Kaksi näkökulmaa

Kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua eli palkatta tehtäviä töitä voi katsoa kahdesta eri näkökulmasta. Toinen näkökulma on se, että ymmärtää kyseessä olevan ihmisyksilöitä, joilla jokaisella on on oma tarinansa ja yhteisenä ongelmana pitkittynyt työttömyys. Toinen näkökulma on puhtaasti kuntataloudellinen. Sen mukaan työttömien kasvottomat massat on saatava näennäistyöllistettyä ihan vain kunnan vapauttamiseksi työmarkkinatuen maksuosuudesta.

Tätä jälkimmäistä näkökulmaa edustaa kansanedustaja Kaj Turunen (ps), joka  blogissaan on syvästi huolisaan juuri kuntien maksuosuudesta työmarkkinatukeen. Näin ajattelevien kielenkäytölle on ominaista puhua aina korostetusti sakkomaksusta, joka ei ole mikään virallinen termi. Samoin puhutaan aina työllistämisestä ja kunnan työllistämisvelvoitteesta, vaikka kyseessä on palkaton työ.

Turunen on huolissaan niistä, jotka ovat olleet työttöminä 300-500 päivää. Tämän vuoden alusta lakia muutettiin niin, että kunta joutuu maksamaan puolet yli 300 päivää työttöminä olleiden työmarkkinatuesta entisen 500 päivän sijaan. Muuttamatta jäi kuitenkin kuntouttavasta työtoiminnasta annettu laki, jonka mukaan aktivointisuunnitelma laaditaan yli 500 päivää työmarkkinatukea saaneille. Samoin jäi muuttamatta säädös, jonka mukaan Kela informoi kuntia määräaikaa lähestyvistä. Sekin on edelleen 500 päivää.

Näitä 300-500 päivää työttöminä olleita on paljon ja ilmeisesti Turunen haluaisi saada heidät kaikki palkattomiin töihin. Tämä ei ole mitenkään uutta ajattelua. Itse asiassa se on virallisesti vallalla olevaa ajattelua varsinkin niillä päättäjillä, joilla ei ole hajuakaan kuntouttavan työtoiminnan todellisesta luonteesta. He tuijottavat kuntataloutta yhdellä silmällä.

Kun työtön laitetaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin kunnan maksuosuus työmarkkinatukeen lakkaa ja lisäksi kunta saa valtiolta työllistämiskorvausta 10,09 euroa/työtön/päivä. Kuntatalouden kannalta palkaton työ on siis erittäin kannattavaa muutenkin kuin ilmaisen työpanoksen kannalta. Se on ikään kuin ylimääräinen hyöty. Puhtaasti kuntatalouden puolesta työttömiä voitaisiin seisottaa vaikka torilla kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Jo noin 50 työtöntä kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa tuottaa maksuvapauden lisäksi kunnalle 100 000 euroa vuodessa pelkkinä työllistämiskorvauksina.

Suosittelen kysymään kansanedustajaehdokkailta heidän näkökulmaansa. Jos hän rupeaa puhumaan pehmoisia työllistämisestä, sakkomaksuista ja kuntoutuksen hyödyistä, niin hän on joka kuntatalouteen tuijottaja tai täysin pihalla koko asiasta.

Joskus minua tympii suunnattomasti näiden juttujen kirjoittaminen. Näitä eivät koskaan tunnu lukevan juuri ne, joiden pitäisi. Törmään jatkuvasti näihin kuntatalouteen yhdellä silmällä tuijottaviin. Sen vielä jotenkin ymmärtää jos virkamies näin ajattelee, mutta kansanedustajalta ja kunnan luottamushenkilöltä tämä ajattelu on vähän liian paksua. Työttömät ovat kansalaisia ja kuntalaisia, joten päättäjän pitäisi ymmärtää kiertää kiven toiselle puolelle kurkistamaan miltä se näyttää sieltä katsottuna.

Se voi näyttää vaikka tältä:

 

 

 

 

 

Kommentit
 1. 1

  Ilona sanoo

  Toivottavasti jaksat kuitenkin kirjoittaa tästä aiheesta edelleen! Asia on niin tärkeä, että sitä pitää jonkun asiaa tuntevan ja ymmärtävän tuoda julkisuuteen. Kerran ja sitten vielä toisenkin kerran. Tärkeää tämä on myös kaikille niille, jotka tarvitsevat tietoa omista oikeuksistaan ”toimenpiteiden” ja ”aktivoinnin” kohteina.

 2. 2

  valvontakomissio sanoo

  Varmasti turhauttaa, mutta olet Saku käynnistämässä sellaista aaltoa joka vie paljon tullessaan, mutta tuo paljon mennessään.

 3. 3

  Väärin kysytty sanoo

  ”Kansanedustajat” ovat saaneet ainakin minun puolesta ihmettelyä internetin kautta. Loppu tulema on yleensä mitään ei kuulu takaisin. Toisinaan joku saattaa kiitellä näkemyksistä ja toivottaa hyvää jatkoa.

  Siinäpä ne kannanotot esitettyihin kysymyksiin tai ihmettelyihin, miten asiat voi olla näin vaikkapa nyt työttömyyden tai oikeastaan minkä tahansa asian suhteen.

  Tulevissa vaaleissa taas taitaa olla monen ”kansanedustajan” sydäntä lähellä työttömyys ja työttömät. Olenpa kuullut jo sen 200 000 uutta työpaikkaa seuraavalla vaalikaudella heiton. Mitä sekin nyt sitten tarkoitta oikeaa kunnon palkkatyötä millä tulee toimeen ja jääkin jotain säästöön. Vaiko sitten työharjoittelua, työkokeilua ja kuntoutusta jne. Jolla ei tule toimeen rahallisesti.

  Veikkaan että tarkoitettiin työharjoittelua, työkokeilua ja kuntoutusta…

  • 3.1

   töytön sanoo

   On taas kova nuoleskelu käynnissä.Taitaa työttömänkin ääni edelleen olla se sama 1.0kpl, vai lienevätkö jo puolittanu? Voiskin torilla perskannikkaa vilauttaa hernekeittopatojen vierellä ja luvata että ekalle pussaajalle ääni lähtee 🙂

 4. 4

  linkki sanoo

  http://www.tampere.fi/tyojaelinkeinot/ajankohtaista/AgmRS5Jh6.html

  ”Kolmannes (35 %) kaupungin työllisyydenhoidon tukijakson käynneistä asiakkaista pääsi vuonna 2014 töihin tai koulutukseen.”

  aika surkea tulos?

  ”Apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen mukaan idea työllisyyspaketista osoittautui toimivaksi, ja työllisyyspaketti on leikannut työttömyyden kasvua.
  – Edelleen heikentyneestä työllisyystilanteesta ja valtion kunnille asettamista uusista kustannusvelvoitteista johtuen, pakettia on uudistettava tämän vuoden aikana siten, että uusien asiakkaiden kokonaismäärää saataisiin yhä kasvatettua, Parviainen toteaa.”

  voi ollia kun on pihalla – tai siis ajattelee juurikin vain kunnan kannalta, ei ihmisten.

  ”Vuonna 2015 jatketaan toimia pitkäaikaistyöttömien tilanteen kohentamiseksi tarjoamalla yksilöllistä neuvontaa ja ohjausta sekä työllistymistä tukevia palveluja, kuten kuntouttavaa työtoimintaa ja palkkatukityötä.”

  kuulostaapa pahalta manselaisille.

  ”Tampereen kaupunkiorganisaatiossa tehtävä pitkäaikaistyöttömien kuntouttava työtoiminta on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2013, sillä viime vuonna yksiköissä työskenteli kuntouttavassa työtoiminnassa 103 asiakasta. Kaupungin eri työpaikoilla oli viime vuoden aikana kaikkiaan 1029 asiakasta mukana erilaisissa työllistämistoimenpiteissä: eniten palkkatukijaksoilla ja työkokeiluissa.”

  ”– Useat yli 500 päivää työmarkkinatukea saaneista asiakkaista tarvitsevat tuetumpaa työtoimintaa kuin mitä kaupungin työpaikoissa voidaan tarjota. Merkittävä osa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaista aloittaakin yhdistysten tarjoamassa työtoiminnassa, kertoo Tampereen kaupungin Työllisyydenhoidon palveluyksikön, Typan, johtaja Mika Itänen.”

 5. 5

  Pohjanmaan poika sanoo

  Nyt jokainen työtön tai työttömyysuhan alla oleva eli käytännössä kaikki. Käsi sydämelle. Miten se oikein menikään; aikoinaan riistettiin mennen tullen ja sitten saatiin 8 tunnin työpäivä ja lomat. Myöhemmin ilmainen kansakoulu, vielä myöhemmin jonkinlainen sosiaaliturvakin. Tippuiko ne taivaalta, ei, niiden takia moni joutui menettämään jopa henkensä.

  Nyt kun teitä tullaan ”aktivoimaan”, teillä ei ole muita puolustajia kuin itsenne ja toisenne. On palattu 1800-luvulle, itse asiassa varhaskeskiaikaan asti siltä osin mitä palkattomaan työtoimintaan toimeentulon alennuksella kiristäen tulee. Kun itse kävin eilen aktivointisuunnitelman laatimseen varatussa tilaisuudessa, sain poistua tyhjin käsin syystä että minulla oli Timosen artikkelista tulostettuna lainkohdat suunnitelman sisällöstä mikäli siihen sisällytetään kuntouttava työtoiminta. Ei siis syntynyt suunnitelmaa koska sosiaalityöntekijä ei kyennyt määrittelemään toiminnan suorituspaikkaa kuten laki määrää.

  Käyttäkää päätänne, olkaa lujia, tarttukaa pilkkuihin ja pykäliin. Älkää olko miellyttäviä asiakkaita, olkaa vaikeita.

  • 5.1

   Jokuvainen sanoo

   Vangeillakin taitaa olla paremmat oikeudet kuin työttömillä. Vangeillehan maksetaan joskus lähes TES:in mukaista palkkaa avovankiloissa tai työsiirtoloissa On tarkkaan määritellyt työtehtävät.
   Jos vanki pääsee työsiirtolaan, niin hänhän voi liikkuakin lähes vapaasti.

 6. 6

  Tanja sanoo

  Älä kumminkaan lopeta näistä asioista kirjoittamista. Järjen ääntä tarvitaan enemmän kuin koskaan!

 7. 7

  Jukka sanoo

  Kiitos Saku, että viitsit tuoda näitä esille. On tärkeää, että nämä asiat tuodaan aina esiin julkisuuteen. Vain siten useampi ihminen herää ja tietää tästä ongelmasta. Tätä ongelmaa pitää tuoda esiin aina kun on tarvetta. Niin se ei pääse unohtumaan ja mitä useampi ihminen tietää sen parempi. Muutos alkaa heti kun tarpeeksi suuri massa sanoo, että nyt riittää.

 8. 8

  Marko sanoo

  Näiden ”työllistämisten” tavoite on työttömyyskorvausjärjestelmän legitimoiminen veromaksajille ja kun sen tavoite ei ole oikea työllisyys palkkatyössä, niin siitäpä syystä juuri kukaan ei työllistykään. Palkkatyö ei ole systeemin ”maali”.
  Mistä lie tuo sakkomaksu tulee? Minusta se on tapporahaa, että saadaan työttömät töihin pelaamaan päivät pitkät hullunkurisia perheitä ja se on olevinaan sitä työllisyyden hoitoa. Aikuiset ihmiset eivät tarvii päiväkotipaikkaa kunnalta! Jos ihmisellä on henkisiä tai päihdeongelmia, niin niitä ei missään tapauksessa pidä alkaa hoitamaan orjatyön avulla. Se on barbariaa ja puoskarointia.