Hilpeää orjatyötä

– Pomppulinnoja, potkulautoja, pieni sählykenttä, hulavanteita, keppihevosia, trampoliini. Listaa Kaarinassa joka tiistai järjestettävän Mini Lasten lystikkään tarjonnasta voisi jatkaa vielä vähintäänkin toisella mokomalla puuhavälineitä. Lapsia tarjonta tuntuu miellyttävän, mikäli iloisista äänistä ja edestakaisin viipottavista pikkuihmisistä voi jotakin päätellä.

Näin aloitti Turun Sanomat lasten viikoittaisesta tapahtumasta kertovan juttunsa, joka oli otsikoitu työttömien mielekkääksi työllistämiseksi. Mistään työllistämisestä ei kuitenkaan ole kysymys, koska juttu kertoo selvin sanoin kyseessä olevan kuntouttava työtoiminta eli palkatta tehtävä työ:

– Mini Lasten lystikäs on Kaarinan kaupungin järjestämää maksutonta toimintaa alle kouluikäisille lapsille. Sen käytännön järjestelyistä huolehtii neljä kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa pitkäaikaistyötöntä.

Tämäkään toimittaja ei ole perehtynyt aiheeseen yhtään. Hän on keskittynyt iloisen toiminnan kuvaamiseen, mutta ei ole kiinnostunut tippaakaan toimintaa pyörittävien työttömien asemasta. Toimittaja on kirjannut uskollisesti kansalaistoiminnan johtajan ja vt. palvelujohtajan sanat.

– Idea sai alkunsa, kun mietimme, miten saisimme lisää maksuttomia ja matalan kynnyksen toimintoja lapsiperheille. Halusimme järjestää liikuntapalvelun, koska lasten liikuntaharrastukset voivat olla kalliitakin, Kaarinan kansalaistoiminnan johtaja Tuuli Salospohja kertoo.

– Lisäksi halusimme antaa työttömille aidosti merkityksellistä työtä, joka hyödyttää kuntalaisia, Kaarinan vt. palvelujohtaja Katja Reiman lisää.

Kaarinan kaupunki on siis päättänyt tarjota maksuttomia toimintoja lapsiperheille ja käyttää toiminnan pyörittämiseen maksuttomia työntekijöitä. Palkatta työtä tekeviä työttömiä haluttiin auttaa tekemään merkityksellistä työtä. Sitä työtä ei kuitenkaan katsota niin merkitykselliseksi, että siitä kannattaisi maksaa palkkaa. Siitä maksetaan vain työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen korvaus. Työsopimusta ei ole eikä palkattomasta työstä kerry eläkettä eikä lomaoikeutta.

Itse hyvää palkkaa saavien virkamiesten mielikuvitus on rajaton, kun he pelastavat kuntataloutta ja kehittävät palveluja kuntalaisille. Nykyisin kaikki uusi tunnutaan teetettävän palkattomilla työntekijöillä, koska heitähän riittää. Kun sopivasti vielä puhutaan työllistämisestä, niin laiska toimittaja kuvittelee automaattisesti kyseessä olevan palkkatyö. Saahan hän itsekin työstään palkkaa, joten hänen mieleensä ei juolahda sellainen ajatus, että joku toinen joutuu tekemään omaa työtään palkatta ja tukien menettämisen uhalla.

Oikea toimittaja olisi osanut vähän kysellä. Kuka on vastuussa mahdollisista vahingoista? Kuka on kuntouttavassa työtoiminnassa olevien työnohjaaja ja missä hän on? Vai ovatko neljä kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa paikalla ihan keskenään, ilman mitään lain edellyttämää työnohjausta?

Osaava toimittaja olisi myös saattanut lukea sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjeen, jossa sanotaan näin:

Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä.

Tämän mukaan noiden neljän toimintaa pyörittävän pitkäaikaistyöttömän on oltava sellaisia, jotka eivät kykene työhön tai julkisiin työvoimapalveluihin. Kuitenkin Kaarinan kaupunki jättää vilkkaat lapset heidän valvottavakseen ja vieläpä suunnittelee tämän toiminnan laajentamista.

Viis laista ja joutavista ohjekirjeistä. Tärkeintä on, että toiminta ei maksa mitään. Hilpeää orjatyövoimaa saadaan kutsumalla sopivia työttömiä laatimaan aktivointisuunnitelma.

 

Kommentit
 1. 1

  Kalervo sanoo

  Työmarkkinatuen edellytyksenä olevat aktivoinnit ovat ihan hyvä juttu. Monelle se on työelämään kytkevä ja kuntouttava kokemus, kun joutuu heräämään aamusella, vieläpä selvin päin ja olemaan hyödyksi johonkin. Yhteiskunnassa esim. kunnissa ja varsinkin kolmannella sektorilla löytyy paljon tekemätöntä työtä, jota ei voi tai edes kannata varsinaisena palkkatyönä teettää.

  • 1.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Onko trolli kuullut vuorotöistä? Pitäisikö vuorotöissä olevankin herätä aina aamulla, jotta sinun ei tarvitisi olla kateellinen?

  • 1.2

   Akateeminen, raitis työtön sanoo

   Voi voi Kalevi. Taasko nauroivat sinut ulos suomi24.fi:ltä löylykauhajuttujen vuoksi?

   En oikein usko, että palkattoman työn pakkoteettäminen herättää sympatiaa täälläkään, vaikka oletkin jauhanut samaa mantraa jo toistakymmentä vuotta.

   Jos kuntien tekemätön työ noin huolettaa, voit toki ojentaa auttavan kätesi ja alkaa itse palkattomiin töihin ja kyyyyllä, se on vain asenteesta kiinni.

   Itse tarvitsen työstäni palkkaa, sillä minulla on mm. perhe elätettävänä.

  • 1.3

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Alkoholisoituneilla aamu-unisilla työllisillä on pahoja traumoja. Pitäisikö meidän työttömien olla heistä huolissaan?

  • 1.4

   Saku Timonen sanoo

   Sähköpostiosoitteen mukaan olet taas se samainen Kaaleppi, joka on vuosikausia kiertänyt eri palstoilla haukkumassa työttömiä. Maksaako sinulle joku tuosta trollauksesta vai oletko vain jotenkin jälkeenjäänyt raukka?

   • 1.4.1

    Delete sanoo

    Voisiko mitenkään olla mahdollista, että tämän kaalepin kirjoitukset poistetaan armotta tästä blogista. Koska kyseinen taho/tahot tulee muuten saavuttamaan sen mitä ne haluaakin.

    Eli hänen kirjoituksiin käytetään aikaa, joka on aivan turhaa. Koska tämän tahon/tahojen tarkoitus ei ole millään muotoa keskustella asioista asiallisesti. Vaan lähinnä trollata ja pilata/vaientaa kaikki asiallinenkin keskustelu loputtomalla sontaryöpyllä pelkällä copypaste-menetelmällä ja tarinoiden variaatiolla. Pyrkien lopulta tuhoamaan tämäkin blogi. Aivan kuten on tuhonnut keskustelun esim. Suomi24:llä.

    • 1.4.1.1

     hahah sanoo

     Toinen näkökulma:
     Omalla tavallaan hyvä, että ovat täällä esillä, niin löytyvät myös hakukoneilla vasta-argumentteineen ja paljastuksineen.
     Mikäli kaikki poistettaisiin tai Saku ei edes alunperin päästäisi esille, niin tämä näkökulma jäisi tyystin pois esiltä ja yleisestä tietoisuudesta.
     Suomi24:n laareista kun on lähes turha yrittää etsiä ne ketjut, missä trollien keksimät asiat on oiottu ja selvitetty mallilleen.

  • 1.5

   keke sanoo

   Ihan hyvä että ollaan huolissaan siitä että herään 12 jälkeen hieman krapulaisena. Kiitos suomi 2015-

  • 1.6

   Makkonen sanoo

   Sanon sinulle ”Kalervo” (=tod. näk. maksettu propagandan levittäjä) nyt ihan suoraan, että painu hevon vittuun täältä suoltamasta ripulipaskaasi. Välitä nämä terveiset myös esimiehillesi.

  • 1.7

   AMK sanoo

   Työhönpotkija,joka nauttii ihmisten (työttömätkin ovat ihmisiä ei ainakaan perustuslakia ole siltä osin muutettu vaikka muut niin haluavatkin? tai on koska työttömistä tehdään orjia vaikka perustuslaki kieltää sen)oletko ehkä yksi niistä joka hyötyy näistä orjatöistä??? Nähtävästi olet.Omatuntosi on puhdas???Autathan työttömiä tekemään itsellesi hyvän tilin?

  • 1.8

   Raija Aittoniemi sanoo

   Tuo oli varsin rumasti ja halventavasti sanottu sinulta!
   ”kun joutuu heräämään aamusella, vieläpä selvin päin ja olemaan hyödyksi johonkin.”
   Mutta et ole yksin mielipiteinesi, kaltaisiasi on paljon. Mikä onkaan mukavampaa kuin halveksunta jotain kohtaan. Mutta myös teillä on oma halveksijaryhmä joiden mielestä työ jota teette ei ole minkään arvoista! Miettikää sitä totuutta!

  • 1.9

   AMK sanoo

   ”…tekemätöntä työtä,jota ei voi tai edes kannata varsinaisena palkkatyönä teettää”????Vanhusten hoitoa,sairaiden hoitoa mitä vielä ei kannata tehdä,lapsia ei kannata opettaa ei ainakaan niin että siitä opettaja saisi palkkaa koska suurimmasta osasta heistä tulee kummiskin työttömiä?????Tekemätöntä työtä ilman palkkaa kannattaa siis teettää työttömillä vai?Arkadianmäellä tehdään paljon tekemätöntä työtä mistä ei kannattaisi maksaa palkkaa!!!

  • 1.10

   Kaisa Varonen os. Borg sanoo

   Suomessa on 250 000 työssäkäyvää alkoholistia.

   • 1.10.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    He heräävät aamusella selvin päin hyödyttämään jotain. Kaikesta päätellen vetävät kännin työaikana, ehkä jopa työnantajan laskuun.

  • 1.11

   Jepu sanoo

   Kalervolla ei taida olla työn lisäksi omaa elämää, menoja, sosiaalisia suhteita tai harrastuksia. Jos joutuisit työttömäksi, taitaisit juuri sinä olla se, joka työttömänä nukkuu iltakolmeen ja ryyppää kunnon kännit päivittäin?!

 2. 2

  pitkäaikaistyötön sanoo

  ”Vaikka Mini Lasten lystikkäässä on joka kerta paikalla neljä ohjaajaa, se ei ole ilmainen lapsiparkki, vaan vanhempien tulee itse valvoa lapsiaan.”
  Siinä on vastaus siihen, miten vastuukysymykset on periaatteessa ratkaistu. Salaisuudeksi jää mitä ne ”käytännön järjestelyt” ovat, joista työttömien pitäisi vastata. Mikä voisi olla sitä jotain ”aidosti merkityksellistä”? Siivous ja lelujen järjestäminen? Jotain niiden työttömien on siellä tarkoitus tehdä, mutta jutun perusteella ei vaan käy ilmi että mitä.

  http://www.kaarina.fi/lapset_ja_nuoret/lapset/lasten_liikunta/fi_FI/lasten_lystikas/
  Kunnan tiedotuksen perusteella toiminta on valvottua. Uutisen perusteella valvonnasta vastaavat vanhemmat itse.

  ”Lystikäs-tapahtuman aikana osallistuva urheiluseura pitää kahviota, josta voi ostaa pientä purtavaa”
  Onko ne työttömät urheiluseuran palkattomia myyjiä?

  Työttömien onneksi toimintaa on vain kahtena päivä kuukaudessa.

  http://www.kaarina.fi/liikunta_ja_ulkoilu/laste_ja_nuorten/fi_FI/saannot_lystikas/
  ”Toiminta on valvottua, ei ohjattua. ”
  Öö, tota noin, miksi niitä työttömiä sitten kutsutaan ohjaajiksi? Tosin, ei ne voi olla valvojiakaan, kun vanhempien velvollisuus on valvoa.

  ”Toimintaan ei voi osallistua ilman huoltajaa. Lapsia ei saa tapahtuman aikana jättää yksin/keskenään”

  Juu, semmosta ”työllistämistä”. Kaikki on taas niin loppuun asti mietittyä 🙂

  • 2.1

   Herra Huu sanoo

   ”Salaisuudeksi jää mitä ne ”käytännön järjestelyt” ovat, joista työttömien pitäisi vastata. Mikä voisi olla sitä jotain ”aidosti merkityksellistä”? Siivous ja lelujen järjestäminen?”

   Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan näissä tapahtumissa.

   Lähinnä nämä kuntoutettavat nimenomaan avaavat paikan, roudaavat lelut, järjestelevät ja siivoavat.
   Se, mikä tekee siitä merkityksellistä on suuri kysymysmerkki.. ehkä se, että kokee tekevänsä ikäänkuin vapaaehtoista työtä perheiden hyväksi.

   Todennäköisesti kohtalaisen nuoria työttömiä, joille on markkinoitu ilmainen orjatyö ikäänkuin hyväntekeväisyyden ja lasten nimessä.

   Hymyssä suin.

   • 2.1.1

    Kaisa Varonen os. Borg sanoo

    Oletko ollut joskus lapsiparkissa töissä? minä olen, kylläkin työntekijänä, en palkattomana. Joka tapauksessa, se, että vanhemmat vastaavat lapsestaan eivät mitenkään poista lasten valvonta-ja kasvatusvelvollisuutta. Eri kodeissa on erilaiset kasvatuskäsitykset. Toiset vanhemmat eivät ole opettaneet rajoja lapsilleen, toiset taas ovat ankaria. Konfliktitilanteessa toinen vanhempi tykkää, ettei hän voi suosia omaansa, on ankara omalleen ja suosii vierasta lasta. Toinen vanhempi taas on sitä mietä, ettei meidän kullnmuru koskaan tee mitään pahaa, syy on toisessa lapsessa. Parkin vetäjien on tehtävä yhteiset säännöt ja huolehdittava tasapuolisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Juridisesti voi vastuu tuolla lapsiparkissa olla vanhemmilla, mutta se ei sen tyän vaativuutta poista. Temppuvälineillä voi myös herkästi syntyä onnettomuuksia. Vaativaa työtä se on.

    • 2.1.1.1

     Herra Huu sanoo

     Olen itse ollut lapseni kanssa usein noissa lasten tapahtumissa ja ainakin niissä vastuu on ollut selkeästi vanhemmilla (lapsiakin siellä on ollut niin paljon yli 100, ettei kenelläkään muulla olisi ollut edes mitään mahdollisuutta valvoa heitä) ja siitä kyllä tiedotettiin.

     Työntekijät (?) siellä lähinnä järjestelivät leluja ja siivosivat lopuksi paikan. Ei heitä muuten pahemmin näkynyt. En tiedä miten Kaarinassa toimii.

 3. 3

  Leena Kymäläinen sanoo

  Ihan lyhyesti, siis kaivataan lisää orjia. Vois peilata Suomen valtion hyväksymiä periaatteita vasten. Tarkoitan EU:n ihmisoikeusperiaatteita ja YK:n ihmisoikeussopimusta.

  • 3.1

   Kaisa Varonen os. Borg sanoo

   Miksi sen pitää olla ilmaista? Varakkaat perheet saisivat maksaa lastenlystikkäästä. Köyhille perheille voisi antaa maksumääräyksen kunnalta. Lisänä käytettäisiin mahdollisesti palkkatukea tai muuta määrärahaa. Työstä on maksettava kohtuullinen palkka (palkka kerää ansiosidonnaista ja eläkettä ym.). Ei saa ylläpitää erityistä paarialuokka, joka tekee toisille töitä ilmaiseksi.

 4. 4

  LL sanoo

  Mikä on näiden palkattomien ohjaajien työnkuva ja vastuut? Se on tässä kiinnostavinta, mutta ei tule kovin selväksi. Kuten Saku tuolla kirjoitti jo, nämä neljä ohjaaja ovat kuntoutujia. He eivät ole työsuhteisia työntekijöitä. Kunta siis rikkoo kuntouttavan työtoiminnan määräyksiä.

  Mutta mahdollisesti (ei ole riittävästi infoa onko näitä määräyksiä noudatettu vaiko ei) myös rikotaan muitakin määräyksiä, jotka koskevat liikunnanohjaajan ammattipätevyyttä sekä lakeja lasten- ja nuorten kanssa työskentelevistä. Ne tarkistetaan aina kaikilta ammattityössä olevilta ja myös vapaaehtoistyötä tekeviltä.

  1. Liikunnanohjaajan ammattipätevyysvaatimukset
  http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/306_ammatti
  2. Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
  https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020504
  3. Rikostaustan tarkistaminen vapaaehtoistoiminnassa
  http://lib.eduskunta.fi/Resource.phx/kirjasto/oikeudellinentieto/tietopaketit/rikostaustan-tarkistaminen.htx

 5. 5

  Orja sanoo

  Minä en kyllä käsitä, että miksi ihmeessä ne kaikki orjatöihin passitetut yleensä tekee siellä hommissa mitään, mitä korvataan heidän työpanoksella, jottei tarvi palkata työntekijää? Itse olen orjana sen lakisääteisen yhden päivän, 4 h, mihinkään tuottavaan en ole näppejäni laittanut, enkä laita, omia hommia näpertelen. Kun laitetaan niitä ”järkeviä töitä” tekemään, aikaa kuluu valmiiksi saamiseen mahdottomasti, ollaan tekevinään, niin kauan kun palkka alkaa juosta.

 6. 6

  Narisija sanoo

  Suomessa on kaksi asiaa, jotka pätevöittävät ihmisen tekemään mitä vain. Toinen on kansanedustajuus, sen jälkeen on kykenevä tekemään mitä tahansa työtä. Toinen on työttömyys. Työtön ”kuntoutettava” voi tehdä mitä vain. Ei tarvitse välittää hygieniapasseista yms. tai turhista pätevyyksistä, ne koskevat vain työntekijöitä.

  • 6.1

   LL sanoo

   Tuo on totta. Ja moni työtön on jopa paremmin koulutettu kuin moni kansanedustaja tai ministeri. Ministerisalkut jaetaan pärstän ja puoleen jäsenkirjan perusteella, ei todellisten ansioiden tai asiantuntijuuden mukaan.

   Työllisyysministereinä ovat toimineet viimeisten 25 vuoden aikana: Matti Puhakka (1989-91) Sdp, Ilkka Kanerva (1991-1995) Kok, Liisa Jaakonsaari (1995-1999) Sdp, Sinikka Mönkäre (1999-2000) Sdp, Tarja Filatov (2000-2007) Sdp, Tarja Cronberg (2007-2009) Vihr., Anni Sinnemäki (2009-2010) Vihr., Lauri Ihalainen (2011 – – ) Sdp.

   Vain yhden kauden on ollut kokoomuksen ja vihreiden ministerit (Kanerva ja Cronberg-Sinnemäki), muut ovat olleet demareita. Ministerit/ministeriöt ovat toteuttaneet ja panneet alulle melkoisen julmia tekoja, jotka ovat kohdistuneet työttömien elämään.

   Erityisen pahalta tuntui Jaakonsaaren väkivalta työttömiä kohtaan, se ei unohdu. Jaakonsaari laati 1990-luvun puolivälissä Sdp:n käyttöön ”Liisan listan” eli listan kymmenestä sosiaalietuudesta, joita SDP halusi leikata vuoden 1995 eduskuntavaalien jälkeen.
   Ja nyt tämä Filatovin ja Ihalaisen yhdessä laatimat orjatyömallit. Jää kyllä muistiin julmuutena.

   Kokoomus on ollut kovasti esillä Risikonmalleineen, mutta samaa kovaa linjaa ovat vetäneet myös oikeistolaiseen talouspolitiikkaan kallellaan olevat demarit. Sdp:llä on nyt toivoa, kun raakaa talousfasismia, kauhukapitalismia, puolustava Juhana Vartiainen meni omiensa pariin kokoomukseen.

   Orjatyömallit ovat nykyisten ministereiden ja ministeriöiden aikaansaannoksia. Jos jotain toivoisi tulevalta työministeriltä, niin sitä että hän suhtautuisi vakavasti työttömiin (eikä mielisteli mahdollista tai kuvitteellista äänestäjäkuntaansa).

   Perusturvan leikkaukset tai näennäisosallisuuden lisääminen palkatonta työtä tekemällä, ei voi olla ratkaisu massatyöttömyyden ongelmiin. Näillä keinoilla vain piilotetaan todellinen työttömyys ja ylläpidetään köyhyyttä.

   On todennäköistä, että työttömien määrä yhä kasvaa. Nyt on otollinen aika uudentyyppisille ratkaisuille, joilla parannetaan oikeasti työttömien tilannetta ja edistetään työllisyyttä. Kehittämällä aivan uusia keinoja vanhojen ja aikansaeläneiden tilalle voidaan pelastaa ihmisten elämiä.

   Tuleva työministeri joutuu vastaamaan elämän ja kuoleman kysymykseen: Kumpi on tärkeämpää, voitot ja/tai osinkotulot harvojen kukkarossa vaiko satojentuhansien ihmisarvoinen elämä?
   (p.s olen pahoillani, että esitän demarikriitiikiä, mutta minusta sdp:n on palattava vasemmistopuolueeksi, jos aikovat menestyä vaaleissa).

 7. 7

  0ravainen sanoo

  Tosiaan. Kyntouttavaan työtoimintaan ohjataan vain henkilöitä, jotka ovat kyvyttömiä työhön ja muihin työvoimapalveluihin.
  Tämä ”tuomio” henkilön kyvykkyydestä tehdään yhteistyössä TE-virkilijan, kunnan sosiaalivirailijan ja työttömän kanssa.
  Siispä tilanteessa jossa henkilö ollaan ohjaamassa kuntouttavaan työtoimintaan, hänellä on TE-toimiston sekä Sosiaalitoimiston lausunto työkyvyttömyydestä. Kannattaisiko tässä tilanteessa jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle? Lausunnothan eläkkeen puoltamiseksi ovat jo kourassa. Eläminen eläkkeen turvin, jonka voi lisäksi lopeettaa jos jälleen tulee työkykyiseksi (eli jos löytää sopivan työpaikan 😉 ) tuntuu paremmalta vaihtoehdolta kuin kituuttaa pakkotöissä hamaan tulevaisuuteen. Käsittääkseni eläkkeeltä ei voi jäädä ”karenssiin”? Kuka tietää tarkemmin?

  • 7.1

   AMK sanoo

   Työkyvyttömyydestä päättää kelan lääkäri joka ei ole ikinä ihmistä näkenytkään (ja aika usein tulee päätös:olet työkykyinen) ,koska nyt on keksitty kuntouttava työtoiminta jolla jopa työkyvytönkin kuntoutuu (heidän mielestään) parantuu työkykyiseksi.Ihmeellistä sinänsä että sana kuntouttava ei sitä tarkoita mitä suurin osa ihmisistä ajattelee.Jos olet työkyvytön sinua ei voi laittaa kuntouttavaan työtoimintaan.

  • 7.2

   LL sanoo

   Tuo työkyvyttömäksi toteaminen voisi tosiaankin antaa perusteet työkyvyttömyyseläkkeeseen eikä orjatyöhön, koska palkaton työnteko ei ole sosiaali- ja terveyspalvelu (joita niitäkin alkaa olla aika niukasti tarjolla niitä tarvitseville).

   Kiinnostavaa on tämä uustermi (näitä tuntuu syntyvän melkein jo kerran kuukaudessa): Ilman ansiotarkoitusta tehty työ.

   • 7.2.1

    AMK sanoo

    Ilman ansiotarkoitustusta tehty työ on tarkoitettu työkyvyttömille ihmisille jotka eivät pääse työkyvyttömyyseläkkeelle ,koska herrat ovat päättäneet ihminen on työkykyinen niin kauan kunnes kuolee.Luultavasti vielä haudallekin tuodaan lappunen:olisit päässyt ilman palkkaa töihin.

    • 7.2.1.1

     LL sanoo

     Ja oiskos vielä niin, että sekä ikäsyrjintä että etninen syrjintä = työkyvytön, työmarkkinoille kelpaamaton = orjatyöhön kelpaava.

  • 7.3

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Selvyyden vuoksi todettakoon, että kuntouttavaan työtoimintaan ohjaamiseksi ei tarvita eikä hankinta minkäänlaista työkyvyttömyyslausuntoa yhtään miltään taholta.

   Vaikka olisi lääkärin lausunnon perusteella työkyvytön omaan ammattiinsa, mutta ei sairauslomalla, niin voidaan ohjata kuntouttavaan työtoimintaan tehtäviin toisella ammattialalla, jolle ei ole terveydellisiä esteitä.

   Työkyvyttömyyseläkkeelle vakuutuslääkärit päästävät vain jos hakija on kykenemätön kaikkeen kuviteltavissa olevaan työntekoon. Työkyvyttömyys omassa ammatissa ei riitä. Se ei riitä edes tilapäisen työkyvyttömyyseläkkeen eli kuntoutustuen saamiseen.

   • 7.3.1

    raajat kasvaa takas kuntotavassa työssä sanoo

    tää on facta mun ryhmässä on just kaksi naista
    joilla on selkä todettu sellaiseksi että omaa ammatia ei pystytekemään lääkärin lausunnot kummalakin asiasta
    1 parturikampaaja –2 leipuri nyt
    ne on pistetty kuntoutavaan orjatyöhon avustaan vanhuksia
    kai päätäjät luulee että kohta tää kaksikko kirmaa 100 metrin pikapyrähdyksia pururadalla
    kuntoutavan työtoiminan kaikki vaivat parantavalla hyvällä
    ja positiivisella vaikutuksella

    • 7.3.1.1

     raajat kasvaa takas kuntotavassa työssä sanoo

     mun kokemuksen perusteella radalta on
     että kuntoutavassa työtoiminassa on paljon iäkäitä ihmisiä joidenka pitäisi päästä eläkeelle mutta niitä ei päästetä

     • 7.3.1.1.1

      AMK sanoo

      Työuria on pidennetty,sillähän ei ole väliä saako palkkaa päätäjien mielestä.

 8. 8

  AMK sanoo

  Muistuu mieleen:joku kirjoitti että hänen pitää hakea( TE-toimiston määräys)autonkuljettaksi,mutta hänellä ei edes ollut ajokorttia,itse tiesi että mahdollisuuksia ei ole,haki kumminki (onneksi muuten olisi karenssia pukannut)
  näin niitä karenssija yritetään lykätä keinolla millä hyvänsä,kun te-tston virkailijat eivät osaa lukea työnhakijan papereita tai eivät ymmärrä lukemaansa,vai onko määräys tullut ministeriöstä asti????

 9. 9

  Jari Kähkönen sanoo

  Niinkuin ajankohtaisesta Sakun ylösnostamasta esimerkistä näemme, ei ole elämänalaa, jolle tämä ”työllistäminen” eli valheellisen uuskielen alle peitetty pakkotyö ei voisi levitä. Yhdenkään ei siis pidä sulkeutua teeskentelyynsä olevansa niin tärkeä, jotta se ei voisi viedä hänen työtään, eikä toisen olevansa niin kunnollinen sekä velvollisuudentuntoinen työtön työnhakija ettei häntä voitaisi siihen komentaa. Ei tämä ole enää mikään näkemysero tai mielipidekysymys. On yhteiskunnallisesti tuhoisaa, jos maassa voi olla sellaisia erillisiä suljettuja huoneita missä asioita katsotaan niin täysin toisistaan poikkeavasti, että voidaan jo puhua erillisistä todellisuuksista. Siinämäärin solzenitsynmäiseltä gulag-todellisuudelta tai Harppi-Saksan valtionkassan viimeisiä vaiheita kuvaavalta romaanilta tämä maamme työvoimapolitiikka nimittäin tällä hetkellä vaikuttaa.

  Sellainen ei yksinkertaisesti käy päinsä, koska kuntouttava työtoiminta tai työ vailla ansiotarkoitusta ei tuota mitään koskei se oikean työn lailla lisää riittävästi siihen sijoitetun pääoman arvoa. Väitän, että kiinnostuksen, työhöntarttuvuuden ja AMMATTITAIDON puute syövät kaiken olemattomaan, vaikka sitten olisikin niin että puuhastelun sinällään saisikin ilmaiseksi. Miltä tuntuisi olla ”tuotannon suojelupuolen” upseeri Stasin aluetoimistossa ja saada seuraavat huippukeikat? Selvittää kuinka osaamaton ja haluton ei pärjää kolhoosin navetassa eli aiheuttaa tilastollisesti näkyvää tuotannonmenetystä eläinten kaltoinkohtelulla. Eikö riitä? No, menepä seuraavaksi tehtaaseen katsomaan, kun materiaalinpuutteessa joku onneton kaasi ämpärillä vettä koneeseen ja aiheutti sen seisahtumisen ns. rikkoontumiseen.

  Ei ole sattumaa, että tämä ”työllistäminen” on alkanut kierrätyksestä, julkiselta sektorilta tai siellä missä tuotteen jalostusarvo ei juokse sitä mukaa ylöspäin kuin mitä kovempaa raaka-ainetta työstävää konetta ajetaan. On nähty ja kuultu niin monta kertaa, että neuvottelun vastapuoli kuulemma tietää, huomioi ja torjuu kaikki riskit niin ettei mitään satu eli ammattilaiselle ei tarvitse maksaa ammattilaisen palkkaa. Ei uskota, että Amerikassa työtätekevä köyhä nostetaan kesken vuoron lähintä vankilaa pitävän instanssin noutokärryyn työunivormussaan, kun pupillikartta ja käytös näyttävät huumausaineen käyttörikosta. Parhaimmillaan yritettiin ostaa lisää kamaa siviilipartiolta, mikä ei ollut edes kovin suuresti ”peitteen alla” eli osa korkealle erikoistuneiden huumepoliisien valeosto-operaatiota.

  Siksi työn ja ammattilaisuuden käsitteillä ei saisi poliittisesti puljata tai muuten orjatyö menee niin hilpeäksi, että enää ketään ei naurata, kun yhteiskuntamme kantavat rakenteet alkavat ropisemaan&heilumaan. Toimintaa tässä kaivataan: teollista, henkistä tai mitä nyt sattuu tarjolla olemaankaan. Toimintaa, minkä sisällä tehtävät asiat leimallisimmillaan ovat sitä ns. oikeaa työtä mistä vaurastuminen ja hyvinvointi kasvavat.

  • 9.1

   LL sanoo

   ”Siinämäärin solzenitsynmäiseltä gulag-todellisuudelta tai Harppi-Saksan valtionkassan viimeisiä vaiheita kuvaavalta romaanilta tämä maamme työvoimapolitiikka nimittäin tällä hetkellä vaikuttaa.”

   Viisi tähteä! Koko kirjoituksestasi.

   Eräs asia jota olen jo tosi pitkään ihmetellyt, on suomalainen ”älymystö” ja myös kulttuuriväki (taiteilijat) etteivät he uskalla tehdä solzenitsejä ja paljastaa tätä fasismi-stanilismia. Ei mulle riitä rohkeudeksi kansallisteatterin musikaalifarssi Putinista, se vahvistaa oikeastaan vain natokiimaisia. Jos sota syttyy, tulee todelliseksi, niin tykinruuaksi laitetaan ensimmäisinä työttömät ja muut ”vähemmän tärkeät” kansalaiset. Niin se meni edellisissäkin sodissa.

   Ei sodalle. Ei talousfasismille.

 10. 10

  AMK sanoo

  Olen tässä pähkäillyt,sote uudistus kaatui perustuslain takia,mutta kuntouttava työtoimintako oli perustuslain salliva toimenpide ja mitä tähän tulee -työtä ilman ansiotarkoitusta eli orjatyötä perustuslaki sallii tämänkin vai?Taitaa perustuslaki valiokunnalla olla ns.pallohukassa,silmät ummessa ja todellisuus täydellisesti hukassa ja kusi sukassa.

  • 10.1

   LL sanoo

   Aika paljon tapahtuu myös niin, että kun odottelee esimerkiksi asumistukipäätöstä pennittömänä ja hakee tt-tukea, niin se myönnetäänkin ”sosiaalisena lainana”. Joka tarkoittaa sitä, että jatkossa sosiaalitoimii leikkaa ”omansa” pois myöhemmin tulevasta asumistuesta.

 11. 11

  Kaisa Varonen os. Borg sanoo

  Kaikki kuntouttavassa työtoiminnassa olevat eivät saa edes työmarkkinatukea, liiton päivärahaa eivät koskaan. Liiton päivärahaa heidän luuli saavan tuohon lehtijuttuun kommentoinut. Osalla on vain toimeentulotuki, joka ei ole henkilökohtainen eikä kiinteä tulo, se on perhekohtainen avustus. Se maksetaan tulo-ja menolaskelman mukaan. Toimeentulotuesta vähennetään sellaisia menoja, joita ei työttömyyspäivärahasta vähennetä, esim. toisten perheenjäsenten tulot, lapsilisät ja veronpalautukset.

  Kuntouttava työtoiminta ei nosta työttömyyspäivärahalle. Suomessa on tällä hetkellä pelkän toimeentulotuen varassa 25 000 ihmistä. sosiaalitoimisto maksaa näille sen 9€ toimintarahaa.

  • 11.1

   AMK sanoo

   Ehkä olisi enemmänkin toimeentuloluukulla,mutta ei ole mahdollisuuksia saada sieltä mitään,omistat auton,omistat asunnon jne,kaikki pitäisi myydä pitäisi siis olla asunnoton autoton ja rahaton eli suomeksi sanottunu keppikerjäläinen,kovat kriteerit saada toimeentulotukea,vaikka tarve olisi väliaikainen.

 12. 13

  Kimmo sanoo

  Korvattas jo näillä kuntouttavilla virkamiehet, ja miljoonien vuosibonuksien saajat. Säästöt olis päätähuimaavia, ja vastuunpakoilukin jäisi sen sileäntien. Olis valmiiksrikolliset mukana vetämässä suuria linjoja.

 13. 14

  anne sanoo

  Hyvä että joku tuo nämä epäkohdat esille!
  kyllä jokaiselle kuuluu työnteosta rahapalkka!
  iso kiitos kun tuot nämä asiat julki

 14. 15

  Jepu sanoo

  Enpä veisi lapsia toimintaan, jota pyöritetään epäeettisesti orjatyövoimalla. Tuntuisi väärältä.