Kuntouttavan työtoiminnan automaatti

– Voiko kuntouttavaa työtoimintaa jatkaa yksipuolisella sopimuksella, vaikka kuntoutettava ei enää haluaisi? Kuntoutusjakso on sovittu ajalle 22.01.2015- 22.04.2015 eikä muuta sopimusta ole vielä tehty. Ilmassa on nyt vain sellainen tunnelma, että ne aikovat jatkaa sitä sopimusta tuon määräajan jälkeen halusinpa tai en.

Tätä minulta kysytään usein eikä siihen vastaaminen ole helppoa, koska kunnat ja TE-toimistot eivät noudata lakia. Jos ne noudattaisivat, niin vastaus kuuluisi näin: Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 5 §:n 1 momentin mukaan työ- ja elinkeinotoimisto ja kunta ovat velvolliset laatimaan aktivointisuunnitelman yhteistyössä 3 §:ssä tarkoitetun henkilön kanssa. Tämä 3 §:ssä tarkoitettu henkilö on tietenkin työnhakija.

Saman lain 8 §:n 2 momentin mukaan aktivointisuunnitelmaa laadittaessa on ensiksi selvitettävä mahdollisuus tarjota työtä tai julkisia työvoimapalveluja. Suunnitelma voi näiden toimenpiteiden ohella sisältää myös työllistymismahdollisuuksia parantavia sosiaali-, terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluja.

Lain 8 §:n 3 momentin mukaan jos työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö yhdessä arvioivat, että henkilö ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön, aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä kuntouttava työtoiminta.

Kuntouttava työtoiminta on siis viimesijainen vaihtoehto ja siitä on sovittava yhdessä. Sama pätee myös suunnitelman uudistamiseen kuntoutusjakson päättyessä. Lain 13 §:n 4 momentin mukaan jakson päättyessä aktivointisuunnitelma on uudistettava noudattaen täsmälleen samaa menettelyä.

Vastaus siis olisi, että yksipuolinen sopimus ei ole mikään sopimus, vaan se on vastoin lakia olevaa sanelua. Kenenkään ei tarvitse alistua tällaiseen saneluun.

Käytännössä siihen on kuitenkin pakko alistua, koska TE-toimisto katsoo lainvastaisen sopimuksen allekirjoittamisesta kieltäytyneen samalla kieltäytyneen myös aktivointisuunnitelman laatimisesta ja kuntouttavasta työtoiminnasta.

Lain 10 §:n 2 momentin mukaan aktivointisuunnitelman laatimistilaisuuteen saapumatta jäämiseen sekä kieltäytymiseen osallistumasta aktivointisuunnitelman laatimiseen ja aktivointisuunnitelmaan tai monialaiseen työllistymissuunnitelmaan merkittyyn kuntouttavaan työtoimintaan sovelletaan, mitä työttömyysturvalain 2 a luvun 9–14 §:ssä ja toimeentulotuesta annetun lain 10 §:n 1, 3 ja 4 momentissa säädetään.

Noissa lainkohdissa säädetään työttömyysetuuden menettämisestä määräajaksi ja toimeentulotuen alentamisesta. Vastauksen antaminen menee siis vaikeaksi, koska TE-toimistoilla on käytössään suunnilleen tällainen Teppo Palmroosin parodioima automaatti.

suunnitelma-automaatti

Olen pahoillani, mutta en osaa antaa parempaa vastusta. Se johtuu ihan vain siitä, että viranomiset eivät noudata lakia. Usein on käynyt ilmi, että he eivät edes tunne sitä lakia, jota väittävät noudattavansa. Laissa säädetty sanktion mahdollisuus antaa heille sellaisen vallan, että sitä lakia ei tarvitse yhtään sen enempää tunteakaan.

Paras neuvoni on, että lähetätte näitä automaatin suoltamia suunnitelmia aluehallintovirastoon vapaamuotoisen kantelun liitteenä.

Kommentit
 1. 1

  Herra Huu sanoo

  Hieno kirjoitus! Ja hieno neuvo!

  ”Paras neuvoni on, että lähetätte näitä automaatin suoltamia suunnitelmia aluehallintovirastoon vapaamuotoisen kantelun liitteenä.”

  Työttömällä ei ole mitään menetettävää toimiessaan näin. Päinvastoin, tämä kasvattaa tietoisuutta TE-viranomaisten välinpitämättömyydestä lakia ja työttömiä kohtaan. On totuttu vetämään mutkat suoriksi kun halutaan paimentaa työtöntä: tämän maan tavan pitää nyt kertakaikkiaan loppua.

  • 1.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kantelulla ei voi saada muutosta omaan asiaansa, sillä voi korkeintaan vaikuttaa siihen, miten viranomainen toimii jatkossa uusissa tapauksissa.

   Jos joku kunnan edustaja tarjoaa lain vastaista menettelyä, niin voi valittaa asiasta kirjallisesti ao. yksikön johtajalle ja vaatia muutosta. Vastaanottajalla on velvollisuus vastata. Jos ei muuta, niin syntyy ainakin todiste siitä, että on ilmoittanut tyytymättömyytensä ja johto hyväksyy lain vastaisen menettelyn.

  • 1.2

   Ihmettelijä sanoo

   Nuo käytännöt johtuvat varmaan siitä, että viranhaltijat pitävät asiakaskuntaansa tavallista tyhmempänä. Minut olisi laitettu kuntouttavaan työtoimintaan ilman edes aktivointisuunnitelmaa.
   Oletin näin viranhaltijan puheista, että olisin voinut aloittaa heti seuraavana päivänä kuntouttavassa työtoiminnassa, jos en olisi itse ottanut asiaa puheeksi, koska hän ei puhunut mulle mitään edes koko aktivointisuunnitelmasta. Todennäköisesti olisin saanut valmiiksi täytetyn aktivointisuunnitelman sitten joskus postissa allekirjoitettavaksi.

 2. 2

  Kaikkeen on ratkaisu sanoo

  Jos kyseessä on allekirjoitettava paperi, niin olisikohan mahdollista itse kirjoittaa siihen oma näkemys kokonaisuudesta? Todeta esimerkiksi kirjallisesti siinä, ettei käytännössä voi hyväksyä sellaista kuntouttavaa työtoimintaa koskevaa sopimusta, jossa ei ole eritelty työaikoja, työtehtäviä, valvojaa ym. oleellisia tietoja, koska silloin ei voi etukäteen tietää, joutuuko tehtäviin, jotka rikkovat työturvallisuusmääräyksiä tai muita säädöksiä. Silloinhan vasta paperi on yhteistyössä laadittu, kun siihen on kirjattu kaikkien osapuolten näkemykset kokonaistilanteesta ennen allekirjoitusta…

  • 2.1

   Saku Timonen sanoo

   Kyllä on. Koska kyseessä on nimenomaan yhteistyössä laadittava suunnitelma, niin kaikkien osapuolten näkemykset on otettava huomioon ja vaadittaessa kirjattava. Nuo maitsemasi oleelliset tiedot edellyttää jo lakikin ihan selväsanaisesti, joten ne on ehdottomasti otettava siihen mukaan. Ne pitäisi ottaa mukaan ihan pyytämättä, mutta näin ei valitettavasti tapahdu.

   • 2.1.1

    jatkuu jatkuu jatkuu sanoo

    ongelman pahin asia
    kun olet kieltätynyt tosta jatkosta
    ja saanut sen karenssin 90 päivää
    mitä tapahtuu noin viikon päästä kun se karenssi on lusittu ja oikeus työttömyysturvaan
    sut pyydetään te-toimistoon tekeen uusi suunitelma ja kappas
    mihin sua ollan taas pakotamassa
    kuntoutavaan työtoimintaan
    ja olaan samassa pistessä mistä lähdetiin
    että se työttömän oikeuksista
    jos ne haluaa
    ne vois pitää tällä tyylillä kuntoutumassa eläke ikään
    jos itse
    kykenemätön saamaan tai hakemaan työtä
    ne ei sitä sulle tuu tarjoamaan ikinä
    oot hyvä lypsylehmä joillekin tahoille
    kohtelu muistutaa kehitysvammaisten riistoa työmarkkinoilla

    • 2.1.1.1

     Sosiaalitoimisto osalistuu talkoisiin sanoo

     Itse asiassa jo sen karenssin aikana
     sosiaalitoimisto painostaa sinua
     sosiaalisen kuntoutukseen vaikka 1 päivä viikossa
     ja nekin ostaa sitä joltain yksityiseltä riisto yhdistykseltä
     joilla suunitelma sun pään menoksi
     eli ennemmän kuntoutusta
     esim määrälisesti vaikka 4 päivää viikossa
     tyypilinen ehdotus

     jos kieltäydyt niiden ehdotuksesta
     naps perustoimeentulosta miinustetaan ainakin
     20 prosenttia
     eli tota paskaa ei pääse pakoon missään tilantessa
     ei edes karensissa nykyään

     • 2.1.1.1.1

      kuntoutusta karenssi aikana sanoo

      eli olet karenssissa ja kuntoutuksessa
      yhtä aikaa

     • 2.1.1.1.2

      kuntoutusta karenssi aikana sanoo

      siis lopputulos sen helvetilisen byrokratian jälkeen
      mitä nämä karenssi päätökset aiheutavat
      siinä välissä ainakin 15 virka naista miestä työlistyy sun asioiden selvittelyn ansiosta kuukaudeksi
      sen takia te-toimisto palkaa lisää työvoimaa määräikaisiin työsuhteisiin että voidaan purkaa ruuhkia
      jos sen rumban kestät selväjärkisenä
      oot aika kova tyyppi

 3. 3

  AMK sanoo

  Automaatti suolti myös minulle karenssin,kun ”en ollut” ilmoittaunut puhelimella työttömäksi.Koska TE-tstosta ei vastattu aina meni automaattiin: virkailijoita ei ole vapaana.Soittele sinne sitten (taitaa olla työvoimahallinnolle hyvä bisnes tienaavat siitäkin kun työttömät soittelevat ja viranomaiset istuvat kaffilla)Tein valituksen työlinjalle (netti) naapurikunnan työvoimajohtaja perui:olet työtön hakija vieläkin.Toki minulle sillä ei ollut mitään merkitystä olenhan viiden kuukauden työssäoloehdolla karenssissa.Mutta PERIAATE näin ei voi edes ”kaikkitietävät” toimia.Anteeksi pyyntöjä ei tietenkään tullut.Kyllä sllloin suoraan sanoen v…..!Eivät saaneet minua työttömyyslistaa kaunistelemaan (poistumaan työttömyyslistalta) vaikka tuskin olen työttömän statuksella siellä olenhan muissa toimenpiteissä!

  • 3.1

   AMK sanoo

   KORjaUS:Ei siis karenssia vaan katsoivat että en ole työnhakija enää.

 4. 4

  Teppo Palmroos sanoo

  Jep. Ja minä olen mol.fi:n mukaan tehnyt uuden aktivointisuunnitelman 24.3. kolmen henkilön kanssa joista kahta en ole ikinä nähnyt enkä kuullutkaan.

  • 4.1

   AMK sanoo

   Pyydä allekirjoitetut paperit itsellesi.Näihän se menee laittomuuksia,laittomuuksia ja laintekijät eivät ymmärrä yhtään mitään tai eivät halua ymmärtää.Eihän työttömien asioissa tarvitse lakia noudattaa-paljon tärkeämpää on se että he tekevät työtä mistä kukaan ei halua maksaa palkkaa ja jotkut siitä hyötyy .Ironiaa.Laitonta toimintaa-mutta heidän mielestään oikein : periaatteella että itse saavat pitää palkkatyönsä.

 5. 5

  erkki sanoo

  Onko siis olettamus että *yhdesä* laaditussa kuntoutussuunnitelmassa on vain viranomaisen ehdotytamia aioita?

  Jos kansalainen ei halua kuntouttavan toiminnan jatkoa,mutta ehdotta tilalle omia toimiaa, niin eihän silloin kieltäydy aktivointitoimista, vaan niistä kieltäytyy viranomainen. Asetelma kääntyy päälaelleen; viranomainen joutuu karenssiin?

  Koska sopimus on kahden välinen, siinä myös toimenpide-ehdotuklset ovat neuvottelukysymys ja silloin täysvaltianen kansalainen voi neuvottelussa ehdottaa oman ratkaisunsa. Muussa tapauksessahan niitä ei tehdä *yhdessä* mitä laki vaatii.

  • 5.1

   Saku Timonen sanoo

   Juuri näin. Itse asiassa kieltäytyessään hyväksymästä asiakkaan ehdottamia toimia viranomainen kieltäytyy lain edellyttämästä sopimusmenettelystä. Ankarasti tulkiten kyseessä saattaisi olla tahallinen virkarikos.

   • 5.1.1

    AMK sanoo

    Työvoimaviranomaisethan eivät ”ikinä” saa virkarikoksesta minkäälaisia seuraamuksia (lisää kehiin vaan) he saavat jatkaa työttömien alistamista,ihmisoikeuksiahan työttömillä ei ole.siitä ovat huolen pitäneet päättäjät,jotka tietävät mikä työttömille on hyväksi.Orjatyö ilman palkkaa .Kukaan ei tulkitse mitään,vaan tulkitsija katsoo kuka hänen palkkansa maksaa ja että hän saa palkkansa myös tulevaisuudessa.Näin toimii (toimiiko?) ns. puolueeton oikeuskäsittely vakuutusoikeudessa.

 6. 6

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Lain mukaan karenssia voi saada vain jos kieltäytyy aktivointisuunnitelmaan merkitystä kuntouttavasta työtoiminnasta. Lain mukaan kuntouttavasta työtoiminnasta on merkitävä aktivointisuunnitelmaan vähintään:
  1. Kuntouttavan työtoiminnan sisällön tarkka kuvaus
  2. Toiminnan järjestämispaikka
  3. Kuntouttavan työtoiminnan päivittäinen ja viikottainen kesto
  4. Kuntouttavan työtoiminnan jakson alkamisajankohta ja pituus
  5. Asiakkaalle kuntouttavan työtoiminnan ohella tarjottavat muut sosiaalipalvelut
  sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalvelut
  6. Ajankohta, jolloin viimeistään arvioidaan kuntouttavan työtoiminnan vaikutuksia asiakkaan työllistymismahdollisuuksille ja päätetään jatkotoimista sekä aktivointisuunnitelman uudistamisesta

  Kunta mielellään pelottelee karenssilla, jos ei allekirjoita heidän tarjoamaa sopimusta, mutta siitä ei tarvitse välittää. Jos kunta painostaa allekirjoittamaan jonkun sopimuksen kuntouttavasta työtoiminnasta ilman aktivointisuunnitelman päivittämistä, se sopimus ei velvoita mihinkään. Parempi olla allekirjoittamatta ollenkaan ja ottaa yhteys TE-toimistoon. Oma Asiointi -palvelussa voi lähettää pyynnön aktivointisuunnitelman päivittämiseksi. Itse lähettäisin tuossa tilanteessa sähköpostia asiasta suoraan sille TE-toimiston henkilölle, joka on ollut tekemässä viimeistä voimassa olevaa aktivointisuunnitelmaa ja allekirjoittanut sen. Kyllä häntäkin kiinnostaa, noudatetaanko voimassa olevaa sopimusta. Ilmoittaa hänelle, että kunta painostaa sopimaan uudesta jaksosta ilman lain mukaista arviointia ja suunnitelman päivittämistä ja pyydä aktivointisuunnitelman päivitystilaisuutta.

  Uutta aktivointisuunnitelmaa laadittaessa on syytä penätä, että siihen tulee lain edellyttämä arvio aikaisempien toimenpiteiden vaikuttavuudesta. Pitää tuoda selvästi esiin, ettei omassa työ- ja toimintakyvyssä ole rajoituksia, jotka edellyttäisivät kuntouttavaa työtoimintaa kuten laki määrää. Voi vedota siihen, että aikaisempi kuntouttavan jaksokin sen on jo todistanut. Jos kunnan edustaja väittää muuta, niin voi kyseenalaistaa , milllä perusteilla hän asian muka voisi tietää sinun työ- tai toimintakyvystäsi yhtään mitään. Todellisuudessa ei tiedäkään. Kunnan edustaja on ainoa, jolla on intressi laittaa sinut kuntouttavaan kunnan rahojen säästämiseksi. TE-toimiston virkailijalle asia on yhdentekevä, ellei kyseessä ole joku asennevammainen päsmäri.

 7. 7

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Jos aktivointisuuunnitelman sisältö ei täytä lain määräyksiä siitä voi kannella heti ao. TE-toimiston päällikölle, jonka vastuulla työttömät ovat. Vastauksessa sitten kiistetään ylimielisesti, että mitään virhettä olisi tapahtunut ympäripyöreiden perustelujen kera. Sen jälkeen voi tehdä kantelun AVIin tai eduskunnan oikeusasiamiehelle ja liittää siihen myös em. vastauksen. Sieltä sitten pyydetään taas asian mukaisessa järjestyksessä vastinetta TE-toimistolta. Nyt sillä samalla päälliköllä on dilemma. Jos hän vastaa ylimielisesti ja ympäripyöreästi myös kantelua käsittelevälle viranomaiselle, hän tekee itsestään idiootin. Jos hän taas vastaa eri tavalla, hän saattaa tehdä ilmeiseksi, että hän on aikaisemmin yrittänyt harhauttaa työtöntä tai peräti valehdellut työttömälle.

  • 7.1

   keke sanoo

   ”harhauttaa työtöntä tai peräti valehdellut työttömälle.
   Tämä ei liene kiellettyä tässä valtiossa.

 8. 8

  LL sanoo

  On hyvä ottaa tavaksi nauhoittaa puhelut ja keskustelut (siihen ei tarvitse edes monimutkaista ällipuhelinta) ja tallentaa kaikki yhteydenotot keskusteluinen jotka tulevat sähköisesti. Niitä tarvitsee silloin kun hakee oikeutta.Tärkeätä on myös, että tuntee nuo lait joihin voi vedota ja jotka voi tuoda esille, jos tilanne vaatii.

  Te-tmstojen tehtävänä kun ei ole muu kuin toimia lausuntoautomaattina ja kontrolloivana viranomaistahona työttömän etuuksien suhteen. Minulta on katkenut oikeus työttömyysetuuteen tietohallintojärjestelmän automaattipäätöksenä, sitä ei siis tehnyt virkasuhteessa oleva (jonka voisi laittaa oikeudelliseen vastuuseen virheellisestä päätöksestä) vaan tietokoneohjelma. Kun riensin Te-tmstoon oikaisemaan sitä, virkailija totesi olkapäitään kohautellen: ”no tiedot oli ohjelmoitu tietohallintajärjestelmään ja *se* (!) tekee päätöksen”. Menetin 4 päivän päivärahat, valitusta ei voinut tehdä (ja en olisi silloin jaksanutkaan tehdä valitusta).

  Koneen tekemästä päätöksestä ei kukaan ota vastuuta, ja voiko konetta vastaan käydä edes oikeutta? Tuskinpa.

  • 8.1

   Kaikkeen on ratkaisu sanoo

   Tietojen syöttäjä on vastuussa syötettyjen tietojen virheellisyydestä, jonka perusteella kone sitten ”tekee virheellisen päätöksen”. Olettaen tietenkin, että hänellä on syöttöhetkellä ollut oikeat tiedot käytettävissään. Jos tilanne on johtanut siihen, että saatavista kuukausituloista on kadonnut yli 15 prosenttia, pitäisi sen olla muuta kuin ”vähäinen” menetys, vaikka se palkkatyötä tekevän tuomarin/syyttäjän silmissä ei euromääräisenä summana merkittävältä kuulostaisikaan. Taitaa kyseessä olla valtion tapa siirtää näppärästi pikkusiivuja omista menoistaan kuntien sosiaalimenoiksi tai varakkaamman työttömän menetykseksi…

   10 § (12.7.2002/604)
   Tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen

   Jos virkamies virkaansa toimittaessaan huolimattomuudesta muulla kuin 5 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla rikkoo virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa, eikä teko huomioon ottaen sen haitallisuus ja vahingollisuus ja muut tekoon liittyvät seikat ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen, hänet on tuomittava tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta varoitukseen tai sakkoon.

   • 8.1.1

    LL sanoo

    Olet varmaan ihan oikeassa, lakikirjaa lukemalla ja ne tuntemalla saa oikeutta, mutta jos niitä lakeja ja asetuksia ei tunne riiittävän hyvin virkamies eikä työtön, joka rämpii tässä tuki- ja pykäläviidakossa, niin lopputulema on yleensä se, että työtön on tehnyt jonkin virheen. Niin se minulle todistettiin, ja ainoa puolustukseni oli etten tiennyt miten minun olisi pitänyt toimia, jotta työttömyysturvani ei olisi katkennut. Sain sen kuitenkin jatkumaan menemällä henkilökohtaisesti selvittämään asiaa.

 9. 9

  Pera sanoo

  ”On hyvä ottaa tavaksi nauhoittaa puhelut ja keskustelut (siihen ei tarvitse edes monimutkaista ällipuhelinta) ja tallentaa kaikki yhteydenotot keskusteluinen jotka tulevat sähköisesti.”

  Ostin OLYMPUS merkkisen digitaalisen sanelimen ja siihen monitoimisovittimen nauhoittaakseni puhelut. Monitoimisovittimen avulla nauhoitetaan puhelut työntämällä monitoimisovittimen pistoke senelimen mikrofoniliitäntään ja nappi työnnetään korvaan. Puhelin laitetaan korvalle napin päälle ja sähköisen induktioilmiön perusteella keskustelu tallettuu sanelimen muistiin. Toki sanelimella voi ihan normaalisti nauhoittaa myös huoneessa käytävät keskustelut ilman monitoimisovitinta. Tallentunut mp3-tiedosto ladataan tietokoneelle USB-liitännän kautta.
  Huonona puolena on korkea hinta mutta tämä on aika varma yhdistelmä verrattuna puhelimeen.

  http://www.verkkokauppa.com/fi/product/37681/drkxb/Olympus-VN-731PC-sanelin
  http://www.verkkokauppa.com/fi/search?q=olympus+tp-8+monitoimisovitin+

  Sitten vielä ohje Android puhelimella nauhoittamiseen :
  http://bittimittari.blogspot.fi/2014/09/puheluiden-nauhoittaminen-androidilla.html

 10. 11

  JuhaHuuhaa sanoo

  Onkohan joku tehnyt valmiita malleja noita valituksia varten? Pikainen googletus ei tuottanut tulosta.

 11. 12

  töytön sanoo

  Tepolle kyllä isot peukut huumorista näissä :). Tuo työttömän puku kyllä vei voiton, pitäskö kokoomusnuorille tms. ehdotuksia laitella :D.

  • 12.1

   töytön sanoo

   Tarkemmin ajatellen noille ei kyllä kannata, voi henki lähtee äkkiä.

 12. 13

  moi sanoo

  Joku, kenellä on tunnukset uusi suomi-sivustolla voisi ystävällisesti käydä oikaisemassa Ari Wigeliuksen tekstiin ainakin tuon kohdan, ettei se työttömän ”saama” ole 9e tunnilta vaan päivältä.

  http://ariwigelius.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190597-tyollistetaan-tyottomia-peruspalveluiden-yllapitamiseksi-kohtuullisella-tasolla

  Sama kirjoituksensa oli myös lehtiyhtymän sivuilla:
  http://www.tamperelainen.fi/blogi/275631-tyollistetaan-tyottomia-peruspalveluiden-yllapitamiseksi-kohtuullisella-tasolla

 13. 14

  sanoo

  Suunnitelmiin liittyen voisi myös kokeilla sitä, että sanoo ettei tule panemaan nimeä paperiin ellei siihen kirjata kaiken ei-toivotun kuntouttavan toiminnan olevan perusteettomia ja virkailijan/sosiaalityöntekijän siihen yksipuolisesti sekä ilman asiaakkaan myötävaikutusta kirjaamia. Nehän ovat silloin ei-toivottuja eikä yhteisymmärrystä ole, jos ei pyydä tai katso kuntoutusta tai kuntouttavaa työtoimintaa tarpeelliseksi. Jonkun työvalmentajan tai vastaavan kanssahan ei tarvitse edes keskustella. Mikäli harrastuneisuutta riittää, saattaa saman ilmoituksen kirjata erikseen omalle paperille ja hakea lähimmät kaksi randomia viranomaisen toimitiloista kirjoittamaan nimensä selvennyksineen todisteellisen tiedoksiannon lokeroon. Näin sitä ay-aktivistina oli tapana tehdä silloin, jos vastapuoli ei sovinnossa kuitannut Mä Haastan Sut Oikeuteen -korttia tiedoksisaaduksi. Jos vastaisku ei hyydytä suoraan, sitä ainakin pystyy käyttämään kantelutiellä paperijälkenä osoittaakseen vaatimuksensa oikeaksi.

 14. 15

  EVA sanoo

  Ihanne pitkäaikaistyötön päivystää 24/7 reppu selässä, kännykkä ja herätyskello korvalla Suomessa keskeisillä liikennesolmukohdilla. 😉 PS. Kaksi todistajaa ( jotka eivät ole holhouksen alaisina, alkoholin tai muun päihteen vaikutuksen alaisina tahi työttömiä ) TE-keskukseen aina mukaan

 15. 16

  osa-aika työläinen sanoo

  Aivan ensiksi, ottakaa mukaanne joku äänitallennin (kännykkä, taskunauhuri, mikä vain hyvälaatuinen äänitallennin), tallentakaa keskustelu salaa, älkää kuitenkaan provosoiko, puhukaa normaalilla äänenkorkeudella, vaikka työvoimaneuvoja korottaisi ääntään (sitä raskauttavampaa hänelle).
  Kun osallistutte aktivointisuunnitelman laadintaan, ilmaiskaa selväsanaisesti että haluatte esitetyn sopimuspaperin mukaanne allekirjoittamattomana, koska haluatte näyttää sitä ensin ”Asianajajallenne”, ennenkuin allekirjoitatte sen (siihen teillä on laillinen oikeus, sitä eivät pysty kieltämään), teillä on oikeus kohtuulliseen mietintäaikaan (noin viikko).

  Jos teillä on kotivakuutus LähiTapiola yhtiössä, kotivakuutuksessa on kohta jossa lukee että teillä on mahdollisuus käyttää LähiTapiolayhtiön lainopillisen neuvojan palveluita.

  Käykää asianajajalla näyttämässä sopimuspohjaa ennenkuin allekirjoitatte sen, tai jos asianajaja sanoo että sopimus on laiton, niin antakaa asianajajan viedä juttu eteenpäin, älkää itse puuttuko asiaan muutoin kuin että voitte ilmoittaa TE-neuvojalle vaikka lyhyesti sähköpostilla että juttu on jätetty asianajajan hoitoon, PISTE.
  Eivät lätkäise sinulle karenssia koska tässä tilanteessa TE-neuvojaa alkaa jänskättää.

  Näin tulen itse menettelemään jos mun kohdalle sattuu joku ketku TE-neuvoja.