Palkattoman työn hedelmät

Vaasassa pitkäaikaistyöttömiä on palkattu vanhustyön avustajiksi ja kuntouttavaan työtoimintaan vanhusten palveluasunnossa.

Näihin sanoihin päättyi Ylen uutisten asiavirheitä vilisevä uutinen pitäaikaistyöttömyyden kunnille aiheuttamista kustannuksista. Jutussa puhutaan koko ajan sakkomaksuista, vaikka sellaista termiä ei ole olemassakaan. En tiedä palkataanko Vaasassa oikeasti ihan palkkaa vastaan työttömiä vanhusten avustajiksi, mutta sen tiedän ihan varmaksi, että kuntouttavasta työtoiminnasta ei makseta palkkaa.

Milloin nämä toimittajat oppivat edes auttavasti perehtymään aiheisiinsa? Tämä lienee turha kysymys, koska jatkuvasti sekoitetaan palkkatyö, palkkatuettu työ ja palkattomat työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta keskenään. Ihan jatkuvasti puhutaan sakkomaksuista, vaikka kyse on kunnan osuudesta työmarkkinatukeen. Kai toimittajien mielestä on jotenkin räväkämpää puhua sakkomaksuista. Antaahan se sellaisen kuvan, että palkatonta työtä järjestämätön kunta olisi jotenkin rikkonut lakia ja saanut siitä rangaistuksen.

Sinänsä juttu työttömyyden vaikutuksesta kuntatalouteen on totta. Vuoden alusta kunta joutuu maksamaan puolet työmarkkinatuen kustannuksista jo 300 työttömyyspäivän jälkeen aiemman 500 päivän sijaan. Kun päiviä on 1 000, niin kunnan osuus on 75 %. Se ei kuitenkaan ole mikään sakko. Se on normaali lakisääteinen kunnan osuus työmarkkinatuesta.

Siitä voi vapautua järjestämällä palkkatyötä, palkkatuettua työtä tai palkatonta työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa. Käytännössä mitään muuta kuin palkatonta työtä ei järjestetä. Siihen menisi rahaa, mutta palkattoman työvoiman käyttäminen tuottaa kunnalle 10,09 euroa valtion maksamaa työtllistämiskorvausta/työtön/päivä. Se on mukava lisä palkattoman työvoiman tuottaman hyödyn päälle.

Kaikkein huonoimmassa asemassa olevat pitkäaikaistyöttömät siis paikkaavat kuntataloutta. Kunta säästää osuuden heidän työmarkkinatuestaan ja saa palkattoman työpanoksen lisäksi vielä 10,09 euroa päivässä. Tämä ei millään näytä uppoavan toimittajien päähän.

Kunnat eivät ole ainoita palkattomasta työstä hyötyviä. Kuntouttavaa työtoimintaa voidaan lain mukaan järjestää esim. yhdistyksissä ja tässä ovat erityisesti työttömien omat yhdistykset kunnostautuneet.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Juuan Työttömät ry, jonka toiminnasta kerrottiin tänään sanomalehti Karjalaisen Pielisen-Karjala -liitteessä.  Yhdistys on rikastunut palkatonta työvoimaa käyttämällä niin paljon, että se osti keskeltä historiallista Puu-Juukaa talon 30 000 eurolla. Jutun mukaan rahat on kerätty kierrätyskeskuksen tuotolla ja talkootyöllä. Ei ole, vaan ne rahat on kiskottu palkattomien työntekijöiden selkänahasta.

Kierrätyskeskus pyörii palkattomalla työvoimalla. Siellä on kuntouttavassa työtoiminnassa joka arkipäivä puolisenkymmentä työtöntä. Jokainen heistä tuo työpanoksensa lisäksi yhdistykselle 10,09 euroa päivässä, koska kunta siirtää saamansa työllistämiskorvauksen suoraan yhdistykselle. Jokainen voi laskea, että vaikkapa viisi kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa tuottaa 250 euroa viikossa ja 1 000 euroa kuukaudessa puhtaana käteen. Äkkiä siinä talorahat on koossa.

Työttömät on pakotettu tähän toimintaan työmarkkinatuen menettämisen uhalla. Lisäksi heitä narrataan puhumalla ikiomasta talosta. Ei se heidän talonsa ole. Se on työttömien yhdistyksen talo ja yhdistykseen kuuluu jutun mukaan parikymmentä jäsentä.

Ei jäseniä sen enempää tarvitakaan, ainakaan jäsenmaksujen takia. Palkattoman työvoiman käyttäminen on paljon kannattavampaa ja pieni piiri voi nauttia työn hedelmistä.

Mitähän mahtaisi tapahtua, jos kunta päättäisikin pitää näiden yhdistykselle palkatonta työtä tekevien työllistämiskorvauksen itsellään?  Lain mukaan korvaus kuuluu kunnalle, mutta se voidaan siirtää toiminnan järjestäjälle. Loppuisikohan tämä ns. talkootyö siihen ja tulisko yhdistyksen talo remontoitua parinkymmenen pääosin eläkkeellä olevan jäsenen voimin?

Kommentit
 1. 1

  Ilona sanoo

  ”…jos kunta päättäisikin pitää näiden yhdistykselle palkatonta työtä tekevien työllistämiskorvauksen itsellään? Lain mukaan korvaus kuuluu kunnalle”
  Kannattaisiko yrittää? Vai onko Juuan kunta niin hellä ja herkkä, ettei ilkeä riistää yhdistykseltä?

 2. 2

  keke sanoo

  Jaa että kun yhdistyksen nimessä löytyy sana työtön ja suhteet kunnan isäntiin on kunnossa saa kyseiselle klubille sitten työntekijät ilmaiseksi ja kunta vielä maksaa tästä hyväntekeväisyydestä. Työntekijöistä vielä maksetaan sen verta että yhdistykselle että tilat saa ostettua kunnalta yhdistyksen nimiin eikä hirveästi kannata päätä vaivata siitä millaisia työtehtäviä työntekijälle osoitetaan tai missä oloissa koska mitään työsuhdetta ei ole joten kaiken on kelvattava. Vähän vittuimaiselle päälle sattuessa saadaan työväki yhdistystoimintaan mukaan vaikka 7 päivänä viikossa jos uhkaillaan karenssia päälle valehtelulla KELA:n suuntaan työntekijän motivaatiosta omaan työllistymiseensä. Hieno maantapa tosiaan. Tässä muuten hieno oppitunti meille työttömille miten hommat pitää hoitaa jos meinaa tässä yhteiskunnassa olla muutakin kuin pelkkä sylkykuppi siellä palkattoman sorvin ääressä.

 3. 3

  Yrittivät minuakin tuonne sanoo

  Tuossa toiminnassahan rikotaan lakia mennen tullen mutta voiko olla niin ettei sille mahda mikään mahti mitään? Vaasassa teetetään tuon jutun perusteella hoitajien työtä kuntouttavana työtoimintana ja se on yksiselitteisesti kiellettyä. Eikö poliisi puutu tai totea rikosta tapahtuneen, vai miten tämä voi jatkua vuodesta toiseen näin?

 4. 4

  sanoo

  Kysymys on siitä, että onko siellä jaettu lääkkeitä ilman mitään terveydenhuoltoalan koulutusta+talokohtaista lääkelupaa tai onko oltu hoitovastuussa potilaasta ilman riittävää terveyhdenhuoltoalan koulutusta? Jos kyllä kummassakaan kohdassa niin sitten eikun Valviraan tai Aviin kantelua, jotka päättävät onko aihetta tehdä tutkintapyyntö vai hoitaa valvontatoimenpiteillä. Eli jos yhä vastaus on kyllä niin oikaisu tulee tavalla tai toisella. Vieläkin kylmää, kun muistelen taannoista (ei tämä Vaasan case) tehtyä juttua. Siinä Valviran ylijohtaja ja valvontarootelin johtaja suoraan kirjoittivat, että jokaisen pitää itse tietää oma koulutuksensa ja osaamisensa raja eikä niitä saa mennä ylittämään. Eli jos tulee vahinko tai peräti vedellään lippusiimaa leviäksi niin kuntoutettava siellä kaappiautossa tai poliisivankilassa silloin yksin istuu. Reiluako? Noudattaa rajojaan ja olla ilman työttömyysetuutta määräajan tai ties vaikka loppu ikänsä, toimeentulotukikin alennettuna määräprosentilla. Vai tehdä täydellisen reikäpäisesti kaikki mitä ikinä vain käsketään? Ei todellakaan. Korostan lopuksi, että kirjoitan yleistäen oman aiemman toimittajana hankitun kokemuksen perusteella, luin tuon Vaasaa koskeneen jutun, mutta en ota siihen suoraan kantaa näin ohkaisella tietämyksellä. Korostan varovaisuutta valppautta, jos työttämänä työnhakijana joutuu koskaan, missään tai millään tavalla terveydenhuoltoammatin rajapinnalle. Oikeusasioihin liittyy aina rangaistuksenuhka, vapaudenmenetyksenuhka ja etenkin kuluriski.

  • 4.1

   Yrittivät orjaksi sanoo

   Niin, tämäkin vielä. Tarkoitin sitä että vaikka olisi vain siivousta niin sekin on kiellettyä, koska laki kuntouttavasta työtoiminnasta kieltää teettämästä kuntouttavana sellaista työtä jolla voidaan korvata palkkatyö. Jos niin toimitaan, kyse on kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

 5. 5

  moi sanoo

  http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194969768480/artikkeli/lapin+aluehallintovirasto+jakoi+miljoonapotin+nuorten+tyopajatoimintaan.html

  Uutinen lapista tältä päivältä, voisi olla paikallaan käydä kommenteilla kertomassa todellisuudesta – siitä orjuutuspuolesta.

  Eduro oli tosiaan aiemmin nimeltään Romotke, hyvin kuuluisa tästä touhusta ja ’kapoista’ jo yli vuosikymmenen takaa.

  Lainaan vielä järjettömän positiiviselta vaikuttavan artikkelin tähän:
  ”Lapin aluehallintovirasto on myöntänyt miljoona euroa valtionavustuksia nuorten työpajatoiminnan tukemiseen vuodelle 2015. Suurimman potin sai Eduro-säätiö eli entinen Rovaniemen Monitoimikeskus-säätiö.

  Jaettava määräraha on pysynyt Lapissa samansuuruisena viimeiset kolme vuotta. Koko maassa määräraha on 13 miljoonaa euroa.

  Nuorten työpajatoiminnan valtionavustusta myönnettiin kolmelletoista kunnalle ja viidelle säätiölle. Avustusta saivat kaikki sitä hakeneet tahot. Usean työpajan toiminta ulottuu kahden tai useamman kunnan alueelle.

  Päätöstä tehdessään Lapin aluehallintovirasto otti huomioon työpajoilla aloittavien nuorten määrän, nuorten työttömien määrän vuonna 2014 työpajan toimialueella sekä aikaisemman työpajatoiminnan sisällön ja tulokset.

  Työpajat ovat nuorille hyviä paikkoja elämäntaitojen kehittämiseen, aikuistumiseen, yhteisölliseen kasvuun ja työssäoppimiseen. Työpaja tarjoaa nuorelle mahdollisuuden ohjattuun ja tuettuun työntekoon sekä räätälöityyn polkuun koulutukseen ja sen loppuun suorittamiseen yhteistyössä koulutuksen järjestäjän kanssa tai avoimille työmarkkinoille työllistymiseen.

  Nuorten työpajatoiminnan kohderyhmänä ovat ne alle 29-vuotiaat nuoret, jotka ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella tai työttöminä. Lapin työpajoissa on vuosittain lähes 900 alle 29-vuotiasta valmentautujaa.

  Avustusta saivat:
  Eduro-säätiö, Rovaniemi, 145 000 euroa
  Enontekiön kunta, 40 000 euroa
  Inarin kunta, 40 000 euroa
  Itä-Lapin Työhönvalmennus – säätiö, Kemijärvi, 70 000 euroa
  Kemin kaupunki, 70 000 euroa
  Kittilän kunta, 40 000 euroa
  Kolarin kunta, 45 000 euroa
  Meri-Lapin Työhönvalmennus -säätiö, Kemi, 90 000 euroa
  Muonion kunta, 40 000 euroa
  Pelkosenniemen kunta, 30 000 euroa
  Pellon kunta, 30 000 euroa
  Posion kunta, 30 000 euroa
  Sallan kunta, 60 000 euroa
  Seita-säätiö, Sodankylä, 40 000 euroa
  Simon kunta, 30 000 euroa
  Tervolan kunta, 30 000 euroa
  Tornion Työvoimalasäätiö, 135 000 euroa
  Ylitornion kunta, 35 000 euroa”

  • 6.1

   show must go on... sanoo

   Eduro- säätiön ( ent.Rovaniemen monitoimikeskussäätiö) palvelut:
   elektroniikkakierrätys, kiinteistönhuolto, korjausompelu, ompelupalvelu, pitopalvelu, puuhuonekalujen korjaus, puutyöt, ruokapalvelu, verhoomo

   Eduro-säätiön palvelut ovat pääosin sellaisia mitä tehdään myös palkallisella työvoimalla. Eduro ilmiselvästi vääristää kilpailua ja oikeiden työpaikkojen syntymistä.

   Säätiön esittelysivulla sanotaan: Saadaksesi sen mitä haluat, lakkaa tekemästä sitä mikä ei toimi.

   Sinä, joka olet joutumassa Eduro-säätiön orjaksi: Tee nollatyösopimus tuttavasi kanssa.

   Säätiöt rekisteröidään patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään säätiörekisteriin. Vuonna 2013 Suomessa oli 2 850 rekisteröityä säätiötä. Säätiöistä noin 90 % katsotaan verotuksessa yleishyödyllisiksi yhteisöiksi, joiden tulot ovat kokonaan tai osittain verovapaita

   Säätiöiden todellinen päämäärä on poikkeuksetta veronkierto ja säätiön hallinnolle tuleva taloudellinen hyöty. Sama pätee myös rekisteröityihin yhdistyksiin.

   Säätiöiden tilinpäätökset saa säätiörekisteristä ( maksua vastaan). Vähintä mitä julkisia varoja ja ” sosiaalista työtä” tekeviltä säätiöiltä voisi vaatia, että tilinpäätökset ja toimintakertomukset olisivat julkisia.

   Millaiset palkkiot Eduro- säätiön Hallinto kuittaa?
   Hallinto
   Harmanen Riitta, Toimitusjohtaja
   puh. 044 713 9447
   Miettunen Sirpa, Hallintopäällikkö
   puh. 044 761 9090
   Kähkönen Sanna, Palvelupäällikkö
   puh. 040 502 9882
   Hedemäki Jaana, Palkkasihteeri
   puh. 040 758 4069
   Välitorppa Toni, Tietojärjestelmäasiantuntija
   puh. 040 841 8292
   Harmasen perheellä näyttää olevan vilkasta yritystoimintaa Rovaniemellä. Epäilykseni on ilmeisesti aiheeton..?
   Jokainen itseään kunnioittava yrittäjä maksaa työntekijöilleen palkan. Näin tekee ilmeisesti Harmasen perhekin?

 6. 8

  0ravainen sanoo

  Mitäs jos työttömät yhdistyisivät ja perustaisivat yhtiön ihan omasta takaa? Sitten ”työllistäisivät” yhtiön toimesta poppoota kortistosta, ja myisivät palvelujaan kunnalle halvemmalla kuin kukaan kilpailija. Saadut tuotot sitten jaettaisiin työntekijöille, niinkuin pitääkin. Jos yksilön tulot jäävät alle 300e/kk, tässä ei ole mitään ongelmaa. Jos taas menee sen yli, voi tuoton laittaa ”työpankkiin” josta se maksetaan reilusti työn tekijälle tämän poistuttua kortistosta. Miksi ei?

  • 8.1

   0ravainen sanoo

   ja tuolla”työllistämisellä” tarkoitan nimen omaan kuntouttavaa työtoimintaa.

  • 8.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Pitää olla suhteet kunnossa paikallisiin virkamiehiin ja kunnallispolitiikoihin. Ei niitä orjia kenelle tahansa jaeta. ”Kuntouttavia” käyttävissä yhdistyksissä ja säätiössä on tyypillisesti joku kunnan virkamies tai luottamusmies avainhenkilöiden joukossa nostamassa taloudellista hyötyä itselleen.

   • 8.2.1

    keke sanoo

    Juurikin näin vaikka lakien mukaan mitään estettähän tällaiseen toiminnan toteuttamiseen sekä tuen/tuettavien hakemiseen ei ole random Virtasella sekä sekä 2 muulla työttömällä mikä vaaditaan yhdistyksen perustamiseen. Se vaan on kumma miten nämä hommat sitten käytännössä kuitenkin menee juurikin niin kuin pitkäaikaistyötön asian esittää. Vissiin sattumaa tai jtk….

    • 8.2.1.1

     LL sanoo

     ”Ei niitä orjia kenelle tahansa jaeta”. Totta!

     Työvoima on valtion omaisuutta ja omistaja päättää omaisuudestaan. Työtön on osa työvoimaa, jota voi myydä ja ostaa ja kierrättää, työttömillä voi keinotella ja hankkia lisäomaisutta tuotoilla, kilpailutusta voi vääristää, palkkoja polkea, kuntien ja palveluyritysten ” vähäiset” tehtävät” voi teettää ilmaiseksi ja bonuksena: verojen kiertoa varten voi perustaa säätiön tai muun yhteisön.

     Ja bisnekset pyöritetään valtion tai EU -tukien rahoituksella. So it goes, huihai!

 7. 9

  LL sanoo

  Minne katoavat työllistämisrahat? Kenelle ne menevät?
  YLE:n sivuilla oli uutinen, että Lapissa työllisyysrahat ovat jo loppuneet.

  http://yle.fi/uutiset/tyollisyysrahat_loppuivat_lapissa_jo_alkuvuodesta/7889743

  ”Mitä te-keskuksissa on sitten tehty sillä rahalla, mikä jäi tuon korvamerkityn potin ulkopuolelle? Lapissa käytettävissä on ollut noin 15 miljoonaa euroa.
  – Rahaa on käytetty työvoimakoulutuksen hankintaan hieman reilu 10 miljoonaa euroa, työllistämistä edistävien palveluiden hankintaan noin 2,5 miljoonaa euroa, sekä loput aikaisemmin tehtyihin, mutta vielä tälle vuodelle ulottuviin palkkatukipäätöksiin, listaa Meri-Lapin TE-toimiston johtaja Tero Hyttinen.”

  Siis 15 miljoonasta on käytetty 12,5 miljoonaa aivan merkillisiin asioihin: työllistämistä edistävien palvelujen ostamiseen (keneltä ostettu ja millä hinnalla?) ja työvoimakoulutuksiin (himphamppukursseihin)!

  Työllistäminen on siis miljoonabisnestä, jossa palveluja ostetaan useilla miljoonilla euroilla. Tämä toiminta ei synnytä uusia työpaikkoja, työttömät näistä miljoonista hyödy. Siitä hyötyvät aivan muut.

  • 9.1

   töytön sanoo

   Näinpä se on, huippubisnestä tämä työttömillä pelaaminen. Kirstun pohjan loput lantit laitettu jopa muutaman työttömän palkkaamiseen palkkatuella.

   Ihalainen huusi kovaan ääneen jossain keskusteluohjelmassa ”-Ei ne ole mitään pilipalikursseja, siellä on ammattilaiset töissä” tms. :). Ei ole tällä herralla aikaa vastata edes asiallisiin työllisyyskysymyksiin, pari kertaa tuli kokeiltua. Eipähän ne rupusakin jorinat näitä herroja ja rouvia kiinnosta.

   • 9.1.1

    töytön sanoo

    Tuli mieleen yksi kurssi missä päivä käytettiin mol.fi-sivun tutkimiseen, olipas outo ja ihmeellinen sivusto :D. Jonain päivänä katseltiin työvalmentajan lomakuvia isolta kankaalta. Monessa maassa oli matkustellut, iha hyvä liksa vissii. Virsiä ei taidettu veisata sentään, mutta kaikkee muuta ”hyödyllistä” riitti. Onneksi on youtube, missä aika kului vähän rattoisammin.

  • 9.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   ”työllistämistä edistävien palvelujen ostamiseen”
   Eiköhän siellä Lapissakin osteta kuntouttavaa työtoimintaa yrityksiltä lain vastaisesti kuten muuallakin Suomessa.

 8. 10

  Papi sanoo

  Toivottavasti vaalit menevät tällä kertaa paremmin kuin viimeksi ja saamme
  viisaampia päättäjiä ratkaisemaan työttömyysongelmaa. Sen ratkettua moni muukin ongelma ratkeaa. Syyllistäminen ja rankaisu, tilanteeseen syyttömien ei ole oikein.

 9. 11

  Pera sanoo

  Eduskuntavaali kohta koittaa ja minä kerron tässä ja nyt vantaalaisena, että Kontulan Annea tulen äänestämään. Että miksikö – no siksi koska Anne oli liki ainoa kansanedustaja (eduskuntakaverinsa kanssa jonka nimeä en enään muista) jotka työttömien hirmulakeja säädettäessä yrittivät vaikuttaa siihen, että työttömiä kohdeltaisiin työttömyysturvalaeissa edes hiukan inhimillisemmin mitä TEM-virkamiehet ovat hiljaittain säätäneet.

  • 11.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Ei se kuule onnistu, vaikka hyvä valinta onkin. Anna Kontula on ehdolla Pirkanmaan vaalipiirissä. Jos laitat Vantaalla hänen numeronsa äänestyslippuun, niin äänesi hylätään. Vantaalaiset voi äänestää vain Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaita. Nyt joudut etsimään uuden kohteen äänellesi.

   • 11.1.1

    Pera sanoo

    Noin on, että Annen vaalipiiri onkin Pirkanmaalla. Eryhdyin häntä luulemaan vaantalaiseksi, koska hän bloggaa Vantaan Sanomiin.

  • 11.2

   keke sanoo

   Taidettiin jo tässä mainita että Kontula on Pirkanmaalla ehdolla. Sen verta kumminkin heitän että kannattaa nyt pariin kertaan miettiä että mitäs se vasemmistoliitto sai aikaan ennen äänestyspäätöstä. Eli nuorisotakuusta otettiin kyllä kaikki irti ja sitä pidettiin melkoisena voittona työttömyyden hoitoon nyt nämä samat veijarit ovat huolissaan siitä että se ei toteudu koska lisääntyneet kustannukset orjatyöstä ja lisää pitäisi tähän hommaan satsata valtion rahaa. Satasen sosiaaliturvan korotus taisi mennä puihin ja vaikka taitavat ne edelleenkin väittää tuolla toreilla kysyttäessä että kyllä se vaan köyhän kukkaro huntilla kasvoi.

   Ja mitä nyt pirkanmaahan tulee niin kunnallisvaalien jälkeen vasemmistoliitto sai väännettyä kovalla halolla voiton siitä että kaupunkin satsaisi enemmän työllisyydenhoitoon. Ja tämähän onnistui ja nyt Pirkanamaan työttömillä on entistä enemmän mahdollisuuksia eikun sori _pakko_ osallistua erilaiseen paja, työharjoittelu, työkokeilu ja projektitoimintaan kuten ARVI. Uusin innovaatio mitä tuolla rahalla saatiin taitaa olla tämä http://satitemp.esy.es/2015/03/tienataan-tyottomilla/

   Ei sillä etteikö muut puolueet olisi näistä vastuussa kanssa mutta eipä ne taida noita mainostaa kovina saavutuksinaan no ehkä demareita lukuunottamatta.

   Että katsokaa nyt hyvä jumala mitä puoluetta työttömät äänestätte jos teillä on ongelmia orjatyön suhteen. Selvyydeksi tähän että itsehän en äänestä joten vinkkejä ei siinä valinnassa osaa antaa

   Kontulalle nostan tosin hattua sosiaaliasemaX:tä se oli oikea naisen työ ja en tiedä sitten saiko se tuulta purjeisiin mutta ajatus ja yritys täyden kympin arvoinen.

   • 11.2.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Äänestämällä muita kuin nykyisiä eduskuntapuolueita saa korkeintaan 1 – 2 uutta kansanedustajaa huutelemaan oppositiosta käsin. Sen takia on parempi äänestää nykyisistä eduskuntapuolueista sitä, jolla on eniten tahtoa työttömien ja muiden köyhien aseman parantamiseen. Muuttuuko se tahto käytännön toimiksi, riippuu sitten hallitusseurasta.

    • 11.2.1.1

     keke sanoo

     ”Sen takia on parempi äänestää nykyisistä eduskuntapuolueista sitä, jolla on eniten tahtoa työttömien ja muiden köyhien aseman parantamiseen”

     Jaa itsekkun tuota katselen toteutettua ja ajettua reaalipolitiikkaa niin nimenomaan tämä kyseinen puolue taitaa olla juurikin niitä jotka tykkäävät kyykyttää työtöntä ja laajentaa tätä orjatyömallia.

  • 12.1

   show must go on... sanoo

   Kirjoitin tuossa aikaisemmin:
   ”Säätiöiden todellinen päämäärä on poikkeuksetta veronkierto ja säätiön hallinnolle tuleva taloudellinen hyöty. Sama pätee myös rekisteröityihin yhdistyksiin.”

   Suomessa on yhdistysrekisterissä noin 135 000 yhdistystä (2014), joista noin 100 000 on toimivia. Niissä arvioidaan olevan 15 miljoonaa jäsentä (2014)

   Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö on tuollainen
   rekisteröity yhdistys.
   Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestön toiminnasta saa hyvän kuvan kun lukee Voimalehdestä järjestön eläkkeelle siirtyneen Lea Karjalaisen haastattelun.

   Googlaa : Työttömien virallinen äänitorvi

   Nykyinenkään puh. johtaja ei ottanut mitään kantaa työttömiin kohdistuviin ” kuntoutustoimenpiteisiin”.

   Mikäli työttömien asioita ajaa tuollainen järjestö niin ei tarvitse ihmetellä miksi tarvitaan Saku Timosen kaltaisia henkilöitä, jotka rohkenevat kritisoida järjestelmää .

   • 12.1.1

    töytön sanoo

    Ei vissii vähempää vois häntäkään työttömien asiat kiinnostaa, kuhan palkka juoksee. 🙂

    • 12.1.1.1

     töytön sanoo

     Ja pääsee ökyjen kanssa pileisiin. Liekkö tämä uuskin joku työpaikkakiusaaja…

  • 12.2

   töytön sanoo

   Hauska tuo vaalikone. Laittaa vastaukset suu alaspäin, niin johan alkaa kristillisdemokraattia ja kokoomuslaista listan yläpäähän löytyä. Oma ehdokas ei ole osallistunut ollenkaan, niin pitänee vielä miettiä. Jotain suuntaa antaa tuokin vaalikone, tokihan joka suuntaan lipevimmät nuoleskelemassa.

 10. 13

  Makkonen sanoo

  Toimittajat ovat sanelukoneita työttömyyteen liittyvissä jutuissa. Uusin esimerkki: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1427218477721.html

  ”Uudenmaan ely-keskus riemuitsi alueensa työpaikkojen määrästä. Myös muualla Suomessa näyttää hyvältä.”

  Tämmöinen virke kirjoitettu ihan ilmeisen vakavasti ja kirkkain silmin. Muutenkin koko juttu on lähinnä häpeällinen PR- eli PRopagandatiedote.

  Onneksi tuon jutun kommenttiosio antaa pientä toivonkipinää.

 11. 14

  LL sanoo

  Kaikki mediatodellisuus on propagandaa, viesti on viesti. Minua pelottaa eniten se, että meiltä puuttuu tällä hetkellä täysin terävä poliittinen satiiri, suomalainen Hebdo-kritiikki joka saisi meidät ajattelemaan ja ehkä myös toimimaan toisin.

  Terävintä poliittisen satiirin kärkeä oli aikoinaan ”Iltalypsy” ja sen jälkeen tullut ”Itsevaltiaat”. Uutisvuoto on mamoiluohjelma, silkkaa viihdehypeä ja niin on myös politiikkaa hyvin kepeästi nokkiva YleLeaks. Uskallus ja rohkeus puuttuu.

  Yhteiskunta, jossa älykästä ja terävää poliittista satiiria ei ole lainkaan, on merkki siitä ettei sitä tehdä. Joko sitä ei uskalleta tehdä tai sitä ei voida tehdä. Jälkimmäinen vaihtoehto on tukahduttavaa. Politiikantekijöitä ei saa pilkata tai heidän teoistaan ei saa tehdä kansanhuvia, joka parhaimillaan voi myös olla älykästä.

  Yhteiskunta jossa vallanpitäjille ei naureta, on vaarallisessa tilassa. Huumori on hyvin vahva ja tarpeellinen ase.

  • 14.1

   0ravainen sanoo

   Myös sitkeää purnausta ja vakavan kriittistä asioiden julkistamista kaivataan! Tälle blogille kiitos siitä! Mutta niinhän se on että kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Tämä kannattaa muistaa medialukemisessa ja katsastaa myös lehtien ja kanavien omistajalistat.
   Vielä jää vaan Karpoa ikävä. 🙁

 12. 15

  Turkulainen sanoo

  Pakko kehua Turkua, kun on kerrankin aihetta 🙂

  Kirjoitit Saku, ”Käytännössä mitään muuta kuin palkatonta työtä ei järjestetä. Siihen menisi rahaa, mutta palkattoman työvoiman käyttäminen tuottaa kunnalle 10,09 euroa valtion maksamaa työtllistämiskorvausta/työtön/päivä.”

  Tuo ei pidä ainakaan Turussa paikkaansa. Toki täälläkin osa työttömistä joutuu kuntouttavaan työtoimintaan, mutta Turku myös työllistää 600 pitkäaikaistyötöntä 7 kuukaudeksi ns avustaviin työtehtäviin, vähintään 1500€ kuukausipalkalla.

  http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=563101&nodeid=9500

  Itse sain tällaisen kaupungin palkkatukipaikan lähikirjastosta, ja olen todella tyytyväinen kaupungin toimintaan, vaikka tiedän että työt loppuvatkin, kun 7 kuukautta tulee täyteen.

  Varmaan muutkin kaupungit kuin Turku työllistävät palkkatuella pitkäaikaistyöttömiä, Saku ei vain jostain syystä halua kirjoittaa niistä tapauksista, joissa työtöntä ei riistetä.

  • 15.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Onneksi olkooon. Joku kirjastoalan koulutuksen hankkinut saa istua kortistossa puolestasi.

   ”Uudelleen työttömäksi jäävä saa jakson jälkeen 500 päivää ansiosidonnaista päivärahaa ja sen jälkeen valtion työmarkkinatukea. Hän ei saa korvausta kaupungilta noin kolmeen vuoteen.”

   Kunta säästää, työtön voittaa, valtio häviää. Viimeinen lause suomennettuna: työtön ei saa ainakaan kaupungilta työtä kolmeen vuoteen sen puolen vuoden palkkatukijakson jälkeen. Kaupunkia ei vois vähempää kiinnostaa työttömän kohtalo sen kolmen vuoden aikana, jolloin kaupungille ei tule kustannuksia hänestä.

   • 15.1.1

    Turkulainen sanoo

    Kukaan kirjastoalan ammattilainen EI menettänyt työpaikkaansa minun takia.

    Minun, ja muiden näissä talkoissa palkkatukityöllistettyjen, työtehtävät ovat avustavia.

    Aikakin omalla työpaikallani oli aikaisemmin nuoria työkokeilussa. Tänä vuonna Turun kaupunki toimii reilusti, ja maksaa palkkaa ihan samasta työstä.

    Minulle on aivan yhdentekevää onko valtio häviäjä ja Turku voittaja tässä järjestelyssä. Saan kohtuullista palkkaa, enkä ole 9€ orja. Lisäksi tämän määräaikaisuuden jälkeen ei ole pelkoa, että joutuisin noihin 9€ orjatöihin 😉

    • 15.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Onnittelen. Olen aina sanonut, että palkkatuetun kannalta on herttaisen yhdentekevää kuka hänen palkkansa maksaa. Tärkeinä on oikea työ, josta maksetaan oikeaa palkkaa.

   • 15.1.2

    LL sanoo

    Onnitteluni turkulainen! Turku teki ihan oikein, se on erinomainen asia että palkkatukityöhön otetaan pitkäaikaistyöttömiä.

    Kirjastoalalle koulutettuja – muodollisesti päteviä – on useampiakin turunseudullakin työttöminä. Kuulun tämän alan työttömiin, ja olen tuota palkkatukityöasiaa yrittänyt työntää eteenpäin, mutta toivottomalta näyttää.

    • 15.1.2.1

     LL sanoo

     Joten: syy ei ole sinun tai sinussa Turkulainen, iloinen ja hyvä juttu että pääsit töihin!

 13. 16

  onko mahdolista sanoo

  kysymys sakulle voiko kuntoutavaa työtoimintaa jatkaa yksipuolisella sopimuksella
  vaikka kuntoutuja ei enää haluaisi
  esim kuntoutus jakso sopimus
  on 22.01.2015- 22.04.2015 ajalle
  eikä muuta sopimusta ole vielä tehty
  enkä tee
  ilmassa on nyt vain sellainen tunnelma
  että ne aikoo jatkaa sitä sopimusta ton määrä ajan jälkeen halusin tai en
  en halua jatkaa pitempään ja kertonut asiaan selvällä suomen kielellä
  voisitko valoitaa asiaa tän kerran kiitos
  tärkeetä koska pitäisi osata puolustautua jollain tavalla näitä laittomuuksia kohtaan

  • 16.1

   Saku Timonen sanoo

   Lain mukaan aktivointisuunnitelman laativat yhteistyössä työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja asiakas. Kaikkien on suunnitelma myös hyväksyttävä ja allekirjoitettava. Kun kuntoutusjakso päättyy, niin aktivointisuunnitelma on jälleen kaikkien kolmen yhteistyönä päivitettävä. Ketään ei siis voida määrätä kuntouttavaan työtoimintaan ilman hänen suostumustaan. Ikävä puoli tässä on sitten se, että aktivointisuunnitelman laadinnasta tai kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyjää rangaistaan karenssilla.

   Ehdoton periaate on kuitenkin, että suunnitelmat laaditaan yhteistyössä ja jos asiakasta ei kuunnella, niin se suunnitelma kannattaa lähettää aluehallintoviraston tutkittavaksi sellaisella saatteella, että viranomaiset eivät ole kuunnelleet asiakkaan mielipidettä.

   • 16.1.1

    kiitos ja jatkoille sanoo

    kiitos vastauksesta
    se vaan menee niin että muita vaihtoehtoja ei edes tarjota kuin kuntoutusta
    esim itsellä 2 vuotta oikeus palkkatukeen
    siitä vaan ei puhuta mitään eikä tarjota vaihtoehdoksi
    kuntotusta mailman tapiin
    ainut asia miten tuolta pääsee meneen on itse löytää se työpaikka muuten jäpität tuolla mailman tappiin

    noi ei tee sen eteen mitää tai edes yritä tehdä
    miksi ohöm
    siellä on yksi uraohjaaja palkattu näitä jatkosuunitelmia tekemään mutta en ole nähnyt kertaakaan koko herraa
    saatikka puhunut mistään jatkoista
    eli pallo jalassa niin kauvan kun se oikee työpaikka löytyy tietenkin ihana palkaton työkokeilu on vaihtoehtona
    sinne yllätys yllätys pääsee helpommin tai siis heti jos haluaisin
    joku köyhä pispala -yhdistys- olis tarjolla
    tiedätkö saku syyn miksiköhän näin
    eli kiva ajankohta nyt löytää palkkatyötä ylipäätään

 14. 17

  moi sanoo

  http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/275465-uudestisyntyneet-polkupyorat-menevat-kuin-kuumille-kiville

  Iloinen ja voitonriemuinen artikkeli – jonka työvoimana on taas vähemmän yllättäen 9 euron miehet ja naiset. Ilmaista tavaraa lahjoituksina, ilmainen (pakko)työvoima kunnalta ja rahat toiminnan laajentamiseen entisestään. This is pahkasikaa!

  ”Kierrätyskeskus on kevään aikana kiertänyt hakemassa ihmisten vapaaehtoisesti luovuttamia vanhoja pyöriä huoltoa ja eteenpäin myyntiä varten.”
  ”Kierrätyskeskuksen huollettujen polkupyörien suosio on ylittänyt odotukset. Edellisiin vuosiin verrattuna myynti oli moninkertainen. Suuri kiitos siitä kuuluu teille asiakkaille! keskuksen tiedotteessa hihkutaan.”
  ”Maanantaiaamuna pyöriä oli jäljellä kaupoissa ja tavarataloissa vielä parisen sataa.”
  ”Keskus toivoo myös, että vanhojen pyörien virta jatkuu.”
  ”Nyt kun talven aikana huolletut pyörät ovat lähteneet uusiin koteihin, on meillä hyvin tilaa vastaanottaa lisää pyöriä huollettavaksi. Jos kellarissasi piileskelee hylätty polkupyörä, otamme sen ilolla vastaan, tiedotteessa todetaan.”

  Hei, ottaisin minä ja varmaan moni muukin oikein ilolla vastaan ilmaista rahaa? Mistäs saisi vaikka sata tonnia näin ensialkuun asuntovelan maksuun hakea?

  • 17.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kyllä se pyöräkauppiaiden kukkarossa tuntuu kun satoja pyöriä myydään alle omakustannushinnan, mutta kilpailuahan sai vääristää vai saiko? Yhteiskuntaa ei ainakaan asia kiinnosta kun lait ei vaan koske kuntia.

 15. 18

  loputon kuntoutus sanoo

  tälläisen sopimus systeemin löysin

  Seuranta ja arviointi

  Aktivointisuunnitelman laatijoiden on kokoonnuttava arvioimaan kuntouttavan työtoiminnan jakson tavoitteiden toteutumista ja päättämään jatkosta viimeistään kuntouttavan työtoiminnan jakson päätyttyä.

  Palveluiden joustavan järjestämisen kannalta olisi kuitenkin suositeltavaa, että tämä arviointi pidettäisiin ennen kuntouttavan työtoiminnan jakson päättymistä. Tällöin voitaisiin sopia jatkosta ja mahdollisesti uudesta kuntouttavan työtoiminnan jaksosta ilman katkoksia.
  oma komentti kokemus
  jossa ihminen painostetaan jatkamaan halusit tai et karenssin uhalla

  Jos aktivointisuunnitelmassa työtoiminnan jakso määritellään yli kolmen kuukauden pituiseksi, on jaksoon tarkoituksenmukaista sisällyttää loppuarvioinnin lisäksi väliarviointeja.

  Näissä arviointikeskusteluissa voidaan muuttaa aktivointisuunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden, palveluiden, kuntouttavan työtoiminnan jakson tavoitteita, kestoa tai muita kohtia aktivointisuunnitelmassa, joiden on havaittu tarvitsevan päivitystä.

  Näissä tilaisuuksissa voidaan myös päättää kuntouttava työtoiminta hallitusti, jos asiakas voi vastaanottaa vaikkapa työkokeilupaikan, tai asiakkaan työ- ja toimintakyky ei ole sellainen, että hän pystyisi työskentelemään kuntouttavassa työtoiminnassa ja tarvitsee muita palveluita.

  Jos asiakkaalla havaitaan olevan ongelmia kuntouttavan työtoiminnan suorittamisessa, tulisi palaveri aktivointisuunnitelman päivittämiseksi kutsua koolle. Näin voitaisiin välttyä mahdollisen palvelun keskeyttämisen negatiivisilta seurauksilta, ja asiakas voitaisiin ohjata hänelle sillä hetkellä oikeampiin palveluihin.
  oma kokemus että tuolta ei pääse pois milään konstein
  Aktivointisuunnitelman uudistamista ja täsmentämistä koskevat yleiset aktivointisuunnitelman laatimista koskevat määräykset.

 16. 19

  moi sanoo

  http://www.uusirovaniemi.fi/kolumnit/1194970240443/artikkeli/tyottomat+ikaihmisten+avuksi.html

  Siellä punainen edustaja Tennillä taas kalastelee:
  ”Teimmekin Vasemmistoliiton valtuustoryhmänä Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokouksessa 23.3. kaupunginhallitukselle esityksen nuorten ja pitkäaikaistyöttömien palkkaamisesta tulevana talvena auttamaan ikäihmisiä ja sairaita pihojen puhdistamisessa.”

  Mikähän tämä tarkoittamansa palkkaus on? Oikea palkkatyö, palkkatukityö vaiko 9 euron ”työ”?