Hölynpölyä virkavastuulla

Olen tottunut siihen, että toimittajat luulevat työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa työllistämiseksi ihan oikealla palkalla. Se johtuu laiskuuden lisäksi siitä, että nämä käsitteet on ihan virallisessa kielenkäytössä sekoitettu täydellisesti. Työpajassa palkatta työskentelevien luullaan olevan työsuhteessa ja saavan palkkaa.

Näitä käsitteitä sekoittavat myös kunnan viranhaltijat tavalla, jonka voi kuitata valehteluksi. Kun toimittajalle huomauttaa uutisoinnin virheellisyydestä, niin ihan ensimmäiseksi hän vetoaa kunnan toimielimen virheelliseen tekstiin. Onhan teksti laadittu virkavastuulla. Sen jälkeen viisas toimittaja rupeaa miettimään.

Otetaanpa esimerkki. Eräs lukijani lähetti minulle Satakunnan Kansan pikku-uutisen Yyterin uimarannan kunnossapidosta:

Porin tekniselle lautakunnalle esitetään, että uimarannan hoito tilataan nuorten työpajalta hintaan 53 590 euroa, sanotaan uutisessa. Alkujaan jutussa luki myös, että käytännössä rannan hoidosta vastaisivat työpajaan työsuhteessa olevat työllistetyt.

Lukijani huomautti toimittajalle, että työpajaan työllistetyt eivät ole työsuhteessa, vaan he ovat sosiaalipalvelun asiakkaita tekemässä palkatonta työtä. Palkkaa saavat vain heidän työnohjaajansa. Ensin toimittaja viittasi Porin teknisen lautakunnan 17.3.2015 pidettävän kokouksen esityslistaan, josta oli sanamuodon lainannut. Hän totesi ihan oikein, että hänen on voitava luottaa esittelijän virkavastuulla kirjoittamaan tekstiin. Nyt se lause on uutisesta kadonnut, joten ehkä tämä toimittaja rupesi miettimään.

Teknisen lautakunnan esityslistalla todellakin esitetään uimarannan ylläpito ostettavaksi nuorten työpajalta 53 590 euron hintaan ja että nuorten työpaja käyttäisi ylläpitohenkilökuntana työllistettyjä, jotka ovat työsuhteessa työpajaan.

Ovatko he työsuhteessa? Eivät tietenkään ole. Nuorten työpaja on sosiaalisen työllistämisen yksikkö. Sosiaalinen työllistäminen on sosiaalipalvelua eikä sosiaalipalvelun asiakkaalle makseta palkkaa. Työpajan linkkejä klikkailemalla käy ilmi, että siellä on jo varaosapankki, kuljetus- ja palvelutoiminnat ja puuesineiden entisöintipalvelu asiakkaan tilauksen mukaan. Nyt uutena tulee sitten myös Yyterin uimarannan kunnossapitopalvelut. Yksikään työntekijä ei saa palkkaa.

Miksi esityslistalla sitten puhutaan työsuhteesta? Syynä voi olla myös esittelijän tietämättömyys tai sitten hän kirjoittaa tahallaan soopaa. Hän tietää tai ainakin hänen pitäisi tietää, että työkokeilulla ja kuntouttavalla työtoiminnalla ei lain mukaan saa korvata palkkatyötä. Kuitenkin hän esittää tehtäväksi juuri näin. Olen melko varma, että yksikään päättäjä ei kiinnitä sanaan työsuhde huomiota ja jos kiinnittääkin, niin vain positiivisessa mielessä. Nythän ollaan työllistämässä. Päättäjillekin voisi olla yllätys, jos he saisivat tietää työntekijöiden olevan palkattomia.

Tai sitten ei. Ehkä hekin ovat täysillä mukana samassa hölynpölyssä säästääkseen kaupungin maksuosuutta työmarkkinatuesta.

* * *

Blogini täyttää tänään viisi vuotta ja tämä on juttu numero 1399. Kiitän kaikkia lukijoitani. Jatkan niin kauan kuin sattuu huvittamaan.

Kommentit (67)
  1. Ari Vehkanen
    12.3.2015, 21:38

    Hei,
    Kiitos Saku, olen yrittänyt kaikkeni mainostaa siuta että saat mahdollisimman paljon lukijoita sekä asioista puhutaan myös sekä kirjoitetaan.

    Ystävällisesti
    Ari Vehkanen Imatra

  2. http://yle.fi/uutiset/nuoret_hoitamaan_yyterin_uimarantaa/7863336

    Ylen luulisi edes kirjoittavan oikein.
    “Käytännössä rannan hoidosta vastaisivat työpajaan työsuhteessa olevat työllistetyt.”

    1. Saku Timonen
      12.3.2015, 21:59

      Tämäkin uutinen on selvästi kirjoitettu teknisen lautakunnan esistyslistasta kopioiden.

    2. Toimittaja: Antti Laakso.
      Jäsenyys: Ylen ohjelmatyöntekijöiden hallitus 2015
      antti.laakso (at) yle.fi

      Palautetta jutusta saanee ja ehkä pitääkin laittaa, kaikki mukaan?

      Erikoista sinänsä, että aiemmat aihetta liippaavat juttunsa eivät ole olleet mitään tiedotteen suoraan purkamista, eivätkä myönteisiä tälle touhulle?

      http://yle.fi/uutiset/nakokulma_tyoton_jaa_kotiin_makaamaan/7532420

      http://yle.fi/uutiset/nakokulma_tyonantajat_omaa_oksaansa_sahaamassa/7679338

      Ehkä tulkitsen väärin, mutta nostetaan nyt ainakin asiaa esille.

    3. IRONIAA
      Mahtavaa “vastaisivat työpajaan työsuhteessa olevat” tosi mahtavaa saavat työpajan palkkallisetkin ihan oikeaa työtä ohjaajat ,töihin potkijat ym.koordinaattorit ja sensellaiset ja työpajan”päällikökin”sai työtä tehtaväkseen.Jos kerran näin sanotaan teknisenlautakunnan esityslistassa,niin eikökö se sitten ole totta?Totuus vain toisenlainen-kusetusta!!!Kyllä siellä töitä tekee ihan muut kuin palkkaa saavat.
      Kuka käy tarkistamassa onko hoidosta vastaavat työsuhteessa?

Kommentointi suljettu.