Työtä ilman ansiotarkoitusta

Palkatonta työtä tarkoittavalla kuntouttavalla työtoiminnalla alkaa olla jo niin ikävä maine, että terminä siitä ollaan luopumassa. Itse toiminta tietenkin tulee jatkumaan entisestään laajentuneena ja näitä palkattomia työntekijöitä tullaan nykyisestä poiketen antamaan myös yrityksille.

Työttömät rupevat tekemään ilman ansiotarkoitusta suoritettavia työtehtäviä osana työelämävalmiuksia edistävää sosiaalista kuntoutusta. Näin tulee tapahtumaan, kunhan  23.10.2014 jätetty Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistustarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti lainsäädäntöehdotuksineen saadaan runnottua päätökseen.

Raportti lakiesityksineen lähtee siitä, että kaikki heikossa työmarkkina-asemassa olevat henkilöt niputetaan yhteen ja esim. vammaisia, vajaakuntoisia, kehitysvammaisia ja pitäaikaistyöttömiä koskeva erityislainsäädäntö kumotaan. Tilalle tehdään uusi laki nimeltään Laki heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden sosiaalisesta kuntoutuksesta.

Tälle työmarkkinoiden ylijäämälle ruvetaan järjestämään sosiaalista kuntoutusta, jonka tavoitteet ovat periaatteessa ihan hyvät. Hyvää on erityisesti se, että enää ei pitäaikaistyöttömiä automaattisesti laiteta sanktioilla uhaten sosiaalipalveluna tehtävään palkattomaan työhön, vaan heidän tilanteensa pyritään selvittämään oikeasti.

Sosiaalista kuntoutusta tarvitsemattomat menevät TE-toimiston asiakkaiksi ja sitä tarvitsevat ohjataan kuntoutukseen. Tätä sosiaalista kuntoutusta on kahta lajia.

Osallisuutta edistävään sosiaaliseen kuntoutukseen ohjataan ne, joiden kohdalla ei tämänhetkisenä tavoitteena ole sijoittuminen avoimille työmarkkinoille. He ovat niitä, joilla on käytännön työllistymistä oikeasti estävä vamma, sairaus tai sosiaalinen ongelma. Heille on tarkoitus ihan oikeasti järjestää sosiaali- ja terveyspalveluja. Juuri näin sosiaalipalvelun pitääkin toimia.

Työelämävalmiuksia edistävään sosiaaliseen kuntoutukseen sitten ohjataan ne työttömät, joiden ei katsota voivan sijoittua välittömästi työmarkkinoille itse tai TE-toimiston palvelujen kautta.

Tämä jako vuohiin ja lampaisiin tulee varmasti olemaan vaikea.  Käytännössä jako tehtäneen vanhan tavan mukaan pitkäaikaistyöttömyyden perusteella, vaikka kauniisti muuta puhutaankin. Tämä kuntoutettava porukka rupeaa sitten tekemään niitä ilman ansiotarkoitusta tehtäviä työtehtäviä. Kuntouttavasta työtoiminnasta poiketen näitä työtehtäviä voidaan tehdä myös yrityksissä. Raportista se löytyy tarkalla lukemisella sivuilta 40-41. Laitetaanpa tästä löydöstä oikein kuva:

sosiaalinen kuntoutus

Pitäaikaistyöttömiä ruvetaan siis ohjamaan palkattomaan työhön myös yrityksiin enintään kolmen kuukauden ajaksi 12 kuukauden aikana. Toiminnan tavoitteena on taas kerran siirtyminen jakson jälkeen palkkatuettuun työhön tai avoimille työmarkkinoille.

Ihan sama lakiin kirjattu tavoite on ollut kuntouttavalla työtoiminnallakin, mutta käytännössä siitä on tullut kuntien ja yhdistysten ilmaistyöntekijöiden automaatti. Nyt tämä automaatin päivitettävä versio rupeaa suoltamaan palkatonta työvoimaa myös yrityksille.

Oikeastaan vähemmällä olisi päästy, jos olisi nimetty kuntouttava työtoiminta uudelleen ilman joutavia lätinöitä. Ilman ansiotarkoitusta tehtävä työ kuulostaa ihan rehelliseltä orjatyöltä, mutta ei sen toteamista varten olisi tarvinnut myllätä koko alaa koskevaa lainsäädäntöä.

Kommentit
 1. 1

  AMK sanoo

  Orjatyö laajenee ja Räty ym.kumppanit taputtavat käsiään p..kaan.Tai pyyhkivät käsiään p..kasta.kuinka vain,mutta tälläiset kepulikonstit eivät työpaikkoja luo.Oliskahan mahdollista että pääsisin sinne työkyky arviointiin vihdoinkin?

 2. 2

  Kalervo sanoo

  Kutsuisiko näitä typeriä turhanpäiväisiä rutinoita vaan hyvinvointiyhteiskunnan ilmavaivoiksi. Vaikka asiat ovat kuinka hyvin, tarvitsee kotimaamme kuitenkin samaa reipasta työenergiaa, joka ennen kohdistettiin eloonjäämiseen ja ravinnonhankintaan, siis kohdistaa aikaa jonnekin muualle kuin vain loisimiseen. Kuten vaikka työntekoon tai näihin hyviin työllisyystoimiin, eikä mihinkään tuhaan itkupotkuraivariin pikkuisen väärin jonkun pullamössön lautaselle muka annostellusta karapuurosta.

  Nyky-yhteiskunta on jo nostanut pehmeät arvot liiaksi jalustalle ja on helisemässä joidenkin laiskojen lintsareiden kanssa, jotka näille yhteisille oikeille työarvoille, ahkeruuden ihanteille ja hyville työllistämispyrkimyksille noin vain persettään näyttää. Kaikessa paapomis- ja tasa-arvovouhotuksessa on aina syytä muistaa selkeät perusasiat ja pitää mielessä se, mikä on se oikea työteliäs ihmisluonto. Ei Suomen äänestäjien tuella demokraattisesti luotu sosiaali- ja työttömyysturvalainsäädäntö saa ollenkaan kyykistellä sitä noin pilkkanaan pitävien ällöttävien pellejen edessä. On se nyt kumma, ellei täällä oikeusvaltiossa saada jotain kiukuttelevia laiskamatoja oikeaan työojennukseen. Onko muka joku ”keinopääymmärtäjä” antanut näille luusereille jonkun diplomaattisen paapomis koskemattomuuden?

  • 2.1

   Saku Timonen sanoo

   Taidanpa sanoa Kalervoa joutavanpäiväiseksi trolliksi, jolla ei oikeasti ole aavistustakaan mistä puhuu. Seuraavasta yhtä typerästä trollauksesta saat ikuisen porttikiellon blogiini.

   • 2.1.1

    LL sanoo

    Kalervo ei ole vielä kasvanut aikuiseksi, on omia kehityshaasteita vielä paljon.

   • 2.1.2

    jaakko sanoo

    Tämähän on taas tätä samaa suomi24.fin kestohäirintää, joka on siellä jatkunut ainakin kymmenkunta vuotta.

    Varsin pitkäaikainen ongelma täällä asianomaisella, tai asianomaisilla, jotka samalla teemalla jankuttavat. Tuossa ajassa ollaan jo kehitytty sen verran pakkomielteisiksi, että saattaisi asiantunijoilla olla tuota sielunmaisemaa tutkiessaan ihmettelemistä.

  • 2.2

   Ingengör sanoo

   Jos ei Kalervo olisi noin selvä trolli, niin kysyisin osaako hän laskea? TEM-työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa on jo 600 000+ henkilöä vailla töitä ja MOL:n sivuilla näyttäisi olevan 15 000 avointa työpaikkaa. Jos joku alkaa vikisemään siitä, ettei kaikki avoimet työpaikat ole MOL:ssa niin minä vastaan siihen, että näytä minulle sitten ne paikat. Työttömänä olen niin kyllästynyt siihen, kuinka puhutaan piilotyöpaikoista. Yhtä hyvin voisin itsekin todeta, että minullapa on ratkaisu maailman energiatuotantoon laatikossani. Sitä ei ole kukaan muu nähnyt kuin minä, mutta siellä se on ja kun oikea ihminen osaa sitä oikealla hetkellä kysyä minulta niin tarjoan sen maailman käyttöön…

   • 2.2.1

    Jepulisjepsis sanoo

    Ongelman alku ja juuri on se, että ei ole rahaa maksaa TES:in mukaista palkkaa kohta oikeastaan mistään työstä – työtä kyllä on mutta ei ole kuulemma rahaa.

    Silti, pankit näpyttelevät mielellään kuitenkin isonkin summan tilille tyhjästä tehtyä rahaansa asuntokaupan yhteydessä, kun viet sinne vastineeksi takaisinmaksusitoumuksen (=velkakirja) ja annat korsusi panttikirjat vakuudeksi. Edellyttäen, että olet heidän mielestään kelvollinen lainanhakija.

    Nytkin EKP aloitti ”elvytyksen” joilla maksetaan huonoja sijoituksia tehneet finanssipelurit ulos, eli pelastetaan jo ennestään rikkaat EKP:n tyhjästä tehdyllä rahalla.

    Eli kyllä rahaa on – sitä ei vaan anneta.

  • 2.3

   Makkonen sanoo

   Mikä on suomalainen vastine thesaurukselle? Sellainen nimittäin ollut kovassa käytössä tässä ”Kalervon” ripulia muistuttavassa ulostuksenomaisessa tekstissä.

   • 2.3.1

    töytön sanoo

    Kalervo varmaankin salilla vaan käynyt illalla pumppaamassa raskaan duunipäivän jälkeen, ja sitten ylimääräiset hormonit veressä hyrränny vielä kehossa jonkin aikaa ennen nukkumaan menoa. Pehmoisia unia pullamössöistä nähnyt vissiin.

 3. 3

  AMK sanoo

  Sosiaalinen kuntoutus???Te-tstoko katsoo kuka tarvitsee sosiaalista kuntoutusta-heidän mielestään kaikki työttömät sitä tarvitsee.Ovatko te-tston virkailijat lääkäreitä,psykiatreja,psykologeja,hehän eivät edes osaa lukea mitä työnhakijan papereissa lukee.Kyllä minä tulen toimeen ihmisten kanssa (jos eivät ole kieroja) ainoastaan kaupan kassalla tulee ongelmia mistä maksan nämä vähäiset ostokseni!!

 4. 4

  sanoo

  tervetuloa kansalaisadressin tapahtumasivulle, siellä on nettilinkki itse adressiin. tässä kansalaisadressissa olemme ottaneet huomioon kunouttavan työtoiminnan seuraajatkin. karenssit saataisiin pois eikä edes työttömyyspäiväivarahan alennusta vois määrätä muuta kuin tes ja hyväksyttävin ehdoin ja ilman estettä palkkatyöstä kieltäystymisestä. Lue lisää:
  https://www.facebook.com/events/534048866738320

 5. 5

  I AM SLAVE FROM FINLAND sanoo

  Voipi olla että tätä ei niellä mukisematta
  en tiedä koska se suomalaisen ihmisen pinna palaa näihin eliitti kermaperse hyväveli
  politikkoihin
  jotka suunitelee elämäs sun puolesta
  hyvällä menestyksellä
  ohöm
  itse asiassa -Orja- on coolimpi nimi kuin -kuntoutus-

 6. 6

  AMK sanoo

  ”miksi minä välittäisin siitä,että ihmiset puhuvat selkäni takana. Sillä he eivät puhu minusta,vaan siitä,millaisena minut näkevät”

 7. 7

  LL sanoo

  Kaikki hyvää tarkoittavat ajatukset sote-palvelujen tarjoamisesta heille, joilla on avun/hoidontarvetta vamman tai muun ongelman vuoksi, voi kariutua yksinkertaisesti siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvin heikossa hapessa monissa kunnissa. Mutta voihan se joissain fantasioissa olla mahdollista.

  Pitkäaikaistyöttömistä suurin osa on keski-iän ylittäneitä, enimmäkseen yli 50-vuotiaita tilastojen mukaan, joten nämä ”työelämävalmiuksia edistävät palvelut” tuntuvat kyllä lähinnä rienaukselta. Itse ongelma:ikäsyrjintä työelämässä jää ratkaisematta. Kun jokaista avoinna olevaa työpaikkaa kohden on 50-100 hakijaa, niin työnantaja palkkaa nuoren. Ikääntyneempi työntekijä on aina myös riski työnantajalle, näin olen kuullut kerrottavan.

  Niin tai näin, ikä on sellainen asia jota ei saa pois, vaikka kuinka hinkkaisi ja hyppäisi kuntoutumassa tai näissä mukamas työelämävalmiuksia lisäävissä palveluissa, elikkäs: palkattomassa työssä. Ei järjen hiventäkään!

  Ajatellaan vaikka +55-vuotiasta, jolla on jo paljon työ- ja elämänkokemusta takanaan. Eikö se ole ihmisarvon polkemista, että ihminen joka on ollut ehkä jopa yli 30-vuotta rakentamassa tätä yhteiskuntaa ja kantanut kortensa kekoon, pannaan nyt tekemän palkatonta työtä? Ja lisäksi ehkä joku nulikka vielä siihen vahtimaan tätä ilmaistyön tekoa.

  Minkähän ikäisiä nuo työryhmäläiset oikein ovat? Ja ovatko ollenkaan todellisessa maailmassa? Vai elävätkö vain omissa fantasiamaailmoissaan?

 8. 8

  Jari Kähkönen sanoo

  Johanhan se J.Edgar Hoover -vainaa tiesi aikanaan, että kun vankileirillä pitämisestä tulee liian kova meteli, on ne uudelleenmääriteltävä turvasäilöiksi. Rohkenen siksi suhtautua melkoisella varauksella ajatukseen, että kuntoutuksen tai palveluiden tarpeessa olevat saisivat niitä mahdollisen lakimuutoksen jälkeen yhtään sen paremmin kuin nytkään. Mikä estäisi antamasta niitä jo nykyistenkään pykälien aikana? No, jos ei ole kompetenssia eikä resurssia vaan kolmesta pöytälaatikosta yksi on täynnä ihan silkkaa pelkuruutta, toinen pahaa tahtoa ja viimeinen on naulattu kiinni säästösyistä, niin tokihan tuon sitten ymmärtää. Ymmärtää, vaikkei luonnollisesti hyväksykään.

  Loppuvitsinä muistelkaamme anekdoottia sellaisen älyllisen rehellisyyden ja ihmisarvon puolustamisen jättiläisen kuin muuan Joseph Göbbelsin päiväkirjasta. Merkinnässään tämä toruu muuatta romahtamispisteessä olevan itärintaman kenraalia sotapoliisivaltuuksien pyytämisestä rintamakarkureiden etsimiseksi ja rankaisemiseksi. Niin, laitaako se nyt sellainen on, että kaikista maailman paikoista juuri Natsi-Saksan kaltaisesta poliisivaltiosta väitetään loppuneen poliisit kesken? Joseph G opastaa, että kenraalilla on nyt jo riittävät valtuudet etsiä ja rangaista karkureita, joita luonnollisesti riitti olojen kaikenpuolisen sekasortoisuuden ja epäinhimillisyyden vuoksi.

  • 8.1

   LL sanoo

   ”Mikä estäisi antamasta niitä jo nykyistenkään pykälien aikana? No, jos ei ole kompetenssia eikä resurssia vaan kolmesta pöytälaatikosta yksi on täynnä ihan silkkaa pelkuruutta, toinen pahaa tahtoa ja viimeinen on naulattu kiinni säästösyistä, niin tokihan tuon sitten ymmärtää. Ymmärtää, vaikkei luonnollisesti hyväksykään.”

   Niinpä juuri. Mikä estää antamasta sote-palveluja niitä tarvitseville? Se, että niitä ei yksinkertaisesti ole olemassakaan. Peruspalvelut (terveydenhoito ja sosiaalipalvelut) on saksimalla kutistettu täysin olemattomiin.

   Vaan kaskas, taikurit tekivät hattutempun. He uskovat omaan kertomukseensa, omaan silmänkääntötemppuun. Nyt peruspalvelut ovat palanneet takaisin, ja ne toimivat ihan kuten ennenkin (silloin kun ne vielä toimivat).

 9. 9

  Henri Myllyniemi sanoo

  Laitoinpa merkille hämmästyttävän yksityiskohdan. ”palkkatuettu työ” oli mainittu ennen normaalia työmarkkinaehtoista työtä.

  Palkkatukikin vääristää yritysten kilpailuasetelmia.

  Suomi tulee näillä näkymin vaipumaan yhä syvemmälle taantumukseen. Sikäli hassua, että juuri kukaan ei viitsi katsoa Suomen makrotaloutta kauempaa. Silloin huomaisi heti, mistä kiikastaa. Nämä kuntouttajat sun muut katsovat ongelmaa liian läheltä.

  • 9.1

   Tim sanoo

   Palkkatuettu työ ei (ainakaan ilman kieroilua) sisällä samaa kilpailuongelmaa kuin orjatyö, eli että yhden oikean työntekijän tilalle voi ottaa mielivaltaisen monta nollapalkkalaista. Kuntoutettavat eivät ole yhtä tehokkaita työntekijöitä kuin ei-kuntoutettavat, joten matalamman palkan maksaminen on ihan reilua huomioonottaen että työntekijä kuitenkin itse saa oikeaa palkkaa. Ja sen viisikymppisen osaavan työttömänkin tapauksessa on yhteiskunnan etu tekohengittää tämän CV:tä parempaa talousjaksoa odottaessa jos markkinat eivät siihen ilman palkkatukea suostu.

   Paljon häiritsevämpi tekijä kyseisessä lauseen asettelussa on, että kuulostaa aivan siltä, että saadakseen edes palkkatukea on pääsääntöisesti ensin oltava 3kk palkatta nöyryyttä oppimassa. Eikä orjuusjakso edes takaa mitään.

   • 9.1.1

    LL sanoo

    Kuvitteletko todells Tim, että yli 50-vuotiaan työmarkkina-arvo jotenkin kohoaa tekemällä palkatonta työtä? Hah hah.

    Ne paremmat ajat eivät ole ihan heti tulossa, voi mennä 10 -15 vuotta, että minkäänlaista merkittävää talouskasvua on luvassa, väittävät monet talousoppineet. Se kannattaa pitää mielessä. Yli 50-vuotiaiden pakottamainen palkattomaan työhön EI ole yhteiskunnan etu. Orjatyö ei ole kenenkään etu.

    Mitään talouskasvua ei ole luvassa, monien talousoppineiden mielestä ehkä 10-20 vuoteen. Tätä talousongelmaa ei ratkaista palkattomalla työnteolla.

 10. 10

  Marko Turunen sanoo

  Ihan sama, kuinka tuota kuntouttavaa orjatyötä kutsutaan, mutta tosiasia on se, että homma tulee jatkumaan tasan niin kauan, kun on niitä (meitä?) höynäytettäviä, jotka moiseen suostuvat. Itse olen sanoutunut moisista irti sen verran tulikivenkatkuisesti, että kukaan omaa terveyttään arvostava ”viranomainen” ei tule minulle moista tarjoamaan.

 11. 11

  Tanja sanoo

  No voi sun yhden kerran näitä Suomen herroja ja rouvia. Yhä edelleen ihmettelen miksi minun veronmaksajan odotetaan makselevan minkäännäköisiä palkkatukia, ruokarahoja tms.säätiöiden, yhdistysten tai yritysten puolesta. Maksakoot itse työntekijöilleen.

  • 11.1

   kuulapää sanoo

   hyvä pointti
   sitähän tää työssä käyvälle veronmaksajalle
   on
   suora tulon siirto hyväksikäyttäjille

   nää yhdistykset ja säätiöt ovat pahinpia yhteiskunnan loispummeja
   ja näiden tukeminen tulee kalliks

 12. 12

  Lehden lukenut sanoo

  Auranmaan viikkolehti kertoo, että Marttilassa lisätään kuntouttavaa työtoimintaa. Lehden mukaan vastaanotto on ollut oikein myönteinen työttömien keskuudessa, kun heille on tarjottu kuntouttavaa työtoimintaa:

  ”Marttilaan lisää kuntouttavaa työtoimintaa
  Julkaistu 27.2.2015 | Päivi Perkiö
  Marika Hirvensalo ja Liisa-Anneli Holmberg esittelevät työttömien ryhmän työn tuloksia Martinmajalla. Polku puuceehen on tasoitettu ja erityisesti Martinmajan seniorikäyttäjien arvostama kaide on viittä vaille valmis.

  Marika Hirvensalo ja Liisa-Anneli Holmberg esittelevät työttömien ryhmän työn tuloksia Martinmajalla. Polku puuceehen on tasoitettu ja erityisesti Martinmajan seniorikäyttäjien arvostama kaide on viittä vaille valmis.

  MARTTILA. Marttilan työttömyysaste on kohonnut Auranmaan alueen korkeimmaksi. Kunnan työttömyysprosentti on nyt 12,4. Työttömyyden kasvu on viime vuosina ollut Marttilassa melkoista: vuonna 2012 työttömyysaste oli vielä 7,4.

  Kuntouttava työtoiminta on tullut Marttilassa tarpeeseen. Kunnat ovat vastanneet eri tavoin niille asetettuun velvoitteeseen järjestää kuntouttavaa työtoimintaa yli 300 päivää työmarkkinatuella olleille työttömille. Marttilassa ryhmämuotoisesta kuntouttavasta työtoiminnasta on saatu hyviä kokemuksia ja se tulee lisääntymään.

  Uuden ohjaajan myötä ryhmämuotoista kuntouttavaa työtoimintaa voidaan piakkoin järjestää kahtena päivänä viikossa. Sosiaaliohjaaja Marika Hirvensalo ottaa yhteyttä henkilöihin, joille kuntouttavaa työtoimintaa tarjotaan.

  –Vastaanotto on ollut oikein myönteinen, hän kertoo.

  –Tämä on työttömille iso asia. Moni on huomannut, että erilaisia ongelmia alkaa tulla, mutta ei ole jaksanut tehdä niille mitään. Ryhmään on lähdetty innokkaasti ja poissaoloja on harvoin, selvittää sosiaalijohtaja Liisa-Anneli Holmberg.”
  http://www.avl.fi/2015/02/marttilaan-lisaa-kuntouttavaa-tyotoimintaa/

 13. 13

  Hannes sanoo

  Käsittääkseni myös Amerikan etelävaltioiden puuvillatiloilla tehtiin aikanaan ”ilman ansiotarkoitusta suoritettavia työtehtäviä”. Voiko orjuutta oikeastaan tuon täsmällisemmin kuvata.

 14. 15

  pitkäaikaistyötön sanoo

  ”heikossa työmarkkina-asemassa oleva henkilö” = työtön
  Vai, onko joku työmarkkinoilla vielä työtöntä heikommassa asemassa?

  Työllisyysongelmat ilmeisesti ratkeaa kun tuotetaan riittävän monta sivua orwellilaista jargonia.

 15. 16

  pitkäaikaistyötön sanoo

  ”Julkisen talouden kokonaismenot lisääntyisivät uudistuksen seurauksena 17,7 miljoonalla eurolla.”
  Kuinkakohan monta uutta työpaikkaa tuolla rahalla saataisiin luotua?
  Epäilen, että tuossa ei ole otettu huomioon sitä, kuinka paljon noitten aikaisempia kaksi kertaa pidempien orwellilaisten uustermien tulostaminen eri yhteyksissä tulee maksamaan.

  • 16.1

   LL sanoo

   Rahaa palaa koko ajan, aivan tarpeettomiin jaarituksiin…

   • 16.1.1

    Makkonen sanoo

    ”Eliitin” (myös Suomen) finanssiterrorismissa absurdi byrokratia on suotavaa niin kauan kuin se auttaa omalta osaltaan – ihan vaikka vain uuden propagandistisen retoriikan myötä – varallisuuden siirrossa massoilta ylöspäin.

 16. 17

  miuke sanoo

  Hei kuntoutuja HERÄÄ
  sun ilmaistyöllä satu hyöty
  myytävät palvelut yhdistyksissä säätiossä
  ja tukirahat yhteiskunnalta -ray ltä
  joista nää lois yhdistykset säätiöt sosiaaliset yritykset yleensä rahaa pummii ja kerjää
  mahdolistaa sun töihin potkian ja yrityksen johdon tai yli päätään sen puljun olemassa olon
  sää kustanat niiden elämän
  lomamatkat pölykapselit ja
  tai siis kaiken mikä liityy näiden ihmisten raha asioihin
  ja paljon niiden tilillä on rahaa
  veikaan että ainakin ennemmän kun sulla
  sen takia teen henkilökohtaisesti kaikkeni
  että tää toiminta loppuis tässä muodossa mikä siitä on nyt tullut
  eli helvetin iso ja hyvä bisnes
  kelle
  no ei ainakaan sille joka sinne pakotetaan
  karenssin uhalla
  kyse on aidosti ihmiskaupasta
  kaikki kriteerit täytyy
  vaikka kuinka kääntäis ja vääntäs ja selitäs ei asiat näin ole
  ne perkele täytyy
  ps nyt pidän breikin näistä asioista
  ja sakulle suuri kiitos näiden asioiden julki saatamisesta

 17. 18

  0ravainen sanoo

  Jahast. =) Kohta voisin jo harkita yrittäjäksi ryhtymistä, kun tulevaisuudessa henkilökunnan kustannusarvioksi voi laittaa viivan.
  Muuten. Olen lueskellut tätä Blogia jos jonkin verran. Minua ihmetyttää se, ettei asiasta tosiaan ole saatu haloota aikaiseksi. Voihan sitä mielenosoituksia järjestää vapaa-aikanakin, niin ei TE-toimistolla tai ”kuntouttajalla” ole mitään sanomista eikä karenssia tarvitse pelätä.
  Itseäni kammottaa eniten juuri tämä ihmisten niputtaminen ryhmiin. Onko tämän lain muutoksen jälkeen vielä edes mahdollista olla terveen ja työkykyisen kirjoissa jos on työtön, vai onko pakko kuulua jompaan kumpaan noista kuntoutettavista ryhmistä? Kuka ylipäätään teke tämän niputtamisen, millä valtuuksilla, ja millä perustein?