Aktivointiresurssitilanne

– Myötätuuli-hankkeen uusi projektipäällikkö Virpi Seppälä ja ohjaaja Jarno Niemelä sekä hankkeeseen palkatut ohjaaja Arto Vähäkangas sekä kordinaattori Pekka Saari uskovat, että uusilla aktivointitoimenpiteillä kuten klapiporukalla pitkäaikaistyöttömien tilanne paranee.

Näin kuuluu kuvateksti kaupunkilehti Kymppisanomien uutta ”työllistämisprojektia” käsittelevässä jutussa. Kuvassa mainitut henkilöt tuulettavat iloisina sitä, että viimeinkin heille on annettu reilusti orajatyövoimaa tekemään polttopuita ja lisää orjia on tilauksessa.

Tämäkin projekti työllistää oikeasti vain nämä projektista palkkansa saavat esimiehet. Varsinaisen työn tekevät palkatta metsässä rämpivät ja klapeja pilkkovat työttömät saavat vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Kuvatekstin mukaan juuri heidän tilanteensa pitäisi parantua. Miten se paranee?

Ainakaan he eivät saa palkkaa, se käy jutusta selvästi ilmi. Koko 40 000 euron lisärahoitus käytetään kahden esimiesasemassa olevan henkilön palkkaamiseen. Pitkäaikaistyöttömiä aktivoidaan, sanovat palkatut henkilöt. Käytännössä se tarkoittaa vain ja ainoastaan palkattoman työn tekemistä. Jutussa palkattu ohjaaja vielä rehvastelee katsovansa, että hommat rupeavat tapahtumaan. Hänellä on ihan piiskurin meininki, kuten näissä asioissa liian usein tuppaa olemaan.

Klapiporukan työstä hyötyvät myös ylivieskalaiset, koska heille myydään polttopuita edullisesti tarvittaessa ihan liiteriin asti kuljetettuina.

Kenellekään ei tietenkään ole tullut mieleen, että toiminta on laissa kiellettyä kilpailun vääristämistä. Yksityisen polttopuunmyyjän on mahdotonta kilpailla palkatonta työtä tekevän porukan kanssa. Jutussa on häveliäästi vain vihjaistu kaupungin saamaan taloudelliseen hyötyyn.

Jokainen puusavottaan määrätty työtön säästää kaupungin osuuden hänen työmarkkinatuestaan. Lisäksi jokainen tuottaa kaupungin kassaan 10,09 euroa päivässä valtion työllistämiskorvausta. Jokainen työtön siis tuottaa piiskureilleen palkkaa ja kaupungille säästöjä ja tuloja. Itse hän saa vain yhdeksän euroa päivässä sekä tietenkin sitä aktivointia, koska aktivointiresurssitilanne on nyt kunnossa.

Ei tarvinne erikseen sanoa, että inhoan sydämeni pohjasta tätä orjakaupan uusiokieltä. Jutussa sanotaan kaupungin aloittavan kuntouttavan työtoiminnan keväällä. Se ei voi pitää paikkaansa, koska toiminta jo on sitä ihan selkeästi. Taas kerran asialla on ollut täystorvi toimittaja, joka ei ole viitsinyt perehtyä aiheeseen yhtään eikä edes kysyä yhdenkään klapiporukan orjan mielipidettä.

Ei sitä kannatakaan kysyä, koska työnohjaajat etsivät poikkeuksetta toimittajien haastateltavaksi onnesta soikean työttömän, joka sanoo nauttivansa suunnattomasti palkattomasta työstä. En tiedä mistä heitä aina löydetään, mutta en pitäisi arvausta jonkinlaisesta uhkailustakaan mahdottomana.

Ainoa positiivinen asia tuossa jutussa on Ilkka Taipaleen tuleminen tekemään pitäaikaistyöttömien eläkeselvityksiä. Se selvittely näyttää olevan tässä maassa yksinomaan hänen harteillaan, joten toivottavasti hän jaksaa.

Lopuksi laitan Teppo Palmroosin kuvan, joka kertoo asian paljon paremmin kuin tuo lehden pilipalitoimittajan pilipalijuttu. Tässä on myös se aktivointieresurssitilanne kunnossa: yksi kuva

Kommentit
 1. 1

  Jari Kähkönen sanoo

  Enpä saata muistaa vähään aikaan, jos eläessänikään, mitään yhtä täyttä dehumanisoivaa sekä propagandistista roskaa lukeneeni, kun tuo linkattu Kymppisanomien juttu oli. Kunkin vakaumuksen mukaisen Yliolennon tähden, verenkö on vuodettava, jotta hullutuksestanne herkiätte? Kauheudestaan huolimatta kysymys puoltaa paikkaansa, koska blogimerkinnässä linkitetyssä jutussa eräs kysytyistä väittää hankkivansa pitkäaikaistyöttömille TYÖMAITA ja hoitavansa toimisto- sekä PALKKA-ASIOITA, mutta on ilmeistä ja selvää, että tämä on jotain poliittisten tarkoitusperien saastuttamaa newspeakkiä eikä mitään työsuhteen näköistäkään ole olemassa. Ei, koska toiminta ei ole yritystoimintaa tai julkisen sektorin palveluntuotantoa nähnytkään.

  Olisihan se kyllä kovasti romanttista päätalolaista perinnetyötä, että metsästä se leipä lähtee, sano. Jokaiselle jotakin: alisahuri, ylisahuri, suhari, kuivaamonhoitaja ja metsäteknikon papereilla suoraan terävään päähän. 😀 Mutta yleisemmin totuus lienee se, että useimmissa Suomen kunnissa halonmyynti loppui jo vuosikymmeniä sitten muuttotappioon, kaukolämpöön, kerrostaloon, toiminnan kustannuksiin ja asiakaspalvelukatoon(saat kovaa laskua vastaan talosi pihaan hirveän kasan sekalaista puupölliä minkä saat pilkkoa&liiteröidä ihan itse). Niin ja oikeuspormestarilla sekä poliisimestarilla koristeltujen vanhojen kaupunkien historioissa luonnollisesti mainitaan joskus sellaisenkin olleen kuin kunnallinen halkosaha. Nyt on halonteko teksitty uudestaan ja remmissä on pahemman kerran kakkosmiehitys. Se tästä enää puutuu, että sama halkoauto ajaisi edestakaisin kylänraittia ja kaikki kuvittelisivat toiminnan olevan Suuri Työllistämisihme.

 2. 2

  J-P sanoo

  > Jokainen työtön siis tuottaa piiskureilleen palkkaa ja kaupungille säästöjä ja tuloja.

  Montako palkatonta orjaa tarvitaan maksamaan minimipalkkaa orjapiisk… ohjaajalle? Mietin vaan että missä vaiheessa sortointoisen työttömän kannattaa laittaa firm… anteeksi, yhdistys pystyyn…

  • 2.1

   Joutomies sanoo

   Ei missään, koska yrittäjänä hän ei kykene kilpailemaan ilmaista työvoimaa käyttävää organisaatiota vastaan

   • 2.1.1

    keke sanoo

    Ihan hyvin voi kunhan vain itsekkin käyttää ilmaistyövoimaa. Voi kai sen urakan vaikka ulkoistaa jollekkin yhdistykselle niin menee hommat lain kirjaimen mukaan

 3. 3

  Rajaton valta sanoo

  Kymppisanomien sivulla käyneenä nousi lähinnä niskakarvat pystyyn kun luki juttua. Koko jutusta jäi mieleen kuva, kuin työttömät laitetaan nyt kuriin ja ojennukseen tämän porukan avulla. Aivan kuin ne olisi jotain rikollisia jne.

  Joita pitää rangaista, ojentaa ja käskyttää tällä kertaa puusavotan merkeissä. Paras orjapiiskuri kehuikin kirjoituksessa tosiaan miten asiat alkaa tapahtumaan hänen ”opastuksella” . No jokainen asioista vähän perillä oleva tietää nuo opastukset.

  Jään mielenkiinnolla odottamaan uutta vastaavaa juttua, sillä nuo ei tule loppumaan vaan vastaavia kirjoituksia alkaa ilmestymään tulevaisuudessa entistä kiihtyvämmällä tavalla. Täytyy toivoa että se tulee johtamaan joku päivä rajuihin korjaustoiminpiteisiin mitä tulee noiden orjatöiden suhteen sillä ei ne muuten lopu ennen kuin niihin kansa tulee puuttumaan.

  Mutta sitä odotellessa täytyy vain odotella…

 4. 4

  AMK sanoo

  Näinhän pitkäaikaistyöttömiä aktivoidaan ja kuntoutetaan samalla aikaa,mutta missä se taloudellinen apu on???Työttömillä kun pakkaa toi massi olla vähän vähissä-siitä ei kerrota mitään,raikkaassa ulkoilmassa oleminen kun kasvattaa ruokahaluja-syö käpyjä vai?Kuntouttavatyötoiminta=orjatyö ilman palkkaa.

 5. 5

  AMK sanoo

  aktivointiresurssi tilanne näyttää hyvältä??Heidän näkökulmastaan,hehän saavat palkkaa mutta työntekijät eivät eli taas kerran työttömät tuovat leivän heidän pöytäänsä kun taas työtön vain kiristää vyötäänsä ja nälkä kourii mahassa.

 6. 6

  töytön sanoo

  Kuva kertoo kaiken. Jännä nähdä mitä kaikkea kivaa ”AKTIVOINTIA” vielä keksitäänkään ihmisten nöyryyttämiseen. Miten lienee nuo lahonneet oksat, kun ei niissä lämpöarvoa ole nimeksikään, ei taida tuo Tuohitien jätevesipuhdistamon aluekkaan auttaa asiaa?

 7. 7

  AMK sanoo

  ”Tähän tietoon tukeutuen Parpo ehdottaa työkykyisten työpanoksia:Tutkimuksen mukaan työ ylipäätään vähentää köyhyyttä.”Millä lailla???jos ei palkkaa saa .

 8. 8

  ihmetteleva sanoo

  Olisipa mielenkiintoista saada näiltä huuhaatoimittajilta sekä kuvissa iloisena kädet pystyssä poseeraavilta kapoilta kriittiseen sävyyn tehtyjä haastiksia – Saku tuskin ehtii tai jaksaa, mutta joku muukin voisi vaivautua?
  Vaikka aika vähissä taitaa olla aidan tällä puolella näkyvästi esillä olevaa väkeä, vain meitä yksityisihmisiä ilman julkisuuden näkyvyyttä – eikä sellaisten kyselyihin noilta tyypeiltä ole odotettavissa minkäänlaista noteerausta.

  Tampereelta:
  1) http://www.tampere.fi/tampereinfo/ajankohtaista/I05TlvXG8.html

  ”Tampereen Sarka Oy:ltä siivousapua kaupungin keskustaan

  Tampereen kaupungin sosiaaliselta yritykseltä Tampereen Sarka Oy:ltä tilataan vuoden loppuun saakka kaupungin keskustan täydentävää siivousta. Sarka palkkaa työhön viisi pitkään työttömänä ollutta henkilöä niin, että eniten työvoimaa on vilkkaimpina kesän ja alkusyksyn kuukausina.

  Sarkalaiset siivoavat arkisin ja lauantaisin kello14–22. Palkattavat henkilöt ovat yli 300 päivää työmarkkinatukea saaneita. Sarkan kautta palkattaville työntekijöille järjestyy osaava työnjohto sekä asianmukaiset turvavaatetukset, lupakorttikoulutus ja työvälineet.

  Muuten kaupungin keskustan siivouksen järjestämisestä ja toteuttamisesta vastaavat kaupunkiympäristön kehittämisen palvelut ja Tampereen Infra liikelaitos.

  Osaamis- ja elinkeinolautakunta hyväksyi 5.2.2015 Sarkan 123 360 euron tarjouksen. Osaamisen ja elinkeinojen kehittämisen vuoden 2015 talousarviossa on 4,7 miljoonan euron määräraha pitkäaikaistyöttömien aktivointitoimenpiteisiin. Tampereen keskusta-alueen täydentävä siivous kustannetaan tästä määrärahasta.”

  123360 euroa, 10kk / 44 viikkoa, jos lasketaan maaliskuun alusta lähtien.
  2467,2 euroa per henkilö per kuukausi. Paljonko tästä työntekijä itse saa?
  Ei yhtään mitään?

  2) http://www.tampere.fi/tampereinfo/ajankohtaista/CwvIaFzlM.html

  ”Työllisyydenhoidon palveluissa kokeillaan palveluseteliä

  Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon palveluissa kokeillaan palvelusetelimallia, joka on uudenlainen tapa tuottaa ja hankkia palveluja työttömille. Osaamis- ja elinkeinolautakunta hyväksyi palvelusetelimallin kokeilun 5.2.2015.

  Tampereen työllisyydenhoidon kuntakokeilussa palvelusetelillä hankitaan palveluja pidempään työttömänä olleille henkilöille, jotta he saisivat intensiivistä perehdytystä ja valmennusta työkokeilunsa aikana. Tavoitteena on saada palveluntuottajiksi yrityksiä, jolloin työttömien työllistymisvalmiudet voisivat kehittyä aidossa työympäristössä.

  Palvelusetelillä voi hankkia palveluja, joissa kartoitetaan asiakkaan osaamista, arvioidaan hänen työllistymisensä edellytyksiä ja soveltuvuutta alalle.

  Työllisyydenhoidon palveluyksikön (Typa) asiakas saa palvelussa yksityiskohtaisen osaamiskartoituksen taidoistaan sekä työnantajan tarjoamaa valmennusta työnhaun tueksi.

  Palvelusetelin palveluja hankitaan niille Typan asiakkaille, jotka täyttävät tietyt kuntakokeilun asiakaskriteerit. Asiakkaalla on oltava takanaan vähintään vuoden työttömyys tai hän on saanut 500 päivää työmarkkinatukea. Palveluseteliasiakkaita otetaan tänä vuonna noin 20.

  Palveluseteli on asiakaskohtainen, ja palvelujakson pituus sekä työ- ja yksilövalmennuksen määrät märitellään asiakkaan tarpeen mukaan. Palveluja voi saada keskimäärin 1–4 kuukautta, jossa yksilövalmennusta keskimäärin 10–20 tuntia kuukaudessa. Yksilövalmennuksesta maksetaan korvausta 48 euroa tunnilta.
  Typan työhönvalmentaja arvioi asiakkaan palvelusetelitarpeet ja esittelee asiakkaalle mahdolliset palveluntuottajat. Asiakas valitsee itse palveluntuottajan.”

  3kk, 20h/kk, 48e/h = 2880e per ns. asiakas, 20 ns. asiakasta = 57600e.
  Mistä? Siitä, että joku konsultiksi itseään kutsuva saa haukkua ja pakottaa tekemään töitä jollekin taholle?

  3)
  http://www.tampere.fi/tampereinfo/ajankohtaista/82i63IMCK.html

  ”Tampereella aloitetaan työllisyyttä tukeva Alusta-toiminta. Sen tarkoituksena on aktivoida työttömiä osaajia ja luoda uusia työpaikkoja sekä yrittäjyyttä yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Alusta tarjoaa systemaattisen toimintamallin, jossa haasteita ja ideoita kerätään ja törmäytetään työttömien osaajien parissa.

  Osaamis- ja elinkeinolautakunta myönsi 5.2.2015 Alusta-toiminnan valmisteluun 30 000 euroa Tampereen seudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy:lle. Tänä keväänä selvitetään Pirkanmaan alueen yritysten osaamis- ja kehittämistarpeita ja suunnitellaan Alusta-toiminnan konkreettiset sisällöt. Lisäksi käynnistetään toiminnan pilotointi.

  Tavoitteena on aktivoida toimintaan mukaan 30–40 työtöntä, ja varsinaisen toiminnan käynnistyessä osallistujamäärää on tarkoitus lisätä merkittävästi.

  Alusta-toiminnassa autetaan myös yrityksiä ratkomaan liiketoiminnan kehittämisen haasteita sekä kehittämään uusia tuotteita ja palveluja. Yrityksiä halutaan kannustaa luomaan kasvun edellytyksiä ja uusia työpaikkoja. Alusta-toiminnassa työttömien osaajien työryhmät innovoivat ohjatusti ratkaisuja yritysten kasvun haasteisiin.

  Toiminnalle haetaan projektirahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta. Alusta-projektin valmisteluvaiheen toteutusvastuu on Tredealla, joka kilpailuttaa Alusta-toiminnan valmisteluvaiheen jälkeisen varsinaisen toteuttajan.

  Lautakunnan myöntämällä 30 000 eurolla on tarkoitus kattaa Tredeaan palkattavan toisen projektipäällikön kustannukset. Muut valmisteluvaiheen kustannukset Tredea rahoittaa nykyisen budjettinsa puitteissa.

  Alusta-toiminnan kehittämisen kustannukset otetaan vuoden 2015 talousarvioon sisältyvän työllisyyspaketti 2:n määrärahoista.”

  Kunpa joku näistä 30-40:stä aktivoituisi sitten myös kertomaan mistä on kyse..

  • 8.1

   Herra Huu sanoo

   ”Alusta-toiminnassa autetaan myös yrityksiä ratkomaan liiketoiminnan kehittämisen haasteita sekä kehittämään uusia tuotteita ja palveluja.”
   ”Alusta-toiminnassa työttömien osaajien työryhmät innovoivat ohjatusti ratkaisuja yritysten kasvun haasteisiin.”

   Tässä siis tarjotaan korkeasti koulutettuja työttömiä ilmaiseksi yrittäjille innovoimaan uusia tuotteita ja palveluja. Ymmärsinkö nyt oikein?
   Miksi KUKAAN fiksu ihminen antaisi henkistä pääomaansa härskiin hyväksikäyttöön?

   Tästä pitäisi oikeasti tehdä juttu lehteen.

   • 8.2.1

    Eija sanoo

    Tampereen Sarka Oy on sosiaalinen yritys

    Sosiaalinen yritys lyhyesti:

    Sosiaalinen yritys toimii kuin mikä tahansa yritys lukuun ottamatta sen harjoittamaa vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien henkilöiden työllistämistoimintaa ja siihen liittyviä erityisiä tukitoimia.
    Sosiaaliset yritykset toimivat samoilla markkinoilla ja toimialoilla – samoja ehtoja noudattaen – kuin muutkin yritykset.
    Sosiaalisen yrityksen työntekijöistä vähintään 30 prosenttia on vajaakuntoisia tai vajaakuntoisia sekä pitkäaikaistyöttömiä.
    Vähintään yhden työntekijän on oltava vajaakuntoinen.

    VATES -säätiön sivuilta voit lukea tarkemmin, mikä on sosiaalinen yritys:
    http://www.sosiaalinenyritys.fi -sivustolle

    • 8.2.1.1

     Jake sanoo

     Kuinkas paljon Tampereen Sarka Oy:n työssäolijoille, enkä nyt tarkoita vetäjiä ja ohjaajia, tulee kuukaudessa tilille maksettavaksi nettopalkkaa?

     Juu, kyllä, osaat varmasti arvioida, pajonko se veroprosentti noissa tuloluokissa on, joten ihan toteutunut euroa/ kk säännöllisesti maksuunpantu määrä, kiitos.

     Nettona ihan vain siksi, että voisi hiukan vertailla. On nimittäin aika paljon noita ”tuettuja palkanmaksajia”, jotka alkavat sopimisen jälkeen pudottamaan työtunteja, sen jälkeen tehdään muita mielenkiintoisia vähennyksiä palkasta asianomaisen ties mihin vedoten ja yhtä äkkiä tuppaakin jäämään se palkkaa ihan työttömyyskorvauksen tasolle.

     Nämä siis sekä kiintiövammaisilla, että niillä varsinaista tulosta tekemään saaduilla työttömillä.

 9. 9

  AMK sanoo

  4,7 miljoonaa euron määräraha pitkäaikaistyöttömien aktivointiin,miksi näitä työttömiä ei palkata ihan oikeisiin töihin kun on noin paljon rahnaa,vai meneekö toi summa eliitin taskuun,ja taas kirjoitetaan otsikoissa kuinka työttömiä on työllistetty mutta jätetään kertomatta etteivät saa palkkaa.Risukko vois herätä sieltä liikennepuolelta ja tulla korjaamaan jälkensä.

 10. 10

  mika sanoo

  olen itse kuntoutavassa työtoiminassa kotityöpaja
  veikee nim
  vanhusten avustavia työtehtäviä tampereentyövalmenussäätiö syke
  siellä on tälläinen 30 minuutin myöhästymis sääntö jonka takia mut passitetiin kotiin
  piti olla paikalla 8.30 olin paikalla 9.08 täysin työkykyisenä
  lopputulos menetin sen päivän työtömyysturvan + kulukorvauksen
  misään oikeissa töissä ihmistä ei joka on selvinpäin täysin kondiksessa tollasta ei kyllä tapahdu ei ainakaan tällä alalla aika nöyryytävää siis 8 minuutia men yli sallitun
  syy myöhästyin bussista onko tää sääntö oikeesti lainvoimainen ymmärrän jos ihminen on myöhässä aina mutta tämä oli ensinmäinen kerta koko tuolla olessa

  • 10.1

   Markku Perttula sanoo

   Sehän on nöyryyttämistä. ”Opit tietämään paikkasi”.

   • 10.1.1

    AMK sanoo

    Niin ei riitä että työtöntä jo nöyryytetään koko orjatyöllä vaan nöyryytetään lisää.Kyllä työttömän itsetunto tuolla lailla kohenee kuntouttavassa työtoiminnassa!?Olikos se kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus?

  • 10.2

   mika sanoo

   selvenykseks vielä en ollut myöhässä mistään työtehtävästä
   aamulla kokoontuminen sillä päämajalla
   josta työnjaon jälkeen lähetään liikelle
   ensimmäiselle asiakalle olis pitäny mennä noin 9.30-10.00
   eli olisin ehtinyt sinne helposti mut kun ei
   nyt rapsahti luvaton poissaolo kiitos tosiaan syö
   itsetuntoo rotanlailla
   todelista kuntoutusta tosiaan henkisesti

 11. 11

  Eija sanoo

  1. Saako henkilö, joka kieltäytyy/sanoo irti itsensä työvoimatoimiston palveluista, sosiaaliavustusta?
  2. Jos saa sosiaaliavustusta, joutuuko henkilö tekemään vastapalveluja (esim. kuntouttavaa työtoimintaa)?
  3. Joutuuko henkilö kadulle jos se ei saa mistään apua ilman vastapalveluja?
  4. Laissa on kielletty kiertolaisuus; minne mennä jos ei ole paikkaa missään?

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   1. Saa toimeentulotukea, mutta jos hän ei ilmoittaudu TE-toimistoon työnhakijaksi, niin tukea alennetaan 20 %. Toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 %. Sen enempää tukea ei voi alentaa ja alennus saa olla voimassa enintään 2 kk kerrallaan.
   2. TE-toimiston asiakkuudesta kieltäytynyttä (ja siis alennettua toimeentulotukea saavaa) ei voida velvoittaa kuntouttavaan työtoimintaan, koska hän ei ole TE-toimiston asiakas.
   3. Ei joudu, koska toimeentulotukea voidaan alentaa vain max. 40 % ja silloinkin on katsottava, että ihmisarvoinen elämä ei vaarannu. Kieltäytyminen TE-toimiston asiakkuudesta ei vaikuta asumistukeen.
   4. En osaa sanoa.

  • 11.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kohtaan 4 totean, että ”kiertolaisuus” ymv. ei ole kriminalisoitu Suomen lainsäädännössä. Irtolaislakikin kumottiin vuonna 1986.

   • 11.2.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Vankilassa saa vapautta lukuunottamatta kaiken välttämättömimmän vastikkeetta. Jos tekee sinne päästäkseen vaikkapa poliittisen murhan, niin voi samalla vaikuttaa asioihin yhteiskunnassa. Bonuksena saa vielä vankilan pajalla tehdystä työstä ihan oikeaa palkkaa 😛

 12. 12

  Jukka sanoo

  Noita orjatöitä täytyy vaan jokaisen ilmaisen orjan alkaa sabotoimaan. Eli koskaan ei saa mitään työtä valmiiksi, koska se menee aina pieleen ja etanaakin hitaammin tapahtuu. Mitä enemmän pystyy aiheuttamaan ”ongelmia” sitä nopeammin irtisanovat. Tavoitehan tulisi aina olla, että saa työnjohtajan hermot menemään keinolla millä hyvänsä, että se ei halua sua enään sinne koskaan. Eli mahdollisimman paljon vaan kapuloita rattaisiin on se ainoa keino taistella vastaan.

  • 12.1

   Jouni Suonsivu sanoo

   jotakin sen kaltaista ajattelen itsekin. Italialainen lakko on toimiva tapa, mutta sellaiseen pitäisi itse kullakin tällaisella ”työ”paikalla saada mukaan mahdollisimman moni, myös pelokkaimmat. Parasta olisi tietysti sataprosenttinen osallisuus: sellainen ajaa ”työn”ohjaajat selkä seinää vasten ja he tuntevat varmasti myös fyysisen uhan tuollaisessa ilmapiirissä. On silti muistettava, että hekin ovat entisiä työttömiä, jotka tosin ainoina projektissa saavat palkkaa, oikeaa palkkaa. Tosiasiassa hekin ovat selkä seinää vasten ylempiensä taholta eikä tämä ongelma pääty suinkaan paikallisiin TE-toimistoihin ja niiden johtajiinkaan, vaan ongelma on poliittinen ohjaus vielä ylempää. Näen, että toidellinen muutos voi syntyä siitä, että ”työ”paikalla mikään ei suju, mitään ei tehdä – joko lainkaan tai ei ainakaan valmiiksi.

   On vielä eräs seikka, viestikapulan pitäisi kulkea kautta maan ja varmistaa, että kaikkialla tiedetään tilanne ja varaudutaan italialaiseen lakkoon. Sitä vastaan on perin vaikea tehdä mitään ja kuntouttava työtoiminta -systeemi kaadetaan näillä ”työ”paikoilla suoraan. On myös muistettava, että Sakun monesti kertoman mukaan tilanne tapaa olla laiton, kun tämä toiminta rikkoo lakia. Viranomaisen on vaikeaa puuttua tuhansien ihmisten työttömyyskorvauksiin, jos ihmiset toimivat yhdessä laittomuutta vastaan.

   • 12.1.2

    Herra Huu sanoo

    Kun asuin Italiassa, niin katselin kun 3 työntekijää tyhjäkäytti Paestumissa meluisia ruohonleikkureita ja itse istuivat kiviaidalla juttelemassa. Kun kysyin naiivina italialaiselta ystävältäni, että miksi nuo istuvat ja koneet käy, niin hän vastasi, että käyttävät polttoainetta pois koneista. Näin pomo luulee, että työt tuli tehtyä. 😀

    • 12.1.2.1

     Pohjanmaan poika sanoo

     Täkäläisillä polttoaineen hinnoilla ja tämän kaltaista työllisyyspolitiikkaa vastustavana tulee mieleen että mitäs jos sen bensan trokaisi vaikka naapureille. Samalla voi ottaa muutakin, joka päivä jotain. Välillä öisinkin.

     Niin ne kuulemma Neuvostoliitossa tekivät ja sillä siitä päästiin. Siihen tämä meidätkin johtaa, ennemmin tai myöhemmin. Se on täysin väistämätöntä ja ilmeisen tarkoituksellistakin. Saa nähdä mitä sen jälkeen tulee kun tämä järjestelmä sortuu näihin ja muihin luotuihin törkeisiin epäkohtiin.

     • 12.1.2.1.1

      töytön sanoo

      Englannissa tais meno hiukan hyytyä, kun hampurilaisketjuihin joutuneet palkattomat laittoivat omat lisukkeensa burgereihin 🙂 Enpä kyllä itsekään enää keksi muuta keinoa kuin sabotointi tämän kusetuksen vaikeuttamiseen.

     • 12.1.2.1.2

      Pohjanmaan poika sanoo

      Meinasin että varastella valtio nurin kuten Neuvostoliitossa tehtiin. Ja sitten tietenkin jatkaa samaa rataa siinä tulevassakin järjestelmässä. Näin saadaan vähän vaivanpalkkaa tehdystä työstä, väkisin kun muu ei auta.

      Mutta tämä voidaan unohtaa saman tien, näyttää siltä että tulee sota ja päädytään tykinruuaksi. On suurempiakin murheita kuin tämä. Nähdään käpykaartissa tai leirillä. Puolustakoot ne joilla jotain puolustettavaa on jäljellä.

 13. 13

  Kuulin höpinää sanoo

  Luin internetistä väitteen, että nuo klapi hommat olisi 2h yhtenä päivänä viikossa. Ei sen enempää. Hukkasin linkin keskusteluun, mutta tuon väitteen luin vauva.fi sivuston jostain tätäkin asiaa pohtivasta keskustelusta.

  Joku kuulemma lukenut näin ”virallisista” papereista. Onko todellakin siis näin vain onko tuo klapihomma kestää vain 1 päivän viikossa ja se päivä on 2h mittainen? Onko tämä tieto totta löytääkö joku asiaa tukevaa paikkansa pitävää dokumenttia laittaa asiasta?

  Itse olen aika epäuskoinen asian suhteen ja kysymyksessä on 4h/pvä 5 päivänä viikossa. Vaikka muuta väitetään internetin ihmeellisessä maailmassa. Mutta jos dokumenttia löytyy niin…

  Toisaalta vaikka olisikin niin, että aika olisi sen 2h yhtenä päivänä viikossa. Niin se ei oikeuta asiaa yhtään minun mielestä. Vaikka tekeekin hommasta järkevämmän työttömän kannalta. Siitä 2h voisi myös maksaa palkan, koska työtön saa nykyään tienata 300e/kk ilman korvauksien menetystä.

  Sillä vain oikea palkka motivoi!

  • 13.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei voi pitää paikkaansa. Kuntouttava työtoiminta järjestetään lain mukaan vähintään yhtenä päivänä viikossa vähintään neljä tuntia päivässä. Ylärajana on sitten kahdeksan tuntia viitenä päivänä. Klapihomman on siis kestettävä vähintään neljä tuntia yhtenä päivänä viikossa.

  • 13.2

   keke sanoo

   ”työtön saa nykyään tienata 300e/kk ilman korvauksien menetystä. ”
   Ihan vain semmoinen huomautus että kyllä se toimeentulotuki vähennetään 100% siitä palkasta. Se on sitten jokaisen henkilökohtainen asia että saako kyseistä tukea vai eikö saa. Näppituntumalta heitän että mikäli on ansiosidonnaisella niin taloudellisesti kannattavaa on käydä töissä sen 300 euron edestä mikäli ei niin sitten se kannattavuus on siinä ja siinä.

   • 13.2.1

    LL sanoo

    Kannattaa myös ottaa huomioon, että puhutaan bruttotulosta. Verothan siitä 300 eurostakin menee, kuten menee työmarkkinatuestakin.

    Tein ansiosidonnaisen aikana (ennen kuin oli 300 euron suojaraja) puolipäivätyötä. Verotuksen ja päivärahan sovittelun jälkeen nettohyötyni (palkka) oli pari sataa euroa kuukaudessa. Tuo suojaraja olisi tuonut kaiketi parisen sataa enemmän. Joten keke, saatat olla oikeassa, että ansisidonnaisen aikana siitä hyötyy (silloin ei välttämättä tarvitse hakea muita tukia lainkaan). Työmarkkinatukea saava joutuu jo hakemaan ainakin asumistukea, jota koskee sama 300 euron suojaosuus.

 14. 14

  Marja Jauhiainen sanoo

  Muistatteko sen mustan naisen joka väsyneenä istui bussissa valkoisten paikalle?

  • 14.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Joo. Pitäisikö mennä istumaan työllisen työtuolille? Työpaikkojen ovet on vaan lukossa ja kulku muutenkin valvottua.

 15. 15

  näin se menee sanoo

  Jos työnteko ei kuntouttettavalta suju, esimies antaa potkut ja lähettää kotiin kasvamaan. Seurauksena on karenssi työttömyysturvaan. Karenssin loputtua työvoimaviranomainen ohjaa työttömän uudelleen kuntouttavaan työtoimintaan. Jos sama toistuu, seurauksena on jälleen potkut ja uusi karenssi. Toistuvat karenssit saavat useimmiten niskuroijien velttoihin jalkoihin vauhtia, vaikka kaikkein kovapäisempien kanssa saattaa kulua pari vuotta. Tälläisiä tapauksia on vuosien varrella tullut paljon nähdyksi.

  • 15.1

   Saku Timonen sanoo

   Kerro edes yksi hyvä syy miksi keneltäkään pitäisi sujua palkaton työ. Syyksi ei riitä, että sinä käsket.

   • 15.1.1

    näin se menee sanoo

    Siksi, että työtehtäviini kuuluu valvoa, että kuntouttavassa työtoiminnassa olevat tekevät töitä. Jos työttömällä ei ole halua osallistua kuntouttavaan työtoimintaan, kertokoot siitä suoraan työvoimavirkailijalle. Ei ketään tulla hakemaan kotoa ja raahata väkisin työpajalle hommiin.

    • 15.1.1.1

     keke sanoo

     ” Jos työttömällä ei ole halua osallistua kuntouttavaan työtoimintaan”
     Rehellisyyden nimissä tämä on terveen ihmisen merkki joten tästä ei liene turha ketään syyttää.

     ” kertokoot siitä suoraan työvoimavirkailijalle”
     Aika usein se on kerrottukkin. Se on sitten eri asia mitä hyötyä siitäkään on.

     ”Ei ketään tulla hakemaan kotoa ja raahata väkisin työpajalle hommiin.”
     Joo karenssin uhallahan tämä tapahtuu eikä varsinaisesti poliisia tarvitse tähän hommaan ainakaan toistaiseksi sotkea, koska taloudellinen pelote on ainakin toistaiseksi riittävä suuri pelote suurimmalle osalle ihmisistä.

    • 15.1.1.2

     LL sanoo

     On vain hyvä, että kerrot avoimesti minkälaisia ”ohjaajia” näissä kuntouttavan työtoiminnan tehtävissä on.

     Toivottavasti saamme perustulon mahdollisimman pian, niin kaltaisesi voivat sitten etsiskellä jotain muuta tekemistä kuin ihmisten potkimista ja julkista solvaamista. Voihan se olla ettei tunokaltaisilla ansioilla sitten enää kovin kummoisia töitä saa :-D.

     • 15.1.1.2.1

      keke sanoo

      Edelleenkään se perustulo ei ratkaise tätä ongelmaa.

     • 15.1.1.2.2

      LL sanoo

      Heittoni oli ”näinsemenee” -kommentoijalle.

      Oikeassa olet, keke, tätä ongelmaa perustulo ei ratkaise.

     • 15.1.1.2.3

      Jari Kähkönen sanoo

      Täällä nimimerkki ”näin se menee” selitteli potkujen antamista kuntouttavasta työtoiminnasta, ei onneksi ole omaa kokemusta, mutta muutaman ajatuksen jakaisin. Tämä heitto haiskahtaa samanlaiselta kierolta työelämän vallankäytöltä kuin varoituksen ja irtisanoutumisilmoituksen tai työstäkieltäytymisilmoituksen ”allekirjoittaminen”.

      Varoituksessa allekirjoituksen merkitys on TUNNUSTUS, jos ei ole erikseen sitä kiistänyt ja molemmissa ilmoituksissa allekirjoitus luo työntekijän kaikki oikeudet vievän kirjallisen todisteen minkä kaataminen on lähes mahdotonta koska tottakai kaikki todistajat huoneessa ovat pomoporrasta. Eli kieltäytyminenhän oli irtisanomisperuste ja itse tehdyn irtisanomisen jälkeen on vaikea nostaa mitään juttua muuten kuin jollain työsuojelupuolen perusteella.
      Tiedän, koska entisessä elämässä piti tietää.

      Mutta sitten, kuntouttavan työtoiminnan suhteen johtui mieleen, että mitäs jos työvalmentajaluokan nilviäisellä ei ole oikeutta antaa mitään potkuja kenellekään, kunhan vain koettaa pelotella&painostaa sosiaalipalvelun asiakasparkaa tekemään mahdollisimman huonon päätöksen täyttä fiktiota olevassa ”valintatilanteessa”? Ts. alistumaan ilmaistyöhön tai luomaan karenssinantoperuste ”kuntoutuksesta” poisjäämisellä. Väitän, että näytön puolesta poisjäännin jälkeen asia on kokolailla selvä eikä selityksen varaa ole.

      Ei tule olemaan helppoa puolustaa oikeuksiaan ja ihmisarvoaan. Muistan vieläkin, kun nuorena poikana olin sellaisten pikkupomojen kanssa tekemisissä, että huutamis- ja uhittelukierteessä meinasi usein unohtua kohkaamisen kohteen olevan vapaaehtoista eli täysin omasta suostumuksesta kiinni. Kohkaajan epäpätevyys, epärehellisyys ja tämä tekemä pääoman tuotto-odotusten suora kaato palkansaajan niskaan oli kaiken takana, tänään sille on oikein oma sanansakin: työelämä walmartisoituu.

  • 15.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Jos ”esimies” lähettää ”kuntoutettavan” kotiin, niin silloinhan kuntoutettava on poissa työtoiminnasta esimiehen luvalla. Ei siitä voi seurata minkäänlaista sanktiota.

  • 15.3

   pitkäaikaistyötön sanoo

   ”Kuntouttavassa” työtoiminnassa ei ole mitään lakiin perustuvaa tuloksellisuusvaatimusta. HE 184/2000 jo sanoo ”Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen tavoitteena on parantaa henkilön elämänhallinnan mahdollisuuksia ja toimintakykyä, jotta hän voisi työllistyä, hakeutua koulutukseen tai osallistua työhallinnon järjestämään työllistymistä edistävään toimenpiteeseen.” Sama todetaan lain 1 §:ssä. Riittää kun on aktivointisuunnitelmassa mainitussa paikassa ajallaan ja _yrittää_ tehdä aktivointisuunnitelmassa yksilöityjä tehtäviä. Kyseessä ei ole työ.

   Jos ohjaaja ei ole ymmärtänyt, mistä ”kuntoutettavassa” on kyse, niin ”kuntoutettava” voi vaikka hakeutua lääkäriin kertomaan, minkälaista henkistä väkivaltaa joutuu kokemaan. Työtoiminta saattaa hyvinkin keskeytyä sairauslomaan ilman karenssia. Sitten kun ohjaajalle kertyy riittävästi samanlaisia tapauksia, niin ohjaaja on pian entinen palkallinen ohjaaja ja uusi palkaton ”kuntoutettava”.

  • 15.5

   Pohjanmaan poika sanoo

   Jaa, itsehän olen ollut nyt 9 vuotta karenssissa ja 2 jäljellä. Ilmeisesti luulet että tässä vielä kuvia kumarrellaan vaan väärässä olet.

  • 15.6

   Jake sanoo

   Tuolla aiemminhan joku jo mietiskeli poliittista murhaa, millä hankkiutua kiven sisään, missä saa katon pään päälle samoin kuin ateriatkin.

   Lisäksi saa jopa palkkaa työstä.

   Nimimerkki ”näin se menee” tulee varmaan tällaisilla melko helposti mieleen siinä vaiheessa, kun nämä alkavat aikeitaan toteuttamaan.

   Voisi sitä jopa ajatella itsekin, ettei menisi 10 vuotta kiven sisässä hukkaan näin jalon tarkoituksen vuoksi.

   Monella meistä ei ole käytännössä juurikaan menetettävää, joten kynnys on aika matala, ja matalammaksi sen tekee vielä se, että linnassakin on asiat paremmin kuin pitkäaikaistyöttömällä.

   • 15.6.1

    Jokuvainen sanoo

    Niin, varsinkin jos pääsee sitten vielä avovankilaan, niin ei tarvitse pukea edes vanginvaatteita päälle. Elämä on kuitenkin turvattua ja vangeilla on parempi oikeussuoja ja lait turvana heidän kohtelustaan kuin onnettomalla työttömällä kuntouttavassa työtoiminnassa.

  • 15.7

   Analiini sanoo

   Tämä on taas näitä ”syvä huokaus” juttuja.

   Eiköhän kirjoittaja ole lähinnä joku henkisesti lapsen asteelle jäänyt, ehkä jopa täysi-ikäinen pappa betalar ja järjestää mukavat helpot ja hyvä palkkaset työt tyyppi. Ja nyt tykkää vaan trollailla täällä. Muuten ihan harmiton tapaus.

   Toinen vaihtoehto kyseessä on elämään pettynyt vässykkä. Joka päässyt asemaansa lähinnä säälistä. Mutta todennäköisesti vaikka uskookin olevan veemäinen äijä ja laittavan työttömät kuriin ja järjestykseen. Niin onkin vain ressukka, josta työttömät pitää hyvää huolta ja saavat hänet näyttämään hyvältä tyypiltä, joka saa asiat tapahtumaan. Ja tämän työttömät tekee vain säälistä, koska ressukka ei varmaan muualle töihin pääsisi.

   Kolmas vaihtoehto on tietty kyseessä oikeasti päästänsä sairas ihminen, joita juuri nämä kuntouttavat projektit houkuttelee kuin hunaja mehiläisiä puoleensa. Saavathan he toteuttaa mitä ilmeisemmin sairasta näkemystään työttömistä ja heidän kohtelustaan. Ja jos tämä tyyppi olisi töissä oikeassa työpaikassa, niin hänet olisi ajat sitten varmastikin ohjattu vaikka jonnekin kellariin järjestään mappeja pois pilaamasta työilmapiiriä.

   Uskon vakaasti että joku noista 3 vaihtoehdosta osuu takuuvarmasti oikeaan.

 16. 16

  Ihmisroska sanoo

  Kyllä Tampereella osataan. Itse visuaalisen alan freelancer-hommia tekevänä törmäsin tällaiseen puljuun kuin Tampereen työvalmennussäätiö Syke. http://www.tampereensyke.fi/ Heidän organisaatiokaavionsa ( http://www.tampereensyke.fi/images/organisaatiokaavio.png ) jo kertoo suhtautumisesta ”kuntoutettaviin”, heitä ei nimittäin näy siinä lainkaan. Tekstissä heistä puhutaan ”asiakkaina”. Syke kertoo tarjoavansa heille ”palveluita”, mutta nämä ”asiakkaat” tuottavat maksullisia palveluita tilaajille. Itseäni kiinnosti erityisesti tämä ”mediapaja” http://www.tampereensyke.fi/myytavat-palvelut/mediapaja , joka kilpailee esim. itseni kanssa ilmaistyövoimalla. Kävi mielessä, että paikalliset graafisen suunnittelun alalla toimivat yrittäjät voisivat tehdä ilmoituksen ja tutkintapyynnön asiasta, koska tässä selvästikin erittäin kilpaillulla alalla tuotetaan samaa palvelua ilman henkilöstökustannuklsia. Kiinnostaisi myös tietää, kuka on kustantanut työssä laitteistot ja ohjelmistot, joiden hankinnan ja päivittämisen yksityinen toimija joutuu hinnoittelussaan ottamaan huomioon.

  Erityisen ’huvittavaksi’ tilanteen tekee se, että koska olen itse pitkäaikaistyötön (ja teen näitä freelancerhommia tätä nykyä sivutoimisesti ylläpitääkseni edes jotenkin ammattitaitoani ja osaamistani), minut voitaisiin pakottaa tuonne palkattomaan työhön kilpailemaan itseni kanssa työtarjouksista. Aika kummalliselta myös tuntuu sekin, että samalla kun työvoimaviranomaisten kanssa käymissäni palavereissa he ovat voivotelleet sitä, että minun pitäisi kouluttautua toiselle alalle ja vaihtaa ammattia, viranomaiset tukevat ja suosittelevat tällaista toimintaa, joka ehkäisee työllistymismahdollisuuksiani.

  • 16.1

   Pohjanmaan poika sanoo

   Ainahan se niin on ollut ettei valtiossa tai edes viranomaisten sisällä toinen käsi tiedä mitä toinen tekee. Nyt vain tekivät sen kauan kaivatun virheen että ulottivat sorron koskemaan ns. kriittistä massaa. Ai että minä nautin kun saadaan kostaa.

  • 16.2

   Herra Huu sanoo

   Kuka vain voi tehdä valituksen/tutkimuspyynnön AVI: iin. Lomake löytyy netistä ja todisteeksi voi laittaa kyseisen paikan nettisivut. Ainakin viimeistään siinä vaiheessa, jos huomaa itse joutuneensa hyväksikäytön uhriksi.
   Ketkä tosiassa tekevät myytävät tuotteet ja työpanokset? Jos pajalla on ainoastaan kuntouttavassa työtoiminnassa olevia, niin on sanomattakin selvää kuka tuotteet tekevät.

   Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa myydä eteenpäin.
   ”Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Tällä pyritään siihen, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen. Myös yhdistys tai säätiö voidaan katsoa yritykseksi, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa. Sama pätee avoimilla markkinoilla toimiviin liikelaitoksiin.”
   Lisäksi: ”Kuntouttavaa työtoimintaa, kuten muutakin sosiaalihuoltoa toteutettaessa, on ensisijaisesti otettava huomioon asiakkaan toivomukset ja mielipide ja annettava hänelle mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa palvelujensa suunnitteluun ja toteuttamiseen.”

   http://www.stm.fi/tiedotteet/kuntainfot/kuntainfo/-/view/1900001

 17. 18

  Ihmettelevä sanoo

  Kymppisanomien ”työllistämisprojektia” käsittelevässä juttuun tullut näköjään niiden sivulla ihan kiitettävästi kommenttia. Ainoa mikä loistaa poissaolollaan. Niin on ”työllistämisprojektin” vastaukset kommentteihin. No ehkä he ovat kaiken arvostelun yläpuolella, eivät ole näin velvoitettu vastaamaan kysymyksiin ja ihmettelyihin missään tilanteessa. Ei nyt eikä tulevaisuudessa.

  Laitanpa tämän ihmettelyn muuten tuonnekin Kymppisanomien sivulle…