no kyllä minäkin sitä mieltä olen, että työtä olisi, muttei palkanmaksajia. Lähinnä tuossa jutussa ärsytti tuo olettamus, että työllisyysaste saadaan nousemaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa heikentämällä. Koska tuet ovat niin suuren suuria, ihmiset makaavat mieluummin kotona kuin menevät töihin. Minä ainakin yritin kovasti koko ansisidonnaisen ajan ”mennä” töihin ja uskon, että suurin osa ansiosidonnaisella olevista tekee samoin. Kyllähän jokainen ymmärtää, että mitä kauemmin työttömyys kestää, sitä hankalampi töitä on saada. Aika harvassa ovat ne, jotka voivat ansiosidonnaisella leppoisasti nauttia vapaa-ajasta ja mennä töihin vasta sitten kun huvittaa.

     Perustuloa kannatan, sillä onhan se naurettavaa tämä tukien hakeminen sieltä sun täältä. Ja ettei kaikkia töitä yksinkertaisesti voi ottaa vastaan, sillä silloin leikkaantuu se ja se tuki ja maksetaan sitten kun jaksetaan. Köyhällä ei ole varaa kärvistellä kuukautta tai paria ilman mitään tuloja.

     • 28.1.1.1.1

      LL sanoo

      No kyllä minuakin nuo porvaripossut ottavat aivoon. Ansiosidonnaisen aikana olin itse puolipäivätöissä, sovitellulla päivärahalla. Verotus oli aika kova. Tienesti kutistui noin pariin sataan euroon kuukaudessa. Perustulo tekisi puolipäivätyön tekemisen kannattavammaksi.

      Kyllä tämä viisi vuottani on ollut kaikkea muuta kuin lepoa tai lomailua tai kotisohvalla loikoilua. Ne jotka ovat samassa tilanteessa, ymmärtävät ja tietävät sen.

  • 28.2

   sauhuttelija sanoo

   Hmmm… Mä muistan kun mulle aikanaan tuli täysin outo puhelu asiasta joka ei taatusti kuulunut minulle. Asian käsittelijänä oli ”sauhuttelija”, mutta olin taatusti firman ainoa sauhuttelija- niminen.

   Puhe- elinsoitto kyseisen toimiston päällikölle selvitti asian. Hänellä tosiaan oli viisi harjoittelijaa, joista yhden nimi oli ”sauhuttelija”. Samalla kysyin tstopäälliköltä, että ihan oikeestiko teillä harjoittelijat tekevät moisia päätöksiä ja ratkaisuja? Vastaus oli – kyllä, koska firmassa on rekrytointikielto. Hän olisi oitis palkannut jokaisen silloisesta viidestä harjoittelijasta, mutta se ei käynyt päinsä. Kertoi myös, että ilman harjoittelijoita toimistonsa olisi jokseenkin kädetön.

   Ikävämpi juttu, että lakisääteisiä töitä olisi mutta ketään ei tulla palkkaamaan.

   Periaatteen tasolla itselläni ei ole mitään opiskelijoiden harjoittelupaikkoja tai edes työttömien ”aktivointia” vastaan.

   Mutta asia on helpompi toteuttaa päin persettä kuin siedettävästi. Tai edes lain mukaisesti.

  • 29.1

   LL sanoo

   Jeo Jep. Mutta täysin epäselväksi ja hämärän peittoon jätetään palkaton työnteko.

 25. 30

  Rauli Seitsonen sanoo

  Kylläpä on työlistäminen vaikeaa näinä aikoina,kaikenlaiset ”hyväksikäyttäjät”sikiävät kuin torakat.Pitäkää puolenne,itse olen jo eläkkeellä,joka nippa nappa riittää elämiseen,vaimon täytyy vielä muutama vuosi keplotella työttömänä,onneksi Forssan te-toimistossa on asiansa osaava käsittelijä joka ei turhaan hyppyytä työtöntä.Kantahäme on varsinaissuomen kanssa yhtä pahassa jamassa työllisyyden suhteen.Muistakaapa kevään vaaleissa äänestää! Tsemppiä! T nimim:rakentaja 48