Demarit ja puhdetyöt

– Esimerkkinä todettakoon, että Helsingissä vanhusten yleinen ongelma on yksinäisyys. Kun samanaikaisesti työttömiä on runsaasti, olisiko mahdollista luoda sellaisia avustavia tehtäviä kunnan ohjauksessa, jotka eivät syrjäytä työehtosopimuksen mukaista työtä mutta tuovat apua yksinäisille ja samalla aktiviteettia työttömille.

Lähtökohtamme on ”työllisyys on parasta sosiaaliturvaa” ja ”työ ei tekemällä lopu”.

Näin esittää Helsingin SDP:n valtuustoryhmä työllisyyttä koskevassa ryhmäaloitteessaan. Asiasta kirjoitti myös Helsingin Sanomat.

Wikipedian mukaan puhdetyö tarkoittaa perinteisesti sisätyötä, sellaista työtä, jota voitiin tehdä hämärän aikaan tai silloin kun ulkotöihin ei päästy. Jatkosodan aikana puhdetöiksi nimitettiin miesten vapaa-aikanaan tai rintaman tilanteen muutoin salliessa tekemiä käsitöitä.

Nyt Helsingin SDP:n valtuutetut siis aikovat käydä työttömyyden kimppuun käymällä työttömien kimppuun ja patistamalla heidät tekemään ilmiselviä töitä puhdetöinään, siis siinä työttömyyden ohella mm. vanhainkodeissa, päiväkodeissa, kirjastoissa, kaupungin remonteissa ja puutarhatöissä. Perusteluna on tietenkin raha eli halu vähentää kaupungin maksuosuutta työmarkkinatuesta.

Helsingin demarivaltuutetuille sellaiset terveiset, että tämä aloite haisee. Työväenpuolueen tekemäksi tämä aloite haisee kaksin verroin. Nollatyösopimuksista huolissaan oleva puolue esittää ihan pokkana täysin työsopimuksettomia ja palkattomia töitä työttömille, koska ”työllisyys on parasta sosiaaliturvaa”. Aloitteen mukaisista puhdetöistä ei ole aikomustakaan maksaa palkkaa nyt eikä tulkevaisuudessa. Ne tehtäisiin tietenkin kuntouttavana työtoimintana tai työkokeiluna, koska vain niiden avulla kunta voi vapautua osuudestaan työmarkkinatukeen. Puhtaasti vapaaehtoinen avustaminen ei maksusta vapauta.

Olen ennenkin sanonut, että minua hävettää oman puolueeni suhtautuminen työttömyyteen. SDP on erkaantunut kovin kauas alkuperäisestä ideologiastaan eli kaikkein huonoimmassa asemassa olevien aseman parantamisesta. Nyt on erkaannuttu niin kauas, että työväenpuolue haluaa laittaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevat tekemään töitä palkatta, ihan vain puhdetöinä. Tämä tapahtuu tietenkin hyvässä hengessä vedoten vanhusten yksinäisyyteen ja työttömien aktivointiin.

Pahiten tässä aloitteessa kirvelee silmiä se, että siinä puhutaan ylistävästi työstä parhaana sosiaaliturvana, mutta siitä työstä ei ole aikomuskaan maksaa palkkaa. Sen sijaan puhutaan sitä tavallista liibalaabaa saumattomista poluista avoimille työmarkkinoille yhteistyössä yritysten ja järjestöjen kanssa. Tervejärkisen pitäisi vähitellen ymmärtää, että niille avoimille ja palkallisille työmarkkintoille ei työttömillä ole mitään asiaa niin kauan kuin kaupunki ensimmäisenä ja ainoana keinonaan käyttää palkatonta työvoimaa.

Ei näin, SDP, ei todellakaan näin. Uskokaa nyt, että palkatonta työtä tekemällä ei työpaikkoja synny.

Kommentit
 1. 1

  LL sanoo

  No, terveisiä vaan sinne eduskuntaan:
  koska suurin osa pitkäaikaistyöttömistä on yli 50-vuotiaita, heillä on jo omasta takaa vanhuksia ”hoidettavanaan”, koska enimmäkseen vanhukset ovat nykyisin kotona, jopa ne vanhukset joilla on monia vaikeita sairauksia.

  Keskittykää siellä eduskunnassa vanhuspalvelulakiin, joka ei näytä edistyvän vuosikausien jaarittelusta huolimatta.

 2. 2

  Kypsä sanoo

  Tämän takia lakkasin äänestämästä SDP-edustajia kauan sitten. Siirryin PS-edustajiin no nyt olen jo heihinkin pettynyt. Sama virsi heilläkin työttömien suhteen eli palkatonta työtä milloin milläkin hienolta kuulostavalla nimikkeellä jne.

  En oikein enää tiedä mitä äänestää seuraavissa vaaleissa. Alkaa olla kaikki vaihtoehdot käyty läpi. Voi olla että tyhjä lappu tippuu vaaliuurnaan. Tai no jos satun löytämään toivon mukaan aidosti (Onko sellaisia?) työttömien nykyisestä tilanteesta huolissaan olevan edustajan saatan äänestää sitä oli missä puolueessa tahansa.

  Mutta tuskin kumminkaan näin tulee käymään ja ehkä aidoltakin vaikuttanut ehdokas on vain mätää täynnä, mikä ei olisi uutta…

  • 2.1

   Jouni Suonsivu sanoo

   Olin viime kesään asti, puoli vuosisataa elämästäni, poliittisesti sitoutumaton ja itse asiassa koko sana ”politiikka” tuntui syljettävältä.

   Pienestä voi tulla iso, kuten PS-puolueestakin, vaikka se jotenkin tuntuu hukanneen itsensä. Me todella tarvitsemme oman lainsäädäntömme takaisin Unionilta ja oman valuutan, että valtion ei tarvitse olla yksityispankkien lainajonossa. Tämän ohella tarvitaan aikamoinen suunnanmuutos harjoitettavassa talous-, verotus- ja työllisyyspolitiikassa, jotta voidaan alkaa korjata vakavasti vikaan ajettua (ei mennyttä vaan nimenomaan ajettua) valtakuntaamme. Globaaleille asioille voimme tuskin mitään, mutta kotimaisille kyllä. Tosiasia nyt vain on, että mm. Ruotsissa ja Tanskassa asiat eivät ole näin pahasti kuin Suomessa.

   Perustulon tarpeen ovat oivaltaneet useatkin puolueet ja siitä on esitetty erilaisia malleja. Se, että useassa suunnassa tarve on nähty, kertoo vain siittä, että suuri, tervehdyttävä muutos on saatava aikaan.

   http://ipu.fi/tyon-hintaa-alas-palkkoihin-koskematta/

   ”Työn hinta on keskeinen asia, kun työllisyyttä halutaan parantaa. Työn hintaa voidaan ja pitää alentaa palkkoihin koskematta.

   Itsenäisyyspuolueen vaaliohjelmassa esitetään, että arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nostetaan 100 000 euron liikevaihtoon. Tämä helpottaisi varsinkin aloittavien ja pienten palveluyritysten toimintaa.

   Toinen ja hyvin merkittävä esitys on se, että maksurasitysta työn sivukuluista pitää siirtää työtä tarjoavilta yrityksiltä automaatiotuotannolle ja muulle toiminalle, joka nyt on vapaa niistä kuluista, joita työhön kohdistetaan. Nykyiset työn sivukulut on siis poistettava, ja vastaavat maksut kerättävä tuotannon jalostusarvon perusteella.

   Kun näihin uudistuksiin lisätään IPU:n kannattama perustulo ja alle 1000 euron kuukausitulojen verovapaus, voidaan helpottaa työn tarjoamista ja vähentää nykyistä 450 000 suomalaisen työttömyyttä.”

  • 2.2

   keke sanoo

   ” (Onko sellaisia?) työttömien nykyisestä tilanteesta huolissaan olevan edustajan saatan äänestää sitä oli missä puolueessa tahansa.”

   Ihan näin sivuhuomiona heitän että jos se puolue ei ole kynnyskysymys niin ainakin SKP on yrittänyt pitää tätä orjatyömallia esillä 2000-luvun alusta lähtien. Siis siinä mielessä että heidän julkilausumansa aiheesta ovat varsin selkeät; se pitää lakkauttaa. Samoin pienempi kommaripulju KTP. Sen verran vielä tähän että itsehän en äänestä, mutta mikäli orjatyö on se kysymys äänestysvalintaa tehdessä jollekkin eikä puolueella niin väliä ole niin kannattaa varmaan sieltä suunnalta niitä ehdokkaita vilkuilla. Toki reaaliteetit kun ottaa tähän mukaan eli sen että kummastakaan puljusta ei kukaan tule läpi menemään ja vaikka menisikin niin se vaikutus varmasti eduskunnassa jää todella marginaaliin.

   Itse kumminkin katsoisin että eduskunnassa ei tulla orjatyöläkeja kumoamaan se on fakta. Eikä ammattiliitoissakaan tätä haluta niin melkein ainoaksi mahdollisuudeksi mielestäni jää paikallinen järjestäytyminen ja ehkä sitä kautta valtakunnallisen ammattiliiton perustaminen. Eli mennään sinne 1900-luvun alkuun työväenliikkeessä jos ja mikäli työttömien keskenäinen solidaarisuus kestää ja sitä todella epäilen.

  • 2.3

   Jouni Suonsivu sanoo

   ”Mutta tuskin kumminkaan näin tulee käymään ja ehkä aidoltakin vaikuttanut ehdokas on vain mätää täynnä, mikä ei olisi uutta…”

   Puolue- ja ryhmäkuri, jotka eivät perustu lakiin, puhumattakaan perustuslaista, merkitsevät sitä, että kansanedustajat kuritetuissa puolueissa eivät oman tulevaisuutensa vuoksi uskalla toimia omantuntonsa ja järkensä mukaan tärkeissä kysymyksissä – ja juuri tärkeissä kysmyksissä se ryhmäpuheenjohtaja prässää omat alaisensa eli kansanedustajansa äänestämään sovitulla tavalla. Vasenryhmän Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho ovat hatunnoston arvoisia, suoraselkäisiä parlamentaarikkoja, joita kaikkien 200 pitäisi olla. Tämä maa on noin kymmenen eduskuntapuolueen puoluejohtajan taskussa ja he puolestaan ovat erilaisten etujärjestöjen ja pankkipiirien taskussa.

   Minä siis uskon IPU:n ohjelman järkevyyteen sekä siihen, että kuri on ainoastaan äänestäjän suuntaan. Vasenryhmän miehet tekevät hyvää työtä ja sitä tekee muutama muukin pieni puolue. Tänmän hetken pieni voi kuitenkin olla huomisen suuri, ja tämän todistaa se, että Podemos Espanjassa on merkittävä voima, samoin Syriza Kreikassa, Alternative für Deutschland Saksassa, UKIP Britanniassa – mutta valtamediat jotka ovat vallan taskussa, vaikenevat, etenkin Suomessa. Korjaus tarvitaan, ja mieluiten niin, että yhteiskuntarauha ei ehdi rikkoutua, koska silloin mellakkapoliisi ja armeijakin on kaduilla myös Suomessa.

   Saku Timoselle suuri kiitos, hän tekee arvokasta työtä.

 3. 3

  Pian entinen työtön sanoo

  Pääsin vihdoin töihin. Sain tänään ilmoituksen, että kuntouttava työtoiminta alkaa ensi viikolla. Kiitos kuuluu tästä työvoiman palvelukeskuksen ahkerille virkailijoille. Ostan tänään leivoksia ja kahvia. Huomenna tarjoan leivoskahvit palvelukeskuksen virkailijoille. Olen ikuisesti kiitollinen oman palvelukeskukseni virkailijoille. Työttömyys ja syrjäytymiskierre on kohdaltani vihdoin takanapäin.

  Suosittelen kaikille työttömille työvoiman palvelukeskusta. Ne virkalijat auttavat ihan tosissaan työttömiä.

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   En tiedä oletko tosissasi, mutta oletan että olet. Minulla on sinulle ikäviä uutisia: Et sinä töihin päässyt, koska sinulle ei makseta palkkaa, sinulle ei kerry eläkettä eikä sinulla ole edes työsuhdetta. Teet palkatonta työtä työmarkkintuella ja yhdeksän euron päiväkorvauksella. Kuntouttava työtoiminta tarkoittaa juuri sitä. Samaan aikaan jossain muualla samasta työstä jollekin toiselle maksetaan TES:n mukaista palkkaa.

   Olet edelleen työtön, mutta työttömyystilastojen mukaan olet aktivointitoimien parissa oleva työtön. Kaunistit juuri tilastoja.

   • 3.1.1

    maps sanoo

    Tänä on taas niitä suomi24.fi:n copy-paste -spämmejä, joita siellä on lähes sanasta sanaan nähty jo kymmenkunta vuotta.

    Tuo kestohäirikkö ”kaaleppi” (pienellä kirjaimella 🙂 ) on viljellyt noita samoja joutavuuksiaan jo siinä mittakaavassa, että sairauden kynnys lie ajat sitten täyttynyt.

    Kohta esiin otetaan varmaan suomi24:lta tutut löylykauhat ja muut vastaavat aiheet

    Vai mitä, kaaleppi? Joko otsasuoni ratkeaa?

  • 3.2

   töytön sanoo

   Säästäisin itse kyllä nuo leivoskahvirahat vaikkapa omiin eväspalasiin, niin jaksaa sitten reippaana kuntoutua.

 4. 4

  Eetu Kinnunen sanoo

  Älä viitsi valehdella. Tuolla konkreettisessa esitysosassa puhutaan ihan oikeiden, palkallisten avustavien tehtävien järjestämisestä ja aidosta työllisyyden parantamisesta osatyökykyisten osalta.

  On se nättiä, kun omat lyö puukkoa selkään, ettei vahingossakaan koskaan voitaisi menestyä vaaleissa ja laittaa porvarilinjalle kampoihin.

  • 4.1

   Saku Timonen sanoo

   Konkreettisessa erityisosassa puhutaan selkeästi ns. Tanskan mallista, joka tarkoittaa ankaria sanktioita aktivointitoimista kieltäytyville. Suomen lainsäädännön mukaan aktivointitoimet ovat kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu, jotka tarkoittavat palkatta tehtävää työtä.

   Minä arvostelen palkatta tehtävää työtä ehdottipa sitä ihan kuka tahansa. Sinä voit halutessasi peittää silmäsi, koska ehdotus on ”omien”.

   • 4.1.1

    keke sanoo

    Hienosti tehty Saku. Harvoin sitä omaa puoluettaan kukaan arvostelee ainakaan julkisesti. Arvelin että et varmasti ihan helpolla pääse nyt puolueessasi olemaan tämän jälkeen ja eipä aikaakaan niin jokuhan sinut kerkesi jo valehtelijaksi ja selkäänpuukottajaksi leimata.Sitä suuremmalla syyllä iso hatunnosto ja perun aijemmat puheeni siitä että taidat päästää demarit liian helpolla vastuusta näistä orjatyölakien suunnittelusta ja toteutuksesta.

    • 4.1.1.1

     Anna sanoo

     Kyllä, suuri kitos Sakulle että kritisoi myös oman puolueensa vinoutunutta politiikkaa. Millä ihmeellä te siellä SDP:ssä kuvittelette puolueen potkivan eteenpäin jollei siellä kyetä kestämään kritiikkiä ilmiselvästi pieleen mietystä asiasta?
     Ja vielä kehdataan loukkaantua tällaisesta typerän ja asiantuntemattoman ehdotuksen kritisoinnista. Lukekaa vaikka Ville-Veikko Pulkan gradua yhdessä siellä demaripiirissä ja mietikää toinenkin kerta.

  • 4.2

   Late sanoo

   ”1. Työllisyyden hoito on saatettava kaupungin strategian keskiöön. Kaupunginhallituksen alaisuuteen perustetaan työllisyystoimikunta, jossa kaupungin johdon ja poliittisten puolueiden lisäksi ovat edustettuina ainakin työmarkkinajärjestöt, yrittäjät ja kolmas sektori.
   3. Luodaan oma Helsingin työllisyyden hoidon malli, jossa varmistetaan saumattomat polut kohti avoimia työmarkkinoita. Polkujen tulee olla oikea-aikaisia ja sisältää kaikki tarvittavat työmarkkinakelpoisuuden parantamista edellyttävät toimenpiteet (mm. velkaneuvonta, päihde-mielenterveys, kuntoutus yms. palvelut). Myös eläkeselvittely liitetään osaksi Duurin toimintaa.
   4. Kehitetään palvelukokonaisuuksia, joissa tutkinnon osien avulla vahvistetaan vaikeammin työllistyvien työnhakijoiden työmarkkinakelpoisuutta ja päivitetään osaamista sekä ammattitaitoa.
   5. Palvelutarpeen arviointiin kiinnitetään erityistä huomiota – luodaan erityinen työkyky-mittaristo.”

   Suomeksihan tuo tarkoittaa, että virkamiehille tulee lisää hommia, mutta muille ei mitenkään välttämättä – vaikka siellä sanotaankin, että ”Helsinki-lisä voidaan myöntää samalle ajalle kuin TE-toimisto maksaa palkkatuen”.

  • 4.3

   LL sanoo

   SDP:n työllisyysohjelman keskeisimmistä kohdista.

   En voinut olla nauramatta, kun ensimmäisenä tuli tämä:
   ”1. Kaupunginhallituksen alaisuuteen perustetaan työllisyystoimikunta”
   – Juupa juu. Lisää vaan toimikuntia ja työtyhmiä, sillä tavallahan niitä työpaikkoja syntyy. Huraa! SDP on keksinyt hallinnollisen ikiliikkujan. Taas keksittiin uusi työryhmä, joka vain lopulta suoltaa raportin, missä työttömät vain työnnetään Moolokin kitaan.

   Ei seuraavakaan ole erityisen välkky idea:
   ”2. Työllisyyden hoito järjestetään eri hallintokuntien ja yhteistyökumppanien (yrittäjät, kolmas sektori) kanssa kumppanuussopimuksin.”
   – Tästä on unohtunut, erityisesti näin vaalien alla kaikkien rakastama henkilö: työtön. Edes Kumppaniksi ei työttömistä ole, työllisyyskysymyksissä.

   ”3. Kehitetään palvelukokonaisuuksia, joissa tutkinnon osien avulla vahvistetaan vaikeammin työllistyvien työnhakijoiden työmarkkinakelpoisuutta ja päivitetään osaamista sekä ammattitaitoa. 4. luodaan erityinen työkyky-mittaristo.”
   – Voisivatko arvon demarit, tämän paperin laatijat, avata tuota vaikeasti-työllistyvän -henkilön? Olisikohan hän jollakin lailla työmarkkinoilla syrjitty henkilö? Iän, sukupuolen, etnisen taustan tms. seikan vuoksi. Voisikohan itse asialle: syrjinnälle/syrjäyttämiselle tehdä ponnekkaammin jotain?

   Huomautus SDP:lle syrjivästä puheesta. Pari esimerkkiä:
   ”Puheet työn loppumisesta ovat perättömiä. Kaikki eivät kykene heti täysimääräiseen työpanokseen ja tarvitsevat erilaisia toimia työmarkkinakelpoisuuden parantamiseksi.”
   – Voi jumankekka mitä valhetta! Ja syrjivää puhetta. Keitähän tässä oikein pitäisi alkaa kuntouttamaan todellisuuteen?
   ”Jatkossa tämä toiminta tiivistyy ja TYP:ssa tehdään asiakkaalle näiden toimijoiden yksi yhteinen moniammatillinen työllisyyssuunnitelma, jonka pohjalta käynnistetään toimenpiteitä vaikeasti työllistyvien työmarkkinakelpoisuuden kohentamiseksi.”
   – Ikäsyrjintään liittyvä ilmaisu: ”työmarkkinakelpoisuuden kohentaminen.” Ja työttömään kohdistuva syrjintä. Työtön on vain kohde, jolle ”tejdään jotain” ja jolla ei ole edes puhevaltaa itseään koskevissa asioissa. Se, että ”käynnistetään toimenpiteitä” voisi myös tarkoittaa sitä, että poistetaan ja puututaan aktiivisesti ikäsyrjintään. Mutta ei. Toimenpiteet kohdistuvat työttömään, ei syrjintään joka on varsinainen ongelma.

   ”5. kehitetään ns. avustavia työtehtäviä yhdessä eri toimijoiden (työmarkkinajärjestöt, yrittäjät, kolmas sektori) kanssa. Kohteina voivat olla esim. vanhainkodit, päiväkodit, kirjastot, kaupungin remontit, puutarhatyöt yms. mm. Tanskan mallin mukaisesti.”

   – Yhdessä eri toimijoiden kanssa. Haa, tästäkin puuttuvat työttömät itse, toimijoina. Tanskanmalli tarkoittaa palkattoman työnteon hyväksymistä ja tässä SDP liittyy Kokoomuksen kanssa samoille linjoille. Joka on ehdottanut ns. kansalaisturvaa (think-tank perustuloraportti) mitä saisi henkilö, joka osallistuu hyödylliseksi määriteltyyn aktiviteettiin.

   Kun nyt jo työttömän itsemäärämisoikeus on ihan minimissä ja kaikenlainen omatoimisuus kielletty, niin demareiden ja kokoomuksen ihmiskäsitys on raakalaismainen ja polkee liki kaikkia työelämän yhteisiä sopimuksia, myös kansainvälisiä sopimuksia.

   ”6. Otetaan käyttöön työllistämispykälä kaupungin hankinnoissa niin, että tietyn euromääräisen rajan ylittävissä hankinnoissa kilpailun voittaja velvoitetaan työllistämään tietty määrä kaupungin pitkäaikaistyöttömiä ennalta sovituin ehdoin.”

   – Ennalta sovituin ehdoin? Nyt konkretiaa ja selkeitä sanoja SDP! Suomeksi tämä tarkoittaa palkatonta työntekoa, eikö vaan?

   Aion kysyä jokaiselta vastaantulevalta kansanedustajaksi aikovalta: Kannatatko palkattomaan työhön pakottamista ja ilmaistyön teettämistä työttömillä (esim. sosiaaliturvan vastikkeena)?
   Eikä voi vastata kuin Kyllä tai Ei.

   • 4.3.1

    keke sanoo

    ”Kannatatko palkattomaan työhön pakottamista ja ilmaistyön teettämistä työttömillä (esim. sosiaaliturvan vastikkeena)?”
    Eikös tästä ole konsensus olemassa eli kokoomus/ps kannattaa ja demarit/vasemmistoliitto vastustaa. Kannattaisi kysyä varmaan sitä että kannattaako nykyistä työllistämispolitiikkaa ja työharjoittelumallia mikäli haluaa sen kanna nykysysteemiin saada selville. Tässä ei liene hirvittävää hajontaa eri eduskuntapuolueiden välillä. Sitäpaitsi yksittäisellä edustajalla näihin nyt oikein mitään mahdollisuutta ole vaikuttaa koska puoluekuri mikäli ei tahdo tehdä poliittista itsemurhaa mallia Yrttiaho ja Mustajärvi.

    • 4.3.1.1

     LL sanoo

     Tai sitten voisi kysyä: Kannattaako perustulomallia. Se voisi olla ehkä järkevämpää…

     • 4.3.1.1.1

      keke sanoo

      ”Kannatatko palkattomaan työhön pakottamista ja ilmaistyön teettämistä työttömillä (esim. sosiaaliturvan vastikkeena)?”
      Nämä on näitä. Kantsis varmaan myös kysyä ihmisiltä että onko ne valmiita vaihtamaan TT-tuki – Työttömyyskorvaus – Asumistuki kombonsa esimerkiksi 400 euroon riihikuivaa vastiiketonta rahaa ja millaisia negatiivisia vaikutuksia sillä voisi olla ihan köyhimpien taloudelliseen asemaan.

     • 4.3.1.1.2

      LL sanoo

      Perustuloehdotuksissa (vihreät/vas.liitto) asumistukea ja tt-tukea saisi perustulon lisäksi.

     • 4.3.1.1.3

      Joni Pelkonen sanoo

      Tuon 400 euron summan saa jo nyt ”valita”, nimittäin kieltäytyminen työllistämistoimenpiteistä poikii 20 % vähennyksen perusturvasta, jolloin kuukausittainen summa tosiaan putoaa hieman yli 500 eurosta noin 400 euroon.

  • 4.4

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Missä, Eetu, puhutaan palkallisista avustavista tehtävistä? Paljonko siis tästä työstä maksettaisiin rahallista palkkaa?

   Odottelen mielenkiinnolla politiikon suoraa vastausta.

   • 4.4.1

    Matelot sanoo

    Eetuhan puhuikin ”osatyökykyisistä”, mitä määritelmä
    tarkoittaneekaan tässä yhteydessä. Voiko olla 3/4-osatyökykyinen, jolloin saisi 3/4 palkkaa täydeltä päivältä vai puhdetyöllistetäänkö 3/4-, 1/2-, 1/8osapäiväksi tms.?
    On se nättiä, kun demarit(kin) lyö puukkoa työttömän selkään niin, että tietää ketä ei kannata äänestää.

 5. 5

  Liisa sanoo

  Huomasitteko uutisen siitä, että Euroopan neuvoston mukaan Suomessa perusturva on liian alhainen? Yle julkaisi jutun teksti-tv:ssä, mutta Hesarissa en ole sitä nähnyt, en myöskään IS:ssa.

  ”Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moittii Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasoa riittämättömäksi.
  Komitea tarkasteli muun muassa toimeentulotuen, sairauspäivärahan ja työmarkkinatuen tasoa suhteessa suomalaisten keskituloon. Komitea katsoo päätöksessään, että kansalaisten minimitoimeentulon taso on Suomessa liian matala.”
  Koko uutinen täällä http://yle.fi/uutiset/euroopan_neuvostolta_sapiskaa_suomelle_liian_matalasta_sosiaaliturvasta/7797709

 6. 6

  Samuli sanoo

  Kuules Eetu kyllä Demarit ajaa palkatonta orjatyömallia ihan samalla tavalla kuin kokkeli. Suomen hallituksessa on kaksi todella äärioikeistopuoluetta nimittäin demarit ja kokkelit. Tuo esitys tarkoittaa nimen omaan palkatonta työtä.

 7. 8

  Jukka sanoo

  Mielestäni itsenäisyyspuolue on ainoa joka tarjoaa palkallista työtä ja on valmis lakkauttamaan ilmaiset orjatyöt.

  http://ipu.fi/

 8. 9

  J-P sanoo

  > Puhtaasti vapaaehtoinen avustaminen ei maksusta vapauta.

  Väärin.

  Eikös tuo vaaranna auttajan toimeentulon, koska eihän työn määrittelyssä katsota palkkaa / toimeentuloa, vain sitä, tekeekö työnhakija ”jotain”.

  Kun katsotaan, että henkilö ”työllistyy vapaaehtoisessa & ilmaisessa auttamistyössä”, vapautuu kunta ja valtio koko työttömyystuen maksusta 😛

 9. 10

  Hannu Alastalo sanoo

  HEi

  Oletteko sitä mieltä ettei työttömän tarvitse tehdä toimeentulonsa eteen 4 tuntia yhtenä päivänä viikossa vaikka vanhusten kanssa työtä? Tämä on se pakko mihin laki tällä hetkellä velvoittaa. Minusta se on äärimmäisen tärkeää että pysyy kontakti työelämän edes jollain tavalla. Eikä tämä tarkoita mitään urakkatyötä tuona aikana…

  • 10.1

   keke sanoo

   ”Oletteko sitä mieltä ettei työttömän tarvitse tehdä toimeentulonsa eteen 4 tuntia yhtenä päivänä viikossa vaikka vanhusten kanssa työtä?”
   Olen. Tosin jos homma hoidetaan niin että tuosta 4 tunnin työpäivästä tehdään työsoppari ja palkaksi sovitaan korvauksia vastaava palkka niin sitten asia on toinen.

   ”Minusta se on äärimmäisen tärkeää että pysyy kontakti työelämän edes jollain tavalla.”
   Minusta olisi äärimmäisen tärkeää että pysyy kontaktit todellisuuteen edes jollakin tavalla.

  • 10.2

   töytön sanoo

   Minusta ois äärimmäisen tärkeää saada TESsin mukainen palkka siltäkin 4 tunnilta, niin voitaisiin jo puhua kontaktista työelämään.

   • 10.2.1

    LL sanoo

    Hannu A, mistä sinä – tai kukaan muukaan – todellisuudessa tietää mitä työtön tekee, tai Sinun näkökulmastasi: ei-tee.

    Tämän voin sanoa vain nimimerkin takaa: teen jo omaisena palvelutyötä kahdelle vanhukselle ja tuntimääräisesti paljon enemmän kuin 4tuntia/viikko.

    Poliittinen eliitti tai nykyinen ”säätyläis-porvaristo” haluaa orjatyöntekijät omien vanhustensa tai lastensa hoitamiseen. Maksakoot kunnollisen ja oikean palkan, jos tarvitsevat kodinhoitajia tai muuta palvelua.

    Poliittisena agendana työttömien hyödyntäminen palkattomina ja oikeudettomina orjina on työlainsäädännön vastaista. Jokaisella työntekijällä on perusoikeus saada normaali palkka tekemästään työstä.

  • 10.3

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Suomen laki ei tällä hetkellä velvoita työtöntä mihinkään 4 viikkotunnin pakkotyöhön. Lakien väärä soveltaminen on monen kohdalla johtanut palkattomaan pakkotyöhön.

   Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 8.3 §:
   ”Jos työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö yhdessä arvioivat, että henkilö ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön, aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä kuntouttava työtoiminta tai erityislakien mukaisesti sellaisia sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja, jotka parantavat henkilön työ- ja toimintakykyä. ”

   Jotta työtön voidaan laillisesti laittaa kuntouttavaan työtoimintaan, hänellä tulee olla rajoitteita työ- ja toimintakyvyssä. Silloinkin vaihtoehtona voi olla sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelut.

  • 10.4

   mks sanoo

   En todellakaan haluaisi, että oman lähipiirini vanhusten, lasten tai vammaisten kanssa tekee töitä yksikään pakkotyöllistetty. Enkä usko, että kukaan vanhuskaan oikeasti haluaa seurustella sellaisen ihmisen kanssa, joka on pakolla hänen seuraneidikseen lähetetty.

   Pakkotyötoimenpiteet eivät pidä ketään työelämässä mukana.

  • 10.5

   Jari Kähkönen sanoo

   Hannu Alastalo, opi edes se että työttömyys ei ole kenenkään sääty tai ammatti. Se on laaja henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen ongelma, jonka vuoksi siitä kärsivälle maksetaan etuutta, koska…tuota…se nyt vain on niin että työttömällä ei ole juuri muutakaan tuloa palkan puuttuessa. Koska ei kai se muuten työtön olisikaan? Että jos työtön tekisi jotain toimeentulonsa eteen niin sittenhän olisi jo töissä.

   Ajattelussasi on kaksi pahaa vikaa. Ensiksikin sotket ihmisarvon ja ”toimeentulonsa eteen jonkin tekemisen” keskenään. Ihmisarvo on vakio eli oletusarvo, jonka eteen ei tarvitse tehdä mitään. Jos ajattelusi otetaan tosissaan, siitä ei ole enää orjuuskaan kaukana. Toiseksi, työttömälle ei pidä lähteä luomaan mitään ”hyödyllisyyden identiteettiä”, koska sen kautta hän leimautuu koko ajan pahemmin jo mainituksi tulleeseen laajaan ongelmaan ja lannistuu poistamasta sitä kohdaltaan eli käytännössä etsimästä töitä menestyksellisesti.

   • 10.5.1

    LL sanoo

    Työttömyys ei ole sääty tai ammatti tai identiteetti, sellaistakin olen nähnyt väitettävän.

    Tässä Sdp:n aloitteessa on aivan sama ajatus kuin Kokoomuksella, joka on jo aiemmni ajanut ”osallistavaa sosiaaliturvaa” työttömille.

    Helsinkiläisdemarin Pilvi Torstin ja Kokoomuksen ihmiskuvalla ei ole hirveän paljon eroa. Omassa blogissaan Pilvi Torsti puhuu Hgin kaupungin saamista sakoista.
    ”…ei ole mitään tolkkua siinä, että Helsinki maksoi viime vuonna 32 miljoonaa euroa sakkomaksuja Kelalle, koska työllisyyden hoitoon ei satsattu fiksulla tavalla. 2013 summa oli 20 miljoonaa eli kahdessa vuodessa olemme maksaneet sakkomaksuja yli 50 miljoonaa sen sijaan, että nämä varat olisi käytetty aktiiviseen työllisyyspolitiikkaan.”
    http://www.pilvitorsti.fi/pelastusohjelma/

    Voisiko joku asioista paremmin selvillä oleva demari tai muu valistaa Pilvi Torstia ettei kyseessä ole sakko?

    Tässä ei ole mistään muusta kyse kuin siitä, että kaupunki/kunnat joutuvat huolehtimaan myös työttömyysturvan maksamisesta. Ja ne vapautuvat siitä, kun työtön laitetaan seisomaan, vaikka tyhjänpanttina jossakin ”kuntouttavassa” puuhassa. Mistään todellisesta työpaikkojen luomisesta ja palkkatyön tarjoamisesta ei tässä demarien aloitteessa ole kyse.

    Turussa on tehty päätös, että 600 pitkäaikaistyötöntä palkataan palkkatuella kaupungin eri hallintokuntiin töihin vähintään puoleksi vuodeksi. Se on jo parempi päätös, koska työttömälle maksetaan tes:n mukainen palkka.

    • 10.5.1.1

     Jari Kähkönen sanoo

     Kiistän olevani sosialidemokraatti, mutta totean Pilvi Torstilla olevan linkitetyn aineiston perusteella kaikki ne ylempään yhteiskuntaluokkaan sosiaalistuneen hyväätarkoittavan kaikentietäjä -teatteripellen maneerit mitä vain tiedeyliopisto opettaa/mihin piirissään sosiaalistaa. Jos ihminen IHAN OIKEASTI ja TOSISSAAN puhuu työllistämisestä sekä työllisyyden hoidosta, mutta tarkoittaa tosiasiassa kunta-alan työntekijöiden työn syömistä muka osallistamista lisäämällä eli orjatyöllä(haettu kirosana on kuntouttava työtoiminta) niin siinä ei paljon opetus tai oikaisu enää auta. Esimerkiksi kertoa, että ne muka sakot ovat tarkoituksella luotu keinotekoinen käsite, jolla valtio haluaa pusertaa kunnasta odotetun reaktion eli puuhastelua/tilastoilla kikkailua, minkä toteutus tuntuu kyllä aika nuljulta vastaanottavassa päässä.

     Pilvi Torsti ei käsitykseni mukaan elä ihan täysin tässä todellisuudessa. Sen totesin joskus hänen erityisavustaja-aikanaan, kun koetin runnata TEM:n eväämään julkiset työvoimapalvelut muuan työnantajalta, joka ihan suoraan ilmoituksissaan retosti ettei noudata yleissitovaa työehtosopimusta vaan halusi shoppailla itselleen sopivamman. No, ensin sieltä ei kuulunut mitään ja Mä Kantelen Susta Oikeuskanslerille -kortin jälkeenkin pelkkä yleinen ”laillisuuteen” viittaava lirularu(luuleeko ne että kukaan kirjoittaisi näin spesifin perusteen lakiin, hah). Eikä yksikään Hakaniemen Syntymädemarien Aristokratian liiton palkkaa nauttiva jäsen tietystikään nostanut sormeakaan auttaakseen, pyynnöstä huolimatta.

     Torstia en yksityishenkilönä tunne eikä minulla ole aavistustakaan, että olisiko hän niitä toisessa polvessa kovasti kopeiksi herroiksi muuttuneita työläisten lapsia. Jos on, jo juuretkin opastavat ettei marginaalissa elävä rupusakki ole juuri ihmisiä lainkaan vaan joitakuita keiden asioita toiset, ne ilmeisen paremmin tietävät, hoitavat. Ja vaikkei olisikaan, tuolla uralla on käyty paikoissa sekä seuroissa missä piireihinsä kuuluvalle vielä tovi sitten töksäytettiin työttömyyden olevan oma vika(verkostoitumaton, mentorinsa kanssa riitautunut tai sillanpolttaja). Missä se hänenkään sosialidemokraattisuutensa enää näkyy ja onko siinä ylipäätään mitään osaa työväenasiaa?

     Väitän, että ainoastaan kovakourainen paljastaminen ja vastuuttaminen auttavat. Muuten tämä erillisissä todellisuuksissa elämisen ongelma ei poistu.

     • 10.5.1.1.1

      jonn sanoo

      ”… työttömyyden olevan oma vika(verkostoitumaton, mentorinsa kanssa riitautunut tai sillanpolttaja).”

      Kerettiläisyyttä! Vihjaat siis, että työttömyys johtuisi ongelmista suhdeverkostossa?

      Työttömiin suunnatuista toimenpiteistä päätellen TEMin virallinen kanta täytyy olla, että työttömät ovat laiskoja, osaamattomia, kouluttamattomia, aloitekyvyttömiä, todennäköisesti alkoholisoituneita moniongelmaisia.

      Jos et jostain kumman syystä tunnista itseäsi ylläolevasta kuvauksesta, ei se juuri haittaa, sillä sinulle edelleenkin suunnataan samoja toimenpiteitä.

     • 10.5.1.1.2

      Jari Kähkönen sanoo

      Nyt taisi jonn ymmärtää väärin. Et eroteta toisistaan ajan ja henkilöpiirin narratiivista kuvausta, sekä sitä ettei kirjoittaja edes kertonut mitä itse oli niistä mieltä. Kiitos huomiostasi, kun noteerasit kuvauksen sisältävän ihmisvihan elementin sekä konservatismi ja liberalismi tappeli kumpi voitti -tuoreusluokkaa olevan ajattelun. Mutta siitä ei yhtään kiitos, että yritit lukea kuvatun ajattelun kuvauksen kirjoittajan syyksi, sekä nauru ja pieru luuletko olevasi meitä muita parempi -läpästä. En kuitenkaan ajatellut erikseen kiistää niitä, koska sellainen on jo tekstin selittämistä, johon en periaatteesta ryhdy.

     • 10.5.1.1.3

      LL sanoo

      Pilvi Torsti konttasi vielä lattialla niihin aikoihin, minä painoin päähäni valkolakin. Hän kuuluu sukupolveen, josta osa yhä kuvittelee 1980-luvun hyvinvointivaltion palaavan ja luulee, että samat keinot kuin 1990-luvun lamassa voivat ”kadottaa” työttömyyden. Pieni lapsihan toimiin niin, että kun laittaa pahan ja pelottavan piiloon, sitä ei ole olemassa.

      Elätellään kuvitelmaa, että Suomi voisi yhä edelleen piilottaa työttömyyden jotenkin ja johonkin. Ei voi enää. Nyt IMF ja EKP vaativat tositoimia oikeiden työpaikkojen luomiseksi. Ellei niitä synny, niin voi voi, luottoluokitusta lasketaan. Tanskan mallin tarjoaminen sellaisenaan kertoo siitä, että suomalaisilta politiikoilla puuttuu ideointikyky ja oma ajattelu. Odotan rohkeampia avauksia, joka nousee tämän päivän työmarkkinatilanteesta eikä toista vanhoja virheitä uudestaan.

      Lukiessani Torstin blogikirjoitustaan huomasin ettei hänellä ole historiantajua. Jos hän olisi sanonut, että Helsinki ei ole tehnyt oikeastaan yhtään mitään 20 vuoteen työttömyyden vähentämiseksi, niin puheenvuoro olisi ollut uskottavampi. 1990-luvun laman aikoihin kyllä käytettiin hyvin ahkerasti palkkatukimahdollisuutta ja palkkatuettuja työntekijöitä oli monissa hallintokunnissa jopa 1-2 vuoden sopimuksilla. Siinä ajassa työtön hankkii paitsi paljon kokemusta, niin saa myös kontakteja. Ihmettelen, että miksei Hgin Sdp:n valtuustoryhmä ehottanut, että kaupungin hallintokuntiin palkataan palkkatuella pitkäaikaisityöttömiä, ja palkattavien määrä olisi esimerkiksi 5% jokaisen hallintokunnan työntekijämäärästä.

      Sdp on lukkiutunut työllisyyspolitiikassaan vanhoihin, aikansa eläneisiin keinoihin. Uutta tietenkin tuo, että liputetaan täysin palkattoman työnteon puolesta.

     • 10.5.1.1.4

      AMK sanoo

      Torstin sanomaa:Hyvinvointi syntyy työstä,kuten valtuutetu Männistö sanoi”
      Minusta hyvinvointi alkaa työstä josta maksetaan palkkaa,ei palkkatta tehtävästä karenssin uhalla pakolla tehtävästä työstä.

 10. 11

  Anna sanoo

  ”Oletteko sitä mieltä ettei työttömän tarvitse tehdä toimeentulonsa eteen 4 tuntia yhtenä päivänä viikossa vaikka vanhusten kanssa työtä?” kyselee Hannu.

  Kyllä, olen ehdoottomasti sitä mieltä! Työ vanhusten kanssa on vaativaa ja ilman koulutusta ja motivaatiota (palkka) ei siihen pitäisi ketään laittaa. Lisäksi tällä hetkellä on jo runsaasti tarjolla sopivaa koulutettua väkeä työttömänä. Miksi juuri työtä vanhusten parissa aliarvioidaan näin rankasti että kenestä tahansa olisi siihen kun patistetaan?
  Jos oikeasti halutaan työttömiä aktivoida työllä niin tarjottakoon sitä palkkaa vastaan. Satunnaisia itse hankkittuja töitä pitäisi saada tehdä vapaasti vaikkapa tiettyyn summaan saakka jonka jälkeen se vaikuttaisi alentavasti tukiin.
  Samoin itse hankittua opiskelua yms olisi kannustettava karenssien sijaan.

 11. 12

  Jari Kähkönen sanoo

  Työttömyyden mitättömyys yhteiskunnallisena ongelmana ja välinpitämättömyys siitä osallisten ihmisarvosta on kierolla tavalla myös siunaus. On siksi erittäin epätodennäköistä, että kukaan SDP:ssä viitsisi käydä Sakarin kimppuun hänen ajatustensa vuoksi. Puolueenvastainen, you know 😉 Tosin hienoista historian uudellenkirjoittamistakin havaitsen, eiköhän nimeltämainittu puolue ollut työväestön eli historiallisesti köyhällistön puolella, mutta kurjallistolla, mihin taas pitkäaikaistyöttömät ja ”kunnan jauhojen” saajat kuuluvat, ei ole koskaan ollut suurtakaan lukua. Joten tätänykyä läheisempi kohderyhmä mahtanee olla hyvien ja laadukkaiden sosiaalipalveluiden asiakkaiden sijaan työvalmentajat yms. Viimeistään toisessa polvessa työläisten näet lapsista tuli herroja, jotka eivät historiallista työväenpuoluetta äänestä. Ja maan viimeisinä oikeina työläisinä on sivutoimista yrittäjää leikkiviä, keskiluokanpudokkaita sekä maahanmuuttajia, jotka eivät ole ikinä mistään työväenliikkeestä kuulleetkaan.

 12. 13

  sauhuttelija sanoo

  Iso plussa pankkopojalle siitä, että osaa ja uskaltaa arvostella oman puolueensakin tollouksia. Muutos lähtee sisältä, jos lähtee.

  Temppu”työllistämiset” eivät luo ainuttakaan oikeaa työpaikkaa. Tietääkseni yrittäjillä on vuosia ollut olemassa valmiit listat siitä, mitkä ovat työntekijän palkkaamisen suurimpia esteitä. Sitä listaa voisi ihan jokainen puolue pikkuisen vilkaista.

  Itselläni on nyt ruhtinaallinen kahden päivän kokemus ”kuntouttavasta”. Ensimmäisenä päivänä puhallutettiin. Toisena päivänä myöhästyin ruhtinaalliset viisi minuuttia ja siitä tuli sanomista. Tosin se käytännössä tarkoitti sitä, että ehdin selailla vanhoja tekniikan maailmoja viisi minuuttia vähemmän.

  Kahdeksan äijää on nyt toista viikkoa rakentanut pientä porrasta. Itseltäni menisi moisen kasaamiseen menisi muutama tunti, osaavalta timpurilta puolet vähemmän. Mutta hyvä, että siinä on mennyt toista viikkoa, koska jos se valmistuisi parissa tunnissa, niin äijille pitäisi keksiä muuta tekemistä.

  Hetken ihmettelin rakennetta. Mutta se on kuulemma kasattu päällikön ja ohjaajan vaatimusten mukaan. Itse laittaisin askelmia kannattavat puut lepäämän puun päälle, enkä kehikon väliin parilla ruuvilla päädystä kiinni. Makuasia vissiin. Onhan siinä tiedossa lisää ”töitä” kun ruuvit katkeavat.

  Päällikkö ja ohjaaja saavat vissiin oikeaa palkkaa tai ainakin tuettua palkkaa. Mut sääliksi heitä käy. Jos osaamisensa on tolla tasolla, niin kummallakaan heistä ei tosiaankaan ole mitään asiaa asiallisten rakennusfirmojen palkkalistoille.

  Positiivinen puoli asiassa on se, että rappunen jää työkkäripajan omaan käyttöön.

 13. 14

  Ihmettelijä sanoo

  Ilmaista työvoimaa käytetään myös suunnittelualalla. Sitä sanotaan hienosti ”koulutukseksi”.
  http://www.mol.fi/koulutushaku/kurssitiedotus/haku/hae.htm?lang=fi&rows=&sort=&mekuti=false&hakusanakentta=sanahaku&hakusana=658085&alueet=&ilmoitettuPvm=1

  Näitä ”koulutuksia” on tuolla aika paljon, ja voin kokemuksesta sanoa, että kysymys on hienosti kurssimuotoon naamioidusta ilmaistyöstä. Sillä näitä ”koulutuksia” tarjotaan myös 10-vuoden työkokemuksen samalta alalta omaaville. Pääset siis jo vuosia samaa työtä tehneenä aloittamaan uudelleen palkattomana harjoittelijana työurasi uudelleen alusta. Tosi motivoivaa !

  Ehkä tämä onkin tulevaisuuden työn muoto, tehdään työtä ilman palkkaa ja karenssin uhalla. Kohta varmaan hengenmenon uhalla ?

  Ihmisen taloudellista ahdingonalaista tilaa halutaan käyttää hyväksi, ja samalla puhutaan ”työn uudistamisesta” ja ”hyvinvointi” valtiosta ynnä muusta – Orwelimaisella uuskielellä.

  • 14.1

   AMK sanoo

   Palkaton työnteko tekee RäJäHdYSMÄISESTI tuloaan (jos ei jo olekkin sitä)Ammattitaitoisia halutaan saada tekemään töitä (ilman palkkaa) harjoittelun,kuntouttavan työnimekkeen nimellä,koska ei haluta maksaa palkkaa.Ja ”työnantaja” kiittää (ketä hallitusta ja päättäjiä varmaan) ,
   kiittääkö se hyväksi käytetty,ei hänen tulonsa ja elintasonsa ei siitä nouse mutta itsetunto kyllä laskee.Tämä on tätä kuntouttavaa työtoimintaa.Mahtavaa toimintaa auttaa työttömiä työllistymään ja kuntoutumaan.

   • 14.1.1

    AMK sanoo

    En nyt löytänyt minnekkä sen kirjoitin,Hakemus (oli vain kuvitteellinen) nimekkellä:”Haetaan ammattitaitoista ammatin osaavaa työntekijää.palkkaa emme maksa saathan työmarkkinatuen” lyhykäisyydesä näin.Koska firmat eivät saa näitä ”orjia”lain nojalla niin keksitään uusia kursseja joilla hekin siitä hyötyvät.Sehän ei ole lain vastaista kun otetaan harjoittelioita,vaikka samasta työstä olisi jo kokemusta yli 10 vuotta.Näin työttömiä älytetään,ja tyhmää kansaa.Työtön on saanut töitä,se tietenkin unohdetaan aina kertoa että palkkaa ei.

   • 14.2.1

    töytön sanoo

    Syylliseksi tuli lopulta kurssilainen, joka ilmiantoi kusetuksen. Näin se oikeusvaltiossa menee.

 14. 15

  LC sanoo

  Nyt parin vuoden kuntouttavassa pyörimisen jälkeen tuli raja vastaan. Olen alle 25v, joten jos tämän jakson päätyttyä jään jälleen työttömäksi, kohta pistetään taas bumerangina takaisin (tosin kuntouttavan työtoiminnan mielestä olen jo kuntoutunut, joten vaihtoehtona olisi työkokeilu=sama juttu, mutta vähemmän rahaa ja etuja).

  Olenkin miettinyt meneväni pariksi tunniksi kuussa töihin esim. jakamaan mainoksia. Tuloilla (joita tuskin jää verojen ja kaikkien laskelmien jälkeen) ei ole väliä, kunhan saisin työkkärin pois niskasta edes hetkeksi. Riittääköhän työkkärille joku 4-6h/viikko mainostenjakelu? Sen tiedän, että kokopäivätyö on silti pakko ottaa vastaan (sellaista ei tulla tarjoamaan), mutta tyrkytetäänkö pakon uhalla silti jotain kuntouttavaa ja työkokeilua ja vastaavaa?

  • 15.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Pidän hyvin mahdollisena, ettei kuvaamasi kaltainen homma pelasta sinua toimepiteiltä. Tunnen tapauksen, jossa tyyppi joutui kuntouttavaan, vaikka palkallisia töitä oli 1-2 päiväksi viikossa.

   • 15.2.1

    LC sanoo

    Luin juuri, että kuntouttavasta voi kieltäytyä ilman sanktioita, jos töitä on vähintään 8h/viikko. Hieno juttu.

 15. 16

  Hepa-60 sanoo

  Tuntuu,että tästä kuntouttavasta toiminnasta eivät ole selvillä edes niiden joiden pitäisi olla eli poliitikkojen.Parasta olisi jos joku tekisi esimerkiksi dokumentin tästä tyyliin Michael Moore.Se avaisi silmät ja puhuttelisi enemmän kuin tuhat sanaa.On luultavasti vain sen verran tyyristä,ettei siihen puuhaaan liene mahdollisuuksia semmoisille,jotka tätä orjuuden muotoa vastustavat.

 16. 17

  osa-aika työläinen sanoo

  Tässäpä olisi aiheeseen sopiva musiikkikappale, varsinkin tuo viimeinen virke ;D
  ….köyhä oppis että armopalat ei oo mittään.

 17. 18

  Kaikkeen on ratkaisu sanoo

  Ehkä jonkun pitäisi kannella EU:lle Suomen harjoittamasta tilastojen vääristelystä orjatyön avulla…

  • 18.1

   AMK sanoo

   Niinhän sitä yritti joku ,toki oli kysymyksessä pilipalipali kurssit ja hänet todettiin syylliseksi!??Koska kaikki ns ”herrat” ovat omassa pöydässään ”leivosten ym herkkujen kera päättäneet työttömät ovat rupusakkia ”mitään ei tapahdu koska meillähän menee ihan hyvin!

 18. 19

  AMK sanoo

  Ajatelkaa työtöntä joka asuu metsässä josta ei ole julkisia matkustusvaihtoehtoja,bussi ei kulke mihinkään suuntaan (kaikki kun eivät asu kehäkolmosen sisäpuolella)hänet määrätään kuntouttavaan työtoimintaan karenssin uhalla (kuntouttavaan pitää mennä ei riitä ettei ole mahdollisuuksia kulkea)siis pitää olla oma auto tai hankkia sellainen,jos rahavarat eivät riitä joudut toimeentulo luukulle jossa ensimmäiseksi sanotaan auto pitää myydä sehän on vain turha menoerä.Mitä kuinka ja missä????

 19. 20

  LL sanoo

  Tuolla ylempänä Tuomas Rantanen (vihr.) näköjään yrittää puhdistaa Hgin Vihreiden mainetta. Hah-hah. Vihreisiin puolueena kohdistuva kritiikkini perustuu nimenomaan Hgin Vihreisiin, jotka ovat kunnostautuneet mm viime vuonna kuntapalvelujen yksityistämiseen liittyvässä aktiivisuudessa.

  Kun nyt Hgin Sdp ehdotti ”vähäisten tehtävien” jakoa orjatyönä työllisyysaloitteessaan, niin sitä sitten moittii Tuomas Rantanen blogissaan. Perin huvittavaa. Hgin vihreä valtuutettu Rantanen tahtoi tahtomalla yksityistää ja ulkoistaa nämä ”vähäisemmät” työtehtävät, joita myös on jonkun tehtävä….

  Kummallakaan puolueella (sdp/vihreät) ei ole ollut vuosikausiin Hgissä sellaisia aloitteita tai tahtotilaa, jotka vähentäisivät köyhyyttä ja parantaisivat Hgin kaupungin peruspalveluja ja niitä tuottavassa olevien kaupungin työntekijöiden elinoloja.

  Vasemmistoliito on ollut ainoa puolue, joka on ollut niin kaupungin työntekijöiden kuin myös kuntapalvelujen puolella. Kiitos!

 20. 21

  LL sanoo

  Lisään vielä, että tunnen Hgin kaupungin entisenä työntekijänä sen politiikan todella tarkkaan mitä kokoomus ja vihreät ovat toteuttaneet, ja hyvin ikävin seurauksin. Maine ei hevin häviä.

  • 21.1

   LL sanoo

   huom…josta siis syntyi valtakunnallinen legenda, että vihreät ovat kokoomuksen apupuolue.

 21. 22

  AMK sanoo

  Loisia ovat myös kansanedustajat ja ministerit,verovaroillahan heidän etuudet maksetaan.Työtä, näkyvää työtä eivät ole tehneet ehkä kannattaisi mennä risusavottaan aina silloin tällöin eikä päästellä sammakoita suustaan.Työttömien oloja kyllä kurjistetaan kaikin mahdollisin keinoin.Kuntouttava työtoiminta???Risikko tarvitsi kuntouttavaa työtoimintaa saisi maistaa omaa lääkettään.

 22. 23

  Pohjanmaan poika sanoo

  Jokos kohta suoritetaan vallan ja varallisuuden väkivaltainen uusjako?

  • 23.1

   keke sanoo

   Tuskin. Eikös täällä aijemmin ollut juttua siitä miten työttömät pistettiin risusavottaan palkatta ja vielä vittuiltiin päälle paikallislehdessä. Eli jos kunta lyö työttömälle kirveen käteen eikä se keksi mitään käyttöä sille tämän jälkeen niin turha kai tässä mistään yhteiskuntarauhan mahdollisesta heikkenemisestä on puhua saatikka uhota omaisuuden uudelleenjaosta. Katsellaan sitä seuraavaa sukupolvea eiköhän tämä ole jo taputeltu juttu meidän osalta.

   • 23.1.1

    Pohjanmaan poika sanoo

    Onhan se tavallaan hyvä merkki ihmiskunnassa jos historiasta on opittu. Eihän ne koskaan parempaan maailmaan johda sellaiset projektit, ei ainakaan pitkällä tähtäimellä.

 23. 24

  hyvä näin sanoo

  Kuntouttavasta työtoiminnasta on saatu hyviä kokemuksia Valkeakoskella. Valkeakosken kaupungin Kelalle maksama sakko on pienentynyt 100 000 euroa. Tämä varmasti kannustaa Valkeakoskea lisäämään kuntouttavaa työtoimintaa edelleen tänä vuonna.

  ”Päivitetty 17.2.2015 19:02, julkaistu 17.2.2015 15:58
  Kaupunki onnistui pienentämään työmarkkinatuen sakkoja
  Kuva: Henry Rantaniemi
  Lähetä palautetta toimittajalle

  Työllistämispaja Akselin lisäksi kaupungin eri hallintoaloilla on monenlaista kuntouttavaa työtoimintaa.

  Valkeakosken kaupungin maksama työmarkkinatuen kuntaosuus pieneni tuntuvasti viime vuonna. Kuntaosuus tarkoittaa summaa, jonka kunnat maksavat Kelalle silloin, kun ne eivät onnistu työllistämään pitkäaikaistyöttömiä kuntouttavan työtoiminnan kautta. Arkikielessä puhutaan myös sakkomaksuista.

  Valkeakoski maksoi viime vuonna Kelalle sakkoa vajaat 523 000 euroa. Vuonna 2013 summa oli noin 100 000 euroa suurempi.

  Alkuvuoden 2014 kuukausina kuntaosuudet liikkuivat suunnilleen samalla tasolla kuin edeltävänä vuonna, mutta kesällä ne lähtivät laskuun. Suunta on pysynyt laskevana.

  – Tärkein syy kuntaosuuksien pienentymiseen on se, että koko kaupunki on lähtenyt mukaan työllistämiseen, sanoo vs. työllisyyspalveluiden johtaja Maaret Alavesa.

  Kuntouttavaan työhön on avautunut paikkoja eri hallintoaloilta. Lisäksi työllisyyspalveluihin on rekrytoitu muutama ryhmänohjaaja lisää.

  – Aiemmin meillä oli pelkkää pajatoimintaa, mutta nyt esimerkiksi kotihoidossa on ryhmä, joka tekee avustavia tehtäviä. Tehtävät voivat olla vanhusten viemistä ulos tai ruokailuun kuljettamista.

  Laki kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä kiristyi tämän vuoden alussa. Aiemmin kuntien piti työllistää yli 500 päivää työttömänä olleet. Nyt raja on 300 päivää. Kaupungilla onkin tarvetta lisätä kuntouttavan työtoiminnan paikkoja edelleen.”
  http://www.valkeakoskensanomat.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=VKS_newssite%2FAMLayout&cid=1194961414420&p=1192554210162&packedargs=packedargs%3DAMArticleCommentThreadDetails%25253AmaxPosts%253D50&pagename=VKSWrapper

  • 24.1

   töytön sanoo

   Vai on sakkoja tullu vähemmän kun ihmiset laitettu palkattomaan työhön hoiva-avustajiksi. Tämän päivän työllistämistä joo-o.

 24. 25

  ei perhana sanoo

  onko työvalmennus säätiö sykellä oikeutta tyrkytää kuntoutavia ihmisiä
  yksityisille hoivapalvelu yrityksille apulaisiksi
  näin on nyt käynyt
  niitä paikkoja on nyt 3 ja kuulemma lisää haalitaan

  johon joudun tekeen ilmaseks niiden yksityisten yrityksien siivous ulkoiluja ja muita vanhuksien avustavia tehtäviä mitä ne nyt sit ikinä keksii

 25. 26

  AMK sanoo

  Saanko myös kansanedustajien ja ministerien avustajat työmakkinatuen ja 9euron kulukorvauksen?Miksei?Avustaja kuin avustaja sama palkka kuuluu avustajille.Vai onko hoiva-avustaja alempi arvoinen?

  • 26.1

   keke sanoo

   En minä kyllä tajua että mitä järkeä on vaatia enemmän ihmisiä työskentelemään orjamallilla se tuskin parantaa kenenkään hyvinvoitia tässä maassa. Vielä typerämpää on alkaa työtä arvottamaan. Mielestäni eduskunta-avustaja on eduskunta-avustaja ja hoiva-avustaja on hoiva-avustaja molemmat tekevät ihan tärkeää työtä ovat palkkansa ansainneet. Syyttömiä työntekijät on tähän tilanteeseen ja oikeastaan aika usein se tilanne on se että he eivät edes tiedä tästä orjatyömallista mikä suomessa käytännössä on.

   Oikeastaan jos niitä vastuullisia kaipaillaan niin kannattaisi varmaan kysellä tuolta ammattiliittojen ja enenkaikkea SAK:n suunnasta että miksi asialle ei ole tehty mitään ja miksi kyseistä mallia siellä suunnalla päinvastoin ajetaan eteenpäin. Varmaan myös jäsenistöä saattaisi kiinnostaa mitä omat herrat puuhailee ja onko se heidän oman edun mukaista toimintaa, jota voisi odottaa etujärjestöltään.