Itseään ruokkiva hirviö

Haluatko edullista pihatyöapua? Kaipaako huonekalusi uutta pintakäsittelyä? Käytä palvelujamme, tarjoa työtä paimiolaisille.

Näyttökuva (111)_snip

Näin mainostaa Paimion kaupungin työ- ja toimintakeskus Apila.

Se on Paimion kaupungin sosiaalitoimen organisaatioon kuuluva työtoimintaa järjestävä toimipiste. Työtoimintaa tarjotaan niille työttömille, joiden arvioidaan tarvitsevan välivaiheen kuntoutumista työllistymisen tai koulutukseen pääsyn helpottamiseksi. Toimintakeskus siis tarjoaa työtä, mutta ei maksa siitä palkkaa.

Linkki työpajaan paljastaa taas kerran täydellisen orjatyöleirin. Puutyöt, pintakäsittelyt, pihatyöt, tekstiilityöt – kaikki tehdään asiakkaan tilauksesta ja toiveiden mukaan. Työn tekevät palkatta kuntouttavassa työtoiminnassa olevat, työpaja laskuttaa asiakasta, pitää rahat itsellään ja kaiken tämän päälle valehtelee työllistävänsä ja auttavansa työttömiä.

Jos joku kykenee tällaisiin töihin, niin häntä ei saa sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Apila harjoittaa selkeää liiketoimintaa, joten lain mukaan se ei saa järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Lain tulkintaa on sosiaali- ja terveysministeriö täsmentänyt viimeksi 30.12.2014.

Näyttökuva (109)_snip

Ei Apilan työpajassa saa olla työkokeilijoitakaan. Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohta kieltää sen selvin sanoin:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Teitä varmaan kyllästyttää näistä työleireistä lukeminen yhtä paljon kuin minua kyllästyttää niistä kirjoittaminen.

Kuntouttavasta työtoiminnasta on muutamassa vuodessa tullut itseään ruokkiva hirviö. Jos jossain kunnassa on työpaja, niin käytännössä se on samanlainen työleiri kuin tämä Paimion tapaus. Se käyttää hyväkseen palkatonta työvoimaa ja syö ensimmäiseksi saman alan kilpailijat pois tieltään. Uskallanpa väitää, että Paimiossakaan tuskin menestyy yksikään vaikkapa pihatöitä tarjoava yrittäjä.

Valtiovalta on sysännyt vastuun työttömistä kunnille ja kunnat ovat keksineet käyttää työttömiä ilmaisena työvoimana. Valvovat viranomaiset eivät näytä piittaavan tippakaan, vaikka kaikkialla rikotaan lakia surutta. Lakia ei saa rikkoa, mutta sitä rikotaan avoimesti.

Aluehallintovirastoissa ei varmaankaan ole vasaroita ja nauloja, joilla näiden työpajojen ovet saataisiin naulattua kiinni.

Kommentit
 1. 1

  Ilona sanoo

  Onkohan mahdollista, että jollain pienellä paikkakunnalla työpaja voisi peräti vedota siihen, että heidän tarjoamiaan palveluita ei ole muilla edes tarjota. Että ei muka synny mitään kilpailua vääristävää tilannetta.
  (Hiljattain näin Orimattilan StarttiCenterin (eli työttömien yhdistyksen pajan) ilmoituksen, jossa mainostettiin korjausompelua. Erilaisilla hauilla paikkakunnalta löytyy 0 – 3 alan yrittäjää. Niitä voi olla enemmän, niitä ei vaan löydy netistä.)
  [StarttiCenter on aika hämäävä nimi, sitä voisi luulla vaikka joksikin osuuskunnaksi, jossa työtä tekevät saisivat muka oikeaa palkkaa.]

  • 1.1

   sanoo

   ”Aikaa on niin vähän, tekemistä niin paljon. Nyt kun olisi oikein paljon rahaa, niin palkkaisimme puusepän, pari kirvesmiestä, maansiirtourakoitsijan, puutarhurin, kokin, automekaanikon, maalarin, muurarin, metsurin, puunhakkaajan, siivoojan ja muutaman aputytön ja sekatyömiehen. Nyt teemme kaikki nuo itse. Oikeastaan riistämme köyhyydessämme lukuisilta kansalaisilta toimeentulon. Ja siitä meitä palkitaan työttömyystuella ja eläkkeellä.”

   Tuo oli ote kirjastani. Olen myös ehdottanut, että perustan omaehtoisen orjapajan ja korjaan vaatteita kotona. Työvoimatoimisto näytti aikeelle vihreää valoa. Paikkakunnalla ei ole sen alan yrittäjää. Asukkaat ovat huvittuneita, mutta eivät vielä ole tuoneet vaatteita korjattaviksi. Kai sitä tajuaa kuvion paremmin, jos saa palvelun suoraan orjalta. Jos ostaa tuotteen tai palvelun orjakeskukselta, ei välttämättä edes tiedä, että siitä summasta ei mene orjalle yhtään.

   Tuo kirjan kirjoittaminen ja sen laittaminen ilmaiseksi nettiin on tavallaan sekin orjatyötä. Se vaan on ainut lalati aajentuvasta orjapuuhastelustani, jossa en millään tavalla ole uhkaamassa kenenkään toisen työpaikkaa. Itsenäinen, luova työ ei ole keneltäkään toiselta pois, saa tekijä sitten maksua tai ei.

   Tämä on outo aika historiassa. Minulla on kuitenkin tunne, että vaaka on kallistumassa suurten kansanluokkien puolelle. Verrattuna tilanteeseen vielä muutama vuosi sitten, onhan Suomeenkin kehittynyt välittävämpi, yhteistyöhaluisempi ilmapiiri. Puhun siis meistä tavallisista ihmisistä, en hallitsijoistamme. Yhdessä me pystymme mihin vain.

 2. 3

  Takalo Tanja sanoo

  Meidän pienessä kylässä orjatyötä pyörittää säätiö. Säätiö on käytännössä vallannut siivous, kuljetus, puutyö, käsityö, media-alan ja kierrätysmarkkinat. Säätiö ei maksa veroa, kunta tarjoaa ilmaiset tilat ja työntekijät. Paikalliset yrittäjät olivat tyrmistyneitä, kun kunta vielä osoitti myyntitilan säätiölle infopisteestään. Myynnin hoiti palkaton tukityöllistetty muun työn ohessa, kuinkas muuten. Itse olen käsityöläinen, hoidettuani 3 vuotta lasta kotona työkkäri määräsi minut säätiölle työkuntoutukseen. Sielläpä sitten ihmettelin, miksi minun oli annettava maksamani ammattitaito ilmaiseksi säätiön käyttöön. Muutenkin paikka oli hirveä. Ohjaajat kohtelivat meitä kuin alinta kastia. Tuli helpotuksen huokaus kun pääsin pois sieltä.

  • 3.1

   Herra Huu sanoo

   Eli olit kuntouttavassa työtoiminnassa, eikä sinulle ollut laadittu tarkkaa suunnitelmaa siitä, mitä kuntouttava työtoiminta pitää sisällään?
   Teit siis oikeita tuotteita ja niitä myytiin eteenpäin?
   Oliko kanssasi muitakin kuntoutettavia, joiden työpanosta myytiin eteenpäin, vai olivatko monet esim. työharjoittelussa siellä?

   • 3.1.2

    Tanja sanoo

    Juu, ihka oikeita tuotteita tein, ja niitä käytiin myös myyjäisissä myymässä. Vyyhti miksi sinne jouduin on aika monimutkainen, mutta tässä lyhykäisyydessään. Olin raskaana ja työkkäri antoi kehitysvammaisten asuntolan johtajan puh numeron. Asuntola haki määräikaiseen työhön apulaista. Soitin ja johtaja haastatteli puhelimessa, hänen kysyessä lapsista, kerroin olevani raskaana. Työpaikka jäi saamatta, ja johtaja valehteli työkkäriin minun kieltäytyneen työstä. Olin jo siinä vaiheessa töissä toisella paikkakunnalla, lähetin oman vastaukseni sähköisesti, ja asia jäi siihen osaltani.3 vuotta myöhemmin sain kuulla olevani karensissa asian johdosta, joten minulle määrättiin 5 kuukautta pakollista työkuntoutusta. Käsityöläisenä minut laitettiin tekemään myyntituotteita. Pyysin päästä mukaan maalausryhmään, mutta se oli kuulema mahdotonta koska ryhmäläiset olivat ”herkkiä”. Ystäväni oli siellä palkattuna työntekijänä, hän ei antanut jatkaa työsopimustaan, koska ei jaksanut ilmapiiriä.

   • 3.1.3

    Tanja sanoo

    Jep, oikeita myyntituotteita siellä tein. Jouduin pakkotöihin 5 kk kun kunnan kehitysvammaisten asuntolan johtaja valehteli työkkäriin minun kieltäytyneen töistä, ettei tarvinnut ottaa raskaana olevaa muijaa. Hommasin työpaikkani toiselta paikkakunnalta, ja lapsen synnyttyä olin 3vuotta kotona hoitamassa lasta. Palattuani työelämään sain kuulla olevani karensissa. Olivat arvioineet johtajan puheet minun vastinetta painavammaksi :/ No lusittu, mikä lusittu. Olihan siellä muitakin ns.eläkeputkessa olevia, nuoria, eläkeläisiä, jotka kävivät virkistäytymässä, raskaana olevia jne. Vaihdoin onneksi työvoimaneuvojaa jolle valitin paikasta. Hän antoi valita minne halusin. Ei tarvinnut olla kuin 2 kk hellholessa 🙂

    • 3.1.3.1

     Tanja sanoo

     Näköjään sivusto on laittanut ensimmäisenkin tekstin,joka katosi bittiavaruuteen eilen :/ Anteeksi toistosta, meillä oli kunnon lumimyräkkä ja linjat toimi jotenkuten.

     • 3.1.3.1.1

      AMK sanoo

      Kuinkas se menikään?”Jos omalla menettelyllänne aiheutatte,että ette tule valituksi,seurauksena saattaa olla työttömyysturvan menetys jne.”Olit rehellinen ja ilmoitit raskaudesta kiitokseksi sait karenssin.Mitä opimme tästä olkaa epärehellisiä vaikka totuus joskus paljastuisikin.Te-tston porukka on aina oikeassa asiassa kuin asiassa.

 3. 4

  Takalo Tanja sanoo

  Näköjään säätiö oli tehnyt hulppeat sivutkin, kävin vilkaisemassa ja lisää ”virkoja”olivat haalineet kattonsa alle. Tässä linkki kiinnostuneille
  http://www.seitasaatio.fi/

  • 4.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Seita-säätiön sivuilla sanotaan näin: ”Kuntouttavalla työtoiminnalla parannat elämäsi laatua ja saat väylän takaisin työelämään tai työvoimahallinnon ensisijaisiin työllisyyttä edistäviin toimenpiteisiin.” Eli kuntouttavaa työtoimintaa pitäisi harkita vasta jos henkilö ei ole kykeneväinen ensisijaisiin työllistymistä edistäviin palveluihin, joita ovat työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu, työnhakuvalmennus ja uravalmennus ja työ- ja koulutuskokeilu. Kuntouttavan työtoiminnan pitäisi olla se viimeinen vaihtoehto.

   Säätiön sivuilla kerrotaan myös näin:

   Kuntouttava työtoiminta pitää sisällään:
   *Tavotteiden asettaminen ja jatkosuunnitelmien teko yhdessä kuntoutujan kanssa.
   *Tutustumiskäyntejä yrityksiin
   *Työnhakuvalmennusta
   *Liikunta-iltapäiviä
   *Terveysneuvontaa
   *Työtoimintaa jokaisen oman toimintakyvyn ja osaamisen mukaan
   *Työelämän pelisäännöt
   *Työtoiminta jaksoon sisältyy aina työ-ja yksilövalmentajan ohjaus.

   Kuulostaapa hieman utopistiselta. Mahtaneekohan sisältyä kaikkea tuommoista?

   • 4.1.1

    Tanja sanoo

    Nuorille, joita siellä myös oli, ehkä olikin nuo kaikki. Itse oli kerran viikossa keppijumpassa. Raaka ja inhottava paikka jokatapauksessa.

  • 4.2

   töytön sanoo

   Ei Helevet.. johan on toiminta paisunut. Jepjep alkaa olla homma taputeltu palkkatöiden osalta.

 4. 6

  Jarmonen sanoo

  Yli 250 kunnassa taitaa olla vastaavia työpajoja. Olisi kiva saada aikaan vastaisku. Eli mahdollisimman moni työtön kultakin paikkakunnalta tarjoaa julkisesti vastaavia pihatöitä, atk-opetusta, haravointia ja niin edelleen. Tämän jälkeen asianomainen valittaisi kullekin ja kaikille mahdollisille instansseille, että: ”Olen työtön ja yritän työllistää itseäni tarjoamalla palveluja 18 euroa per tunti, mutta en pysty työllistymään koska meidän kunta tarjoaa ilmaiseksi vastaava palvelua.”

  • 6.1

   Pohjanmaan poika sanoo

   Hyvä idea muuten mutta millä ihminen elää kun ei saa rahaa mistään? Työttömien työnteko, yrittäminen ja opiskelu on tehty mahdottomaksi, tuet menee ja harvoilla on mainittavia tai minkäänlaisia säästöjä.

 5. 7

  LL sanoo

  Jos näitä työpajayrityksiä on nyt ympäriinsä, niin mihin allaolevista ryhmistä kuuluvat kuntouttavassa työtoiminnassa olevat? Vai eivätkö he näy lainkaan? He eivät voi kuulua ryhmään ”Työssä olevat”, mutta onko heidät kätketty ryhmiin ”työllist. edistävissä palveluissa” tai ”koulutuksessa”?

  TEM:n työllisyyskatsaus joulukuu/2014:

  A. TYÖNHAKIJAT
  1. Työttömät työnhakijat 363 268
  joista kokoaikaisesti lomautetut 37 606
  2. Lyhennetyllä työviikolla 9 103
  3. Työssä olevat yhteensä 129 260
  joista yleisillä työmarkkinoilla 100 251
  joista työllistettynä 29 009
  4. Työvoiman ulkopuolella 107 290
  joista työllistymistä edist.palvelussa 25 612
  joista koulutuksessa 49 351
  5. Työttömyyseläkettä saavat 7 037

  1-5 Kaikki työnhakijat yhteensä 615 958

  • 7.1

   Marja Jauhiainen sanoo

   Kysyin TEM infosta ja kuntoutettavia oli joulukuussa 15 700 .

   • 7.1.1

    LL sanoo

    Miten on mahdollista, että firmat/yhteisöt käyttävät näinkin laajasti hyväkseen palkatonta työtä? Minä en ole muusta kiinnostunut kuin todesta, ja se on hyvin vaikeata näiden perusteella kaivaa esiin. Jos sanot, että kuntouttavassa työtoiminnassa on vain 15.700 työtöntä, niin se ei täsmää kyllä näiden työpajakeskusten/firmojen kanssa. Ei mitenkään.

 6. 8

  LL sanoo

  Vielä. Lopputulema viime vuodelta on yhteensä 615 958, joista työvoiman ulkopuolella on yli 100.000 ja työttömyyseläkkeellä yli 7000.

   • 8.1.1

    LL sanoo

    Eli kuntouttava työtoiminta kuuluu ”muihin palveluihin” joihin kuuluvat myös vuorotteluvapaasijaiset ja omaehtoinen opiskelu.

    Lainaus: ”Muissa palveluissa = Vuorotteluvapaasijaisena, kuntouttavassa työtoiminnassa tai omaehtoisessa opiskelussa olevat”

    Miksi ne on niputettu yhteen? Vuorotteluvapaasijaisuus on palkallista työtä, mutta kuntouttava työtoiminta ei ole. Miksi ei tuoda avoimesti esille palkattoman työnteon määrää?

 7. 9

  Tästä tähän sanoo

  Tämä se on meikäläisen suosikki. Tehdään lähes mitä vaan ja todennäköisesti tarvittaessa perustetaan uusi osasto toivotulle toiminnolle.
  http://www.kokkotyo.fi
  Sitä olen ihmetellyt että tämän ja monen muun( http://www.saatio-oktetti.fi/yhteystiedot) säätiön asiamiehen toimisto sijainti Eteläranta 10:ssä. Tiedättehän, SE Eteläranta 10.
  Ja sama heppu pyörii kuvioissa, asiamiehenä, tilitoimistona, konsulttina.
  http://www.saatiotilipalvelu.fi/yhteystiedot/

  Aate senkun leviää.

  • 9.1

   Papi sanoo

   Yritykset eivät palkkaa omaa henkilökuntaa, koska osa työstä
   voidaan ulkoistaa/ teettää juuri tuollaisessa kokkosäätiössä.

 8. 10

  Markku Perttula sanoo

  ”Arbeit macht fre.” Tämä alkaa muistutamaan 3.valtakunnan organisaatio Todtia.

  • 10.1

   Papi sanoo

   Täytyy myöskin muistaa sellainen seikka, että toiminta on myös
   bisnes to bisnes, yritykseltä yritykselle toimintaa. Kaikenlaista vastuullisuutta, reilua kauppaa yms käytetään markkinoinnissa, mutta totuus usein kyseenalainen. Ihmisten hyväksikäyttöä, tuolle
   toiminnalle on saatava loppu.

 9. 11

  Mie vaan sanoo

  Palkkaako ei saa?
  Mietin et jos tässä kuntouttavassa toiminnassa työmarkkinatukineen saa joku 800 siihen päälle bussilikortti ja asumistuet ni saat joku sanotaan vaikka jotain 1200 ja loput pari sataa vuokratkin päälle kunta maksaa ja sähkölaskut ja kaikki ni menee tonne 1600 kuukaus netto, mitähän työtä pitäs tehä että nettona jäis tolleen rahaa.
  No jotain on ehkä vialla, jos nyt sit sanotaan että parina päivänä viikossa teet neljä tuntia, se on 32 tuntii kuukaudessa, tunti puhtaana on jotain viiskyt euroo

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   Työmarkkintuki on 32,80 euroa arkipäivältä viitenä päivänä viikossa ja siitä maksetaan 20 % veroa. Miten sinä saat sen suuruudeksi 800 euroa kuukaudessa? Työmarkkinatuki, 9 euron ylläpitokorvaus ja asumistuki eivät ole palkkaa. Lisäksi sinulla ei näytä olevan hajuakaan toimeentulotuen myöntämisen perusteista, vaan tunnut automaattisesti olettavan jokaisen työttömömän sitä saavan jopa sähkölaskuihin ja vuokraan. Mene opettelemaan perusasiat ennen kuin tulet uudelleen miettimään tähän blogiin.

   • 11.1.1

    9eorja sanoo

    Tuossa valheessahan on kiva elää jokaisen hyväosaisen. Päässä pyörii kehää vaan ajatus saahan ne kaiken mahdollisen avun sossusta ja vielä ne ruhtinaalliset KELA yms. Korvaukset päälle jne.

    Nehän taitaa tienata enemmän kuin itse tienaan työnsankarina/sankarittarena. On työttömillä vaan kaikki niin paljon paremmin. Ei tässä maassa kannata töitä tehdä jne jne. Jatkuu hyvä osaisen itkuvirsi työttömien eduista.

    Totuus voikin olla jotain muuta, jonka kokeminen tekisi oikein hyvää jokaiselle parempi osaisellekin.

    Toki jos ei tarvitsisi maksaa ruuasta, asumisesta eikä ole mitään muitakaan maksuja niin onhan sitten työttömän elämä helppoa näennäisesti. Mutta näin ei ole.

    Sitten vielä tuon työttömyys yms tukien näkeminen palkkana. Niin se on kyllä yksi typerämpiä näkemyksiä. Se ei ole palkka jos olisi niin siitä ei menisi 20% veroa päältä.

    Jopa ministeri vastasi joskus tuohon 20% veroon, oliko jopa pää sellainen, että 20% veroa työtön maksaa työttömyyskorvauksista sillä, että kyseessä ei ole palkka vaan etuus. Eli etuus ei siis palkka. Mikä kohta asiassa on vaikea ymmärtää?

    Jos se olisi oikeasti palkka työtön ei olisi työtön vaan saisi palkkaa oikeaa palkkaa, josta menisi tuosta korvauksista syntyneestä summasta veroa jonkun 3-5% verran veroa. Mutta siitä huolimatta olisi vaikeuksia tulla palkalla toimeen. Koska olisi erittäin pienipalkkainen…

    • 11.1.1.1

     LL sanoo

     Työtön maksaa valtion tuloveron lisäksi kunnallisveroa, yleveroa ja korotettua sairasvakuutusmaksua. Lisäksi työtön maksaa niitä samoja alveja kuin muutkin ihmiset ruuasta ja palveluista. Todellisuudessa työtön maksaa kaikenkaikkiaan yli 20% veroja.

     Sitähän nämä alituiset rutisijat eivät tajua. Jos saisin palkkatyön, verotukseni kevenisi heti ja saisin vielä bonuksena työsuhteeseen liittyvät etuudet.

     • 11.1.1.1.1

      verot sanoo

      Olet itse ennen työttömyyttäsi maksanut etukäteen jo työttömyyskorvaukseksi,eläkeläisten eläkemaksutkin olet maksanut.Miksi on niin vaikea tajuta tätä.Itse olin töissä jo alle 18-vuotiaana eläke ei minulle karttunut-minne se meni?Kun olit täyttänyt 22 vuotta eläke rupesi kertymään omaan pussiin.mtä tietenkin päättäjien mielestä piti aliarvioida,koska heillähän on taas kerran omat lakinsa millä eläkettä saavat.

   • 11.1.2

    Oravainen sanoo

    Olen itsekkin miettinut tätä työ vs. orjatyö & palkka vs. työttömyysturva asiaa, noin niinkuin valtion puolelta katsottuna.

    Tällähetkellä valtio myöntää minulle 800e työttömyysturvaa, (josta veroa menee 20% eli 160e) + 248e asumistukea, ja jos menen ”työllistymistä edistävään palveluun” siihen tulisi tuo 9e/päivä 20 päivältä kuukaudessa päälle.

    800e +248e + (9ex20=180e) = kaikkiaan 1220e kuussa valtion tukea.

    Miksi ei valtio voisi tuolla hinnalla palkata minua ihan oikeasti töihin?

    Jos olisin oikeasti työssä tuolla palkalla, maksaisin siitä veroa kunnallisverot sun muut mukaan lukien 13,35%. = 163e. Siis 3 euroa ENEMMÄN kuin työttömänä työvoimapolittisessa toiminnossa. Nettona käteen jäisi 1057e. Pystyisin itse maksamaan asuntoni, ja käteen jäisi jopa pari euroa enemmän rahaa kuin nykyään.

    Siis valtio maksaisi minulle saman ”palkan” kuin nyt työttömyystukien ja asumistuen muodossa, ja ottaisi vielä omansa takaisin pienellä voitolla.
    Kaikki siis hyötyisivät, PAITSI nuo yritykset, jotka käyttävät ilmaistyövoimaa.
    Onko näistä yrityksistä niin suuri hyöty valtiolle, että niitä kannattaa tukea sen sijaan että nämä työttömät palkattaisiin oikeasti töihin, vaikka sitten valtion toimesta?

    • 11.1.2.1

     AMK sanoo

     Valtio ”ajattelee” tulevaa, eläke ei kerry jos saat työttömyyskorvausta,mutta jos se olisi ihan oikeaa palkkaa eläke kertyisi.Pitäähän päättäjien ajatella millä he sitten elävät kun eläkkeelle pääsevät.Olenkin ihmetellyt sanaa KANSANEDUSTAJA miksei ole itseäniedustaja?

     • 11.1.2.1.1

      LL sanoo

      ”Jos olisin oikeasti työssä tuolla palkalla, maksaisin siitä veroa kunnallisverot sun muut mukaan lukien 13,35%. = 163e. Siis 3 euroa ENEMMÄN kuin työttömänä työvoimapolittisessa toiminnossa.”

      Sulla taitaa olla jokin laskuvirhe tuossa ? Työssäkäyvä matalapalkkainen ei maksa enemmän veroja kuin työtön, siitä olen aivan sataprosenttisen varma.

      Viimeisimmän verotuspäätöksen mukaan oma kokonaisveroasteeni oli yhteensä 20,5%. Sain työmarkkinatukea ja vähäisiä muita tuloja (vuositulot jäivät alle 10.000).

      Jos olisin ollut normaali palkansaaja olisin saanut verotuksessa mm työtulovähennyksen ja myös sairasvakuutusmaksuni olisi ollut alhaisempi (työtön maksaa korotettua sv-maksua). Mahdollisesti olisin myös saanut työpaikalla työpaikkaruokaedun, työterveyshuollon ja eläkkeeni olisi kertynyt.

      Suomi rakentaa nyt köyhien eläkeläisten suurta joukkoa, koska pitkäaikaistyöttömistä iso osa on yli 50 -vuotiaita.. Mitään varsinaista säästöä siitä ei synny. Köyhä eläkeläinen tarvitsee eläketulojen lisäksi asumistuen ja mahdollisesti myös toimeentulotukea.

     • 11.1.2.1.2

      Verolle panematon sanoo

      Kertyy koska toimeentulotuki menee paikallisilta kunnallisveron maksajilta. Päättäjät on kirjoilla Helsingissä ja työttömyys on muualla.

   • 11.1.3

    Mie vaan sanoo

    taitaa olla parin lapsen lisät ja se et osallistuu kuntouttavaan ni saa kait vitosen vielä lisää, en nyt jaksa ehtii noita varsinaisia summia tähän hätään, mut ei kovin paljon heitä. sitten se kunnan puolesta sanottuna, että tottakai ne järjestää tämmöstä toimintaa ku muuten joutusivat maksamaan pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta puolet, mutta kun osallistut ni valtio maksaa sen.

  • 11.2

   AMK sanoo

   Ei saa bussikorttia,asumistukea ei saa,vuokria ei makseta eikä sähkölaskuja, matkat pitää itse maksaa siitä yhdeksästä eurosta.Onko jotain vialla???

  • 11.3

   Mårran sanoo

   Otetaanpa esimerkiksi vaikka siskoni tilanne:

   Tulot: työmarkkinatuki (netto) + ylläpitokorvaus noin 758 e/kk, asumistuki 312 e/kk. Yhteensä n. 1070 e/kk.

   Menot: vuokra + vesi 415 e/kk, sähkö n. 50 e/kk. Lisäksi puhelin, netti, bussikortti, ruoka, yms…

   Toimeentulotukea ei noilla tuloilla ja menoilla saa senttiäkään.

 10. 12

  Pera sanoo

  Tuollainen pitkäaikaistyöttömien pakkohuolehtiminen olisi täysin ymmärrettävää jos elettäisiin aikoja kuten vuoden 1939 sodan alla. Mutta kun ei tuollaisia aikoja nyt eletä, eikä armeijan käynti pakkoakaan enään ole, niin mihin ihmeeseen työttömien pakkopotkimisia työttömyysturvansa menetyksen uhalla oikein tarvitaan.

  • 12.1

   sauhuttelija sanoo

   Jep. Tuonaikaisista työllisyystöistä tosiaan luovuttiin viimeistään 60- luvulle tultaessa kannattamattomina. Konevoima alkoi korvata lihasvoimaa ja ihmistyövoiman käyttö koneita vaativilla työmailla muuttui tehottomaksi.

   Ketjussa mainittu Ikaalisten ihmispesulan aidanrakennus on mainio esimerkki nykyisistä orjahommista. Suomessa on useampikin aitaelementtejä rakentava ja pystyttävä yritys. Kuinka kauan?

  • 12.2

   Arbeitsloser sanoo

   Muualla Euroopassa mm. Saksassa halutaan lopettaa ”yhden euron työt”, jotka vastaavat Suomen ”kuntouttavaa työtoimintaa”, joista makstaan yksi euro tunnissa.
   Tätä vaatii mm. Saksan vallassa oleva kristillisdemokraattinen puolue.
   ”Nämä työsuhteet lähinnä alistavat kuin motivoivat pitkäaikaistyöttömiä”, toteavat kristillisdemokraattien sosiaalipolittiset asiantuntijat”.

   http://www.bild.de/politik/inland/1-euro-jobs/union-will-gelegenheitsarbeit-abschaffen-38370334.bild.html

   Mitä olen seurannut Saksan poliittista keskustelua, niin tähän toimintaan suhtaudutaan hyvin kriittisesti. Jotkut vastustajat vetoavat siihen, että työllistetyillä ei ole oikeutta loma- eikä sairauspäivärahaan, ei lakko-oikeutta eikä irtisanomissuojaa, eli he ovat täysin oikeudettomassa asemassa. Lakko-oikeus on kirjattu YK:n ihmisoikeussopimukseen perustavaa latuisena olevana oikeutena, mutta tätä kierretään sillä väittämällä että henkilöt eivät ole ”ei-työsuhteessa”. Jos Suomessa voi tehdä ainoastaan hallituksen, niin Saksassa asian voi sentään viedä käsiteltäväksi sosiaalioikeuteen, esim. Berliinissä tuomarien määrä täytyi kaksinkertaistaa valitusten määrän vuoksi. Puolet syytteistä menevät läpitse. Korkein valitusinstanssi onkin sitten perustuslakituomioistuin.

   http://www.welt.de/politik/deutschland/article116345738/Fast-jede-zweite-Hartz-IV-Klage-ist-erfolgreich.html

 11. 13

  ari sanoo

  ikaalisissa ukot on tehnyt aitaa kylpylän ympärille,työllä oli kiire,työtahdiksi vaadittiin lähes samaa kun palkallisessa työssä.9 euroo päivässä.kylpylälle joka on rantasipi ketjuun kuuluva ja hyvin menestyvä pulju.

  • 13.1

   kuntouttavaako? sanoo

   Ja tämä on sitä ”kuntouttavaa työtoimintaa”.Rantasipi teki hyvän diilin paikallisen orjatyönteettäjän kanssa.Ja teettäjä kiittää orjia?Näihän ne palkalliset työt katovat bittiavaruuteen.Kohta täällä ei saa palkkaa muutkuin eliitti.

   • 13.1.1

    kuntouttavaako sanoo

    Lisään vielä:Palkkaa saavat päätäjät,jotka pilvilinnoissaan ajattelevat :tämä on suomen hyväksi,(työttömillä on aikaa tehdä orja töitä,se pärjäävätkö he työmarkkinatuella,ei ole heidän asiansa he pärjäävät kyllä itse ”omilla” huom.veronmaksajien tuloilla eli veroilla. ,Ihan tosi sinne kiven taakse kannattaisi mennä kurkkaamaan,kurkistukseksi jäisi ja pakoon menisivät niinkuin moni muukin Brysseliin.

 12. 14

  Lain rikkojat sanoo

  Kunnat rikkovat lakia,koska eivät saa mitään saktioita kuten esim.ikuisuus karenssia yms.He eivät joudu mistään vastuuseen oliko se hallinnollinen laki.Työttömällä ei ole hallinnollista lakia heillä on ihan oma lakinsa jossa saktiot ovat jopa murhaajia ankarimmat (taas ikuinen karenssi jota ei tietääkseni ei ole enää mutta jotka sen saivat on voimassa 2017 asti jos ei ole työllistynyt)Karenssin kun olet saanut eivät edes yritä sinua työllistää (yrittävätkö muutakuin orjatöitä pukata).

 13. 15

  valvontakomissio sanoo

  Eihän ne, ketkä lakeja säätävät, joudu koskaan noudattamaan omia säädöksiään. Kuka nyt itselaatimiaan lakeja ja säännöksiä noudattaisia – nehän ovat muita varten?

 14. 16

  Laine K sanoo

  Mikä tämä kuntien työvelvoite oikein on?

  Syntynyt -54, 2 vuotta työttömyyspäivärahalla ja toimeentulotuella. TE-keskuksen kai pitäisi kunnalle tästä ilmoittaa ja kunnan järjestää vähintään 6 kukaudeksi kokopäiväistä työtä. En ole kuntoutuksen tarpeessa.
  Haetaanko tätä sossusta vai mikten asiaa pääsee hoitamaan?

  • 16.1

   Saku Timonen sanoo

   Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 11 luvun 1 §:n mukaan työttömälle työnhakijalle turvataan mahdollisuus työllistymistä edistävään kuntoutukseen tai työvoimakoulutukseen, jos hänen oikeutensa työttömyyspäivärahaan päättyy enimmäisajan johdosta hänen täytettyään 57 vuotta, mutta ennen kuin hän täyttää 60 vuotta.

   Jos 57-60 -vuotias työtön työnhakija ei työllisty avoimille työmarkkinoille eikä hänelle voida järjestää soveltuvaa työttömyysturvalaissa tarkoitettua työllistymistä edistävää palvelua, kuntoutusta tai palkkatuettua työtä muun kuin kunnan palveluksessa, hänen kotikuntansa on työ- ja elinkeinotoimiston osoituksesta järjestettävä hänelle työntekomahdollisuus kuuden kuukauden ajaksi (työllistämisvelvoite).

   Asia pannaan vireille siis TE-toimistossa. Palkkatyön saamisen sijaan on kuitenkin todennäköisempää päätyminen työllistymistä edistävään palveluun eli kuntouttavaan työtoimintaan. Eli palkattomaan työhön.

   • 16.1.1

    LL sanoo

    ”…jos hänen oikeutensa työttömyyspäivärahaan päättyy enimmäisajan johdosta hänen täytettyään 57 vuotta, mutta ennen kuin hän täyttää 60 vuotta.”

    Nyt täytyy kysyä, kun lakikieli on niin kimuranttia ettei ihan aukea minulle. Tarkoittaako tuo ansiosidonnaisen päättymistä? Siis tilannetta, jossa ansiosidonnainen päättyy kun on 57-60 -vuotias. Vai koskeeko kuntien työllistämisvelvoite myös työmarkkinatuella olevia 57-60 -vuotiaita?

    • 16.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Työttömyyspäivärahalla tarkoitetaan ansisidonnaista päivärahaa ja liittoon kuulumattomilla peruspäivärahaa. Niitä voi saada 500 päivän ajan, jonka jälkeen siirtyy saamaan työmarkkinatukea. Lainkohta tarkoittaa siis niitä, joiden oikeus ansiosidonnaiseen/peruspäivärahaan päättyy 57-60 -vuotiaana ja henkilö siirtyy työmarkkinatuelle.

 15. 17

  Laine K sanoo

  No, kohta täytän 61v. joten kait olen asian ulkopuolella.

 16. 18

  Laine K sanoo

  Joku kyseli tilastoja. Tässä vuodelta 2012:

  Työharjoittelu/Työelämävalmennus: 39100
  Vuorotteluvapaa paikka: 23000
  Kuntouttava työtoiminta: 30800
  Omaehtoinen opiskelu: 58000

  Lähde: Työpoliittinen Aikakauskirja

  • 18.1

   LL sanoo

   Kiitos. Palkatonta työtä ovat tuossa työharjoittelu ja kuntouttava. Eli yhteensä 69.900 ihmistä teki vuonna 2012 palkatonta työtä.

  • 18.2

   AMK sanoo

   Saako mistään lukuja missä kerrotaan karenssia saaneet.Kuinka paljon tehtailivat ikuisuus karenssia.Vai onko salassa pidettävää tietoa.

 17. 19

  näköjään kommari nykyään sanoo

  niin itse tunnen eläväni jossain kommunisti valtiossa
  olen kuntoutavassa työtoiminassa pakosta
  josta saan vastikeeksi
  työtömyysturvan + ysin päivä 5 kertaa viikossa
  jos tää ei ole neuvostoaikainen järjestelmä
  no hieman ehkä avokätisempi ja modernipi kuitenkin
  niin mikä sit

 18. 20

  Pera sanoo

  Austraalian täti taisikin haistaa ilmaisen työvoiman tänne tulleessaan. Että nyt muka on huolissaan Suomen työttömistä kun itse rypee rahassa ja on muka työllistävinään Suomen pa-työttömiä omiin tarjoituksiinsa liki ilmaiseksi.

 19. 21

  uutinen sanoo

  Tamperelaiset – jos joku pääsee paikalle niin nyt kannattaisi Olli-Poika Parviaiselta käydä kyselemässä:
  ===
  Eduskuntavaalit lähestyvät ja keskustelutilaisuudet lisääntyvät.

  Näin myös Tampereella, kun ensi keskiviikkona yleisö pääsee mukaan hiillostamaan eri puolueiden apulaispormestareita. Mukaan ovat lupautuneet vaaleissa ehdolla olevat apulaispormestarit
  Leena Kostiainen (kok),
  Pekka Salmi (sd) ja
  Olli-Poika Parviainen (vihr).
  Mikko Aaltosen (vas) tilalle tulee valtuutettu Kalle Hyötynen

  Tilaisuuden järjestää ja haastajan paikalle asettuu niin ikään eduskuntaan yrittävä, Pirkanmaan Ely-keskuksen asiakkuuspäällikkö, kaupunginvaltuutettu Timo Hanhilahti (kesk.).
  ===
  Pohjaa kysymyksille esimerkiksi tuoreimmasta nostosta tmpereen sivuilta:
  http://www.tampere.fi/tyojaelinkeinot/ajankohtaista/AgmRS5Jh6.html

  Apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen mukaan idea työllisyyspaketista osoittautui toimivaksi, ja työllisyyspaketti on leikannut työttömyyden kasvua.
  – Edelleen heikentyneestä työllisyystilanteesta ja valtion kunnille asettamista uusista kustannusvelvoitteista johtuen, pakettia on uudistettava tämän vuoden aikana siten, että uusien asiakkaiden kokonaismäärää saataisiin yhä kasvatettua, Parviainen toteaa.

  • 21.1

   Jokuvainen sanoo

   Ja yhtään ei tule lisää verotuloja yhteiskuntaan ”kuntouttavan työtoiminnan” kautta. Pitäisiköhän äänestää vaaleissa Elinkeinoelämän Keskusliiton edustajaa. EK:han ehdotti joulukuussa kuntouttavan työtoiminnan lakkauttamista hyödyttömänä julkisena palveluna.
   En kyllä ihmettele, jos työttömien äänestysprosentti on taas matala vaaleissa.
   Kyllähän meillä on nyt jo 90-luvun laman ajan työttömyysluvut. 20 vuotta sitten ei vain osattu piilottaa työttömyyttä kuin nykyään näiden toimenpiteiden avulla. Silloin ajateltiin vielä, että olet joko työtön tai töissä

 20. 22

  AMK sanoo

  ”::työllisyyspaketista osoittatui toimivaksi ja leikannut työttömyyden kasvua”
  Totta mooses sehän on pienentänyt työttömyyslukuja,koska työttömät jotka ovat ns.aktivointi toimenpiteissä (0rjatöissä) eivät ole työttömiä työhakijoita vaan he ovat toimenpiteissä (eivät siis työnhakijoita)tällä lailla tilastoja kaunistellaan.suomessa on työntekijä pula!Ja ei muuta kuin orjatyötä lisää .

  • 22.1

   AMK sanoo

   ”uusien asiakkaiden (tarkoittaa orjia) kokonaismäärää saataisiin yhä kasvatettua”Orjia lisää että eliitti voi mässätä hyvällä omallatunnolla vai?Ei taida Parviainen tietää mistä puhuu ja mitä toivoo.Kuinka jotkut ovat noin ääliöitä?

 21. 23

  Jukka sanoo

  Työttömiksi ei lasketa työttömiä, jotka ovat te-toimiston koulutuksessa, työkokeilussa, kuntouttavassa työtoiminnassa, karenssissa, piilotyöttämänä ja sellaisena joka ei edes ilmoittaudu te-toimistoon.

  Suurin osa työttömistä on piiloitettu tilastoista yllä mainitun kikkailun avulla. Kuitenkin 33% työikäisistä ja työkykyisistä 16-60 vuotiaista ei ole töissä, eikä koulutuksessa. Vain 67% on töissä, joista yli puolet on pätkätöissä, osa-aikaisena, ei tule palkallaan toimeen koska se on niin pieni, että sossu avustaa

   • 23.1.1

    Jukka sanoo

    Todellinen työttömyys on Suomessa 25-33% ja nuorisotyöttömyys yli 40%. Kuten yllä olevassa kommentissani totean. Työttömiä piiloitetaan tilastokikkailun avulla.

    • 23.1.1.1

     LL sanoo

     Se on tosiaan tullut mieleen, että on joku paniikki päällä jossain tai jokin piilotettu syy, kun työttömiin kohdistuvat toimenpiteet ovat tulleet niin koviksi.

     Muistan hyvin 1980-luvun jolloin työttömyys oli 3-4% eikä kukaan ollut nyreissään siitä, että työttömät saivat sosiaaliturvansa ja jos kellä oli ongelmia sai apua. Sitten tuli 1990-luvun lama, mutta asenteet arkielämän tasolla eivät olleet työttömiä kohtaan niin julmia kuin nyt. Silloin luotiin palkkatukityöt ja nämä 9 euron/pvä työt. Lopulta syntyi työpaikkoja ja työttömyys pieneni.

     Nyt TEM:n raporteissa hoetaan, että yli puolet työttömistä on moniongelmaisia rassukoita, joita pitää kuntouttaa työkykyisiksi palkattomassa työssä.
     Lopuille luusereille voi ehkä myöntää palkkatukea tai yrittää jonkun koulutuksen avulla ujuttaa työelämään takaisin.

     Takana on jotain ihan muuta kuin hyväntahtoisuus työttömiä kohtaan.

    • 23.1.1.2

     Jokuvainen sanoo

     80-luvulla ei käytetty vielä ILO:n ja EU:n kautta tullutta puhelinkyselyllä toteutettavaa kuukausittaista työvoimatutkimusta, joka asettaa erittäin tiukat kriteerit työttömän määreelle.
     En usko, että vaikka Suomen talous romahtaisi, niin ”virallinen työttömyysaste” nousisi kovinkaan montaa prosenttiyksikköä moisesta. Jos työpaikkoja ei olisi mitä hakea, niin sinut luokiteltaisiin ”työnhausta luopuneeksi”, eli et olisi enää työtön – virallisesti, olisit työvoiman ulkopuolinen.

 22. 24

  LL sanoo

  Olet varmaan oikeassa, Jokuvainen. Talousjärjestelmät ovat tosiasioita, joiden ehdoilla elämme. Vaan entäs jos ajattelisimme toisin? Ihmislähtöisesti eikä ainoastaan talousjärjestelmien, työmarkkinoiden kautta?

  Talousjärjestelmä, markkinaliberalismi, on skitsofreeninen. Yhteiskunnalle on hyödyllistä riittävä määrä työttömiä/työttömyyttä ja toisaalta on kaiken aikaa tehtävä työttömille/työttömyydelle jotain. Pyritään samanaikaisesti eristämään osan ihmisistä (työvoimasta) ja samanaikaisesti yritetään ”auttaa työtä vaillaolevia työllistämispolulla”.

  Ei ole tarkoitus luoda/synnyttää riittävästi pysyviä työpaikkoja. Joka johtaa siihen, että osa kansalaisista potkitaan aina ulos yhteiskunnasta ja kas! Työssäkäyvien palkat voidaan jäädyttää ja/tai painaa hyvin alas. Hallitaan työmarkkinoita pelolla ja uhkailulla.

  Ja massiivinen valtion virkamieskoneisto todistelee, että työtön on ongelma. Työtön on itse omalla tpiminnallaan aiheuttanut työttömyyden. Halutaan saada työssäkäyvät uskomaan, että työttömyyden eteen kyllä tehdään koko ajan töitä, mutta työttömät ovat niin hankalia, vaikeita ja taidottomia tossukoita tai häiriintyneitä sekä mahdottomia ettei heidän kanssaan pärjää kukaan.

  TEM:n monista raporteista tulee hyvin esille ihmiskuva, joka on käsittämättömyydessään päätähuimaavaa luettavaa. Kutsun sitä fasistiseksi ihmiskuvaksi. Työttömälläkin saattaa olla terveydellisiä ongelmia, mutta milloin terveydenhoito siirtyi työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen? Se on hyvin vaarallinen muutos, monellakin tavalla.Terveydenhoito on tähän asti ollut hoitavan tahon ja apua hakevan keskinäisiä asioita. Yksityisasioita.

  Pitkäaikaistyötön on TEM:n raporteissa lähtökohtaisesti moniongelmainen ja mieleltään häiriintynyt, jo yhden vuoden työttömyys tekee ihmisestä aivottoman idiootin. Tämän arvion/leiman voi tehdä toisesta ihmisestä tavallinen työvoimavirkailija, jolla harvoin jos koskaan on terveydenhoitoalan koulutusta.
  Työtön kadottaa TEM:n raporttien mukaan yhdessä vuodessa ansiotulojensa lisäksi kaiken elämänhallintansa sekä kaikki ne tiedot ja taidot, jotka hänellä oli ennen työttömyyttä. Työttömästä tehdään amputoivien toimenpiteiden passiivinen kohde. Puhumaton ja liikkumaton esine, jonka toimintakykyä arvioidaan erilaisten änäs asiantuntijaraatien edessä. Työkykyarviointi perustuu normiin (100% työkyky), jota ei tavoita enää edes kaikki työssäkäyvät (=> heidät voidaan irtisanoa, heidän palkkojaan alentaa tai heidät voidaan siirtää eläkkeelle).

  Koko työllisyyskeskustelua hallitsee ihmiskuva, joka ei rakenna hyvää yhteiskuntaa, koska keskiössä eivät ole oleelliset ja tärkeät asiat. Me amputoimme itsemme ja toiset ihmiset, aivan kaikki ihmisyhteisöt, veivaamalla työ/työllisyys/työttömyys kysymystä näin.

  Vaan entäs jos ajattelisimme toisin? Perustulo edellyttää jo toisenlaista ihmiskuvaa ja ajattelua työstä ja toimeentulosta. Hyvästä ja kohtuullisesta elämästä.

  • 24.1

   Matelot sanoo

   Pystyn kulkemaan, puhumaan ja tekemään liikkeitä, mutta muuten pää on aivan seis ja täysin nollassa. Olen Elämänhallintaongelmainen. Olen Pitkäaikaistyötön vailla tietoja ja taitoja. Näinkö?

  • 24.2

   Jokuvainen sanoo

   Perustulo ja talousjärjestelmän muuttaminen ovat asioita, jotka eivät tapahdu meidän elinaikanamme, jos koskaan. Pidetään jalat maassa.
   Kuntouttava työtoiminta ja osallistava sosiaaliturva edustavat puhtaimmillaan yhdysvaltalaista workfare-ajattelua. Suomessa tästä on tullut markkinaliberalistisen ajattelun ja pohjoismaisen hyvinvointi- ja holhousvaltion, ja varsinkin tuon viimeisen sekasikiö tai hirviö.
   Tähän ajatteluun kuuluu pitkäaikaistyöttömien kategorisointi ja stigmatisointi yhdeksi massaksi. Jo nyt joissakin kunnissa on varmasti pa-työttömien rangaistuskomppanioita, jotka kulkevat pitkin katuja keräten roskia, enää puuttuvat ohikulkijoiden halveksuvat katseet ja päälle sylkeminen
   Yhdysvalloissahan tällaisia töitä ainakin Arizonassa teetetään vangeille häpeärangaistuksena.

   • 24.2.1

    9esinnetanne sanoo


    Jo nyt joissakin kunnissa on varmasti pa-työttömien rangaistuskomppanioita, jotka kulkevat pitkin katuja keräten roskia, enää puuttuvat ohikulkijoiden halveksuvat katseet ja päälle sylkeminen
    Yhdysvalloissahan tällaisia töitä ainakin Arizonassa teetetään vangeille häpeärangaistuksena.

    Täytyy myös muistaa, että suomessa vankeja ei saa tällä tavoin kohdella. Eli laittaa heidät julkisen arvosteluun ja häpeärangaistukseen ja muiden ylen katsottavaksi. Palkattakaan heille ei voi töitä teettä, eikä jättää ilman ruokaa ja kattoa pään päälle missä lämmintä nukkua.

    Toki tämä ei koske yhteiskunnan yhtä pahinta ”rikollista” eli työtöntä. Heitä voi oikeastaan loppujen lopulta kohdella miten vain.

    Kuten nyt vaikka jakaa heidän yksityisiä asioita eteen päin kaikille, joilla nyt jonkinlainen oikeus päästä heidän tietoihin käsiksi. Siihen ei käsittääkseni paljoa vaadita.
    Tietysti yleinen hyväksikäyttöoikeus on kaikilla jos vaan osaa vetää oikeista naruista jne.

    No toisaalta mitä näitä jauhaan kaikki oikeasti asioista perillä olevat nämä jutut tietää. Ja ne ketkä ei tiedä eivät joko halua tietää. Tai tietävät ja haluavat ymmärtää asiat ihan omalla ainoalla oikealla tavalla. Tai sitten eivät oikeasti tiedä miten asiat oikeasti ovat.

    • 24.2.1.1

     LL sanoo

     Totta, perustuloon perustuvan sosiaaliturvan täysi toteutuminen on iso haaste, mutta niin ovat olleet muutkin universaalit ihmisoikeudet, ja silti ne ovat toteutuneet.

     Se, että minä en perustuloa saisi tai saa, ei kuitenkaan estä minua tai muitakaan ihmisiä kamppailemasta näiden perusoikeuksien puolesta. Kaikenlainen vaikuttaminen on todellisuudessa hyvin hidasta ja pitkäjänteistä hommaa. Asenteet muuttuvat hitaasti, mutta ne muuttuvat.

    • 24.2.1.2

     lukija sanoo

     Tampereella taitaa juuri tällaista olla jo, Aamulehdestä viime viikonloppuna luettua:

     ”Työttömiä taas harjan varteen Tampereella

     Pitkäaikaistyöttömiä palkataan jälleen siivoamaan Tampereen keskusta-aluetta, jos sosiaalisen yrityksen Tampereen Sarka Oy.n tekemä tarjous hyväksytään.

     Samaa mallia kokeiltiin jo viime vuonna.

     Pitkäaikaistyöttömät täydentävät keskusta-alueen tavanomaista siivousta ja kunnossapitoa.

     Eniten heitä aiotaan palkata juhannuksesta lokakuun loppuun, jolloin heitä olisi töissä viisi. Ensimmäiset aloittaisivat keskustan siivoamisen jo 9. helmikuuta.

     Osaamis- ja elinkeinolautakunta päättää asiasta ensi torstaina. (joka on 5.2.2015)

     Viime vuonna Tampereen sosiaalinen yritys palkkasi pitkäaikaistyöttömiä tekemään täydentävää siivousta keskustassa. Koskipuistossa Hannu Anttila kantaa täyttä jätesäkkiä niskassaan autolle.
     – Heti, jos ei sada, roskan määrä on moninkertainen. Koskipuisto ja Keskustori ovat varmaankin ne kaikkein sotkuisimmat paikat, Lars Enbom sanoo. Työnjohtaja Hannu Savolainen vahvistaa asian.

     Tampereen kaupungin omistama sosiaalinen yritys Tampereen Sarka Oy palkkasi toukokuussa kolme pitkäaikaistyötöntä tekemään täydentävää siivousta Tampereen keskusta-alueella.

     Mika Tikkanen, Enbom ja Anttila kiertävät pahimmin roskattuja paikkoja arki- ja lauantai-iltaisin, kun kaupungin omat joukot eivät ole työvuorossa.
     Kaikkien miesten tarina on melko yhteneväinen. Työttömyys on venynyt pitkäksi, sillä työllistyminen on ollut hankalaa.

     Tikkanen on tehnyt viimeisen parin vuoden aikana osa-aikatöitä siivoojana ja vahtimestarina, Enbom on koettanut saada töitä metallipuolen työkokeilun kautta. Rakennusalalla aiemmin työskennellyt Hannu Anttila suunnitteli alkavansa yrittäjäksi keväällä 2012.

     Tarkoitus oli toimia alihankkijana isommalle firmalle, mutta heikkenevä taloustilanne kaatoi suunnitelmat.
     Suuressa väkijoukossa ilta-aikaan työskentely tuo työhön myös varjopuolia. Siivoojat työskentelevät ryhmänä turvallisuussyistä. Siivousryhmä on törmännyt kadulla rähinöihin.

     Tampereen kaupungin omistuksessa oleva sosiaalinen yritys Tampereen Sarka Oy tuottaa avustavia palveluita kaupungille. Tampereen Sarka tekee yhteistyötä Tampereen TE-toimiston sekä Tampereen kaupungin Työllisyydenhoidon palveluyksikön kanssa.

     Sosiaalisen yrityksen työntekijöistä vähintään 30 prosenttia on vajaakuntoisia tai vajaakuntoisia sekä pitkäaikaistyöttömiä. Vähintään yhden työntekijän on oltava vajaakuntoinen. Huoltopalveluiden lisäksi Tampereen Sarka muun muassa valmistaa puusta ja metallista julkisten tilojen ja alueiden kalusteita, joita myydään myös yksityisille tahoille.

     Tampereen Sarka Oy on työllistänyt vajaan kolmen vuoden aikana 180 pitkäaikaistyötöntä. Viime vuonna töitä sai 84 työelämän ulkopuolelle jäänyttä. Työntekijöiden palkka maksetaan kaupungin työllisyyden hoidon lisäpaketista.”