Pysyvästi syrjäytetyt

Britannian konservatiivivetoinen hallitus on soveltanut kovaa kuria työttömiin työnhakijoihin vuoden 2012 lokakuusta asti. Jos työnhakija ei etsi aktiivisesti töitä tai saavu vaikkapa sovittuun tapaamiseen työvoimatoimistoon, niin hän menettää sosiaalitukensa. Etuuden menettäminen kestää rikkeen laadusta riippuen neljästä viikosta kolmeen vuoteen. Näin kertoo päivän Helsingin Sanomat.

Britit ovat amatöörejä meidän kyykyttävän työvoimapolitiikkamme rinnalla. Meillä luotiin vuosina 2006 – 2012 ikuisessa karenssissa olevien joukko, jonka suuruutta ei kukaan tiedä. He ovat karenssissa edelleen aina vuoden 2016 loppuun saakka. Käytännössä heidät siirrettiin pysyvästi pois palkkatyömarkkinoilta pelkälle toimeentulotuelle.

Työttömyysturvalaki määräsi ennen 1.7.2012 mistä tahansa työvoimapoliittisesti moitittavaksi katsottavasta menettelystä työttömyysetuuden menettämisen. Etuuden sai takaisin vasta viiden kuukauden työssäolovelvoitteen täytyttyä. Yksi ainoa virhe riitti käytännössä ikuiseen karenssiin, koska samalla työnhakija luokiteltiin joukkoon ei toimenpiteitä.

Tähän joukkoon pudotetun piti olla viisi kuukautta töissä tai työvoimapoliittisessa toimepiteessä päästäkseen takaisin työmarkkinatuelle. Käytännössä paluu työmarkkinatuelle tehtiin mahdottomaksi jättämällä tuelta pudotettu myös kaikkien työvoimapoliittisten toimenpiteiden ulkopuolelle.

Laki muuttui 1.7.2012. Työttömyysturvalain 2a luvussa on lueteltu erilaisia työvoimapoliittisesti moitittavia menettelyjä ja niistä seuraavia karensseja. Työstä eroamisesta seuraa 90 päivän ja työstä kieltäytymisestä 60 päivän työttömyysetuuden menettäminen.  Työllistymistä edistävästä palvelusta eli vaikkapa työkokeilusta tai kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytymisestä menettää työttömyysetuuden 60 päiväksi.  Työllistymissuunnitelmasta kieltäytyminen johtaa 30 päivän ja suunnitelman laatimistilaisuuteen saapumatta jättäminen 15 päivän karenssiin.

Toistuvasta virheestä määrätään työssäolovelvoite. Jos työnhakija syyllistyy kuuden kuukauden sisällä toisen kerran työvoimapoliittisesti moitittavaan menettelyyn, niin hän pääsee takaisin työmarkkinatuelle oltuaan 12 viikkoa töissä tai työvoimapoliittisessa toimenpiteessä.

Laki siis muuttui huomattavasti lievemmäksi 1.7.2012. Suomen rikosoikeudessa on käytössä lievemmän lain periaate. Jos laki teon ja tuomion välillä on muuttunut, niin silloin sovelletaan sen ajankohdan lakia, jonka seuraamus on tekijälle lievempi.

Näin rikosoikeudessa, mutta työttömille on ihan oma lainsäädäntönsä. Heihin sovelletaan ankaramman lain periaatetta. Lakimuutoksen hyväksyessään eduskunta päätti lain siirtymäsäännöksissä pysyttää kaikki ennen 1.7.2012 annetut karenssit entisellään. 30.6. 2012 tapahtunut moitittava menettely johti ikuiseen karenssiin, mutta seuraavana päivänä vain määräaikaiseen.

Nämä aikoinaan syrjäyteyt jäivät unholaan vailla oikeuksia. Heille jäi vain velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi sekä osallistua määrättäessä työvoimapoliittisiin toimiin. Laiminlyönnistä toimeentulotukea leikataan 20 % ja toistuvasta menettelystä 40 %.

Eurooppa uskoo vakaasti nälässä pitämisen ja nöyryyttämisen jalostavaan vaikutukseen ja tässä Suomi on ollut edelläkävijä.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Tervetuloa sanoo

  Toisinaan vain toivon, että Venäjä valtaisi suomen. Nimittäin sen jälkeen tuskin päähän potkittujen työttömien asema todennäköisesti enää voisi huonontua juurikaan.

  Ehkä se jopa paranee ja pääsee näkemään samassa ojankaivuussa ehkä poliittista valtaakin aikoinaan hallussa pitäneitä. Sitten voikin niiltä kysyä miltä tuntuu?

  • 1.1

   Tervetuloa sanoo

   Lisätään vielä, että ojankaivuun jälkeen työtön ja entinen herra saisi ruokaakin joka annetaan kuin koiralle. Sillä erotuksella että työtön on jo oppinut työttömille suunnatussa temppukoulutussa mitä pitää tehdä että saa ruokaa. Nyt sen oppii entinen herrakin.

 2. 2

  AMK sanoo

  Ennen tämän ikuisuuskarenssin sai vaikkei saanut edes työttömyyskorvausta,muistan lukeneeni että nykyään saa karenssin vain jos saa työttömyysetuutta.Näinhän näitä työpaikkoja löytyy kun työttömät laitetaan karenssille?Heitteillejättöähän tämä on.TE-tston suuret asiantuntijat tulkitsevat lakeja jotka mitään tietämättömät ministerit ovat laatineet.Joillekin tuli kymmenen vuoden kakku,mutta ei ole täyttä ylläpitoa niinkuin vangeilla.2017 heillä onkin suuri joukko kuntoutettavia jos on enää mitä kuntouttaa koska heidät on lain salliessa syrjäytetty.

 3. 3

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Minulta pääsi äsken työvoimapoliittinen toimenpide. Anteeksi.

 4. 4

  Makkonen sanoo

  Ikuisuuskarenssin yksi pioneereista oli Filatov, demari. Ylipäätänsä SDP on ollut yhtä paljon työttömiä ja köyhiä polkevissa proggiksissa mukana kuin nimellisestikin oikeistofasistiset puolueet kuten Kokoomus.

  Näkisin, että kaikki suurimmat puolueet pitävät yllä yhdessä teatraalista ja farssinomaista koira ja poni – show’ta kosmeettisten erojen luomiseksi ja näin ollen status quon säilyttämiseksi, mutta kaikkien sisällä sykkii sama uusliberalistinen, oikeistofasistinen, sosiopaattinen sydän. Siinä työttömät/köyhät ovat aina täysin objektifioituja pelinappuloita talouden ”tasapainottamiseksi” milloin mistäkin syystä ja milloin missäkin tilanteessa.

  En tiedä, olisivatko pienet puolueet (vassarit, piraatit, ehkä jopa vihreät, jne.) sen kummempia, jos hypoteettisessa tilanteessa olisivat vallassa, mutta ainakaan ”perinteisiä” suuria puolueita (Persut mukaan luettuna) äänestämällä mikään ei muutu kuin korkeintaan pahemmaksi.

  • 4.1

   LL sanoo

   Hyvä kysymys, Makkonen. Emme voi tietää mitä pienpuolueen kansanedustaja tekisi työministerinä. Sitä pestiä on enimmäkseen hoitaneet viimeisen 25 vuoden aikana demarit.

   Olet ihan oikeassa siinä, että kaikilla neljällä suurella puolueella on yhteneväinen näkemys työllisyyden hoidosta. Keppiä ja ruoskintaa laiskoille elämäntapaintiaaneille (Timo Soinin antama nimi työttömille) ja sosiaaliturva pois niiltä, jotka eivät ota vastaan tarjottua työtä. Työllä tarkoitetaan pääasiassa palkatonta työtä, koska muuta ei ole.

   Pelkään pahoin, että tuleva eduskunta/hallitus tekee työttömien elinolot entistäkin vaikeammiksi.

   • 4.1.1

    keke sanoo

    No onhan tuolla vihreiden väkeä istutettu työministerinä, mutta itse asiaan niin eikös nämä ”pienpuolueiden” väki ole ollut tämän kuluvan eduskunnan hallituksessa joten eiköhän ne näytöt siitä työttömien asioiden ajamisesta ole aika selvillä eikä asiaa tarvitse sen enempää arvuutella. Vaikken nyt niin hirveästi jaksaisi puolustella persuja niin aika absurdiahan se on syytellä ikuista oppositiopuoluetta toteutetusta politiikasta tai pelotella että tuet otetaan pois tai niitä leikataan kun muut puolueet on kyseisen mallin jo luoneet. Ja tämä on siunattu myös niiden pienpuolueiden toimesta.

    • 4.1.1.1

     Makkonen sanoo

     No yksi tai kaksi kepeää salkkua ei nyt varmaan hirveästi paina kokonaisvaltaisessa päätönksenteossa. Ja näistä pienistä puolueista esim. piraatit ei ole ollut koskaan vallan kahvassa kiinni.

     En väitä, että sieltä pienpuolueista löytyy joku maaginen kaava, jolla ratkaistaan kaikki ongelmat, mutta enemmän sieltä löytyy mm. perustulomyönteisyyttä ja rakentavia ajatuksia kuin noista iäinikuisista koira ja poni – gallerian raakeista ja kaakeista.

     • 4.1.1.1.1

      keke sanoo

      ”piraatit ei ole ollut koskaan vallan kahvassa kiinni.”

      Joo enpä itsekkään menisi piraatteja oikein mistään vastuussa pitämään. Itse jotenkin luin että pienpuoluella tarjoitettiin näitä eduskunnan Vihreät/Vasemmistoliitto/RKP akselia. Minun moka. Tosin edelleenkään en oikein jaksa purematta niellä että tämä edellä mainittu konkkaronkka olisi jotenkin vastuuton siitä politiikasta mitä tässä 20 vuoden aikana on sorvattu työttömien ”hyväksi”. Oikeastaan päinvastoin nämähän työttömien kuntoutushöpinät ovat varsin yleisiä varsinkin eräällä noista pienpuolueista.

      ”perustulomyönteisyyttä”

      Nämä nyt on näitä. Perustuloa markkinoidaan kaiken ratkaisuna nykypäivänä olkoonkin että mitä todennäköisemmin käy niin että perusturva ja elintaso köyhimmillä tippuu sen myötä.

     • 4.1.1.1.2

      Makkonen sanoo

      No, perustulon kanssa olisi ainakin vielä teoreettiset mahdollisuudet nostaa elintasoaan oheistöillä (kunhan perustulon pohjataso vain on riittävän korkea), kun taas karenssiuhka-tukienmenetys-byroo-rumballa siihen ei käytännössä ole.

 5. 5

  Pohjanmaan poika sanoo

  Karenssia tuli todellakin elinkautisen verran ja maksaa paljon että näistä aineksista enää minkäänlaista duunaria tehdään. Niinhän siinä käy että loppuelämä menee tukien varassa, se maksaa vielä enemmän. Luotiin markkinat jollekin uudelle ihmelääkkeelle taas kerran. Mutta tämä ilmiö ei ole yhteiskunnan kannalta mitään muuta kuin tikittävä aikapommi ja kaikki tulevat pillerit ainoastaan pahentaa asioita.

 6. 6

  LL sanoo

  Työtön on aina, ikuisesti, epäilyksenalainen ja joutuu näin ollen olemaan altavastaajana itseään koskevissa asioissa. Rangaistukset ovat ankarampia kuin monista oikeista ja todellisista rikoksista. Työttömien jahtaamisesta ja potkimisesta, julkisesta solvaamisesta saa moni sadisti ja entinen koulukiusaaja henkistä tyydytystä. Näiden kiusaajien ansiot kyllä turvataan tällä nykysysteemillä.

  Jos tulisi perustulo, ei sadistisilla sosiopaateilla olisi enää työpaikkaa, mutta työttömäksi joutuneet voisivat paremmin, kun ei tarvitsisi olla julkisilla varoilla palkattujen kapojen kiusattavina.

  Kuten Saku on täällä kirjoituksissaan osoittanut työttömiä koskevia lakeja sovelletaan aivan mielivaltaisesti. Työttömän oikeusturva on aivan olematon.
  Esimerkiksi tämä: ”Laitonta aktivointia”:http://satitemp.esy.es/2015/03/laitonta-aktivointia/

  Ne joilla on vielä työpaikka tai eläke, voivat toki luulla että asia ei varsinaisesti heitä koske. Mutta niinpä vain työttömien ”aktivointi” koskee jokaista palkansaajaa mutta myös eläkeläisiä. Työttömien tekemä ilmaistyö polkee palkansaajien ansioita alemmas, ja siihenhän tässä pyritään. Myös eläkeläiset nähdään jo työvoimareservinä.

  Työvoimakustannukset mahdollisimman alas, niin sitten taas Suomen vienti vetää ja talous kasvaa ihan humisten. Kunhan suomalaiset vain jaksavat uhrautua isänmaan hyväksi ja tehdä jopa täysin palkatonta työtä.

  • 6.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Virkamiehellä on valta ja mielivalta. Kansalaiselle on vain paikka maan alta.

 7. 7

  Ville Heiskanen sanoo

  Olen kirjoittanut TE-toimiston tavasta tulkita työttömyysturvalakia täällä:

  http://villeheiskanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190288-pakotettua-palkka-alea-osa-ii-te-toimisto

  Käsittelen asiaa aika suppeasti ja vain oman tapaukseni kannalta. Mielestäni on oikeudellinen vääryys, että TE-virkailija voi määrätä karenssin tavalla, johon heillä on oikeus. Siitä puuttuu täysin oikeusvaltion periaatteiden mukainen toiminta. Työtön on todellakin huonommassa asemassa, koska edes hänen tekemäänsä selvitystä ei uskota, jos vastakkain on työnantajan ja työttömän sana.

  • 7.1

   Markku Perttula sanoo

   Ei kannata Ville nykyisiä hallituspuolueita äänestää. Ne kannattavat tätä paskasysteemiä.

   • 7.1.2

    Ville Heiskanen sanoo

    Minusta tälläiset kysykset eivät ole aatteellisia, tai niiden ei pitäisi olla. Jonkun mielestä omistajaluokka hyötyisi tästä työttömien nöyryyttämisestä, mutta minusta hekään eivät hyödy. Kaikki hyötyisivät jos ihmisillä olisi töitä, joita he tekisivät mielellään, koska korvaus riittäisi elämiseen.

    Loppukädessä myös ne paremmat veronmaksajat hyöytyvät siitä etteivät ihmiset syrjäänny ja tätä kautta tule lisää rasitetta yhteiskunnalle. Nämä vääryydeet pitää vain paljastaa ja kovaa ääntä, kunnes ongelmakohdat menevät perille.

    En olisi kuntoutus/työkokeiluhommia kohtaan täysin negatiivinen, jos ne toteutettaisiin niin, että henkilön luotainen tie näiden kautta olisi suoraan työelämään, mutta nykyisin nämä ovat säilömöitä, jonne työttömät sysätään, kun ei muutakaan osata. Ja pahinta, että jotkut tekevät näillä bisnestä.

    Tälläisten pienten parannusten tekeminen ei pitäisi olla aatesuunnasta riippuvaa, vaan inhimillistä ja yhteiskunnan etu pidemmällä aikavälillä.

    • 7.1.2.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Ne hyötyy, jotka eivät osaa tai eivät edes haluaa suunnitella bisnestään kannattavaksi talouselämän normaalien lainalaisuuksien puitteissa. Aina on olemassa ihmisiä, jotka ovat valmiita riistämään muita, jos se vain on mahdollista.

    • 7.1.2.2

     keke sanoo

     ” Jonkun mielestä omistajaluokka hyötyisi tästä työttömien nöyryyttämisestä, mutta minusta hekään eivät hyödy.”

     No jotkut nauttivat toisten pompottamisesta eikä tähän kohteena tarvitse edes työtön olla kyllä niitä olevinaan isoja herroja löytyy niin pienistä kuin isoista yrityksistä.

     ”Kaikki hyötyisivät jos ihmisillä olisi töitä, joita he tekisivät mielellään, koska korvaus riittäisi elämiseen.”

     No kyllä se työnantaja mieluusti valitsee tilanteen jossa on pienet veromenot itselle ja iso työvoimareservi niin pysyy palkkavaatimukset kohtuullisina ja muutenkin voi olla niskanpäällä.

     ”Loppukädessä myös ne paremmat veronmaksajat hyöytyvät siitä etteivät ihmiset syrjäänny ja tätä kautta tule lisää rasitetta yhteiskunnalle.”

     No jaa tilannehan on se että paremmat veronmaksajat asuvat omilla nurkillaan eikä niitä lieveilmiöitä pääse sinne syntymään. Mitä rasitteista yhteiskunnalle tulee niin aika moni on valmis siihen että niistä rasitteista luovutaan. Maksellaan sitten vaikka itse yksityiselle vartiointifirmalle alueen partioinnista ja muut sitten odottelevat poliisia tuntitolkulla omalla asuinalueellaan koska riittämättömät määrärahat.

     Ja jos joku nyt väittää että vartijat eivät saa partioida katuja niin itselleni on käynyt niin kun paremman väen alueella olen yön tunteina käynyt kävelyllä niin ensin on securitaksen mies kurvannut eteen ja kysellyt että mikä mies ja millä asioilla johon vastasin tyyliin että ”tämä mies omilla asioilla jotka eivät kuulu kyselijälle”. En jäänyt jahkailemaan vaan jatkoin matkaani niin kohtapas paikalle ilmestyi ihan aidot valtion virkamiehet papereitani ihmettelemään. Voihan se tietenkin olla silkkaa sattumaa että paikalle saapui partio tuolla alueella kun asuinseutu ei mielestäni ole ainakaan katurikollisuuden suhteen mitenkään merkittävä oikeastaan päin vastoin.

     ”En olisi kuntoutus/työkokeiluhommia kohtaan täysin negatiivinen, jos ne toteutettaisiin niin, että henkilön luotainen tie näiden kautta olisi suoraan työelämään”

     No mitenkä ihmeessä ihmiset ovat pystyneet siihen työelämään ennen siirtymään ilman mitään huuhaa harjoittelua? Eikö tuo harjoittelu perinteisesti ole hoidettu sen TES:n kautta ja miksi ihmeessä se nyt yhtäkkiä on muuttunut niin vastenmieliseksi?

     ”yhteiskunnan etu pidemmällä aikavälillä.”

     Miksi ihmeessä oletat että näiden lakien takana olisi jokin yhteiskunan etu? Voi hyvinkin olla mahdollista että yhteiskunnassa on porukkaa joka ajaa omaa ja ryhmänsä etuaan ja sillä sipuli. Sitä minä edelleenkin ihmettelen että miksi sitten työttömän pitäisi yhteiskunnan etua ajatella itse ainakin ajattelen pelkästään omaa ja viiteryhmäni etua joka on työtön ihminen ja hänen hyvinvointinsa sekä sen parantaminen ei tämä sinällään ole koko yhteiskunnan etu vaan omani.

     • 7.1.2.2.1

      LL sanoo

      Yhteiskunta tuntuu todella kapealta viirulta työttömän näkävinkkelistä katsottuna, siellä se häämöttää jossain horisontin reunalla ja niin kaukana ettei siihen yllä.

      Tähän nykyiseen fantastiseen yhteiskuntaan kuuluu vain noin 20-30% kansalaisista, ja heidän etunsa ja ne menevät kyllä kansalaisten enemmistön (loput, 70%) etujen ja perusoikeuksien edelle.

      Alexander Fantsu Stubb kutsui Angela Heil Merkelin Suomeen. Sitä äimistelin tässä yhtenä päivänä. Mitähän se Frau Merkel meistä oikein tahtoo ja haluaa?

     • 7.1.2.2.2

      Ville Heiskanen sanoo

      Kuten tuo esille, niin asia ei ole yksinkertainen tai absoluuttista totuutta, mutta itse katson tai uskon niin, että tekemällä tästä osa ns. luokkataistelua, ei päästä päämäärään, eli parantamaan työttömien asemaa. Ja seuraavassa syyt miksi:

      1. Työssäolevat suhtautuvat työttömien valitukseen oletusluontoisesti negatiivisesti. He joutuvat itse käymään töissä ja nuo saavat makoilla kotonaan, mitä ihmettä he oikein valittavat? Lisäksi monella on eläminen tiukkaa ja palkka huono.

      2. Jos työttömien oikeuksien taistelu yhdistetään suurempaan luokkataisteluun, eli vasemmistoaatteeseen osittain, niin sen kannattaminen tulee hankalammaksi kuin yleisen oikeudenmukaisuuteen perustuvan asian, kuten vaikka homoliittojen, joka sai kannatusta laajalti lähes kaikista puolueista. Jos kansanedustajat olisivat saaneet äänestää oman moraalinsa mukaan, niin kannatus olisi ollut varmaan 80-90% luokkaa, jopa konservatiivipuolueissa moni olisi halunnut äänestää puolesta, mutta ei voinut.

      3. Jopa riistokapitalisti ymmärtää hyöytynäkökulman. Otetaan esimerkki, jossa kapitalistin firma ostaa jotain tärkeää osaa ja toimittajia on kolme. Nopeasti ajateltuna kapitalistin kannattaa kilpailuttaa alihankkijat hengiltä, mutta sitten pian on vain yksialihankkija jäljellä ja se ei ole hyvä juttu. Samaa logiikkaa voi käyttää yhteiskunnan yleisen hyvin suhteen. Kun ihmisiä ei syrjäytetä työelämästä kurittamalla työttömyydesta, niin heistä voidaan saada tuottavia jäseniä jollain aikavälillä. Sellainen ihminen on kuitenkin kaikkien etu. Yhteiskunnallisia ongelmia voi vain lakaista yksityisten turvayritysten taakse. Tai voi, mutta se olisi taas typerää.

      Mielestäni tekemällä tästä oikeudenmukaisuuteen ja yhteiskunnan etuun perustuvan asian, sille voisi saada järkevimmän ja nopeimman ratkaisun.

     • 7.1.2.2.3

      keke sanoo

      ” luokkataistelua”

      Tämä termi on kyllä kärsinyt melkoisen inflaation. Ei se ole luokkataistelua jos omia elinolojaan tahtoo parantaa. Jos kiväärit ei ole kourassa tai vähintäänkin valmiina kaapissa niin turha sitä luokkataistelua on tähän yhteyteen tuoda.

      ” Työssäolevat suhtautuvat työttömien valitukseen oletusluontoisesti negatiivisesti.”

      Työssöolevat voivat mielestäni painua vittuun mielipiteineen ja parannusideoineen työttömien asioista. Jos on niin helvetin palikka että ei tajua sitä seikkaa että _palkka_ työtä ollaan vailla niin sitten lienee turha edes korvaansa lotkauttaa näiden marisijoiden mielipiteille tai heidän näkemykseensä itsestään.

      ”Kun ihmisiä ei syrjäytetä työelämästä kurittamalla työttömyydesta, niin heistä voidaan saada tuottavia jäseniä jollain aikavälillä. Sellainen ihminen on kuitenkin kaikkien etu”

      No ei ole. Edelleenkin tuollainen ihminen voidaan jättää omaan paskaansa rypemään. Itse en niin tekisi mutta on ihmisiä jotka eivät kyseisestä asiasta yöuniaan menetä saatikka saavuta mitään vaikka kuinka tyyppi ”kuntoutuisi” työkykyiseksi koska työkykyisistä ihmisistä ei ole mitään puutetta tässä yhteiskunnassa.

      ”Mielestäni tekemällä tästä oikeudenmukaisuuteen ja yhteiskunnan etuun perustuvan asian, sille voisi saada järkevimmän ja nopeimman ratkaisun”

      No tätähän on tehty sitten -90 luvun laman. Ja mitkä ovat tulokset? Eipä paljoa ole tainneet asiat parantua päin vastoin. Tämä nimenomaan on tulos siitä kun me työttömät ei olla ajettu omaa asiaamme vaan odotetaan valmista humanisti hipeiltä jotka sössöttävät yhdistyksissään ja puolueissaan meidän oloistamme joista heillä ei loppujenlopuksi ole mikään todellinen huoli tai edes käsitys. Ei täällä mitään anneta ja jos annetaan niin armopalat ovat aina arvottomia.

     • 7.1.2.2.4

      LL sanoo

      Ei yhteiskunnan etu voi koskaan olla se, että osaa kansalaisista kohdellaan huonommin kuin kotieläimiä.

      Se on henkisesti laiskan ihmisen epäinhmillisyyttä eikä mitään muuta. Kaikki työssäkäyvät eivät ajattele, että työttömät ovat aiheuttaneet tätä tai tuota kansantalouteen liittyvää ongelmaa.

     • 7.1.2.2.5

      keke sanoo

      ”Mielestäni tekemällä tästä oikeudenmukaisuuteen ja yhteiskunnan etuun perustuvan asian, sille voisi saada järkevimmän ja nopeimman ratkaisun.”

      Joo mutta kun tuntuu siltä että tässä nyt sekoitetaan se yhteiskunnan etu ja etupiirien etu keskenään. Se että asiat on tällä tolalla tarkoittaa se sitä asiat on poliittisin päätöksin tehty näin silloin niiden päätösten takana on ollut jokin muu agenda kuin yhteiskunnan etu olkoonkin että sillä niitä muutoksia on perusteltu.

      Mitä oikeudenmukaisuuteen tulee niin sillä voi oikeastaan pyyhkiä persettä. Kyllä tämä on nähty jo mitä se on ja pitäisi olla kaikille selvää mitä muutoksia tällä perusteella on tehty meidän asemalle.

      Itseäni ei edelleenkään kiinnosta yhteiskunnan etu vaan oma etuni joka sattumoisin on se että työttömyydestä päästäisiin eroon ja palkkatyöhön. Jos yhteiskunnan etua haluaa ajaa niin ajakoot ne joilla on siihen varaa itselläni ei ole.

      ”Kaikki työssäkäyvät eivät ajattele, että työttömät ovat aiheuttaneet tätä tai tuota kansantalouteen liittyvää ongelmaa.”

      Eivät varmastikkan silti en korvaani lotkauta heidän mielipiteilleen itsestäni. Kyllä se nyt vaan on niin että mikäli ei työttömät aleta pitämään huolta omista asioistamme niin turha sitä on odottaa että muut sen tekee. Ja jos muut alkavat asioihimme puuttumaan niin se on varma että ketunhäntä siellä on kainalossa ja asiat ei todellakaan parane meillä.

      Onhan tämä jo kumma kun ei riitä että ollaan valmiiksi sylkykuppeina pitäisi vielä alkaa nöyristelemään näille sylkijöille ja heidän asenteilleen.

      Oikeastaan täälläkin taitaa olla oikeastaan tuo pohjamaan poika joka on käsittänyt asian täysin oikein mikä hänen asemansa on ja miten hän siihen suhtautuu sekä tajuaa mitä on tehtävä. Siitä hatunnosto miehelle ja jos meissä työttömissä olisi enemmän hänen kaltaisiaan kavereita asiat varmasti olisi paremmalla tolalla.

   • 7.1.3

    LL sanoo

    Keke, työttömien tilanteet vaihtelevat, tämä puolen miljoonan joukko ei ole yhdenmukainen ja samankaltainen. Pelkästään asuinpaikka voi vaikuttaa merkittävästi työttömän tilanteeseen.

    Joistain perusasioista työttömät löytävät varmasti helposti yhteisen sävelen, mutta jos suurempaa joukkovoimaa haluaa, niin on siedettävä myös hieman erilaisia näkemyksiä ja ajatuksia, tärkeintä olisi kai pysyä oleellisissa ja keskeisissä kysymyksissä samalla ladulla.

    • 7.1.3.1

     keke sanoo

     ”Keke, työttömien tilanteet vaihtelevat, tämä puolen miljoonan joukko ei ole yhdenmukainen ja samankaltainen. Pelkästään asuinpaikka voi vaikuttaa merkittävästi työttömän tilanteeseen.”

     Suottaahan se näin olla tai suattaa olla olematta mutta mitäpäs siitä.

     ” jos suurempaa joukkovoimaa haluaa”

     Mitäs sillä joukkovoimalla tekee? Ei kai se nyt mikään itsetarkoitus voi olla. Vai voiko?

     ”on siedettävä myös hieman erilaisia näkemyksiä ja ajatuksia”

     Ei tarvitse. Tuomo-setien ja kapojen näkemyksiä ei tarvitse sietää.

     ”tärkeintä olisi kai pysyä oleellisissa ja keskeisissä kysymyksissä samalla ladulla.”

     Saisko listaa näistä niin tietäisi että minne tässä ollaan hiihtämässä

 8. 9

  Jarmo sanoo

  Uskomatonta, mutta totta. Nämä ”toimenpiteet” ym paska on koettu. Ja viistoista vuotta maksettu. Kannattaa vissiin äänestää näistä päättäneitä? Loppuikä pitää vetää nappeja, jos meinaa läjässä pysyä.

 9. 10

  Pohjanmaan poika sanoo

  Mitäs jos leiriydytään kesäksi Helsinkiin? Sekoillaan urakalla, laitetaan haisemaan. Otsikot että ikikarenssilaiset rellestivät Eduskunnassa, 50 otettu kiinni kannabiksen polttamisesta lehterillä. Kadut täynnä lasinsiruja, myrkytyksiä, oksennusta ja saastaa kaikkialla.

  Ei me muuten saada julkisuutta eikä meitä ole virallisesti olemassa. Ollaan sentään juuri ne kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ja tuleva hallitus on juuri sen kopio jota meidän on kiittäminen.

 10. 11

  Jarmo sanoo

  Pohjanmaan poika, kannatan. Siitä tuli laitonta v.70 nopalla.

  • 12.1

   Saku Timonen sanoo

   Hienoja periaatteita, mutta käytännössä suoritetaan yksinkertainen prosenttilasku ja asiakassuunnitelmat unohdetaan täysin. Periaatteessa tukea voitaisiin alentaa 1 – 20 %, mutta en ole koskaan kuullut käytettävän mitään muuta kuin maksimialennusta.

   • 12.1.1

    SeniorPotamo sanoo

    Sama juttu, käsittääkseni aina alennetaan vähintään se 20% ja heti seuraavaksi se 40%.

 11. 13

  SeniorPotamo sanoo

  Olen huolissani työkyvyttömistä masentuneista ja muista mielenterveysongelmaisista, jotka Kelan asiantuntijalääkäri näkemättä toteaa työkykyisiksi ja sitä kautta myös te-tstokeskus, joka osoittaa mitä tahansa työtä, koska Kelasta kuitenkin on todettu työkykyiseksi vaikka toiselta lääkäriltä olisi diagnoosi ja sairauslomakin saatu. Samaan aikaan Kela suosittelee sopeutumiskursseja, jotka toteaa samankaltaisiksi kuin ativointisuunnitelmat, kun kerran se diagnoosi kuitenkin on. Kuinkahan moni jaksaa tällaista pyöritystä? Lääkäreillä ei ole käsitystä siitä miten Kela, te-palvelukeskus ja sosiaalitoimisto toimivat. Jotkut eivät ymmärrä miksi sairauslomaa pitäisi työttömälle myöntää, eihän hän ole töissä.

  On myös tullut vastaan sellaisia, jotka kuvittelevat, että te-palvelukeskuksissa kuunneltaisiin asiakasta, joka ei koe soveltuvansa tarjottuun työhön mielenterveysongelmiensa takia. Tämähän johtaa suoraan karenssiin (ellei Kelan lääkäri ole samaa mieltä asiakkaan kanssa).

  Kukaan ei epäile työkyvyttömyyttä, jos on joku raaja paketissa, mutta mielenterveysongelmat eivät ole ongelmia tai työllistymisen esteitä ennen kuin ne näkyvät päälle, jos silloinkaan.

  • 13.1

   LL sanoo

   Jos lääkäri on kirjoittanut sairausloman, työttömälle myönnetään sairauspäiväraha. Silloin ei ole työmarkkinoilla vaan sairaslomalla. Kelan lääkäreillä on sananvaltaa vain sairaseläkkeitä haettaessa/myönnettäessä. On varmasti niin etteivät kaikki lääkärit ymmärrä kirjoittaa sairaslomaa työttömälle, mutta heidän on pyydettäessä niin kyllä tehtävä.

   Kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua tarjotaan terveille ja työkykyisille työttömille, ei sairaslomalla oleville. Tämä on Ihalaisen-malli. Hän totesi ihan äskettäin työttömistä, että ”yli puolet on niin huonossa kunnossa että heidät on ensin kuntoutettava työkykyisiksi”. Ja palkaton työnteko on sellainen ihmelääke, että se parantaa minkä tahansa vaivan ja sairauden.

   Työpaikkoja ei ole likikään kaikille, joten kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeiluja tai palkkatuettua työtä tarjotaan suurimmalle osalle työttömistä.

   • 13.1.1

    SeniorPotamo sanoo

    Niin, asiakkaan arvioinut lääkärikin tässä tapauksessa väitti, ettei Kelan lääkäri voi hylätä sairauspäivärahahakemusta, kun on kirjoitettu sairauslomaa, mutta niin nyt vain kuitenkin kävi.

    En tiedä onko TE-toimisto menetellyt sitten lainvastaisesti, mutta tarjoavat kyllä näitä 9 euron päivässä-keikkoja, jos Kelan lääkäri hylkää sairauspäivärahahakemuksen samalla todeten, että asiakas on työkykyinen. Silloin sairauslomalla ei ole mitään väliä.

    • 13.1.1.1

     LL sanoo

     No se on kyllä virhe, Kelan lääkärithän eivät edes tapaa asiakastaan.

    • 13.1.1.2

     pitkäaikaistyötön sanoo

     KELAn sivuilla asia kerrotaan näillä virkkeillä.

     ”Sairaus ja työkyvyttömyys ovat eri asioita. Kun sairastut, et välttämättä ole työkyvytön. Työkyvyttömyys on kuitenkin ratkaiseva, kun Kela myöntää sairauspäivärahaa.

     Kun sairastut ja käyt lääkärissä saamassa taudinmäärityksen (diagnoosin) ja hoitoa sairauteesi, lääkäri saattaa kirjoittaa lääkärinlausunnon työkyvyttömyydestäsi.”

     ”Kelan asiantuntijalääkärit ovat vakuutuslääketieteen asiantuntijoita. He arvioivat asiakkaan työ- ja toimintakykyä hoitavan lääkärin lausunnon perusteella, täyttyvätkö lainsäädännön kriteerit etuudelle.”

     Suomi on absurdi maa. Jos sitä ei olisi jo olemassa, niin joku romaanikirjailija keksisi sen. Täällä työttömät eivät ole ihmisiä ja täysivaltaisia kansalaisia kuten työlliset, vaan meille on ihan omat lait ja säännöt.

     Koska ”kuntouttava” on taas ihan eri asia ja sitä koskee eri laki, niin sieltä poissaolemiseen ei tarvita KELAn lääkärin lausuntoa, vaan tk:n lääkärin tai hoitajan todistus riittää.

     Työllisen ja työttömän välillä on eriarvoinen kohtelu. Työllinen saa sairauspäivärahaa, jos on kykenemätön omaan työhönsä, jota on työsopimuksen mukaan velvollinen tekemään. Työtön, jos kohdalle osuu virkaintoinen mulkku vakuutusläkäri, saa sairauspäivärahaa vain jos on kykenemätön kaikkeen mahdolliseen kuviteltavissa olevaan työhön. Jos ei saa sairauspäivärahaa, niin sitten kuuluu saada työttömyysetuutta.

     Yleensähän pitkäaikaistyötön ei saa minkäänlaista sairauslomaa tk:sta kun ei ne lääkärit ymmärrä asiaa edes selittämällä. Miksi pitäisi saada sairauslomaa kun ei ole työtä? No, just niitten mulkkujen vakuutuslääkäreiden takia, joille pitäisi voida jonain päivänä osoittaa työkyvyttömyyseläkettä hakiessa, kuinka suuren osa työttömyysajastaan on sairastanut ja ollut työkyvytön. En tajua, miten tämä voi olla lääkärille mahdoton ymmärtää?

     • 13.1.1.2.1

      SeniorPotamo sanoo

      Näin. Niin kuin tuossa jo aiemmin totesin, ei määrätty sairauslomakaan vielä riitä sairauspäivärahan saamiseen automaattisesti, vaikka mielenterveyspuolen lääkäri näin vakuuttikin. Työttömiä näyttäisi nimenomaan koskevan täysin eri lait kuin työssäkäyviä.

      Olisi tärkeää, että ihan terveyskeskuslääkärit perehtyisivät Kelan, työvoimatoimiston ja sosiaalitoimen ehtoihin. Monet pitkäaikaistyöttömät kun sattuvat olemaan masentuineita ja sitä kautta lääkärien asiakkaita.

   • 13.1.2

    Pohjanmaan poika sanoo

    Se vain että syy heidän huonoon kuntoonsa on mulle heti kaikki-yhteiskunnan perusrakenteessa, siinä ei mikään pilipali-ilmaistyö auta. Työmarkkinat pitäisi uudistaa kokonaan, saada joku roti siihen mitä ihmiseltä on kohtuullista vaatia. Työtahtiin, ilmapiiriin ja moneen muuhun mielen- ja muuhun terveyteen suoraan vaikuttavaan asiaan. Palkkoja ei tarvitsisi välttämättä korottaa ihan kaikkein matalimpia lukuunottamatta.

    Ei vain käy koska silloin työnantajapuoli joutuisi ehkä tinkimään lyhyen tähtäimen voitoistaan, luopumaan 90-luvulla ja sen jälkeen saavuttamistaan eduista. Pitkän tähtäimen voitot ja jatkuvat rekrytointikulut masentuneen vaihtuessa seuraavaan toki alenisivat, mutta eihän maailmassa nykyään ajatella tätä päivää pidemälle. Ei voida palata 80-luvulle ja hyvinvointiin, tämä on ikään kuin juna jota ei voi pysäyttää ja maailmanloppua on vain katsottava silmiin, mitään ei ole tehtävissä. Sellaiseksi ovat tämän maailman laittaneet.

    Ja sitten vielä sellainen on ollut mielessä että mikäänhän ei estäisi vaikka jotain opiskelijaa tekemästä tutkimusta siitä että paljonko esim. juuri tämä männävuosien poliittinen päätös on vaikuttanut vaikkapa itsemurhiin ja väkivaltarikoksiin. Lisännyt masennusta ym. Ketään ei ilmeisesti kiinnosta, ollaan epäihmisiä ja nyt ei auta kuin toivoa sotaa tai kunnon kriisiä joka vie leivän myös riistäjän pöydästä.

  • 13.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Skitsofrenia taitaa olla enää lähes ainut psyykkinen sairaus, joka vielä oikeuttaa työkyvyttömyyseläkkeeseen. Masentuneethan ovat harmittomia. Tekevät mitä vaan kun riittävästi potkitaan päähän. Lisäksi masentuneille on hyvä jakaa loputtomasti karensseja kun he eivät jaksa puolustaa oikeuksiaan.

   Jos haluaa lopullisesti vapautua työn orjuudesta psyykkisillä syillä, niin sitten pitää olla psykoottinen ja hengenvaarallinen, joko itselleen tai mielummin muille.

   • 13.2.1

    SeniorPotamo sanoo

    Näinhän se näyttäisi olevan. Ikävää, ettei mielenterveyspuolella oikein käsitetä miten epäinhimillisesti työvoimatoimisto tai Kela suhtautuu masentuneisiin. Lääkärit eivät tiedä Kelan lääkärien valtuuksista tarpeeksi.

    Eihän masentuneena jaksa edes niitä kivoja asioita, miten sitten taistella oikeuksistaan. Karenssi on paljon helpompi ottaa vastaan, sillä saattaa päästä eroon jatkuvasta vähättelystä ja nöyryytyksestä.

   • 13.2.2

    SeniorPotamo sanoo

    Näinhän se näyttäisi olevan. Eihän masentuneena jaksa edes niitä kivoja asioita, miten sitten taistella byrokratiaa vastaan.

    Olisi tärkeää, että terveyskeskus- ja mielenterveyslääkärit perehtyisivät Kelan lääkärien valtuuksiin ja koko Kelan, te-keskuksen ja sosiaalitoimiston vaatimuksiin työtöntä masentunutta (tai muuta mielenterveysongelmaista) kohtaan.

 12. 14

  SeniorPotamo sanoo

  Korjataan vielä edellistä sen verran, että tarjotun työn kohdalle vaihdetaan työkokeilu tai kuntouttava työtoiminta.

  • 15.1

   LL sanoo

   Työttömyysturva on osittain vastikkeellista. Siitä maksetaan tulovero ”vastikkeeksi”, lisäksi työtön maksaa korotettua sv-maksua verotuksessaan. Vastikkeellisuus korvattiin käsittääkseni uudella sanalla ”osallistava sosiaalitiurva”. Halutaan, että työtön osallistetaan ja otetaan mukaan yhteiskuntaan ettei vaan syrjäydy. Mutta syrjäytetäänkin työttömät toisellatavoin: tehdän heistä orjia, tekemään palkatonta työtä.

 13. 16

  hikiset kuntoutujat sanoo

  niin jouduin hakemaan kuntoutavan työtoimminan aikana sairas lomaa
  kun kerroin missä olen
  oma lääkäri kysyi multa onko sulla ollut jotain
  mielenterveys tai alkoholi ongelmaa kun käyt siellä
  tai sut on ohjattu siihen toimintaan
  jos kuntoutava työ tuo lääkärillekin tollaiset mielikuvat ensimäiseksi
  mietikää mitä työn antaja mietii jos kerrot että viimeisin jopi oli
  kuntouttavatyötoiminta
  suositus älkää vaan edes mainitko asiasta
  ps
  Olen koko ajan ollut jossaain toimen piteessä
  mutta ei sitä lasketa minään
  oon kuitenkin työssä käyvä pitkäaikais työtön
  te-toimiston luokitelun mukaan
  enkä ole alkoholisti tai mielenterveys kuntoutuja
  ainoa syy
  työttömyys
  vaikka teen koko ajan jotain että saan ne hikiset tökärit

 14. 17

  hikiset kuntoutujat sanoo

  siis mielikuva kuntoutavasta työtoiminasta ei imartele siellä olevaa
  toinen ongelma
  vaikka olisit
  2 vuotta
  5 päivänä
  6 tuntinen päivä
  kuntoutavassa työtoiminassa
  te-toimisto luokitelee sut sen päätymisen jälkeen
  pitkäikais työttömäksi
  eli siellä oleminen mitätöidään ja rumpa jatkuu
  ja jatkosuunitelmat samat kuin pitkäaikaistyötömille
  eli lisää kuntoutusta

  • 17.1

   töytön sanoo

   Yksi tuttuni ahkeroi kuntouttavassa kun olivat palkkatuettua työtä luvanneet myöhemmin. Haki yhteen koulutukseenkin samalla ja haastattelussa oli sitten tyhmyyksissään todennut olevansa kuntouttavassa työtoiminnassa. Oli haastattelijat katselleet toisiaan vähä aikaa, ei saanut koulutuspaikkaa. Eikä ”yllättäen” saanut sitä työvalmentajan lupaamaa palkkatuettua työtäkään, kuntouttavaa vaan uutta. Nyt jatkaa ei niin reippaana ”kuntoutettavana”. Ei todellakaan pidä ikinä mainita missään.

   Nythän toki viisaat päättäjät vaihtavat nimityksen tälle pelleilylle, mikä se nyt taas olikaa…joku hieno nimi kuitenkin.

   • 17.1.1

    puuperäreikä sanoo

    eli kertoo ennen kuntoutavaa työtä olevan työhistoriansa
    esim 6 vuotta yliopistossa
    lääketieteelinen + työssä tutkimuksessa
    sen jälkeen alan vaihto kultuurialalle
    teatterialan opintoja 4 vuotta
    ääni ja valomestarina 5 vuotta ammatti teattereissa
    esim
    eikä tätä hys hys kuntouttava työtoiminta
    puuhevosten peräreikien maalaus pajalla
    miks toi loppu särähtää korvaan eniten

    • 17.1.1.1

     AMK sanoo

     Kuntouttava työtoiminta:Mistä sinua kuntoutetaan,oletko sairas,alkoholisti,lääkeriippuvainen vai onko pääsi vain muuten sekaisin?Kaikki ihmiset eivät tiedä että kuntoutettava ei ole sairas (harhaanjohtava nimi) vaan hän on työtön ja herrat kun ovat päättäneet että kuntouttavalla työtoiminnalla kuntouttava saa töitä palkatonta työtä ja kas jos ihme tapahtuu (ei tapahdu)voi sitä palkallista työtä saada.

    • 17.1.1.2

     töytön sanoo

     Joo aina pitää olla tarina valmiina ennen haastatteluihin menoa, kun jotain aukkoa kysyvät tai sen hetkistä tilannetta. Tarina ei saa sisältää kuntouttava-sanaa.

   • 17.1.2

    pitkäaikaistyötön sanoo

    STM valmistelee lakiuudistusta, jollla ”kuntouttavasta” tulee ”heikossa työmarkkina-asemassa olevan henkilön työelämävalmiuksia edistävä sosiaalinen kuntoutus.”

    Sen kun kerrotte sitten aikanaan työhaastattelussa, niin johan ymmärrystä alkaa löytymään työnantajalta 🙂

    • 17.1.2.1

     LL sanoo

     Ei tämä ole mikään uusi keksintö, nimi on vain muuttunut ajan saatossa.

     1980-luvun taitteessa Suomessa oli hälyttävän korkea nuorisotyöttömyys, olin silloin parikymppinen ja etsiskelin suuntaa koulutukseen ja ammattiin. Menin ihan vapaaehtoisesti Te-tmston puolen vuoden kurssille johon liittyi kurssitapaamisten lisäksi kaksi työharjoittelua, ja samalla kulukorvausperiaatteella kuin millä nyt työttömät ”sosiaalisesti kuntoutetaan” 9 euron päiväkorvauksella. Kävin kurssin ja sain suunnan elämälleni.

     Erona nykyisiin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin on sanktiomenettely, pakottaminen ja karensseilla uhkaaminen. Ne taidettiin keksiä 1990-luvun massatyöttömyyden aikoihin ja niihin aikoihin (tästä en ole aivan varma, mutta näin muistelen) kai kehiteltiin kuntouttava työtoiminta, ja aluksi se koski vain vajaatyökykyisiä tai osapäivätyöhön kykeneviä.

     Työkuntoutus on laajennettu nyt koskemaan kaikkia työttömiä. Koska ajatellaan virheellisesti, että ihmiseltä katoaa aivan kaikki koulutus, tieto ja taito sekä osaaminen, jos ei ole työelämässä mukana.

     Asenne työttömiä kohtaan on säilynyt harvinaisen sitkeästi hyvin samankaltaisena: a. työttömässä on jokin vika joka pitää korjata b. työtön on kelvoton työmarkkinoille ellei tätä kuntouteta ja anneta hänelle työelämävalmiuksia (jopa työtön joka on ollut jo 30 vuotta työelämässä) c. työttömät ovat kaikki huonokuntoisia, päihde- ja tai mielenterveysongelmaisia, jotka pitää syynätä tarkkaan terveystarkastuksilla ennenkuin niitä voi päästää yhtään mihinkään työpaikkaan, edes työkokeiluun d. työttömät on huonoja, pahoja ja kelvottomia ihmisiä, yhteiskunnan pohjasakkaa, elämäntapaintiaaneja ja puolirikollisia, mutta jos heitä kuritetaan ja kontrolloidaan, niin heistä voi vielä tulla kunnon kansalaisia.

     En ole tuon edellämainitun kaltainen, vaikka olen pitkäaikaistyötön ja vaikka minua tuon mielikuvan vallassa kohdellaankin.

     • 17.1.2.1.1

      LL sanoo

      Pitää vielä lisätä se, että jokainen työtön tajuaa miltä syrjintä tuntuu ja mitä se on, on hirveän helppo tajuta mlltä muista syrjityistä tuntuu elää tämänkaltaisessa maassa, jossa eniten loukkaantuvat rasistit kun heille sanotaan: hei kuule tuo on rasisimia.

    • 17.1.2.2

     töytön sanoo

     ”STM valmistelee lakiuudistusta, jollla ”kuntouttavasta” tulee ”heikossa työmarkkina-asemassa olevan henkilön työelämävalmiuksia edistävä sosiaalinen kuntoutus.”

     Ei heleveta :D. On siinä varmaan montakin pullakaffea nautittu ja kokouspalkkioita vedetty. Viimen jollain välkkypäällä lamppu syttyny päässä, kas niin uusi nimike on syntynyt.

    • 17.1.2.3

     Makkonen sanoo

     ”STM valmistelee lakiuudistusta, jollla ”kuntouttavasta” tulee ”heikossa työmarkkina-asemassa olevan henkilön työelämävalmiuksia edistävä sosiaalinen kuntoutus.”

     Ja minä kun luulin, ettei enää alentavampaan, leimaavampaan ja selvästi mustamaalavampaan tyyliin voisi enää puhua työttömistä.

     Nyt täytyy kyllä ihan avoimesti toivoa sen verta radikaalia teknologian kehitystä, että pystytään automatisoimaan veke nämä kaiken maailman vitun poliittiset broilerit, jotka omalla munapäisyydellään mahdollistavat myös hyväveli/-sisko-korruptiokonsultit.

     Ja vaaleissa ei pidä äänestää yhtäkään ehdokasta, joka ei ole sekä perustulon kannalla että riittävän vasemmalla. Ja ei, SDP ei ole vas. puolue, vaan punaiseksi spreijattu KOK.

  • 17.2

   Hikipallo T-paidassa sanoo

   siis mielikuva kuntoutavasta työtoiminasta ei imartele siellä olevaa
   toinen ongelma
   vaikka olisit
   2 vuotta
   5 päivänä Viikossa
   6 tuntinen päivä
   kuntoutavassa työtoiminassa
   te-toimisto luokitelee sut sen päätymisen jälkeen
   pitkäikais työttömäksi
   eli siellä oleminen mitätöidään ja rumpa jatkuu
   ja jatkosuunitelmat samat kuin pitkäaikaistyötömille
   eli lisää kuntoutusta
   siis selvennys 5 päivänä viikossa

   Vastaa ↓

   • 17.2.1

    Pohjanmaan poika sanoo

    Itsehän olen lahtariperheestä ja lapsuusmuistot sitä että työttömyys nähtiin poikkeuksetta yksilön psyykkisen sairauden oireena tai loismaisena luonteena, ei koskaan, edes pahimpina lama-aikoina työpaikkojen puutteena. Vielä aikuisenakin äiti kulki kyttäämässä ja kyselemässä kaverit, mitäs se ja se tekee työkseen. Ja kun sanoin että se ei tee mitään niin tuli että mitä varten liikut sellaisen kanssa, ihmisen pitää valita seuraansa itseään parempia.

    Eli siis oli ikään kuin sellainen kirjoittamaton luokittelu kelvottomiin ja hyviin ja vielä parempiin ihmisiin ja se perustui taloudelliseen asemaan, ihan siis tuuriin ja ahneuteen ja tehokkuuteen.

    Asenteet siis kyti pinnan alla mutta paska osui tuulettimeen vasta kun ihmiset äänesti Kepulit ja Kokkarit valtaan.

    • 17.2.1.1

     Ihmettelijä sanoo

     Katsoin kerran Jörn Donnerin elokuvan Perkele! Kuvia Suomesta vuodelta 1971. Siinä Jaakko Talaskivi oli muistaakseni haastatteli Kauhajoen kaupunginjohtajaa, ja kysyi häneltä että onko kaupungissa myös ”joutoväkeä”, johon kaupunginjohtaja että on täällä kai muutama ihminen.
     70-luvun alkuun saakkahan Suomessa oli työsiirtolalaitos työttömille, jotka olivat käytännössä avovankiloita, Moni lähti juuri tuolloin työsiirtolalaitosta pakoon Ruotsiin, jossa oli tuolloin työtä tarjolla.
     Itse näkisin, että kuntouttavan työtoiminnan ja ”vastikkeellisen sosiaaliturvan” avulla ollaan palaamassa tuohon aikaan.

     • 17.2.1.1.1

      Ihmettelijä sanoo

      Hieman köyhäinhoidon historiaa. Miten kuntouttava työtoiminta poikkeaa tästä?

      ”Työkykyisten henkilöiden avustaminen jäi kuntien omaan harkintaan: heille sai antaa apua vain työtä vastaan. Siksi jokaisen kunnan tuli perustaa joko yksin tai yhdessä muiden kuntien kanssa työlaitos. Asetuksessa ei määrätty, millainen työlaitoksen tulisi olla, mutta vuoden 1879 asetusta valmistellut komitea viittasi mietintönsä perusteluissa ulkomailta saatuihin hyviin kokemuksiin ja erääseen kotimaiseen laitoskokeiluun. Kotimaisella laitoskokeilulla komitea tarkoitti Mikkelin maalaiskuntaan vuonna 1868 perustettua Suonsaaren työlaitosta. Se oli maan ensimmäinen pääasiassa työkykyisille henkilöille tarkoitettu vakinainen kunnallinen huoltolaitos. Suonsaareen otettiin työttömiä ja työtä vieroksuvia ihmisiä perhekunnittain. Laitoksen asukkaille järjestettiin talous-, maanviljelys- ja käsitöitä, ja lapset opetettiin lukemaan ja käsittämään uskonoppia. Työlaitostyyppisiä vaivaistaloja perustettiin hitaasti. 1880-luvun puolivälissä niitä oli toiminnassa vain kymmenkunta. ”

      http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/9historia/sosiaaliturva/vaivaishoidosta_koyhainhoitoon

  • 18.1

   keke sanoo

   ”Ei selvinnyt, maksetaanko palkkaa…”

   Kyllä tuo selvisi jos vain osaa uuskieltä lukea

   • 18.1.1

    show must go on... sanoo

    Sakulle kysymys:
    Voidaanko työtön määrätä kuntouttavaan työhön, mikäli työtön allekirjoittaa nollatyösopimuksen.
    Saako nollatyösopimuksen kirjoittanut työttömyyskorvausta
    siltä ajalta , jolloin hän ei ole työssä?

  • 18.2

   juudas sanoo

   Kalle Jokilehdon tarina on malliesimerkki työpajatoiminnan vaikuttavuudesta. Kädentaitajan ohdakkeinen polku työelämässä on muuttunut puolessa vuodessa ruusuisemmaksi. Miehestä tuli juuri Nakkilan työpajan työvalmentaja.

   – Sain töitä työpajasta ja minusta tulee yksi tällainen ohjaaja täällä. Otan vastaan asiakastöitä ja huolehdin siitä, että täällä on puutavaraa, maalia
   jos tää patu tulis itkeen mulle jotain kun siellä huhkin ite 9e päivä
   kuinka upeeta on että maalia ja puutavaraa ja asiakas tilauksia riitää
   on tää mahtavaa olla täällä hiki pajalla töissä
   niin käskisin sen painua
   vi…..tuun
   en tiedä miten kuntoutujasta voidaan tehdä töihinpotkia
   muistutaa tosiaan juutalaisia keskitysleireillä jotka laitetiin ilmiantamaan toisia juutalaisia
   niiden työpanoksesta tai muista väärinkäytöksistä kapoille
   jotka työstään saivat erityiskohtelua sitten nazeilta
   ja crematoriin joutuminen ehkä siirtyi hieman tuonnemaksi
   riipui siitä kuinka monta ilmiantoa tämä juudas pystyi näytämään todeksi

   • 18.2.1

    juudas sanoo

    vielä
    Kalle Jokilehdon tarina on malliesimerkki työpajatoiminnan vaikuttavuudesta
    eli kapoille palkaa
    kuntoutujalle ei mitään
    voiko tätä asiaa enään selkeemin julistaa

   • 18.2.2

    Saku Timonen sanoo

    Eräs kahdeksatta vuotta kuntouttavassa työtoiminnassa oleva kertoi ensimmäisen työnohjaajansa olevan nyt samassa paikassa kuntouttavassa työtoiminnassa asiakkaana. Elämän pyörä voi kääntyä arvaamattomiin suuntiin.

    • 18.2.2.1

     juudas sanoo

     niinpä
     toivottavasti tämä entinen kyttäjää
     toimi asiallisesti sitä kohtaan joka ollut siellä sen 8
     vuotta
     jos ei niin voi aiheutaa työilmapiirissä tietyn asteista
     kireyttä
     eihän Jari Aarniokaan ole kovin suosittu
     linnassa

   • 18.2.3

    Pohjanmaan poika sanoo

    Täähän on se ikiaikainen ilmiö, hajota ja hallitse. Mustien orjien vapautumisen suurin este ja hidaste oli ns. Tuomo-sedät, sellaiset sisäneekerit. Kun heillä oli hyvä olla, he jaksoivat aina olla sanomassa raskasta työtä raataville kaltoin kohdelluille orjille että älkää nyt kapinoiko/karkailko.

    Käräyttivät ja kyttäsivät, sama meininki kuin kaikissa instansseissa ja kaikilla vankileireillä, työpaikoilla ja kaikessa elämässä aina ja kaikkina aikoina.

    Natseilla oli keskitysleireillä Tuomo-setinä puolalaisia, vähän rodullisesti venäläisiä parempia. Vaikka totuushan tuossakin oli se että niitä joista ei ollut uhkaa vahtimassa niitä joista oli ja jotka sitten lopulta voittivatkin.

   • 18.2.4

    orpo sanoo

    22.35 FST: Dokumentti: Juutalaiset kätyrit
    Suomenkielinen tekstitys teksti-tv:n s. 779. Dokumentti juutalaisvangeista, jotka toimivat ryhmänjohtajina saksalaisten keskitysleireillä. Ohjelma valaisee historian vähemmän tunnettua osaa ja kysyy, kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään pelastaakseen oman henkensä ja missä vaiheessa inhimilliset tunteet loppuvat. Tuotanto: SET Productions 1999. FST/Ohjelmahankinnat.

  • 18.3

   pitkäaikaistyötön sanoo

   ”Kalle Jokilehdon tarina on malliesimerkki työpajatoiminnan vaikuttavuudesta. Kädentaitajan ohdakkeinen polku työelämässä on muuttunut puolessa vuodessa ruusuisemmaksi. Miehestä tuli juuri Nakkilan työpajan työvalmentaja.”

   Todellakin malliesimerkki, pajoilta ei työllistytä muuhun kuin työttömien ohjaamiseen ja valvomiseen osaksi riistosysteemiä sen mukaan kuin riisto laajenee.

  • 18.4

   Ihmettelijä sanoo

   Mielenkiintoista. Asuntopolitiikassa pyritään seggregaatioon, jossa asuinalueilla asuisi kaikkien sosiaaliluokkien edustajia. Minua ei kiinnosta leimautua johonkin työttömien sosiaaliseen ryhmään, johon minut pakotettaisiin kuntouttavassa työtoiminnassa. Sen lisäksi kuntouttavassa työtoiminnassa et voi luoda sellaisia verkostoja, jotka auttaisivat sinua työllistymään, koska tässä ei ole mitään hyötyä toisten työttömien tarjoamasta vertaistuesta.
   En siis pidä ajatuksesta, että työttömät isketään samaan läjään erilleen muusta yhteiskunnasta, jota edustavat nämä erilaiset työpajat.
   Voit ”verkostoutua” aidosti ainoastaan oikealla työpaikalla, et kuntouttavassa työtoiminnassa. Juuri tämän takia kuntouttavan työtoiminnan vaikuttavuus ja työllistävyys on niin huono, koska toiminnan takana on negatiivinen ihmiskäsitys asiakkaista:”Pitkäaikaistyöttömät ovat elämänhallintansa menettäneitä reppanoita, jotka eivät jaksa edes herätä aamulla”. Näinhän ei ole huomattavan enemmistön kohdalla vaan työllistymisen esteet ovat yhteiskunnallisia, ei yksin ihmisestä riippuvia. Mutta elämme neoliberalistisia yksilökeskeisiä aikoja, jossa kaikki ongelmat ovat olevinaan yksilöstä, ei yhteiskunnasta johtuvia.

 15. 19

  Suomen nyky talouspolitiikka liipoo läheltä sanoo

  Nelivuotissuunnitelma natsi-saksassa

  Schacht erosi tehtävistään Hermann Göringin painostamana marraskuussa 1937. Göring saattoi ajaa omaa nelivuotissuunnitelmaansa, jonka tarkoitus oli saattaa Saksa taloudellisesti omavaraisemmaksi 1936–1940, jonka jälkeen se voisi olla valmis sotaan. Göringin aikana tuontia vähennettiin rajusti ja Saksaan vienti perustui paljolti siihen, että viedä saattoivat ne, jotka ostivat Saksasta. Valtio kontrolloi palkkoja ja hintoja tiukasti – omavaltaisuus palkkojen ja hintojen säätelyssä saattoi viedä keskitysleirille. Lisäksi osinkoja rajoitettiin. Paljolti Neuvostoliiton taloussuunnitelmien lailla taloudelle asetetut strategiset tavoitteet, esimerkiksi aseistamiselle tarpeellisen teollisuuden kasvattaminen ja kehittäminen, oli saavutettava hinnalla millä hyvänsä.[7]
  Reichsarbeitsdienstin työpalvelusmiesten paraati Nürnbergin puoluepäivillä 1937.

  Tiukan valtion kontrollin ja sotavarustelun ansiosta natsi-Saksassa saavutettiin miltei täystyöllisyys. Tosin ajan tilastoihin ei luettu lapsettomia naisia, joita ei mielellään päästetty töihin ja äitejä, joita yleensä kiellettiin työskentelemästä. Myöskään miljoonia pidätettyjä ja kansalaisoikeutensa menettäneitä ei laskettu työllisyyslukuihin. Työläisten edut ja oikeudet olivat huonot. Palkat laskivat vuosien 2008 ja 2014 heh välillä noin 25 prosenttia. Ammattiliitot kiellettiin, kuten myös kollektiivinen kaupanteko ja oikeus lakkoiluun. Työntekijällä ei ollut myöskään oikeutta kieltäytyä määrätyistä töistä ja työpaikan vaihtoon vaadittiin työnantajan suostumus.[7] 1935 määrätyn lain mukaan nuorten aikuisten miesten iältään 18-25 vuotta täytyi suorittaa palkaton kuuden kuukauden työpalvelusjakso Nuorisotakuu suomessa opintojen jälkeen. Työpalveluksen jälkeen seurasi kahden vuoden asepalvelus.[8]

  Vaikka työläisten oikeuksien menettäminen ja palkan pieneneminen oli työnantajien ja yrittäjien etu, ei heilläkään ollut syytä olla täysin tyytyväisiä uuteen järjestelmään. Voitontavoittelun sijaan sijoitusten tuli olla valtion ohjaamia ja sen etujen mukaisia. Valtion rahoitus tuli lopulta hallitsevaksi osaksi sijoittamista, jolloin yksityiset takaukset vähenivät yli puolesta vuosina 1933 ja 1934 noin 10 prosenttiin vuosien 1935–1938 välillä.[7] Suuret tuloverot rajoittivat yritysten omaa rahoitusta. Suurimmat yritykset saivat yleensä tuloverovapautuksen, vaikka valtion säätely oli tarpeeksi voimakasta, jotta saatettiin puhua ”pelkästä yksityisyrittämisen tyhjästä kuoresta”.[7]

  • 20.1

   Saku Timonen sanoo

   Olet erehtynyt sivusta. Tämä blogi ei ole Natsi-Saksan historiasivu, vaikka aihe tärkeä onkin.

   • 20.1.1

    orpo sanoo

    joo sori ei tuu toistuun yritn vaan kertoa yhtäläisyyksiä
    esim kuntoutavan työtoimminan laajentumisesta
    nyky suomessa
    tossa blokissa
    kun sen lukee on esim työstä leireillä
    aika paljon samoja elementtejä kuin nykyään jopa pelottavan paljon
    tietenkään ei voi verrata tähän moderniin versioon mutta silti
    jep nyt loppu nää nazi saksa vertaukset moro

    • 20.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Eipä ongelmaa. Itsekin olen joskus itsekseni miettinyt yhtäläisyyksiä. Esim. tapa valita työnohjaajia kuntouttavassa työtoiminnassa olevien joukosta tuo ikävästi mieleen keskitysleirien kapot.