Palkattomat lumenkolaajat

Sankat lumipyryt ja aura-autojen kasaamat lumivallit ovat monille vanhuksille talvinen riesa ja kovana rasitteena terveysriski. Osaa porilaisista vanhuksista pystyvät auttamaan mobilisoidut työllistetyt. Työllisyyden kuntakokeilussa on liikkeellä Porin alueella kaksi partiota, Mopiili ja Green Care.

Näin alkoi Satakunnan Kansan juttu, joka oli otsikoitu väärin Työllistettyjä vanhusten avuksi lumitöihin. Otsikon pitäisi kuulua Työttömät lumitöihin ilman palkkaa.

Mopiili on kaupungin tukema Porin Seudun Työttömät ry:n hanke, joka järjestää työttömien toimintakeskuksen koulutus-, työllistämis- ja ruokalatoimintaa. Green Care -hanke pääsi viime syksynä uutisiin järjestämällä maatiloille palkattomia renkejä ja piikoja. Työn näissä hankkeissa tekevät työttömät ilman palkkaa.

Työllistettyjä he ovat vain virallisessa liturgiassa. Kaikkea palkatta tehtävää työtä sanotaan nykyisin työllistämiseksi, koska se kuulostaa hyvältä ja hämää ihmisiä. Varsinaisen työn tekevät kolaajat eivät saa palkkaa, mutta ei apu lumitöihin silti ole täysin ilmaista. Kaupungin on katettava lumitöistä saaduilla maksuilla muun muassa polttoainekulut, sanoo lehti.

Sitä lehti ei sano, että niillä maksuilla katetaan myös työttömien yhdistyksen toimintaa ja lumenkolaajia vartioimaan palkattujen työvalmentajien palkkoja.

Avun hintaakaan ei kerrota, mutta yleensä näitä orjia saa kaikista työpajoista suunnilleen kympin tuntihintaan. Se lumenkolaaja saa vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Sitäkään lehti ei kerro miten tasapuolisuus toteutuu eli pystyvätkö kaikki apua tarvitsevat vanhukset ostamaan tätä palvelua.

Porissa on ruvettu valkopesemään palkatonta työtä hyväntekeväisyydeksi ja työllistämiseksi vetoamalla vanhusten auttamiseen. Onhan se sitäkin, mutta ensisijaisesti se on työttömien hyväksikäyttöä ilmaisena työvoimana. Kuten jutussa sanotaan, niin normaalisti he tekevät kaupungin töitä. En varmaan arvaa pahasti pieleen, jos veikkaan heidän puhdistavan vaikkapa kaupungin omien rakennusten kattoja lumesta ja korvaavan muutenkin palkattua työvoimaa.

Laki kieltää palkattomien käyttämisen korvaavana työvoimana, mutta tästä lainkohdasta en ole kuullut missään piitattavan. Olenkin jo ihmetellyt miksi tänä talvena ei ole hirveästi vaadittu työttömiä lumitöihin leipäpalansa eteen. Ehkä ajatus on jo toteutettu muuallakin niin hyvin, että vaatimuksille ei enää ole tarvetta.

Kuntouttava työtoiminta on minun havaintojeni mukaan kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti, kun kunnat ovat oivaltaneet tämän säästämisen mahdollisuuden. Kun työtön kolaa palkatta lunta, niin kunta säästää hänen työmarkkinatukensa maksuosuuden verran ja saa lisäksi työllistämiskorvausta valtiolta 10.09 euroa päivässä.

Pihansa puhtaaksi saavalta vanhukselta laskutetut kympit menevät kokonaan työn organisoijien taskuun eikä lumenkolaaja näe niistä vilaustakaan.

Saahan vanhuksia ja liikuntaesteisiä auttaa, en minä sitä kiellä. Mieluummin näkisin kuitenkin sitä tehtävän ilman näitä organisoituja välikäsiä, joita sivistysmaissa sanottaisiin orjakauppiaiksi.

Kommentit
 1. 1

  töytön sanoo

  Pitihän se arvata. Kohta menee kiinteistönhuolto-yrityksetkin nurin.

 2. 2

  osa-aika työläinen sanoo

  Kuinkas lain mukaan menee, jos haluan pitää kesä – heinäkuussa ns. palkattoman vapaan (työttömyystuettoman), ja ilmoitan aikomuksistani jo aktivointisuunnitelmaani laadittaessa, voinko joutua siitä huolimatta tai juuri siitä syystä karenssiin tai miten nyt sanotaankaan työvoimapalvelujen ulkopuolelle joksikin ajaksi, A. jo heti ilmoittaessani aikomuksistani, B. sen jälkeen kun pidän kyseisen oman loman.
  Eikö työvoimapalveluista saa irroittautua määrä-ajaksi vaikka tukensa vapaaehtoisesti menettäen?

  • 2.1

   Saku Timonen sanoo

   Siinä tapauksessa sinuun luultavasti sovelletaan työttömyysturvalain 2 luvun 11§:ä:

   ”Työnhakijalla, joka ilman pätevää syytä laiminlyö hakea työtä ja parantaa työllistymisedellytyksiään työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa sovitulla tavalla, ei ole oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta. Aika lasketaan siitä päivästä, jona työ- ja elinkeinotoimisto on todennut laiminlyönnin.”

   Toisin sanoen tulee juuri se kahden kuukausen ”palkaton loma”.

  • 2.2

   Lomailija sanoo

   Kuntouttavassa työssä olevahan ei lakipykälien mukaan saa olla jatkuvasyötteisesti kuntouttavassa toimenpiteessä. Vaan siinä pitää olla 6 viikkoa taukoa vuoden aikana. Tuosta on olemassa lakipykäläkin. Jolloin maksetaan normaalisti työttömyyskorvaus ja 9e/pvä korvaus on siltä ajalta pois.

   Tuon 6 viikkoa minun mielestä pitää olla oikeus pitää vaikka kesällä yhtä soitoa tai pätkissä. Tai milloin työtön sen haluaa pitää.

   Tietysti joku kuntouttavan työvoiman hyväksikäyttäjä voi alkaa lateleen ehtoja tyyliin pitää olla joku paikalla aina kun esim palkkaa saavat on lomalla.

   Mutta ne on yhtä tyhjän kanssa minun mielestä. Ja ihan vain pelkästään siksi, että kuntouttavalla työllä ei saa missään tilanteessa korvata sellaista työtä josta normaalisti voisi saada palkkaa. Eli käytännössä kaikki kuntouttava työ on tuollaista. Joten jos aletaan latelemaan ehtoja silloin on minusta kysymyksessä työ, josta pitää saada ehdottomasti oikeaa palkkaa.

   Ja tällöin minun mielestä kysymyksessä on erittäin vakava ongelma ja lain rikkomus, mutta ei työttömän vaan työttömän hyväksikäyttäjän suhteen.

 3. 3

  Tanja sanoo

  Itse olen ilmoittanut puhelinsoitolla työkkäriin etten ole tiettynä ajanjaksona työmarkkinoiden käytettävissä. Edes syytä ei ole tarvinnut kertoa. Voi tosin olla että nykyisin on erit systeemit.

 4. 4

  Jukka sanoo

  Kiitos Saku, että viitsit tuoda näitä esille. On tärkeää, että nämä asiat tuodaan aina esiin julkisuuteen säännöllisesti jokainen epäkohta. Vain siten useampi ihminen herää ja tietää tästä ongelmasta. Tätä ongelmaa pitää tuoda esiin aina kun on tarvetta. Niin se ei pääse unohtumaan ja mitä useampi ihminen tietää sen parempi. Muutos alkaa heti kun tarpeeksi suuri massa sanoo, että nyt riittää.

 5. 5

  J-P sanoo

  Toisaalta, jos joku työtön taas päättää ”hyvää hyvyyttään” kolata ilmaiseksi lähivanhusten pihoja palkatta (ilman, että joku yhdistys nyhtäisi rahoja välistä), eikös tässä ole selvä peruste tukien katkaisulle, koska henkilö ”työllistyy”?

  (Tässähän ei normaalisti katsota sitä, saako työstä minkäänlaista ”korvausta”, tai tuleeko sillä toimeen)

 6. 6

  töytön sanoo

  No nyt on hinnastokin päivitetty tuonne juttuun, kova taitaa kysyntä olla.

 7. 7

  Pohjanmaan poika sanoo

  Juuh, voisin tehdä naapuruston vanhuksille kerran viikossa 4 tuntia lumitöitä mutta se ei käy että kunta tai mikä lie yhdistys tai hyvävelisäätiö, saati liikeyritys laskuttaa niitä vanhuksia minun tekemästäni työstä josta en saa palkkaa.

  • 7.1

   keke sanoo

   ” kerran viikossa 4 tuntia lumitöitä ”
   Ei riitä kun työtä pitäisi tehdä 8 tuntia päivässä 5 päivänä viikossa palkatta

   • 7.1.1

    Pohjanmaan poika sanoo

    Riittää kunhan karenssista ja kuntouttavasta pääsyn jälkeen ottaa uuden karenssin kieltäytymällä työkokeilusta 8h/5pv. Pysyy ikuisena sossurottana ja kuntoutujana 4h/vk.

 8. 8

  Kana sanoo

  Eihän tässä ”kuntoutujan” muu auta kuin ottaa kaikenlainen epälojaalisuus, hidastelu ja tahallinen kämmi käyttöön näissä palkattomissa töissä. Aina silloin kun kiinnijäämisen riski on pieni.

  Ja jos oikein hölmöön hommaan käsketään, niin kannattaa ottaa se käsky vastaan todistajien läsnäollessa (työ kaverit mukaan ja pyytää toistamaan) tai vaikka nauhoittaa se salaa puhelimella, tai ottaa se mieluiten kirjallisena (esim. txt-viestinä), jolloin tapahtuneen vahingon vastuu pitäisi oletettavasti olla sillä joka hommaan on käskenyt.

  Kun työsuhdetta ei ole, niin ei pitäisi olla (virhe)vastuutakaan. Varsinkin, jos joutuu toimimaan ns. pakotettuna, kuten kuntouttavassa työtoiminnassa asia on. Joku lakia osaava saa oikoa, jos olen väärässä.

  Jokatapauksessa, Mitä huonompi maine kullekkin orjapajalle tulee ulospäin myymiensä palvelujen tai tuotteidensa laadun suhteen – sen parempi. Pitää muistaa, että noilla keinoilla (mm. huoltokuljetusten vaikeuttamisilla) on vaikutettu jopa sotien lopputuloksiin.

 9. 9

  AMK sanoo

  Romanian romanit kelpaavat lumenluojiksi palkkaa vastaan,mutta suomalaiset vain orjiksi.Niin jos se olisi toisinpäin siihen ottaisi ministeriö jo kantaa ei näin voi tehdä.Taas kerran kiitokset risukolle sait suomalaiset orjatöihin.

   • 9.1.1

    AMK sanoo

    ”ihmisen arvoinen elämä on harvojen oikeus ihmisoikeus oikeus olla oikee ihminen.Valtuutetut palvelkaa kansaa.”

    • 9.1.1.1

     lisäksi vielä sanoo

     Hectorin läjäys:(en osaa tehdä linkkejä)Ei mittään (työttömän arkiviisu).