Otetaan köyhiltä!

Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean mukaan Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistaso on riittämätön ja Suomi joutuu neuvoston sosiaalisen peruskirjan rikkomisesta järjestön tarkkailulistalle. Samalle listalle päätyivät mm. Armenia, Bulgaria, Moldova, Romania ja Venäjä.

Näin kertoi City-lehti neljä päivää sitten. Eilen kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz julkaisi oman leikkauslistansa, jonka toteuttaminen kurittaisi köyhiä lisää ja varmistaisi tuolla listalla pysymisen. Häveliäästi leikkauslista on Zyskowiczin omissa nimissään tekemä, mutta ei tarvitse olla kummoinen ennustaja arvatakseen sen noudattelevan keskeisiltä osiltaan koko puolueen linjaa.

Zyskowicz on ainakin johdonmukainen. Hän on jo vuosikausia julistanut, että Suomessa ei oikeastaan ole rikkaita ja jos onkin, niin heillä ei ole rahaa. Siksi heidän verotustaan ei voi kiristää, vaan on otettava köyhiltä.

Ensimmäisenä listalla komeilee kaikkien kotitalouksille menevien Kelan maksamien suorien tulonsiirtojen jäädyttäminen vaalikaudeksi. Tämä toisi 870 miljoonan euron säästöt.
Kaikkien pienituloisimpien asemaan tämä ei vaikuttaisi, koska kunnalliseen toimeentulotukeen tehtäisiin täydet indeksitarkistukset.

Zyskowicz siis säästäisi näppärästi Kelan myöntämistä tuista ja siirtäisi tästä aiheutuvat kustannukset suoraan kuntien maksamaan toimeentulotukeen. On ihan selvää, että saamatta jäävä Kelan etuuden indeksikorotus näkyisi lisääntyvinä toimeentulotukihakemuksina ja tarveharkintaisen toimeentulotuen kasvuna. Valtio säästäisi, mutta kunnat kärsisivät.

Seuraavaksi Zyskowicz käy työttömien kimppuun vaatimalla ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämistä 400-500 päivästä 250 päivään.Tämä kannustaisi työttömiä aktiiviseen työnhakuun. Sitä Zyskowizc ei tietenkään kerro miten maan 363 000 työtöntä työnhakijaa saadaan survottua 15 080 avoimena olevaan työpaikkaan, mutta eipä sitä ole osannut kertoa kukaan mukaan. Tärkeintä on syyllistää työttömät omasta tilanteestaan ja antaa heille keppiä.

Sitten ovat kuritusvuorossa opiskelijat. Heidän opintotukeaan pitäisi muuttaa kannustavammaksi ja lainapainotteimmaksi. Kannustavuus tarkoittanee tukien tiukkaa sitomista opintojen etenemiseen ja lainapainotteisuus sitä, että köyhien jälkikasvu ei velkaantumisen pelossa veisi opiskelupaikkoja rikkaiden tolloimmiltakaan jälkeläisiltä.

Yksityisen hammashuollon Kela-korvausten poistamisella Zyskowicz säästäisi 100 miljoonaa euroa. Minun on vaikea ymmärtää miksi juuri yksityisen hammashoiden Kela-korvauksista pitäisi säästää samaan aikaan kuin saman puolueen ministeri Laura Räty ajaa pontevasti koko terveydenhoidon yksityistämistä veronmaksajien rahoilla. Rädyn korostama asiakkaan oikeus valita joko yksityinen tai julkinen terveydenhoito tarkoittaa juuri sitä, että hintaeron maksaisi yhteiskunta verovaroista. Ehkä ajatuksena on, että ei köyhä hampaita tarvitse, koska ei hänellä kohta ole varaa syödäkään.

Ja lista jatkuu, lukekaa itse. On joukkoon mahtunut huumoriakin, kuten vaikkapa julkisen sektorin työaikojen pidentäminen 15 minuutilla ja tupakoinnin kieltäminen lailla. Kaiken kaikkiaan Zyskowicz ansaitsee kiitoksen tällaisen listan julkaisemisesta. Toivottavasti Kokoomus ottaa sen sellaisenaan vaaliohjelmaansa ja varmistaa rökäletappion vaaleissa.

 

Kommentit
 1. 1

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Tragikoomisinta Setä-Benin ulostulossa oli se kun hän kertoi noudattaneensa Sauli Niinistön periaatetta ”jokaisen on luovuttava jostain”. Setä-Benin tulkinta tasapuolisesta luopumisesta oli pääpiirteissään se, että hyvätuloisten etuja jäädytetään ja köyhien etuja leikataan.

  Leikkauslistoja osaa laatia kuka tahansa. Ei tarvitse kuin ottaa valtion budjetti tai tilinpäätös ja alkaa valikoimaan oman halunsa mukaan. Huomattavasti suurempia kykyjä vaaditaan, jos haluaa suunnitella, miten yhteiskunnan tarvitsemat toiminnot toteutetaan mahdollisimman tehokkaasti ja taloudellisesti ja siten, että jokainen saa elää ihmisarvoista elämää.

 2. 2

  Jepulisjepsis sanoo

  Otetaan köyhiltä. Niimpä.

  Oheinen kommentoija selitti jo kertaalleen todellisen ongelman ytimen, mitä yhteiskuntamme jo vuosikymmeniä jatkunut rahanpuute ja talouskriisi johtuu.
  http://satitemp.esy.es/2015/02/taas-on-tyollistetty/#comment-33502

  Kuvittelen, että tämä kiinnostaisi, mutta eipä näköjään kiinnosta ketään. Valitetaan vain asian ohi.

  Töitä, töitä ja vielä kerran töitä. Töitä pitää olla. Työ on kivaa. Ilman töitä, ei olisi töitä, ja se tarkoittaisi sitä että ihmiset olisi työttömiä.

  Mitäpä jos tämä koko systeemi käännettäisiinkin niin, että koko tämän ”ongelman” alku ja juuri on se, että ei ole rahaa? Onko ymmärretty ?

  Pankeilla kun ei ole käytännössä mitään rajoitusta kuinka paljon ne voivat luoda rahaa. Esim. UK:ssa reservivaatimus on 0%. Vakavaraisuusvaatimuksetkin ovat vähän kyseenalaisia.)

  Jos rahanluontioikeutta ei palauteta valtiolle millään poliittisella päätöksellä ei ole mitään merkitystä. Jo se, että tämä oikeus on annettu yksityisille yrityksille (rahajärjestelmämme ei ole osa yhteiskuntaamme; se on yksityinen kansainvälinen rikoshanke) mahdollisuudeksi velkaannuttaa niitä joilla tätä mahdollisuutta ei ole, on todella rikollista. Se mahdollistaa orjuuttamisen velalla, ja omaisuuksien varastamisen näiden rahanväärentäjien haltuun.

  Se joka hallitsee valtion rahaa, hallitsee koko valtiota.
  https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2013/08/04/yksityiset-liikepankit-luovat-myontamansa-lainat-tyhjasta-miksi-tasta-vaietaan/

  Se joka luo uutta rahaa saa vastikkeetonta hyötyä. Rahan luojaa kannattaa verrata rahan väärentäjään. Rahan luoja ei tee mitään työtä, jotta tuottaisi hyödykkeitä tai palveluita, mutta laimentaa kaikkien muiden käyttämän rahan arvoa. Jo kuninkaat aikoinaan sekoittivat arvottomampia metalleja kolikoihin luoden näin vastikkeettomasti vaurautta itselleen. Rahan luoja varastaa muilta.

  Jos valtio loisi valuutan, jota käytämme meidän ei tarvitsisi maksaa korkokuluja ulkomaisille pankeille. Käytännössähän maksamme tyhjästä. Oman keskuspankin avulla voisimme itsekin luoda oman valuuttamme, tyhjästä. Se mikä valuutan arvo on, riippuu siitä montako rahayksikköä on kierrossa.

  Nyt olemme menettäneet 1990-luvulta tähän päivään 74126 miljonaa euroa pelkkinä korkokuluina. Aikaisempia kuluja ei Suomen pankin nettisivuilta ole saatavilla. Hulluinta aikoinaan 1980-luvulla oli, että valtio otti velkaa ulkomailta, vaikka meillä oli vielä omakin valuutta käytettävissä.

  Olen jo vuosia yrittänyt puhua tästä asiasta, sen saamatta mitään reaktiota tms. yhtään kenessäkään. Kansa ei ole lähtenyt kaduille tms. ja käyttäytyy kuten aina ennenkin – lammasmaisen välinpitämättömästi. Ja kuuntelee ”asiantuntijoita” jotka puhuvat jatkuvasti tämän asian ohi.

  Vaikka tämä rahanluonti asia on hämmästyttävän yksinkertainen ja tämän rahanluontioikeuden takia on käyty jopa verisiä sotia.

  Kaikki valtapoliitikkomme ja kaikki merkittävät puolueemme palvelevat pankkiireita; kansa saa heidän puolestaan vaikka kuolla. Velkarahajärjestelmää tuetaan ”leikkauksilla”, ”säästämisillä” ja ”rakenneuudistuksilla”, vaikka niistä ei ole mitään apua.

  Pelkkää itsetuhon edistämistä on yrittää keksiä keinoja pelastautua tai parantaa elämisen edellytyksiä rikollisten käsissä olevan rahahuijausjärjestelmän sisällä !

  On suorastaan narrin hommaa hoitaa velkarahajärjestelmässä tapahtuvaa automaattista talouden kuristumista puolueiden ehdottamilla ”sopeutustoimilla.” On narrin hommaa yrittää sopeutua velkahirressä roikkumiseen ja kansan tuhoutumiseen. Jos joku tosissaan haluaa parantaa maamme oloja, hänen tulee kiskoa tämä EURO -niminen liikepankkirahajärjestelmä juurineen maasta pois.

  Täällä olisi ratkaisuja:
  https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2014/03/24/eroon-veloista-osa-1/

 3. 3

  Pekka sanoo

  Työtä olisi paljon paljon enemmän kuin julkisesti listatut avoimet 15 080 paikkaa. Ehkäpä jopa kymmenkertaisesti.

  Olet varmaan kuullut että joku on saanut työnsä tuttavan kautta? Sitä tapahtuu valtavasti, eikä kyse ole mistää hyvä-veli-verkostosta. Avoimen työpaikan julkaiseminen on hallinnollisesti työläs operaatio, jonkun pitäisi ehtiä vastaamaan kyselyihin ja käymään jopa satoja työhakemuksia läpi, seuloen parasta mahdollista vaihtehtoa.

  Myös, niinkauan kuin työllistämisen riskit ovat nykyisellä tasolla, pienissä yrityksissä mieluummin tehdään pidempää päivää nykyisellä henkilöstöllä kuin haetaan riskillä uutta tekijää.

  Työtä on.

  Samaa mieltä olen että listan julkaiseminen oli hyvä. Pakko näistä on pystyä ennen vaaleja puhumaan että kansa osaa äänestää valistuneesti. Itse etsin ehdokkaan, joka ei lupaile hyvinvointia velkaa kasvattamalla. Sen verran välitän, millaisen yhteiskunnan olen jättämässä aikanaan lapsilleni. He ovat ansainneet velkaista kurjuutta yhtä vähän kuin kreikan nykyinen nuoriso omaansa.

  • 3.1

   Kurjuuden ilmeisesti sitten ansaitseva sanoo

   Työtä on?

   Aika mielenkiintoinen tapa kuitenkin jättää ilmoittamatta siitä, varsinkin jos työntekijää oikeasti tarvitaankin. Ehkä siis työntekijän tarve on niin pieni, että koetaan isommaksi vaivaksi ”hallinnollinen työläys”, mikä hiukan sotii tuota ”kyllä työtä on” lausahdusta vastaan, mene ja tiedä?

   Mielestäni esim. ”miten maan 363 000 työtöntä työnhakijaa saadaan survottua 15 080 avoimena olevaan työpaikkaan” sisältää itsessään jo huomattavasti paremmat ja uskottavammat perustelut kuin oma ”Kyllä työtä on” -perustelusi.

   Kerrohan samalla vielä, missä sitä työtä on, millaista ja miten sen voi saada? Jos työtön näkee 15080 avointa työpaikkaa, ne loput näkymättömät ovat aivan yhtä olemattomia työpaikkoja kuin ne, joita ei olekaan.

   • 3.1.1

    Pekka sanoo

    Kuulin tuttavalta Turusta, olivat palkkaamassa assistenttia. Hakemuksia tuli 400kpl.

    Jos jokainen hakija ansaitsisi edes 5min harkintaa ja huomiota, hakemusten ja ansioluetteloiden lukemiseen menisi lähes työviikko. Tuskallisen työläs operaatio. Jos minulle osoitettaisiin tällainen tehtävä, pitäisin arpajaiset ja lukisin 20 satunnaisesti valittua hakemusta.

    Oletko koskaan miettinyt, mistä yrittäjä löytää työtä? Varsinkin aloittava yrittäjä lähtee tyhjästä liikkeelle, mankumaan yksittäisiä tehtäviä, keikkoja ja sopimuksia. Usein tekevät liian halvalla, jopa ilmaiseksi alkuun vain osoittaakseen luotettavuutensa ja osaamisensa. Työhön tyytyväinen asiakas ostaa lisää, koska saa arvoa enemmän kuin menettää vaihdossa rahaa.

    Tällaista työtä on ainakin todella paljon. Jos työnhakija voi osoittaa että arvo jonka tuottaa työnantajalle on suurempi kuin palkkaamisen kustannus – palkkauspäätös on helppo tehdä.

    Jos tämä kuulostaa jonkun korvaan riistolta, niin korvia puhdistamaan mars mars. Yksityisellä sektorilla ei ole mitään muuta tapaa työllistää kuin kannattavasti. Kaikki muu on yrityksen hidasta tai nopeaa kuolemaa – huono sekä työnantajalle että -tekijälle.

    Pohjimmiltaan kaikki tahtoo samaa asiaa, mielekästä toimintaa joka tuottaa hyvinvointia.

    • 3.1.1.1

     pkk sanoo

     Nyt täytyy tuoda yritysneuvonnnassa(kin) työskennellessäni keskusteluun hiukan realismia.
     On toki totta, että pienyrittäjät, etenkin alkavat sellaiset, etsivät töitä lähes mistä tahansa ja tekevät lähes mitä tahansa saadakseen yrityksensä pyörimään, mutta varsin surullinen tosiasia on, etteivät löydä töitä siltikään.

     Näitä työn ja toimeentulon etsijöitä on niin paljon, ettei vähäiset tarjolla olevat työt yksinkertaisesti kaikille riitä.

     Ehkä yllättävin piirre on myös se, että mitä koulutetumpi ja jopa kokeneempi tekijä, sitä kovemman takana toimeentulo on. Tämä johtuu näkemykseni mukaan siitä, että asiantuntijatöissä kilpailu on vielä kovempaa, myös siitä, että mitä asiantuntijuutta enemmän vaativampaan suuntaan mennään, sitä enemmän korostuu henkilökohtaisten suhteiden merkitys. Sanoisin, että nimenomaan nämä suhteet ovat se kaikkein olennaisin asia. Ilman niitä kun ei pääse edes juuri edes keskustelemaan potentiaalisen asiakkaan kanssa. Käytännön lopputulemana on, että mitä pitemmän ajanjakson asianomainen on ollut työttömänä ja mitä hatarammin verkostoituminen on työelämässä ollessa tehty, sitä olemattomammat mahdollisuudet. Monessa tapauksessa työttömyys on jo pitkä, koska koulutettu tietää melko hyvin itsekin riskit ja yrittäjyys onki sitten käytännössä pakkoyrittäjyyttä viimeisenä keinona.Työttömällä ei ole yksinkertaisesti ole riittävästi sosiaalista pääomaa (jäljellä).

     Asiantuntijatöitä ostetaan myös ”bulkkina” eli kilpailutetaan joiden alaan erikoistuneiden yritysten tomesta. Todenäköisyydet saada keikka on samaa luokaa kuin työttömällä työllistyä, sillä esim. sieltä 400:n yrittäjän joukosta yleensä löytyy se, jolla on juuri kysytyltä alueelta paremmat näytöt. Jos taas jää odottelemaan sitä riittävän ”mätsin” tarjousta, jonka puitteissa pääsee edes keskusteluihin, käy useimmiten niin, ettei sitä koskaan tulekaan.

     Monet kouluttautuvat myös koko ajan kuvitellessaan, että asiaosaaminen lisää mahdollisuuksia. Tosiasia kuitenkin pääsääntöisesti on, että ei lisää. Työt jaetaan useimmiten referenssien perusteella, ja tutkimuksissakin on saatu näyttöä, ettei vanhemmalla iällä kouluttautuminen enää juurikaan taloudellisesti kannata.

     Olen tehnyt jonkin verran starttiraha-arviointeja. Em. syistä johtuen en itse enää juurikaan suosittele aloitettavaksi yritystoimintaa, joka perustuu asiantuntijatyön myyntiin perustuen takavuosien menneeseen hyväänkään työuraan ja loistavaankaan osaamiseen. jollei asianomaisella ole osoittaa riittäviä verkostoja, joille osaamisensa saada kaupaksi TAI osaaminen on niin spesifistä, että sille löytyy markkinat joka tapauksessa, mikä on melkoisen harvinaista.

     Yrittäjistä 20% tienaa alle 15 000 €/vuosi ja 2/3 jää alle keskipalkan. Vain 20% tienaa yli 55 000€/ vuosi. Tämä kuvaa hiukan reaalimaailmaa.

     Yritykset saavat niin paljon eriaisia yhteydenottoja töiden tekemisen haluista verokortilla tai y-tunnuksella, että ne käytännössä menevät suoraan roskapostiin.

     On suoranaista ihmisten aliarvioimista väittää, että töitä on, jos osaa kysyä. On aivan selvää, että tekemätöntä työtä on paljon, mutta se on tekemätöntä siksi, ettei sitä ole varaa teettää, oli se luonteltaan välttämätöntä tai vain muuta kasautunutta hoitamatonta askaretta ja riippumatta siitä, tiesikö joku siitä tahi ei. Varaa sitä ei ole teettää siksi, että kaikkialle tunkeva globalisaatio ja kilpailutus on syntynyt ylimääräiset katteet toisiaan vastaan taistelevilta yrityksiltä niin, ettei palkanmaksu ole mahdollista kuin aivan ydinmiehitykselle, etenkin pk-sektorilla, siinäkin siinä pienemmässä päässä, mihin työtä vailla olevilla saattaa olla edes jonkinlainen mahdollisuus saada kontaktia. Palkanmaksuvaraa ei yleensä ole siitten ilmestynyt siitäkään hiolimatta, että joku olisikin välillä käynyt urakoimassa ylimärääiset hanttityöt ilmaiseksi pois.

     • 3.1.1.1.1

      LL sanoo

      ”Itse etsin ehdokkaan, joka ei lupaile hyvinvointia velkaa kasvattamalla. Sen verran välitän, millaisen yhteiskunnan olen jättämässä aikanaan lapsilleni. He ovat ansainneet velkaista kurjuutta yhtä vähän kuin kreikan nykyinen nuoriso omaansa.”

      Ainoa vaihtoehto on sitten muuttaa Saksaan. Se on ainoa valtio, jonka talous on moninkertaisesti plussan puolella verrattuna muihin EU valtioihin. Joiden velka on seurausta Saksan ylipaisuneesta taloudesta. Saksan (ja Ranskan) pankit piti pelastaa näillä velkaratkaisuilla.

      Valtiot ovat aina velkaa. Kotitalouden velka on aivan eri juttu, koska se on reaalitaloutta. Kansantalouksien budjetit eivät ole kiinni samalla lailla reaalitaloudessa, koska raha mitä pyöritellään on bittejä eikä konkreettista rahaa, sellaista jonka tavallinen kuolevainen käsittää rahaksi.

    • 3.1.1.2

     Päivi Pylkkerö sanoo

     ”Kuulin tuttavalta Turusta, olivat palkkaamassa assistenttia. Hakemuksia tuli 400kpl.”

     No haloo. Eikö kellot kilkata, kun vaivaisen assistentin paikkaa hakee 400 henkilöä? Töitäkö muka riittää kaikille? Elä naurata, huuli halkeaa.

  • 3.2

   Kautsu sanoo

   Siis työtähän on pilvin pimein mutta jotakuta, joka suostuisi maksamaan elinkelpoista palkkaa työn tekemisestä ei ole. Paitsi tietysti poliitikoille, pankkiireille ja tärkeiden yritysten johtokunnille. Heille riittää bonuksia firmojen tappiollisuudesta huolimatta…

 4. 5

  Jari Kähkönen sanoo

  Maailma muuttuu. Velkavetoinen opiskelu opettaa nöyräksi jo nuoresta niin livenä kuin virtuaalisestikin, sekä ennenkaikkea varmistaa että valmistumisen hetkellä homma kun homma kelpaa, jottei heti vain valmistuisi työttömäksi kuvitelmalla ettei enää koskaan ”pääse töihin”. Ja sosiaaliturvan kiristys puolestaan pitää huolen siitä, että ”tulijoita on” niinkuin on tapana sanoa, kun luokkaetu vastaparinsa kanssa otsaa otsaa vasten lyö.

  Lisäksi molemmat tarjoavat sosiaalipornografista huvitusta niin höynäluokan pihallaolijoille(yleensä vanhukset eli eläkeläiset) kuin asemastaan ahdistuneille kohta kapenevasta keskiluokasta putoaville ja siinä olemista leikkiville, oikeasti täysin työväenluokkaisille hahmoillekin. Eli niille keiden naiset naivat ja miehet ostavat, sekä molemmat yhdessä äänestävät itseään paremmiksi mitä ovatkaan. Vieläkö jäi joku sosiaalinen kerrostuma sanomatta vai tuliko tässä äänestäjien enemmistö?

  Hyvät työt ja mahdollisuus niitä tekemällä päästä keskiluokkaan oli vain sadan vuoden päiväuni, jolla ennen ensimmäistä maailmanrähinää tunkattiin simahtavaa talouskasvua ja toisen sellaisen jälkeen harjoitettiin ensisijassa antikommunismia, mutta kai tähän voi laittaa jatkoksi kaikki autoritäärisen puoleiset -ismit noin yleisestikin. Tulisi kysyä: etkö jo tajua olevasi pelkkä orja, jonka tehtävä työskennellä itsensä tainnoksiin, kuluttaa kaikkensa ja sitten kuolla pois? Harva kysyy, koska niin moni ei koskaan katso oman laatikkonsa ulkopuolelle, kuka mistäkin syystä.

  Antaa niiden sitten tavoitella sitä moraaliaan mikä on usein niin suuri että on lähes kaksois -sellainen, työtään missä ei välttämättä ole työsuhdetta tai palkkaa lainkaan ja oppineisuuttaan mikä käytännössä tarkoittaa aivopesua, sopeutuvaisuutta sekä tottelevaisuutta. Nimet niillä muuttuu, mutta ei juuri muu ja sadassa vuodessa entiset typeryydet joko unohtuvat eli ne toistetaan tai kultautuvat ihan suorastaan viisaudeksi. Sillä suurinpiirtein sellaista se ihmisen elo vain on, valitettavasti.

  • 5.1

   Kautsu sanoo

   Tiedätkö kuinka paljon meillä on akateemisia siivojia ja Hesburgerin myyjiä? Aika paljon. Valitettavasti meidän helvetin typerä eliittimme on laskenut sen varaan, että 80% kansasta saa korkeakoulututkintoaan vastaavaa palkkaa, jotta he voivat maksaa eliitin eläkkeet. Lopputulos on sitten arvattava…

   • 5.1.1

    Jari Kähkönen sanoo

    Toki. En tahdo sanottua henkilöryhmää vähätellä tai edes yrittää luoda sen paremmin yksilöllista kuin yhteiskunnallistakaan oikeutusta heidän elämänkululleen, joka on kyllä melkolailla vastoinkäymisten kirjoma. Ja kestävää se ei ole ainakaan, jos se on edes täysin trendikästäkään, sillä emme yhäkään elä Amerikassa missä työnantaja voi määrätä ettei edes perehdy itse itsensä työttömäksi ilmoittaneiden hakijoiden työhakemuksiin. Soisin sensijaan löytyvän viisauden, jossa ylikoulutettu tai muuten ammatillisesti eksyksiin joutunut ei tukisi itseään vastaan suunnattua poliitikkaa vrt. itseään paremmaksi äänestäminen, mikä ei oikeasti ole mitään muuta kuin häpeänkarkoitusta. Häpeän, johon ei todellakaan ole mitään syytä. Lopuksi oikaisu: luonnollisesti tarkoitin aiemmassa kommentissa ensimmäisen maailmansodan JÄLKEISTÄ, en sitä edeltävää aikaa.

    • 5.1.1.1

     LL sanoo

     Emme ehkä ihan vielä elä puhtaasti amerikkalaisessa talousjärjestelmässä, jossa on keskiluokkalaisia karsittu rajusti. Sama suunta vain tuntuisi olevan nyt meilläkin. Keskiluokka pudotetaan alentamalla palkkoja, heikentämällä irtisanomissuojaa ja siten pudottamalla YT-neuvottelujen jälkeen köyhyyteen.

     Suomalaisen keskiluokan ajatusmaailmaan on saatu ujutettua viha työttömiä ja köyhiä kohtaan, osa heistä vielä kuvittelee että he pelastuvat kun ohimennessään potkivat ja sylkäisevät työttömiä (se oikea uhka ja vihollinen on ihan muualla).

     Ei sinne talouseliittiin oteta kuin hyvin pieni joukko, ja sieltä käsin pudotetaan ihmisiä ahkerasta keskiluokasta ja pienituloisesta työväestöstä varattomien kastiin. Saas nähdä ryhtyykö suomalainen keskiluokka kapinaan? Ja minkälaiseen kapinaan?

 5. 6

  Istu ja pala sanoo

  Nythän pitäisi saada kurjuus ja kansallinen häpeä näkyväksi eikä nuolla haavojaan katseilta piilossa. Nostaa kissa pöydälle sillä tavalla että ottaa kuvia sosiaalisiin medioihin jos sattuu olemaan esim. asunnoton tai muuten vain sen verran puutteessa kituva että se herättää huomiota, pilkkaa ja ivaakin kansainvälisesti. Tyyliin otsikot Daily Mirroriin että ”Meanwhile in Finland – extreme poverty in a welfare system”.

  Bläjäyttää rahattoman elämän kuvia jakoon, ei tarvitse hävetä. Ne joiden on syytä hävetä nostavat hyviä palkkioita pahanteosta päättävissä elimissä. Kuvatkaa leipäjonoja, omaa elämäänne ja risaisia vaatteita ym. Nälkää hyvinvointivaltio-vainaassa. Pyytäkää jakamaan eteenpäin ja pyytäkää ulkomaisia ihmisiä verkostoihinne, sitä kautta hätähuutoa maailmalle.

  • 6.1

   LL sanoo

   ”Nythän pitäisi saada kurjuus ja kansallinen häpeä näkyväksi eikä nuolla haavojaan katseilta piilossa. Nostaa kissa pöydälle sillä tavalla että ottaa kuvia sosiaalisiin medioihin jos sattuu olemaan esim. asunnoton tai muuten vain sen verran puutteessa kituva että se herättää huomiota, pilkkaa ja ivaakin kansainvälisesti.”

   Istujapala, osuit naulan kantaan! Kansallinen häpeä synnyttää juuri sen häpeänraivon työttömiä kohtaan, koska suomalaiselle työ on tärkeä. Suomalaiset yritykset, suomalainen työ ja sen työn tekijät.
   Tämä suomalainen työ ja suomalaisten työpaikat on nyt kymmenessä vuodessa onnistuttu tuhoamaan ja kenet pitäisi laittaa nurkkaan häpeämään? Minusta kaikki ne, jotka ovat sallineet ja sallivat tämän tuhon tapahtua. Kutsun sitä talousfasismiksi.
   Mutta ei sekään riitä. Poliittisen päättäjien on oltava peräänantamaton lujia työpaikkoja mahdollistavien ratkaisujen teossa, vaikka velkarahalla. Lisäksi heidän on tehtävä pontevasti työtä veronkierron estämiseksi ja eurooppalaisten veroparatiisien purkamiseksi. Siksi, että kun ja jos varallisuus laitetaan ainoastaan makaamaan, se ei tuota yhtään mitään kansantalouksille ja kurjuus vain lisääntyy.

   Kurjuuden tuottamisesta ei hyödy kukaan, pitkälläjuoksulla myös raharikkaat tulevat kärsimään suuria tappioita.

 6. 7

  osa-aika työläinen sanoo

  Nimimerkki Pekka vääntää sitä itseään (shittiä) väitteellään ”työtä on”.
  allekirjoittanut on töissä sähköalan palveluyrityksessä ja varmasti jos niitä piilotyöpaikkoja olisi niin niistä tietäisin.
  Vuosi sitten meidänkin firmassa oli 18 jeppeä töissä, mutta nyt enää 12, mihin ne 6 jeppeä joutuivat?
  Eivät ainakaan kilpaileviin yrityksiin töihin, vaan paremminkin työttömyyskortistoon, täysin päteviä sähkömiehiä joilla ei ole mitään puutteita osaamisessa.
  Miksi juuri he, miksei jotkut muut meidän firmassa?
  Heillä ei ollut asuntovelkaa maksettavana, heillä ei ollut vielä lapsia elätettävänä, joidenkin piti luopua työpaikastaan, omistaja päätti sulassa sovussa vapaaehtoisten työpaikasta luopujien kanssa työsuhteen päättämisestä tuotannollisista ja taloudellisista syistä.
  Piilotyöpaikkoja ei ole, PISTE.

  • 7.1

   Pekka sanoo

   Suomessa on 177000 itsensätyöllistävää. Jos arvotaan että edes kolmanneksella menee niin hyvin että työtä on jonoksi asti, he voisivat palkata kaverin auttamaan. Ja kun on palkannut yhden, toinen on jo helpompi. Miksipä ei?

   Jo siitä yksinkertaisesta syystä että työllistäminen onnistuessaan antaa vähän leipää, mutta epäonnistuessaan tuhoaa oman työpaikan/elannon/elämäntyön. Yrittäjä putoaa turvaverkon ohi ja jää velkaiseksi. Työntekijä laskeutuu pehmeämmin. Ei ole kohtuullinen riski työllistää, joten se kellä onni on onnen piilottaa.

   En tiedä työpaikkasi tilanteesta enempää kuin mitä kerrot. Jos hyvänä aikana on ollut vara palkata 18 osaajaa kannattavasti, hyvä niin. Mitä tapahtuu kun tulee huono vuosi, rakentaminen ja remontointi vähenee ja asiakkaat eivät osta? Työehtosopimukset ja työsopimukset eivät mahdollista sellaista ratkaisua että nämä 18 osaajaa olisi tehnyt lyhyempää päivää ja saaneet kukin pienempää palkkaa. Solidaarisesti jaettua työtä tekijöiden kesken? Se on kiellettyä sellainen ja joku tahtoo kysyä että kuka hullu sellaiseen suostuisi kun on se asuntolaina ja perhe ja kaikki.

   Työnantaja ei voi maksaa palkkaa niille kuudelle, joille ei ole tarjota työtä. Niin syviä taskuja ei ole kenelläkään. Eikä se varmaan mukavin toimenkuva olisi istua varikolla ja syljeskellä kattoon.

   Pyydän huomaamaan että maailman meno, markkinatilanne, kilpailijat ja asiakkaiden ostopäätökset on jotain mihin yrittäjä ei voi vaikuttaa. Eikä myöskään työntekijöiden palkkoihin. Ainoa liikkuva osa on työntekijöiden määrä, eikös vain?

   Ok, olen varmaan eksynyt väärään paikkaan. Jos halusitte kiihkoutua samanmielisten seurassa, pahoittelen häiriötä. Saatan itseni ulos 🙂

   • 7.1.1

    Rekku sanoo

    ”Pyydän huomaamaan että maailman meno, markkinatilanne, kilpailijat ja asiakkaiden ostopäätökset on jotain mihin yrittäjä ei voi vaikuttaa. Eikä myöskään työntekijöiden palkkoihin. Ainoa liikkuva osa on työntekijöiden määrä, eikös vain?”

    Ei. Yrittäjä voi vaikuttaa myös hinnoitteluunsa eli omaan katteeseensa. Jos myisi halvemmalla, niin ehkä niitä asiakkaitakin ilmaantuisi. Mutta suomalaisen yrittäjän tapa on se, että ilmoitettu hinta on kuin Jumalan sana. Sitä ei muuteta. Ennemmin ollaan sitten vaikka asiakkaitta. Hyvänä esimerkkiä tästä on kaupungeissa tyhjinä seisovat liikehuoneistot (ja niitä on paljon). Ennemmin pidetään autiotaloina kuin annetaan halvalle kenellekään.

    • 7.1.1.1

     Pekka sanoo

     Osaatko sanoa, miten yrittäjä voisi muuttaa hinnoitteluaan jos työtä ei voi tehdä halvemmalla?

     Luopuessaan katteesta yrittäjä solmii hirttosilmukan joka varmistaa yrityksen tuhoutumisen. Jotain yllättävää aina tapahtuu (työtapaturma, murtovarkaus, sopimusriita, pitkä sairaus, tms). Edesvastuutonta ja typerää.

     • 7.1.1.1.1

      Istu ja pala sanoo

      Ei ole helppoa kellään. Turha teidän kahden on tuosta vääntää, herrat siitä hyötyy ja sitä ne tahtoo. Herralla tarkoitan sellaista joka omistaa ja johtaa eikä herran tarvitse tehdä mitään muuta. En laske herraksi nyt tässä yhteydessä sellaista pikku toimitusjohtajaa jolla on 20 ihmistä töissä. En vaikka sellainen henkilö usein (yleensä?) niin tahtoisi muiden kuvittelevan. Hajota ja hallitse, niin todelliset herrat ja riistäjät tätä maailmaa johtaa.

  • 7.2

   Mira sanoo

   Piilotyöpaikoiksi nimetään sellaisia työpaikkoja, jotka eivät ole julkisesti kaikkien haettavissa. Ei ole ilmoitusta missään lehdessä. Silloin ne ovat piilossa eikä niitä saa selville, ellei itse soittele yrityksiin. Eli ne ovat piilotyöpaikkoja. PISTE.

 7. 8

  töytön sanoo

  ”Jos tämä kuulostaa jonkun korvaan riistolta, niin korvia puhdistamaan mars mars. Yksityisellä sektorilla ei ole mitään muuta tapaa työllistää kuin kannattavasti. Kaikki muu on yrityksen hidasta tai nopeaa kuolemaa – huono sekä työnantajalle että -tekijälle.

  Pohjimmiltaan kaikki tahtoo samaa asiaa, mielekästä toimintaa joka tuottaa hyvinvointia.”

  Siinäpä se tuli ulosanti. Mars Mars ”Pekka” tutustumaan ”kuntouttavaan” työtoimintaan ja työkokeiluun! Eipä taida paljo tosin kiinnostaa.

  On niitä varmasti pari mijoonakin työpaikkaa vapaana Suomessa. Palkanmaksussa voi tosin olla kyllä eroja. Innokas toki halvemmalla aina tekee, kun vaan pääsee työttömän leimasta eroon??? 🙂

 8. 9

  Jari Kähkönen sanoo

  Kommenttikentässä haiskahtaa melkein työvalmentajamainen ajattelu, kun korostetaan noin voimakkaasti ansiomittailun merkityksettömyyttä ja itse itsensä haluttavaksi tekemisen erinomaisuutta työllistymisen edellytyksinä. Mutta ajattelussa on kuitenkin yksi paha vika, sen on keksinyt joku joka ei itse joudu syömään näin keitettyä soppaa, kunhan vain törkeästi tyrkkää lähimmän onnettoman etovaa hajua kohti.

  Halvalla ja ilmaiseksi tekeminen on lähtökohtaisesti huono ajatus, koska joko tuotteen tai suorituksen pitäisi olla ainutkertainen ja korvaamaton tai kaupan perustua toimivan oman yrityksen markkinointiin mikä nostattaisi volyymiä eli panisi kassakoneen kilkattamaan. Ihan kiva, mutta kun oikeasti tyyppitapaus on eilen perustettu mies-tuoli-puhelin -kokonaisuus, jolle ei jää käteen kuin maksut. Ai miksei puhelin soi? No, kun ei ollut varaa maksaa puhelinlaskua ajallaan niin yritysliittymä meni nollille tolpille heti. Että teepäs se ruma suoritus mitä en nimeltä sano ja yritä huijata seuraavaa epätoivoista, tässä maailmassa ei kukaan tee yli 50% toisen eteen kahden kaupassa. Kaikki muu on sen luokan itsepetosta, että se pukee vain liittoon kuulumatonta jäätelönmyyjäteiniä neuvontapuhelimen linjalla tai apuinstanssin aulassa Päivystävää odottamassa. Tämä ikiaikainen klassikko on taas kohta tavattavissa teidänkin taajamanne kaduilla, jo ennen juhannusta, väittäisin.

  Kyllä piileviä työpaikkoja on, koska riittävän monella työmaalla ei ole ketään valvomassa, että lisätyötä tahtoville tms. löytyy myös. Jos on, sen tahaton seuraus on lähestulkoon ”pakko” panna kaikki työpaikat julkihakuun, jolloin kaikkinainen kiero tutunkauppa ja muu puljaaminen on huomattavasti hankalampaa. Minutkin on kertaalleen ”värvätty” tällä tavalla, kun vastuuhenkilö retosti ettei noteeraa yhtiön virallisen työhönottotoimiston lähettämiä miksikään, koska ne taas olivat kuulemma epäluotettavia. Rekry toimi siis kuin Harppi-Saksan Stasissa konsanaan vaikka oli eri talo sekä eri maa, mutta seuraavaksi ammun ilomielin alas kaikki vihjaukset työvoiman ylivoimaisesta laadusta, höpöhöpö. Inkompetentteja, työmaajuoppoja ja sunmuita riitti ihan kyllin siitä huolimatta.

  Ja kyllähän niitä on leikkityöpaikkojakin, jotka pannaan hakuun pelkkänä markkinointiviestintätäkynä näyttämään elinvoimaa ja menestystä bisneksessä, sekä höpsäyttämään jotkut hyväuskoiset pysymään taas tuleva vuosi nöyränä vaikka vakitöitä ei ole ikinä enää tulossakaan. Varo yritysfuusiota, siirtoa Australiaan tai ihan vain pystyynkuolemista, kun liiketoimintamalli on nimeltään harvesting. Tällöin teema on, että kaikki irtirevittävissä oleva lyödään rahaksi, mitään ei jätetä. Eli ellet ole varovainen niin joku riivatun ”nälkäinen nuori ekonomi” varastaa vielä sinun pelkät eväsleipäsi käärepapereineen sisältäneen salkkusikin ja myy ne markkinoilla eniten tarjoavalle.

  Ylipäätään sopisi havahtua kysymään, että mikäs se sellainen herra yrittäjä on että yrittäjänriskinkin sopii kipata toisen syliin? Pistä kiskasi kiinni ja painu sinne minne en suorasanaisesti saata julkisesti kehottaa. Nämä on taas näitä epävarmojen työmarkkinoiden ilmiöitä, jotka ovat männävuosikymmenet olleet useille suomalaisille ihan silkkaa työläiskirjallisuutta, jos nyt ovat sattuneet olemaan lukuhenkilöitä. Vaikka osataanhan siellä toisellakin puolella. Kun sairaanhoitajat saivat koko ammattikunnan historian aikana YHTEEN SOPIMUKSEEN ”allekirjoitusehdon” eli lisää liksaa vain sikäläisittäin järjestäytyneelle, on karskien merikarhujen piirissä yritystä pitää samaa peliä virallisesti ja koko ajan 100% järjestäytymisastefantasian vuoksi. Kohtuuttomuutta tämä on, kummallakin puolen aitaa.

  Työ katoaa kovaa vauhtia, selitysmalleja on varmasti kuivan kansantaloudellisesta täysin kaheliin, mutta silti ainoat ratkaisumallit ovat tähän asti olleet työnantajan markkinoiden nostattama kohtuuton röyhkeys ja sosiaalioikeudellinen hallintopakko missä ihmisarvo viedään toimeentulon uhalla. Ei käy ja mitä nopeammassa aikataulussa, sekä vähäisemällä sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvalla epävakaudella tämä tajutaan, sen parempi. Ei työtätekeviä köyhiä, ei työehtosopimusten purkamista eikä mitään julkisen sektorin romuttamistakaan, koska ne on kokeiltu jo muualla enkä parhaalla tahdollanikaan usko kenenkään haluavan asua sellaisessa Suomessa.

  Luodaan lisää keskiluokkaa eikä anneta lisää rahaa niille joilla on jo ennestäänkin. Ja ainakin köyhistä köyhimpien sosiaaliturvasta pitäisi pitää näpit erossa, sillä jos on sattunut unohtumaan niin sosiaaliturvan tarkoitus on tuottavuuden lisääminen. Näin käy, kun työvoima pysyy käytettävissä, kunnossa ja kuluttajuudessa, mutta kaikenvaltias se ei kyllä silti ole. Innovaation, tuotannon ja kaupan saavat markkinaehtoiset toimijat hoitaa ihan itse, kun tämä Suomi on yhäkin markkinatalousmaa. Taino, edes jonkinsortin sekatalousjärjestelmä sitten.

 9. 10

  töytön sanoo

  Zyskowicz muistaakseni nousi ryysyistä rikkauksiin omien sanojensa mukaan. Kivasti on ryysyt ainakin päässy unohtumaan. Työnsä menettänyt on Benin silmissä verrattavissa kiiltävien kenkien pohjaan tarttuneeseen töhnään.

  Kerran Helsingissä käydessä tyrkytti lappujaan naaman eteen, vaalit kun oli tulossa. Nyt voisi pari kipakkaa kysymystäkin löytyä ohi kävelyn sijaan.

 10. 12

  Hepa-60 sanoo

  Eräs tuttavani käytti tästä herrasta nimitystä Siskonvitsi.No eräänlainen käänteinen Robin Hood kumminkin,otetaan kaikki mitä köyhiltä irti saadaan ja kun heitä on paljon, niin jotakin saadaan ja tällä saatavallahan voidaan helpottaa rikkaiden elämää.Hyvä Suomi ! Tiedonjanoisille suosittelen uunituoreen Kreikan valtionvarainministeri J. Varoufakiksen kirjaa Maailmantalouden Minotaurus,on muuten siviiliammttiltaan kansantaloustieteen professori.Tässä kirjassa sitä kummallisuuksia riittää mm.Kreikan velamaksususta on lyöty vetoa ja ja tästä kupongista on tullut arvopaperi,jonkinlainen optio.Eli jos Kreikalla menee huonosti,niin tämän paperin arvo pörssissä nousee ja valtion lainapapereiden korot nousevat.Eli sijoittajien kannattaa toimia niin,että Kreikka ei pysty velkojaan maksamaan,niin johan tulee sijoituksille jättipotti. ( tämmöisen paperiin voisi Suomikin sijoittaa)Toisessa kirjassa,en muista tekijää,selitettiin kuinka usalaiset konkurssikypsät rahoituslaitokset löivät itseään vastaan vetoa,ja kun konkurssi tuli siitä sai sievoiset voittorahat.Annetaan kaikille Suomen työttömille starttiraha vaikka 7000 euroa tällaisille johdannaismarkkinoille,niin johan pelittäisi ja Puttonen neuvoisi.Olivat valittajatkin tyytyväisiä,kun työttömät saisivat oikeita ja rahakkaita töitä kertaheitolla.Ja rahansa hävinneille sitten ikuinen karenssi bonuksena.

  • 12.1

   LL sanoo

   Kannattaa kuunnella Ylen Brysselin kone-ohjelma: EU ja Kreikan kriisi. Löytyy Areenasta. Siinä kerrotaan tästä Euroopan hullusta rahapolitiikasta ja Varoufakiksesta. Fiksu mies.

   Saatetaan olla kolmannen maailmansodan kynnyksellä…

  • 13.1

   töytön sanoo

   Kiirettä pitää rikkaruohoja polkiessa Vartiaisella. Kaipa siitäkin hommasta saanee herrat ”pientä” sivutuloa ilman sivutulokorttia.

 11. 15

  Jukka sanoo

  Ei ole homma täällä Suomes ihan balanssissa. Köyhät kuolee nälkään ja yksinäisyyteen, ja rikkaat elää pitkään ja nauttii rikkauksista ja verojenkiertämisestä. Ihmisarvosta jaksetaan lässyttää ja jeesustella, miten kaikki ollaan samanarvoisia… mutta raha se kuitenkin aina lopulta on se tekijä joka sen ihmisarvon määrää.. Mutta en voi olla ainoa jota tämä niin monissa asioissa ilmenevä epätasapaino häiritsee. Rahalla on liian iso merkitys, kaikessa.

 12. 16

  Jukka sanoo

  Tällä 9e/päivä -systeemillähän nimenomaan niitä työttömiä tulee, esim kaverin maalausfirma ei saa enää juurikaan urakoita paikkakunnalta, kun kilpaileva yritys on ottanut kilpailukeinokseen käyttää työharjoittelijoita (9euron päivärahalaisia) sekä opiskelijoita firmansa töissä.

  Palkattuja maalareita siellä lienee kaksi, jotka johtaa näitä valtion maksamia ja tekee töitä itse samalla.

  Kaveri joutui syksyllä lomauttamaa kaikki työntekijät, koska on vaikea kilpailla ilmaista työvoimaa vastaan.

  Jotkut urakat menneet hinnalla, jolla ei pysty a-hintaan edes tarvikkeita hankkimaan, saati maksaa palkkaa kaikille.

  Sitä voi miettiä, mihin tämä johtaa, työttömiä tulee ja verotuloja ei tule.

  Toinen esimerkki on telakalta, jonne eräs tuttavani keksi vuokrata näitä 9e miehiä, vene on vaihtunut suurempaan joka kesä, työntekiöiden saadessa nuolla näppejään ja veronmaksajathan tämän maksaa, siis nämä veneet ja tämän erikoisen systeemin.

  • 16.1

   töytön sanoo

   Näinpä siinä käy ajan mittaan. Ihmetyttää nämä yrittäjät, kun nielevät touhun purematta. Kovan bisneksen ovat herrat ja rouvat luoneet tähän maahan ajan mittaan, ei pysty enää halpatyömaatkaan kilpailemaan :).

   • 16.1.1

    Jukka sanoo

    Kyllä halpatyömaat voivat edelleen kilpailla tuon Suomen mallin kanssa, koska se maksaa Suomelle paljon enemmän kuin esim. aasian valtioille. Tuosta vain tulee iso kierre joka on jo lähtenyt käsistä. Yhä useampi yritys käyttää 9€ työntekijöitä, joiden kustannukset maksaa yhteiskunta. Siitä seuraa palkkaa maksavien yritysten konkursseja ja lisää työttömiä. Lisää työttömiä tarkoittaa heikentynyttä ostovoimaa -> lisää irtisanomisia muilla aloilla => lisää työttömiä. Kierre vain kasvaa ja työttömien määrä kasvaa jatkuvasti. Leipäjönot kasvavat, asunnottomien määrä, köyhien määrä. Kyseinen järjestelmä aiheuttaa pian ison romahduksen Suomella ja ison ja pitkän laman. Yli miljoona työtöntä on pian totta, kun jo nyt on yli 600 000 jopa 800 000.

 13. 17

  miuke sanoo

  niin tuli se ylen dokkari porttikilielto poriin joka näytti mun mielestä hyvin
  miten eliiitti suhmuroi keskenään asioita normi kansan päänmenoksi
  esim miten joku kokoomuslainen Räty haluaisi aidosti puutua tähän ihmisten orja bisnekseen
  kun sillä itsellät arvomaailma on tollainen en halua maksaa veroja työstäni
  palaverissa EK kanssa ei varmaan puhuta näiden toimien lopetamisesta
  epäilen että työnantajien toive ministerille on että niitä lisätään
  ja kappas niihän on tapahtunut
  politikka on elitisti pörhöjen temmelys kenttä
  jossa näköjään kaikki hyvä osaiset politikot ja elinkeinoelämä
  puoluesta riipumatta päätävät kaikestaa kansaa hyödytävistä asioista
  eli köyhät kyykyyn hyvin kuvaavaa on tossa documentissa yks kohta kun
  elitisti politikko vetää ilmasta kaviaarileipää
  ja tarjoilia juoksee kiireisenä siinä palvelu altiin ja ahkeran oloisena
  kermalle lisää ilmaista kaviaaria
  jonka sää ehkä oot osaltas myös kustatanut vaik et antimista saa nauttiakaan
  ei se niitä haitaa on mukavaa puhua säästöistä ja leikkauksista samalla nauttien hyvän lounaan ja ilmaista punkkua jossain hienosto ravintolassa
  meidän verovaroilla ESIM
  hei LAURA onks sulla eduskukunan taxikortti mukana
  en tiedä mä lainasin se PIIA-NOORALLE
  jos huipulla on tollaista
  mitähän se on pikku kuntapäätäjien Gapineteissa
  ja kenen pussiin ne pelaa

  http://areena.yle.fi/?q=porttikielto&media=video

 14. 18

  tinppa sanoo

  On joukkoon mahtunut huumoriakin, kuten vaikkapa julkisen sektorin työaikojen pidentäminen 15 minuutilla

  Ei se ollutkaan huumoria….