Piiskuri palkkatuella

Palkkatukea myönnetään jatkossa ensisijaisesti yrityksille, jotka työllistävät henkilön, jonka osaamisessa on puutteita. Lisäksi palkkatukeen käytettävät määrärahat pienenvät huomattavasi. Näin kertoi Turun Sanomat.

Juuan ja Kolin alueen paikallislehti Vaarojen Sanomat kertoi tänään, että Pohjois-Karjalan ely-keskus on jo tiukentanut palkkatuen myöntämisen ehtoja. Esimerkiksi Juuan Työttömät ry:lle ei myönnetä palkkatukea ollenkaan, koska sillä ei ole meneillään mitään työllistämisprojektia. Projekti on ehdoton ehto palkkatuen myöntämiselle. Palkkatukea ei myönnetä ilman erityisehtoja tavallisten työntekijöiden palkkaamiseen. Joihinkin töihin tukea kuitenkin myönnetään auliisti.

Eräs lukijani lähetti minulle saamansa työhönosoituksen:

orjatyötarjous

Palkkatukea myönnetään työpajan ohjaajan palkkaamiseen ja kuten tiedetään, niin työpajoilla työttömät tekevät palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä.

Tässä tapauksessa työpaja keskittyy kaupungin kiinteistönhoitoon, rakennustoimintaan ja viherrakentamiseen. Nämä tehtävät kuuluvat kunnan tehtäviin luonnollisena osana. Ulvilan kaupunki hoitaa lisääntyvässä määrin kiinteistöjen huoltotöitä, rakennustoimintaa ja viherrakentamista palkattomalla työvoimalla ja saa palkkatukea työnohjaajan palkkaamiseen.

Piiskuri on palkkatukensa ansainnut, mutta varsinainen työ teetetään palkattomalla työvoimalla lain korvaavan työn kieltoa iloisesti rikkoen. Sivumennen sanoen tässä työhönosoituksessa rikotaan myös perustuslain takaamaa asuinpaikan valinnan vapautta edellyttämällä ulvilalaisuutta.

Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 7 luvun 2 §:n mukaan Te-toimisto saa asettaa palkkatuen myöntämiselle tarpeelliseksi katsomiaan ehtoja, mutta ei sentään vastoin perustuslakia. Se on kuitenkin pikkujuttu tässä kaikkia mahdollisia ja mahdottomia lakeja rikkovassa palkattoman työvoiman käytön buumissa.

Yhä lisääntyvässä määrin suunnilleen kaikki suorittava työ teetetään palkatta työkokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana ja vain ohjaajat ja muut orjapiiskurit saavat palkkaa. Entistä useammin sen piiskurin palkan maksaa yhteiskunta palkkatukena. Toiminta on täysin ohjailtua ja sen tavoitteena on palkattoman työn lisääminen.

Tämäkään ei hätkäytä itsensä turvatuksi tuntevia vakioarvostelijoitani. Heidän mielestään on taas vain hyvä, että työttömät tekevät yhteiskunnalle hyödyllistä työtä ja että joku ohjaaja saa siitä palkkaa. He elävät yhä edelleen siinä uskossa, että tämä työelämän sairas kehitys ei millään tavalla tule koskettamaan heitä itseään. Ehkä he jo seuraavissa yt-neuvotteluissa tulevat toisiin ajatuksiin, kun heidät korvataan palkattomalla työvoimalla.

Kerrotaan vielä, että tässä tapauksessa työpaja ei saanut piiskuria. Työtarjouksen saaja ilmoitti työn olevan moraalitonta ja eettisesti arveluttavaa ja selvisi kieltäytymisestään ilman sanktioita. TE-toimisto tietää siis itsekin toimintansa olevan moraalitonta. Mahdollisista laittomuuksistahan siellä ei ole ennekään piitattu, koska TE-toimistot toteuttavat vain valtiovallan määräämää työelämän muutosta kohti orjayhteiskuntaa.

Kommentit
 1. 1

  Jokunen sanoo

  Tämä on kyllä minusta taas jälleen kerran laadukkaasti laadittu lakiin ja asetuksiin lujasti nojaava kirjoitus, joka ei jätä varaa tulkinnoille. Jonka vielä oikeaksi todistaa tämä:


  Kerrotaan vielä, että tässä tapauksessa työpaja ei saanut piiskuria. Työtarjouksen saaja ilmoitti työn olevan moraalitonta ja eettisesti arveluttavaa ja selvisi kieltäytymisestään ilman sanktioita. TE-toimisto tietää siis itsekin toimintansa olevan moraalitonta. Mahdollisista laittomuuksistahan siellä ei ole ennekään piitattu, koska TE-toimistot toteuttavat vain valtiovallan määräämää työelämän muutosta kohti orjayhteiskuntaa.

  Eli TE-toimistoissakin ollaan kartalla tilanteesta ainakin välillä tai viimeistään silloin, kun joku heille asiaa valaisee kädestä pitäen. Mutta se ei näytä häiritsevän ollenkaan TE-toimistoissa, kun säädettyjä asetuksia ja lakipykäliä rikotaan vain kokeillakseen menisikö tämäkin läpi.

  Ja TE-toimiston kiinni jäädessäkin lakien ja asetusten vastaisesta toiminnasta, niin seuraamukset on nollatasoa TE-toimistoille kun asiaan puututaan yleensä työttömien suunnalta, jotka vielä pyrkii pitämään moraalin korkealla.

  Ja se moraali nyt enää tuntuu olevan lähes tulkoon työttömien ja harvojen järjissään olevien ihmisten varassa mitä tulee työttömyyden hoitoon.

 2. 2

  Pera sanoo

  Hienoa että työhönohjaaja kandittaatti ei saanut karenssia mutta tuota rataa työhönohjaajiksi valikoituvat ne, jotka ryhtyisivät riemu rinnoin tehtävään jopa palkatta. Ja tuo tarkoittaa myös sitä, että palkattomien työntekijöiden ilmpiiri pajoilla käy vaikeaksi ja saattaapa poliisikin joutua puuttumaan pajojen henkilöiden keskinäisiin riitoihin.

 3. 5

  Kana sanoo

  Eihän tässä ”kuntoutujan” muu auta kuin ottaa kaikenlainen epälojaalisuus, hidastelu ja tahallinen kämmi käyttöön näissä palkattomissa töissä. Aina silloin kun kiinnijäämisen riski on pieni.

  Ja jos oikein hölmöön hommaan käsketään, niin kannattaa ottaa se käsky vastaan todistajien läsnäollessa (työ kaverit mukaan ja pyytää toistamaan) tai vaikka nauhoittaa se salaa puhelimella, tai ottaa se mieluiten kirjallisena (esim. txt-viestinä), jolloin tapahtuneen vahingon vastuu pitäisi oletettavasti olla sillä joka hommaan on käskenyt.

  Kun työsuhdetta ei ole, niin ei pitäisi olla (virhe)vastuutakaan. Varsinkin, jos joutuu toimimaan ns. pakotettuna, kuten kuntouttavassa työtoiminnassa asia on. Joku lakia osaava saa oikoa, jos olen väärässä.

  Jokatapauksessa, Mitä huonompi maine kullekkin orjapajalle tulee ulospäin myymiensä palvelujen tai tuotteidensa laadun suhteen – sen parempi. Pitää muistaa, että noilla keinoilla (mm. huoltokuljetusten vaikeuttamisilla) on vaikutettu jopa sotien lopputuloksiin.

  • 5.1

   Hannes sanoo

   Ihan ensimmäiseksi kannattaa tehdä selväksi, että osallistuu ”kuntoutukseen” vain lain vaatiman minimin eli neljä tuntia viikossa.

   Ja kun ”kuntouttavaan” paikkaan joutuu, siellä pitää tehdä selväksi, että on tullut ”sosiaalistumaan” ja ”osallistumaan”, ei tekemään töitä.

   • 5.1.1

    167-176 sanoo

    Juuri noin. Ja samalla voi ilmoittaa että lakeja on noudatettava pilkun tarkasti ja se pilkku viilataan niin moneen osaan kun on tarvis ja se vielä puoliksi. Voi olla ettei ”sopivaa” kuntoutuspaikkaa löydy ja homma jää siihen. Kyllä kunnissa tietävät ettei oikein mikään mene lain mukaan ja yrittävät jatkaa touhua niin kauan kun se on mahdollista ja siksi eivät laita orjatöihin niitä jotka alkavat penkoa touhun laittomuuksia, ja niitähän riittää.

 4. 6

  Pohjanmaan mies sanoo

  Ylivieskasta työttömiä aktivoidaan nyt uusin eväin Myötätuuli-hankkeen piirissä. Yksi uusi pitkäaikaistyöttömien käytännön työmuoto on klapiporukka, jossa töihin pääsevät työttömät keräävät puuainesta kaupungin metsästä ja pilkkovat ne. Tarvittaessa puut toimitetaan ostajien liiteriin saakka:

  ”Myötätuuli-hankkeen uusi projektipäällikkö Virpi Seppälä ja ohjaaja Jarno Niemelä sekä hankkeeseen palkatut ohjaaja Arto Vähäkangas sekä kordinaattori Pekka Saari uskovat, että uusilla aktivointitoimenpiteillä kuten klapiporukalla pitkäaikaistyöttömien tilanne paranee.
  Ylivieska aktivoi pitkäaikaistyöttömiä uusin eväin

  Ylivieskan kaupunki panostaa työllistämiseen. Kaupungin hallinnoimaan pitkäaikaistyöttömien Myötätuuli-hankkeeseen on palkattu kaksi lisähenkilöä ja uusi projektipäällikkö on aloittanut vuoden alussa.

  YLIVIESKA Vuoden 2015 alusta alkaen kuntia velvoitetaan entistä enemmän työllisyyden hoitoon. Ylivieskan kaupunki maksoi viime vuonna yli 500 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatukimaksuja yhteensä noin 613 000 euroa, ja tänä vuonna kustannusten arvioidaan kasvavan jopa huimat 70 prosenttia, eli kaupungin työmarkkinatukimaksujen vuosikustannus voi olla huimat 1, 04 miljoonaa euroa.

  – Aloitin työt Myötätuuli-hankkeen projektipäällikkönä 7.tammikuuta, kun Terttu Laitala siirtyi Sytyke Centren palvelukseen. Olen ollut neljä vuotta Nivalan kaupungilla vetämässä työllistämisprojekteja ja olen tehnyt yhteistyötä myös Myötätuuli-hankkeen kanssa, joten nämä työllistämisasiat ovat minulle tuttuja. Olen asunut Ylivieskassa jo kymmenen vuotta, joten kaupunkikin on tuttu, Virpi Seppälä kertoo.

  Seppälän mukaan Myötätuuli-hankkeen on tänä vuonna entistä enemmän tarkoitus tiivistää yhteistyötä eri tahojen välillä ja etsiä uusia toimintatapoja, joilla aktivoidaan pitkäaikaistyttömiä.

  – Myötätuuli-hankkeella on tällä hetkellä 113 asiakasta ja tavoitteenamme on nostaa asiakasmäärä 150:een. Maaliskuun alussa kutsumme alueen toimijat palaveriin, jossa mietimme porukalla uusia ideiota. Yksi uusi pitkäaikaistyöttömien käytännön työtoimintamuoto klapiporukka aloittaa toiminnan jo nyt helmikuun aikana. Kävimme viime viikolla tutustumassa Haapajärvellä Aaro Paakkosen vetämään klapiporukkaan ja saimme sieltä opastusta sekä tietoa.

  Myötätuuli-hankkeelle on myönnetty vuodelle 2015 40 000 euron lisärahoitus, jolla on palkattu kaksi uutta henkilöä : ohjaajaa Arto Vähäkangas ja koordinaattori Pekka Saari.

  – Klapiporukkaan tuleminen ei vaadi aiempaa kokemusta tai metsäalan koulutusta. Työhön opastetaan paikan päällä. Puuaines kerätään kaupungin metsistä ja klapit pilkotaan ja kuivatetaan Tuohitiellä Jätevesipuhdistamon alueella. Minä valvon ja opastan, että hommat alkavat toimimaan, Vähäkangas kertoo.

  Klapiporukan tekemistä klapeista hyötyy myös ylivieskalaiset, sillä niitä voi ostaa lavoittain tai tarpeen mukaan pienempinäkin erinä.

  – Tarvittaessa klapit toimitetaan asiakkaalle vaikka liiteriin asti,Vähäkangas lupaa.

  Myötätuuli-hankkeeseen palkatun koordinaattori Pekka Saaren mukaan Ylivieskan pitkäaikaistyöttömien aktivointiresurssitilanne näyttää nyt hyvältä.

  – Pullat on nyt hyvin uunissa, kun henkilöstöresursseja on nyt enemmän. Olen vetänyt viiden vuoden ajan erilaisia pitkäaikaistyöttömien työllistämishankkeita, viimeiset kolme vuotta Reitit ja raitit kuntoon -projektihanketta, joten tämä työ on tuttua. Hankin pitkäaikaistyöttömille eri työmaita, hoidan toimisto-ja palkka-asioita.

  Ylivieskan kaupungissa panostetaan tänä vuonna myös pitkäaikaistyöttömien kuntouttavaan työtoimintaan. Suunnitteilla on myös kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan palkkaaminen kevään aikana. Asia on kaupunginhallituksen esityslistalla seuraavassa kokouksessa.

  – Kallion ja Selänteen alueelle tulee kevään ja kesän aikana Ilkka Taipale tekemään pitkäaikaistyöttömien eläkeselvityksiä. Kartoitamme Ylivieskan pitkäaikaistyöttömistä niitä henkilöitä, jotka kuuluisivat eläkkeen piiriin. Terveydenhuoltopuolelle varataan myös lisäresursseja, että kaikki asiakastiedot saadaan kerättyä yhteen, Seppälä kertoo.

  Kati Järvenpää”
  http://kymppisanomat.fi/fi/ylivieska-aktivoi-pitkaaikaistyottomia-uusin-evain/

  • 6.1

   Saku Timonen sanoo

   Näyttäisi olevan tavallista röyhkeämpää palkattomien työntekijöiden hyväksikäyttöä ja lisäksi toimittajakin on tavallista tollompi.

   • 6.1.1

    sauhuttelija sanoo

    Entisessä elämässäni asustelin omakotitalossa, joka oli suureksi osaksi puulämmitteinen. Puolen hehtaarin puistotontilta ei omaa puuta irronnut, joten ostimme polttopuut paikalliselta yrittäjältä, joka elätti ja vissiin vieläkin elättää itsensä polttopuun myynnillä. Hänellä on jonkinmoinen summa investoituna koneisiin ja kuljetusajoneuvoihin.

    Kun tuo touhu leviää vanhaan kotokuntaani, niin hän voikin ryhtyä tekemään samaa hommaa työttömyyskorvauksella, mutta saapahan puut kunnan metsistä.

  • 6.2

   Ihmetys sanoo

   Eletään vuotta 2015 ja työllistämisideat ovat kuin suoraan 50-luvulta tai 30-luvulta. Klapitkin pilkotaan vielä varmaan kirveellä tuolla Ylivieskassa?
   Ehdotan seuraavaksi soiden raivaamista kuokalla tai muita vastaavia töitä.
   Tässä esimerkkiä:

   • 6.2.1

    sauhuttelija sanoo

    Aina vaan tulee mieleeni se LuckyLuke, missä Joe Dalton suutuspäissään takoi lekalla kiviä soraksi liian tehokkaasti.
    Vanginvartija joutui puuttumaan asiaan, koska tuolla tahdilla kivet loppuvat, niitä joutuu tuomaan muista vankiloista ja se maksaa…

    • 6.2.1.1

     AMK sanoo

     PalkkaTyöt loppuu suomesta,paitsi herroille jää aikaa näitä älyttömiä lakeja ja säännöksiä idioimaan.Palkkaahan ei saa kuin eliitti muut tekevät työtä palkatta.Ja hyvin menee?

  • 6.3

   Makkonen sanoo

   ”– Klapiporukkaan tuleminen ei vaadi aiempaa kokemusta tai metsäalan koulutusta. Työhön opastetaan paikan päällä. Puuaines kerätään kaupungin metsistä ja klapit pilkotaan ja kuivatetaan Tuohitiellä Jätevesipuhdistamon alueella. Minä valvon ja opastan, että hommat alkavat toimimaan, Vähäkangas kertoo.”

   Hankala uskoa, että tämä kappale ei ole parodiaa tai Monty Python – sketsistä. Karenssin uhalla tehtävä pakkotyö on yksi aikamme suurimmista farsseista.

   ”Kiva” myönnytys niin ikään tuon lauseen lopuksi tältä Vähäkankaalta, että käytännössä hän toimii tämän farssiepisodin kapona.

   Työttömät on nyt homogenisoitu kielessä 1930-luvun äärioikeistolaisessa hengessä yhtenäiseksi roskasakiksi, jolle ainoaksi palkaksi pitäisi riittää ”pääsy” näihin ”aktivointitoimiin”. Paljon puhuvaa, että artikkelissa katsotaan ’ylivieskalaisten’ (ja työtön ylivieskalainenko ei ole ylivieskalainen?) hyötyvän tästä klapifarssista, mutta ei puhuta sanaakaan siitä, mitä työttömät – eli ns. ”työllistetyt” – hyötyvät tästä muuta kuin että eivät saa karens… tai siis, että ”aktivoituvat”, tai ehkä pikemminkin täysin objektivisoivan kielen hengessä, ”heidät” ”aktivoidaan.”

 5. 7

  Pera sanoo

  Siis ihan selkeästi näitä työhönohjaajia ja heidän esimiehiään on ohjeistettu toimimaan loukkaavasti työttömiä kohtaan nettikirjoittelussa ja puuhapajoillaan että sum muissa kuntakokeilu infoissakin. Niin selvästi nämä työllistämiskokeilut (kuntouttavat työtoiminnat ym. jne.) eri paikkakunnilla olevat käytännöt kuulostavat ja näyttävät toisiltaan, että aivan varmasti jossakin tahossa nämä työhönohjaajat on koulutettu ja aivopesty esim työttömien yhdistyksissäkö? ja työvoimapolitiittisilla kursseillako?.

 6. 8

  AMK sanoo

  Lea Karjalainen työttömien puolustaja tai mikä nimike mahtaa ollutkin sanoi jossakin haastelussa työttömät ovat loisia.Ehkä jää eläkkeelle,mutta onko oikeuden mukaista tällä lailla ”puolustaa” työttömiä?Sama kuin oma asianajaja sanoisi olet syyllinen vaikka hänen pitäisi puolustaa sinua.Ja hänen (Karjalaisen) sanomia päättäjät arvostavat,koska hänen (Karjalaisen) mielestä työttömät niin haluavat.”Kuntouttavaa työtoimintaa voisi olla vaikka portugalin matka heh hee” oli hänen sanonta.Noniin kaikille työtömille portugalin matka vain kehiin,ettein vaan eliitti saa kaikkia hauskaa itselleen veronmaksajien kustannuksella.Näkis työttömätkin portugalin.

   • 8.1.1

    AMK sanoo

    Ei saanut potkuja eikä saktioita.On se kumma että muut saavat tehdä mitä vain ja toisten kustannuksella ja vieläpä saavat ja jatkaa ”töissään”.Ihmeellistä !Tavallinen ihminen kun ”töppää” myöhästyy omasta syystään töistä,niin se potkut,mutta kun hyvin tienaavat sen tekevät HYVÄ HYVÄ ,näin suomi menee eteen päin!!!

    • 8.1.1.1

     AMK sanoo

     siis tarkoitin ei omasta syystään vaan linjaauto ei ollut ajallaan, oli kolari matkalla,lumivallit edessä.kolari jne….

  • 8.2

   Pera sanoo

   ”Lea Karjalainen työttömien puolustaja tai mikä nimike mahtaa ollutkin sanoi jossakin haastelussa työttömät ovat loisia.”

   Pötyä. Ei mitkään leakarjalaiset eikä hän itsekään omasta päästään ole tätä työttömien nykyistä sekametelisoppaa keittäneet. Työttömien alistamisen syyt ovat varmasti hallituksen sisäpiirin suunnalla, mutta keitä he ovat on iso kysymys. Mutta kun lukee työttömien niskaan laadittuja yhä kovenevia lakeja, niin onhan jonkun jo tiedettävä, että kuka oikea ihminen tai ihmiset ovat nuo lait päästään ja käsistään lakitekstiksi päästänyt. ”Eli en tässä kaipaa Lahtista vaan Lahtisen konekivääriä ”

 7. 9

  Jokuvainen sanoo

  Laitetaan vielä lainaus tuosta Voima-lehden artikkelista:

  ”Työttömiä on kabineteissa edustanut 20 vuoden ajan yksi ihminen. Hän kutsuu edustamiaan ihmisiä loisiksi.

  Kun Voima haastatteli Rauman sosiaalijohtajaa Antti Parpoa osallistavasta sosiaaliturvasta joulukuussa 2013, Parpo sanoi, että ”työttömät haluavat tätä”. Hän viittasi Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön (TVY) puheenjohtajan Lea Karjalaisen kannanottoihin.

  Parpon kommentti kuvaa hyvin sitä, millainen vaikutusvalta Lea Karjalaisella on. Viimeisten 20 vuoden ajan hän on ollut ainoa työttömien edustaja, joka on saanut äänensä kuuluviin lainsäädäntötyössä.”

  • 9.1

   Makkonen sanoo

   Onko tuo Karjalainen ollut enemmän ns. useful idiot vai maksettu näyttelijä/marionetti? Oli miten oli, aikamoisen moraaliton ja sorretun kansanosan kölin alta vetänyt mulkku kyseessä joka tapauksessa.

 8. 10

  töytön sanoo

  Työpaikkakiusaajat mun mielestä just alinta kastia, kertoo jo paljon ihmisestä kun heikommassa asemassa olevaa höykyttää. Tämä työpaikkakiusaaja edusti työttömiä 20! vuotta, ei voi kun ihmetellä. Tuo haastattelukin, tiedä pitäskö itkee vai nauraa.

  • 10.1

   orjuuskukkii sanoo

   En itke, mutta pöyristyn…jossain on maffia…jossain on orjuutta…mutta me, mehän olemme Suomessa. Vuosi 2015 alkoi juuri ja orjuus loppui, eikö niin?