Taas on työllistetty

– Tärkein syy kuntaosuuksien pienentymiseen on se, että koko kaupunki on lähtenyt mukaan työllistämiseen, sanoo vs. työllisyyspalveluiden johtaja Maaret Alavesa. 

Näin kertoi Valkeakosken Sanomat positiivisesti otsikoidussa jutussaan Kaupunki onnistui pienentämään työmarkkinatuen sakkoja.

Näitä päivittäin eteen putkahtelevia juttua lukiessa ei voi kuin surkutella toimittajien tietämättömyyttä ja virkamiesten yksisilmäistä julistusta. Ihan poikkeuksetta puhutaan sakkomaksusta, vaikka sellaista termiä ei lainsäädäntö tunne. Kyseessä on lakisääteinen kunnan maksuosuus työmarkkinatuesta. Ihan yleiseen kielenkäyttöön sakosta puhuminen on otettu ihan vain dramatiikan takia. Näin luodaan sellainen mielikuva, että kunta olisi menetellyt jotenkin väärin ja saanut siitä rangaistuksen.

Tältä maksulta kunta voi välttyä täyttämällä työllistämisvelvoittteensa, joka sekin on nimetty väärin. Tämä kunnan työllistämisvelvoite tarkoittaa työttömien sijoittamista palkattomaan työhön kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Se käy selvästi ilmi tästäkin Valkeakosken Sanomien jutusta, mutta toimittaja ei tunnu itsekään tietävän mistä puhuu.

Juttua lukiessa mieleen tuli taas kerran sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 kunnille lähettämä ohjekirje, jota ei ole Valkeakoskella luettu enempää kaupunginvirastossa kuin paikallislehden toimituksessakaan. Uskallan väittää ihan tuon lehtijutun perusteella, että kaupunki rikkoo lakia.

Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista.  

Onko nyt varmaa, että kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien kasvavassa joukossa ei ole niitä, jotka kykenisivät osallistumaan muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin tai suoraan palkkatyöhön? Jos heitä on, niin lakia on rikottu.

Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä.

Jutussa paljastetaan, että lakia rikotaan tältä osin ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla korvataan palkkatyötä:

Aiemmin meillä oli pelkkää pajatoimintaa, mutta nyt esimerkiksi kotihoidossa on ryhmä, joka tekee avustavia tehtäviä. Tehtävät voivat olla vanhusten viemistä ulos tai ruokailuun kuljettamista.

Aluehallintoviraston pitäisi tarkastaa Valkeakosken toiminta. Jos kuntouttavassa työtoiminnassa on vain sellaisia lain tarkoittamia henkilöitä, jotka alentuneen työ- tai toimintakyvyn takia eivät kykene muihin työvoimapoliittiisiin toimenpiteisiin tai palkkatyöhön, niin mitä hemmettiä he tekevät huonokuntoisten vanhusten avustajina? Jos he ovat täysin työkykyisiä, niin silloin he ovat kuntouttavassa työtoiminnassa vastoin lakia.

Ainoa totuus tuossa jutussa on kunnan säästö. Kunnat laittavat yhä röyhkeämmin kaikkein huonoimmassa asemassa olevat pitkäaikaistyöttömät paikkaamaan talouttaan lainsäädännöstä piittaamatta.

 

Kommentit
 1. 1

  Heipatirallaa sanoo

  Kommenteissa oli myös taas yksi hämmentynyt yksilö, joka luuli olevansa kuntouttavassa saadessaan kuuden tunnin työpäivistään 1300 euron kuukausikorvauksen ja ihmetteli miksei homma kelpaa. Häntä tosin näpäytettiin siitä saman tien.

  Mutta kuntakin tietenkin ajattelee omaa etuaan ja yrittää tämän säännöstön puitteissa pienentää omia kulujaan. Toki ne taas sitten siirtyvät valtion puolelta maksettavaksi eli peiton siirtelyähän se koko homma on.

  • 2.1

   Matelot sanoo

   Niillehän sanktioita pitäisi tulla, jotka rikkovat työlainsäädäntöä vastaan.

 2. 3

  Uraohjaaja sanoo

  Pitkäaikaistyötön oli määrätty työvoimakoulutukseen kattelemaan, josko jotain työsyrjää taikka muuta aktiviteettia löytyisi. Johan hän olikin kaikkien aktiivitoimien polttopisteessä, kun yli 500 päivää oli työmarkkinatukea nauttinut.Itse toimin kurssin ja työvoiman palvelukeskuksen yhteyshenkilönä, auttamassa työnhaussa.

  Viereisessä rakennukessa, missä kurssia pidettiin työskenteli kunnan työllistämisprojekti. Tupakkapaikalla työllistämisprojektin vetäjä tutustui hieman kurssilaisiin ja kiinnostui yhdestä, ihan tekevän oloisesta työttömästä. Otti yhteyttä työvoiman palvelukeskukseen, että hänellä olis tarjota työttömälle kuntouttavaa työtoimintaa.

  Tämä tarina on tosi, mutta tarina ei etene niinkuin onnellisesti päättyvissä saduissa yleensä.

  Työttömälle oli aivan kauhia järkytys, kun oikea työllistämisprojekti tarjosi hänelle mahdollisuutta kuntouttavaan työtoimintaan. Alkoi kauhea vänkääminen, että miksi ei tarjottu työ voi mitenkään kelvata.

  Ensinnäkin työnantaja ei maksanut oikeata palkkaa. Ei voinu hyväksyä moista. Työttömällä oli kuulemma joku kaveri, joka saa samasta hommasta oikeata palkkaa. Työtön saa työtoimintapäiviltä päivärahan + 9 euroa ylläpitokorvausta. Ei rahatta sentään tarvitse olla. Eihän suomessa nyt sentään orjia ole.

  Työttömällä on vissiin aivan epärealistinen käsitys omasta hinnastaan työmarkkinoilla, ja se arvio oli aivan liian korkea. Työnantaja tosissaan pahoitteli, ettei pysty heti suoraan sille ammattimiehen palkkaa kaikilla kokemuslisillä lupaamaan, kun ei tuota alan työkokemusta tosiaan päivääkään ole. Vaatimukset oli kovat silti, en tiedä millä perusteella.

  Sitten alkoi valitus, että työ on liian vaarallista?? Työnantaja kullä perehdyttää työhön jos töiltään kerkiää.

  Ei auta, koko ala on terveydelle vaarallista, hän on lukenut artikkeilita. No jos koko tää ala on niin fataalia kaikille, niin miten tämän alan firmat sitten ylipäätään voi toimia, eikö mikään työsuojelu tai terveysviranomainen ole jo lopettanut tällaista bisnestä. Ei osannu työtön vastata näin laajaan kysymykseen.

  Tulevaan toimikuntakyselyyn aikoi laittaa perusteeksi kieltäytymiselleen, että työnantaja ei maksa palkkaa ollenkaan ( työmarkkinatuki + ylläpitokorvaus) ja että ala on terveydelle vaarallinen. Neuvoin hakijan uraohjaajana, että laita sitten kyselyyn paljon pitäviä todistuksia siitä, että ko. työpaikka vaarantaa sun hengen ja terveyden, niin voi olla että selviät ilman sanktiota.

  Tietty asian näki jo sokiakin kepillään, että varma karenssi tulee seuraavassa kokouksessa, mutta itteppä sen itelleen ehdoin tahdoin hankki.

  Nyt kun näitä karensseja on alkanut tulemaan varsinkin tiettyjen alueiden asukkaille tasaiseen tahtiin, on sen alueen johtava sosiaalineuvojakin havahtunut tehokkaaksi ja jokaiselle jolla on karenssi, leikataan automaattisesti toimeentulotukea. Olin palaverissa, jossa tämä johtava suunnannäyttäjä oli aivan tuohtunut, kuinka työttömät pystyy kieltäytymään kaikista työkkärin tarjoomuksista niin, että niiltä loppuu korvaus hamaan tulevaisuuten saakka. Hänen toimistossaan ei sellaisia ainakaan kiitetä, vaan ”kannustetaan” akktiivisesti hakeutumaan takas työkkäriin ja sieltä toimenpiteisiin.

   • 3.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Uraohjaaja Kalevi voi mennä kertomaan satujaan muuanne. Suomi24:n keskustelussa työtä tarjosi yrittäjä, mutta tänne kertomassasi tarinan versiossa kunnan työllistämisprojekti tarjosi kuntouttavaa työtoimintaa. Niin että kumpaa se tarjous nyt sitten oli?

    • 3.1.1.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Huumorimielessä vois varmaan sepitellä myös satuja, joissa noille kaiken maailman työohjaajille ja töihinpotkijoille käy lopulta huonosti 🙂

     • 3.1.1.1.1

      Papi sanoo

      Onko Venäjän valtion trollitehtaan tytäryhtiö
      suomessa kirjoittanut tuon, melkoisen uskottavan tuntuinen, noin äkkiä lukien.
      Vaarallinen, joku toimittaja voi syödä tuon
      koukkuineen päivineen.:)

     • 3.1.1.1.2

      Jari Kähkönen sanoo

      Valitettavasti Suomessa trollaamisesta ei edes tarvitse maksaa palkkaa, koska kyllin moni suoraan asianosaisten lähipiiristä on halukas tekemään sitä ihan silkasta tekemisen ”ilosta” eli oman pahantahtoisuutensa tähden.

     • 3.1.1.1.3

      töytön sanoo

      Saattaahan tuo olla ihan palkattu tuohon hommaan, en ihmettelisi yhtään. Suomen trollitehtaan palkkalistoilla 🙂

      Tai muuten olisi kyllä hyvä hankkia pikaisesti apua, alkaa levottomia olla jutut.

  • 3.2

   Otto Saavalainen sanoo

   En tiedä oletko vain yksi niistä trolleista, jotka täälläkin kertoo hatusta vedettyjä stoorejaan vai omassa ylemmyydentunteessaan elelevä byrokraatti/konsultti, jotka ainoina ryhminä tästä ”työllistämisestä” rahallisesti hyötyy. Tai no, kyllähän kunnat ja yrityksetkin ilmaistyöstä hyötyy.

   Laki kuitenkin sanoo, että työkykyiselle tulee tarjota muita palveluja kuin kuntouttavaa. Samoin lain mukaan kuntouttavakaan ei saa vääristää kilpailua eikä korvata (kunnalla) palkkatyössä tehtävää työtä. Eli voit keskenäsi pähkäillä, onko oma toimintasi tai vaikka ko. tapaus lain mukaista.

   Tää on kyllä erikoista, että näitä orjatyöläisiä ollaan valmiita pakottamaan töihin ilman palkkaa. Työmarkkinatuki+ 9e ei ole palkkaa, eikä mitään työsuhteen etuja, kuten työterveyshuoltoa ja lomia kuntouttavassa olevalla ole.

   Meillä on työlainsäädännössä koeaika, jonka aikana voidaan potkia pihalle ilman syytä jos siltä tuntuu. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei työkokeiljoita( ent. harjoittelijoita) ja kuntouttavassa olevia ole juuri koskaan tarkoituskaan palkata oikeisiin töihin.

   Veikkaanpa, että yksikään byrokraatti ei ilmaishommiin itse ryhtyisi, mutta ilomielin ollaan työttömiä orjiksi pakottamassa ja vielä ilakoidaan siitä kun sosiaali leikkaa viimesijaisia tukia pahimmillaan jopa 40%. Sairasta.

  • 4.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 3 § määrää soveltamisalan.
   https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010189

   2. momentin 2-kohdan perusteella lakia sovelletetaan 500 päivärahapäivän + 180 työmarkkinatukipäivän jälkeen, jos on yli 24-vuotias. Siis, 680 päivän jälkeen. Alle 25-vuotiaalle 500 päivärahapäivän jälkeen.

   Käsittäkseni asiassa ei ole merkitystä sillä, saako työttömyyskassan vai KELAn työttömyyspäivärahaa.

   300 päivän raja liittyy kunnan velvollisuuteen maksaa osansa työmarkkinatuesta.

   • 4.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Uuteen ”työllistymistä edistävään monialaiseen yhteispalveluun” voidaan ohjata 300 työmarkkinatukipäivän jälkeen tai yhtäjaksoisen vuoden (6 kk alle 25-vuotiailla) työttömyyden jälkeen.

 3. 5

  LL sanoo

  Tulin juuri, kahden kotona olevan vanhukseni luota. En voi kertoa Te-tmstossa tai yhdellekään viranhaltijalle, että olen toisella paikkakunnalla noin 3-8 päivää kuukaudessa, vähän riippuen tilanteesta. Työttömän kun olisi kai pysyteltävä työssäkäyntialueensa sisäpuolella koko ajan, vaikkei töitä olisikaan tarjolla. Olen siis salaa hoitamassa lähimmäisiäni.

  Aika usein tekee mieleni sanoa heille, jotka suureen ääneen ovat tuuppimassa pitkäaikaistyöttömiä ”vaikka vaan vanhuksia ulkoiluttamaan”, että: ”Hoitakaapa ihan itse omat vanhuksenne ja käykää uloiluttamassa heitä. He kaipaavat lähiomaisiaan eivätkä täysin tuntemattomia ulkoiluttajia.”

  Idioottimaisinta tässä kuviossa on se, että viranomaiset voivat tarjota samaa tekemistä minulle, pitkäaikaistyöttömälle, koska olen niin vitun laiska ihminen ja ehkä joidenkin mielestä aktivoivan kuntoutustoiminnan tarpeessa sekä suuressa syrjäytymisvaarassa oleva yksilö. En tiedä vielä, sillä myöhemmin tänä keväänä kuulema Te-tmsto ottaa minuun yhteyttä. Tiedä vaikka tulisi tätä ”aktivointia”…

  Jos kunnat eivät kykene huolehtimaan vanhuksista ja heidän kotihoidostaan eivätkä kykene huolehtimaan velvollisuuksistaan myös työttömiä kohtaan, niin päättäjät pitää kyllä vaihtaa. Myös uuteen eduskuntaan on valittava perustulakia kunnioittavia kansanedustajia. Uutisista nimittäin huomasin, että Sote-uudistus karahti kiville, koska se on perustuslain vastainen. Pitäiskö tässä kansalaisena itkeä vaiko nauraa tälle sosialiturvasirkukselle?

  • 5.1

   vapaa herrasmies sanoo

   Ei tarvitse pysyä työssäkäyntialueen sisällä, sellaiset vaatimukset poistuivat jo v. 2012. Työtön voi matkustella vaikka maailman ympäri, kunhan pysyy te-toimiston tavoitettavissa (puhelin, netposti, posti, email ym.).

   Vaan itse on saanut olla rauhassa niiltä paskiaisilta, tätä kirjoitan Tallinnassa jonne tulin suoraan Petroskoista. Kivaa on matkustelu.

   • 5.1.1

    LL sanoo

    Nämä säädökset muuttuvat koko ajan, ei millään pysy perässä.

    Sain pari vuotta sitten kutsukirjeen tilaisuuteen joka oli osallistujilleen täysin vapaaehtoinen. Mikäli en olisi sinne mennyt se olisi merkinnyt: ”tulkitsemme ettet enää ole työnhakija ja se vaikuttaa sosiaaliturvaasi”. Onneksi olin paikalla.

    Valppaana on oltava ja kaikkien mahdollisten laitteiden tavoitettavissa, koko ajan. Seurava yhteydenotto on tulossa joko verkkopalvelussa tai puhelimella tai sähköpostilla tai miksei voihan se tulla kirjeitsekin. Ei tästä kauaksi voi karata 🙂 – ei millään.

 4. 6

  Juu sanoo

  Taitaa Valkeakosken sanomissa olla filtterit säädetty tiukalle kommentointiosioon. Joten laitan sitten sinne laittamani kirjoituksen myös tänne. Katsoo nyt ilmestyykö tämä juttu tuonne Valkeakosken sanomien kommenteihin. Ei tämä:

  Joskus hyvinä aikoina 80 luvulla pyrittiin palkan saamiseen tehdystä työstä. Sitten pyrittiin riittävän työttömyyskorvauksen maksamiseen työttömyys ajalta, kunnes saa palkkatöitä.

  Sitten alettiin lähestyä nykyaikaa ja tultiin 90 luvulle ja keksittiin, että työttömyyskorvaus riittää palkaksi työstä ja luotiin ensimmäiset orjatyölain asetukset. Ja tuli työkokeilut työharjoittelut yms. Ja palkan maksaminen tehdystä työstä alettiin näkemään sivuseikaksi. Orjatyövoiman perustukset valettiin huolella tällöin.

  Tullaan nykyaikaan ja todetaan, että työttömyys on rikos, josta pitää maksaa kunnan/kaupungin sakkoja
  jolleivat hyödynnä työttömiä orjatyövoimana.

  Ja nykyään onkin monenlaista tahoa on konsulttia, kouluttajaa, työnohjaaja, päällikköä, hallintoa, prosessia, toimikuntaa, yleviä nimikkeitä sinne ja tänne.

  Ja kaikki vain sitä varten, että uusi jännittävä bisnes nimeltä työttömät saisi aina vain uusia ja ihmeellisiä käänteitä palkattoman orjatyön eri muodoissa nyt ja tulevaisuudessa.

  Sillä perustukset, jotka sitä varten aikoinaan valettiin.
  Niin mahdollistaa aivan kaiken tämän ja tulevaisuudessa paljon enemmän. Näistä voisi kertoa esimerkkejä eduskunnassa olevien kansanedustajien, ministereiden julkisina ulostuloina sen suhteen millä kaikella tavalla työttömistä voisi hyötyä tulevaisuudessa.

  Joten bisneksen nimeltä työttömien ryöstäminen ja hyväksikäyttö mitä erilaisemmilla mielikuvitteellisilla nimikkeillä tulee vain laajenemaan, suurenemaan, voimistumaan, tehostumaan ja muuttumaan aina vain tärkeämmäksi työllistäjäksi monien tahojen keskuudessa, jotka hyödyntää toisten hädänalaista asemaa eli työttömyyttä.

  Ja jossain vaiheessa ei varmasti kaukana enää lähitulevaisuudessa työttömyys on rikos, josta pitää maksaa sakkomaksuja ”työttömyyskorvauksestaan” myös työttömän sen lisäksi että tekee orjatöinä ilman palkkaa töitä.

  Tai itseasiassa tämähän toteutuu jo nyt, koska orja maksaa ”palkastaan” 20% veron. Ja tuota veroahan voidaan kyllä nostaa pienellä nuijan kopautuksella lisää ylöspäin…

 5. 7

  Pera sanoo

  ”Työttömälle oli aivan kauhia järkytys, kun oikea työllistämisprojekti tarjosi hänelle mahdollisuutta kuntouttavaan työtoimintaan. Alkoi kauhea vänkääminen, että miksi ei tarjottu työ voi mitenkään kelvata.

  Ensinnäkin työnantaja ei maksanut oikeata palkkaa.”

  Ei vaan työtön järkyttyi siitä, että hänelle tarjotaankin oikeaa palkkaa työstään. Ja kun oli ollut työttömien palkattomassa työssä jo pitkään ennen tarjousta, niin hän aivopesultaan ei voinut uskoa, että oikeata palkkatyötä tarjotaan. Niinpä torjui palkkatyön osaltaan, kun oli unohtanut oikean palkkatyönteon mahdollisuuden jo 20 vuotta sitten, että osaltaa käänsi poskensa uudelleen läimäytettävksi parempien ihmisten tehtäväksi.

 6. 8

  sauhuttlelija sanoo

  En sinänsä ihmettele toimittajien ammattitaidottomuutta, osaamattomuutta tai edes välinpitämättömyyttä.

  Kukas sitä enää tekisi, kun uutiset ovat ilmaisia? On korvattavissa hetkessä kenellä tahansa joka osaa kirjoittaa edes oman nimensä riittävän lähelle oikeaa.
  Pressiklubi on historiaa.

  Niin on myös lehtikuvaajien ammattikunta. ”Lukijan kuvan” hinta on ehkäpä leffalippu. Paitsi että vaikkapa vuoden lehtikuvan ottaneelle kuvan oikeudet ovat leffalipun hinnalla menneet muualle.

  Osaava toimittaja on tässä maailmassa katoava luonnonvara.

  – sauhuttelija

 7. 9

  Juha sanoo

  Käsittämätöntä katkeruuden levittämistä nämä Timosen jatkuvat kuntouttavaa työtoimintaa parjaavat kirjoitukset. Asiasta löytyy kyllä ihan tutkittuakin tietoa.

  Esim. Mira Ylisipolan tekemän tutkimuksen mukaan kuntouttavasta työtoiminnasta ollaan saatu paljon hyviä tuloksia:

  ”Haastatteluista käy ilmi, että kuntouttava työtoiminta koetaan hyvänä ja hyödyllisenä aktivointimuotona. Aikaisemmat tutkimukset sekä tekemäni haastattelut osoittavat, että kuntouttavan työtoiminnan myötä on saatu hyviä tuloksia, mutta kehitystyötä lainsäädännössä ja sen toteutuksessa vielä on niin yleisellä tasolla kuin Mikkelissäkin. ”
  https://www.theseus.fi/handle/10024/33613

  • 9.2

   Matelot sanoo

   Kunhan selkäni kuntoutettaisiin, voisin harkita työtoimintaa.
   Olkapääkin leikattu kahdesti, liikuntakyky rajoittunut, mitään kuntouttamista ei ole tarjottu.
   Minähän sitä kuntouttavaa tarvitsisin, eivätkä täysin työkykyiset, jotka tekevät ”työtä” 9€ kulukorvausta vastaan. Ovatkohan tosiaan tyytyväisiä asiantilaan, epäilen. Pitäisitkö itse vastaavaa toimintaa hyvänä, hyödyllisenä ja aktivoivana, jos se kohdallesi sattuisi.
   Missä ne tulokset sitäpaitsi näkyvät, työllistymisessä palkkaa vastaan? Vai pidetäänkö hyvänä tuloksena sitä, että työtön puuhastelee jotakin yhdentekevää, eikä näinollen jää ”sohvalle bissee kittaamaan”. Sinä ja kaltaisesi eivät tajua nykymaailmaa.

   P.S. Tapaturmista, joista em. vaivat johtuvat on jo vuosia, kuntouttamiseen olisi siis ollut aikaa.

   • 9.2.1

    AMK sanoo

    Myös minulla,pyysin te-toimiston kautta työkyky arviointiin,he jahkailivat onko rahaa onko rahaa ja lopputulos oli emme tee näitä enää,aikaa kului 10 kuukautta, odottivat että lääkärinlausunnot umpeutuvat.???
    Kerronko vielä minulla oli kipuja on aina vain(golfkyynärpää) ortopedi ehdotti lääkitykseksi kortisoonia,en suostunut.Tyttäreni oli mukana ja suuttui kun en ottanut piikkiä.Sanoin että joskus tiedät miksi en suostunut,ehkä parisen vuotta meni kun hän tuli töistä itkien kaulaani kapsahtaen nyt hän tietää miksi en ottanut kortisoonia.Mistä hän sen sai tietää oli ihminen jolle oli lääkityksenä annettu kortisoonia hänen ihonsa oli paperia joka lähti kosketuksena irti.

  • 9.3

   Heipatirallaa sanoo

   Pidä mielessä, että tämä on sanktioitua toimintaa. Jo pelkästään se, että ”kuntoutus” ei oikeasti ole täysin vapaaehtoista tekee siitä hyvin kyseenalaista ja psyykkisesti rasittavaa. Sen lisäksi osa näistä ihmisistä kaipaisi oikeaa fyysistä tai psyykkistä kuntoutusta eikä ilmaistöitä. Eli esimerkiksi pitkäaikaista personal traineria tai lääkärin ja fysioterapeutin palveluita. Ja kuten Saku jo sanoi, tutkitut tiedot toiminnasta osoittavat, että toiminta on äärimmäisen epätehokasta kulutettuun rahaan nähden. Budjettikuria toitottavien olisi syytä liittyä myös vastustamaan tällaista toimintaa.

   Tämän lisäksi vuoden vaihteessa uuden koulutuksen saamista haittaava laki eli ”saman tasoisen tutkinnon” opintotuen tuen poisto ei auta yhtään esimerkiksi ammattikorkeatutkinnon omaavaa. Tämä on tietenkin aivan typerää, koska ammattitutkinnot eivät ole suoraan verrannollisia eikä niistä voi mennä useinkaan ristiinrastiin töihin ja väittää olevansa pätevä. Insinööri ei pääse vuodeosastolle sairaanhoitajaksi, eikä sosionomi mene laboratorioon sotkemaan koko hommaa, kun ei oikeasti vaan tiedä mitä siellä tehdään ja miksi.

   Kaikki esteet uuden ammatin hakemisen edestä pitäisi poistaa eikä pystyttää uusia barrikadeja entisten kaveriksi. Ainakin itse uskon, että uuden ammattipätevyyden saaminen motivoi paljon paremmin kuin 6kk keikka siellä mihin kunta osoittaa ilman korvausta tai toivoa tulevaisuudesta.

  • 9.4

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Mira Ylisipolan AMK-tutkinnon opinnäytetyöllä ei ole tieteellistä painoarvoa. Se osoittaa ainoastaan, että Mira Ylisipola hallitsee tieteellisen tutkimuksen alkeet.

   Siinä on haasteteltu vain KOLMEA kuntouttavassa työtoiminnassa ollutta, eikä heitäkään valittu satunnaisotannalla. Aineistolla ei ole minkäänlaista tilastollista merkittävyyttä. Aina löytyy muutama työtön, joka on kokenut kuntouttavan työtoiminnan hyödyksi. Etenkin kun ohjaajat avustavat haastateltavien valinnassa.

   Jos haluaa kuntouttavaa työtoimintaa puolustella, niin kannattaa etsiä jotain vakuuttavampaa näyttöä sen hyvistä vaikutuksista, mielellään työllistävistä vaikutukista.

   • 9.4.1

    sauhuttlelija sanoo

    AMK:n näyttö on just nimensä mukainen, eli paperi, joka opiskelijan on pakko tehdä päästäkseen koulusta läpi.

    On hyvin helppo löytää useampikin haastateltava joille kuntouttava on paikka jonne mennä, jossa tapaa ihmisiä ja elämässä säilyy jonkinlainen rytmi. Mutta nuo positiiviset puolet on äkkiä katsottu. Nuo käyvät hommassa ihan vapaaehtoisesti.

    Itteä ny yksiselitteisesti vituttaa rakentaa parissa tunnissa tehtävää rappusta viikkotolkulla. Ja sit odottaa ”oikeeta” maalia pari päivää. Ja kun ”oikea” maali saapuu, niin sit kumminkin käytetään ensin valmiiksi hyllyltä löytyvä miranoli. Jota riittää kymmeneen samanlaiseen rappuseen.

    Tai ”pikatyönä” teetetty sakkaämpäri. Entinen ei jostain syystä toimi, niin tehdään uusi samanlainen. Vaikka vanha on sinänsä ehjä. Joten uusi samanlainen toimii just yhtä hyvin kuin entinenkin.

    Tietämätön laittaa osaamattoman tekemään tarpeetonta, niin siinä on koko turha työ vaarassa valua ihan hukkaan.

    – sauhuttelija

    • 9.4.1.1

     keke sanoo

     Kovin katkeralta teksti vaikuttaa vaikka just lyötiin tieteellinen tutkimus käteen joka todistaa ettei siellä tempputyöllistämiskurssila millään voi mälsää olla.

     • 9.4.1.1.1

      sauhuttlelija sanoo

      Mystinen juttu, eikö olekin?

      – sauhuttelija

  • 9.5

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomukset
   Pitkäaikaistyöttömien työllistyminen ja syrjäytymisen ehkäisy
   Tuloksellisuustarkastuskertomus 229/2011

   ”Tarkastuksen perusteella näyttää siltä, että pitkäaikaistyöttömille suunnattujen aktivointitoimien työllisyysvaikutukset ovat jääneet vaatimattomiksi: toimenpiteisiin osallistuminen on lisääntynyt mutta työllistyminen ei.”

   ”Toistaiseksi ei ole myöskään tehty luotettavaa vaikuttavuustutkimusta siitä, onko työmarkkinavalmiuksien kehittämisellä ollut tosiasiallista vaikutusta pitkään työttömänä olleiden myöhempään työllistymiseen.”

   ”Aktivoinnin vaikutukset ovat kaksijakoiset – aktivoinnissa
   epäonnistuminen voi pahentaa syrjäytymisriskiä ”

   ”Osa pitkäaikaistyöttömistä ei tule koskaan palaamaan työelämään. Onkin syytä kysyä, missä määrin työ- ja elinkeinohallinnon toimenpiteitä kannattaa käyttää pelkästään pitkäaikaistyöttömien elämänhallinnan parantamiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn, jos toivoa työllistymisestä ei ole. Tähän saattaisi löytyä jokin toinen, kustannustehokkaampi tapa, kuten aikuissosiaalityön kehittäminen.”

   http://www.vtv.fi/files/2650/2292011_Pitkaaikaistyottomien_tyollistyminen_netti.PDF

   • 9.5.1

    Matelot sanoo

    Ja kukahan on pätevä sanomaan, tarvitseeko joku elämänhallinnan parantamista, miksi ja miten. Entä jos tuntee itsensä täysin tyytyväiseksi, eikä syrjäytyneeksi ollenkaan?
    Noita perusteluja vedetään aina mukaan, kun halutaan esittää, että tarvitaan kuntouttavia ja osallistavia toimenpiteitä,
    ”että ne onnettomat ainakin pääsis pois sieltä sohvalta”.
    Hyi helvetti!

  • 9.6

   Joh sanoo

   Minä en näe asiassa mitään katkeruutta. Minä näen vain epäkohtien pohtimista ääneen.

   • 9.6.1

    töytön sanoo

    Sepä se just on ”Juhalle” käsittämätöntä, kun joku tuo tämän vedätyksen blogissaan kaiken kansan nähtäville. Näistä kun pitäisi olla vaan hiljaa ja totella ylempää tahoa ja tyytyä kohtaloonsa. 🙂

  • 9.7

   Päivin Pylkkerö sanoo

   AMK:n opinnäytetyö, jossa on haastateltu kokonaista kolmea kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa henkilöä, ei ole mikään tieteellinen tutkimus.

 8. 10

  Pohjanmaan poika sanoo

  Ei auta muu kuin tehdä homma kunnille vielä kalliimmaksi kuin maksuosuudet ja kokonaan toimeentulotuen varaan syrjäytetyt tulee. Eli siis vaikkapa ihan vain ottaa tavoitteeksi varastaa joka päivä tai yö jotain. Viedä lumilapiot, ruohonleikkurin bensat, autojen tankistakin löpöt. Kaikkea pientä joka jää vakuutuksen omavastuuosuuden alle.

  Jos ei muuta niin vessapaperit ja satunnaisia pikku työkaluja, toimistotarvikkeita, vaikka kaapelit kunnantalon seinästä yöllä romukupariksi jos ei voi tai halua osallistua palkattomaan työhön ja ruokabudjetti menee tiukaksi alennetun viimesijaisen köyhäinavun seurauksena.

  • 10.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Vihjaatko, että vaikka ”kuntoutettava” ei oikeasti ole kunnalla töissä, niin hänen tulisi toimia kuten kunnan työntekijä? 😛

   • 10.1.1

    Ihmettelijä sanoo

    Tuo varastaminen lienee juurikin sitä ”totuttautumista työelämän pelisääntöihin”, jos saan nyt käyttää näitä termejä mitä kuntouttavan työtoiminnan perusteina käytetään.

    lähde:
    http://te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/tukea_tyollistymiseen/kuntouttava_tyotoiminta/index.html

    Ja työttömän elämänhallinta tässä on varmasti paremmalla mallilla kuin viranomaisten ”elämänhallinta” näitten asioiden kanssa.

    Kuten tältäkin blogilta on saanut lukea, viranomaiset ja päättäjät tässä ovat aivan hukassa ja rikkovat lakeja ja säädöksiä ihan miten sattuu. He ovat nimenomaan käytännön esimerkkejä siitä miten elämänhallinta voi mennä ihan kollektiivisella tasolla pieleen.

    • 10.1.1.1

     AMK sanoo

     Jos ihmisiä kuntoututetaan työttömyydestä,miksi kuntoutujien työn saanti on niin alhainen?Heitä ”kuntoutetaan” seuraavaan ”kuntoutettavaan” orjatöihin.Koska kuntouttava työtoimintahan on työttömien mielestä (aika monien mielestä) on orjatyötä.Mutta ”älynvälähdyksen päättäjien mielestä mahtava homma” (Risukko onäiti)
     Jos viereinen työtekijä saa tessin mukaisen palkan,työtön saa 9ekee päiväs.Ai niin kunnan ns.”Sakkomaksut” laistetaan sillä,ei muutakuin lisää orjia töihin että eliitti saa palkankorotuksia.

     • 10.1.1.1.1

      töytön sanoo

      Selvästihän tässä on ”ylempi johdatus” takana. Palkat on saatava alas hinnalla millä hyvänsä.

      ”Kuntouttavaa” pääsee nauttimaan yhä useampi ja näistä juttuja tehdään iloisin naamoin palkattujen toimittajien huippujutuilla lehtiin.

      Rosvot vetää voitot kotiin entiseen malliin.

      SAK Lyly vois kans perehtyä asiaan pikkuhiljaa työnsäkin puolesta 🙂

     • 10.1.1.1.2

      Anonymouse sanoo

      Se ”ylempi johdatus” on Draghi:

      https://tyhmyri.wordpress.com/2014/11/30/yhteisvaluutta-tarkoittaa-sopimusyhteiskunnan-tuhoa-lukekaa-mita-draghi-oikeasti-sanoi/

      Hän suoraan sanoi, että suomalainen sopimusyhteiskunta on purettava. Palkkojen laskeminen on tehtävä helpoksi, irtisanominen helpoksi, sosiaaliturva purettava, työttömyysturva poistettava ja muuta sellaista. Draghi ei käyttänyt näitä sanoja, mutta tätä hän tarkoitti. Sisäistä devalvaatiota pukkaa.

     • 10.1.1.1.4

      töytön sanoo

      Itseä eniten häiritsee se iso joukko kuka tienaa näillä 9e/päivä työntekijöillä.

      Kokoomus kun on jo aidosti luvannut lisäävänsä tätä toimintaa, niin pisteet heille rehellisyydestä. Pitänee tosin jotain vastakkaista raksia vääntää kuponkiin.

     • 10.1.1.1.5

      sauhuttlelija sanoo

      Jo iso kirja sanoo, että antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät.

      – sauhuttelija

     • 10.1.1.1.6

      Anonymouse sanoo

      Ei ole ketään joka ei tavalla tai toisella olisi lisäämässä tätä orjuutusta ja velanottotoimintaa.

      Yksityisen rahanväärentäjän keinorahasta ei haluta irti = itsetuho.

      Vasemmisto, kepu ja kaikki vallassaolleet ovat pettäneet. Jopa PS-puolue on petollinen (koska Sioni).

 9. 11

  Anonymous coward sanoo

  Kaikki taloudellinen kurjuus, ja rahanpuute nyky-yhteiskunnassa johtuu siitä, että valtion ainoa pelastus rahanpainokone on annettu pois.

  Jos ei ole rahaa, talous tahmaa.

  Ongelma on siinä, että tätä rahaa saa vain ottamalla velkaa. Nyt ollaan tilanteessa jossa harvoilla on enää kanttia ottaa lisää velkaa. Valtio ei voi tulostaa rahaa kiertoon minkäänlaista työpanosta tai pinnistelyä vastaan koska se on kielletty EU:n säännöissä.

  §
  Julkisen rahoituksen kielto

  Suomen Pankki ei saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

  (Tämän lain muuttaminen ei ole mahdollista ilman eroamista euvostoliitosta.)

  ”Valtiovallalla ei ole enää minkäänlaista hallintaa rahaan. Valtiomme ei voi luoda rahaa, se ei voi devalvoida tai revalvoida, koska kierrossa olevan rahamäärän hallinta on yksityistetty pankeille. Ja ainoa tapa miten ja kuinka pankit laskevat rahaa liikkeelle, on luotto. Tämä tarkoittaa sitä, että kierrossa oleva rahamäärä on jonkun ottamaa ja kuluttamaa velkaa. Ja tämä taas tarkoittaa sitä, että kaikella rahalla on olemassa täsmälleen yksi suunta: takaisin pankkiin. Kokonaisuudessaan tämä meinaa sitä, ettei ole olemassa sellaista määrää työtä, tuotantoa, leikkauksia, yksityistämistä, veronkorotuksia jne., joilla tästä taloudellisesta ahdingosta voitaisiin kaivautua ulos. Tällaisessa järjestelmässä on täysin merkityksetöntä kuinka paljon, vähän tai kauan työtä tekee; kierrossa oleva rahamäärä ei kasva senttiäkään.

  Tässä järjestelmässä pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon. Elämme siis järjestelmässä, jossa ilman velkaa ei ole rahaa. Ja ilman rahaa ei ole taloutta. Sairaus on rahan syntymekanismi, kaikki muu on vain oiretta tästä. Paranna sairaus ja oireet katoavat.”
  Kirjoittaja on suositun Kaninkolo-blogin ylläpitäjä.

 10. 12

  Jari Kähkönen sanoo

  Mitä tulee katkeraksi syyttelyyn, se on hylättävä halpa-arvoisena alkeispsykologisena taukojumppana, jossa ääneen rynnännyt lähinnä pyrkii alistamaan kohteensa yleisellä meluamisellaan ja viimeistelemään tekonsa häpäisemisellä. Siinä ei ole mitään sisältöä, koska ihminen ei ole aina parhaita mahdollisia valintoja tekevä kaikentietävä ja -taitava eläjä. Siksi tästä ei liioin seuraa, että jokin on aina parempi kuin ei mitään tai että jokainen on aina itse syyllinen omaan epäonneensa. Ei pidä suostua stereotyypiksi, itse itsensä rampauttajaksi tai itsensätoteuttavaksi kielteiseksi ennusteeksi, koska elämä on aina jokaisen oma, vaikka elettäisiinkin inhottavassa luokkayhteiskunnassa missä varsinaisten pyöveleiden lisäksi on joitain ihmiskäsitysvikaisia eläjiä, jotka huvittelevat vakavilla asioilla. Työvoimapolitiikka on uusi keihäänkärki, kun pääoma uudelleenmäärittelee palkkatyötä näinkin rankasti kun se nykyään tosiasiassa tekee.

 11. 13

  Anonymouse sanoo

  Yhteiskuntamme rahanpuutteen syy :

  ”Valtiovallalla ei ole enää minkäänlaista hallintaa rahaan. Valtiomme ei voi luoda rahaa, se ei voi devalvoida tai revalvoida, koska kierrossa olevan rahamäärän hallinta on yksityistetty pankeille. Ja ainoa tapa miten ja kuinka pankit laskevat rahaa liikkeelle, on luotto.

  Tämä tarkoittaa sitä, että kierrossa oleva rahamäärä on jonkun ottamaa ja kuluttamaa velkaa. Ja tämä taas tarkoittaa sitä, että kaikella rahalla on olemassa täsmälleen yksi suunta: takaisin pankkiin. Kokonaisuudessaan tämä meinaa sitä, ettei ole olemassa sellaista määrää työtä, tuotantoa, leikkauksia, yksityistämistä, veronkorotuksia jne., joilla tästä taloudellisesta ahdingosta voitaisiin kaivautua ulos.

  TÄLLAISESSA JÄRJESTELMÄSSÄ ON TÄYSIN MERKITYKSETÖNTÄ KUINKA PALJON, VÄHÄN TAI KAUAN TYÖTÄ TEKEE; KIERROSSA OLEVA RAHAMÄÄRÄ EI KASVA SENTTIÄKÄÄN.

  Tässä järjestelmässä pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon. Elämme siis järjestelmässä, jossa ilman velkaa ei ole rahaa. Ja ilman rahaa ei ole taloutta. Sairaus on rahan syntymekanismi, kaikki muu on vain oiretta tästä. Paranna sairaus ja oireet katoavat.”

  Tuon Kirjoittaja on suositun Kaninkolo-blogin ylläpitäjä.

  http://www.magneettimedia.com/nakokulma-taloudesta-ilman-velkaa-ei-ole-rahaa-ilman-rahaa-ei-ole-taloutta/

  Kaikki valtapoliitikkomme ja kaikki merkittävät puolueemme palvelevat pankkiireita; kansa saa heidän puolestaan vaikka kuolla. Velkarahajärjestelmää tuetaan ”leikkauksilla”, ”säästämisillä” ja ”rakenneuudistuksilla”, vaikka niistä ei ole mitään apua.

  Pelkkää itsetuhon edistämistä on yrittää keksiä keinoja pelastautua tai parantaa elämisen edellytyksiä rikollisten käsissä olevan rahahuijausjärjestelmän sisällä !

  ”On suorastaan narrin hommaa hoitaa velkarahajärjestelmässä tapahtuvaa automaattista talouden kuristumista julkimedian keskusteluissa mainituilla ”sopeutustoimilla.” On narrin hommaa yrittää sopeutua velkahirressä roikkumiseen ja kansan tuhoutumiseen. Jos joku tosissaan haluaa parantaa maamme oloja, hänen tulee kiskoa velkarahajärjestelmä juurineen maasta pois.” – V.I.Laurio

  ”Vasta sitten, kun huomaa, mitä monopolilla tarkoitetaan, kun kanssapelaajalla ei vain ole rahaa enemmän kuin kaikilla muilla yhteensä, vaan tällä myös rahanpainokone, vasta sitten on Rothschildien rahoittaman sionistisen maailmanherruuden historia helposti ymmärrettävissä.” – Ties kuka

  ”Jos amerikkalaiset koskaan sallivat pankkien kontrolloida heidän rahansa liikkeelle laskemista, ensin inflaation avulla (lainahanat avataan), sitten deflaation avulla (lainahanoja kiristetään), pankit ja korporaatiot, jotka kasvavat heidän ympärilleen, tulevat viemään ihmisiltä kaiken omaisuuden, niin että lopulta heidän lapsensa havaitsevat olevansa kodittomia mantereella, jonka heidän isänsä valtasivat. – – Uskon vilpittömästi, että pankkilaitokset, joilla on oikeus laskea liikkeelle rahaa, ovat vaarallisempia kuin armeijat” (USA:n presidentti Thomas Jefferson).

  ”Olemme täysin riippuvaisia liikepankeista. Jonkun on lainattava jokainen dollari, joka meillä on liikenteessä, käteisenä tai luottona. Jos pankit luovat runsaasti synteettistä rahaa, olemme vauraita, jos eivät, näemme nälkää. Olemme täysin ilman pysyvää rahajärjestelmää. Kun asiasta saa täyden kuvan, toivottoman tilanteemme traaginen mielettömyys on miltei mahdoton uskoa, mutta siinä se on. Se on kaikkein tärkein asia, jota älykkäät ihmiset voivat tutkia ja pohtia. Se on niin tärkeä, että nykyinen sivilisaatiomme saattaa luhistua, ellei sitä ymmärretä laajalti ja ellei puutoksia korjata pian” (USA:n keskuspankki FED Atlantan luottopäällikkö Robert H. Hemphill v. 1934).

  ”Antakaa minun painaa ja kontrolloida kansakunnan rahaa ja minä en välitä, kuka sen lait kirjoittaa” (pankkiiri Meyer Rotschild v. 1790).

  ”Rothschildit voivat aloittaa ja estää sotia. Heidän sanansa voi luoda ja hajottaa valtakuntia” (Chigaco Evening American 3.12.1923; Rothschildit ovat johtava pankkiiridynastia).

  ”Rahan kohtalo on ja tulee aina olemaan kansan kohtalo” (finanssiasiantuntija tri Franz Pick).

  Toistuvat lasku- ja nousukaudet ovat kuin lypsämisliikkeitä, joilla yhteiskunnista lypsetään varallisuus pankkien osakkeenomistajien lypsysankoihin. Euroopan kansat ovat olemassa ja elossa lypsämistä varten, kuin lehmät navetassa (navettana EU), hyötykarjaa siis. Lainanantoa ja korkotasoa säätelemällä pankkiirit kykenevät luomaan nousu- ja laskukausia, jopa lamakausia ja romahduksia, aivan mielensä mukaan ja hyötymään niistä. Kaikki maailman taloudelliset tapahtumat ovat tarkasti suunniteltuja, eikä mikään ”kriisi” tule sattumalta.

  Ratkaisu olisi yksinkertainen, mutta petolliset päättäjämme eivät tätä halua tehdä :

  Esimerkiksi:
  Valtio tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan.

  Jos valtio voi laskea liikkelle velkakirjoja, joiden avulla yksityiset liikepankit tulostavat valtioiden tileille rahaa lainasopimusta vastaan, niin aivan hyvin valtio voisi luoda itsekkin nämä rahat omille tileilleen siitä samasta tyhjästä ilmasta josta yksityiset liikepankitkin nykyisin tämän rahan luovat.

  Thomas Edison: ”Jos hallitus voi laskea liikkeelle dollarin velkakirjan, se voi aivan yhtä hyvin laskea liikkeelle dollarin setelin.”

 12. 14

  miuke sanoo

  itse eniten ihmetytää se kun kuntoutavaan työtoimintaan laiteteaan
  kaiken laisia ihmisiä sekaisin on entistä alkoholistia mielenterveyskuntoutujaa
  sit myös ihan normi ihmisiä
  näin normi ihmisenä se helvetin apatia ja kiree ilmapiiri siellä ahdistaa
  kukaan ei varmaan ole tutkinut minkälainen ilmapiiri noissa kuntoutavamn ryhmissä valitsee
  ite jouduin just helvetiliseen konflictiin yhden kuumakalle kuntoutujan
  siis samassa ryhmässä olevan kanssa olaan hieman eri aaltopituudella
  pitää miettiä meenkö sinne enään ens viikolla

  myös se jäynää että kuinka ongelmaiset ihmiset tollaseen pistetään
  se kynnys on tosi matala
  siis joskus sillä heiluu täysin napeisaan olevia tyypejä joista ei voi tietää suuniteleeko ne jotain joukkomurhaa
  niin paljoniitä toi kuntoutava työ toiminta niitä korpee
  oikeesti
  mun kauhuskenaario voi vielä tapahtua
  jos jollain alkaa napsuun siella huolella ja kiva olla silloin paikalla

  • 14.1

   töytön sanoo

   Ihan mielenkiinnosta.. Mitäs sinun ”aktivoinnissa” kyseltiin?

   Ohan tämä järjestelmä ihan älytön, tsemppiä vaan.

 13. 15

  hyvä oulu sanoo

  jumaliste oulun orjatyöleiri toivotavasti mentää tukiaisensa ja toiminta loppuu

  • 15.1

   AMK sanoo

   Toivossa on hyvä elää.Mutta tekeekö päättäjät mitään kohta heillä alkaa vaaliloma ja he eivät kerkiä joutavanpäiväisiä asioita hoitamaan.

 14. 16

  Eija sanoo

  Entäs jos k u k a a n ei mene näihin orjatöihin? Jos me kaikki kieltäydymme, mitä sitten tapahtuu? Loppuuko tämä toiminta vai keksivätkö tilalle jotain muuta? Miksi me hyväksymme tämän? Onko tämä tosiaan vain rahasta kiinni; ettemme uskalla jättäytyä rahattomiksi? Mutta pitäähän sitä saada toimeentulotukea?

  Tietenkin, jos se suuri enemmistö on tyytyväisiä tähän järjestelmään, ei muutosta tule ainakaan parempaan suuntaan. Kysyn kuitenkin vielä; miksi hyväksymme tämän toiminnan?

  • 16.1

   CL sanoo

   On olemassa käytännössä vedenpitävä tapa kieltäytyä kuntouttavasta työtoiminnasta ilman perusosan alentamista (työmarkkinatuki kuitenkin menee alta). Riittää, että lukee lainsäädännön ja valittaa sen mukaisesti. Ei kunnilla ole resursseja laskea perusosaa lain mukaisesti. Moni vain ottaa passiivisesti vastaan annetun päätöksen, vaikka yhdellä kirjeellä saisi sen 20 prosenttia takaisin.

  • 16.2

   Jokuvainen sanoo

   Sitä suurta enemmistöä ei nyt kiinnosta tämä asia ollenkaan. Se ryhmä ml. minä, joihin näitä toimenpiteitä sovelletaan on kuitenkin varsin pieni ilman edunvalvontaa.
   Itse asiassa vasemmistopoliitikot ovat rummuttaneet vuosia, että kuntien pitäisi järjestää jotakin työtoimintaa pa-työttömille. Muistan entisen äärivasemmistopoliitikko Marjatta Stenius-Kaukosenkin pitäneen näitä kuntien ”sakkomaksuja” häpeätarhana jossakin lehtihaastatteluss, oliko Hesarissa pari vuotta sitten. No, tässä on sitten tulos, eli sitten keksitään kaikenlaista hommelia, joka ei vie kuntouttavassa työtoiminnassa olevien elämäntilannetta yhtään eteenpäin.

 15. 17

  AMK sanoo

  Rahattomana ei saa ruokaa eikä voi maksaa laskujaan.Suuri enimmistö mikä tarkoittaa hyvin toimeentulevaa palkkaa nauttivaa eliittiä jotka haluavat työttömistä orjia ;koska suomen talous pelastuu sillä???!!!!Pelastuuko???

 16. 18

  Aurelia sanoo

  On todella hienoa, että jatkuvasta, joskus räikeästi ohi aiheen menevästä kritisoinnista, haukkumisesta ja trollaamisesta huolimatta jaksat edelleen ottaa kantaa epäkohtiin ja avata näitä tilanteita myös niille, joille termistö ei ole tuttua. Olen seurannut tätä blogia ja kuntouttavaan liittyvää hypetystä mediassa jonkin aikaa, ja näitä kirjoituksia lukuunottamatta on joskus vaikea löytää kirjoituksista päätä tai häntää. Muutamassa paikassa eri puolilla Suomea kuntouttavaan osallistuneena mielipiteeni on, että varsinkin uutisoinnin suhteen totuus ja artikkeli eivät aina kohtaa täysin.

  Mielestäni on omituista keneltäkään kuvitella, että nuo mainitut ”avustavat tehtävät” eivät olisi automaattisesti palkkatyön tekijältä pois. Olen kuullut, että ylimääräinen rasite kyllä tuntuu niinä päivinä kun harjoittelijoita tai kuntoutujia ei ole töissä ja nekin 9-euroisten työnkuvaan kuuluvat pikkuhommat on jonkun ehdittävä tehdä. En ole vielä kertaakaan nähnyt sellaista oikeassa työpaikassa palkansaajien keskellä tehtävää kuntoutusta tai harjoittelua, jossa tekemistä temmataan tyhjästä ilman, että sillä on mitään vaikutusta palkansaajiin suuntaan tai toiseen.

  Joissakin paikoissa vuosia aiemmin on kavereina ollut myös ihmisiä, jotka olivat terveitä, joillakin oli jopa koulutusta ja kymmenien vuosien työkokemus ja toisilla uudelleenkouluttautuminen haaveissa, ja silti heidät oli patistettu kuntouttavaan työtoimintaan. Paikkojen välillä on myös laadun ja asiakkaan hyötymisen suhteen ollut suuria eroja, näiltä osin meno on tosin saattanut viime aikoina muuttua.

  En tiedä onko asiasta uutisoitu, mutta tutustuessani kuntouttavaan viimeksi minulle kerrottiin, että jossain vaiheessa on paljastunut tapauksia, joissa kuntouttavan asiakas teki kirjaimellisesti palkansaajan töitä, joskus ilman valvontaa. Tästä syystä painotetaan rankasti ”avustavia tehtäviä”, ja tämä nimike näyttää kelpaavan niille, jotka haluavat uskoa pakkoaktivoinnin olevan superupee juttu kaikille työttömille karvaa katsomatta.

  • 18.1

   Jokuvainen sanoo

   Täytyy nyt muistaa, että oppilaitoksistakin tulee palkattomia työharjoittelijoita, koska työharjoittelu kuuluu yhtenä osana ammattikorkeakoulujen opintosuunnitelmiin. Sama pätee myös ammatilliseen koulutukseen.
   Mutta onhan tämä mahdollinen hypetys kuty:stä erikoista. Toiminta vain lisää kuntien ja Kelan menoja. Ehkä toiminnan tarkoituksena onkin vain palvella suuren yleisön ”oikeudenmukaisuuden” tunnetta, että saadaan ne lusmut sohvalt kaljaa kittaamasta veronmaksajien rahoja, vaikka nykyaikana kuka tahansa voi joutua pa-työttömäksi, jolloin pilkka osuu omaan nilkkaan.

   • 18.1.1

    Aurelia sanoo

    Opiskelun puolesta työharjoittelijat ja työssäoppijat ovat pääosin asia erikseen ja niissä on tehtävien suhteen vähän eri kuviot kuin kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa. Ns. oikean työn teettäminen melkein valmiilla opiskelijoilla on lainmukaista, vaikkakin palkallisia työntekijöitä kohtaan joskus yhtä haitallista. Opiskelijoilla työssäoppimisesta/harjoittelusta on koulutuksen suhteen hyötyä, ja teoriassa mahdollisuus saada myös palkkaa. Kuntouttavan työtoiminnan/työkokeilun varsinainen hyöty jää pieneksi, kun huomioidaan mahdollisuudet työllistymiseen jakson jälkeen.

    Olen samaa mieltä, kuty ja työkokeilu pyörinevät otsikoissa suurimmalta osin antaakseen positiivisen mielikuvan. Meillä on vastikkeellista työttömyysturvaa, katsokaa kuinka upeasti homma toimii! Maksamme jopa (ehkä) matkat työtoimintaan, mutta onhan sinne pyöräily/kävely/konttaaminenkin yhtä aktivoinnin ihanuutta.

    En kiellä etteikö oikeasti kuntoutuville ole näistä hyötyä, vaikka asiat voisikin hoitaa toisin – vaikkapa siinä utopiassa, jossa työtä voi tehdä voinnin mukaan ja saada siitä oikeaa palkkaa tehdyn työn mukaan. Toteutuksesta lienee turha haaveilla.

    • 18.1.1.1

     LL sanoo

     Oikeasti kuntoutuville?

     Kuntouttavaan työtoimintaan ohjataan täysin työkykyisiä, koulutettuja ja ammattitaitoisia pitkäaikaistyöttömiä, jotka on vain leimattu työkuntoutusta tarvitseviksi. Tai sitten työtön painostetaan sosiaaliturvan leikkaamisen uhalla palkattomaan työhön.

     Ne, jotka eivät ole työkykyisiä tarvitsevat sosiaali- ja terveyspuolen palveluja ja sen mukaista kuntoutusta tai terveyshuoltoa. Ei palkattoman työn teettäminen voi ”kuntouttaa” ketään.

     • 18.1.1.1.1

      pitkäaikaistyötön sanoo

      Kuntouttava työtoiminnan alkuperäinen tarkoitus on olla sosiaalista kuntoutusta. Jos joku erakoitunut työtön työtoiminnan myötä tottuu uudestaan työpaikan omaisiin olosuhteisiin ja siihen liittyvään sosiaaliseen kanssakäymiseen, niin onhan hän sitten sosiaalisesti kuntoutunut. Kyllähän noita ”oikeasti kuntoutuvia” voi olla.

      Kuntouttava työtoiminta sinänsä ei ole ongelma vaan sen kategorinen väärinkäyttö. Absurdissa nykymaailmassa puhutaan jopa työllistämisestä kun työttömiä saadaan ohjattua kuntouttavaan työtoimintaan.

     • 18.1.1.1.2

      Aurelia sanoo

      Juuri näin. Työkyvyttömyyden arvioinnissa (tai oikeammin lääkäriarvion paikkaansapitävyydestä päättämisessä) olisi yhtä lailla paljon parannettavaa, mutta se ei varsinaisesti liity tähän. On nimittäin olemassa monenlaista tallaajaa laidasta laitaan, kuten työkykyä (joskus väliaikaisesti) heikentäviä seikkojakin. Joillekin tosiasiallisesti mahdollisimman pehmeä lasku työelämään ilman vastuuta ja suuria odotuksia tai shokkisosiaalistamista on hyväksi koettu kuntoutusmuoto. En väitä edes vitsinä etteikö nykysysteemissä olisi tuhottomasti parannettavaa, mutta raa’asti asiakasjakauman puolesta siellä tosiaan on niitäkin, joille homma ajatuksen tasolla on hyväksi.

     • 18.1.1.1.3

      pitkäaikaistyötön sanoo

      Kukaan ei päädy kuntouttavaan työtoimintaan lääkärin työkykyarvion perusteella. Yleensä kunnan sosiaalityöntekijä sitä ehdottaa TE-toimiston virkailijan säestämänä. Kumpikaan ei tyypillisesti tiedä työttömän käytännön elämästä yhtään mitään muuta kuin mitä työtön itse ko.palaverissa kertoo. Pukeutuminen, käyttäytyminen, työura, koulutus ja 500 päivää työmarkkinatukea ratkaisevat.

     • 18.1.1.1.4

      Aurelia sanoo

      Tarkoitin lääkäriarvioon viitatessani varsinkin viime aikoina tiukentuneita kriteereitä työkyvyttömäksi toteamiselle, ja miten usein lääkärit, jotka eivät koskaan ole tavanneet potilasta, kumoavat hoitavan lääkärin työkyvyttömyysväitettä tukevia lausuntoja.

      Näistä työkykyisiksi julistetuista muodostuu yksi kuntouttavan työtoiminnan kohderyhmä, joka tarvitsisi ihan muuta kuin pakotettua työkuntoutusta. Työkyvyttömien, KELAn mielestä työkykyisten, ja täysin työkykyisten työttömien väliin mahtuu vielä oma ryhmänsä juuri heitä, joita pitkäaikaistyöttömyys/sosiaalisten suhteiden puute/pitkältä sairaslomalta tai määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä palaavat, jotka tarvitsevat pehmeää laskua ja totuttelua työelämään. Heitä kuntouttava ideana palvelee, vaikka toteutus onkin nykyiseltään järkyttävä.

 17. 19

  Savon Susi sanoo

  Sattuipa silmään Karjalaisessa ollut artikkeli kuntouttavasta työtoiminnasta.

  ”Julkaistu: 20.02.2015 10:36
  Työpajatoiminnalla kehitetään valmiuksia palata työelämään
  Karjalainen

  Työpajatoiminnalla kehitetään valmiuksia palata työelämään
  Lieksalaisia pitkäaikaistyöttömiä pyritään aktivoimaan jälleen työmarkkinoille työpajatoiminnan avulla.

  Vuoden alussa alkanut Pielispaja-hanke jatkaa samankaltaisella konseptilla, josta saatiin kannustavia tuloksia viime vuosikymmenen lopussa päättyneessä Ilopuroset-hankkessa.

  – Tehdään käsitöitä tekstiileistä, huovutetaan, ommellaan, kudotaan kangaspuilla, keittiötehtäviä, tietotekniikkaa, pieniä puutöitä, metallitöitä ja niin edelleen, Pielispaja-hankkeen projektipäällikkö Tuula Lohtander selvittää.

  Kuntouttavaksi työtoiminnaksi luettavan työpajatoiminnan avulla on tarkoitus kehittää asiakkaiden yleisiä työmarkkinavalmiuksia, ammattitaitoa ja osaamista. Työpajatoiminnan ohessa asiakkaat tutustuvat myös alueen yrityksiin ja oppilaitoksiin.

  Pielispaja tarjoaa työpajapaikan 12 asiakkaalle kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Työpajatoimintaan osallistuville maksetaan työmarkkinatuen lisäksi yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus.”

  http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/68296-tyopajatoiminnalla-kehitetaan-valmiuksia-palata-tyoelamaan

  • 19.1

   Ihmettelijä sanoo

   Samassa lehdessä,

   ”Ammattikoululla on ollut täystouhu menossa vuodenvaihteesta lähtien. Oppilaat ovat todella innokkaasti mukana, koska tällaisia tilaisuuksia tulee harvoin vastaan. Ammattikoulu rakentaa esimerkiksi kaikki tilapäissähköistykset. Se tarkoittaa satoja tunteja työtä.”

   http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/67884-mm-kisoissa-varauduttu-kaikkeen-jos-iltakilpailujen-aikana-sahkon-jakelu-keskeytyy

   Noittenkin sirkushuvien mukana liikkuu isot rahat – mukana on mm. isoja mediayhtiöitä, muttei raha se ei varmana liiku noille ammattikoulun pojille päin mitenkään.

   Pistetäämpä vaikka koko kansanedustaja völjy johonkin vastaavaan hommaan (vaalien jälkeen), niin ei varmaan eväkään liikahtaisi ilman isoa palkkaa.

   Pistäisivät pojat järjestäjät pakkorakoon, jollei palkkaa tule – valot sammuvat.

   Ei kissakaan kiitoksella elä ja niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.

   Tuon ilmaistyön (aina pitkä palkaton työharjoittelu kaikissa) takia en lähde enää mihinkään kouluun, pitäkööt tunkkinsa.

   Aletaan mekin elää niinkuin poliitikot – ahneus ja mistään piittamaton omanedun tavoittelu aina päällimmäisenä ja Oma hyvinvointi aina ensin. Aina!

   Josko siitä oppisivat, että sitä saa mitä tilaa.

   • 19.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Noissa hiihtopiireissä voinee välttyä palkattoman työn tekemiseltä nauttimalla väärän merkkistä energiajuomaa.

 18. 20

  sauhuttlelija sanoo

  Opiskelu on siinä mielessä eria asia, että yksilötasolla sillä on selkeä alku ja loppu. Opintoihin kuuluvat harjoittelut kun päättyvät valmistumiseen.

  -sauhuttelija

  • 20.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Jos valmistuminen tarkoittaisi työllistymistä, niin sitten harjoittelut päättyisivät. Jos opiskelee työttömyysetuudella ja valmistuu, niin hetken päästä harjoittelu voi hyvinkin jatkua työkokeilun nimissä ja ehkä jopa samassa firmassa.

   Eikös se opiskelu muutenkin ole nykyään läpi elämän jatkuvaa. Aina kun ei työllisty, niin pitää opiskella uusi talouselämän tarpeita vastaava ammatti systeemin miellyttämiseksi.

   • 20.1.1

    sauhuttlelija sanoo

    Tarkoitin sitä, että valmistumisen jälkeen kukaan ei komenna samaan kouluun samoine harjoitteluineen. Koulun päätyttyä saa taskuunsa vaikkapa ne sähkömiehen paperit, joilla sitten työllistyy tai ei.

    • 20.1.1.1

     Jokuvainen sanoo

     Koulutus on todellakin eri juttu. Yleensä varsinkin aikuispuolella ollaan motivoituneita, koska siellä ollaan vapaaehtoisesti ja sillä opiskelulla on jokin tarkoitus.
     Tietenkin nykyään nuo ilmaiset harjoittelut ovat arkipäivää, mutta se on nykyaikaa, niin se on muissakin maissa.

     • 20.1.1.1.1

      Motivaatio? sanoo

      No jaa, miten tuon opiskelun nyt ottaa. Itselläni on mm. DI:n paperit, muitakin löytyy, ja opiskelen mm. avoimessa yliopistossa koko ajan lisää. Motivaatiotakin riittää.

      Siltikin lienee melkoisen selvä, että opiskelulla ei enää työllistymisen todennäköisyys tästä noin nollasta juuri nouse.

      Voisi toki esim. sähkömieheksi opiskelussa motivaatiokin olla hiukan niin ja näin, kun kerran olen johtanut organisaatiota, jonka palvelukseen kuului näitäkin useampi organisaatiokerros alempana n. 70 kpl. Ja kun nyt kuitenkin löytyy läheiseltä alalta paljon korkeampaakin koulutusta.

 19. 22

  moi sanoo

  En ollut aiemmin huomannutkaan että tuohon ”työhön” oikein koulutetaan vartavasten, elin luulossa heidän olevan milloin mitäkin sosiaalialan käyneitä.
  Meneehän sitä valtion rahaa kivasti hukkaan näihinkin, vuoden kestäviin kapokoulutuksiin.

  Yrittäjänä toimiminen? Sielläkin on puskua siirtää vastuu yksittäisille henkilöille – joka taas omalta osaltaan automaattisesti koventaa otteita pyöritykseen joutuneita kohtaan, kun on oma leipä pakolla revittävä.

  http://www.kiipula.fi/fi/koulutustarjonta/aikuisten_koulutus/tyovalmennuksen_erikoisammattitutkinto

  ”Koulutus antaa valmiudet työskennellä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka tarvitsevat erityistä tukea muutos- ja siirtymävaiheisiin työelämään pääsemiseksi, työelämässä pysymiseksi tai työhön palaamiseksi.”

  ”Pakolliset tutkinnon osat
  • Ammatillinen toiminta työvalmennuksessa
  • Asiakkaan työvalmennusprosessissa toimiminen
  • Työelämäosaaminen ja työvalmennuksen vastuuhenkilönä toimiminen

  Valinnainen tutkinnon osa (valitaan yksi)
  • Työvalmennuspalveluiden kehittäminen ja tuotteistaminen
  • Yrittäjänä toimiminen työvalmennuksessa”

  • 24.1

   Saku Timonen sanoo

   Käsitit ihan oikein. TVY on ja on ollut jo 20 vuotta pelkkä sylikoira eikä mikään työttömien edunvalvoja. Siitä kertoo jo sekin, että työttömien yhdistykset ovat pahimpia palkattoman työvoiman hyväksikäyttäjiä.

   • 24.1.1

    LL sanoo

    TVY käsittääkseni, voin olla väärässä tässä asiassa, perustettiin edellisen laman aikana jotta työttömien tilannetta olisi vähän lievennetty 1990-luvun kaameimpina vuosina. Minulla on sellainen mielikuva, että mukana perustamistoimissa oli myös ay-väkeä. Tarkoitus lienee ollut alunperin ollut hyvä, mutta järjestöstä tehtiin pelkkä sylikoira tai pitäisikö sanoa vallanpitäjien palatsikoira. Ei hauku eikä pure valtaeliittiä.

  • 25.1

   Päivi Pylkkerö sanoo

   Voima-lehden haasttatteleman Lea Karjalaisen vastaus kysymykseen, mitä osallistavan sosiaaliturvan aktivointitoimenpiteet voisivat olla: ”Karjalainen: (kovaa naurua) Jaa…joo (laskeva äänenpaino), no, se on paljon mahdollista, että minä olen sanonut. Minä olen sanonut joskus senkin… (hilpeästi), että saadaan tähän vähän satiiria matkaan, olen sanonut, että Suomen pitää ottaa Kreikan vakuuksista yksi saari ja ottaa Viikkari tai Silja Line ja kuskata kaikki meidän kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat saarelle Kreikkaan. Ja kerran viikossa tuopi Finnairin kone lenkkimakkaraa ja ruisleipää ja (räjähtävällä naurulla) me elämme siellä herroiksi! (nauraen) Eikä tartte rakentaa asunnottomille asuntoja… niin…”

   http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2014/numero-3/tyottomien-virallinen-aanitorvi

 20. 27

  yksi esimerkki sanoo

  Olen ikuinen pätkätyöläinen. Vuoden 2013 alusta työllistyinitse löytämääni palkkatukityöhön, joka jatkui helmikuun 2014 loppuun. Eli yli vuoden ja saavutin jopa työssäoloehdon eli sain maaliskuun 2014 alusta ansiosidonnaista päivärahaa. Omatoimisesti sain huhtikuussa uuden pätkätyön, joka päättyy toukokuun lopussa.

  No. Marraskuussa 2013, vaikka olin töissä minulle tarkistettiin tuo työllistymissuunnitelma. Tietenkin siellä puhuttiin palkkatuesta, mutta vaihtoehtona annettiin työkokeilu, joka piti toteuttaa viimeistään 21.5.2014. (Työkokeilu on palkatonta työharjoittelua!)

  No. Toukokuun lopulla siis sain pyynnön, että pitää selvittää olenko noudattanut ko.suunnitelmaa. Siis, että mitä? Olin sillä hetkellä palkkatöissä. Olisiko minun pitänyt mennä työkokeiluun palkkatyön sijasta. En tiedä logiikkaa. Te-toimisto tietää, että olen töissä, mutta silti pitää selittää miksi työkokeilu ei kelpaa!

  Kyllä kyrsii tämä byrokratia, mutta parempi olla hiljaa, sillä kaikesta huolimatta olen syyllinen kunnes pystyn toisin todistamaan. Näin se menee te-toimistoissa. ”Rikosrekisteri” pysyy muistissa kaikkitietävien virkailijoiden vuosikaudet.

  Eli väännän rautalangasta. Jos työtön vetää turpaan te-toimiston virkailijaa, selviää useinmiten pienemmällä rangaistuksella kuin siitä, että ei määräyssä ajassa toteuta työllistymissuunnitelmaa!
  jonkun bloki aamulehdestä

  • 27.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Vaikuttaa siltä, että palkkatukityöhön mennessäsi et lopettanut asiakkuutasi TE-toimistossa.

 21. 28

  noudatetaan lakia sanoo

  Kuntoutussäätö tekee yrityksille alihankintana esimerkiksi kokoonpano-, pakkaus‐ ja postitustöitä. Työn tekevät Kuntoutussäätiön työkeskuksen kuntoutujat, joilla tavoitteena on elämänhallintataitojen kehittäminen.

  Pussitus- ja pakkaustyöt ovat sisältäneet mm. verhotarvikkeita, hansikkaita, ruuvituotteita. Kokoonpanotöinä on ollut putkistojen osien ja kulunvalvontatuotteiden kokoamista. Postitustöihin kuuluu mainosten lajittelua, pakkaamista, tarrojen liimaamista yms. Lisäksi töinä on ollut mm. tuoteselostetarrojen kiinnittämistä ja antennimastojen koneistusta.

  Työkeskuksen toimintaa ohjaavat ammattitaitoiset työhönvalmentajat. Työhönvalmentaja voi tulla perehtymään yrityksen toimintaan ja työntekoon. Sitä kautta varmistamme laadun ja osaamisen työkeskuksessa työskennellessä.

  Työkeskuksessa on laaja valikoima välineitä ja koneita töiden
  tekemiseksi. Tarpeen vaatiessa voimme myös hankkia uusia työvälineitä.

  Olemme tehneet alihankintatöitä noin 30 vuotta.

  Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!
  työkeskus-pysty
  Työhönvalmentaja Veijo Hattunen
  p. 040 833 2982, veijo.hattunen@kuntoutussaatio.fi

  Kuntoutuspäällikkö Marja Heikkilä
  p. 040 837 2531, marja.heikkila@kuntoutussaatio.fi

  Kilpailukykyisistä hinnoista ja aikataulusta sovimme yksilöllisesti työmäärän mukaan.

  Voit myös tulla tutustumaan työkeskuksen toimintaan. Tilat sijaitsevat Helsingin Malminkartanossa osoitteessa Pakarituvantie 4.

  • 28.1

   AMK sanoo

   Ja taas työttömien hyväksi käyttämistä.Koska ja kuka tästä ärähtää,ei ainakaan risukko eikä räty.Tämähän on kuntouttamista.Sama jos kansalaiset sanoisivat kansanedustajille tai ministereille teille riittää 9 euron kulukorvaus +työmarkkinatuki koska te teettä ”työtä”???? ette palkan takia vaan vakaumuksenne takia,haluatte auttaa muka huonompi osaisia.P.skan marjat.

 22. 29

  miuke sanoo

  Työhönvalmentaja voi tulla perehtymään yrityksen toimintaan ja työntekoon
  sen työn teikiästä ei mainita sanalakaan

 23. 30

  Oksa sanoo

  Plussat kirjottajalle!! Tais olla Ahon hallitus silloin kun kunnilta otettiin pois tää työllistämisvelvoite… eli yli vuoden työttömänä olleille piti tarjota työtä. Ja silloin ei juuri kukaan joutunu sossunluukulla käymään… Työsuhde oli yleensä 10kk, millä pääsee ansiosidonnaiselle…Valtio ei varmaan säästö innoissaan miettiny sitä, mitkä kulut seuraa pitkä aikais työttömyydestä…. Paikkakunnalla missä asun, olis aivan älyttömästi töitä, mitä kukaan ei tee… esim. Tyhjilleen jääneiden talojen korjausta, ”risusavottaa”… Hävettää, kun käppäilee hurtan kans lenkil, ja kattelee, mihin kuntoon on kaikki paikat päästetty…. Varmaan aika sama monessa muussa kunnassa….