Hölynpölyä virkavastuulla

Olen tottunut siihen, että toimittajat luulevat työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa työllistämiseksi ihan oikealla palkalla. Se johtuu laiskuuden lisäksi siitä, että nämä käsitteet on ihan virallisessa kielenkäytössä sekoitettu täydellisesti. Työpajassa palkatta työskentelevien luullaan olevan työsuhteessa ja saavan palkkaa.

Näitä käsitteitä sekoittavat myös kunnan viranhaltijat tavalla, jonka voi kuitata valehteluksi. Kun toimittajalle huomauttaa uutisoinnin virheellisyydestä, niin ihan ensimmäiseksi hän vetoaa kunnan toimielimen virheelliseen tekstiin. Onhan teksti laadittu virkavastuulla. Sen jälkeen viisas toimittaja rupeaa miettimään.

Otetaanpa esimerkki. Eräs lukijani lähetti minulle Satakunnan Kansan pikku-uutisen Yyterin uimarannan kunnossapidosta:

Porin tekniselle lautakunnalle esitetään, että uimarannan hoito tilataan nuorten työpajalta hintaan 53 590 euroa, sanotaan uutisessa. Alkujaan jutussa luki myös, että käytännössä rannan hoidosta vastaisivat työpajaan työsuhteessa olevat työllistetyt.

Lukijani huomautti toimittajalle, että työpajaan työllistetyt eivät ole työsuhteessa, vaan he ovat sosiaalipalvelun asiakkaita tekemässä palkatonta työtä. Palkkaa saavat vain heidän työnohjaajansa. Ensin toimittaja viittasi Porin teknisen lautakunnan 17.3.2015 pidettävän kokouksen esityslistaan, josta oli sanamuodon lainannut. Hän totesi ihan oikein, että hänen on voitava luottaa esittelijän virkavastuulla kirjoittamaan tekstiin. Nyt se lause on uutisesta kadonnut, joten ehkä tämä toimittaja rupesi miettimään.

Teknisen lautakunnan esityslistalla todellakin esitetään uimarannan ylläpito ostettavaksi nuorten työpajalta 53 590 euron hintaan ja että nuorten työpaja käyttäisi ylläpitohenkilökuntana työllistettyjä, jotka ovat työsuhteessa työpajaan.

Ovatko he työsuhteessa? Eivät tietenkään ole. Nuorten työpaja on sosiaalisen työllistämisen yksikkö. Sosiaalinen työllistäminen on sosiaalipalvelua eikä sosiaalipalvelun asiakkaalle makseta palkkaa. Työpajan linkkejä klikkailemalla käy ilmi, että siellä on jo varaosapankki, kuljetus- ja palvelutoiminnat ja puuesineiden entisöintipalvelu asiakkaan tilauksen mukaan. Nyt uutena tulee sitten myös Yyterin uimarannan kunnossapitopalvelut. Yksikään työntekijä ei saa palkkaa.

Miksi esityslistalla sitten puhutaan työsuhteesta? Syynä voi olla myös esittelijän tietämättömyys tai sitten hän kirjoittaa tahallaan soopaa. Hän tietää tai ainakin hänen pitäisi tietää, että työkokeilulla ja kuntouttavalla työtoiminnalla ei lain mukaan saa korvata palkkatyötä. Kuitenkin hän esittää tehtäväksi juuri näin. Olen melko varma, että yksikään päättäjä ei kiinnitä sanaan työsuhde huomiota ja jos kiinnittääkin, niin vain positiivisessa mielessä. Nythän ollaan työllistämässä. Päättäjillekin voisi olla yllätys, jos he saisivat tietää työntekijöiden olevan palkattomia.

Tai sitten ei. Ehkä hekin ovat täysillä mukana samassa hölynpölyssä säästääkseen kaupungin maksuosuutta työmarkkinatuesta.

* * *

Blogini täyttää tänään viisi vuotta ja tämä on juttu numero 1399. Kiitän kaikkia lukijoitani. Jatkan niin kauan kuin sattuu huvittamaan.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hei,
  Kiitos Saku, olen yrittänyt kaikkeni mainostaa siuta että saat mahdollisimman paljon lukijoita sekä asioista puhutaan myös sekä kirjoitetaan.

  Ystävällisesti
  Ari Vehkanen Imatra

  • 2.1

   Saku Timonen sanoo

   Tämäkin uutinen on selvästi kirjoitettu teknisen lautakunnan esistyslistasta kopioiden.

  • 2.2

   ciao sanoo

   Toimittaja: Antti Laakso.
   Jäsenyys: Ylen ohjelmatyöntekijöiden hallitus 2015
   antti.laakso (at) yle.fi

   Palautetta jutusta saanee ja ehkä pitääkin laittaa, kaikki mukaan?

   Erikoista sinänsä, että aiemmat aihetta liippaavat juttunsa eivät ole olleet mitään tiedotteen suoraan purkamista, eivätkä myönteisiä tälle touhulle?

   http://yle.fi/uutiset/nakokulma_tyoton_jaa_kotiin_makaamaan/7532420

   http://yle.fi/uutiset/nakokulma_tyonantajat_omaa_oksaansa_sahaamassa/7679338

   Ehkä tulkitsen väärin, mutta nostetaan nyt ainakin asiaa esille.

  • 2.3

   AMK sanoo

   IRONIAA
   Mahtavaa ”vastaisivat työpajaan työsuhteessa olevat” tosi mahtavaa saavat työpajan palkkallisetkin ihan oikeaa työtä ohjaajat ,töihin potkijat ym.koordinaattorit ja sensellaiset ja työpajan”päällikökin”sai työtä tehtaväkseen.Jos kerran näin sanotaan teknisenlautakunnan esityslistassa,niin eikökö se sitten ole totta?Totuus vain toisenlainen-kusetusta!!!Kyllä siellä töitä tekee ihan muut kuin palkkaa saavat.
   Kuka käy tarkistamassa onko hoidosta vastaavat työsuhteessa?

 2. 3

  Normikäytäntö sanoo

  Kyllä on varmasti aivan normaalia, että monet luulee vaikkapa nyt tuon uimarannan kunnossapitäjän/pitäjät eli kuntoutettavat saavat tehdystä työstä palkkaa.

  Itselläni kokemusta siitä, että ollessani kuntouttavassa työssä keikalla korjaamassa ovenkarmeja paikalle tuli sen paikan henkilökuntaan kuuluva henkilö. Joka siis saa palkkaa tekemästään työstä ihan näin sivuhuomautuksena. Niin tämä henkilö alkoi innostuneena selittään, että hienoa että on näitä hommia teille työttömille. Saatte siitä palkkaakin jne.

  Niin pakkohan tämä käsitys oli tietty korjata heti siinä samalla kun ovenkarmikin.
  Niin eihän se henkilö meinannut ymmärtää ollenkaan, että työstä ei saa palkkaa.
  Hänen mielestään työstä saa tottakai palkkaa. Ja se ei varmaan vieläkään ymmärtänyt, että ei sitä palkkaa ei makseta niin uskomatonta kuin se onkin. Vaikka itsekin tein työtä josta normaalisti kirves/huoltomies saisi varmasti ehkä 15e/h.

  Ja kiitos Sakulle tästä blogista tämä on yksi parhaimpia tai varmaan ainoita blogeja, jossa ruoditaan tätä orjatyötä oikein kunnolla ja syvältä lakipykäliä myöten. Toivottovasti jaksat tehdä tätä laadukasta blogia vielä pitkään idiooteista ja muista silmille hyppijöistä huolimatta.

  Ja voi kun vielä päättävillä tahoillakin syttyisi lamppu päässä tai lukisivat edes tätä blogia. Mutta ei kai ne, koska ei heidän tarvitse palkka juoksee vaikka mistään ei mitään ymmärrä eikä kannatakaan ymmärtää. Tai jos ymmärtää niin siitä ei tarvitse välittää tai ne voi yksinään oikein mitään. Tai sitten ne ei vaan halua pilata omia etujaan ottamalla asia kunnolla puheeksi ja käsittelyyn.

  No täytyy toivoa että jos vaaleissa eduskuntaan menisi joskus kansanedustaja tai parikin, jotka uskaltaisi alkaa laittaa näitä orjatöitä kuriin ja järjestykseen. Vaikka tuskin se helppoa tulisi olemaan jos eduskuntaan sellaisia kansanedustajia eksyisi kerrankin…

  • 3.1

   keke sanoo

   ”Niin eihän se henkilö meinannut ymmärtää ollenkaan, että työstä ei saa palkkaa.”

   No ei tästä nyt kannata yksittäistä duunaria syyttää ihan ufoahan se monelle todellakin on että jotkut tekevät työtä palkatta ja pakosta. Tässä jo vuosia aina ennen vaaleja on tullut kierreltyä lähinnä noita työväenpuolueiden telttoja ja kyseltyä että mitäs on tarjota työttömälle että jos vaikka se ääni tippuisi täältä sinne osoitteeseen. Vielä muutama vuosi sitten minut on haukuttu valehtelijaksi kun olen tämän palkattoman työn ottanut puheeksi nykyään se yleensä käännetään asia niin päin että miten tyytyväisiä meikäläiset on kun pääsevät työnsyrjään olkoonkin palkatta. Ei sillä ihan hauskaahan se kuunnella tuollaista tekstiä henkilöiltä jotka vaikuttavat myös AY-liikkeessä.

   Se itseäni tosin aina hämmentää että työttömät itse syövät noita vaalilupauksia esimerkiksi kaupungissani se toinen työväenpuolue kunnallisvaaleissa nosti esiin kaupungin työllisyyspolitiikan. Ongelmaksi oli nimittäin noussut että kaupungissa on liikaa työttömiä siis työllisyysmäärärahoja pitäisi nostaa ja aloittaa mittavat toimet työttömien työllistämiseksi. Joo kivaltahan tuo äkkiseltään kuulostaa ja siltä että nyt jotain tehdään työttömien eteen jotain. No eihän siinä joku voisi luulla että kyseisellä rahalla tuettaisiin palkkatyötä mutta todellisuudessahan kyseinen projekti tarkoitti sitä että kaupunki alkoi patistamaan ihmisiä erilaisille pajoille ja työhommiin työkokeilusysteemillä. Kun tästä sitten ehdokkaalta kysyy että miten ihmeessä tämä nyt olevinaan juurikin minua auttaa kun ei oikein osaa sanoa että miten palkaton ja ilman mitään oikeuksia tehty työsuoritus nyt asemaani parantaa niin eikös siinä taas saada kuulla miten en taaskaan ymmärrä mitään työttömien asioista ja miten tämä on sitä paljon kaivattua työttömien etujen puolustamista. Jotkut tämän vielä nielevät pureksimatta. Liekkö siinä puolueen rintanapissa jotain vaikka olisi työtön joka estää ajattelemasta sitä omaa etuaan tiedä häntä.

   Noh eipä tässä piti vain avautua. Mitäpä noista. Tosin jos itselläni olisi oikeus liittyä ammattiliittoon saattaisin vähän katsella ketkä minua siellä edustavat ja jos edustajilleni olisi OK että ilman työsopimusta ja palkkaa tehdään työtä niin voisinpa melkein punnita ajatusta siitä että kuinkahan tiukanpaikan tullen tämä henkilö pitää kiinni niistä minun saavutetuista eduista kun työsopimuksia tarkastellaan uusiksi tai kun ongelmatilanne työpaikalla syntyy.

  • 3.2

   Hullu sanoo

   Muistithan kusta sinne ovenkarmin sisään, ennen sen kiinnittämistä ?

   Joku källi josta ei jää heti kiinni pitää AINA tehdä palkattomassa työssä. Sabotaasi käyttöön, ei tässä mikään muu auta.

   Samat terveiset myös sinne yyterin uimarannalle.

 3. 4

  Ilona sanoo

  Hyvä! Näitä asioita pitää tuoda julki, kerta toisensa jälkeen.

 4. 5

  Herra Huu sanoo

  Ennen nuoria otettiin kesätöihin, nyt heitä laitetaan pajaan ja lähetetään ilmaiseen työhön.
  Porin kaupunkin ostaa siis itseltään työtä ja maksaa sen itselleen. Hieno tapa säästää. Kaikki työt voitaisiin tehdä samalla tavalla paja-työ-kuntouttavana kokeiluina. Irtisanotaan kunnan työntekijöitä, perustetaan kunnan sosiaalisia toiminnan yksikköjä, jonne työttömät pakotetaan työmarkkinatuen menetyksen uhalla. Sitten ostetaan työ itseltään.

 5. 6

  pitkäaikaistyötön sanoo

  ”työpajaan työsuhteessa olevat työllistetyt”
  Jos kaupungin työpajalla joku palkkaa saa, niin silloin hän saa sen kaupungilta ja on työsuhteessa Porin kaupungin kanssa.

  Jos kaupunki tilaa kaupungin työpajalta 53.590 eurolla jotain, niin raha menee vain kaupungin ”taskusta toiseen”. Kyse ei ole ostamisesta vaan rahan siirtämisestä kustannuspaikalta toiselle. Meneekö se raha tukityöllistettyjen palkanmaksamiseen, jää nähtäväksi.

 6. 7

  Lukija sanoo

  Kiitokset siitä,että jaksat näistä asioista vääntää:) Ehkä joku päivä tässä vielä joku pää kääntyy

 7. 8

  Tanja sanoo

  Onnea viisi vuotiaalle, toivottavasti huvittaa vielä kauan ihmetellä maailman menoa. Sitten juttuun, Porin kaupunki on näemmä ryhtynyt kasvattamaan nuoria, jotka eivät enää mieltäisi työntekoa palkkaan liittyväksi. No kivat kaupungille, kuinkahan paljon tämäkin päätös tulee lopulta maksamaan. Jälleen unohdettiin, että nuorille maksettu palkka on osa toisten yritysten liikevaihtoa, ja yritysten liikevaihto osa Porin kaupungin verotuloja. Että sil viisii, mistä näitä pölvästejä oikein sikeää?

 8. 9

  Kukka sanoo

  Kiitos sinulle erittäin hyvästä blogista ja toivottavasti jatkat vielä kirjoittamista pitkään!

  ”Emme voi muuttaa kaikkea, jonka kohtaamme. Mutta emme voi muuttaa mitään ennen kuin olemme kohdanneet sen.”
  — James Baldwin

  ”Onpa hienoa että kenenkään ei tarvitse odottaa hetkeäkään voidakseen alkaa tehdä maailmasta parempaa.”
  — Anne Frank

  ”Älä koskaan epäile pienen, sitoutuneen ihmisryhmän kykyä muuttaa maailmaa. Se on itse asiassa ainoa tie muutokseen.”
  — Margaret Meade

 9. 10

  Pera sanoo

  Kiitoksia Sinulle, että olet jaksanut kirjoittaa tätä niin kauan. Toivon, että kirjoittaminen huvittaa vielä pitkään!

 10. 11

  Eija sanoo

  Kiitos, että olet opettanut minulle asioita. Toivon myös että jatkat.

  Kaunista kevättä toivotan kaikille täältä Ruotsista.

 11. 12

  LL sanoo

  Kun te-tomistot liitettiin Elykeskuksiin tällä vuosituhannella lyötiin naula työttömien palveluille. Työnvälitystoimistosta tuli jo aiemmin työvoimatoimistoja ja nyttemmin ne ovat työ-ja elinkeinotoimistoja. Ne palvelevat enää etupäässä yrityksiä eivät työttömiä työnhakijoita. Palvelun tilalla on työttömien valvonta- ja kontrollointitehtävät. Työttömien etuuksien kontrollointi ja pelkkä hallinnointi on niiden tärkein tehtävä. Sitä ei voi kutsua, hyvällä tahdollakaan, palveluksi.

  Siksi työttömien tilanne on vaikea. Saadakseen edes pienintä mahdollisista sosiaaliturvaa on alistuttava hallintomielivallalle, ja ellei tunne oikeuksiaan on pulassa. Velvollisuudet tietää jokainen, mutta oikeuksiaan on itse valvottava. Lakeja ei useinkaan tulkita tai edes noudateta työttömän hyväksi tai eduksi.

  Olen kiitollinen, että edes joku lakeja hyvintunteva, on ihmisoikeuksien puolella. Ihmisoikeusliitto voisi ojentaa sinulle tunnustuksen Saku, tästä hyvin tärkeästä ihmisoikeustyöstä. Olet jakanut blogissasi hyvin tärkeätä tietoa ja ottanut rohkeasti kantaa näihin laittomuuksiin jotka kohdistuvat työttömiin.

  Kiitos!

  • 12.1

   Papi sanoo

   Onnittelut blogin merkkipäivänä, vähän myöhässä. Hyvä, että on olemassa kirjoittaja, joka tietää mistä kirjoittaa. Otamme kaiken
   tiedon vastaan. Kaikenlaista väärää ja tahallaan vääristeltyä tietoa on liikkeellä jatkuvasti. Asiat ovat loppujen lopuksi yksinkertaisia, vaikka muuta erilaisin sanoin yritetään kierrellä ja
   kaarrella. Toivottavasti saamme Arkadianmäen hullujenhuoneelle
   parempia edustajia tällä valintakierroksella 🙂

   • 12.1.1

    AMK sanoo

    Asianhan on niin että päättäjät eivät itsekkään tiedä mitä ovat allekirjoittaneet.Hei eivät tiedä hölynpöläistykään mistään,pitää mennä kaffille.

 12. 13

  Pasi Puuperä sanoo

  Järkevä palsta kaiken some-hölynpölyn keskellä, vinkistä kiitos ystävälleni Vuokolle.
  Olin kerran työllisyys- vai oliko työttömyyskurssilla – nimethän ”kehittyvät” aina vain hämäävämpään suuntaan.

  Olin palkattomassa työharjoittelussa, joka kuitenkin kehitti minua. Tein koulutustyötä, josta ATK-kouluttaja veloittaisi vähintään 50 euroa tunnilta, olen kuullut satasestakin. Työpaikka oli reilu ja sain mm. ilmaisen työpaikkaruokailun ja tehdä työtä omaan tahtiini. Ei huonoja muistoja.

  MUTTA ja suuri mutta. Kurssien suunnittelijat eivät teidä mihin kaikkeen näitä orjia käytetään. Onhan täysin epälooginen ajatus, että uimarannaan siivoojat kouluttautuisivat siivoojiksi maassa, jossa siivoojista pula. Ongelma on palkka eli siivouksesta ei makseta edes alan minimiä, ei kuntakaan jos pystyy kiertämään työsuhteen kuten tässä tapauksessa.

  • 13.1

   keke sanoo

   ”Työpaikka oli reilu ja sain mm. ilmaisen työpaikkaruokailun ”

   Onko tässä käytännöt muuttuneet kun itse tuossa ~10 vuotta sitten työharjoittelijana niin silloin sain ruan yrityksen puolesta ilmaiseksi jolloin jäi se silloinen muistaakseni 8 euron kulukorvaus saamatta, koska kyseisen edun takia minulla enää tarvetta kyseiseen rahaan ollut KELA:n mukaan.

   ”Tein koulutustyötä, josta ATK-kouluttaja veloittaisi vähintään 50 euroa tunnilta, olen kuullut satasestakin.”

   Enpä usko että ulkopuolista konsulttia ei tilata vielä 50 euron tuntilaskutukselle taloon sisään. Villinä vaikkauksena se 100€/h lienee lähempänä totuutta.

   Jaa ja onnea Sakulle hyvästä blogin ylläpidosta. Toivottavasti jaksaa näppäimmistö puskea tekstiä ilmoille, koska tämä kyseinen blogi on eittämättä valtakunnan parhaimpia mitä tulee työttömiä koskeviin ilmiöihin.

 13. 14

  Martti Orre sanoo

  Jatka ihmeessä kirjoittamista Timonen. Asiasta kannattaa pitää meteliä, koska jos niin ei tehdä, jatkuu homma aina samanlaisena – valmistellaan uusia lakeja ja kiristyksiä kaikessa hiljaisuudessa ja sitten niistä tehdään vakiintuneita käytäntöjä.

  Teet arvokasta työtä, jatka ihmeessä.

 14. 15

  Sinikka sanoo

  Onnea viisivuotiaalle! Blogisi on äärimmäisen tärkeä, toivottavasti jaksat jatkaa sen kirjoittamista. Hyvää jatkoa sinulle!

 15. 16

  ALind sanoo

  Sakun tekstissä on kohta:
  Lukijani huomautti toimittajalle, että työpajaan työllistetyt eivät ole työsuhteessa, vaan he ovat sosiaalipalvelun asiakkaita tekemässä palkatonta työtä. Palkkaa saavat vain heidän työnohjaajansa. Ensin toimittaja viittasi Porin teknisen lautakunnan 17.3.2015 pidettävän kokouksen esityslistaan, josta oli sanamuodon lainannut. Hän totesi ihan oikein, että hänen on voitava luottaa esittelijän virkavastuulla kirjoittamaan tekstiin. Nyt se lause on uutisesta kadonnut, joten ehkä tämä toimittaja rupesi miettimään.
  _____________________

  Olen tuo mainittu lukija, joka siis lähetti ensin yksityisviestin toimittaja Laaksolle ja sitten toimitti joukon ”todistusmateriaalia” Sakulle toiveena, että hän selvittää asiantilan. Minun lähettämistä linkeistäni puuttuivat sekä tuo Porin kaupungin pöytäkirja että Nuorten Työpajan kotisivu eli en saanut tolkkua siitä mikä tässä pitää paikkansa.

  Se korjattava tieto tässä on mainittu tekstikohdassa: ”Hän totesi ihan oikein, että hänen on voitava luottaa esittelijän virkavastuulla kirjoittamaan tekstiin. Nyt se lause on uutisesta kadonnut, joten ehkä tämä toimittaja rupesi miettimään.”

  Edelläoleva lause ei kuitenkaan ollut YLE Satakunnan alkuperäisessä uutisessa vaan itse artikkeliteksti on yhä alkuperäisessä muodossaan. Sen sijaan toimittaja Laakso vastasi minulle yksityisviestillään, että ”Virkamiehet esittelevät päätökset lautakunnissa virkavastuulla, joten lähtökohtaisesti on luotettava siihen, että heidän antamansa tiedot pitävät paikkansa”.

  No, journalisti voi olla asiassa sen verran skeptinen, että tarkastaa tietonsa myös toisesta lähteestä. Niin toimittaja Antti Laakso on luvannut tehdäkin minulle eilen toisessa yv:ssään! Eli ehkä saamme vielä nähdä tuon puheenaolevan artikkelin korjatun version. Pahoittelen omalta puoleltani, ettei viestini tavoittanut Sakua aivan oikein.

  tässä vielä alkuperäinen uutislinkki:
  Kotimaa 12.3.2015 klo 15:08
  Nuoret hoitamaan Yyterin uimarantaa
  http://yle.fi/uutiset/nuoret_hoitamaan_yyterin_uimarantaa/7863336

  • 16.1

   keke sanoo

   On ihan ymmärrettävää että toimittaja luottaa virkavastuulla sanottuun lausuntoon eikä esmes pitkäaikaistyötön Miettisen huuteluun netissä. Tosin jos toimittaja on kunnon kettu ja tajuaa että Miettinen onkin oikeassa ja joku virkavastuulla oleva puhuu kansankielellä ns. paskaa niin siinähän olisi jo uutinen sinällään joka varmaan mahtuisi ihan hyvin sinne lehden/nettijulkaisun sivuille muiden mummonuutisten sekaan.

  • 16.2

   AMK sanoo

   Toivottavasti siellä myös palkkaa nauttivat huolehtisivat myös itse työstä, ei työntekijä joka ei saa palkkaa.Menee ”herroilla” ylitöiksi ,kesölomatkin ovat töissä ja aamuvarhaisesti ilta myöhään ja tietenkin ilman iltalisiä.Vuorotyölisiä!

 16. 17

  Jari Kähkönen sanoo

  Valtavirran julkisuus ymmärtää mitä ymmärtää ja myöntää minkä virheen myöntää, joskin siihen nähdenkin virkavastuulla esittelemisen autuus on melko erikoinen törinä tullakseen edes Ylen ”virkamiestoimittajan” suusta. Muuten kuin siinä mielessä, että halusi hiljentää valittajan/kysyjän, jonka kuvittelee sokaistuvan virkavastuulörinöiden riemusta. Ei voi osoittaa oikeaksi niin vetoaa ns. auktoriteettiinsä tai siihen että se menisi rikki mikäli toisin todistettaisiin.

  Olennaista lienee siksi tuon linkatun nettijutun sisällön sijaan se mitä tästä seuraa: a) viisi minuuttiä läpä lääpää esittelijä-puheenjohtaja välillä puhelimessa b) ilmoitusasia c) uusi esittely samalla lopputuloksella ja vähän toisenlaisella sananmuodolla. Julkisen sektorin virkavastuu ei ole tosipaikassa minkään arvoinen, ei ole sellaista virhettä mistä ei selviäisi uusin määräajoin, tiedoksiannoin tai uusiksi otetuin päätöksin. Mitä muuta olettaa instanssilta, joka tuntee työnjohdollisissa toimenpiteissäkin ”suullisen huomautuksen kirjallisessa muodossa” -nimisen kummajaisen? Mikään ei ole mitään, jos joudu ei joudu tutkintavankeuten ja tule ehdotonta vapausrangaistusta seuraamukseksi.

  Siihen en usko itsekään, että Yle/Satakunnan radion kaltainen putiikki lähtisi kysymään lautakunnan jäseniltä ”osaatko lukea” tai ”niinkö hyvä toimialasi tuntemus on, ettet erota työllistämistä sosiaalipalvelun asiakkuudesta”. Ei kai, koska kysymykset ovat kovasti asiattomia ja haittaisivat monotonisesti jorisevien sekä kuvassa pönöttävien kunnanisähaastateltavien saatavuutta jatkossa. Herra paratkoon, että ihan sihteereille sanottaisiin ettei tuolle kysyjän toimitukselle enää anneta mitään eikä lasketa edes sisään toimitiloihin ilman sovittua aikaa/saattajaa.

  Eräästä seikasta soisin keskusteltavan lisääkin, se on virheen olennaisuus. Kuinka paljon kunta hyötyisi päätöksestä ja missä määrin se vaikutti esittelyyn. Onhan tuolla toki Sakun bloggauksessa hinnalle numero, mutta ei edukkuusvertailua tai edes laskelmaa siitä kuinka paljon sama olisi maksanut markkinaehtoisesti eikä kunnan oman toiminnan kehikon sisällä. Onko uskottavissa, että hölynpöly perustui olettamaan tai vanhaan muistoon siitä kuinka asiat ovat olleet joskus? Onko taloudellinen hyöty sellainen, että sen tavoittelusta voisi vaatia vastuuseen? Siitä se maailmaa muuttava ja yhteiskunnallisesti merkittävä journalistinen työ lähtee liikkeelle.

  Itse olen tämän perjantain kokemuksen osalta taas yhtä kokemusta viisaampi siitä kuinka kapeat yleisesti kiinnostavan kriteerit tänään olivat. Ja ei, en kaupannut tätä casea, johon en itse liity muuten kuin Sakun blogin lukijana. Päätän pohdintani ajatukseen, että tarvittaisiin joku julkkiksen kriteerit täyttävä pitkäaikaistyötön, varaton, ttt-asiakas, ulosottopummi ja KELA-mannekiini, joka lähetettäisiin oheisen kaltaiseen ilmaiseen pakkotyöhön. Anteeksi leimaavat sanat, mutta näin maailma nämä toimeentulo- ja sosiaaliset ongelmat näkee. Hänen kohtalolleen ilkkumisen kautta asia tulisi journalismin tissilööppipuolelta julkisuuteen.

  Muilta osin olen kokolailla kyynisesti toivoni menettänyt journalismin mahdollisuuksiin ja voimaan. Sanomalehdet olivat bisnes, ei negatiivisuuksia ellei kyseessä ole kyllin kuohuttava epäkohta minkä paljastaminen myy. Paikallislehdet olivat 1900-luvun keskivaiheen kaikkein tunkkaisimman kotiseutuisen ”me-hengen” airuita, joiden tehtävä on kehua kunnan virkailijoiden ylivoimaista osaamista eikä paljastaa heitä laiskoiksi ja epäpäteviksi puoliroistoiksi, jotka hallintovallan kautta sortavat niitä keitä verkosto ei suojele eikä ole omaa kykyä lyödä takaisin. Mihin tässä kaikessa jäisi tavallinen -nen tavuun sukunimensä päättävä ihminen, jonka elämä koostuu vuosien takaisesta työhistoriasta ja kenen olemassaoloa ei juuri muistetakaan? Ruvetkoon itse julkaisijaksi, jos tahtoo asialleen äänen tässä yhteiskunnassa.

 17. 18

  Niina sanoo

  Mitäs jos kirjoittaisit juhlan kunniaksi jotakin näistä joukkoraiskauksista?
  Olen sitä mieltä että naisemme kaipaavat turvaa, etkö sinä välitä nuorten naisten turvallisuudesta.
  Media kuitenkin kiehuu tästä tapauksesta.
  Miksi sinä et ota kantaa?

 18. 19

  Hullu sanoo

  Joku källi josta ei jää heti kiinni pitää AINA tehdä palkattomassa työssä. Sabotaasi käyttöön, ei tässä mikään muu auta.

  • 19.1

   Hullu sanoo

   Myös varastaminen on sallittua, ja työpajan auton tankkiin kuseminen.

   Kyllä fiksut ihmiset tietävät ja keinot keksivät miten tämä palkattoman työn teettäminen pysäytetään: Sabotaasilla.

   Aivan vastaavaa sabotaasitaktiikkaa käytettiin myös 2.maailmasodassa Saksaa vastaan hyvinkin tehokkaasti. Se käänsi sodan kulun toiseksi, ja Saksalaiset joutuivat perääntymään idästä. Partisaanit ja etenkin wehrmachtin omat petturit saattoivat rintamien huoltotoiminnan aivan perseelleen.

   Kaikki noissa palkattomissa hommissa pitää tehdä asenteella ”sitä saa – mitä tilaa”. Jos palkka on nolla – myös lojaalius työnantajaa kohtaan pitää olla nolla. Mitä muuta voisi edes olettaa ?

   Toki palkattomassa työssä sattuva ”koheltaminen” pitää tietenkin tapahtua ikäänkuin vahingossa.

   • 19.1.1

    AMK sanoo

    Entäs jos ja kun tapahtuu palkattomalle työtapaturma,sitä ei noteerata miksikään koska hän ei ole työsuhteessa ei myöskään työteettäjällä ole mitään vastuuta.

    • 19.1.1.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Mitä tarkoitat noteeraamisella? Kunnalla on lakisääteinen velvollisuus tapaturmavakuuttaa kaikki ”kuntouttavassa” olevat.

     • 19.1.1.1.1

      AMK sanoo

      Kunnalla on paljon lakisääteisiä juttuja ja velvollisuuksia,mutta noudattavatko ne niitä?Esim. kuntouttavan työtoiminnan osalta!!?

     • 19.1.1.1.2

      AMK sanoo

      Entäs onko näillä ”työnohjaajilla” voimassa oleva työturvallisuus kortti????

     • 19.1.1.1.3

      AMK sanoo

      ettei asia unohtuisi;työturvallisuuskortti tarvitaan myös työn perehdyttäjältä.

 19. 20

  AMK sanoo

  Sinulle Saku:
  ”Tuo elämään onnen ja mielen hyvän
  kun sovussa kulkee järki ja sydän.
  Onni arkinen,
  tunne hyvästä olosta,
  löytyy ihmisen sisältä,
  sydämen pienestä kolosta”

 20. 21

  Pirkko Hynninen sanoo

  Ko. YLEn toimittaja Antti Laakso ystävällisesti jatkoi asian selvittelemistä, ja näyttäisi siltä, tässä että tässä tapauksessa asia on kunnossa. Nuoret otetaan tekniseen palvelukeskukseen työsuhteeseen, jolloin saavat työstään palkkaa.

  • 21.1

   AMK sanoo

   Onko ihan oikeesti näin???Eli nuoret saavat tessin mukaisen palkan ,ja koeaika on se mitä siinä työsopimuksekssa lukee,Koeaikahan on 3 ?kuukautta ja sen jälkeen todetaan:et ole sovelias työhön.????Eli potkut tuli taas.

   • 21.1.1

    AMK sanoo

    Näin sitä höytäytetään asiasta tiettämättömiä.Aavistelinkin jo konnankoukkuja— palkataan ja työllistetään kolmeksikuukaudeksi ..ketkuiluja .Onneksi en asu porin seudulla!!!

    • 21.1.1.1

     AMK sanoo

     Lisään vielä,kuinka heitä koulutetaan työtehtävään.Vapun jälkeen on paljon kaupungilla siivottavaa.Näin he saavat työopastusta (ilman palkkaa)

 21. 22

  Jari Kähkönen sanoo

  Kovastipa on kahdenkeskiseksi ja persoonalliseksi mennyt tämä journalismi, kun kaikki asiat selostetaan suoraan palautteenantajalle eikä mitään näy päivitettävän juttuun asti. Liekö moinen toiminta ihan faktantarkkaa, oikein selostettua ja asianmukaistakaan?

 22. 23

  ALind sanoo

  Mukava huomata, että Pirkko Hynninen on ollut aktiivinen ja käynyt vastaavaa keskustelua toimittaja Antti Laakson kanssa kuin minäkin.

  Aivan samaan tapaan kuin Pirkkokin sain vastaukseksi, että Porin teknisen palvelukeskuksen (TPK) johtajan Jukka Kotiniemen mukaan ”TPK palkkaa työllistettyjä, he ovat työsopimussuhteessa meihin ja heitä käytetään ylläpitohenkilökuntana puistojen hoitoon”.

  Hyvä niin, mutta sekä Ylen Satakunnan uutisen mukaan että Sakun esittämässä dokumentissa teknisen lautakunnan päätöksen otsikossa seisoo ”Yyterin uimarannan hoidon järjestäminen vuonna 2015”. Ei tällä päätöksellä kateta puistojen hoitoa miltään osin – työtä, josta onkin hoitajille luvassa rahapalkkaa!
  Tässä vaiheessa on syytä opiskella hieman porilaista organisaatio-oppia, sillä tämä asia ei ollut minullekaan heti selvä kun Ylen toimittajan kanssa kävin etävuoropuhelua. Nimittäin Porin tekninen palvelukeskus on itsenäinen, suoraan kaupunginhallituksen ohjauksessa oleva yksikkö, jonka toiminta selviää allaolevasta yleisesitteestä. Teknisen lautakunnan, joka on luottamuselin, päätöksessä mainittu sopimusosapuoli Nuorten työpaja on puolestaan osa Porin kaupungin työllisyysyksikköä. Työllisyysyksikkö on vastaavalla tavalla kuin tekninen palvelukeskuskin suoraan kaupunginhallitukselle alisteinen eivätkä nuo kaksi organisaatiota selvästikään seurustele keskenään. Työllisyysyksiköllä ei ole tässä asetelmassa mitään tekemistä teknisen palvelun eikä teknisten töiden kanssa. Ellei sitten paljastu, että se teettää teknisen palvelun töitä ilman, että tekijät ovat työsopimuslain tarkoittamassa työsuhteessa.

  Hupaisa puoli tässä asiassa on minusta se, ettei Porin teknisen palvelukeskuksen johtaja tunnistanut sitä ettei Yyterin uimarantojen hoito kuulu hänen organisaatiolle. Lautakunnan päätöksestä käy selvästi ilmi, että koko hoitopaketti on myyty könttäsummasta Nuorten työpajalle. Myöskään toimittaja Antti Laakso ei havahtunut tähän, kun hän naputti vastaustaan minun tiedusteluuni. Opiskelemme siis kaikki sitä kuinka kunnallista palvelutuotantoa organisoidaan…

  Asia on siis niin, että tuo Porin kaupungin työllisyysyksikkö on ”orjatyöosasto”, jonka ”leipiin” ei kannata hakeutua. Sen sijaan tekninen palvelukeskus tarjoaa ihan käypää työsuhdetta puistojen hoitoon. Mikä sitten on se suuri ero uimarannan hoidon ja puistojen hoidon välillä, että vain jälkimmäiseen tehtävään voidaan ottaa tekijöitä palkkatyöhön? Tiedustelkaa sitä kansanedustajaehdokkailtanne!

  Nuorten työpaja
  _http://www.pori.fi/tyollisyydenhoito/nuortentyopaja.html_

  Porin kaupungin työllisyysyksikkö
  _http://www.pori.fi/tyollisyydenhoito_

  Porin kaupunki tekninen palvelukeskus
  _http://www.pori.fi/tpk.html_

  TPK:n yleisesite (pdf, 0.38 Mt)
  _http://www.pori.fi/material/attachments/hallintokunnat/tekninenpalvelukeskus/porina/xyimltOeN/TPK_esite.pdf_

  • 23.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Olisitkohan sinä mahdollisesti ymmärtänyt jotain väärin?

   Kunnan alueiden hoito jakaantuu katujen hoitoon ja viheraluiden hoitoon. Viheralueisiin kuuluu puistot, kadunvarsien viheralueet, lähiviheralueet, virkistysalueet mahdollisine uimarantoineen jne.

   Oli ihminen palkkatöissä teknisessä keskuksessa tai nuoren työpajalla niin lain mukainen työnantaja vastuineen on kaupunki. Eri asia on, minkä yksikön työjohdon alaisuudessa henkilö työskentelee.

   Kyllä niitä ”kuntoutettaviakin” voidaan sijoittaa muihinkin yksiköihin kuin työllisyysyksikköön.

 23. 24

  Pera sanoo

  On mahdollista että Porissa nuoret saavat ihan oikeata palkkaa ja eläkekertymää työstään mutta uskoisin, että tuohon on leivottu rajoite (usein on näin), että palkka jää sen suuruiseksi, mikä olisi työttömyysturvalla, asumistuella ja toimeentulotuella saavutettavissa. Työehtosopimuksiin kun on lisätty pykäliä, mitkä mahdollistavat alintakin taulukkopalkkaa pienemmän palkan kun kysymyksessä on pitkäaikaistyötön tai vajaakuntoinen. Toinen rajoittava tekijä on työtuntien määrä. Noilla rajoitteilla saadaan maksettua työantajamaksut.

 24. 25

  Ihmettelijä sanoo

  Siis aikoinaanhan Työttömien yhdistykset ja Punainen Risti ”palkkasivat” työttömiä.
  Homman kuvio oli muistaakseni se, että työllistetyt tekivät 20 tunnin työviikkoa, johon he saivat täyden palkkatuen silloiselta työvoimahallinnolta, taisi olla koko palkka pelkkää palkkatukea, vai miten muuten Työttömien yhdistyksillä olisi ollut varaa ”palkata” ketään. Asiaan kai puututtiin ja se loppui.
  Monenlaista viritelmää sitä on ollut aikojen aikana ollut olemassa. Ei Suomi näillä konstein nouse kun julkista rahaa viedään taskusta toiseen.

  • 25.1

   töytön sanoo

   Joo ei nouse Suomi näillä ”leikkitöillä”. Rahat valuu jatkuvasti ökyjen taskuihin ja veroparatiiseihin. Tavallinen tallaaja senkun köyhtyy.

   Tsemppiä Sakulle juttujen kirjoittamiseen jatkossakin!

   • 25.1.1

    Ihmettelijä sanoo

    Toisaalta täytyy olla realisti. Tuskin ne kultaiset 80-luvun ajat palaavat enää koskaan, jolloin tarjolla oli kokoaikaista palkkatyötä vähän kaikille.
    Iltalehti taisi uutisoida, että Saksassakin köyhyys on noussut ennennäkemättömän korkealle, vaikka maa on talouden mittareilla mallioppilas. Ihmiset tekevät sielläkin yhä enemmän pienipalkkaista työtä, jonka palkka ei riitä alkuunkaan elämiseen, jolloin sossusta haetaan apua, jos sitä saa sieltä, muuten eletään töissäkin käyden hyväntekeväisyysjärjestöjen ruoka-avun varassa.
    Tämä on sitä todellisuutta, jota suomalaisillekin tullaan tarjoamaan.

    • 25.1.1.1

     LL sanoo

     Samaa olen itsekin tuumaillut. Ja onhan tuo meillä jo osin toteututunutkin, palkansaajien tulotaso on pudonnut ja tulee putoamaan vaikkei niitä varsinaisesti laskettaisikaan.

     Kuinka moni suomalainen on valmis tinkimään elämästään? Siksi kai osa keskiluokasta, se varakkain porukka, on tänä päivänä ahdistunut ja raivoissaan.

     Tämä tinkiminen etuuksista ei koske ökyrikkaita, Nalle W:tä ja kumppaneita, heidän todellisuuskupla ei ehkä puhkea, mutta keskiluokalta kyllä putoaa nyt suomut silmistä. On jo pudonnut.

     Kun Kreikassa mellakoitiin leikkauksia vastaan, niin ei siellä olleet vain köyhät liikkeellä vaan myös keskiluokka, jota tarvittiin Syrizan vaalivoittoon.

     • 25.1.1.1.1

      Ihmettelijä sanoo

      Vale, emävale ja tilasto. Useinhan uutisoidaan, että suomalaisten keskipalkka on sellainen 3200 euroa kuukaudessa. Tuo on siinä mielessä valhetta, että tuohon tilastoon pääsevät vain kokoaikaista jatkuvaa työtä tekevät suomalaiset.
      Tilastoissa ei tule siis näkymään kovin helposti ja ensimmäisenä tulotason putoaminen, itse asiassa suomalaisten keskipalkka voi jopa tilastollisesti nousta työttömyyden ja osa-aikatyön kasvaessa, koska silloin tuossa tilastossa saavat painoarvoa enemmän hyväpalkkaisten työnsä säilyttäneiden palkat.

     • 25.1.1.1.2

      Ihmettelijä sanoo

      Hölmöintä tuossa keskiluokan raivossa on Suomessa se, että he osoittavat vihansa juuri työttömiin ja vähäosaisiin.
      Tosin ne vihaisimmat keskiluokan ihmiset romahtavat henkisesti pahiten työttömyyden kohdatessa, jolloin voi alkoholikin alkaa maistua.
      Kuntouttavaa työtoimintaa tulisikin mielestäni suunnata tällaisille entisille
      keskiluokkaisille nettiraivoajille, jotka ovat ehkä vielä hieman persuihin päin kallellaan, koska heidän elämänhallintansa on eniten vaarassa työttömyyden kohdatessa. 🙂

     • 25.1.1.1.3

      LL sanoo

      Kyllä köyhökin on ahne, niin sanoi kerran eräs omassa kuplakuplissaan elävä hyvätuloinen. Yritin kertoa hänelle, että on aivan eri asia elää olosuhteissa, jossa peruasioista on puutetta, ja perustarpeet ovat puutteelliset kuin jos elää yltäkylläisyydessä ja kama-ahneus sekä muunkinlainen ahneus riivaa. Hän oli sitä mieltä ettei Suomessa ole köyhiä vaan puute johtuu muista syistä (niin pä niin…työttömyyskin johtuu työttömän laiskuudesta..).

      Oli aika vaikea jatkaa keskustelua, kun toinen kieltää ilmiselvät tosiasiat. Leipäjonot ovat vain kasvaneet. Ei sinne kukaan menee vain tapaamaan tuttujaan ja ystäviään, huvin vuoksi.

  • 25.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Nykyään yhdistys voi saada jotain EU-projektirahaa, jolla maksetaan se osat palkasta, johon ei saada palkkatukea. Tää on oma ”taiteenlajinsa” seurata, mitä kehitysprojekteja EU:ssa on meneillään ja sen mukaan hakea sieltä rahoitusta ja/tai perustella yhdistyksiä.

   • 25.2.1

    AMK sanoo

    Mutta suomi ei tee sitä.Me pärjätään ihan himasen ja nyt tuoreeltaan ruottalaisen ihme konsteilla.Ja suomihan maksaa kun suomella on mistä maksaa koska veronmaksajat maksaa ja päättäjät päättää ja päättäjät saava liksaa=hyvin menee. Oliko politiikkoista?en ymmärrä politiikasta mitään anteeksi!

    • 25.2.1.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Tarkoitin Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tukemia hankkeita. Vuosina 2000–2008 on ollut Suomessa 682 erilaista ESR:n tukemaa hanketta, joissa kohderyhmänä on olleet työttömät tai työvoiman ulkopuolella olevat. Sen jälkeen satoja lisää.

     http://ec.europa.eu/esf/home.jsp?langId=fi

     • 25.2.1.1.1

      AMK sanoo

      Niin suomi on vauras hyvin omillaan tuleva maa,me annamme emmäkä almuja anella.

 25. 27

  osa-aika työläinen sanoo

  Joku taas innostui hehkuttamaan niitä olemattomia piilotyöpaikkoja:

  http://www.hs.fi/ura/a1426231370200?ref=hs-art-suositellut

  Kukaan minun töissäkäyvistä kaveristani ei ole ikinä kertonut minulle yhdestäkään piilotyöpaikasta vaikka useat heistä ovat suurilla työnantajilla töissä, miksikähän?

  Piilotyöpaikat ovat pelkkää valhetta vain.

  • 27.1

   Ihmettelijä sanoo

   Tulipa taas yksi asia mieleen. Kuka on kuntoutettavassa työtoiminnassa olevan henkilön luottamusmies, eli kenen puoleen ”kuntoutettava” voi kääntyä ongelmatapauksissa, jotka liittyvät esim, työsuojeluun tai työoloihin, puhumattakaan esim. työpaikkakiusaamisesta? Se Typin toinen sosiaalityöntekijä tai työpajan ohjaajahan edustavat tavallaan työnantajaa.
   Kuntoutettavassa työtoiminnassa olevillahan ei ole edes oikeutta järjestäytyä kun eivät ole työsuhteessa.
   Tietenkin voi kai kääntyä taas sen Aluehallintoviraston puoleen, eli minun järjelläni tällöin sosiaaliasiamiehen pitäisi auttaa valituksen teossa kuten normaalissa työsuhteessa oleva saa lainoikeudellista oman liiton lakimieheltä, ai niin mutta kun tuo sosiaaliasiamieshän ei saa antaa oikeudellista apua, pulmallista.

  • 27.2

   töytön sanoo

   ”Noin neljä viidestä työpaikasta täyttyy ilman muodollista hakua. Miten näitä töitä voi löytää?” 😀

   Suhteilla kaverin isin firmaan, tai ulkonäköä peliin. Hommat ehtii opetella tarpeeksi jossain vaiheessa, ei niin kiirusta näissä tapauksissa.

   Lopuille jääkin muruset pöydälle.

 26. 28

  kusetus työttömälle sanoo

  Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon palveluissa kokeillaan palvelusetelimallia,
  joka on uudenlainen tapa tuottaa ja hankkia palveluja työttömille.

  Tampereen työllisyydenhoidon kuntakokeilussa palvelusetelillä hankitaan palveluja pidempään työttömänä olleille henkilöille, jotta he saisivat intensiivistä perehdytystä ja valmennusta työkokeilunsa aikana. Tavoitteena on saada palveluntuottajiksi yrityksiä, jolloin työttömien työllistymisvalmiudet voisivat kehittyä aidossa työympäristössä.

  Palvelusetelillä voi hankkia palveluja, joissa kartoitetaan asiakkaan osaamista, arvioidaan hänen työllistymisensä edellytyksiä ja soveltuvuutta alalle. Työllisyydenhoidon palveluyksikön (Typa) asiakas saa palvelussa yksityiskohtaisen osaamiskartoituksen taidoistaan sekä työnantajan tarjoamaa valmennusta työnhaun tueksi.

  Palvelusetelin palveluja hankitaan niille Typan asiakkaille, jotka täyttävät tietyt kuntakokeilun asiakaskriteerit. Asiakkaalla on oltava takanaan vähintään vuoden työttömyys tai hän on saanut 500 päivää työmarkkinatukea.

  Palveluseteli on asiakaskohtainen, ja palvelujakson pituus sekä työ- ja yksilövalmennuksen määrät märitellään asiakkaan tarpeen mukaan. Palveluja voi saada keskimäärin 1-4 kuukautta, jossa yksilövalmennusta keskimäärin 10-20 tuntia kuukaudessa. Yksilövalmennuksesta maksetaan korvausta 48 euroa tunnilta.

  Typan työhönvalmentaja arvioi asiakkaan palvelusetelitarpeet ja esittelee asiakkaalle mahdolliset palveluntuottajat. Asiakas valitsee itse palveluntuottajan.

  Suaraan kopioitu TYPAN SIVULTA

  Täähän on suoranainen markinointi VALHE
  Miten tässä jutussa kerrotaan
  että ei valmenuksessa oleva saa sitä 48 euroo
  vaan se työnantaja
  EI mistään
  Siis mitä Helvettiä siis tällä tyylillä työttömät kusetetaan näihin palveluihin

  • 29.1

   Ihmettelijä sanoo

   Minä en täysin tyrmää tuota palveluseteliä, jos sitä ei vain käytetä väärin. Monesti se on näin pa-työttömälle mahdoton hankkia uutta ammattia aikuiskoulutuksena, jos ei löydä oppisopimusyritystä.
   Sairaaksi nämä työmarkkinat ovat menneet, mutta pelisäännöt ovat nämä.

   • 29.1.1

    show must go on... sanoo

    Pelisäännöt ?
    Työmarkkinoiden pelisäännöt romuttuivat tietotekniikan ja automaation myötä. Kaikille ei enää kerta kaikkiaan ole enää oikeaa työtä. Ne ajat olleet ja menneet.( liukuhihnat)

    Missä on se humanistinen kapitalisti, joka haluaa satsata ihmiseen? Hän ymmärtää hyvin sen, että on edullisempaa investoida robotteihin kuin palkata ihmistä.

    Ihminen ei tuota yhtä paljon voittoa kuin kone: Ei ole sosiaalimaksuja, ei veroja, ei eläkemaksuja, ei työttömyysvakuutusmaksuja eikä vakuutusmaksuja. Se toimii pelkästään heidän edukseen. Tunteettomasti ja kapinoimatta. Kone kun hajoaa, niin aina on tarjolla uusi samanlainen…

    Siinä olen ihan samaa mieltä, että sairasta työelämä on.
    Toisilla on työtä ylenmäärin ja toisilla ei lainkaan.

    Saksalainen filosofi Kant sanoi jo 1700-luvulla: Ihmisten tasa-arvoisuus kansalaisina on sen sijaan täysin yhteensopivaa sen kanssa, että heidän välillään vallitsee suuria varallisuuseroja”.
    Kilpailu asetelman täytyy säilyä. Työstä täytyy kilpailla ( Vartiainen)
    Vastikkeellinen sos. turva on vain esiaste, jolla kapitaali imee viimeisetkin mehut uhreistaan. Loppu tapahtuu sodassa, jossa hyödyttömät ihmiset tuhotaan ja saadaan taas talous uuteen nousuun. Uhreja olemme me!

    Bruttokansantuotteen kasvuun nojautuvan talouspolitiikan osoitti Okun jo 60- luvun alussa mahdottomaksi:
    Kolmen prosentin kasvu bruttokansantuotteessa merkitsee vain yhden prosentin nousua työllisyydessä.
    Nykyaikana tuo yksi prosentti on jo puolittunut.

    Ainoa mahdollisuutemme on työajan radikaali lyhentäminen.

 27. 30

  osa-aika työläinen sanoo

  Joku työtön parka on saanu kitua 3248 päivää työttömänä putkeen ja hänen kaverinsa peräti 4512 päivää, ensiksi mainittu on erehtynyt (onnistunut) solmimaan nollatyösopimuksen.

  no jos onnistuu saamaan jonkun työnantajan kanssa vaikkapa nollatyösopparin niin sillä välttyy joutumasta kuntouttavaan työtoimintaan ja muihin työkokeiluihin.

  • 30.1

   AMK sanoo

   Mutta ei auta toimeentulollisesti työsopparintekijän elämää.

   • 30.1.1

    AMK sanoo

    Ja te-toimiston tilastot työttömistä siisteytyysii.Eli työttömiä on aina vain vähemmän.Näinhän näitä tilastojen kaunistellaan .Mikähän on ihan todellinen työttömyystilanne???Ei ihmiset jotka ovat ns:tuissa aktiivitoimissa ole työllistyneet he ovat aina vain työttömiä.mutta te-tston mukaan eivät työvoiman käytössä. heille ei tarjota työtä koska ovat aktivoinnissa,mikä ”auttaa” heitä työllistymään?Ihmeellistä taas kerran,mutta tämähän on työvoimapolitiikkaa.